Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 29. April 2004

Isa a.s. u SVJETLU ISLAMSKE TRADICIJE

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]UVOD[/SIZE]

[SIZE=3]MAKROKOSMICKI I MIKROKOSMICKI DOM I NJEGOVI STANARI[/SIZE]

Svaki covjek je mikrokosmos ili minijaturna kopija Makrokosmosa. Sve sto ima Makrokosmos to ima i mikrokosmos, ali minijaturno i sinteziono, a ne globalno i analiticki kako je to u Makrokosmosu. I Zemlja je fizicki mikrokosmos i Suncev sistem je mikrokosmos.

Svaki dom ima svog graditelja i vlasnika, pa i makrokosmicki i mikrokosmicki dom. Ova dva doma su univerzalni tj. svestrani domovi pa su po svojoj univerzalnosti medjusobno adekvatni, komparativni i identicni. Naravno, da svi insani po svojoj sustini (manevijjatu) nisu univerzumi, pa je zbog toga ovdje govor o Insani-kamilima (kompletnim insanima), ali i arshskom i suncevom sistemu, a onda o ovoj nasoj zemlji pa o Insanima na njoj.

Kako god svaki dom ima vlasnika i graditelja kojeg su sagradili vlasnikovi organi i faktori, sluge i robovi, tako isto i vlasnik svakog doma (kuce, zgrade, zdanja, dvorca, itd.) automatski poslije upotpunjenja zgrade, useljava odgovarajuce stanare kome je namjenio izgradjenu zgradu.

Iz islamskog akla i nakla, iz nauke i vjeronauke smo saznali da su stanari dunjaluckih, fizickih svjetova:

- madenijjati (minerali, rude);
- nebatati (biljke);
- hajvanati (zivotinje); i
- insanijjati (dzinni i insi),

sve po dvije vrste i deveti Domacin koji je univerzumni Gazda (sa domacicom i cetvero djece) sto ukupno iznosi cetrnaest faktora i fakata.

Ali, takvo isto stanje je i sa metgafizickim (berzahskim) svijetom. I u njemu kucna "celjadi ili stanari" su metafizicki: madenijjati, nebatati, hajvanati, insanijjati, a imenovani su posebnim imenima: Ervahi, Enfasi, Ukuli i Nufusi, ili dvije vrste meleka i dvije vrste dzinna, a domacin je univerzumni Insan sa svojim Zatom i Hakaicima.

Tako je i u hakikatskom i hakiki alemu (svijetu).

Ova cetiri alema (svijeta):

- fizicki (dunjaluk);
- metafizicki (berzah);
- hakikatski (realni, ahiretski); i
- hakiki (fakticni) svijet,

sa svojim univerzumima cine Makrokosmos (Veliki Univerzum), a njegovi stanari su: Ezvati i E'ajani sa Univerzumom svih fakultativa.

Iz islamskog nakla i akla smo saznali da su obznane Makrokosmosa pojavljene (pohranjene) u svjetskim mikrokosmosima.

Prema tome, kako god svaki insanski organizam ima svog gazdu (stanara) sa svojom zenom (zatom) i djecom (4), tako isto i Makrokosmos ima svog Gazdu (Stanara, Halifu), a Halifa ima svoja cetiri vezira koji se zovu raznim imenima: E'ajani, Ezvati, Aktabi, Agvasi..., a u serijatu se imenuju i melekima (ovlastenicima, naibima, halifama) univerzalnog Halife itd.

Zakljucak:

1. Svjetski, svih svjetova Halifa Allahov, je Univerzum (El-Dzami'u),
2. Sav alem (svijet) je njegov objekatski organizam,
3. Njegovi veziri su veliki meleki koji su nosioci Arsha 4+4=8, sa Hakikati-dzamiom ili Melekul-melaiketi na njihovu celu. To su: Dzibril, Mikail, Azrail i Israfil.

Obznambena pojava na zemlji ovih svjetskih stanara i halifa Allahovih (cetvorica "Ulul-azm" pejgambera - Nuh, Ibrahim, Musa i Isa, alejhimusselam), njihove valije na zemlji (pejgamberi i aktabi).

Hatemul-enbijai vel-murseline (Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem) na zemlji je objava i pojava svjetskog Halife (Subjekta).

Cetvorica Ulul-azm pejgambera su njegovi veziri, a cetvorica Hulefair-rasidina su njegove halife, pa 4+4=8 vezira svjetskog Halife ili cetvorica Ulul-azm pejgambera su metafizicki faktori metafizickog Univerzuma, pa su Ulul-azm pejgamberi na mertebi cetiri insanska faktora (Duh, Um - Isa i Musa, alejhimusselam, i Dusa, Razum - Ibrahim i Nuh, alejhimusselam).

Adem, alejhisselam, je naib tabiatski, a Muhammed, alejhisselam, je Halifa hakikatski.

Insani-kamil je Halifa svjetski (tabiata i hakikata - Dunjaluka i Ahireta). Ruhovi (duhovi) su robovi - izvrshni faktor svoga gospodara koji je istodobno gospodar "enfasa" (dusa), "ukula" (umova) i "nufusa" (razuma).

Kako god je Kur'an kitabski Univerzum, tako je i njegov donosioc pejgamberski Univerzum koji je obznana svoga Gospodara - Apsoluta (Allaha dzelle-sanuhu).

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Petak, 30. April 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]EHLI BEJTI MUKADDES-ZEKERIJJA, alejhisselam, 'IMRAN I NJIHOVE ZENE (1)[/SIZE]

Dragi brate, Salik!

Prije nego pocnemo obradu rivajeta i dirajeta o Isau, alejhisselam, neophodno nam je upoznati se sa njegovim rodoslovnim podacima.

Istorija i zivot Isatov, alejhisselam, je neodvojiv od istorije Zekerijjaha, alejhisselam, Jahja-a, alejhisselam i hazreti Merjeme - Isatove majke.

Kako god je njihova rodbinska i plemenska veza nerazdvojiva, tako isto i njihovi duhovni odnosi su nerazdvojni, pa ih je zbog toga nemoguce upoznati odvojeno, sto cemo, inseAllah, kasnije i zakljuciti.

Oni bijahu potomci Davuda, alejhisselam, odnosno Jehuza sina Jakuba, alejhisselam.

Ebul-kasim ibn Asakir navodi slijedeci rodoslov Isa, alejhisselam: Isa ibn Merjem binti Imran ibn Masan ibn El-Azer ibn El-Jud ibn Ahnez ibn Saduk ibn Ajazuz ibn El-Jakim ibn Ebjud ibn Zerbabil ibn Shaltal ibn Juhina ibn Bersha ibn Emon ibn Misha ibn Hizkija ibn Ahaz ibn Musam ibn Azrija ibn Juram ibn Jushafat ibn Ejsha ibn Ejba ibn Ruhbu'am ibn Sulejman ibn Davud, alejhimusselam.

Zekerijja, alejhisselam, je zivio oko 120 godina. Rodjen je oko 90 godina prije Isatova, alejhisselam, rodjenja, kako to stoji u djelu "Akidetul-Islamijje". Zekerijja, alejhisselam, je bio tetak hazreti Merjeme, jer hazreti Merjemin otac Imran je bio ozenjen svastikom Zekerijja, alejhisselam, pa su bili badze. Hanna i Isha'a ili Elizabet su bile dvije sestre. Hanna je bila udata za Imrana, a Isha'a je bila zena Zekerijja, alejhisselam. Svo njihovo potomstvo, jos od Sulejmana, alejhisselam, je bilo angazovano u sluzbi "Hejkula", svetog hrama u Kudusu.

Obje sestre su bile nerotkinje, jer preko trideset godina bracnog zivota nisu radjale djecu. Posto su Imran, a poslije njega i Zekerijja, alejhisselam, bili cuvari svetog Hrama, a posto oni bijahu bez djece, to prema tadasnjem obicaju dodje u pitanje polozaj cuvara Hrama. Obadvojica su zbog toga bili u brizi i tuzi.

Kako god su Imran i Zekerijja, alejhisselam, bili jako pobozni hizmecari svetog Hrama u Kudusu, tako isto su i njihove zene bile jako pobozne.

Jednog dana dok su Imran i njegova zena sjedili u hladu palminog stabla, Hanna opazi jednu pticu koja hranase svoje ptice i sa njima se zabavljase. Njeno srce i dusa se zatrese od zelje za djetetom, pa sa srcanim hudurom rece:

"Boze moj, zavjetujem Ti se zavjetom zahvalnosti, ako mi darujes dijete poklonit cu ga Bejtul-Makdesu da bude od njegovih cuvara i hizmecara."

O tome Allah. dzelle-sanuhu, u Kur'anu veli:

"Zaista je Allah odabrao Adema i Nuha, Ibrahimovo potomstvo i potomstvo Imranovo na svijetu. To je potomstvo jedno od drugih. Allah sve cuje i zna." (Ali Imran, 33-34)

"Spomeni da je Imranova zena (Hanna) rekla, posto je zanijela i postala trudna: "Gospodaru, ja sam Ti zavjetovala ovo dijete sto je u mojoj utrobi da bude sluzbenik Tvoga svetog Hrama, pa primi ga od mene. Zaista Ti sve cujes i znas." (Ali Imran, 35)

I za cudo Imrana i njegove zene Hanne, ona je poslije ove svoje dove sa hudurom, zatrudnila. Radovali su se obadvoje, cudili i divili Allahovoj svemoci na trudnoci u staracke dane, nakon toliko godina neplodnosti. Ali Imran umrije prije rodjenja zeljenog djeteta. I Imran i Hanna su se bojali da dijete ne bude zensko, jer po tadanjim propisima, zenskinje nije primano u hram zbog toga sto im ni po Musatovu, alejhisselam, serijatu nije bilo dozvoljeno ulaziti u mesdzid za vrijeme zenskih ciklusa, hajza itd.

Imran joj poslije njena ocitovanja, zavjeta rece:

"Tesko tebi, sta ucini, sta mislis ako dijete bude zensko, a zensko je nesposobno za tu sluzbu."

U istoriji pejgambera, znamo za dove, osobito Imrana (Merjemina oca) i Musatova oca, a medju njima je velika vremenska razlika (oko 1800 godina).

U isto doba, iste godine, poslije Imranove smrti, Zekerijjah, alejhisselam, je postao poglavar svih sluzbenika Bejti-Makdisa. Prema El-Kashifijji on je tada imao 99 godina, a njegova zena Isha'a je imala 98 godina. I Zekerijja, alejhisselam, je bio obolio. Brinuo se za buducnost svoga "posta" - polozaja jer je njegova zena bila potpuno istarjela, a nasljednika nije bilo ni od njega, kao sto do tada nije bilo ni od Imrana. Imran je bio po nesebu (srodstvu) od Jakubova sina Jehuza, kako smo to naveli, a Zekerijja, alejhisselam, preko Haruna je bio u direktnoj nesebskoj lozi sa Laviom.

Dakle, i Zekerijja, alejhisselam, je pored zikrullaha i hizmeta u Bejti-Makdesu, bio zaokupljen brigom kome ce povjeriti cuvanje svetih dinskih vrednota.

O tome Allah, dzellesanuhu, veli:

"Kaf Ha Ja Ajn Sad. Zekerijja, rob tvoga Gospodara, sjecao se Njegove milosti u dubini svoga srca. Dozivao je svoga Rabba srcanom hafijjom. On je rekao: "Gospodaru moj, moje kosti su oslabile, moja glava je obijelila. Ja neimam sumnje Gospodaru, u Tvoj odziv na dove. Ja se bojim za upravu (dinom i dinskim stvarima) poslije mene, a moja zena je nerotkinja, pa pokloni mi od Tebe licno zastupnika koji ce naslijediti upravu nad rodom Ja'kubovim. Ucini ga dostojnim Tvoga rizaluka (zadovoljstva)"." (Merjem, 1-6)

Dakle, Zekerijja, alejhisselam, je dovu cinio za dostojno potomstvo u devedeset devetoj godini, iste godine kada je dovu cinila zena Imranova.

Kao sto se svakom pravom robu dova prima i njihove dove su primljene, kako zene Imranove Hanne, tako i Zekerijja, alejhisselam.

Allah, dzellesanuhu, mu rece:

"O, Zekerijja, Mi te obveseljavamo sa djecakom, sinom, po imenu Jahja, ranije mu nismo ucinili imenjaka." (Merjem, 7)

"Zekerijja rece: "Gospodaru, otkud meni dijete, kad je moja zena nerotkinja, a mene je dostigla duboka starost". Dzibril mu tada rece: "To je tako, tvoj Rabb je rekao meni, to je Meni lahko, Ja sam sve pa i tebe stvorio, prije, kada te nije bilo". Zekerijja rece: "Tvoj ajet je da ne govoris sa ljudima tri puna dana." Sljedecu ili istu noc je devedeset sestogodisnja Isha'a, zena Zekerijja-a, zanijela dijete o kojem je Dzebrail obavijestio Zekerija-a," (Merjem, 8-10)

"Zekerijja toga dana izadje medju svoj narod iz mihraba (chile), pa im rece da tesbih cine jutrom i veceri (trajno), a da se ne cude Bozanskoj svemoci, pa i da stvara Svojim emrom sto hoce bez uzroka (illeta) koji su inace uzakonjeni u Alemi-halku." (Merjem, 11)

Eto tako su se stvari odvijale prije dolaska posljednja dva pejgambera Beni Israila, Jahja-a, alejhisselam, sina Zekerijja-a, alejhisselam, i hazreti Merjeme, Isatove majke, koja bijase na mertebi pejgambera bez poslanstva, kao sto je to bio Harun, alejhisselam, Musatu, alejhisselam. Ona je bila trajni pratilac Isatov pa ju je zbog toga Allah, dzellesanuhu, prispodobljavao Harunu.

Ovo misljenje sam davno cuo od jednog "Ruhije", rahmetullahi alejhi, a nakon izvjesnog vremena i usvojio, pa ga ovdje ne prenosim samo kao rivajet, nego kao i dirajet.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 05. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]EHLI BEJTI MUKADDES-ZEKERIJJA, alejhisselam, 'IMRAN I NJIHOVE ZENE (2)[/SIZE]

Iz gore navedenog izlaganja se mogu razumjeti sljedece pouke:

1. Zekerijja i Jahja, alejhimusselam, s jedne strane i hazreti Merjema i Isa, alejhisselam, s druge strane su nerazdvojna cjelina koja se "ozuhurila" (pojavila) u "tefsilu" (analiticki). Ta cjelina koja se pojavila preko njih je "Kalbi-dzamia" ili jasnije "Ism-dzami'ijja" ili "Insani-kamila i Rahmanijja" ozuhurena u tom "zemanu" (vremenu) u cetiri "kulla" (fakultativa).
2. Znacaj ozuhurenja u tefsilu "Kalbi-dzami'ijje-alemijje" - univerzalnog svjetskog Kalba (ruhanijjeta) je u tom sto i sami posjedujemo kalbi-dzuz'ijju, bez cije spoznaje nam nije moguce spoznati Kalbi-dzami'u - tog sveopsteg svjetskog Rabba - Gospodara.
3. Kako god postoje fizicki brakovi, roditelji, djeca, tako isto postoje manevijski brakovi, roditelji, djeca, itd. Zekerijja, alejhisselam, sa svojom zenom Ishaom, kao i Imran sa svojom zenom Hannom su duvni primjeri braka "kalba i kalupa" (srca i tijela). Tako isto su hazreti Merjem, Jahja, alejhisselam, i Isa, alejhisselam, su primjer djece - evlada ili poslova razlicitih roditelja.
4. Posvenam je jasno da su Zekerijja, alejhisselam, i Isha'a olicenje braka visokog ranga "posvecenog hissa i akla" (razuma i uma) iz koga je naravno proizasao plod visokog ranga, oduhovljeni akl - Jahja, alejhisselam, sa naglasenim "dzelali sifatima" (uzvisenim svojstvima). Bjelina glave i kostana slabost Zekerijja-a, alejhisselam, nam isharete (ukazuje) na zakljucak da je on sa svojom zenom primjer braka kako smo to vec naveli. Da je novorodjence bilo zensko, onda bi ono bilo primjer "Hissi-kullijje", jer "hiss" i "akl" (zahir i batin) cula cine jednu cjelinu poput lijeve pretkomore i komore u fizickom srcu, ili muz i zena radjaju muskinje i zenskinje u normalnim porodima.
5. Imran i njegova zena Hanna su primjer visokog bracnog ranga izmedju "Nefsa" i "Ruha" (Duse i Duha) tj. "Nefsi-kullijje" i "Ruhi-kulla". Plod toga braka je bilo zensko, tj. hazreti Merjema, koja je bila olicenje "Nefsi-mutmeinne" (Smirene duse), ciji ce plod poslije biti "Ruh" - Isa, alejhisselam. Ovaj zakljucak je osnov za spoznaju duhovnih manevijjatskih znacenja.
6. Ovakve cetvorke javljaju se od Adema, alejhisselam, do naseg pejgambera Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, pa i dalje, kako u "tefsilu" svjetskom (analiticki), tako "idzmalen" (sinteziono) u svakom covjeku. Medjuodnosi (nikahi) "hissijskih i aklijjskih kuvvi" (razumsko-umskih snaga, sposobnosti), s jedne strane i medjuodnosi "nefskih i ruhanijskih hakaika" (dusevno-duhovnih istina), s druge strane manifestuju i tefsile medjuodnose svjetskih "Hakaiki-kullijja" jedinstvene "Kalbi-dzami'e" i "Ismi-Rahmanijje"

"Reci: Dozivajte Allaha ili Rahmana..." (El-Isra', 110)

sa svojim Habilom i Kabilom i njihovim sestrama Lebudom i Iklimom, koji su kalupski primjeri ili sa svojim duhovnim potomstvom, pejgamberima, resulima, nebijjima, evlijullahima su samo ozuhurenje "Hebai-kullijje" i "Tabiati-kullijje", tih sjemena svjetskih.
7. Kalbijjet i kalufijjet svjetski olicen je i ozuhuren u "idzmalu" (sinteziono) u osobama posljednjeg i prvog pejgambera, pa zato sve od Adema, alejhisselam, tj. u vremenu Evvelina, su zuhurati bili otvoreni, tefsilski (analiticki), a poslije Hatemul-enbija'a kalbski zuhurati su pobatinjeni (skriveni), nisu javni. Radi toga objava istorijata Pejgambera je obejanjenje (objasnjenje) sadrzine opsteg Kalba hakikati-muhammedijje. Ovaj zakljucak je vrlo znacajan.
8. Sa Isatom, alejhisselam, je okoncana javna manifestacija (bejan) lahutijjeta (batina) svjetskog. On je bio ozuhurenje Ruhi-kulla u cetvrtoj mertebi - kudsijjeta, buduci Ruhi-kullija kod covjeka ima cetiri osnovne mertebe (stepena): nefsani, sejrani (revvani), sultani i kudsi, kao sto su insanske mertebe Nefsi-kullijje: emmare (dusa sklona zlu), levvame (dusa koja sebe kori, kaje se), mulhime (nadahnute duse) i mutmeinne (smirene duse).
9. Sto se tice aklskih merteba, one su takodjer cetiri kod insana: nevjernicka, krivovjernicka, vjernicka i pravovjernicka. Sve cetiri ove mertebe bi mogli nazvati imenima: sejtani, dzinni, melekska i insanska merteba.
10. Iz primjera dova Hanne i Zekerijja, alejhisselam, sa svojim bracnim parovima se moze zakljuciti da dove sa srcanim hudurom uradjaju plodovima bilo u tjelesnom, bilo u duhovnom zivotu i svijetu. Isa, alejhisselam, i Jahja, alejhisselam, su bili ociti primjeri zuhurata (pojave) Hakkova Dzelala, a njihove majke su bile ociti primjer "Nefsi-mulhime" (Hanna) i "Nefsi-mutmeinne" (Ishae). Posto osoba sa nefsi-mutmeinnom nema zelja, to se zakljucuje da je zena Zekerijja, alejhisselam, bila takva jer nam rivajet ukazuje da ona nije molila za porod.
11. Sto se tice Zekerijja-a, alejhisselam, hal njegove dove za porod je bio u mertebi Ruhi-sultanije sa akli-melekutima. Naravno iza toga je slijedila deredza kudsijjeta i potpunog fena-a u batin shedzere, a sa devamom Isma (imena) "Hajj".
12. Sa njegovim izlaskom iz "mihraba" - dzihadskog poprista i sa njegovim vahjom stalnog tesbiha nam je otkrivena njegova insani-kamilska-kudsijjska merteba (polozaj).
13. Zekerijjahovo, alejhisselam, napustanje svijeta (ljudi), a pogotovo drugih stvorenja, nam ishareti na potpuni hal zikrullaha (hudur), jer poslije jezicnog, prelazi se na srcani zikir, pa kada se srce napuni nurom zikrullaha, onda jezik ushuti, a zikir ostane u srcu trajno prisutan:

"Ko spozna Allaha njegov jezik miruje."

Dakle, poslije dove za nasljednika, djeteta, Zekerijja, alejhisselam, je dobio emer za potpunu izolaciju i prekid svakog, pa i jezicnog kontakta, sa cijelim alemom sa insanim na celu, a nakon toga je doslo do oplodjenja mnogo zeljenog gulama (djecaka), Jahja, alejhisselam. Tako isto se desava svim erenlerima poslije ulaska njihova Nefsa u mutmeinsku mertebu, a Ruha u kudsijjetsku, Akla u insansku (hakikatsku - kjamilsku) mertebu, a Hissa u mertebu zikirsku. Poslije ovoga dolazi do rodjenja "Tifli-meanije" (srcano chedo) sa odnosnom roditeljskom mertebom, jer insani radjaju insana, a hajvani radjaju hajvane, itd.
14. Dvije sestre Hanna i Isha'a kao nerotkinje usharete nam na kalupe insanske (tijela) koji su neplodni bez kalbova, a kalbovi su podijeljeni na cetiri mertebe: aklsku, hissijsku, nefsku i ruhanijjetsku, pa prema tome nasi kalupi poput nasih zena, oplodjuju se sa jednom od cetiri vrste kalbova (srca) kao sto nase zene mogu imati jednog od cetiri vrste ljudi: nevjernike, krivovjernike, vjernike i pravovjernike.
15. Tri dana potpune izolacije nam ishareti na izolaciju i prekid veze sa biljnim, zivotinjskim i insanskim svijetom. Cini mi se da je ova izolacija culna, a ne logicna, te da je "remzen" veza upravo umna svojina buduci da se u Alemi-halku mora sa svijetom idrzavati, makar, ta logicna, umna veza. Isharet - remzovi ne koriste ondje gdje nema svijesti - razumijevanja. Dakle, potpuna izolacija od svijeta bi bila ludost, tim prije sto sjechanje Alema je sjechanje hakikatske ili otvorenije to je sjechanje Hakka u tefsilu - analizi Njegovih Ismova. Prema tome, "rumuzati" (logicne veze - svijesti o svijetu) su neophodni, jer su oni, ustvari, stap kojim se drzimo uspravno u ovom svijetu. Bez njega bismo samo pali i strovalili se u berzah podsvijesti koji se nalazi izmedju Alemi-gajba i Alemi-shehadeta.
16. Sto se tice Imranove zene, Hanne, ona se zavjetovala, ako bi joj Allah, dzellesanuhu, darovao dijete, ona bi ga poklonila Bejti-makdesu da trajno ibadeti Mukaddesu dzellesanuhu. Njemu predaje ono sto je u njoj, Allahu davaocu djeteta, a to je ustvari, njena potpuna predaja, jer dijete je dusa majkina ili kalb (srce), pa kada ga dadne onda je ona posve fani tj. "Nefsi-mutmeinna". Ako je i njen muz takav, onda je neophodno da dijete koje poklanja mora biti dostojno njih, tj. na visokoj njihovoj mertebi. Prema tome, hazreti Imran i Zekerijja, alejhisselam, sa svojim zenama su duvni primjeri Allahovih robova koji su se posvetili iskljucivo robovanju - hizmetu Allahu, dzellesanuhu, i naravno njihovo potomstvo je nuzno visokog ranga, kao sto je to bio Jahja, alejhisselam, i hazreti Merjema. Hal roditelja se odrazava na halu njihovih evlada, a halovi su pokloni, kao sto su djeca pokloni, a pokloni se daju prema mertebi, a mertebe su prema zaslugama i simpatijama.
17. Izraz "Ehli-bejt" kod nas je adekvatan izrazu "Ehli-bejtu"-u kod Benu Israila. Razlika je izmedju "Ehli-Bejtullaha" i "Ehla Bejtul-makdisa", odnosno prema mudafu ilejhi bejta tj. kao sto je razlika izmedju Ismi-dzami'e "Allah" i Ismi-kudsijje "El-Kuddusu".

Kod nas, dakle, hejkul - hram je kalb (srce) kojem sluze svi ostali organi, sve tri moci: Hiss, Nefs i Akl, ali pozeljno je i Ruh posvetiti Gospodaru kalba tog naseg svetog hrama.

Kod Zekerijja, alejhisselama, tesbih je bio propisan za stalni ibadet, sto je posve razumljivo za Ehli Bejti-mukaddesa, jer kudsijjet i tesbihijjet su tenzihski ibadeti, a tenzih je svojina akla.

U Serijati-muhammedijji je narocito naglasen znacaj zikrullaha, jer je to oruzje Ehla Bejtullaha. Zikrullah je direktni put Allahu. Ima takodjer cetiri osnovne mertebe: jezicno-hisijjsku, logicno-umnu, srcano-dusevnu i srcano-duhovnu mertebu.

Prva merteba zikrullaha je tevhid, druga merteba zikrullaha je vahdanijjet, treca merteba zikrullaha je vahidijjet i cetvrta merteba zikrullaha je vahdet.

Prelaz iz jedne mertebe u drugu je poput prelaza iz sprata u sprat, ali ne da se dize gore nego da se spusta dolje.

Posljednja stanica je zemlja - prasina, ali ne zaboravimo iz prasine je svo postojanje, hiljadu i jedan postanak tu nastaje.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Petak, 07. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]HADRETI MERJEMA KCI IMRANOVA I HANNE (1)[/SIZE]

Dragi brate, Salik!

Iz proslog dersa smo saznali da je po serijatu Musaovih, alejhisselam, sljedbenika postojalo specijalno svestenstvo, neka vrsta kaludjera (kahinuna) koji su bili zaduzeni samo hizmetom i ibadetom u hejakulu - svetom hramu (Bejtul-mukaddesu). Ti kjahini su imali svoje rukovodioce - poglavare. Imran sin Masana bijase jedan od svecenika Bejti-mukaddesa i poglavar ostalih. On krvno, rodbinski, bijase povezan sa Sulejmanom, alejhisselam, i Davudom, alejhisselam, jos dalje sa Jehudom sinom Ja'kuba, alejhisselam. Istodobno u sluzbi Bejtul-mukaddesa bijase badzo Imranov, Zekerijja, alejhisselam, cija krvna loza idjase preko Jakubova, alejhisselam, sina Lava.

Ova sluzenja u Bejti-mukaddesu su datirala jos od Haruna, alejhisselam, o cemu smo se upoznali u tarihu o Musau, alejhisselam, gradnji i obnovi Bejtul-mukaddesa poslije fetha (osvajanja) "Erdul-kudusa" po Musa-u, alejhisselam.

Rukovodstvo i sluzenje u Hramu bilo je nasljedno, od oca je nasljedjivao sin itd. Ali bas u doba Imrana, poglavara svih ruhbana i kahina, doslo je do opasnosti da se ta tradicija prekine. Imranova zena je bila nerotkinja kao i njena sestra (starija) koja je bila udata za Zekerijja-a, alejhisselam, koji je takodjer bio jedan od poglavara hizmecara posvecenih svetom Hramu i sluzbi u njemu. Hanna, Imranova zena, ne rodi dijete ni poslije trideset godina bracnog zivota, a i njena sestra Isha'a dozivi preko devedeset godina bez radjanja djece.

Objema porodicama je to, bezbeli, tesko padalo na srce. Svashta su cinili, ali nista od rodjenja dostojna nasljednika "posta", te svete duznosti u naslijedju.

I kad je bilo sto je bilo, i kada je Hanna, Imranova zena, zatrudnila i ponijela dijete, silno se obveselila i zavjetova se da ce dijete pokloniti svetom Hramu.

U Kur'anu se o tome veli:

"Spomeni da je Imranova zena (Hanna) rekla posto je zanijela i postala trudna: "Gospodaru, ja sam Ti zavjetovala ovo dijete sto je u mojoj utrobi da bude sluzbenik Tvoga svetog Hrama, pa primi ga od mene. Zaista Ti sve cujes i znas". (Ali Imran, 35)

Hanna, zena Imranova, nije prilikom svoga zavjeta racunala s tim sto ce roditi, pa ju je muz, Imran, zbog toga ukorio, ali kada je rodila i vidjela sto je rodila rece:

"Posto Imranova zena, Hanna, rodi dijete rece: "Gospodaru, ja sam rodila zensko dijete, a Allah je znao sta je rodila, a musko nije kao zensko. Ja sam joj dala ime Merjema (slushkinja Gospodnjeg Hrama). Uticem se Tebi za njenu zashtitu, njeno potomstvo od prokletog sejtana"," (Ali Imran, 35)

Imranova zena Hanna, majka Merjemina, iako je znala da u Bejti-makdisu nema zenskih hizmecara i svestenika, cim je rodila dijete, ocitala je svoju molitvu i besjedu za zastitu njena poroda, kcerke Merjeme, uzela je pripremljene haljinice, povila kcerku Merjemu i odnijela je i ostavila u Mesdzid. Predajuci je cuvarima Mesdzida, potomcima Haruna, alejhisselam, rekla im je: "Uzmite ovo zavjetovano dijete, zenskog roda, pa se o njemu brinite."

U to vrijeme bilo je 4000 sluzbenika hrama sa 27 rukovodilaca. Svi su se ponudili da odgajaju najmladjeg clana, pogotovo sto je to bilo dijete njihovog skoro umrlog vodje i poglavara Hrama cijeg oca djeca su ujedno bili i svjetovni i drzavni vladari.

Zekerijja, alejhisselam, stogodisnji starac i tetak novog clana, hazreti Merjeme, svima rece:

"Ja sam najpreci da se brinem o njenom odgoju, jer njena tetka je kod mene, moja zena."

Svecenici mu rekose: "Ne, dok bacimo kocku."

I njih dvadeset sedam svecenika, rukovodilaca, krenuse do rijeke Nehrul-urdun (Jordan). Bacise svoje olovke u vodu na kojima je bilo napisano cija olovka prije izadje on je pobjednik. Tri puta su bacali i svaki put je prvi isplivao na povrsinu kalem (olovka) Zekerijja, alejhisselam, i on postade povjerilac (kjefil) za brigu i odgoj najmladjeg clana - Merjeme.

Allah, dzellesanuhu, o tom veli:

"Gospodar njen primi dovu Imranove zene sa lijepim kabulom u Mesdzidu i lijepim odgojem i njegom (i dade joj lijep odgoj) i da se o njoj brine Zekerijja, alejhisselam." (Ali Imran, 37)

Zekerijja, alejhisselam, se radova sto je postao kjefil jednom jetimu jer je znao sevabe odgoja jetima. Narocito ga je to radovalo iz rodbinskih pobuda jer je bio pravi tetak Merjemin.

O daljoj sudbini njene majke nemam poznatih predaja, a cini se da je i ona ubrzo umrla kao i njen muz Imran.

Hadimi Bejtul-makdisa sa Zekerijja, alejhisselamom, su sagradili posebnu sobicu (celiju ili chilu) za MErjemu. Zekerijja, alejhisselam, nije drzao Merjemu u Bejtil-kudusu, nego ju je odmah odnio svojoj zeni, MErjeminoj tetki Isha-i, koja ju je njegovala i hranila sve dok nije prohodala i lijepo govorila i dok se nije sama sobom mogla hraniti i oblaciti. Kada je porasla toliko da se moze o sebi brinuti i da joj ne treba tudji hizmet, onda ju je Zekerijja, alejhisselam, premjestio u posebnu sobu u sredini Mesdzida, sa basamacima do vrata njene sobice, ili ju je od pocetka, poslije hrane i presvlake od najranije mladosti, Zekerijja, alejhisselam, nosio od svoje zene na pocinak u njenu sobicu, a kada je progovorila i prohodala onda joj je sobom donosio hranu, vodu i ulje.

Sto je bilo sa Hannom postoji vise rivajeta. Od toga da je umrla odmah po rodjenju Merjeme, pa dotle da je zivjela do osme godine njena zivota. Ibn Ishak tvrdi da je Merjemina tetka, Isha-a, hranila je i njegovala, a da ju je poslije hranjenja Zekerijja, alejhisselam, nosio u njen mihrab sve dotle dok nije oslabio od gladi koja je harala jedne godine.

Zekerijja, alejhisselam, jednog dana sazva Benu Israil i rece im:

"Tako mi Allaha ja sam toliko ostario i oslabio da vise ne mogu nositi kcer Imranovu, pa ko ce od vas biti njen vekil poslije mene."

Posto svi ostali odbise brigu o njenoj ishrani i njegi, opet se posluzise strelicama i pade strelica na jednog starog poboznjaka, grncara Jusufa sina Jakubova sina Mesana tj. amidzica Merjemina. On ju je prenosio iz sobice u stan Zekerijja, alejhisselam, do njegove zene Ishae.

Jednog dana Merjema, dok ju je nosio Jusuf rece:

"O Jusufe, poboljsaj misljenje o Allahu pa ce nas Allah zaista snabdjeti sa hranom."

Ta njena besjeda zadivi Jusufa, pa ju je jos bolje pazio i hranu joj donosio.

Zekerijja, alejhisselam, je zapazio keramete kod Merjeme, jos u njenoj ranoj mladosti, izmedju kojih je i ovaj:

"...Kad god bi dosao Zekerijja u chilu (mihrab) kod Merjeme, nasao bi kod nje razne hrane, a kad joj je rekao: "O Merjemo, od kuda ti ovo", ona je rekla: "To je od Allaha. Zaista Allah koga hoce bez mjere opskrbljuje"." (Ali Imran, 37)

Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

"Od svjetskih zena dosta ti je istaci cetiri: Merjemu, kcerku Imranovu, Asiju, zenu Faraonovu, Hatidzu, kcerku Huvejldovu i Fatimu, kcerku Muhammedovu, alejhisselam, ja sam se uticao za njezinu bezbjednost Allahu i za bezbjednost njezina poroda od prokletog sejtana."

"...Ni jedno dijete se ne rodi, da ga sejtan ne dohvati prilikom rodjenja, pa od toga nastupi njegova dreka, osim Merjeme i njena sina."

Ebu Hurejre dalje upozorava na ajet u kom nas Allah, dzellesanuhu, obavjestava o istiazi hazreti Merjemine majke za Merjemu i njeno potomstvo.

Poslije ovih rijeci istiaze, Allah, dzellesanuhu, veli:

"I Allah dzellesanuhu primi zavjet i dovu Merjemine majke i lijepim prijemom, a Merjemu je oplodio, odgojio lijepim plodom, odgojem." (Ali Imran, 37)

Zekerijja, alejhisselam, stogodisnji Merjemin tetak, brizljivo je pazio na Merjemu i njen odgoj. Divio se njenoj ostroumnosti u ibadetu, poslusnosti i savrsenstvu. Radovali su ga zapazeni kerameti kod nje. Iz svoje sobe, kada je ojacala, izlazila je sa svojim bliznjim starim rodjakom Jusufom, pa bi mela i cistila Mesdzid. Sa Jusufi Nedzdzarom bi donosila vodu sa izvora Selvana. Tu je postigla ugled najrevnijeg ibadetcije. Jedina njezina veza bio je Zekerijja, alejhisselam, stogodisnji poglavar svih ruhbana i sluzbenika svetog hrama. Kljucevi od njene celije sa sedam brava bili su direktno u njena tetka Zekerijja, alejhisselam, koji je zapazio kod nje alamete kerametske, sto ni jedan ruhban niti sluzbenik nije imao. Ljeti bi kod nje zaticali zimske plodove, a zimi ljetno voce i povrce.

Na pitanje odkuda joj ta hrana, odgovorila bi cesto:

"To je od Allaha, dzellesanuhu, iz dzennetskih basca."

Zekerijja, alejhisselam, je znao da joj to niko od ljudi ne donosi, jer niko nije mogao ni uci kod nje, a bio je zabranjen i svaki razgovor sa njom. Tu se samo ibadetilo i hizmetilo. Hazreti Merjema je tu ostala sve do trinaeste godine zivota kada je morala ici svojoj tetki iz Hrama. U toj trinaestoj godini se desio i onaj najcudniji nesvakidasnji dogadjaj, zaceca sina Isa, alejhisselam, o cemu ce biti govora u sljedecem poglavlju.

Nesto slicno po kerametima dobitka hrane se desavalo hazreti Fatimi radijallahu anha, kcerki Alejhisselamovoj.

Jedan takav dogadjaj po pricanju Dzabira b. Abdullaha se ovako desio:
"Jednom prilikom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije nista jeo vise dana, dok mu je to otezalo. Uputi se od stana do stana svojih zevdzi (zena) trazeci da sto pojede, ali kod njih nista ne nadje od hrane, pa Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se uputi u stan hadreti Fatime, radijallahu anha.

Kad joj dodje, rece:

"Kcerkice, imas li ti sta od hrane da pojedem, ja sam zaista gladan?!"

Ona odgovori: "Ne, tako mi Allaha, Allahov Poslanice!"

Posto Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izadje od hadreti Fatime, jedna njena susjetka posla joj dvije kriske hljeba (kifle) i komad mesa.
Hadreti Fatima uze hranu i stavi je u neki sud, i pokri nekim pokrivacem, pa rece: "Zaista cu dati hranu Allahovom Poslaniku umjesto sebi i svojim celjadima."

Tada su svi ukucani bili u teskoj situaciji za hranu. Poslije prijema hrane, pna posla hadreti Hasana i hadreti Husejna, radijallahu anhuma, njihovom djedu, Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ga zovnu i povrate njihovoj majci, hadreti Fatimi.

A kad Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dodje hadreti Fatimi, ona mu rece: " Allahov Poslanice, ti si mi drazi od svakoga, Allah nam je dao nesto hrane, pa sam je ostavila tebi." "Donesi je!" Hadreti Fatima donese sud, neki canak ili dzefnu. Kada ga otkri ima sta vidjeti, sud je bio pun hljeba i mesa. Vidjevsi to, hadreti Fatima se zabezeknu, zanese se od cuda. Tada sazna da je to samo bereket od Allaha dzellesanuhu. Zahvali Allahu, dzellesanuhu, i donese salavat na Allahova Poslanika.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj rece:

"Odakle ti ovo kcerkice?"

Hadreti Fatima rece:

"To je od Allaha. On zaista opskrbljuje koga hoce bez racuna, bezmjerno." (Ali Imran, 37)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rece:

"Hvala Allahu koji te je ucinio slicnom Sejjidi zena Israilskih. Ona bi, kada bi joj Allah dao hranu na upit, rekla: "Ovo je od Allaha, zaista On opskrbljuje bezmjerno koga hoce.",

a zatim Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posla po hadreti Aliju. Kada on dodje, sjedose za sofru i pocese jesti Allahov Poslanik, Fatima, Alija, Hasan, Husejn i sve zevdze (zene) Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve ala alihi ve ezvadzihi ve ashabihi edzmein.

Na koncu objeda posuda osta potpuno puna kao sto je bila i na pocetku.

Hadreti Fatima podijeli svu hranu komsijama, buduci Allah, dzellesanuhu, dade bereket i veliki hajr u njoj.

Asl (osnova) hrane bijahu dvije kifle (regife) i komad mesa, a ostala hrana cisti berekjet od Allaha dzellesanuhu.

Eto, takvi halovi su i kod ehlullaha, osoba posvecenih Allahu i robovanju samo Njemu!

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 10. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]HADRETI MERJEMA KCI IMRANOVA I HANNE (2)[/SIZE]

Iz predhodnog dersa se dosjecujemo i zakljucujemo sljedece:

1. Adem, alejhisselam, je zahirsko olicenje svega alema u idzmalu, a Muhammed, alejhisselam, je to bio svojim kalbom tj. olicenja batina svjetskog.
2. Od Adema, alejhisselam, do Muhammeda, alejhisselam, se postepeno batin svjetski i Ademov ozuhurivao tefsilen. Prema tome, svi pejgamberi su posebna olicenja i obejanjenja Hatemul-enbija-a, pravog Allahovog halife cijelog alema, povoda i cilja stvaranja ili jos jasnije, nosioca svih Ismova i Sifata Hakka teala, a Adem, alejhisselam, je zemaljski (tabiatski) halifa.
3. Hazreti Merjema i Isa, alejhisselam, Imran i Hanna, Zekerijja, alejhisselam, i Jahja, alejhisselam, i Jahja, alejhisselamova, majka Isha-a su sve sami zuhurati batinski ili manevijjatski kojih se sa lahkocom dosjecujemo i otkrivamo puteve erenlera.
4. U ranijim serijatima, specijalno kod Musatovih, alejhisselam, sljedbenika bilo je rasprostranjeno kaludjerstvo, posvecivanje, posvemashno odricanje od svih shehveta u cilju licnog terbijeta i postizanja kerameta. Naravno da se ne moze poreci znacaj i korist od toga, ali to nije bilo moguce generalno sprovesti kod naroda. To je bilo dato, odnosno, monopol samo za uze nasljednike sa koljena na koljeno.
5. U serijati-muhammedijji je nacelno ta praksa ukinuta jer je posve jasno da je postala nepotrebna, nerentabilna i nekorisna. Obilje citata Allahova Poslanika, alejhisselam, nam govore o tome:

"Nema kaludjerstva u Islamu."

"Ruhbanijjet u serijati-muhammedijji je dzihad na Allahovu putu."

"Kuda god se okrenete tu je Vedzhullah." (El-Bekareh, 115)

"Ucinjena mi je sva zemlja Mesdzidom."

Posve nam je jasno da je Alem najveci i najobimniji ilumski (znanstveni) mesdzid i medresa. Naravno, mora se imati ucitelj Mesdzida koji ce dirigirati sa odgojem, poukom i ibadetom. U tu svrhu su mashajihi djelovali u prvim stoljecima, a poslije iz zelje za boljim uspjehom su osnovane tekije, ti samostanski centri u kojima se pokusavalo uz pomoc sto vise murida doci do duhovnog hurijjeta itd. Ali njihova sudbina i trajanje je pokazalo da to nije bilo trajno i efikasno rjesenje. Duhovne kretene nista ne spasava kao sto velikane duha nista ne sprjecava od cilja.
6. Hazreti Merjema je divan primjer olicenja i obejanjenja Nefsi-mutmeinne, koja svojom svetoscu i nevinoscu od svih grijeha, a posebno od svake vrste sirka (jer cistoca od sirka je prava nevinost srcana) se oplodjuje, odnosno nastanjuje Ruhom.
7. Cudno je da svi ljudi znaju i vjeruju da iza oplodnje maternice slijedi oplodnja srcana - duhovna tj. fizicka oplodnja i razvoj izaziva duhovnu oplodnju, ali ti isti ljudi tesko poimaju da moze biti i obratna praksa, da poslije srcano-duhovne oplodnje uslijedi fizicka-kalupska oplodnja.
8. Primjer zaceca hadreti Sare sa Ishakom, alejhisselam, Hanne sa hazreti Merjemom, Ishae sa Jahja, alejhisselam, su zivi i ociti primjeri zaceca bez shehvetske veze i zelje tj. sa cistim sebebom i povodom duhovnim.
9. Jahja, alejhisselam, posvemashna cistoca od shehveta hajvanskih, hadreti Merjema potpuna cednost bez hajvanskih nefskih prljavih zelja, ukazuje nam otvoreno da bracni plodovi nisu jednaki. Halovi obaju roditelja uslovljavaju kvalitet djece. Kada kod stogodisnje starice ili starca se rodi jedna zelja kao kod hadreti Sare i kod Hanne, ili kod Ishae i Zekerijja, alejhisselam, svakako je bilo drugacije od nasih magarecijih i hajvanskih brakova u intimnim odnosima. Dakle, i Jahja, alejhisselam, i hazreti Merjema su bili primjeri plodova takvih posve cistih odnosa i roditeljskih pobuda, primjeri posve nevini i od shehveta cistih stvorenja, ciji plodovi, djeca, su bila posve nevina i cista od hajvanluka.
10. Poznato nam je da su tjelesni i duhovni (kalupski i kalbski) zivot elementi sehadeta i gajba, mulka i melekuta, i da su to dva elementa jednog jedinog hakikata, te da se ne mogu odvojiti prakticno, hakki, kalbski nego samo teoretski - aklom. Ova cinjenica nas upucuje na zakljucak da prednost jednog od dvaju elemenata zavisi od "ist'idada" ili "imtizadza" jedne osobe ili stvorenja. Kod "madenijjata" (minerala), "nebatata" (biljaka), "hajvanata" (u sto spadaju i svi insani dok ne dodju u mekam "kudsijjeta" i "itminama") postoje brakovi - oplodnje razlicitih motiva i sadrzina. Biljna oplodnja je posve razlicita od zivotinjske oplodnje, brakovi i radjanja itd, a pogotovo oplodnja madenijjata sto nam je sada evidentno. Sto se tice insanske oplodnje, ako smatramo insanima samo one posvecene i ciste osobe "nefsani", "ruhani", "aklani" i "hissani", onda moramo prihvatiti postavku ili pretpostavku, a to je jedina mogucnost akla, da bracni odnosi, oplodnja i radjanje djece, pa i sama djeca, nisu adekvatna bracnim odnosima hajvana, bilja i madenijjata. Ova cinjenica nam je nuzna da je okabulimo svojim aklom jer se tudjim iskustvom ne mozemo uvjeriti.

"Ko ne dozivi nesto, on to ne moze znati istinski kako jest, nego samo moze teoretski nagadjati i pretpostavljati."
Eto, takvi slucajevi su nam Objavom obejanjeni u mnogobrojnim primjerima, kao hadreti Fatime, hadreti Merjeme, Isa-a, alejhisselam, i drugih.
11. Kvalitet svega uslovljen je znanjem, spoznajom i svijescu. Nije isto biti zahvalan dostavljacu nam nekog prijema (postaru) i njegovo ime hvaliti, slaviti i isticati zanemarivsi posve zahvalnost posiljaocu tog poklona, a nije isto ako to obratno cinimo. Ehli-marifet hvali, istice slavu pravog Darovatelja i Njegovo Ime slave i hvale pravom slavom i hvalom. Gdje li tvoj otac koji ti salje i daje darove, a gdje li njegov rob, sluga ili portir koji ti ih dostavlja. Tako je sa ehli-marifetom koji slavi i hvali pravog Musebbiba i Stvoritelja, a sto se tice ehli-hakikata, on, de facto, vidi, zna, cuje, svjestan je samo Jednog.
Kod njega vlada hal:

"Ja sam njegov sluh, vid, tijelo, cula, akl, pa cak i organi..."
kako nam to otrkiva tradicija Resuli-ekrema. Dakle, to je hal Vahdetul-vudzuda.
Prema tome, svi arifi, muhakkiki i muvehhidi samo znaju jednog Allaha i naravno samo se Njemu obracaju, samo Njega slave i isticu samo Njegovo Ime. To je praksa kod svih ehlullaha, pa i hadreti Merjeme, hadreti Fatime i dr.
12. Kao sto su se svi rahibi i ruhbani natjecali za vekiluk hadreti Merjeme, tog pravog jetima, i kao sto je povjerena bila jedino poglavaru Zekerijja, alejhisselamu, a samo izuzetno Jusufi Nedzdzaru, tako isto "Tifli-meanija" (duhovno chedo) jednog ehlullaha se nalazi pod pokroviteljstvom izravno Ruhi-inasnijje-melekutijje, samo iznimno mu usluge cini akli-insanijja (Jusufi-Nedzdzar), taj nas grnchar koji se bavi samo tjelesnim stvarima, a koji je posve makbul i kabil.
13. Kod koga Ruh bude vekil njegovu nefsu kao sto je bio Zekerijja, alejhisselam, hadreti Merjemi i ko bude imao pravi akl (kabil i makbul) kao sto je bio Jusufi Nedzdzar hadreti Merjemi citava svoga zivota, taj ce biti sretan i oduhovljen Tifli-meanijom kao sto je bila oduhovljena hadreti Merjema Ruhi-kudsijjom, osobom olicenoj u Isa, alejhisselamu, ALLAH, ALLAH MA SHA-ALLAH!

Dragi citaoce, Salik efendija!

Raduj se makar sa prijemom (kabulom svih ovih istina), pa makar nemao ist'idada - momentalne mogucnosti da to prakticno kod sebe dozivis i iskusis kao sto se i pisac ovih redova raduje tome.

O, koliko li iznenadjenja ceka ljude o kojima ljudi pojma nisu imali, kako to Objava veli, da ce jadikovati kad im se dignu zastori sa srca, kad im dzehl odleti u nepovra, pa ce reci:

"Zaista smo bili od svega ovoga nemarni, nesvjesni i mi smo zaista zlocinci svoji." (El-Enbija, 97)

Zaista ljudski zannovi, misli i pretpostavke, su nuzne svugdje gdje nema dozivljaja, iskustva i pravog saznanja.

Razlika medju dozivljajima je prema kvalitetu osoba, a i razlika u zamisljanjima, pretpostavkama i misljenjima je prema razlici u licnom kvalitetu osobe. Zlocinci uvijek zlo slute i obratno, dobrotvori, muhsini, imaju uvijek lijepe misli, zannove, predstave i pretpostavke.

Kako god ciscenjem stomaka od otrova lijecimo citav organizam, tako isto srcano ciscenje od otrova (svih vrsta grijeha, hissijskih, logicnih, nefskih) cisti nam nas srcani, duhovni organizam, nas spoznajno-eticki, moralni zivot.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 12. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]HAZRETI MERJEMINO ZACECE SA ISAOM, alejhisselam (1)[/SIZE]

Draga braco, salici!

U proslom dersu smo preradili i objasnili hadreti Merjemino djetinjstvo, vrijeme od rodjenja do trinaeste godine. Allah, dzellesanuhu, nas obavjestava u Kur'anu da su joj meleki, ili pravije, melek Dzebrail saopstio da ju je Allah, dzellesanuhu, odlikovao, ocistio od sirka, kufra i drugih grijeha pa cak, prema nekim rivajetima, i od zenskih vremena (ciklusa-hajza), te da je ona primjer kreposnih zena u mertebi pejgambera.

Tako Allah, dzellesanuhu, veli:

"Podsjeti vjernike, o Poslanice, da su meleki rekli: 'O Merjemo, tebe je Allah zaista odabrao i ucinio te posve cistom i nevinom. On te odabrao nas sve zene svijeta. O Merjemo, budi posve pokorna svome Rabbu, Njemu cini sedzdu i rukue uz one koji obavljaju rukue'." (Ali Imran, 42-43)

"O Merjemo, zaista ce te Allah obradovati sa Svojom kelimom po imenu Mesihom, Isaom sinom Merjeminim, odabranikom, na ovom i buducem svijetu koji ce biti od mukarrebina. On ce govoriti ljudima jos dok je u besici, a i kada bude punoljetan i on ce biti od salihina. Merjema rece: 'Gospodaru, kako cu ja imati dijete kad me nije dohitio besher (par)'. Melek joj rece: 'Allah tako stvara sto hoce. Kad dosudi jednom emru da bude, On mu samo rekne budi i on bude!'" (Ali Imran, 45-47)

"Allah ce ga poduciti Kitabu i hikmetu, Tevratu i Indjilu i ucinice da poslanikom Benu Israilu." (Ali Imran, 48)

Sve sto je hazreti Merjema saznala jos prije nego sto je doslo, sve joj je unaprijed saopsteno, da bude spremna za veliki dozivljaj i dogadjaj. Na to nas upucuju glagoli koji su svi iz reda "f'ili-mudarie" (imperfekti), ajeti su navedeni zajedno sa ajetima o njenom kefaletu po Zekerijja, alejhisselam, dobijanju hrane iz gajba itd.

Hadreti Merjema je svesrdno prihvatila za ibadet i hizmet u Hramu. To je cinila sa svojim blizim rodjakom Jusufi Nedzdzarom. Zajedno bi donosili vodu sa izvora Ajni-selvana. Merjema je odlazila iz Hrama samo u slucaju najnuze potrebe (hajza). Vrijeme ciklusa bi provodila kod tetke Isha'e, jer su joj majka i otac vec odavno bili preselili, a kada bi bila sposobna za ibadet tj. cista od hajza, onda bi se vratila u Hram, u svoju chilu (mihrab) na ibadet.

Jednog dana, usred ljeta, kada je bio najdulji dan, poslije gusula i oblacenja ciste odjece, povrati se u Hram. Nastavila je sa hizmetom zajedno sa Jusufom. Tako je ona i ranije radila.

Uzimali su jedno od drugoga ostatke vode kada bi u koga nestalo vode pa rece:

"Zasto ne bi posao o Jusufe da donesemo vode da mi moze biti do sutra."
Hazreti Merjema rece: "U mene tako mi Allaha nema vise vode."
Zatim je uzela sudje i sama krenula na vodu (kod megare). Bilo je ljetno doba. Voda (megara sa vodom) je bila na istocnoj strani od Mesdzida ili od strane njene tetke i zalaza sunca. Napunila je sudje vodom, zatim se taze vodom umila i ocistila, tahret obavila (abdest ili gusul), obukla odjecu. Tada se pred njom obreo nepoznati, lijep, esmerast mladic, svijetla lica i bujne kose.

Hadreti Merjema sa preplasila i zapomagala, buduci joj se sve vise priblizavao: "Utjecem se Svedobrocinitelju (Rahmanu) od tebe, ako Ga se bojis, ako Ga vjerujes, onda bjezi od mene radi odgovornosti pred halkom." Mladic joj rece: "Ne plasi se, ja sam Poslanik istog onog Gospodara, kome se ti utjeces, da ti poklonim Allahovim poklonom, posve cistog od svih mana, djecaka." Merjema rece: "Od kuda cu ja imati dijete, kad me nije dohitio besher (bracni par), a i kada nisam bludnica." Mladic, koji bijase melek, rece: "Tako je to, tvoj Gospodar veli: 'Meni je to lahko' i da ce ga uciniti ajetom (cudom) ljudima i miloscu Svojom. To je svrsen posao."

Hadreti Merjema je ostala zabezeknuta i zanesena prizorom, i sadrzajem rijeci koje je cula. Potpuno je bila fena od sebe. Pojavljeni mladic joj se priblizi i puhnu zadahom u otvor njena dir-a (kosulja od zenske odjece) od kojeg je osjetila silni lezzet-radost u citavu tijelu gledajuci predocenog mladica i cuvenjem vijesti od njena Rabba.

U Suri "Merjem" Allah, dzellesanuhu, veli:

"Spomeni u Kitabu Merjemu, kada se osamila od svoga ehla na jednom istocnom mjestu. Ona se sakrila od njih u zaklon, pa smo joj mi poslali Naseg Ruha, koji joj se uprilicio u savrsena covjeka. Merjem rece: 'Utjecem se Svedobrocinitelju od tebe ako si tekijja (bogobojazan), vjernik.' On joj je rekao: 'Ja sam samo poslanik tvoga Gospodara, da bih te obdario poklonjenim ti bezgrijesnim djetetom.' Merjema rece: 'Otkud meni dijete, buduci me par (insan) nije dohitio i buduci nisam bludnica.' On je rekao: "Tako je to". Tvoj Rabb je rekao da je to Njemu sasma lahko i rekao je da ce ga uciniti ajetom i rahmetom za ljude. To je presudjena stvar." (Merjem, 16-21)

U Suri "El-Enbija" Allah, dzellesanuhu, veli:

"Merjema je ona koja je ocuvala potpunu nevinost, pa smo Mi udahnuli u nju Nas Ruh i ucinili smo je i njena sina ajetom svjetovima." (El-Enbija, 91)

Hadreti Alija, radijallahu anhu, veli: Onoga casa kada je melek Dzibril obavijestio hadreti Merjemu da je dosao po Allahovom emru da je daruje sa bezgrijesnim djetetom, kod nje su se tada sastali rahmet i hashjet, buduci ga je ona u prvi mah smatrala nekim covjekom, a kad joj se predstavio i na koncu rekao: 'To je tako, stvar je presudjena, pa se teslim ucinio Allahovom kaderu (presudi)', pa je on puhnuo u otvor njene odjece koju je ona bila odlozila, ostavila od sebe."

U "Kissasul-enbijau", na stranici 239. stoji doslovce i ovo:

"Posto je melek Dzibril u liku potpunog beshera (covjeka), rastao se od Merjeme, ona je obukla svoju odjecu, zensku kosulju i zanijela Isa, alejhisselama, zatim je napunila svoj sud vodom i vratila se u Mesdzid."

Citav dogadjaj se zbio takvom brzinom, kao san, sve se desilo u jednom trenu. Po predaju Veheba, odmah po odlasku Dzibrila od Merjeme dosao je po nju Jusufi Nedzdzar, pa su se zajedno vratili u Mesdzid koji se zvao Dzebeli-Suhijjun. To je bio najveci mesdzid u Kudusu.

Jusuf i Merjem su nastavili hizmetiti u Hramu (Mesdzidu) i jedno drugom su pomagali, palili su kandilje i cistili mesdzid. U njihovo doba niko nije bio tako revan u ibadetu kao hadreti Merjema i njen bliznji rodjak Jusuf. Znakovi trudnoce, iz dana u dan, su postajali vidniji na Merjemi. Tjelesna promjena, blijedilo na licu, slabasnost i njeznost, zabrinutost i ozbiljnost, bila je vidljiva svima ruhbanima i posjetiocima Mesdzida. Pocelo se i javno govoriti o tome. Jusuf je bio zaprepascen njenim izgledom, vidio je sve znakove trudnoce kao i drugi ljudi, ali nije mogao da shvati sta bi to i kako bi to moglo biti kad je dobro poznavao njezinu poboznost i dobrotu, te cednost i postenje, a pogotovu sto se od njeg nije udaljila nijednog casa. Kad bi je htio da opravda, proglasi cistom od svjetskih pretpostavki i prica, pogledao bi tjelesne znakove trudnoce, trbusnu naduvenost, blijedilo, mrsavost, pa bi ostao u teskoj dilemi i neizvjesnosti. A kada mu to vise dodija i kad nemogase vise nositi neizvjesnost, rece joj: "O Merjemo, mene je snaslo nesto u vezi tebe, htio sam da to posutim i pokrijem u sebi, ali me ta misao savladala. Vidim da je razgovor s tobom o tome najbolji lijek za moje srce." Hadreti Merjema mu rece: "Reci lijepu rijec!"

Jusuf joj rece: " O Merjemo, moze li biti rast ploda bez sjetve sjemena?" Merjema rece: "Da, moze." Jusuf nastavi: "Moze li rasti stablo bez sadnice, kise?" Hazreti Merjema rece da moze.
Jusuf nastavi: "Moze li dijete biti bez oca (muskarca)?" Merjema rece: "Zar ne znas da je Allah, dzellesanuhu, oplodio prvi plod koji je stvorio bez sjemenke, a sjemena (bezr) bivaju od prvog sjemena koje je proizvedeno bez sjemenja. Zar ne znas Jusufe da je Allah, dzellesanuhu, stvorio, proizveo stablo bez kise, a sa kudretom Onog koji je ucinio kisu, vodu zivotom stabla, nakon sto je Allah, dzellesanuhu, stvorio svako bashka ili ces ti reci da Allah, dzellesanuhu, nije mocan da stablo odgoji dok se ne pomogne vodom. Kad bi voda bila uslov za njegovo stvaranje, onda bi On bio nemocan."

Jusuf rece: "Ja to necu reci, nego velim: Allah, dzellesanuhu, je mocan, sto god hoce samo mu rekne "Kjun" pa to bude." Merjema mu rece: "Zar ne znas da je Allah, dzellesanuhu, stvorio Adema i njegovu zenu bez muska i zenska." Jusuf rece: "Da, svakako!"

Kada je ovo rekla hadreti Merjema Jusufu, na njegovo srce dosao je zakljucak: Zaista ovo sto je pri njoj je poseban Allahov emer, pa je nedopustivo dalje se raspitivati o tome jer je uvidio da to ona krije.

Jusuf je zatim nastavio sa hizmetom u Mesdzidu i zamjenjivao je u svim poslovima koje je ona radila, jer je vidio njenu slabost i njeznost tjelesnu, zutilo i blijedilo lica, naduvenost tijela i nedostatak kuvveta.

Brdo Sihjun bilo je pred vratima Bejtul-makdisa. Dani su brzo prolazili. Hadreti Merjema je u svojem mihrabu samo ibadetila, a Jusuf je sve radio umjesto nje.

Jednog dana navrati kod tetke, Zekerijja, alejhisselamove, zene Isha'e, koja ju je pazila umjesto umrle majke, pa kada joj udje njena tetka, buduca majka Jahja, alejhisselama, ona ustade na noge, doceka je i izrazi radost zbog njena dolaska, a zatim joj rece: "O Merjemo, znas li ti da sam i ja trudnica?" Isha-a, Merjemina tetka, joj rece: "Zaista, ovo moje dijete sto je u meni ucinilo je sedzdu tom djetetu sto je u tebi",
a Allah, dzellesanuhu, veli:

"Jahja ce vjerovati Kelimu Allahovu, Isa-a!" (Ali Imran, 39)

Merjema je tada rekla: "Kada sam sama, razgovaram sa Isatom, a kada sam zauzeta sa nekim insanom, onda on tesbih cini."

Posto se povrati od tetke u Hram, uskoro putem vahja bi obavijestena da mora napustiti i Hram i grad i svijet, jer ako rodi u Hramu ili gradu, svijet i tadanje vlasti ce je kritikovati, ruziti i na kraju ubiti i nju i dijete. Dok je Merjema zabrinuto smisljala s kim ce i kuda ce bjezati, Jusufi Nedzdzar joj dodje i rece: "Svijet govori da si vanbracno zanijela dijete i da vlast i vladar sprema da te pogubi dok rodis i tebe i tvoje dijete", a zatim joj predlozi da je on vodi i prati u bijegu iz grada i hrama. Hadreti Merjema to okabuli te obadvoje pobjegose iz Hrama i grada. Jusuf uze svoje magare, golo bez ikakva pokrovca, postavi je na njega i krenuse na put prema misirskom memleketu (drzavi). Kad su bili na granici izmedju misirskog i palestinskog podrucja, hadreti Merjemu spopadose porodjajni zigovi i bolovi. Jusuf je stavi kraj jedne suhe palme na kojoj ne bijase lisca ni plodova.

Bilo je pravo zimsko doba. Jusufi Nedzdzaru dodje misao da je ubije i ostavi u toj pustinji, ali taman kad odluci da to ucini, dodje mu Dzibril pa rece:

"Ne, dijete je Ruhul-kudus, niposto je ne diraj!"

Postoji vise rivajeta o trajanju njene trudnoce i duzini boravka van grada, pa cak i takvo misljenje da je trudnoca trajala kao i kod drugih zena, pa do takvih rivajeta da je trajala nekoliko sati. Vjerovatnije je svakako misljenje koje je opste prihvaceno da je sve osim zaceca bilo normalno. Valjda ravije nisu dobro shvacene, jer putovanje je bilo krace vrijeme od grada do mjesta gdje ce biti porodjaj.
Eto tako je hadreti Merjema provela vrijeme poslije zaceca, posto je zatrudnila sa sinom Mesihom, Isa ibn Merjemom.

Mesih znaci zatirac kufra.

Mjesto suhe palme danas je nastanjeno i nosi naziv Bejtul-lahm.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Social bookmarks