Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Sarah

Učenik

(10)

  • »Sarah« je žensko
  • »Sarah« je autor ove teme

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

  • Poruku poslati

1

Petak, 09. Januar 2004

J.W.GOETHE I ISLAM

[SIZE=2]
Ako islam znaci biti Bogu predan
U islamu zivimo i umiremo svi
Gete
[/SIZE]
Poznati nemacki pjesnik Johan Wolfgang Goethe je svojom nevjerovatnom jezickom snagom i ljepotom izrazavanja uveo u sam vrh nemacku knjizevnost. Znacajno je doprineo budjenju interesa za islam tadasnje Nemacke, pa i cijele Evrope. Intenzivno se bavio proucavanjem Kur'ana, obicaja Arapa, zivota Muhammeda a.s., kao i svega sto je u vezi sa islamom.
U dvadesettrecoj godini zivota pise "Pjesme o Muhammedu" ili "Muhammedov poj", jedno od najznacajnijih djela ovog pisca. Gete 1775.god. prevodi "Hasanaginicu", i sto neki uzimaju kao prvi njegov dodir sa blizim i zivim islamom.
U svom djelu "Zapadno-istocni divan" iskazuje svoje stremljenje ka osvarivanju jedinstvene sinteze zapadno-evropskog i istocno-islamskog pjesnickog iskustva, odakle poticu stihovi:

Ako islam znaci biti Bogu predan
U islamu zivimo i umiremo svi

Zbog ovog djela, Getea optuzuju i osudjuju kao muslimana, ali se on ne brani od toga. Tako svoje priznanje iz "Zapadno-istocnog divana" prosiruje jednim razgovorom:
"S druge strane, krajnje je cudno s kakvim vjerskim ucenjem otpocinju muslimani vaspitanje svoje djece. Kao temelj religije ucvrscuju svoju omladinu najpre u ubjedjenju da se covjeku nista ne moze desiti osim onoga sto mu je vec odavno dosudilo Bozanstvo koje upravlja svim i svacim, tako da su oni naoruzani za ceo svoj zivot i pomireni sa sudbinom - drugo im sta gotovo i ne treba.
Necu da ispitujem sta bi u tom nauku bila istina a sta laz, sta korisno a sta stetno, ali u sustini, svi mi imamo u sebi ponesto od te vjere, cak iako nas niko nije njoj poducavao...".
Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

ernad

Zlatna sredina

(10)

  • »ernad« je muško

Postovi: 223

Datum registracije: 01.01.2004

Lokacija: Srbija iCrna Gora, Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Nedjelja, 22. Februar 2004

gete

...ova poezija je ujedno pateticna, puna borbe i sukoba. U pesmi "Muhamedovo pevanje", Gete pretvara Muhameda a.s. u snaznu reku.Ona izvire u visokim brdima,rusi stene, silazi sve dublje, prima potoke svih krajeva i vodi ih sa sobom u mirnu ravnicu da bi ih najzad predala zajednickom ocu okeanu.

Sve vise misaona postaje Geteova poezija, sve visi krugovi oko ideje humaniteta. U pesmi "Bozansko", pronalazimo poruku coveku da bude plemenit i dobar, jer jedino time on se razlikuje od svih bica koja poznajemo.Jedino covek moze da ucini ono sto je nemoguce, sto niko ne moze, da razlikuje, da bira, da sudi da trenutku podari vecnost.
Jedino covek moze da nagradi ono sto je dobro i da kazni zlo, da izleci i da spase....
Pravda, ponekad spava, ali nikad ne umire...

Social bookmarks