Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »Kako_bilo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 06.10.2007

 • Poruku poslati

101

Utorak, 30. Oktobar 2007

Citirano

Orginalno od Jastreb
ma ljudi, sta ste koptisali sa sajmom ko da nigdje vise nema el-kelimeh prodaju. pa imate u pazaru dvije knjizare ili jos bolje, centralu el-kelimeh u haremu altun alem dzamije. ti ima svega i svacega


trebao bi da izbaciš ove reči /ti ima svega i svacega/
neko će svašta pomislit . Razmisli malo pre nego što nešto napišeš.

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

102

Utorak, 30. Oktobar 2007

Znamo mi da u Pazaru ima el kelimeha, al sam pretpostavio da na sajmu ima knjiga i do duplo jeftinijih nego u obicnoj prodaji :)

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

103

Srijeda, 31. Oktobar 2007

Sto se tice ovog "sve i svasta" mislio sam na izdavalastvo, jer to je tema o kojoj govorimo.
a mislim da u centrali el kelimeh mnoge knjige mozete dobiti po sajamskoj cijeni, posebno kada uzimate vise naslova.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

 • »Kako_bilo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 06.10.2007

 • Poruku poslati

104

Srijeda, 31. Oktobar 2007

imaju mnogo knjiga o Islamu ;)

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

105

Utorak, 20. Novembar 2007

Citirano

Neke knjige poput 'Put pravog muslimana' koje uz veliku dozu iskljucibvosti promovisu neke druge mezhebe po mom misljenju ne bi trebale da se nadju u toj knjizari. Sad, ja ne znam koliko je el-Kelimeh nadlezan za ponudu u ovoj knjizari ali ako jeste onda im je to propust. More bit se na taj nacin zeljelo udovoljiti jednom dijelu citalacke publike. Nepotrebno.Veoma je tuzno, a unekoliko i smijesno kada naidjem na ovakve komentare. Da nam Allah pomogne. Ovo je jedna potvora na jednog velikog sejha koji je autor spomenutog djela, Put pravog muslimana, jednog od najboljih i najzrelijih djela prevedenih na nas jezik. Doticni Sejh Ebu Bekr El Dzezairi, jedan od velikih islamskih ucenjaka i mudztehida dvadesetog stoljeca, skoro cijeli islam koji je potreban jednom muslimanu, obradio je u toj knjizi, od vjerovanja, preko adaba, ahlaka, do fikha i politike (medjuljudskih odnosa). Sto se tice akaida (vjerovanja), drzao se akaida ispravnih prethodnika od ashaba, tabiina, tabi tabiina, i akaida ucenjaka kasnijih generacija koji su slijedili prve generacije u tome, Abdulqadira Dzejlanija, Ibn Tejmije, Ibnul Qajjima i drugih.

Tako autor kaze:

„Tako u poglavlju o akaidu nisam izlazio iz okvira vjerovanja kakvo su prakticirali casni preci, vodeci strogo racuna o tome da su oko njegove ispravnosti saglasni svi muslimani. Ovo zato sto je to, prije svega, vjerovanje Allahovog Poslanika s.a.w.s., njegovih drugova, generacije tabi'ina poslije njega, te prirodom urodjeno vjerovanje islama sa kojim je Allah slao Svoje vjerovjesnike i objavljivao Svoje Knjige.“

Sto se tice adaba i ahlaka, koje je stavio odmah poslije poglavlja od akaidu (cime je ucineo pravi pogodak), doprinio je obrazovanju svakog muslimana na jedan veoma pristupacan, sazet i praktican nacin, tako da, kada bi se to sve primijenilo u praksi, imali bismo mnogo ljepse odnose kako izmedju stvorenja i Stvoritelja, tako i izmedju samih stvorenja. Poslije toga je stavio poglavlje o fikhu, islamskom pravu, u kojem se pridrzavao fikha kojeg se svaki mudztehid i pridrzava – komparativnog fikha, gdje je od priznatih misljenja 4 mezheba birao ona najjaca, nepristrasno i neovisno o tome kojem mezhebu pripadala. To je jos jedan doprinos podizanju svijesti naseg naroda na jedan visi nivo. Pa tako vidimo da kaze:

„Kada se radilo o fikhskim pitanjima, u poglavljima o obredima i medjusobnim odnosima, tu nisam imao nikakvih dilema da se – u slucaju gdje nisam imao nedvosmisleni dokaz iz Allahove Knjige i Sunneta Njegova Poslanika – opredijelim za, po nama, najispravnije misljenje nekog od najpoznatijih ucenjaka i imama kao sto su Ebu Hanife, Malik, Shafija i Ahmed, neka se Uzviseni Allah svima smiluje.

Zato sam, bez imalo doze sumnje, potpuno siguran da svaki musliman koji se bude pridrzavao ove knjige – svejedno radilo se o akaidu, fikhu, edebu ili ahlaku – postupa po Allahovom vjerozakonu i slijedi put kojim je isao Njegov vjerovjesnik Muhammed s.a.w.s. [1]

Podsjecam cijenjene citaoce da sam, s Bozijom pomoci – da sam kojim slucajem htio – fikhska pitanja u ovoj knjizi mogao obraditi po nekom od postojecih mezheba i tako se postedjeti teskoca oko prelistavanja mnogobrojnih izvora i ispravljanja najrazlicitijih misljenja i shvatanja, od kojih su neka, kao sto je poznato, cas potpuno podudarna, a cas oprecna. Medjutim, moja neodoljiva zelja da svu nasu cestitu bracu muslimani vidim na jednom, zajednickom putu, na kome bi objedinili sve svoje snage, ideje, osjecaje i strremljenja i tako slozno disali kao jedna dusa[2], nagnali su me da se prihvatim ovog teskog zadatka i na sebe preuzmem tako tesko breme. Hvala Allahu koji je pomogao da se ovo djelo zavrsi i zeljeni cilj postigne. Kao i svaki vjernik, utjecem se Uzvisenom Gospodaru od toga da sam, u ovom djelu, unio bilo kakvu zlonamjernu novotariju ili uveo novi mezheb.“ (Put pravog muslimana, 1/10-11)


Umjesto sto kritikujes doticno djelo koje je prevedeno, a koji kao mudztehid bira najjaca (po dokazima) misljenja od vec priznatih mezheba, i spocitavas mu to kako to odudara od naseg tradicionalnog islama na ovim prostorima, prece bi ti bilo da, po takvim arshinima, kritikujes prisustvo prevoda knjiga Jusufa Qaradawija, koji tu na puuuuno mjesta dolazi sa misljenjima koja su van svih misljenja priznatih mezheba. Cak stavise, u mnogim misljenjima se suprotstavlja svoj cetvorici imama mezheba, i Ebu Hanifi, i Shafiji, i Maliku i Ahmedu, kako u fetvama, tako i u usulima koje je donio a koji su suprotni usulima po kojima su postupali ti casni imami. Ocigledno je da koristis, kao i svako ko je pristrasan, duple standarde, pa umjesto da kritikujes onog koji se suprotstavlja direktno (u mnogim misljenjima) SVOJ cetvorici imama, i to kada su pitanji propisi u OSNOVI, da ne govorimo o novonastalim situacijama, i dolazi sa usulima fikha koji je totalno stran nasem tradicionalnom islamu, kako ti to kritikova prisustvo knjige Ebu Bekra El Dzezairija, koji bira misljenja oko kojih se ili svi slazu, a ako se svi ne slazu, onda ona koja su vec priznata od strane vecine imama, a kod onih misljenja kod kojih nisu slozni imami ili njihova vecina, onda bira misljenja koja imaju najjace dokaze, kao sto to radi mudztehid. I ne dolazi sa izmisljenim usulima. Ili je u pitanju slijepa zadrtost i nepravilno pozivanje na tradiciju, ili slijedjenje prohtjeva.

PS: U svakoj knjizi mozes naci neko misljenje koje je pogresno, i toga nije niko postedjen, ali se rijetko nadje mudztehid koji ide takvom metodologijom koja proizvodi niz neispravnih i imamima mezheba kontradiktornih misljenja. A ako se pozoves na raspravu o sekundarnim i tercijarnim pitanjima, sigurno sejh Ebu Bekr El Dzeza'iri kao i ostali sejhovi potencira izbjegavanje rasprava o sekundarnim pitanjima, a to sto ce se neki neuki zaletjet, pa mu neko misljenje posluzit kao poligon za raspravu, to je problem tog pojedinca koji nije pitao ucene. Na taj nacin mozemo iskritikovati mnogo vise dzahila koji idu na zurke i rade svakakve harame, pozivajuci se na Karadawijeve fetve, cije se greske, objektivno, ne moze pripisati tom ucenjaku, jer cak ni on ne bi takve stvari dozvolio.


--------------------------------------------
[1] Pod slijedjenjem puta kojim je isao Poslanik s.a.w.s. sejh ovdje misli, kao i svaki mudztehid ehli sunneta, na METODOLOGIJU – MENHEDZ (tako je i nazvao knjigu)– dati sve od sebe pri nalazenju najispravnijeg misljenja, a ne zeli tvrditi da je svako misljenje koje je izabrao u milimetar onako kako to Allah voli, i niko od sejhova to ne kaze, i to se podrazumijeva. Jer skromnost svakog sejha ne dozvoljava da misli da su misljenja koja je on licno odabrao sva do jednog onako kako Allah voli, vec svaki od njih kaze da je ono sto su pogodili – od Allaha, a ono sto su promasili – od njih samih i od sejtana. Tako su govorili prijasnji imami, i sadasnji ucenjaci, ukljucujuci i ovog sejha.

[2] A komparativno izucavanje razlicitih stavova je jedan od puteva ka ostvarivanju toga.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

106

Ponedjeljak, 24. Decembar 2007

Danas je iz stampe dosao "Moral vjernika" Amr Halida, a na stampanje poslata "Riznica kur'anskih mudrosti" i "Spoznaj sebe i kosmos - spoznat ćes Stvoritelja".

U pripremi su jos tri knjige ovog autora.

Uskoro promocija knjiga "Sira" prof.dr.hfz.Safveta Halilovića, a nakon nje promocija kompleta knjiga od Amr Halida.

U pripremi je i sajt izdavacke ustanove El-Kelimeh.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

107

Četvrtak, 27. Decembar 2007

Evo i sajta el-kelimeha, koji je, kako sam napomenula jos u izradi. Za par dana, nadamo se bit ce gotov.

http://www.kelimeh.com/index.php

Putem njega mozete naruciti knjigu koju zelite imati u svojoj biblioteci.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

108

Srijeda, 09. Januar 2008

EL-KELIMEH ORGANIZUJE OMLADINSKO SIJELO


U subotu 12.januara, 2008.godine, Izdavačka ustanova El-Kelimeh će organizovati omladinsko sijelo uz knjigu u „Bezistanu“ sa početkom od 19 časova.
Bit će održana promocija knjige „Odgovori na zablude o islamu“ doktora Zakira Naika i „Preporod duša“ Sanina Muse.
Gosti koji će promovirati knjge su: Sead ef. Islamović i Sanin Musa.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

109

Četvrtak, 24. Januar 2008

Udruženje žena Merjem i El-Kelimeh organizuju serijal tribina


„MUSLIMANKA I PORODICA“Prva tribina pod spomenutim naslovom bit će organizovana u nedjelju, 27.01.2008.godine u Velikoj sali Mešihata IZ-e u Srbiji sa početkom od 19 časova.

Altuna je dodao/la ovu sliku:
 • knjizara.JPG
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

nasihat

Početnik

(10)

Postovi: 18

Datum registracije: 17.07.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

110

Četvrtak, 24. Januar 2008

dokone zene
moram i moju odvest

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

111

Četvrtak, 24. Januar 2008

Citirano

Orginalno od nasihat
dokone zene
moram i moju odvest


Pazi kako se izrazavas na racun zena.

U pitanju je, sunce, promocija knjiga, ne kahvenisanje. X(


NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE OTKUPILA KNJIGE

El-Kelimeh se prijavio na konkurs za otkup izdanja iz 2006.godine, koji je raspisalo Ministarstvo kuture Republike Srbije.
Od izdanja u 2006-oj godini Ministarstvo je odabralo tri naslova: otkupljeno je 160 primjeraka knjige „Muslimanka i porodica“, 103 primjerka „Obnovi svoj život“, i 75 primjeraka „Poslanikove fetve“.
Ove knjige su otišle na preko 100 adresa u bibliotekama širom Srbije.

www.kelimeh.com

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

112

Ponedjeljak, 28. Januar 2008

Evo jos jedne slicice:
Altuna je dodao/la ovu sliku:
 • detalj sa promocije.JPG
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

113

Subota, 02. Februar 2008

Izdavacka ustanova El-Kelimeh organizuje ciklus predavanja u Parickoj dzamiji nedjeljom s jacije namaza. Predavac menadzer El-Kelimeha, prof.Sanin Musa.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

114

Subota, 02. Februar 2008

Citirano

Orginalno od Altuna
Izdavacka ustanova El-Kelimeh organizuje ciklus predavanja u Parickoj dzamiji nedjeljom s jacije namaza. Predavac menadzer El-Kelimeha, prof.Sanin Musa.Svaka mu cast. Ona Musa je stvarno svetlo Islama. Pravi barjaktar. Bolje da me ne cuje, da mu ne bude mnogo milo sto ga hvalim. Ima te njegove hudbe, svakog prvog i treceg petka u mesecu. Svima koji ga nisu slusali preporucujem da dodju da poslusaju, a koji su ga culi znaju o cemu pricam.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

 • »muhasibi« je muško

Postovi: 175

Datum registracije: 20.09.2007

 • Poruku poslati

115

Nedjelja, 03. Februar 2008

Jest vrijedan je Musa,Allahume barik fihi...
"Jucer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

116

Srijeda, 20. Februar 2008

DRUGA TRIBINA IZ SERIJALA „MUSLIMANKA I PORODICA“

„El-Kelimeh“ i „Merjem“ organizuju drugu tribinu iz serijala „Muslimanka i porodica“ sa promocijom novih izdanja

Druga tribina iz spomenutog ciklusa bit će organizovana u Velikoj sali Mešihata, u nedjelju 24. 02.2008. sa početkom od 19 časova.

Na tribini će govoriti:

1. Sadeta Alibašić, muallima
2. Misala Pramenković, profesorica fikha
3. Sajma Halitović, doktorica.


El-Kelimeh će promovirati sljedeća izdanja:

1. Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda, dok on sam sebe ne izmijeni – Amr Halid
2. Islamom i medicinom do zdravog života – Hasan Šemsi Baša
3. Otvorili su dušu i srce – Amr Halid.

Dođite da se družimo!
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

117

Petak, 07. Mart 2008

IU El-Kelimeh 24.,25., i 26. marta organizuje gala promociju novih izdanja u Novom Pazaru, Rozaju i Bijelom Polju.

Na promocijama ce gostovati:

1. Prof.dr. Sefik Kurdic
2. Prof.dr.Sulejman Topoljak
3. Prof.dr.Safvet Halilovic
4. Prof. Sanin Musa.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

118

Srijeda, 19. Mart 2008

Malo opsirnije...

24.03.2008. u Domu kulture u Rožajama sa početkom od 19 časova;
25.03.2008. u Velikoj Sali Mešihata u Novom Pazaru;
26.03.2008. u Domu kulture u Bijelom Polju.

Promovirat će sljedeća djela:

1.Sira (Životopis Posljednjeg Allahovog poslanika),
2.Snovi i njihova značenja,
3.Preporod duša,
4.Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda…,
5.Otvorili su dušu i srce i
6. roman Čanakkale.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

119

Petak, 18. Juli 2008

Promocija Bedemi Allahove zastite

Veceras, 18.7.2008. u Velikoj sali Mesihata u 21h promocija knjige Bedemi Allahove zastite, dr.Aida el-Karnija.

Promoteri:

mr.Senad Halitovic
prof.Sead Islamovic
prof.Sanin Musa
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Ibn Masud

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 366

Datum registracije: 07.02.2004

Lokacija: New Jersey, USA

 • Poruku poslati

120

Ponedjeljak, 28. Juli 2008

Bio sam u El-Kelimeh vec nekoliko puta i mislim da ima dosta dobrih knjiga.

Medjutim, jedna stvar sto me je iznenadila jeste da El-Kelimeh promovise knjigu jednog poznatog kriscanskog apologeta i misionara, Josh McDowell-a. Njegova knjiga je prevedena na nas jezik sa naslovom 'Novi dokazi o kojima treba doneti sud' od Džoš Mekdauel (Josh McDowell) i nalazi se u knjizari El-Kelimeh.

Ova knjiga ustvari pokusava dokazati da je Isus Bog i Kriscanstvo ispravna vera.

Mislim da jedna Islamska ustanova kao sto je El-Kelimeh ne bi trebala da promovise ovakve knjige...

Iz prostog razloga sto je ova knjiga u vezi islamsko-kriscanske apologetike i sto nas narod nije upoznat dovoljno u islamsku apologetiku, da bi izucavali ovakav rad, jer moze proizvesti sumnje i vesvese medju vernicima.

A drugi razlog jeste da El-Kelimeh promovise Islamsko ucenje a ne kriscansko....

Social bookmarks