Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

  • »muhadzer« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 02. Juni 2005

II svjetski rat...

Mada je u istorijskom smislu II sv.rat relativno "taze" dogadjaj jos ima dosta nepoznanica, a i radovi objavljeni na ovu temu zaokupljaju i dalje veliku paznju. Negdje na internetu sam skoro citao o jednoj knjizi istoricara Rainer Karlscha, ‘Hitler’s Bombe’ u kojoj navodi da su nacisti bili mnogo blize atomskoj bombi nego sto se pretpostavlja. Oni su projektu dali ime ‘Zerlegungsbombe’, na engleskom ovo prevode nesto u smislu bomba koja sravnjuje sa zemljom. U knjizi se navodi da su za razvijanje ovog projekta bile zaduzene 2 ekipe, jedna pod rukovodstvom Werner Heisenberga a druga Kurt Diebnera. Pretpostavljam da ste culi za Heisenberga(nobelovac), za koga se tvrdi da je pogrjesno izracunao masu uranijuma potrebnu za izradu bombe, sto je navelo istoricare da ustvrde da je Hitler bio daleko od bombe. Mada neki istoricari tvrde da Heisenberg nije pogrijesio vec je namjerno dao pogrjesne racunice (sto i meni logicno izgleda) da bi sprijecio naciste da dodju do atomskog oruzja.
Medjutim ekipa pod K.Diebnera je definitivno imala tacnije racune po kojima je u martu 1945 godine izvedena proba, mada pisanih podataka nema. Navodno je bomba aktivirana u jednom podzemnom betonskom sklonistu a u cijeloj se okolini osjetio zemljotres. O ovom pokusu je bio obavijesten i Hitler ali se pretpostavlja da je u tom trenutku on bio zaokupljen odbranom Berlina i stavio ovo u drugi plan. Dodatan problem za njih je bila nabavka dovoljne kolicine uranijuma. Dolje je prikazana skica atomske bombe nadjena medju nacistickim dokumentima, medjutim nije navedeno u kom arhivu se ona sada nalazi.

Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Social bookmarks