Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 21. April 2004

Justin je fino mirisao

Esselamu alejkum
Ovo je tekst koji je izašao u nekoliko novina

Šta na latinskom znači reč nacija, ko su slugeranje i evroslinavci, ko je dao najveći doprinos istoriji čovečanstva, ko miriše, a ko smrdi, a ima i o čistim rukama Karadžića, koga neće naći...Već tradicionalno, 7. aprila, na Blagovesti, u manastiru Ćelije kod Valjeva, održano je sećanje na oca Justina Popovića, koji slovi za jednog od većih, i značajnijih teologa i duhovnika u pravoslavnom svetu – višetomna Žitija svetih, Filozofske urvine, Pravoslavna dogmatika... Otac Justin je na značaju dobio i zahvaljujući svojim učenicima, među kojima su najpoznatije četiri vladike SPC-a, Amfilohije Radović, Artemije Radosavljević, Atanasije Jevtić i Irinej Bulović. Ovaj put u Ćelijama su, na 110. godišnjicu rođenja i 25. godišnjicu upokojenja oca Justina, pored vernika iz Srbije i Crne Gore i prvih učenika, bile i vladike, Lavrentije, Jovan i Pahomije. Posle Svete arhijerejske liturgije, kojom prilikom je o blaženopočivšem ocu Justinu besedio vladika Irinej, usledila je Duhovna akademija pod velikom šatrom, gde se mikrofona dohvatio vladika Atanasije sa svojim programom.

NIKOLAJ I CRNI: Vladika Atanasije je prvo upoznao prisutne da u Trebinju, gde je sedište Humske eparhije, postoji saborište i biblioteka oca Justina, gde je urađen jedan divan njegov lik, freska, iznad koga, na jednom svitku, stoji napisano – Cilj nam je sveta Srbija, cilj nam je iznad svete Srbije nebeska Srbija. Toj informaciji vladika je dao svoj potpis – Otac Justin je predstavnik te svete Srbije, a sada predstavnik nebeske Srbije.

Posle uvoda vladika je odmah prešao na stvar – Napadaju nas braćo i sestre, draga deco, i komunisti, i posle njih neokomunisti i antikomunisti, a svi su isti, da smo nacionalisti, zato što su svi oni protiv srpskog naroda. A ako latinsku reč nacija, od glagola koji znači rađanje, prevedemo na srpski, to znači narod. Šta je narod, ono što se rodilo, ono što se razmnožilo, prema tome mi smo narodnjaci, nismo nacionalisti. Ali oni neće da budemo narodnjaci, hoće da budemo njihovi poltroni, da budemo odrodnjaci, odnarođeni, otuđeni, kao što ima slugeranja... u tome, nažalost, prednjači Beograd, a počeo je Novi Sad, Podgorica, koja se utrkuje da bude prva, Priština još ranije, i tako dalje. Otac Justin je bio narodni čovek, narodnjak. A šta je to narod, to su deca Božja, to su stvorenja Božja. Čim je Bog stvorio čoveka, stvorio je ženu, i rekao je rađajte se i množite se, i time je stvorio narod. Kad su se razmnožili i raširili, izabrao je jedan narod, jevrejski, da bi mu poslao sina svoga, koji će postati čovek da bi prizvao ostale narode. Pravoslavna crkva je u stvari zbir ostalih naroda. Niko nema zasluga, ni krivice, ako je Srbin, Rus, Francuz, Grk... Otac Justin se osećao Srbinom, i ako je iko kriv za to onda je Bog kriv, a Bog ne može biti kriv.Zašto su Srbi nacionalisti, zašto njima ne ide u korist da mi budemo vezani za svoj narod, i da taj dar Božji poštujemo. Niko ne govori koliko su Jevreji nacionalisti, koliko Nemci, Amerikanci, oni to zovu drukčije, američki strateški interesi. A gori su od fašista i nacista, ti isti Amerikanci, probajte da nagazite američke interese, gde su došli oni nameću svoje interese, nameću šovinizam. Po njima svi smo mi drugostepena civilizacija, zato što nismo kao oni. To su demonske pretenzije, zato, nemojte se bojati, pustite te evroslinavce po Beogradu, ima ih jedan kombi da ih skupite, dve Nataše, dve Sonje, dva, ne znam kako se zove, Mirko Đorđević, nažalost bili se dokopali prethodne vlasti, takozvane dosovske, gde se šljam okupio, nazadnjaci koji su usred Beograda demonstrirali svoja prava na nastranosti. I bio je ministar i potpredsednik Vlade takav jedan. Pa sve deca razbucala; tu se jedino udružili "partizanovci" i "zvezdaši". Pustite, ne treba se obzirati na njih, ali, nažalost, oni njih podržavaju i plaćaju. Kad biste ušli u biografije tih ljudi, kad biste ih videli izbliza, kakvi su, odma’ bi vam sve bilo jasno. Ne treba im pridavati važnost, ali ne treba se pribojavati od toga.

Smirivši aplauze i ostale izraze bodrenja, Atanasije je nastavio: Ako je otkačeni Šešelj, koji je sav bio iščašen, govorio kojekakve gluposti, to se ne pripisuje narodu, ja sam davno govorio, ni četnici ni partizani nisu bili pravi izraz naroda. Nisu ni sadašnje stranke izraz srpskog naroda, zato ne prihvatajte te parole, nacionalisti, mi smo narodnjaci. Bog je hteo da nam sveti Sava bude to što jeste, da to bude vladika Nikolaj, otac Justin, ali oni nisu bili isključivi za druge narode, Nikolaj je u Harlemu crnce okupljao, davno pre onoga vođe crnaca iz šezdesetih, kako se zove, u Americi. Svaki od nas voli svako dete, svako ljudsko biće, otac Justin je voleo ptice, cveće, govorio, kako ćemo u raj bez toga.

Pa je produžio: U istoriji čovečanstva se pokazalo, najveći doprinos čovečanstvu je dao jevrejski narod, posle toga grčki, pa onda možda sirijski, pa onda slovenski. Sloveni dolaze na treće mesto, među njima su Srbi možda među prvima, u svakom slučaju narod koji je dao velike doprinose. To nam ne daje pravo da ležimo na lovorikama, Karađorđe, pa se u ime Draže napiju četnici i prave gluposti, takve krajnosti nisu karakteristika ni četnika ni srpskog naroda, itd...

PEĆINA APOSTOLA PAVLA: Pa je prešao na razradu programa: Ali da nas odrođuju od našeg naroda, i da budemo Evropa, hvala lepo, vraćamo ulaznicu za tu Evropu, govorio je Dostojevski, i govorio je otac Justin. Koja Evropa, jedan režanj severozapadne Evrope. Kad je meni u Tvrdoš došao Karl Bilt, tadašnji šef Bosne, nisam seo i rekao sam, dobro ste došli, ali znate li gde ste došli, došli ste na Balkan, došli ste na Svetu zemlju. Mi imamo pećinu apostola Pavla, crkvu iz 280. godine, gde su pronađeni temelji manastira cara Konstantina, grobnice iz V veka, mi smo stari narod. Znate li da su ne samo crkve i manastiri nego i štale hercegovačke starije od vaših palata i Američkog kongresa...

Pa na pojedinosti: Svi oni znaju kako su se stvari odvijale, Markale i druge stvari. Sad oni pričaju o eksploziji u prizemlju ove dvojice sveštenika Starovlaha, Jeremije i sina Aleksandra, a oni bili na spratu. A ko je god video, ja sam došao do slika, sin je odmah bio mrtav, udarali glavu u zid, ostala kosa, nosa nema, na uho išla krv, oni su ubili njih. Oni nemaju noseve, prota je duže izdržo, nisu mu odmah razbili glavu, sat je tučen, čula popadija koju su zatvorili u podrum, pa kad je izlazila videla da je sin mrtav. Oni danas govore da su na aparatu, lažu, oni su ubijeni, prvo su pretučeni. Oni lažu i idu dalje, leteći Ešdaun, koga ja zovem aždaja, iako je to uvreda za aždaju jer je bezazlenija od njega...

Pa na druge tačke i druge pojedinosti: U mom kraju, u mom selu, Srbin je čovek, komunisti nisu Srbi govorili smo, to su Turci, ne može samo krv i meso da bude karakteristika Srba. Otac Justin je za nebesku Srbiju bio, jer, braćo i sestre, nema krv i meso, da je Marko Kraljević, da je od Dušana Silnog, ništa samo je hrana crvima, ako nema veze s nebom, ako nemate u telu telo i krv Hristovu. Kad je otac Justin preminuo, svi ste videli, u ono vreme, u 1 i 20, sad je to otprilike, on je bio ko anđeo, beo, svetao, već je bio na nebu. Ja vam danas svedočim, 40 dana sam se molio za njega, nisam mogao više. Osećao sam da je to Božji čovek koji je uzet od Boga gore. I danas njegova soba, kad se sagnete, još miriše, iako su sestre prale i vetrile, eto, 25 godina, na onaj fini znoj koji je on imao. Ima ljudi s neprijatnim znojem, šta da radite, jadni muslimani pošto jedu loj. Znate šta se desilo u selu Brdarici, čovek bio dobar, svraćao ljude kući, putnike, jedno jutro svratio dvojicu, žena čista, posluženje, ali uzrujala se, jao oprostite, čistila sam, oprostite što mi smrdi, i tako nekoliko puta, jao oprostite što mi smrdi, otišli oni i čovek će, ludo jedna, oni smrde, a ne soba, bili muslimani, ona jadna nije znala. Jedan je musliman rekao u Bosni, lako je vama, vi se jednom okupate. Otac Justin je bio sveti čovek, imao je taj divan, fini miris, danas ga osetite u sobi kad dođete. On je bio Božji čovek i bez toga, ima trista drugih čuda.

Pa je nastavio, sve tematski: To je Božji čovek, mi ćemo se na njega ugledati. Ljudski je posrnuti, pasti, ali nije ljudski tu ostati... Srpski narod ima poslovicu koju malo koji pravoslavni narod ima, Bože prosti ni u Bibliji nema, Pokajanje je najlepši i najmirisniji cvet ljudskog poštenja. Ovi se neće pokajati, za ove zločine oni optužuju nas, optužuju Srbe u Bosni, vi ste krivi što ini na Palama nisu našli Karadžića, kao da je Karadžić igla koju su mogli sakriti. Neće ga oni naći, neće ga naći, ali oni su kivni, a imam iz međunarodnih izvora pouzdan podatak od čoveka, za Karadžića nemaju podatak da je ratni zločinac, sve njegove naredbe su u skladu s međunarodnim pravilima, za Mladića je druga priča, kaže taj čovek, gađ’o je i bombardov’o, Karadžić je čistih ruku.

Pa je završio, opet tematski – Otac Justin je nama bio nebeski čovek na zemlji, sad je zemaljski čovek na nebu. Mi imamo sad svoga čoveka gore na nebu, to je velika naša dobit, veliki kapital u ovom teškom vremenu, Bog nam je dao vladiku Nikolaja i njega, to je veliki znak Božji. Ko god je u pravoslavlju za njih čuo taj se poklonio i prekrstio. Više ga drugi poštuju i cene nego mi, ali hvala Bogu naš narod nije u tome zaostao, i ovo okupljanje u Ćelijama je znak čuda...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=375301

[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 21. April 2004

da nije tuzno, bilo bi smijesno
malo za promenu

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 21. April 2004

Pitanje je sta reci i sta misliti o jednom velikodostojniku pravoslavne crkve koji na ovako perfidan nacin omalovazava i javno vredja vise od milijardu stanovnika ove planete?

Ocigledno je, da je ovaj govor detaljno pripreman i ima za ulogu stvaranja ruzne slike o muslimanima u javnom mnjenju.

Na jednoj strani velicati jedan narod i oslovljavati ga nebeskim a u istom kontekstu ponizavati i vredjati pripadnike jedne od najvecih svetskih religija, od kojih jedan veliki broj zivi u istoj drzavi kao i taj "nebeski" narod, nema nista drugo za cilj do potenciranja mrznje medju njima.

Mislim da bi svaki normalan covek, neovisno od religijske pripadnosti, trebao najostrije osuditi ovakvo nastupanje jednog velikodostojnika pravoslavne crkve, sto ja ovom prilikom i cinim.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 21. April 2004

Esselamu alejkum

Zahvaljujem se Administratoru što je naglasio ovaj deo, ali nije pitanje šta misliti o jednom velikodostojniku pravoslavne crkve jer ovo je govorio vladika Atanasije Jeftić u prisustvu vladike Amfilohija Radovića, vladike Artemija Radosavljevića, vladike Irineja Bulovića, vladike Lavrentija, vladike Jovana i Vladike Pahomija.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Time_Out|

Zlatna sredina

(10)

 • »Time_Out|« je muško
 • »Time_Out|« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 08.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 22. April 2004

Esselamu alejkum!

Progovorio cetnik javno sta nam misli tajno. Nek je zdravo, znamo mi to odavno. A znamo i ko stvarno smrdi. Sjetite se samo vojske (ko je sluzio u ovoj kaljavoj drzavi) i njihove higijene.

Povodom ovog teksta veceras ce na B92 u emisiji "Javna tajna" govoriti muftija Muamer ef. Zukorlic. Emisija pocinje u 20h.
A oni koji vjeruju i cine dobra djela - oni su, zbilja, najbolja stvorenja (Al Beyyina - Dokaz jasni, 7)

6

Četvrtak, 22. April 2004

Ja se samo pitam iz koje ludnice je i kako ovaj ludak pobegao?!


Citirano

govorio kojekakve gluposti, to se ne pripisuje narodu,Ne zelim da verujem niti da pripisujem citavom "nebeskom narodu" (koji usput receno zivi na zemlji, dakle prilicno nize ispod neba) ovo sto ovakvi iscaseni bolesnici govore a uz to se pozivaju na svoja "casna" zvanja?!!!

Jadni ti njegovi ucenici... ?(
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

7

Četvrtak, 22. April 2004

Novi Pazar -- Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je u ime svih pripadnika islama u Srbiji i Crnoj Gori uputio pismo patrijarhu Pavlu, u kome izražava ogorčenje povodom izjave vladike Atanasija Jeftića 7. aprila u manastiru Chelije kod Valjeva.

Iz Mešihata je saopšteno da je vladika Jeftić rekao: "Ima ljudi sa neprijatnim znojem, šta da radite, jadni muslimani, pošto jedu loj". "Od vas očekujemo da iz Srpske pravoslavne crkve odstranite ovakve elemente, kako biste dokazali da se ne radi o zvaničnom stavu crkve, već o stavu pojedinca, a za dobrobit svih koji žive na ovim prostorima", navodi se u pismu koje je Mešihat uputio patrijarhu Pavlu.


B92
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 22. April 2004

Bas me interesuje reakcija poglavara SPC (Srpske pravoslavne crkve) na ovo otvoreno pismo Mesihata islamske zajedice.

Ukoliko se ne izadje u susret ovom zahtevu onda se rasisticka izjava ovog velikodostojnika SPC, moze smatrati oficijenim stavom SPC prema bosnjackom narodu u Srbiji i Crnoj gori kao i prema svim muslimanima sveta.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 22. April 2004

Esselamu alejkum

Upravo se završila emisija "Javna tajna" pa bih voleo da vidim komentare onih koji su gledali.
Prvo da vam prenesem moje utiske: Muftija me je oduševio, predstavnik SPC-a me je razočarao. Prosto se nameće pitanje:
ZAŠTO SPC, KOJA ZNA SVOJE SVEŠTENIKE NIJE POSLALA NEKOGA KOJI BI GOVORIO MALO POMIRLJIVIJIM TONOM.
Episkop nije niti jednom rečenicom izrazio žaljenje zbog ovih skorih događaja, ali je najuvredljivije bilo to što se on pozivao na zahvalnost, i to za nešto u čemu oni nemaju nikakvog udela. "Dali sko vam Univerzitet..." Pozivanje na zahvalnost je, samo po sebi, nečasno, a u ovom kontekstu je još nečasnije. Kako može normalan čojvek da se poziva na

zahvalnost u nastojanju da opravda napade, uvrede i povrede časti?
Od samog starta pokušava da navede gledaoce na pogrešne zaključke, insinuirajući da je muftijina spretnost u govoru, a ne težina (zlo)djela doprinijela aktuelnosti ovih tema.
Koja je to glupost da izjavu Atanasija Jeftića opravdava njegovom "ljubavlju prema muslimanima".
Predajući Muftiji riječ dodaje "samo iskreno molim" - ovome i ne trteba komentar!!!
Srećom Muftija jeste spretan i kadar da iziđe na kraj sa ovakvim nasrtajima episkopa, a samo jedna njegova rečenica "Nije ovo zabavna emisija" je dovoljna kao odgovor na cijelo episkopovo izlaganje.

Povodom otvorenog pisma Mešihata se sakupilo prilično komentara na B92 pa evo ih:

[SIZE=1]•
Od ove odvratne izjave samo su odvratniji komentari citalaca koji opravdavaju ovog ... u mantiji.
(opijum, 22. april 2004 21:21)


Svi vi koji govorite da vas je sramota sto pripadate SPC:
I treba da vas je sramota kada poistovecujeta celu Pravoslavnu religiju sa izjavom jednog bolesnika. I treba da vas je sramota kad jedna izjava (koja ce biti nastroze osudjena od strane SPC) moze da poljulja vas celi sistem vrednosti i verovanja. Da ova izjava nije samo izgovor za sve "novopecene vernike" krstene nakon 1988 godine? Postaje vam neugodno u sopstvenoj kozi, puno ste se bolje osecali kao komunisti/ateisti.
Religija nije farbanje jaja, krkanje mesa, i paljenje sveca svaka dva meseca kao sto su doticna gospoda ocekivala pa se razocarala!
(Simke, 22. april 2004 21:18 )


Boze, sacuvaj nas od nasih popova...
(Ognjen Radic, 22. april 2004 20:54)


I dalje se laici mesaju u poslove crkve (bez namere da branim doticnog svestenika. Laici, ateisti i nevernici svake vrste nemaju nikakvog prava da komenatrisu izjave duhovnih lica. Druga je stvar sto drzavni tuzilac treba da prouci slucaj i preduzme odgovarajuce korake u slucaju da je izjava istinita.
(Jasenovac-masovna grobnica, 22. april 2004 20:14)


Zgrozena sam izjavom gospodina Jeftica. Sramota me je. Jos jedan razlog sto nikada ne kazem da "pripadam" srpskoj pravoslavnoj crkvi.
(ana, 22. april 2004 19:48 )


Ma salio se covek, zar vi ne gledate "South Park"? Izgubili ste smisao za crni humor?
(Ljilja, 22. april 2004 19:48 )


Bosnjacke nacionalnosti? Nisam znao da tako nesto postoji.
(Zare, 22. april 2004 19:26)


u potpunosti podrzavam stav Sandzackog Meshikata. Ljudima koji raspiruju mrznju nije mesto ni u cijoj, pa ni u Srpskoj crkvi.
(vladimir, 22. april 2004 19:16)


Prošetajte se malo ulicama SARAJEVA da vidite kako Srbi krišom kupuju POLITIKU i ulaze u svoju crkvu čujte malo komentare po sarajevskim trolejbusima o građanima trećeg reda i srpskim krmcima pa onda sudite.SA VEROM U BOGA!!!
(PETAR ČESTIĆ, 22. april 2004 18:39)


Ovakve izjave visokih crkvenih zvanicnika samo pomazu i podsticu ekstremizam sa druge strane. I onda se neko pita zasto dolazi do napada na crkve. Iz ovakvih izjava se vidi da SPC nije nista naucila iz proteklih ratova kada je srpskom narodu vise naudila nego pomogla svojim govorom mrznje. Vreme je da se vec jednom crkva prihvati ulogu odgovorne institucije koja ce biti svesna konsekvenici svojih izjava i postupaka.
(Denis, USA, 22. april 2004 18:25)


Ksenofobija SPC prema drugim religijama je jedan od glavnih uzroka nestabilsnosti i nemogucnosti srbije da ide napred.U SPC jos vlada srednjovekovni mentalitet.
(batajnica-masovna grobnica, 22. april 2004 18:14)


Sa ovakvim "civilizacijskim "stajalistem prema inovernim,gradjanima svoje drzave, gospodin Atanasije mogao bi rame uz rame sa istim takvim "civilizovanim" fanaticima Al Kaide.Ili bi mozda radije sproveo jos jednu "Istragu poturica"sve u ime higijene i otklanjanja zadaha.Pritom moralni zadah koji izbija iz ovakve pridike onoga koji treba poducavati svoje vernike da "ljube bliznje svoje" ne treba izazvati nedoumice.Jedan njegov predhodnik,skoro velican od SPC, logor Dahau je zvao "Civutanom"Sve sami biseri "bogougodni"Gospodin Jeftic zaboravlja, ili iz svoje nadmenosti "nece da zna", da oni poklonici muslimanske vere, ako do nje drze stvarno, pet puta dnevno uzimaju Abdest.Za one koji ne znaju, po M.Vujakliji to znaci "muslimanski vreski obicaj da pre svake molitve peru ruke,lice i noge;pranje vodom"Vujaklija:Leksikon str.2"Prosveta"Bgd '97 A gospodin Jeftic bi verovatno njima preporucio tamjan.
(Sait Berisha Pec, 22. april 2004 17:21)


Strasno. SPC je postala hibrid najgoreg taloga u Srbiji, klerofasisti u mantijama, govor mrznje i nacionalizam, kada ih konstruktivno kritikujete onda uzvracaju udbaskim recnikom(knjiga istog Jevtica koja govori o zilotima u Srbiji), kada ih nesto otvoreno pitate oni uzvracaju cutnjom...ne znam vise sta da kazem.Obozavam pravoslavlje i ovde u Americi uglavnom odlazim u americke i ostale pravoslavne crkve, jer se zaista bratski ophode prema svima, imaju snaznu humanitarnu i misionarsku delatnost. Besede na liturgiji su ili duboko teoloske ili ljudske(jednom je cak grcki svestenik pozvao decu da diskutuju o vaskrsenju a mi odrasli smo slusali decu bilo je divno).Gde je sve to kod nas? Verovatno kada bih ovo rekao nekom nasem svesteniku bio bi proglasen za jeretika i odlucen od crkve (?!? to ima samo kod nas). Zao mi je sto ovo kazem ali uvek mi se smuci kad odem u srpsku pravoslavnu crkvu(cista paganstina,pare svuda naokolo, srbovanje, "dusni brav" na raznju...) ili kad slusam sovinisticke besede na nasim liturgijama (srpski nebeski narod, no mesoviti brakovi, sta ne treba citati...). Kada ce vec jednom crkva da se okrene Hriscanstvu a ne srpstvu (ili nekakvom svetosavlju, to je izmisljotina). Ovakva izjava (ne mogu da kazem dostojansvtenika)Atanasija Jevtica samo potvrdjuje da on ne ljubi bliznjeg svog, jer bliznji nije samo Srbin(mada se ni medjusobno bas i ne ljubimo).Koristim priliku da se izvinim svakom bratu Bosnjaku zbog ovoga. Zvaki od nas bi ovo trebao da ucini jer je neko to rekao u nase ime.
(Aleksandar, 22. april 2004 17:11)


Pa crkva nije MUP pa da odstranjuje elemente. Ovo je samo jos jedna od provokacija na koje se obicno upecaju Srbi. Mislim da je dosta vise price o tome kako u Srbiji niko nema prava a pogotovo ne muslimani, i vreme je da i ti ljudi shvate gde zive i kakva su im prava. U Srbiji najmanje prava izgleda imaju Srbi...
(Bolid, 22. april 2004 17:08 )


Treba da ga je sramota! Takode i sve one koje su ga slusali, a nisu odreagovali i osudili takvo ponasanje.
(Biljana, 22. april 2004 16:56)


SPC mora da se odgradi od takvih svestenika i da zaboravi na dnevno politicke teme u demokratskoj Srbiji, srednji vek je davno prosao.
(Sasa Novak @ NL, 22. april 2004 16:51)


Pa ovo je strasno. Nadam se da ce SPC jednom za svagda da zavrsi sa ovakvim ljudima. Pravoslavci, zelimo valjda cisto pravoslavlje a ne fasisticku ideologiju maskiranu pod plastom hriscanstva.
Sramota da jedan predstavnik pravoslavne vere i vere hriscanstva govori ovako nesto. Izgleda da covek ne zna, ama bas nista o hriscanstvu. I neka se SPC ne cudi, sto je u Srbiji sve vise kvazihriscana. Zalosno je sto 90% Srba govori da su pravoslavci a vecina ih ni Bibliju nije procitala, da ne govorim o vrednostima jedne vere.
(Srdjan, Ceska, 22. april 2004 16:22)


SPC blati i ovo malo obraza sto nam je ostalo. Ali valjda misle kad mogu svi, mozemo i mi. Blago nama sa takvom crkvom.
(Koja, 22. april 2004 16:16)


U predposlednjem broju Vremena nalazi se izjava pomenutog gospodina u celini. Sramota! Ako je to crkva u kojoj su mene krstili, postajem ateista! Necu da se za mene mole Bogu ljudo-mrzci, ovi sto dele ljude po veri, sto decu napastvuju po manastirima!
(Rista Ateista, 22. april 2004 16:15)


Gospodine Jefticu, da li vam Srebrenica sada prijatnije mirise?
(Johnny Boy, 22. april 2004 16:12)


Izjava visokog dostojanstvenika SPC kojom se na najgrublji nacin vredjaju gradjani SCG bosnjacke nacionalnosti ne sme ostati nesankcionisana. Recenica koja karakterise kleriko - fasizam pojedinaca iz SPC ozbiljno ugrozava ljudska prava Bosnjaka u SCG. Crkva ne sme trpeti uticaj dnevno politickih aktera i politike koji generisu enormnu kolicinu nacionalizma, sovinizma, ksenofobije i rasizma. Nedopustivo je da visoki dostojanstvenik jedne crkve rasistickim izjavama siri jezik mrznje i netolerancije prema pripadnicima druge veroispovesti.
SPC, nadlezne institucije i najsira javnost moraju reagovati na ovakvo tendeciozno etiketiranje i sirenje medjuverske mrznje.
(Nemanja Zaric, 22. april 2004 15:48 )[/SIZE]


[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

ernad

Zlatna sredina

(10)

 • »ernad« je muško

Postovi: 223

Datum registracije: 01.01.2004

Lokacija: Srbija iCrna Gora, Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 22. April 2004

Muftija me je zadivio.Episkop uopste nije shvatio da muftija kritikuje sadasnju vlast koja nije sprecila unistenje dzamija u Beogradu i Nisu.Episkop ide logikom Albanci su nama unistili i popalili manastire i crkve na Kosovu, a zbog toga treba da ispastaju i da zale muslimani u Srbiji.Nazalost muslimani u Srbiji nemaju puno toga zajednickog sa Albancima sa Kosova.

Dopao mi se i komentar ministra vera u SCG, MIlana Radulovica koji je rekao da odnosi izmedju svih verskih zajednica u Srbiji ne mogu da budu savrseni ali mogu da budu ljudski...

Pravda, ponekad spava, ali nikad ne umire...

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

11

Četvrtak, 22. April 2004

Vidite kako imamo pametnog muftiju , a ovi nasi bi da ga smene. On nam je najbolji predstavnik .
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

teolog

Početnik

(10)

 • »teolog« je muško

Postovi: 47

Datum registracije: 20.04.2004

Lokacija: Srbija

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 22. April 2004

Procitao sam spornu izjavu episkopa Atanasija, a gledao sam i TV emisiju na B92. Ovom prilikom zelim, kao kao pravoslavni hriscanin, da kazem par stvari koje ljudi sa ovog foruma mozda ne znaju. Prvo, vladika Atanasije je covek takvog temperamenta da cesto daje izjave koje mnoge mogu sablazniti - licno sam par puta na njegovim tribinama cuo da slicne stvari kaze o nekim Srbima, i to vidjenijim. No ko ga malo bolje poznaje, zna koliko decje nezlobivosti ima taj covek - na jednoj tribini je rekao kako ce sa svom decom Srbije da osnuje stranku i da kandiduje zeca za predsednika, a da ce program stranke biti sadjenje kupusa! Sigurno nista lose nije mislio muslimanima,pogotovo zato sto je mnogim muslimanima iz Trebinja bio od pomoci, to mozete pitati ljude iz tog kraja.

No ovde zelim da istaknem sledecu cinjenicu. Vladiku Atanasija poodavno na ostrici drze neki mediji, prevashodno zbog njegovog stava prema Americi, koju zove pax Americana. A sto se njegovog odnosa prema muslimanima tice, mozda najbolje svedoci cinjenica (ovome sam svedok) da na najsvetijem hriscanskom bogosluzenju, Liturgiji, i to na Bogoslovskom fakultetu, vladika naglas u molitvi pominje, citiram "mucenike u Avganistanu i Iraku, koji stradaju pod bombama", misleci na neduzne muslimanske civile koji su ginuli i dan danas ginu tamo. A tu informaciju sigurno necete naci na B92, jer im ne ide u prilog (zna se da Soros finansira pomenutu TV).

Evo, ja danas citam u BLIC-u, da su nekog imama proterali iz Francuske, jer je ucio da zene treba tuci po telu i nogama za preljubu, jer tako Koran zapoveda, a da ceo svet treba da bude muslimanski - i zar ja treba zbog jednog takvog ispada da dizem prasinu? Ne, zato sto ce odgovornost (mislim na pravu, u smislu odgovora pred samim Bogom) biti na svakome za svoja, a ne za tudja dela i reci.

Ne bih zeleo da sve ovo zvuci kao neko opravdavanje za ono sto je u sali receno od vladike, to zaista nije trebao da uradi, ali takav je covek, temperamentan i brz. I on je covek - a nema coveka da zivi a da ne gresi. Coveka je lako osuditi, ali nije u tome velicina, vec u prastanju.

pozdrav
teolog

Time_Out|

Zlatna sredina

(10)

 • »Time_Out|« je muško
 • »Time_Out|« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 08.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Četvrtak, 22. April 2004

Esselamu alejkum!

Ja cu ovo prokomentarisati na pazaraski.
Muftija je zakovo! (o) (o) (o)
To kralje! (o) (o) (o)

Sto se tice onog popa. Nemojte se cuditi nista. Kao sto rece na jednom predavanju muftija, ne cudite se sto je vuk vuk, vec zastitite svoje stado!
A tek onaj pogled poslije popove izjave da bi se dugo nosili (o) (o) (o)
Nebi on jado ni par sekundi izdrzo... :)
A oni koji vjeruju i cine dobra djela - oni su, zbilja, najbolja stvorenja (Al Beyyina - Dokaz jasni, 7)

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

14

Četvrtak, 22. April 2004

Citirano

Orginalno od teolog
Ne bih zeleo da sve ovo zvuci kao neko opravdavanje za ono sto je u sali receno od vladike, to zaista nije trebao da uradi, ali takav je covek, temperamentan i brz.


Ono sto ti ovde pokusavas jeste da ublazis stetu i relativiras vrlo jasno izgovorenu rasisticku uvredu.
Prostim jezikom receno "da zamazes oci".

Radi se o tome da tu izjavu nije izgovorio neki obicni gradjanin, pa da se kaze "pusti ga vidis da je lud", vec jedan episkop i vladika pa se tezina te uvrede ne moze relativirati ili ublaziti, vec se mora pravedno sankcionisati od strane SPC.

Ostaje dakle da se vidi koliko je stalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi do nekog normalnog i pre svega ljudskog odnosa prema Bosnjacima.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Petak, 23. April 2004

Citirano

Orginalno od Administrator
Ostaje dakle da se vidi koliko je stalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi do nekog normalnog i pre svega ljudskog odnosa prema Bosnjacima.


Esselamu alejkum

Mislim da je stav crkve jasan i javno pokazan ovom emisijom. Neće se oni ograditi od ovoga govora. Kako reče ovaj episkop večeras ne možemo pričati o Bogu, ali možemo pričati o paprikama i paradajizu. Crkva je jasno stavila do znanja da neće pristati na razgovor na principima jednakosti, opravdavajući to činjenicom da su najbrojniji na ovim prostorima. Ali Muftija je lijepo uočio da su ujedno i najodgovornija zajednica.
Teolog govori vrlo sličmo ovome episkopu, ni on nema riječi osude, samo opravdavanja i prebacivanja krivnje na drugoga. Nemoj mi reći da je to B92 njemu naturila, i nemoj mi govoriti kako je on dobar čovjek koji voli muslimane (iako mu smrde).

Citirano

Orginalno od teolog
Coveka je lako osuditi, ali nije u tome velicina, vec u prastanju.

Veličina je i u priznavanju svoje greške, ali ne samo formalnom priznavanju, već i činjenju potrebnih koraka de se posljedice te greške isprave.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

16

Petak, 23. April 2004

(o)
I eto ... Muftija je ponovo odrzao lekciju ljudima koji pokusavaju da ga udare sa strane na kojoj je veoma snazan, Retoricar koji za sobom ima rezultate postaje Praktichar ... a mi treba da budemo zahvalni sto nas ovakvi ljudi reprezentuju svijetu ....
Sto se tiche tipa iz SPC (tip zato sto me najmanje podsecao da je svesteno lice),sta ces ko sto on rece njegov patrijarh Pavle (im) vec 15 godina govori Budimo ljudi ...
Reprize emisije je u 14:30 ako je neko propustio(od onih koji mogu da gledaju)...
Bilo kako bilo,IMAMO RAZLOGE DA SE OSECAMO POBEDNICIMA .... Peace=selam=mir :)
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

teolog

Početnik

(10)

 • »teolog« je muško

Postovi: 47

Datum registracije: 20.04.2004

Lokacija: Srbija

 • Poruku poslati

17

Petak, 23. April 2004

CitiranoOno sto ti ovde pokusavas jeste da ublazis stetu i relativiras vrlo jasno izgovorenu rasisticku uvredu.
Prostim jezikom receno "da zamazes oci".

Radi se o tome da tu izjavu nije izgovorio neki obicni gradjanin, pa da se kaze "pusti ga vidis da je lud", vec jedan episkop i vladika pa se tezina te uvrede ne moze relativirati ili ublaziti, vec se mora pravedno sankcionisati od strane SPC.

Ostaje dakle da se vidi koliko je stalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi do nekog normalnog i pre svega ljudskog odnosa prema Bosnjacima.


Nema sta da se zamazuje, rekao sam sve cisto i otvoreno kako mislim. A posto umes da osudis slicne viceve, zasto isto ne postupisa kada je rec o tredu Vicevi o Srbima, na kome ima svega i svacega? Zamisli kada bi se neko ukljucio i poceo sa tredom Vicevi o Bosnjacima - da li bi ga trpeo moderator vise od 24h? Takvo ponasanje se zove hipokrizija i ja sam ga uglavnom vidadjao u zapadnim politickim parolama, no izgleda da ga ima i ovde. Zao mi je zbog toga.

teolog

Djuturum

Početnik

(10)

 • »Djuturum« je muško

Postovi: 18

Datum registracije: 17.10.2003

Lokacija: Prebivaliste:

 • Poruku poslati

18

Petak, 23. April 2004

Citirano

Orginalno od teolog

Nema sta da se zamazuje, rekao sam sve cisto i otvoreno kako mislim. A posto umes da osudis slicne viceve, zasto isto ne postupisa kada je rec o tredu Vicevi o Srbima, na kome ima svega i svacega? Zamisli kada bi se neko ukljucio i poceo sa tredom Vicevi o Bosnjacima - da li bi ga trpeo moderator vise od 24h?


nov si ode na forumu zato nemoj da pametujes nego procesljaj malo kategoriju vicevi i najces viceve o hasu i husu a sad ti meni reci sta mislis da su haso i huso? onda pogledaj i ko je otvorio temu i sigurno ce ti bit jasno stosu kasnije otvoreni vicevi o srbima, ene
djuturum se vratio

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

19

Petak, 23. April 2004

razlika medju slicnima u vashim krugovima je neprimetna ...

Tebi teoloGe u ovoj prici josh samo fali ono od sinoc ..
"PA DALI SMO VAM UNIVERZITET" i da pravo mi licis na onog tipa(klosara) od sinoc .... malo prije spominjes busenje u ocima i razlike u primecivanju pocinjenih ili recenih stvari .... (o) pa zar vam nije sinoc lijepo receno ....OVO NIJE ZABAVNA EMISIJA ... i koliko mi se cini ti si poceo da pricas o verovanju u Svevisnjeg Boga,te pokusaj da se usresredish na tu temu ...
... ili si mozda ti dosao sa nekim KRAJNJE LOSIM NAMJERAMA (rekoh ti ja da cemo izgleda morati da citiramo mnogo toga iz sinocnje debate) ...

Peace=Selam=Mir :]
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

20

Petak, 23. April 2004

Citirano

Orginalno od teolog
A posto umes da osudis slicne viceve, zasto isto ne postupisa kada je rec o tredu Vicevi o Srbima, na kome ima svega i svacega? Zamisli kada bi se neko ukljucio i poceo sa tredom Vicevi o Bosnjacima - da li bi ga trpeo moderator vise od 24h? Takvo ponasanje se zove hipokrizija i ja sam ga uglavnom vidadjao u zapadnim politickim parolama, no izgleda da ga ima i ovde. Zao mi je zbog toga.


Sa "zamazivanja ociju" ovde si vec presao na skretanje sa teme tj. tipicnu zamenu teza.

Ne radi se u ovoj temi o vicevima vec o mnogo ozbiljnijim stvarima.
O vicevima si vec dobio odgovor u odgovarajucoj temi, tako da ce ovde, svaki dalji prilog, koji se ne tice predmeta razgovora, biti izbrisan.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Social bookmarks