Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

1

Subota, 18. Oktobar 2003

Istinitost Islama?

Pozdrav prisutnima na forumu, ovo je moje prvo ukljucivanje.

Primecujem da su na forumu prisutni pre svega islamski vernici, muslimani. Voleo bih zato da prodiskutujemo pitanje istinitosti Vase vere. Da me ne shvatite pogresno, nisam ovde dosao da bih nekoga provocirao i slicno, postujem Vas kao nosioce monoteisticke religije, ali samo toliko.

Krenimo u ovu diskusiju sa sledecom cinjenicom : Koran trazi da se za svaku tvrdnju pronadju bar dva svedoka, da bi ta tvrdnja mogla biti uzeta kao istinita.
Posto sam Muhamed trazi to od onih koji idu za njim, ko svedoci o samom Muhamedu da je prorok, bas kao sto je naveo? Dakle, koji Sveti spis ili prorok pre njega svedoci o njegovom dolasku? I na kraju krajeva, cime Bog posvedocava Vasu veru kao istinitu?

Neka ovo bude polazna tacka, od koje cemo dalje razviti diskusiju. Ja sam inace pravoslavni hriscanin i na ovom forumu sam (koliko primecujem) jedini predstavnik moje vere - spreman sam da odgovaram na kontra-pitanja vezana za temu istinitosti vere.

Srdacan pozdrav
apologet

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

U V O D

Pozdrav i za našeg novog člana koji je načeo jednu novu temu koju bih ja radije nazvao međureligijski dijalog , a u okviru koje bi se svakako tražili i odgovori na ovakva i slična pitanja.
Imao sam prilike da vidim slično (da ne kažem isto) pitanje na jednom sličnom forumu od korisnika sa sličnim (da ne kažem istim nickom), kao i odgovore koji su usledili nakon toga, i kao što vidim, očigledno da ti odgovori nisu zadovoljili znatiželju onog koji pita. Mada ne verujem da će se po tom pitanju situacija promeniti ni nakon rasprave na ovom Forumu, ipak ću dati svoj komentar.

Prvo što mi je palo u oči je to da je naš novi član za samo nekoliko minuta od svog registrovanja "uspeo da zaključi" (pogrešno doduše) da su na forumu prisutni "pre svega islamski vernici" i da je jedini predstavnik pravoslavne hrišćanske vere na ovom Forumu, koji je i po imenu i po članstvu otvoren za sve. Zatim sam zapazio da je spreman za diskusiju, što je dobro, kao i da pokušava da se u diskusiji drži činjenica. Prvi od tih pokušaja nažalost je neuspešan:

Citirano

Krenimo u ovu diskusiju sa sledecom cinjenicom : Koran trazi da se za svaku tvrdnju pronadju bar dva svedoka, da bi ta tvrdnja mogla biti uzeta kao istinita.


Ovaj citat koji sam izdvojio iz pokretačevog posta je uvod ili deo logičke zablude. Nigde u Kur'an-u a.š. ne stoji (bar koliko ja znam, a ako grešim neka mi Allah dž. š. oprosti, a neka mi neko od prisutnih navede dokaz toga da stoji i to kao orginalan ajet iz Kur'ana a.š ) da se za svaku tvrdnju moraju pronaći bar dva svedoka, da bi ta tvrdnja mogla biti uzeta kao istinita. Dakle, polazeći od ove pogrešne pretpostavke pokušavaju se izvući neki pravilni zaključci što je bar za one razumom obdarene Sizifov posao.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

R A Z R A D A

No zanemariću ovu datu pretpostavku koju je apologet nazvao činjenicom, i obratiti pažnju samo na pitanja koja slede iza toga:

 • Citirano

 • Dakle, koji Sveti spis ili prorok pre njega svedoci o njegovom dolasku?
 • I na kraju krajeva, cime Bog posvedocava Vasu veru kao istinitu?

Citirano
POSLANIK MUHAMMED
NAJAVLJEN U DREVNIM KNJIGAMA


Prema izričitim nalazima iz Kur'ana, mi muslimani vjerujemo da je dolazak našeg poslanika Muhammeda a.s. bio najavljen u svim svetim knjigama. Kur'an kaže: I kad uze Allah zavjet vjerovjesnika: "Kad vam dam od Knjige i mudrosti, potom vam dođe poslanik potvrđivač za ono što je uz vas, sigurno ćete vjerovati u njega i sigurno ćete ga pomoći?" Reče: "Da li se slažete i uzimate nad tim teret?" Rekoše: "Slažemo se." (3:81)
Ovdje je iznesena tvrdnja da su svi proroci najavljivali dolazak Svjetskog Poslanika koji če verificirati istinu svih proroka koji su se na svijetu pojavili.

NAJAVE U STAROM ZAVJETU

Citirano

Tad Isus reče: "Predodređenje je tako tajno, o braćo, da će - ja vam uistinu kažem samo jednom čovjeku biti posve poznato. On je taj kojeg narodi očekuju i kojem su tajne Božje tako jasne da kod on dođe na svijet biće blagoslovljeni oni koji budu slušali njegove riječi, jer će ih Bog natkriti sjenkom svoje milosti, isto kao što nas palma sjenči. Da, kao što nas palma štiti od goruće vrućine sunca isto tako će Božja milost štititi od Satane one koji budu vjerovali u tog čovjeka".
Učenici upitaše: "O gospodaru, ko će biti taj čovjek o kom ti govoriš, koji će doći na svijet?"
Isus odgovori radosna srca: "On je Muhammed, poslanik Božji, i kad on dođe na svijet - kao što kiša čini da zemlja rodi plodovima, kad ne pada duži period - isto tako će on biti uzrok dobrih djela među ljudima kroz obilnu milost koju će on donijeti. Jer on je bijeli oblak pun Božje milosti, koju će Bog poškropiti po vjernicima kao kišu".


Ako vas je prethodno zainteresovalo...Evanđelje po Barnabi možete naći ovde


Pored Evanđelja po Barnabi, za koje držimo da je istinito Evanđelje koje nije pretrpjelo iskrivljavanja i koje govori za sebe o budućem dolasku poslanika Muhammeda a.s., mi ćemo dati citate iz drugih knjiga, koji zajedno sa Evanđeljem po Barnabi odstranjuju svaku sumnju iz pomisli čitalaca, jer ćemo iznijeti dovoljno činjenica iz najstarijih knjiga svijeta u kojima se proriče dolazak posljednjeg i konačnog proroka Božjeg, poslanika Muhammeda a.s.
Ponovljeni zakon (18:15 do 18 ) govori vrlo jasno o podizanju proroka (koji će ličiti Mojsiju) između braće Izraelita, t.j. Ismaelita ili Arapa. Pasus glasi ovako:

Pnz 18:15 "Gospod tvoj Bog podignuće ti proroka između tvoje braće kao što sam ja; i njega ćete slušati."
Pnz 18:16 "Kao što si tražio od svog gospoda Boga na Horebu, na dan skupštine, rekavši: "Neću više da slušam opet glas Gospoda mog Boga, niti da vidim ovo veliku vatru ikada, da ne umrem".
Pnz 18:17 I Gospod mi reče: "Dobro su rekli to što su govorili".
Pnz 18:18 "Podići ću im proroka između braće njihove, kao što si ti i staviću svoje riječi u njegova usta; i on će im govoriti svima ono što mu Ja naredim".

U gore pomenutim pasusima poslanik Muhammed a.s. je jasno predskazan. Jer, Bog objavljuje svim Izraelitima da će On podići proroka između braće njihove. Sad mi ne oklijevamo tvrditi da je nemoguće da izraz "braća Izraelova", može imati ikakvo drugo značenje do Ismaeliti, a oni nikada nisu imali nikakva poslanika izuzev Muhammeda a.s. I kršćani i Jevreji priznaju da objave izralitskim prorocima nisu učinjene po samim riječima, kao što je dato u svetim spisima, nego samo njihov smisao koji su oni kasnije prenijeli narodu na sopstvenom jeziku. Ali, Kur'an, suprotno tome, objavljen je Muhammedu a.s. riječ po riječ, jer je činjenica da se izraz "I staviću Svoje riječi u njegova usta", može primijeniti samo na Muhammeda a.s.
U obećanju da će podići proroka Bog govori Mojsiju: "Ja ću podići proroka između braće njihove". Ali mi nalazimo u Ponovoljenom Zakonu (34:10): "Ne pojavi se više prorok u Izraelu ravan Mojsiju".
Ne može ostati ni najmanja sumnja da obećani prorok mora biti između Ismaelita, braće Izraelita.
PROROČANSTVO PROROKA ISAIJE (ORIGINALNI HEBREJSKI TEKST)
"On vidje dva jahača, jedan od njih bio je jahač na magarcu, a drugi jahač na devi, on je dobro pazio s pažnjom napetom".
(Isaija 21:7)
Isaija je u viziji vidio dva jahača, jedan je jahao na magaretu, a drugi na kamili. Po našem mišljenju gornji pasus je vjerni prikaz orginalnog hebrejskog. U Engleskoj Bibliji je ovo, pak, prevedeno: "On je vidio kočiju magaraca i kočiju deva, itd". U Vulgati stoji ovako: "On je vido kočiju dvojice jahača na magarcu i jahača na kamili, tid". Ne može biti sumjne da dva hajača koje je predstavio prorok Isaija, kao restauratore pravog obožavanja Boga jahač na magarcu je Isus Krist, jer on je tako ušao u Jerusalem, a pod jahačom na kamili misli se na poslanika Arabije, jer u ovoj zemlji je kamila karakteristična kao transportno sredstvo.


PJESMA NAD PJESMAMA, 5:16
"HIKKO MAMITTADIM VIKULLO MAHAMADIM ZEHDUDI VEZEM RAAI BENUTE YAPUS HALAM",
Prevod ovoga teksta na bosanski ide ovako: "Njegova usta su najslađa; da, to je Muhammed, sav od ljupkosti. Ovo je voljeni moj i ovo je prijatelj moj, o kćeri jerusalemska".
Kralj Salomon daje ime poslaniku koji će doći "MUHAMMADIM." Na hebrejskom se sufiks "la" koristi da se izrazi respekt kao izraz "Eloha", koji znači "Bog" pomenut u Bibliji kao "Elohim". Posve je očito da je Salomon sasvim jasno pomenuo ime poslanika koji će doći kao "Muhammed".

PREDSKAZANJA U NOVOM ZAVJETU (ORIGINALNI GRČKI TEKST)


Prevod na bosanski:
Ivan (14:15) "Ako me volite izvršavaćete moje zapovjedi".
Ivan (14:16) "Ja ću moliti oca i On će vam dati drugog Branitelja (Porakletos), da bi mogao biti sa vama zauvjek."
Ivan (14:25) " Ovu stvari sam vam govorio dok sam bio sa vama".
Ivan (14:26) "Ali Branitelj (Parakletos) koji je Duh istine, kog će Otac poslati u moje ime, on će vas poučiti sve stvari i na sve vas podsjetiti šta sam vam rekao"
Ivan (16:7) "Ipak vam istinu velim: vama je bolje da ja odem, jer ako ja ne odem, Tješitelj (Paracletos) neće doći vama, ali ako ja odem poslaću vam ga".
Ivan (16:8) "A on, kad on dođe, on će dokazati svijetu zabludu s obzirom na grijeh, pravednost i na Sud."
Ivan (16:12) "Imao bih vam još mnoge stvari reći, ali ih vi sada ne možete podnijeti."
Ivan (16:13) "A kad dođe, on neće govoriti sam od sebe nego ono šta bude čuo, ovo će on govoriti i objaviće vam stvari koje će doći".
Dobro je poznata činjenica da je ličnost očekivana od velikog broja kršćana u skladu sa proročanstvom iz vrlo ranog perioda, što pokazuje da konstrukcija stavljena u pasus Djela apostolskih od strane Rimske crkve i od strane protestanata nije bila obična.


NAJAVA DOLASKA MUHAMMEDA a.s. U HINDU KNJIGAMA


U hinduističkim knjigama postoje mnogobrojna proročanstva o poslaniku Muhammedu a.s. Nekoliko njih se nalazi u puranama. Najjasnije do svih je ono u Bhavishya purani. Peta riječ slijeva na desno je ime našeg Poslnika. Tu čak stoji i ime zemlje Poslanika: "MARUSTHALNIVASINAN," Žitelj pustine (Arabije).
Iz ovog razloga je Arya Samaj pokušao baciti sumnju na antentičnost ove purane. Njihov argument je taj što ona sadrži najavu Poslanika. Prema Sanatanist Panditima i ogromnom broju Hindusa, ona se uprkos tome smatra vrlo autentičnom.
Prevod datih proročanskih riječi na bosnaski jezik glasi:
"Malechha (pripadajući stranoj zemlji i govoreći strani jezik) duhovni učitelj će se pojaviti sa svojim drugovima. Njegovo ime biće Muhammed. Rađa (Bhoj) nakon davanja ovom Maha Dev Arab (anđeoske dispozicije) kupanja u "Panchgavya" i u vodi Ganga (tj. čisteći ga od svih grijeha) ponudio mu je poklone svoje iskrene odanosti i iskazujući mu svo poštovanje rekao: "Iskazujem ti pokornost. O ti, ponose čovječanstva, stanovniče Arabije, ti si sakupio veliku silu da ubiješ đavola, a ti sam si zaštičen od Malechha-ovih protivnika. O ti, sliko najvećeg Gospoda, ja sam ti rob, uzmi me kao jednog kod tvojih nogu".

U ovoj slavi u čast Poslanika Mahariši Vjasa je pobrojao slijedeće stavke:
1. Ime Poslanika je jasno navedeno kao Muhammed,
2. Rečeno je da pripada Arabiji. Riječ "marusthal" upotrijebljena u proročanostvu na sanskritu označava pustinju ili pješčanu zonu,
3. Posebno su pomenuti drugovi Poslanika. Jedva da je postojao na svijetu prorok koji je imao toliku skupinu drugova nalik na sebe,
4. On će biti imun na grijehe imajući anđeosku ćud,
5. Rađa Indije će mu ukazati svoje srčano poštovanje,
6. Poslaniku će biti data zaštita od njegovih neprijatelja,
7. On će ubiti đavola, iskorjeniti idolatriju i eliminisati sve vrste poroka,
8. On će biti slika svemogućeg Boga,
9. Mahariši tvrdi da će ležati pod njegovim nogama,
10. On će biti ponos čovječanstva (Parbatis Nath).
(Bhavshya Purana Parv 3, Khand 3, Adhja 3, Shalok 5-8).

Prevod na bosanski:
"O ljudi, slušajte ovo pomno! čovjek od hvale (Muhammed) podići će se među narodom. Mi ćemo uzeti muhadžira pod svoju zaštitu od 6090 neprijatelja, čija je oprema 20 deva, čija veličina položaja dotiće nebesa i snizuje ih. On je dao Mamah Riši stotinu zlatnika, deset krugova, 300 arapskih konja i 10.000 krava".
(Athara Veda, Kanda 20, Sukta 127, Mantra 1-3).Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

NAJAVA DOLASKA MUHAMMEDA a.s.
U SPISIMA PARSIJAParsijska religija je jedna od najstarijih religija svijeta, možda stara kao, ako ne i starija od hunduističke relegije. Ona ima dvije zbirke: Dasatir i Zend Avestu, koji se mogu respektivno zvati "Stari i Novi Zavjet" parsijske relegije. U Dasatiru br.14, koji je vezan za ime Sasanil, ne samo da ne postoji potvrda učenja Islama, nego i jasno proročanstvo dolaska poslanika Muhammeda a.s. Proročanstvo je izrečeno jasnim izrazima i vizijom stanja krajnjeg nereda i demoralizacije u Persiji.
On u prevodu na bosanski ide ovako:
"Kad Persijanici utonu u nizak moral, u Arabiji će biti rođen čovjek čiji će sljedbenici oboriti njihov prijesto, vjeru i ostalo. Mnogi moćnici Persije biće savladani. Kuća koja je napravljena (odnosi se na Ibrahimovo građenje Kabe) u kojoj su bili smješteni brojni idoli, biće počišćena od idola, ljudi će svoje molitve upućivati sa licem prema njoj. Njegovi sljedbenici će zauzeti gradove Parsis i Balh i druga veća mjesta okolo. Ljudi će se zavaditi jedan s drugim. Mudri ljudi Persije i drugi će se pridružiti njegovim sljedbenicima".
Ovo proročanstvo je sadržano u knjizi koja je vazda bila u rukama Parsija i njene riječi ne dopuštaju dvostruku interpertaciju. čovjek koji dolazi mora biti Arap. Persijanci će prihvatiti njegovu vjeru. Hramovi vatre biće uništeni, idoli odstranjeni. Ljudi će se moliti sa licima prema Kabi. Može li ovo proročanostvo odgovarati ikom drugom do Muhammedu?

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

Z A K L J U Č A K

Tako je s jedne strane poslanik Muhammed posvjedočio istinu svih drugih proroka koji su pripadali različitim narodima svijeta i učinio to djelom svoje vjere, a s druge strane u spisima tih prethodnih proroka je nađeno da sadrže jasna proročanstva o dolasku poslnika Muhammeda a.s. Ova međusobna potvrda završavanjem velike evidencije duhovne providnosti Božje čovječanstvu, jača vjeru naroda u vjeru uopće, a u vjeru Islam posebno i prihvatanje Islama kao konačne Božje neiskrivljene poruke, da bi je čovječanstvo slijedilo, zamjenivši stare "svete" spise koje su pretrpjeli tragičnu sudbinu u rukama onih koje Kur'an opisuje kao:
"Zato teško onima koji pišu knjigu rukama svojim, pa kažu: "Ovo je od Allaha", da bi kupili time vrijednost malu. Pa teško njima zbog onog šta pišu rukama svojim i teško njima zbog ovog šta zarađuju". (Kur'an 2:79).
"Uistinu, koji skrivaju šta je objavio Allah iz knjige i kupuju time vrijednost malu, takvi jedu u trbuhe svoje samo vatru. A neće govoriti Allah s njima na Dan kijameta, niti će ih očistiti; a imaće oni kaznu bolnu". (Kur'an 2:179).
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

6

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

..... Next Question please :)
Da te Allah dz.s nagradi sanse ... ovakav odgovor je nama dobrodosao .... :klanja: ONE :klanja:
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

7

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

Zahvaljujem se na dobrodoslici i krecem u razmatranje poslatih odgovora.

ODGOVOR sans-u 1:
Muhamed svojim sledbenicima Koranom zapoveda da se nista ne cini ili prima bez svedoka - zato ja, bas kao vizantijski teolozi pre 13 vekova, zelim videti svedocanstvo da je Muhamed prorok i da je od Boga, odnosno da pogledam koji Sveti spis to najavljuje. Nadam se da sam ovim otklonio nedoumice.

ODGOVOR sans-u 2: STARI ZAVET
Najavili ste naslov "Najave u Starom Zavetu", a potom poceli sa Evandjeljem po Barnabi (verovatno mislite na Varnavu). Prvo, logicki ste neispravni (iz prethodnog teksta vidim da poznajete zakone logike) - Evandjelja ne pripadaju Starom Zavetu. No pretpostavimo da je omaska, odakle Vam to Evandjelje po Varnavi - tacnije, da li znate koliko je apokrifnih i laznih evandjelja napisano (odgovor - na desetine), pre svega od strane gnostika, a potom i ostalih, da bi se potkrepila lazna ucenja? Da li znate da Zao mi je, ali zbog toga ovaj argument ne mogu da prihvatim, jer je pomenuti spis neautentican.
Sto se mesta iz Knjige Mojsejeve tice, jasno je da Mojsej govori o proroku iz svoga roda, jevrejskog, a Muhamed je, kao sto svi dobro znamo, poreklom arapin (dakle, ne poreklom od Isaka, vec Ismaila). Ko je onda taj prorok koga najavljuje Mojsej, a potom i svi starozavetni proroci - Isus Hristos. Zatim navodite da u PonZ pise : "Ne pojavi se vise prorok u Izrailju ravan Mojsiju" - pa zar sam Muhamed (ukoliko ga uzimate za istinitog) ne kaze za Hrista da je najveci prorok pre njega (samim tim veci i od Mojseja)? Sto se proroka Isaije tice, ne znam odakle Vasa transkripcija, iz kog autografa ste je preuzeli, posto se ne slaze sa stihom koji je naveden u mom Svetom Pismu. No i da je tako, cak i da je Vasa interpolacija (sto je malo verovatno), a po njoj i egzegeza tacna, pogledajte mesta Isa 62, 11 i Zah. 9,9 : "recite kceri Sionovoj, evo car tvoj idetebi krotak i jase na magarcu..." - gde je ovde drugi jahac na kamili, ukoliko uzmemo da je njegov dolazak ono sto se takodje ocekuje i sto je od sustinskog znacaja? Sto se Pesme nad Pesmama tice, nigde ne nadjoh da se pominje ime Muhamedovo - mahamadim (sto nije licno ime) i Muhamed su dve semanticki i sustinski razlicite vrste reci. Gde ste nasli ono za poslanika kralja Solomona?

NOVI ZAVET

Prvo, opste je poznato da muslimanski teolozi tvrde da u izvorniku ne pise Paraklitos, vec Periklitos (hvaljeni, sto bi u prevodu znacilo Muhamed) - no nijedan do sada nije rekao odakle to "zna" - recima su se igrali i gnostici, kada su menjali po jedno slovo da bi dobili rec enkris, da bi ispalo da se Sveti Jovan Krstitelj nije hranio skakavcima, vec samo biljem. A to sa ozbiljnom egzegezom nema nikakve veze. No pored toga sto ovaj argument ne moze da izdrzi cak ni najosnovniju filolosku kritiku, ne izdrzava ni logicku - dovoljno je uporediti ga sa slicnim Hristovim obecanjima, da bi se videlo da Paraklitos nije covek, vec Duh Sveti. Osim toga, dolazak Utesitelja se najavljuje kao skori dogadjaj, "ne dugo posle ovih dana" (DelAp 1,5), a ne posle 6 vekova. Takodje Hristos obecava da ce Utesitelj ostati sa hriscanima doveka - da li je Muhamed ostao do veka na zemlji?

Sto se Hindu i Persijskih knjiga tice, ne vidim zasto ih navodite, jer su politeisticke (ili dualisticke, u slucaju zoroastrista). Ili to treba da znaci da su dijametralno suprotna ucenja potrebna, iako to znaci da nisu oba mogla poteci od istog izvora, a samim tim ne mogu oba biti bogonadahnuta? Jer Bog sebi ne protivureci, samo ljudi to cine.

A sada, nekoliko pitanja za dalju razradu :

Ako je Muhamed Bozji prorok i ako je Koran knjiga bozanskog porekla, kako to da se Muhamedu desilo da pomesa Mariju sestru Aronovu sa Marijom Bogorodicom, iako je medju njima vremenska razlika od 14. vekova? Da je malo manje, pa da progledamo kroz prste, ali ovoliko je zaista previse.
Kako tumacite ocigledna preklapanja izmedju nekih novozavetnih poslanica (recimo, 1.Kor 2,9) i delova Korana, iako Muhamed nije priznavao poslanice i potonje spise?
I ako je Muhamed prorok kao sto je za sebe rekao, zasto svoje naznacenje nije posvedocio delima koja su Bozji proroci cinili pre njega (cudima - prim.)?


Toliko za sada

Srdacan pozdrav
apologet
8

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

ukratko odgovor

Najpre za prvu stvar koju bi uvazeni novi clan vrlo brzo da preskoci, a koja se tice potrebe postojanja dva svedoka radi utvrdjivanja verodostojnosti necega. Da razjasnimo: to se tice islamskog zakonika, po kojem se u to vreme nije mogao osuditi covek, niti se izneti tvrdnja o njemu (da je nesto ucinio) ukoliko nisu tom eventualnom, navodnom, dogadjaju prisustvovala dva svedoka koja bi to isto potvrdila. Danas, uz modernu nauku, za puno stvari to ne mora da stoji, jer je moguce utvrditi autenticnost neke stvari (dnk analizom recimo) i nije potrebno potvrdjivanje od strane nekoga da je to video. Ali flexibilnost Islama (potpuno koherentna sa nepromenjivim stavovima) to u potpunosti omogucuje. Na kraju krajeva i sam Kur'an se na taj nacin (modernim otkricima) ucenijim ljudima iz dana u dan sam od sebe (istinoscu) dokazuje.
A i da ti zadovoljim sujetu, postoje svedocenja o Muhammedu a.s. a to su brojne zbirke hadisa, a koje nije on sam sastavljao vec su hadisi prenoseni od brojnih ljudi koji su bili srecni da ih cuju (ili vide njegove postupke) od samog Muhammeda a.s. a neko ih je kao takve sve u jednu zbirku prikupio.

Dalje: autenticnost jevadnjelja ne bih da diskutujem sve dok se crkvenjaci medju sobom ne dogovore oko toga. Izbacuju se knjige (protestanti to ne prihvataju je li), i prihvata se nesto potpuno od LJUDSKE ruke izmenjeno (Sto se desava vekovima). Sve sto se NE podudara sa onim sto se CRKVENJACIMA koji vrse recenzije biblije (apsurd) ne svidja, ne prihvata se kao autenticno. Kako ces govoriti i o autenticnosti Biblije (danas) uopste kada se desava da je sa vremena na vreme menjaju. Prvo: ako je autenticna zasto je menjaju? Drugo: ako je covek menja, i ako u njoj ima bilo cega od coveka (a ima puno) kako moze biti Bozja rec??? U tom grmu lezi zec neprihvatljivosti barbnabinom evadjelja (a u kojem se ne moze ni u jednom delu doci do zakljucka da je Isus Bozji sin u bukvalnom smislu te reci kako vi to smatrate).

O pitanju vezanom za Kur'an ne bih bio u stanju da (pokusam da) odgovorim (bar ne bez istrazivanja) jer nije mi poznata greska koju si ti naveo, ali sam siguran da u Kur'anu kontradiktornost i greska se NE MOGU naci. U bibliji se nalaze brojne, ali ne zato sto Biblija nije od Boga, vec zato sto je Biblija vremenom od strane coveka (crkvenjaka (istih onih koji nisu dozvoljavali da se zemlja naziva okruglom, pa jos i ljude zato spaljivali) menjana. (ako te zanimaju detalji preporucujem ti Ahmeda Didata, i njegove video kasete koje se bave tom temom, na kojim su eminentni svestenici sirom sveta imali priliku da pokusaju da odbrane svoje ucenje, i da pokusaju da ukazu na greske (poput tebe) u Kur'anu, ali ni u jednom nisu uspeli).

I na kraju: zasto Muhammed a.s. nije imao natprirodne moci (Mudzize) poput njegovih prethodnika? Ko kaze da nije? Kaze onaj koji ne razume. Mudziza Muhammeda a.s. je KUR'AN. Kur'an, Savrsen od Savrsenog (Allaha Uzvisenog) je izazov za sve ljude na svim poljima na kojima covek pokusava da se uzdigne (ili nadmece sa drugim ljudima), za sva vremena. Poezija, nauka, etika, ekonomija, politika... u bilo kom polju Kur'an je NENADMASIV. I sve to u JEDNOM (posto je od JEDNOG). A iznad svega toga je UNIVERZALNOST Kur'ana (a i ISLAMA) i njegova NEPROMENJIVOST i KONSTANTOST (sto jedino krasi ISLAM).
A u Kur'anu i sam Bog kaze da ljudima i da se spusti sofra sa nebesa (cudeso) i dalje oni ne bi verovali (sto se desavalo i pre). Ukoliko si ucen psihologiju toga bi trebao da razumes, kao i da skontas koliko je mocniji uticaj Kur'ana, poslednje Bozje objave, i Islama koji ne kontrolisu, i ne pokusavaju da manipulisu, ljudi jer je to Knjiga zasticena od strane Svemoguceg.

I kad procitas sve ovo, vraticemo se na isto verujem ponovo. Nadam se neko ce ti i detaljnije, i sa vise potkrepljivanja, objasniti iste stvari, ali necemo ih preskakati kao da su jasne onda kad nisu. Ukoliko nesto pitas, neces preko odgovora preskakati onda kad se tebi svidja, niti ces poluistine (sto napravis od datog ti odgovora) ispeci odgovor pa preci preko njega. I sve opaske koje su date u tudjim odgovorima se trebaju proanalizirati (sa tvoje strane ukoliko zelis). U glavnom niko nema zadatak da trci za tvojim pitanjima, jer ti se odgovor daje zato sto pitas i zato sto se zeli ODGOVOR dati, a ne zato sto ti zelis da pitanjima nameces utisak koji ostavljas tamo gde dostojna odgovora ne dobijas.

Za mene je tipicno da pisem dugo i nesredjeno, ali nadam se da posto sa ciljem postavljas pitanja nece ti biti mucno da citas, a za razjasjnavanje (posto je nesredjeno) sam (smo ) uvek tu, i nadam se bice normalne diskusije.

Licno mi je drago sto si se pojavio i sto pitas.

Do sledeceg javljanja.
mogu ja da se potpisem i bolje...

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

ODOGOVOR ZA FINGERSBROKEN


>>Najpre za prvu stvar koju bi uvazeni novi clan vrlo brzo da preskoci, a koja se tice potrebe postojanja dva svedoka radi utvrdjivanja verodostojnosti necega. Da razjasnimo: to se tice islamskog zakonika, po kojem se u to vreme nije mogao osuditi covek, niti se izneti tvrdnja o njemu (da je nesto ucinio) ukoliko nisu tom eventualnom, navodnom, dogadjaju prisustvovala dva svedoka koja bi to isto potvrdila. Danas, uz modernu nauku, za puno stvari to ne mora da stoji, jer je moguce utvrditi autenticnost neke stvari (dnk analizom recimo) i nije potrebno potvrdjivanje od strane nekoga da je to video. Ali flexibilnost Islama (potpuno koherentna sa nepromenjivim stavovima) to u potpunosti omogucuje. Na kraju krajeva i sam Kur'an se na taj nacin (modernim otkricima) ucenijim ljudima iz dana u dan sam od sebe (istinoscu) dokazuje.
A i da ti zadovoljim sujetu, postoje svedocenja o Muhammedu a.s. a to su brojne zbirke hadisa, a koje nije on sam sastavljao vec su hadisi prenoseni od brojnih ljudi koji su bili srecni da ih cuju (ili vide njegove postupke) od samog Muhammeda a.s. a neko ih je kao takve sve u jednu zbirku prikupio.>>

Pre svega, nisam hteo da brzo preskocim ista - pogotovo ne ono sto govori u moju korist. Ukratko, moje zapazanje se svodi na to da je Hristos mogao svojim sledbenicima da kaze "Ispitujte Pisma, jer ona svedoce o meni", dok to Muhamed nijednom sledbeniku nije rekao. Zasto, to je pitanje, pogotovo ako je toliko bitan prorok kakvim se prikazao, a pogotovo zato jer trazi svedocanstva za manje bitne stvari (recimo, sklapanje braka i sl.). Sto se moderne nauke tice,njenih dostignuca i metodike tice, mislim da ne treba mesati sakralne zapovesti sa profanim stvarima (nevezano za fleksibilnost islama koju ste pomenuli - ne zaboravite da se na istu fleksibilnost pozivaju i rimokatolici i protestanti, ali ona je u mojim ocima slabost, a ne vrlina, saobrazavanje ovosvetskom u svim negativnim implikacijama).
Sto se navodjenja zbirki hadisa tice, pa to je neozbiljno, s obzirom da Vi sami tvrdite da su to pisali ljudi koji su ih culi od samog Muhameda - opet nalazimo Muhameda da svedoci o samom sebi, a to, priznacete, i nije preterano etsko.


>>Dalje: autenticnost jevadnjelja ne bih da diskutujem sve dok se crkvenjaci medju sobom ne dogovore oko toga. Izbacuju se knjige (preotestanti to ne prihvataju je li), i prihvata se nesto potpuno od LJUDSKE ruke izmenjeno (Sto se desava vekovima). Sve sto se NE podudara sa onim sto se CRKVENJACIMA koji vrse recenzije biblije (apsurd) ne svidja, ne prihvata se kao autenticno. Kako ces govoriti i o autenticnosti Biblije (danas) uopste kada se desava da je sa vremena na vreme menjaju. Prvo: ako je autenticna zasto je menjaju? Drugo: ako je covek menja, i ako u njoj ima bilo cega od coveka (a ima puno) kako moze biti Bozja rec??? U tom grmu lezi zec neprihvatljivosti barbnabinom evadjelja (a u kojem se ne moze ni u jednom delu doci do zakljucka da je Isus Bozji sin u bukvalnom smislu te reci kako vi to smatrate).>>

Sto se autenticnosti odnosno bogonadahnutosti evandjelja tice, u tome se slazu sve konfesije - kanonska su 4 Evandjelja, dok su ostala apokrifna (a sa njima i pomenuto Varnavino). Pravoslavna Crkva svoj kanon Svetih knjiga drzi potpuno ustanovljen od 4. veka, iako vec od prvog veka neformalno. Dakle, od Svetog Atanasija Velikog i njegove 39. Vaskrsnje poslanice, Crkva drzi koji su to novozavetni kanonski spisi. Nemojte zaboraviti da deo tih spisa kao bogonadahnute priznaje i Muhamed. Sto se promene Biblije tice, tu Vas nisam razumeo, ko je menja? Sto se pravoslavnih tice, svedocanstva iz Svetog Pisma imamo vec iz prvog veka (iz citata otaca tog vremena, tako da se sve da lako uporediti i proveriti autenticnost). Tu dakle promene nema niti moze biti. Sto se tice Novog Zaveta kao bogonadahnutog spisa hriscani nikad nisu tvrdili da je prakticno pala sa neba, kako to Muhamed tvrdi za Koran, vec su je pisali ljudi nadahnuti Bozanskim duhom, a koristeci svoja znanja i sposobnosti (bogonadahnutost i jeste vanredno, natprirodno, harizmaticno dejstvo Svetog Duha kojim se pisci osvecuju radi pisanja Bozanskih isitina). No pored Svetog Pisma u Crkvi je sacuvano i Sveto Predanje, kao njegov organski deo, koje u delima otaca Crkve daje svedocanstvo o samim spisima. Sto se Varnavinog evandjelja tice, lepo sam Vam naveo koje su se sve grupacije i kako bavile falsifikovanjem, a pre svega gnostici, kojima upravno i nije islo u korist da se Hristos pokaze kao Bozji Sin, onako kako je to pokazao Evandjelist Jovan, inace ljubljeni ucenik i svedok Hristov, koji je jedini do kraja ostao uz Njega, ne napustivsi ga ni dok je bio razapet.


>>O pitanju vezanom za Kur'an ne bih bio autentican da odgovorim (bar ne bez istrazivanja) jer nije mi poznata greska koju si ti naveo, ali sam siguran da u Kur'anu kontradiktornost i greska se NE MOGU naci. U bibliji se nalaze brojne, ali ne zato sto Biblija nije od Boga, vec zato sto je Biblija vremenom od strane coveka (crkvenjaka (istih onih koji nisu dozvoljavali da se zemlja naziva okruglom, pa jos i ljude zato spaljivali) menjana. (ako te zanimaju detalji preporucujem ti Ahmeda Didata, i njegove video kasete koje se bave tom temom, na kojim su eminentni svestenici sirom sveta imali priliku da pokusaju da odbrane svoje ucenje, i da pokusaju da ukazu na greske (poput tebe) u Kur'anu, ali ni u jednom nisu uspeli).>>
]
Kao sto rekoh, Koran govori o Mariji majci Isusovoj kao o sestri Harunovoj (Aronovoj), iako ona nije imala brace, a jedina Marija koja je imala brata Arona je sestra Mojsejeva, koja je zivela 14 vekova pre Hrista. Koran zatim na rec "Mesih" gleda kao na licno ime, iako to nije licno ime, vec misija koju Hristos treba da svrsi u svetu. Drugo, Vi verujete Muhamedovoj interpolaciji Svetog Pisma, iako je ona dosal 6.vekova posle prvog svedocanstva, na koje se oslanjaju hriscani. Zar moze biti bolji svedok onaj koji govori iz tako udaljene vremnske perspektive od onog koji je sve ocima gledao i usima slusao. I jos mnogo toga - no tek smo na pocetku diskusije.

>>I na kraju: zasto Muhammed a.s. nije imao natprirodne moci (Mudzize) poput njegovih prethodnika? Ko kaze da nije? Kaze onaj koji ne razume. Mudziza Muhammeda a.s. je KUR'AN. Kur'an, Savrsen od Savrsenog (Allaha Uzvisenog) je izazov za sve ljude na svim poljima na kojima covek pokusava da se uzdigne (ili nadmece sa drugim ljudima). Poezija, nauka, etika, ekonomija, politika... u bilo kom polju Kur'an je NENADMASIV. I sve to u JEDNOM (posto je od JEDNOG). A iznad svega toga je UNIVERZALNOST Kur'ana (a i ISLAMA) i njegova NEPROMENJIVOST i KONSTANTOST (sto jedino krasi ISLAM).
A u Kur'anu i sam Bog kaze da ljudima i da se spusti sofra sa nebesa (cudeso) i dalje oni ne bi verovali (sto se desavalo i pre). Ukoliko si ucen psihologiju toga bi trebao da razumes, kao i da skontas koliko je mocniji uticaj Kur'ana, poslednje Bozje objave, i Islama koji ne kontrolisu, i ne pokusavaju da manipulisu, ljudi jer je to Knjiga zasticena od strane Svemoguceg.<<

Ja nimalo ne osporavam uticaj Korana i Islama na filosofiju, poeziju, matematiku...nauku uopste. No ukoliko tako postavite stvari, Islam postaje jedna racionalisticka religija koja se nimalo ne razlikuje od deisticke filosofije. A to je, priznacete, ipak prizemno.Drugo, sto se integralnosti teksta Korana tice, uzmite u obzir pre svega vreme nastanka kao i materijal na kome je pisan - u vreme pisanja novozavetnog teksta koriscen je papiru i naravno da su autografi izgubljeni, no upravo je tu Bozje cudo, da je do nas dosla blaga rec Evandjelja (uzimajuci pored toga u obzir i stanje progona koje je Crkva dozivljavala prva 4 veka). I Hriscani imaju toliko autografa Svetih Otaca, ne samo iz 7. veka (kada je Koran nastao) vec i iz 4.veka. Ili sta Vama vise govori o Bozjoj sili, to sto je jedan tekst iz prvog veka, uprkos tome sto je pisan tako davno, na trosnom materijalu i u vanrednim situacijama, sacuvan do danas ili to sto imamo jedan nepromenjen tekst iz 7. veka (kao i na stotine drugih iz istog vremenskog perioda).


>>I kad procitas sve ovo, vraticemo se na isto verujem ponovo. Nadam se neko ce ti i detaljnije, i sa vise potkrepljivanja, objasniti iste stvari, ali necemo ih preskakati kao da su jasne onda kad nisu. Ukoliko nesto pitas, neces preko odgovora preskakati onda kad se tebi svidja, niti ces poluistine (sto napravis od datog ti odgovora) ispeci odgovor pa preci preko njega. I sve opaske koje su date u tudjim odgovorima se trebaju proanalizirati (sa tvoje strane ukoliko zelis). U glavnom niko nema zadatak da trci za tvojim pitanjima, jer ti se odgovor daje zato sto pitas i zato sto se zeli ODGOVOR dati, a ne zato sto ti zelis da pitanjima nameces utisak koji ostavljas tamo gde dostojna odgovora ne dobijas. >>

Sto se pitanja i odgovora tice, ja sam svoj stav izneo u prvom pismu - odgovor sam davno nasao, ovde sam da ga pitanjima posvedocim. A osim toga, uputio sam i poziv svima da istu kritiku koju ja upucujem Islamu upute i prema mojoj veri - ne bojim se intelektualnog suocavanja kada znam da stojim u Istini. Shvatite dakle moje prisustvo ovde kao prisustvo apostola Pavla medju mnogobrojnim Grcima na Aeropagu - za njegovom besedom se okrenuo samo Dionisije Aeropagit, da li ce se za mojom besedom ovde neok okrenuti, to ne znam.

>>Za mene je tipicno da pisem dugo i nesredjeno, ali nadam se da posto sa ciljem postavljas pitanja nece ti biti mucno da citas, a za razjasjnavanje (posto je nesredjeno) sam (smo ) uvek tu, i nadam se bice normalne diskusije.<<

Nema nikakvih problema, stil pisanja Vam uopste nije los, shvatio sam osnovnu nit Vase misli.

>>Licno mi je drago sto si se pojavio i sto pitas.
Do sledeceg javljanja.>>

Srdacan pozdrav
apologet


10

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

Citirano

Shvatite dakle moje prisustvo ovde kao prisustvo apostola Pavla medju mnogobrojnim Grcima na Aeropagu


Ne znam jel ti ime Pavle, ali ovde Grka nema.. :D

Sad dobro si me podsetio tim spominjanjem Pavla (jel neki sveti?) da te priupitam za pravoslavne svetce? Kako se eto svetog ti Save i sam otac progalsio sam, bas sam, svetim na samrti, recenicom u kojoj sebe naziva svetim (paganstvo ili apsurd?). Objasnjenje svetim duhom je suvise sturo.. Moze to srce da veruje, ali sve sto je u jakoj kontradiktornosti sa zdravim razumom sigurno nije u redu..


Pogresno si postavio tezu moram ti reci odmah. Knjiga je svedok. Kur'an je svedok. Osnovna postavka matematike sve dokazuje: tranzitivnost. Ne moras (niti mozes direktno) da dokazujes sada delovanje Muhammeda a.s. ali tu je Kur'an da o svemu svdedoci i sve dokazuje. Kur'an je izazov u svemu rekao sam ti. Ne postojanje kontradiktornosti u njemu je jedan deo dokaza. I dalje svako savrsenstvo. Bozja rec je dokaz sam za sebe (a prevashodno uputa). Napomenuh poeziju, nauku, ekonomiju, ali nigde ne rekoh SAMO to sto spomenuh da bi ti imao povoda reci da je to sturo. To su bili primeri iz sveobuhvatnosti koju ima Kur'an. Ne postoji, rekao sam, nesto sto moze tebi pasti napamet a nasta ne mozes da postavis Kur'an ispred sebe kao izazov, jer taj izazov stoji doveka za one koji ne veruju.

Istina je da se ne moze sustina racionalizovati, ali istina koju Kur'an daje onima koji zele da razmisljaju, je putokaz za vidljivo, i objasnjenje nevidlljivog a koje se ne racionalizuje, ali se veruje jer je vidljivo predstavljeno bez greske (sto je i razlog da i racionalisti mogu verovati u nevidljivo). Ja mogu verovati srcem (jer ni mozak ne nalazi na prepreke), ali kako ce neko razuman poverovati dok mu se racionalno ne pretstave stvari koje se mogu racionalizovati (jer su racionalne), a to su stvari koje se ticu zivota ovde na zemlji i koje su ostavljene kao takve i objasnjene u Kur'anu i one koje su bile totalne nepoznanice za covecanstvo tada (a mnogo i dan danas jesu). Otuda i veliki broj naucnika, filozofa, razumom najpre, a onda i srcem, se priklanja Islamu (koji i bez mnogo ljudskih misija danas (za razliku od zaduzenih sa druge strane vidim) dobija sve vise i vise pristalica).

A na pitanje ko je menjao Bibliju ne razumem te zasto pitas. Istina, nisam siguran da je isti slucaj i sa pravoslavnom, ali znam da postoje IZDANJA RAZLICITA i dan danas KATOLICKE Biblije, i da na nekima i pise na pocetku koje su izmenjene izvrsene (isto kao ono u udzbeniku za skolu).

Dalje verujes da su ljudi sami 'nadahnucem' napisali nesto u sta CELO covecanstvo treba da veruje zauvek (sto je NE MOGUCE), a ne verujes da je Bog sam poslao svoju rijec svom Poslaniku da je objavi ostalim ljudima. Nadahnuce covek moze da ima da napise nesto (i za pesmu je potrebno nadahnuce) ali covek sam nikada ne moze da napise nesto apsolutno univerzalno sto moze da vazi za sve i za sva vremena, a Stvoritelj i Poznavalac svega to moze, i to je On i ucinio, a ne Muhammed a.s. sto ti pokusavas (bez smisla) da opovrgnes.

Dalje, ko je spomenuo da originalni biblijski spisi nisu Bozja rec? Originalni jesu, i kao takvi normalno da su ostali (neki) sacuvani, ali su ipak (slucajno i priznajes) bili pod uticajem ljudskim, i menjani (iz raznoraznih razloga) do dana danasnjeg. Sa Kur'anom to nije slucaj, jer je za Kur'an (za poslednju objavu, jer je tada za poslednju doslo i vreme) sam Bog rekao da ce biti zasticen, i nepromenjen, kakav i jeste ostao. (ono sto si rekao ide i u prilog tome, jer nisu uslovi od coveka, vec je SVE OD BOGA).

A sto se tice preplitanja nekih, da nazovem, tema u Kur'anu i u Bibliji, i u nekim drugim spisima, uputio bih te najpre cak i malo dalje (prije) da bi uvideo da ta 'preplitanja' doticu i Bibliju (kao Bozju rijec) jer i ep o gilgamesu govori o istoj temi koja postoji i u Bibliji i u Kur'anu. Kako to? Pa ukoliko je i Biblija Bozja rijec (a za originalnu i mi tvrdimo da jeste) ta nece se razlikovati srz, pa i teme, od bilo koje druge Bozje knjige. Bilo je mnogo poslanika prije Muhammeda a.s. koji su imali svoje 'zadatke'. Odredjeni su poslati i sa knjigom bili (kao i Isa a.s.), a neki ne. Uglavnom sasvim je normalno da su ucenja svih njih bila koherentna, i da su dolazila kompletnija i kompletnija (kroz razvoj covecanstva), i da je svaka imala savrsen tajming kao priprema za poslednju Objavu Kur'an (koji opet kazem je normalno da moze da sadrzi iste teme, i ista ucenja (jer drugacije ne bi imalo smisla) ali sva upotpunjena i savrsena). Ne znam kako ti inace za Bibliju objasnjavas preplitanja?

A za ono konkretno pitanje, budi strpljiv, nadam se, i mislim, bice odgovora..


mogu ja da se potpisem i bolje...

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

11

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

>>Ne znam jel ti ime Pavle, ali ovde Grka nema..

Ha, ovo je zaista duhovito - ljudi koji imaju zdrav smisao za humor su najcesce zrele licnosti. No ne sumnjam da nisi shvatio poentu mog poredjenja (posto smo vec razmenili par tekstova, mogu da predjem na ti).

>>Sad dobro si me podsetio tim spominjanjem Pavla (jel neki sveti?) da te priupitam za pravoslavne svetce? Kako se eto svetog ti Save i sam otac progalsio sam, bas sam, svetim na samrti, recenicom u kojoj sebe naziva svetim (paganstvo ili apsurd?). Objasnjenje svetim duhom je suvise sturo.. Moze to srce da veruje, ali sve sto je u jakoj kontradiktornosti sa zdravim razumom sigurno nije u redu..

Apostol Pavle je u pitanju - apostol mnogobozaca, onaj koji je najzasluzniji za to sto je Hriscanstvo u prvim decenijama primljeno u neznabozackoj sredini (inace, pre svoje misije bio je vatreni progonitelj hriscana). Nisam te razumeo ovo za oca Svetog Save odnosno Svetog Simeona (Nemanju) - odakle ti to da je sam sebe proglasio Svetim? Svetim ga je proglasio Bog, projavljivanjem cuda koja se i dan danas desavaju nad njegovim kivotom u Studenici. A reci cu ti da je i nemali broj muslimana dobio decu koristeci plodove loze koja raste direktno iz njegovog groba u Hilandaru (vec 8 vekova raste bez ikakvog negovanja osim osnovnog, sto je cudo samo po sebi). Jedan Turcin je u 16. veku cak doveo dete koje je dobio koriscenjem ove loze, da bi ga ostavio u pomenutom manastiru - o tome slucaju, sve sa imenima i prezimenima, svedoce manastirske arhive. I ne vidim sta tu ima pagansko - "Divan je Gospod u Svetima Svojim", kazu psalmi Davidovi.

>>Pogresno si postavio tezu moram ti reci odmah. Knjiga je svedok. Kur'an je svedok. Osnovna postavka matematike sve dokazuje: tranzitivnost. Ne moras (niti mozes direktno) da dokazujes sada delovanje Muhammeda a.s. ali tu je Kur'an da o svemu svdedoci i sve dokazuje. Kur'an je izazov u svemu rekao sam ti. Ne postojanje kontradiktornosti u njemu je jedan deo dokaza. I dalje svako savrsenstvo. Bozja rec je dokaz sam za sebe (a prevashodno uputa). Napomenuh poeziju, nauku, ekonomiju, ali nigde ne rekoh SAMO to sto spomenuh da bi ti imao povoda reci da je to sturo. To su bili primeri iz sveobuhvatnosti koju ima Kur'an. Ne postoji, rekao sam, nesto sto moze tebi pasti napamet a nasta ne mozes da postavis Kur'an ispred sebe kao izazov, jer taj izazov stoji doveka za one koji ne veruju.

Ako Koran ima nebesku legitimaciju, da se tako izrazim, odakle kontradikcije koje sam spomenuo prosli put - pogotovo oko porekla Marije Bogorodice, odnosno mesanja sa Marijom sestrom Aronovom, a takodje odakle mu izvodi iz dokazano apokrifnog Tominog Evandjelja, koje su napisali gnostici?

>>Istina je da se ne moze sustina racionalizovati, ali istina koju Kur'an daje onima koji zele da razmisljaju, je putokaz za vidljivo, i objasnjenje nevidlljivog a koje se ne racionalizuje, ali se veruje jer je vidljivo predstavljeno bez greske (sto je i razlog da i racionalisti mogu verovati u nevidljivo). Ja mogu verovati srcem (jer ni mozak ne nalazi na prepreke), ali kako ce neko razuman poverovati dok mu se racionalno ne pretstave stvari koje se mogu racionalizovati (jer su racionalne), a to su stvari koje se ticu zivota ovde na zemlji i koje su ostavljene kao takve i objasnjene u Kur'anu i one koje su bile totalne nepoznanice za covecanstvo tada (a mnogo i dan danas jesu). Otuda i veliki broj naucnika, filozofa, razumom najpre, a onda i srcem, se priklanja Islamu (koji i bez mnogo ljudskih misija danas (za razliku od zaduzenih sa druge strane vidim) dobija sve vise i vise pristalica).

Vec ovde Islam ne moze prici Hriscanstvu - pa sama elita svetske nauke je bila istinski hriscanski religiozna. Napomenucu samo neke koji su upravo u hriscanstvu nalazili nadahnutost za sve sto su radili (ukoliko su potrebni i citati, poslacu ih) : Kosi, Njutn, Paskal, Gaus, Grimaldi, Ojler, Lajbnic, Faradej, Tesla, Pupin... i jos nekoliko desetina korifeja nauke, bez cijih imena bi od naucnih udzbenika ostale samo korice i eventualno racunaljka. Time se na najbolji nacin posvedocava logicnost hriscanske vere.

>>A na pitanje ko je menjao Bibliju ne razumem te zasto pitas. Istina, nisam siguran da je isti slucaj i sa pravoslavnom, ali znam da postoje IZDANJA RAZLICITA i dan danas KATOLICKE Biblije, i da na nekima i pise na pocetku koje su izmenjene izvrsene (isto kao ono u udzbeniku za skolu).

Ja govorim iskljucivo u ime Pravoslavlja, tako da me ostale denominacije, koje su nastajale odvajanjem od jedne Crkve ne zanimaju niti o njima mogu govoriti.

>>Dalje verujes da su ljudi sami 'nadahnucem' napisali nesto u sta CELO covecanstvo treba da veruje zauvek (sto je NE MOGUCE), a ne verujes da je Bog sam poslao svoju rijec svom Poslaniku da je objavi ostalim ljudima. Nadahnuce covek moze da ima da napise nesto (i za pesmu je potrebno nadahnuce) ali covek sam nikada ne moze da napise nesto apsolutno univerzalno sto moze da vazi za sve i za sva vremena, a Stvoritelj i Poznavalac svega to moze, i to je On i ucinio, a ne Muhammed a.s. sto ti pokusavas (bez smisla) da opovrgnes.

Ko kaze da su ljudi te spise napisali sami nadahnucem - to je sasvim uproscena interpolacija onoga sto sam ja rekao. Sustina onog sto tvrdim je da je Bog nadahnuo svojim Duhom pisce za pisanje Svetih spisa - Bog nije diktator koji daje gotove ugovore, bez slobodne volje covekove, on zeli saradnike u delu spasenja. I koje su to reci dostojne Boga, koji je to jezik dostojan Njega samog da bi on na njemu dao Koran, kao sto ti verujes - ako je bas tako, zar nije logicnije da ga je Bog odmah dao na svim jezicima, to Bogu kao Svemogucem ne bi bilo teze no meni i tebi udahnuti vazduh. Ne, naravno, ma sta muslimanski teolozi tvrdili i Koran je napisan od strane coveka, a gorepomenute nelogicnosti samo govore u prilog toga.

>>Dalje, ko je spomenuo da originalni biblijski spisi nisu Bozja rec? Originalni jesu, i kao takvi normalno da su ostali (neki) sacuvani, ali su ipak (slucajno i priznajes) bili pod uticajem ljudskim, i menjani (iz raznoraznih razloga) do dana danasnjeg. Sa Kur'anom to nije slucaj, jer je za Kur'an (za poslednju objavu, jer je tada za poslednju doslo i vreme) sam Bog rekao da ce biti zasticen, i nepromenjen, kakav i jeste ostao. (ono sto si rekao ide i u prilog tome, jer nisu uslovi od coveka, vec je SVE OD BOGA).

Uzmimo za tacnu tvoju tvrdnju da je Koran od 7.veka do nas dosao nepromenjen - odakle mozes da garantujes da to nije slucaj sa Svetim Pismom? Jer iako su autografi izgubljeni, postoji nekoliko hiljada rukopisa, koji su provereni svedocanstvima sa citatima desetina otaca iz prvih vekova. Kod Hriscanstva je razlika izmedju prvih autografa i rukopisa par vekova (ne racunajuci pomenuta svedocanstva, koja su tekla uporedo). Da li znas koja je vremenska razlika izmedju Platonovih dela na autografu i prvog prepisa - 1200 godina! Kod Homera to je jos vise - 2000 godina! Da li ce zbog toga neko odbaciti sadrzaj njihovih dela - nikome ozbiljnom to ne pada na pamet, a najmanje naucnim radnicima koji strogom metodikom (bas kao i u slucaju Svetog Pisma) ispituju autenticnost dela.

>>A sto se tice preplitanja nekih, da nazovem, tema u Kur'anu i u Bibliji, i u nekim drugim spisima, uputio bih te najpre cak i malo dalje (prije) da bi uvideo da ta 'preplitanja' doticu i Bibliju (kao Bozju rijec) jer i ep o gilgamesu govori o istoj temi koja postoji i u Bibliji i u Kur'anu. Kako to? Pa ukoliko je i Biblija Bozja rijec (a za originalnu i mi tvrdimo da jeste) ta nece se razlikovati srz, pa i teme, od bilo koje druge Bozje knjige. Bilo je mnogo poslanika prije Muhammeda a.s. koji su imali svoje 'zadatke'. Odredjeni su poslati i sa knjigom bili (kao i Isa a.s.), a neki ne. Uglavnom sasvim je normalno da su ucenja svih njih bila koherentna, i da su dolazila kompletnija i kompletnija (kroz razvoj covecanstva), i da je svaka imala savrsen tajming kao priprema za poslednju Objavu Kur'an (koji opet kazem je normalno da moze da sadrzi iste teme, i ista ucenja (jer drugacije ne bi imalo smisla) ali sva upotpunjena i savrsena). Ne znam kako ti inace za Bibliju objasnjavas preplitanja?

Da bi objasnio preplitanje izmedju Biblije (tacnije Knjige postanja i dela koji govori o Noju) i epa o Gilgamesu, prvo moras pouzdano znati koji spis je stariji - a pozitivan dokaz o tome niko do danas nije doneo. No cak i ako uzmemo da je ep o Gilgamesu stariji, sve moze poticati iz zajednicke pratradicije, prapredanja - ne treba zaboraviti da je prvi oblik religije bio monoteizam, te da su se tek kasnije javile devijacije u vidu politeizma. Sto se preplitanja Novog Zaveta i Korana tice, stvar stoji drugacije - znamo daje Sveto pismo nastalo 6 vekova ranije, znamo da je Muhamed ziveo u predelima gde je bilo nestorijevaca i arijana (cije se ucenje o Hristu itekako poklapa sa njegovim). Takodje, zanimljivo je da iako ne priznaje niti spominje apostole, itekako koristi delove nekih poslanica i Otkrovenja - poslao sam vec jedno takvo mesto koje se nalazi kod apostola Pavla, u Otkrivenju ih ima mnogo vise.

>>A za ono konkretno pitanje, budi strpljiv, nadam se, i mislim, bice odgovora..

Nema problema.

Sve najbolje
apologet

angel undercover

Zlatna sredina

(10)

 • »angel undercover« je žensko

Postovi: 293

Datum registracije: 30.08.2003

 • Poruku poslati

12

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

selam i pozdrav

apologet sve sto te zanima i na sva pitanja koja postavljas odgovore ces naci u dijalogu izmedju Ahmeda Deeda'ata i pastora Sjorensa, rekoh da ti ustedim trud u kuckanju ;)

love
I am a woman above everything else

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

13

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

Taman posla, s obzirom da je u pitanju diskusija sa jednim pastorom (sto znaci protestantom) jasno mi je na kom nivou je mogla biti vodjena.

Za vasu informaciju, protestantska teologija (koja pocinje od 15.veka) je toliko razlicita, ali i slobodno mogu reci stura, u odnosu na pravoslavnu da me nista ne obavezuje sa te strane.

Inace, ubedljivo najbizarnije zakljucke sam cuo od strane protestanata, potpunih liberala u pogledu dogmata i vere, tako da me od njih nista ne cudi.
Pa oni cak tvrde da svako moze tumaciti Sveto Pismo, kako kome odgovara - nije ni cudo sto je u njihova sredina iznedrila toliko sekti.

U svako slucaju, trudicu se u sledecim prilozima da vise afirmisem svoj stav (pravoslavno - hriscanski), nego da kritikujem vas.

Srdacan pozdrav
apologet

angel undercover

Zlatna sredina

(10)

 • »angel undercover« je žensko

Postovi: 293

Datum registracije: 30.08.2003

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

da ti srdacno otpozdravim i malo odskocim od zadane teme...
Nisam ti skrenula paznju na gledanje tog dijaloga da bi ti nesto naucio o evangelizmu, vec o Islamu. Ma koje vjere da ste, svi postavljate ista pitanja, na koje dobivate iste odgovore, pa opet vi pitanja, pa teolozi odgovore i tako do u nedogled. nejse... kako hoces.

Vezano za sturost evangelizma, samo da napomenem da se Martin Luther (jock King ;)) prvi usudio prevesti bibliju sa latinskog i izbacio djuture stvari koje su kako koji papa dolazio ubacivali po svojim potrebama, a koje se nigdje nisu nalazile u bibliji.. i reformisao vam je vjeru i, po meni, puno je priblizio Islamu i samim tim ocistio. Eto ti moje neko misljence :)

love
I am a woman above everything else

apologet

Početnik

(10)

 • »apologet« je autor ove teme

Postovi: 37

Datum registracije: 18.10.2003

 • Poruku poslati

15

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

Sto se mene tice, svoje argumente sam izlozio, cini mi se prilicno jasno - svaka dalje prica o ovom je praznoslovlje, tako da je necu siriti. Neka svako izvuce zakljucak za sebe.

Sto se Lutera tice, objasnjenje vam je originalno ali na vasu zalost netacno - opste je poznato da je Luter osporavao bilo sto sto nije bilo u skladu sa njegovim Sola Scriptura principom, pa je zato zagazaio jos dublje od rimokatolika.

I ko kaze da pravoslavni koriste latinsku verziju Svetog Pisma (verovatno mislis na Vulgatu) - sta ce nam to kada imamo grcku izvornu verziju?

p.s. Posto dolazi vreme za ispite, prinudjen sam da napustim druzenje sa vama - bez ikakvog licemerja mogu reci da sam zadovoljan sam manje-vise srdacnom dobrodoslicom sa vase strane, iako se ne slazemo u mnogim stvarima vere.


Pozdrav
apologet

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

16

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

Srdacan pozdrav i dobrodoslica novom clanu sa interesantnim nickom :) .

Citirano

Orginalno od apologet
sta ce nam to kada imamo grcku izvornu verziju?

Moja molba da nam objasnis kako to imate grcku izvornu verziju. Je li izvorna u odnosu na grcke pisce ili je izvorna u odnosu na Isusa, neka je mir sa njim. Koliko znam, Isus nije bio okruzen Grcima :).
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

17

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

:klanja: :klanja: pozdrav za naseg novog clana foruma apologet-a evo nekoliko odgovora za tebe prijatelji sta kaze Biblija o Muhammedu.s.a.a.w :klanja: :klanja:


ŠTA BIBLIJA KAŽE O MUHAMMEDU S.A.V.S.?

:klanja: AHMED DIDAT :klanja:

Reci: "Kažite vi Meni: šta će s vama biti ako je Kur'an od Allaha, a vi u njega nećete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih [1] posvjedočio da je Kur'an od Allaha kao što su to Knjige prije njega." Ahkaf 10

Gospodine predsjedavajući, dame i gospodo!

Tema večerašnjeg predavanja "Šta Biblija kaže o Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, biće bez sumnje iznenađenje za mnoge od vas radi toga što je predavač musliman. Kako je došlo do toga da musliman tumači proročanstva iz jevrejskih i kršćanskih svetih knjiga?

Kao mlad čovjek, prije trideset godina, ja sam odslušao religiozna predavanja kršćanskog teologa, izvjesnog Rev. Hiten, u "Teatre Royal" (Kraljevsko pozorište, Durban, Južna Afrika).

PAPA ILI KISINDŽER?


Ovaj časni gospodin je tumačio biblijska proročanstva. Nastojao je dokazati da je kršćanska Biblija predskazala nastajanje Sovjetske Rusije i zadnje dane (Kijametski dan). U određenim postavkama je otišao tako daleko, da je dokazao da njegova Sveta Knjiga, u svojim predskazivanjima, nije izostavila čak ni Papu. On je energično i naširoko govorio, da bi uvjerio svoje slušaoce, da je "Zvijer 666", spomenuta u Knjizi Otkrovenja - poslednja knjiga Novog Zavjeta - bio Papa, koji je Kristov vikar na Zemlji. Nama muslimanima ne odgovara da ulazimo u kontraverznosti između rimokatolika i protestanata. Uzgred rečeno, poslednje kršćansko otkriće kršćanske Biblije, za "Zvijer 666", je dr. Henri Kisindžer [2]. Kršćanski predavači su dovitljivi i neumorni u njihovim naporima da dokažu svoje tvrdnje.

Predavanje Rev. Hitena su me navela da se zapitam, ako Biblija predskazuje toliko stvari-ne isključujući čak ni "Papu" i "Izrael", - tada mora biti nešto kazano i o najvećem dobrotvoru čovječanstva [3] - Časnom Poslaniku Muhammedu neka je na njega mir i spas.

Kao mladić krenuo sam u potragu za odgovorom. Sretao sam sveštenike, jedne za drugim, prisustvovao njihovim predavanjima i pročitao sve do čega sam mogao doći, vezano za oblast biblijskih predskazivanja. Večeras ću vam govoriti o jednom dijalogu sa domineom [4] Holandske reformisane crkve.

SRETNO TRINAEST


Bio sam pozvan u Transvaal [5] da održim predavanje povodom jedne svečanosti. Znajući da je u toj pokrajini Republike, rasprostranjen jezik Afrikanera, pa čak i u mom narodu, osjećao sam da trebam bar površno ovladati ovim jezikom, kako bi se među ovim ljudima, bar malo, osjećao kao "kod kuće". Otvorio sam telefonski imenik i počeo nazivati crkve u kojim se koristi jezik Afrikanera. Naznačio bih sveštenicima svoj interes za dijalog s njima, ali su svi odbili moju molbu s "uvjerljivim" isprikama. Broj 13 je bio moj sretni broj. Trinaesti poziv donese mi zadovoljstvo i olakšanje. Dominee Van Heerden je pristao da se sretnemo u njegovoj kući, u subotu poslije podne, na dan moga odlaska u Transvaal.

Dočekao me je prijateljski na svojoj verandi. Kazao je da bi volio, ako nemam ništa protiv, da nam se u diskusiji pridruži njegov sedamdesetogodišnji punac, koji je iz Slobodne države (Free state). Nisam imao ništa protiv toga. Nas trojica smo se smjestili u Domineovu biblioteku.

ZAŠTO NIŠTA?


Postavio sam pitanje: "Šta Biblija kaže o Muhammedu?" Bez oklijevanja je odgovorio: "Ništa"! Pitao sam: "Zašto ništa? U skladu sa vašom interpretacijom, Biblija ima tako mnogo toga da kaže o nastanku Sovjetske Rusije i o Kijametskim danima, pa čak i o rimo-katoličkom Papi?" Rekao je: "Da, ali o Muhammedu u njoj nema ništa!" Pitao sam ponovo: "Zašto ništa? Sigurno ovaj čovjek Muhammed, koji je odgovoran za stvaranje društva, rasprostranjenog širom svijeta i koje sačinjavaju milioni vjernika, koji na osnovu njegovog autoriteta vjeruju u:

1) čudotvorno rođenje Isusa (Isa alejhisselama)

2) da je Isus Mesija [6]

3) da je oživljavao mrtve Božijom dozvolom, i da je liječio one koji su rođeni slijepi, kao i leprozne (gubavce), sve s Božijom dozvolom.

Sigurno ova Knjiga mora nešto kazati o ovom velikom vođi, koji tako lijepo govori o Isusu i njegovoj majci Mariji (Merjemi)?"

Stari čovjek iz Slobodne zemlje je odgovorio: "Sine moj, čitao sam Bibliju poslednjih pedeset godina, i da u njoj ima pomena o njemu, ja bih to znao."

NIKO PO IMENU!


Raspitivao sam se: "Po vama, zar nema na stotine proročanstava vezanih za pojavu Isusa, spomenutih u Starom zavjetu?" Sveštenik je uskliknuo: "Ne na stotine, nego na hiljade!" Ja rekoh: "Nemam namjeru prepirati se oko 'hiljadu i jedno' proročanstvo spomenuto u Starom zavjetu, vezano za dolazak Isusa, jer ga je već sav muslimanski svijet prihvatio bez svjedočenja i jednog biblijskog proročanstva. Mi muslimani, prihvatili smo Isusa "de facto", tj. samo na osnovu Muhammedovog sallallahu alejhi ve sellem autoriteta. A danas u svijetu ima ne manje od jedne milijarde Muhammedovih sallallahu alejhi ve sellem sljedbenika, koji vole, uvažavaju i duboko poštuju ovog velikog Božijeg Vjerovjesnika-Isusa Krista-bez potrebe da ih kršćani u to uvjeravaju biblijskom dijalektikom. Između "hiljada" proročanstava o kojim govorimo, možete li mi reći samo jedno u kojem je Isus spomenut po imenu? Termin Mesija, preveden kao Krist, nije ime nego naziv. Postoji li i jedno proročanstvo koje kaže da će Mesijino ime biti Isus; da će ime njegove majke biti Marija; da će se roditi u vrijeme vladavine kralja Heroda, itd. itd.? Ne! Nema takvih detalja! Pa kako onda zaključujete da se onih hiljadu proročanstava odnose na Isusa?!

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

18

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

ŠTA JE PROROČANSTVO?


Sveštenik je odgovorio: "Vidite, proročanstvo su riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti. Kada se ta stvar stvarno pojavi, mi vidimo u ovim proročanstvima, živo ispunjenje onoga što je predskazano u prošlosti." Ja sam rekao: "Ono što vi u stvari radite je, da rezonujete, zaključujete i sastavljate dva i dva." On je rekao: "Da." Rekao sam: "Ako je vama zadatak da hiljadu proročanstava opravdate tvrdnjom o ispravnosti i originalnosti Isusa, zašto mi ne bismo prihvatili potpuno isti pristup i za Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem?!"[7] Sveštenik se složio s tim da je to fer prijedlog i razuman način pristupa problemu.

Zamolio sam ga da otvori Ponovljeni zakon, poglavlje 18, stih 18, što je on i uradio. Izgovorio sam napamet ovaj stih na jeziku Afrikanera, tadi toga što je bila moja namjera da malo vježbam jezik vladajuće klase Južne Afrike [8]. NI PROFEET SAL EK VIR HULLE VERWEK UIT DIE MIDDE VAN HULLE BROERS, SOOS JY IS, EN EK SAL MY WOORDE IN SY MOND LE, EN HY SY SAL AAN HULE SE ALLES WAT EK HOM BEVEEL. (Ponovljeni zakon 18: 18)

Prevod ovog stiha (sa engleskog) glasi: "Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim."

VJEROVJESNIK SLIČAN MOJSIJU (Musau alejhisselam)


Nakon recitovanja ovog stiha na afrikanskom, izvinuo sam se zbog mog nesigurnog naglaska. Sveštenik me je uvjeravao da sam to uradio dobro. Raspitujem se: "Na koga se ovo proročanstvo odnosi"? Bez imalo oklijevanja, odgovorio je: "Na Isusa"! Pitao sam: "Zašto Isus - njegovo ime ovdje nije spomenuto?" Sveštenik na to odgovara: "Pošto su proročanstva riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti, mi smatramo da ga riječi ovog stiha adekvatno opisuju. Vidite najvažnije riječi ovog proročanstva su 'Soos jy is' (likom na tebe) - kao što si ti - kao Mojsije, a Isus je kao Mojsije." Ja pitam: "Na koji način je Isus bio sličan Mojsiju?" Odgovor je glasio: "Na prvom mjestu, Mojsije je bio JEVREJ, i Isus je bio, takođe, JEVREJ; drugo, Mojsije je bio PROROK, a Isus je bio, takođe, PROROK - radi toga je Isus sličan Mojsiju, a to je tačno ono što je Bog prorekao Mojsiju - 'Soos jy is'." Ja upitah: "Možete li zamisliti i jednu drugu sličnost između Mojsija i Isusa?" Sveštenik reče da on ne može smisliti ni jednu. Odgovorio sam: "Ako su ovo jedina dva kriterija za otkrivanje kandidata za ovo proročanstvo u "Ponovljeni zakon 18:18", onda u tom slučaju, kriterij bi mogao odgovarati bilo kom od slijedećih biblijskih ličnosti poslije Mojsija; Samuel, Izaija, Ezekija, Danijel, Hosea, Joel, Malahija, Ivan Krstitelj itd. radi toga što su SVI JEVREJI I PROROCI. Zašto se to proročanstvo ne bi odnosilo na jednog od ovih proroka, i zašto samo na Isusa? Zašto pravimo od jednog ribu, a od drugog pticu?" Sveštenik nije imao odgovora. Ja sam nastavio: "Vidite, moji zaključci su da je Isus najmanje sličan Mojsiju, a ako griješim, volio bih da me korigujete".

TRI RAZLIKE


Tako u razgovoru rezonujemo zajedno: "Kao prvo Isus nije sličan Mojsiju, radi toga, što prema vama -'Isus je bog', ali Mojsije nije bog, je li to tačno"? Odgovorio je: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!"

Drug: Prema vama -'Isus je umro za otkup ljudskih grijeha', ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijehova svijeta. Je li to istina?" Ponovo je rekao: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!"

Treće: Prema vama -'Isus je otišao u pakao na tri dana', a Mojsije nije morao tamo ići. Je li ovo tačno"? Odgovorio je nevoljno: "D-a-a". Zaključio sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju! Ali svešteniče - nastavio sam - ovo nisu pravi dokazi istine, dokučive istine, ovo su stvari uvjerenja na koje se i djeca mogu navesti. Prodiskutirajmo nešto veoma jednostavno, veoma lagano: Recimo nešto što i mala djeca, ako bi bili saučesnici diskusije, ne bi imali problema da shvate, hoćemo li? Sveštenik je bio veoma zadovoljan sugestijom.

OTAC I MAJKA


1. "Mojsije ima oca i majku. Muhammed, takođe, ima oca i majku. Ali, Isus je imao samo majku, a ne i oca čovjeka. Je li to tačno?" Rekao je: "Da" Ja nastavih: "DAA-ROM IS JESUS NIE SOOS MOSES NIE, MAAR MUHUMMED IS SOOS MOSES!" Što znači: "Radi toga Isus nije kao Mojsije". (Do sada je čitalac shvatio da sam koristio afrikanski jezik, samo radi prakticiranja. Prekinut ću njegovu upotrebu u daljnjem toku ove priče.)

2. "Mojsije i Muhammed su se rodili na normalan, prirodan način, tj. iz fizikalne veze između čovjeka i žene, a Isus je stvoren posebnim čudom. Sjetit ćete se da nam je rečeno u Jevanđelju Po Mateju 1:18 "Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je začela po Duhu Svetome." A Sv. Luka nam kaže da kada su joj lijepe vijesti, o rođenju svetog sina, najavljene, Marija je rezonovala: "Kako će to biti - reče Marija Anđelu - jer se ja ne sastajem s mužem? "Duh sveti sići će na te" - odgovori joj Anđeo -"Sila Previšnjega zasjeniće te." (Luka, 1:34-35).

Časni Kur'an potvrđuje Isusovo rođenje plemenitijim i uzvišenijim riječima. U odgovoru na njeno logično pitanje: "O moj Gospodaru, kako ću imati dijete, kad me ni jedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako," - reče -"Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo rekne: 'Budi'- i ono bude." [9] Ali Imran 47.

Bogu nije nužno da posije sjeme u čovjeka niti u životinju. On to samo poželi i to postane stvarnost. Ovo je muslimansko poimanje Isusovog rođenja." (Kada sam uporedio kur'ansku i biblijsku verziju Isusovog rođenja, čelniku Biblijskog udruženja u našem najvećem gradu, i kada sam ga upitao: "Koju verziju bi vi voljeli dati svojoj kćerki, kur'ansku ili biblijsku verziju?" Čovjek je pognuo glavu i odgovorio: "Kur'ansku.") Da skratim, rekao sam domineu: "Je li tačno da se Isus rodio čudotvorno, nasuprot prirodnom rođenju Mojsija i Muhammeda?" On je odgovorio ponosno: "Da" A ja sam na to rekao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, nego je Muhammed sličan Mojsiju." A Bog kaže Mojsiju u knjizi Deuteronom 18:18 "KAO ŠTO SI TI" (sličan tebi, kao Mojsije), a Muhammed je sličan Mojsiju."
:klanja: :klanja:
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

BRAČNE VEZE


3. "Mojsije i Muhammed su oženjeni i imaju djecu, ali Isus ostaje neženja cijelog života. Je li ovo tačno?" Sveštenik je odgovorio: "Da". Ja sam rekao: Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

ISUS ODBAČEN OD SVOG NARODA


4. "Mojsije i Muhammed su prihvaćeni kao proroci u svome narodu, u njihovom životnom vijeku. Bez sumnje, Jevreji su Mojsiju zadali beskrajne brige gunđajući u divljini, ali kao nacija, prihvatili su Mojsija kao Božijeg Poslanika, koji je njima poslan. Arapi su, također, učinili Muhammedov život nemogućim. Veoma mnogo je pretrpio od njihovih ruku. Nakon 13. godina poslanstva u Mekki, morao je napustiti svoj rodni grad. Ali prije njegove smrti, arapska nacija ga je u potpunosti prihvatila kao Allahovog Vjerovjesnika. Prema Bibliji -"K SVOJIMA DOĐE (Isus), I SVOJI JE (istinitu svjetlost) NE PRIMIŠE." (Jovan 1:11) Pa čak i danas, nakon dvije hiljade godina, njegov narod - Jevreji - kao cjelina, odbacuju ga. Je li ovo istina?" Sveštenik je odgovorio "Da". A ja sam kazao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

"DRUGAČIJE REČENO" KRALJEVSTVO


5. "Mojsije i Muhammed su bili poslanici, kao što su bili i kraljevi. Pod Poslanikom ja smatram čovjeka koji dobije božansku objavu, kao uputa ljudima, a on tu uputu prenosi drugim Božijim stvorenjima, onakvu kakvu je dobio bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Kralj ima moć da ostavi u životu ili osudi na smrt svoje pripadnike. Nebitno je da li osoba nosi krunu ili ne, ili da li je ona ikada oslovljena kao kralj ili vladar; ako čovjek ima pravo na izricanje smrtne kazne - On je kralj. Mojsije je imao takvo pravo. Sjećate li se Izraelca koji je otkriven kako uzima drva za loženje, na dan subotnji, a Mojsije je odredio njegovo kamenovanje do smrti? (Brojevi, 15:36) Postoje i drugi zločini, takođe spomenuti u Bibliji, za koje je Jevrejima određena smrtna kazna, na Mojsijevu zapovijed. Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je, takođe, imao pravo na izricanje presude na život kao i smrtne presude nad svojim narodom. Postoje, takođe, u Bibliji primjeri osoba, kojima je dat samo dar proročanstva, ali oni nisu bili u prilici da primjenjuju svoje direktive. Neki od ovih časnih ljudi, koji su bili bespomoćni u očitom i tvrdokornom odbijanju njihove poruke, bili su proroci: Lot (Lut a.s.), Jonah (Junus a.s.), Danijel (Davud a.s.), Ezra i Jovan Krstitelj (ili Jahja a.s.). Oni su mogli samo prenijeti poruku, ali nisu mogli sprovoditi zakon. Sveti poslanik Isus, nažalost, spada u tu kategoriju. Kršćansko jevanđelje to jasno potvrđuje: Kada je Isus dovučen pred rimskog kralja Pontius Pilata, optužen za pobunu, Isus se ubjedljivo odbranio i odbacio lažnu optužbu. Isus odgovori: "MOJE KRALJEVSTVO NE PRIPADA OVOME SVIJETU. KAD BI MOJE KRALJEVSTVO PRIPADALO OVOME SVIJETU, MOJI BI SE DVORANI BORILI DA NE BUDEM PREDAN ŽIDOVIMA. ALI MOJE KRALJEVSTVO NIJE ODAVDE." (Ivan 18:36) Ovo je uvjerilo Pilata da Isus, mada nije bio u punoj mentalnoj kontroli, nije opasan za njegovu vladavinu. Isus je samo polagao pravo na duhovno kraljevstvo; drugim riječima, on je samo polagao pravo na poslanstvo. Je li to tačno?" Sveštenik je odgovorio: "Da." Ja sam kazao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

NEMA NOVIH ZAKONA


6. "Mojsije i Muhammed su donijeli nove zakone i pravila za svoje narode. Mojsije, ne samo da je dao deset zapovijedi Izraelcima, nego i veoma obiman obredoslovni zakon, radi upute svoga naroda. Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, dolazi narodu ogrezlom u barbarstvu i neznanju. Ženili su svoje maćehe, zakopavali svoje žive kćeri, pijanstvo, brakolomstvo, idolopoklonstvo i kocka su svakodnevna pojava. Gibbon opisuje predislamske Arape u svom "Pad i propast Rimske imperije" kao: "Ljudske zvijeri, skoro bez osjećaja, teško se razlikuju od ostalih životinjskih stvorenja." Jedva da je bilo išta da se uoči kao razlika između "čovjeka" i "životinje", bili su životinje u ljudskom obliku.

Od ovog niskog barbarizma, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem ih je uzdigao, prema riječima Thomasa Carlyslea, "u bakljonoše svjetlosti i učenja." On kaže: "ZA ARAPSKU NACIJU JE TO BILO ROĐENJE, IZ MRAKA U SVJETLOST. ARABIJA JE PO PRVI PUT OŽIVJELA POMOĆU TOGA, SIROMAŠNI STOČARSKI NAROD, LUTAJUĆI NEPRIMJEĆEN KROZ SVOJE PUSTINJE, OD SAMOG STVARANJA SVIJETA. VIDI, NEUOČLJIVO POSTAJE UOČLJIVO, MALO JE NARASLO U SVJETSKU VELIČINU. JEDNO STOLJEĆE NAKON TOGA, ARABIJA JE BILA U GRANADI S JEDNE STRANE, A U DELHIJU S DRUGE STRANE. BLJESKAJUĆI U SRČANOSTI I SJAJU, I SVJETLOSTI GENIJA, ARABIJA OBASJAVA VELIKI DIO SVIJETA..." Činjenica je da je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem dao svome narodu zakon i red, koji nisu imali nikada prije.

Što se tiče Isusa, kada su Jevreji postali sumnjičavi u to da bi on mogao biti varalica koji pokušava da iskvari njihova učenja, Isus se potrudio da ih uvjeri da on nije došao sa novom religijom - nema novih zakona niti novih pravila. Navodim njegove vlastite riječi: "NEMOJTE MISLITI DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I POSLANIKE. NE DOĐOH DA IH UKINEM, VEĆ DA IH OSTVARIM. JER, ZAISTA, KAŽEM VAM DOK OPSTOJI NEBO I ZEMLJA, NI JEDNA JOTA, NI JEDNA KOVRČICA SLOVA IZ ZAKONA SIGURNO NEĆE NESTATI, A DA SE SVE NE OSTVARI." (Matej 5:17-18) Drugim riječima, on nije došao sa novim zakonima ili propisima, došao je samo da upotpuni stare zakone. To je ono što je on jasno stavio do znanja Jevrejima - osim ako nije govorio, drsko pokušavajući navesti Jevreje da ga prihvate kao od Boga poslanog čovjeka, i pod izgovorom pokušao nametnuti im novu religiju. Ne. Ovaj Božiji Poslanik se ne bi nikada poslužio takvim sredstvima da podvali Božiju vjeru. On je samo upotpunjavao zakone. On je praktikovao Mojsijeve Zapovjedi, poštovao subotu. Niti jedan Jevrej nije upro prst u njega govoreći: "Zašto ne postiš?" ili "Zašto ne pereš ruke prije nego što komadaš hljeb?", dok su ove optužbe uvijek iznosili protiv njegovih apostola (učenika), ali nikada protiv Isusa. To je zbog toga što je on kao dobar Jevrej uvažavao zakone poslanika prije njega. Ukratko, on nije stvorio novu religiju, i nije donio novi Zakon, kao što su Mojsije i Muhammed sallallahu alejhi ve sellem. Je li ovo istina?" - pitao sam sveštenika, a on je odgovorio: "Da." Rekao sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

KAKO SU ONI UDALJENI?


7. "Obojica, Mojsije i Muhammed, su umrli prirodnom smrću, a po kršćanskim izvorima Isus je nasilno ubijen, na krstu.[10] Je li to istina?" Sveštenik reče: "Da." Ja potvrdih: "Zbog toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

NEBESKI DOM


8. "Mojsije i Muhammed sallallahu alejhi ve sellem obojica su pokopani u zemlji, ali po vama, Isus se odmara na nebu. Je li to tačno?" Sveštenik se složio. Ja sam rekao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

ISMAIL-PRVENAC


Pošto se sveštenik bespomoćno saglašavao sa svakom tačkom, ja sam rekao: "Svešteniče, ovo što sam ja učinio do sada je samo radi dokazivanja jedne tačke iz cijelog proročanstva - tj. dokazivanje fraze "KAO ŠTO SI TI" -'sličan tebi' - 'kao Mojsije'. Proročanstvo je mnogo više od ove jedne fraze, koja glasi: "PODIGNUĆU IM PROROKA IZMEĐU NJIHOVE SABRAĆE, KAO ŠTO SI TI...." Naglasak je na riječima: "Između njihove sabraće." Mojsije i njegov narod Jevreji su ovdje oslovljeni kao rasni entitet, a kao takvi, njihova "sabraća" bi bez sumnje bili Arapi. Vidite, sveta Bibilija govori o Ibrahimu alejhisselam (Abrahamu) kao "Božijem prijatelju". Ibrahim ima dvije žene - Saru i Hadžeru. Hadžera je rodila Ibrahimu sina - njegovog prvenca - "... A Abram[11] SINU ŠTO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL." (Ismail alejhisselam)" (Postanak 16:15) "Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela..." (Postanak 17:23) "A NJEGOVU SINU Jismaelu bijaše trinaest godina kad ga obreza." (Postanak 17:25) Sve do dobi od trinaest godina Ismail alejhisselam je bio JEDINI sin, sjeme Ibrahimovo alejhisselam, kada je ratifikovan savez između Allaha džellešanuhu i Ibrahima alejhisselam, Bog daruje Ibrahimu alejhisselam, drugog sina sa Sarom, po imenu Isak (Ishak alejhisselam), koji je bio mnogo mlađi od njegova brata Ismaila.

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

20

Ponedjeljak, 20. Oktobar 2003

ARAPI I JEVREJI


Ako su Ismail i Ishak, obojica sinovi istog oca, onda su oni braća. I tako su djeca jednog SABRAĆA djeci drugog. Ishakova djeca su Jevreji, a Ismailova djeca su Arapi -tako su oni jedni drugima SABRAĆA. Biblija potvrđuje: "I pred licem drugih on će stan podići." (Postanak 16:12) "Zatim izdahnu, umrije i bi pridružen svojim precima." (Postanak 25:17) Ishakova djeca su sabraća Ismailove djece. Na sličan način Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, potiče od Izraelćanske sabraće, zato što je on porijeklom od Ismaila sina Ibrahimova. Ovo potvrđuje poslanstvo u kojem se kaže: "PODIGNUĆU IM POSLANIKA IZMEĐU NJIHOVE BRAĆE" (Pon. zakon 18:18) Ovdje poslanstvo izričito napominje da dolazeći poslanik, koji će biti kao Mojsije, ne smije izrasti od "djece Izraelske" ili "između njih samih", nego od njihove sabraće. MUHAMMED STOGA POTIČE OD NJIHOVE SABRAĆE!

RIJEČI U USTIMA


Proročanstvo se nastavlja dalje: "...I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA..." Šta to znači kada se kaže: "Stavit ću moje riječi u tvoja usta?" Vidite, kada sam tražio od vas (od sveštenika), da otvorite Ponovljeni zakon, pogla-vlje 18, stih 18, i ako sam vas ja zamolio da čitate, i ako ste vi čitali; da li bih ja stavljao moje riječi u vaša usta? Sveštenik je odgovorio:" Ne." Ali, ja sam nastavio: "Ako bih vas ja učio arapski jezik koji vi ne poznajete, i ako bih vas ja zamolio da ponavljate za mnom ono što ja izgovorim, tj.

1. Kul huvallahu ehad, (Reci: "On je Allah - Jedan!)

2. Allahus-Samed, (Allah je utočište svakom!)

3. lem jelid ve lem juled, (nije rodio i rođen nije,)

4. ve lem jekun lehu kufuven ehad. (i niko Mu ravan nije!) Ihlas 1-4

Ne bih li ja stavljao ove riječi stranog jezika, koje niste čuli, a izgovarate ih, u vaša usta?" Sveštenik se saglasio da je to doista tako. Na identičan način, ja sam rekao riječi objavljene u Časnom Kur'anu, objavi dostavljenoj Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem od Svemogućeg Boga.

Historija nam kaže da je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem imao četrdeset godina. Bio je u pećini, tri milje sjeverno od grada Mekke. To je bila 27. noć muslimanskog mjeseca ramazana. U pećini mu melek Džibril naređuje na njegovom maternjem jeziku: "IKRE' - što znači: "Čitaj!" ili "Proglasi!" ili "Recituj!". Muhammed je prestravljen i u svojoj zbunjenosti odgovara: "Me ene bi kari'in." Što znači: "Ja ne znam čitati!" Melek mu naređuje i drugi put, s istim rezultatom. Po treći put melek nastavlja: "Ikre' bismi Rabbikellezi halek." Sada Muhammed shvata, ono što se od njega zahtijeva je da ponavlja! Da oproba! I on ponavlja riječi, onako kako su stavljene u njegova usta:

1. Ikre' bismi Rabbikellezi halek. (Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,)

2. Halekal-insane min 'alek. (Stvara čovjeka od ugruška!)

3. Ikre' ve Rabbukel-Ekrem. (Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,)

4. Ellezi 'alleme bil kalem. (koji poučava peru,)

5. 'Allemel-insane ma lem ja'lem. (koji čovjeka poučava onome što ne zna.") Alek 1-5

Ovo je prvih pet ajeta koji su objavljeni Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, koji sada zauzimaju početak 96. sure Kur'ana Časnog.

VJERNI SVJEDOK


Odmah po odlasku meleka, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je požurio kući, prestravljen i sav oznojen, zatražio od svoje voljene žene Hatidže 'da ga pokrije'. Legao je gledajući u nju. Nakon što je došao sebi, objasnio joj je šta je vidio i čuo. Ona ga je uvjerila u svoje pouzdanje u njega, i da Allah dželle šanuhu, ne bi nikada dozvolio da mu se desi neka strašna stvar. Da li su ovo ispovjedi varalice? Da li bi varalice priznale kada bi ih Allahov melek suočio sa Porukom od Najuzvišenijeg; bili prestrašeni, prestravljeni i preznojeni, trčali kući njihovim ženama? Svaki kritičar može vidjeti da njegove reakcije i ispovijedi potječu od jednog poštenog, iskrenog čovjeka, čovjeka od istine - 'EL- EMIN' - Pošteni, Pouzdani, Povjerljivi.

U naredne dvadeset i tri godine njegovog poslaničkog života, riječi su "stavljane u njegova usta", a on ih je izgovarao. One su imale neizbrisiv uticaj na njegovo srce i um: i kako je obim časnih spisa (Kur'ana Časnog) rastao to je bivao pisan na palminom lišću, na životinjskim kožama i plećkama, i u srcima njegovih vjernih učenika (tj, pamtili su ih napamet). Prije njegove smrti, ove riječi su poredane redosljedom kakav mi danas nalazimo u Kur'anu Časnom.

Riječi (Objave) su u stvari stavljene u njegova usta, tačno onako kako je predskazano u proročanstvu, kao što smo već naveli u diskusiji: "I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA." (Pon. zakon 18:18)

NEPISMENI POSLANIK


Muhammedovo sallallahu alejhi ve sellem iskustvo u pećini Hira, kasnije poznatoj kao Džebelun-Nur (Planina svjetlosti) i njegovo reagovanje na prvu Objavu je tačno ispunjenje drugog biblijskog proročanstva. U knjizi Izaija poglavlje 29. stih 12 čitamo: "KNJIGA (el-Kitab, el-Kur'an, Čitanje, Recitiranje) KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI NE UMIJE DA ČITA." "EN-NEBIJJIL-UMIJJ" što znači:"... vjerovjesnika koji ne zna da čita i piše..." A'raf 158. GOVOREĆI, ČITAJ OVO, JA TE MOLIM." ( Riječi "ja te molim", se ne nalaze u u hebrejskim manuskriptima: usporedi sa rimokatoličkim "Douay Version", i takođe sa "Revised Standard Versions") " I ON REČE: JA NISAM UČEN." (Riječi: "ja nisam učen" su tačan prijevod riječi: "MA ENE BI KARI'IN" (tj, ja ne znam čitati ni pisati, a to su riječi koje je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem dva puta ponovio "Svetom Duhu" - meleku Džibrilu, kada mu je komandovao: "IKRE'" - ČITAJ!)

Dopustite mi da citiram stih, bez prekida, kako stoji u "King James Version" ili u "Autoriziranoj verziji", kako je popularnije poznata: "ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN" Ili po hrvatskom prijevodu Biblije: A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: "Čitaj to!" - On će odvratiti: "Ne znam čitati." (Izaija 29:12)

Treba uočiti da nije bilo arapske Biblije[12] u šestom vijeku kršćanske ere, kada je živio Muhammed sallallahu alejhi ve sellem i propovijedao! Osim toga, on je bio potpuno nepismen i neobrazovan. Ni jedno ljudsko biće ga nije podučilo ni riječi. Njegov učitelj je bio Stvoritelj - "Ve ma jentiku 'anil-heva in huve illa vahjun juha 'allemehu šedidul-kuva. (On ne govori po hiru svome- to je samo Objava koja mu se obznanjuje, uči ga jedan ogromne snage.") Nedžm 3-5

Bez ikakve ljudske poduke, on je natjerao mudrace da se stide.

VAŽNA OPOMENA


"Vidite", rekao sam svešteniku, "kako proročanstvo pokriva Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, kao rukavica. Ne moramo rastezati proročanstva, kako bismo opravdali njihovo ispunjenje kod Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem."

Sveštenik je odgovorio: "Sva vaša izlaganja dobro zvuče, ali su ona bez ishoda, radi toga što mi kršćani imamo Isusa Krista "otjelovljenog" boga, koji nas je oslobodio robovanja grijehu!"

Upitao sam: "Nije važno? Bog nije tako mislio. On se potrudio da se njegove opomene zabilježe. Bog je znao da će biti ljudi kao što ste vi, koji će lakoumno, veselo otpisati njegove riječi, zato se On koristio, u Pon. zakon 18:19, strašnom opomenom: "A ne bude li tko poslušao mojih riječi, što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom." Zar vas ovo ne prestravljuje? Svemogući Bog prijeti osvetom! Mi crkavamo od straha kada nam zaprijeti kakav propalica, a vi ne strahujete od Božije opomene?!

Čudo nad čudima! U Pon. zakonu poglavlje18 stih 19 imamo daljnje ispunjenje proročanstva o Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem! Uočite riječi: "... MOJIH RIJEČI, ŠTO IH PROROK BUDE GOVORIO U MOJE IME." U čije ime govori Muhammed sallallahu alejhi ve sellem? Otvorio sam Kur'an Časni, prijevod Jusuf Alija 114. poglavlje "Suretun-Nas" ili Ljudski rod - posljednje poglavlje, i pokazao mu formulu na vrhu poglavlja: "Bismillahir-rahmanir-rahim, a što znači: "U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. I svako poglavlje unazad 112, 111, 110... je imalo istu formulu i isto značenje na svakoj strani, radi toga što je kraj svih sureta kratak i svaki zauzima od prilike jednu stranicu.

"A šta je proročanstvo zahtijevalo?" "... KOJE ĆE ON GOVORITI U MOJE IME", a u čije ime govori Muhammed sallallahu alejhi ve sellem? "U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG." Proročanstvo se ispunjava u Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, doslovce!

Svako poglavlje Časnog Kur'ana, izuzev devetog počinje formulom: "Bismillahir-rhamanir-rahim, U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. Musliman započinje svaki ispravan posao ovom časnom formulom. Ali kršćani započinju: "U ime oca, sina i duha svetog." [13]

Vezano za Deuteronomy, poglavlje 18, dao sam vam više od 15 razloga zašto se ovo proročanstvo odnosi na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a NE na Isusa.

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Social bookmarks