Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško
 • »hadalj« je autor ove teme

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 19. Maj 2004

Islam i feminizam

evo i na ovome forumu se pokrenu neko pitanje oko prava zena, neko rece ne moze to kod nas, a mene bas interesuje jel moguce ovo dvoje zajedno, gde se poklapaju a gde razilaze.
Ako neko zna vise o Islamu i feminizmu nek nam kaze, il sta uopste vi mislite o tome
malo za promenu

Utopljena u Casi

Zlatna sredina

(10)

 • »Utopljena u Casi« je žensko

Postovi: 242

Datum registracije: 01.05.2004

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 31. Maj 2004

Mozesh li mi u par rechenica rechi shta je feminizam?
Tu sam…tu sam gdje jesam. Takva kakva jesam. Moje meso. Moja krv. Moj glas. I, tudja presuda – na život. .

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 02. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Feminizam je pokret za borbu za prava zena u svijetu. Medjutim, najveci problem tog Feministickog pokreta je sto on ne trazi, tj. ne traga za pravom definicijom zene. Jer sustina zivota je spoznaja sebe.

Dakle, feminizam kakav je poznat u "modernim" drustvima omogucava zenama da se definisu onako kako one to hoce, sto uvodi zbrku i zabunu medju njima samima i odvodi ih sve vise i vise od onoga sto one zapravo jesu.

Ovakav nacin razmisljanja zenu direktno odvodi od njene izvorne naravi, tj. od onoga sto ona jeste.

Pravi feminizam bio bio jedan pokret ili put kojim bi se dolazilo do spoznaje prave definicije zene i kojim bi se dobio odgovor na pitanje: Sta je zena?

Taj put bi trebao da pokazuje i objasnjava zeni sta treba kod sebe da razvija, a sta da suzbija kako bi dosla do spoznaje sebe same. A posto znamo da na tom putu se nemoze sam (sama) onda je potrebno da se ima neki uzor ili ti zenski odgajatelj koji bi zene na tom putu vodio (vodila). Iz same definicije zene bi onda proizisla i definicija zene na zemlji, koja joj je uloga, sta treba da radi i kako da se ponasa.
Takav put bi zenu vodio ka redu, miru, jedinstvu, zadovoljstvu i sreci.

Posto su i zena i muskarac stvorenja Allahova, onda je neminovno da je Allah Onaj koji zna svoja stvorenja (robove), pa prema tome kod Njega treba definiciju traziti. A da nase trazenje ne bi bilo uzaludno i nasumicno Allah dz.s. je Objavio kako i sta treba raditi da bi se do spoznaje sebe doslo. I naravno poslao je Poslanike a.s. kao primjere.

Zene koje je Allah dz.s. uputio i koje su spoznale sebe su primjeri za sve zene svijeta koje hoce i zele da traze sebe, a najveci primjeri su: Hazreti Merjema, Hazreti Asija (zena faraonova), Hazreti Hatidza r.a. (zena Poslanika Muhammeda a.s.), Hazreti Fatima r.a. (zena Hazreti Alijina r.a.), itd.

Dakle, one bi trebale biti uzori zenama. A posebno Hazreti Hatidza r.a. i Hazreti Fatima r.a. One su spoznale sebe i spoznale su odgovor na pitanje, sta je to zena? i na temelju toga su se borile za svoja prava.
To je pravi Feminizam.

A lazni Feminizam propagira upravo suprotno tako sto "nagovara" zenu da se bori za nesto sto ona nije, a posto zena nezna sta ona jeste "guta" sve sto joj se servira. I onda ona tako izgubljena trazi prava da se definise kako ona hoce, neznajuci zapravo svoju pravu definiciju. Tako imamo pojavu Lezbijki i njihove definicije zene, imamo pojavu manekenki i njihove definicije zene, imamo pojavu prostitutki i njihove definicije zene. I uvijek neko ili neka ili nesto ili neki sistem izmislja nove definicije zena i to im "uvaljuje" i govori ima da treba da su takve. Dakle, zene su zrtve laznog Feminizma, jer ih odvodi od sebe samih u fatamorgansku viziju sebe.
Time upadaju u stalno razocarenje, nezadovoljstvo, nesrecu, nemir i nestabilnost.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Postovi: 14

Datum registracije: 02.06.2004

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 02. Juni 2004

selamun alejkum

Lijepo si ti to brate napisao dzazakAllah hajren, ali nemojmo zaboraviti da u mnogim Islamskim drzavama zene nemaju pravo koje su harzetli Fatima i Hatidza i ostale majke prvih vjernika imale. Na zalost svjedocimo da u mnogim zemljama zena se tretira kao kuce, a ona je ljudsko bice i Allahovo stvorenje kao i mi. To sto smo mi (muskarci) jedan stepen veci od zena, nam ne daje pravo da ih drzimo kao svoje robove.

Ne budi pohlepan, neces biti ponizen.
Ne moli od ljudi, nece ti se umanjiti, a ostaces covjek.
Ako nisi blag, pokazuj se blagim.
Ako nisi ucen, nastoj da naucis.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Srijeda, 02. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Naravno da nisam zaboravio brate dragi. :)
Ja sam i naveo gore da treba da se bore za svoja prava ako su im ugrozena, ali sam i naveo kako.

A to sto navodis da muslimani tretiraju svoje zene kako netreba jeste problem koji se cesto javlja u muslimanskim sredinama, a to se pojavljuje iz razloga sto ni ti muslimani ne poznaju svoju vjeru kako treba. To je znak da ti muslimani takodjer imaju problema sa svojm nefsom i da nisu odgojeni kako treba. Ovo umnogome doprinosi pogorsanju sveukupne situacije muslimana i muslimanki u muslimanskim zajednicama.

Ovo je jedan od vaznijih problema kod muslimanam o kojem treba govoriti. I ukazati muslimanima koja su prava zena i kako to treba zene tretirati.

A svi znamo onaj hadis u kojem Muhammed a.s. kaze: Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim zenama.

Ali eto posto se ovdje naravno radi o Feminizmu, nisam htio ubacivati muske probleme. :)

Allahimnet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Social bookmarks