Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

  • »SaNdZak« je muško
  • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

  • Poruku poslati

1

Petak, 29. August 2003

Izabrat novi reis IZ-e Crne Gore

Novi reis Islamske zajednice u Crnoj Gori preuzeo dužnost

Fejzić zahvalan Allahu što je mir

Podgorica - U prisustvu velikog broja imama i predstavnika islamskih vjerskih zajednica iz okruženja juče je vjerskom službom i predajom Menšure u podgoričkoj Osmanagića džamiji zvanično ustoličen novi reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić.
Svečanosti u čast postavljenja novog reisa Islamske zajednice u hotelu "Crna Gora" prisustvovali su predsjednik Republike Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nadbiskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, brojni imami i efendije.
Fejzić je izrazio "nemjerljivu zahvalnost Allahu što dužnost reisa preuzima u vrijeme mira, u doba kada se zajedničkim naporima maksimalno možemo posvetiti razvoju Islamske zajednice".
- Opstanak islama na ovim prostorima od vremena kada je prvi čovjek sa ovih prostora, prije nekoliko stotina godina, izgovorio "šehabet" do danas, pratila su razna iskušenja i pored činjenice da su islamski vjernici pripadali porodicama domicilnih naroda. Uprkos tome generacije muslimana su sačuvale svoju vjeru - kazao je u svojoj besjedi novi reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
Čestitajući Fejziću postavljenje, Vujanović je istakao da je njegov prethodnik Idriz Demirović tu odgovornu dužnost u protekle tri decenije časno i uspješno obavljao, "tako da me raduje što kažete da ćete ga samo slijediti", rekao je Vujanović.
- Mi kao država koja nije velika i narod koji nije brojan možemo da se afirmišemo samo dobrim primjerom. To smo uspjeli u očuvanju dobrih vjerskih odnosa, to jeste i to će biti temelj naše budućnosti - kazao je Vujanović, dodajući da se nada da će Fejzić, kao što je rekao, biti reis svih onih koji se osjećaju kao Bošnjaci i Muslimani u Crnoj Gori.
- Gledajući danas ovdje sve vas zajedno sjetio sam se izreke drevnog pustinjaka koji je rekao "vidio si brata svoga vidio si boga svoga" - rekao je Amfilohije.
Fejzić je ocijenio da je Islamska zajednica mala "tako da nema prava na javašluk i nerad".
I novi reis i drugi islamski vjerski velikodostojnici, koji su svojim besjedama juče pozdravili njegovo ustoličenje istakli su su da su muslimani na ovim prostorima u posljednjoj deceniji prošlog vijeka prošli kroz velika i teška iskušenja "tako da se mora sačuvati jedinstvo muslimana na ovim prostorima i vjerska povezanost kao najčvršća veza među ljudima".
- Sačuvali smo vjeru u najgore vrijeme i na najgorem mjestu. U najtežem vremenu, posljednjih nekoliko godina prošlog vijeka, u glavnom gradu ondašnje Jugoslavije svaka kuća i stan u kojem je živio musliman bila je označena za odstrijel. U tim uslovima nije bilo lako sačuvati vjeru i odgovoriti na pitanje što ne selite - kazao je Muftija beogradski Hamdija Jusufspahić.
- Sa poslovima koji su pred nama dobro postavljeni uspješno ćemo se nositi u mjeri u kojoj ćemo povući paralelu na relaciji islam musliman. Ne dao Bog da islam bude jedno, a musliman drugo - kazao je Fejzić.

Prenijeto iz Podgorickih vijesti

P.S. Korisitm ovu priliku da cestitam Novom reisu Islamske Zajednice Crne Gore, Rifat efendiji Fejzicu i pozelim puno uspjeha u radu.
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Social bookmarks