Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

  • »bux_ludvig_np« je muško
  • »bux_ludvig_np« je zabranjen
  • »bux_ludvig_np« je autor ove teme

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 10. August 2003

Imam Hasan-el-Bennaa

Puno ime mu je: Hasan Ahmed Abdur-Rahman el-Benna. Rođen je u Mahmudijji, područje Buhajre, 25. šabana 1324. h.g, ili 14. oktobra 1906. godine. Pripadao je prosječnoj seoskoj egipatskoj porodici koja se bavi poljoprivredom, iz sela Šemšire (blizu grada Rešid Sahile, pored Nila, u pravcu grada Idfina)
Njegov djed, Abdurrahman, bio je siromašan seljak. Njegov najmlađi sin, šejh Ahmed, otac Hasanov, ostvario je želju svoje majke. U selu je napamet naučio Kur'an časni i tedžvidska pravila. Učio je potom šerijatske znanosti u džamiji Ibrahim paša u Aleksandriji. Za vrijeme učenja radio je u najvećoj radnji za opravku satova u Aleksandriji, gdje je usavršio zanat, što je postalo kasnije njegovo zanimanje i radi toga je bio poznat pod nadimkom Sahadžija. Šejh se naučno osposobljavao uzdižući se na nivo hadiskog učenjaka gdje je dao zapažen doprinos Poslanikovoj sunni. Njegovo najpoznatije djelo je: "El-Fethu'r-rebbani fi tertibi musnedi'l-imam Ahmed b. Hanbel eš-Šejbani". Uz njega je odrastao Hasan el-Benna nasljeđujući od njega mnogo: vjersko znanje, znanje uvezivanja knjiga i sahadžijski zanat.Događaj: Grupa policajaca u tihe noćne sate ulazi u jednu od ulica naselja Hilmijje u Kairu. Zaustavlja se auto. Policija blokira cijelu ulicu i uspostavlja se jaka straža. Skromnoj kući u sredini ulice prilazi jedno policijsko auto iz koga grupa policajaca iznosi mrtvo tijelo i nabrzinu žele da ga ubace u kuću. Snažno kucaju na vrata. Vrata otvara starac koji ima više od devedeset godina. Prije mrtvog tijela u kuću ulazi nekoliko policijskih oficira da provjere ima li osim starca jo{ neko u kući. Prenose mu teške informacije. Bez oglašavanja dženaze, bez iskazivanja saučešća, čak i bez prisustva radnika pokopnog društva; samo ti i uža porodica – tačno u devet sati ujutro bit ćete prisutni kada bude pokopavano tijelo.

Starac je bio otac umrlog. Bez obzira na ogromnu tugu koju je osjećao u srcu, a i na poodmakle godine, on je spremao svoga sina za ukop brišući tragove krvi sa tijela od hitaca koji su uzrokovali smrt.Dolazi jutro, a sa njim i policijski oficiri u dogovoreno vrijeme. "Ponesi sina da ga pokopaš!" Starac kojem je više od devedeset godina protestuje, kako će ga on nositi? Neka ga ponesu policajci! Policijski oficiri to odbijaju i odgovaraju da umrlog ponese njegova porodica. Umrli je imao kćerke i malodobnog sina. Tijelo umrlog ulicom nose njegova žena i kćeri, a dženazu prati samo otac, jer se niko nije usudio priključiti im se zbog opasnosti od hapšenja. Tužna grupica stiže do džamije gdje će se klanjati dženaza-namaz. U džamiji nema nikoga, čak ni osoblja koje se brine o održavanju džamije. Dženazu-namaz klanja otac a iza njega žene. Sami spuštaju mejjita u kabur. Vraćaju se potom kući uz jako obezbeđenje. Tako je izgledala dženaza imama šehida Hasana el-Bennaa. Mnoge komšije su uhapšene samo zbog riječi saučešća koje su iskazali toj porodici. Jako policijsko obezbeđenje bilo je oko kuće iz bojazni da ne dignu bunu oni koji dolaze da posjete porodicu. Obezbeđenje je bilo i oko kabura iz bojazni da se ne izvadi tijelo i otkrije zločin. Policijske snage su raspoređene po džamijama koje su morale biti zatvarane odmah iza namaza kako ne bi bila organizovana dženaza-namaz u odsutnosti.Vladar države pomjerio je datum proslave svog rođendana sa 11. na 12. februar, kako bi slavio na dan smrti tog čovjeka. Jedan od učenjaka, mislilaca, svjedoči da je prisustvovao jednoj od proslava koja je bila organizovana u jednom hotelu u Americi. Kada se raspitao za razlog proslave, otkrio je da je to veselje zbog smrti spomenutog čovjeka. Centri za istraživanja u Francuskoj i Americi uvrstili su na ljestvicu od 100 najznačajnijih osoba koje su izvršile uticaj na svijet u dvadesetom stoljeću iz arapskog svijeta dvojicu: imama šehida Hasana el-Bennaa i Džemala Abdu'n-Nasira.
:klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: Imam Hasan-el-Benaa Sehid anti-Islamske vlasti
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Social bookmarks