Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 23. Septembar 2004

Kako muslimani predaju gradove

Citirano[SIZE=3]Predaja Beograda Srbiji*

(6. april 1867.)
[/SIZE]


Sam čin predaje obavljen je u 10 časova pre podne, ali je već pre toga silan svet prekrilio ulice. Naročito je mnogo sveta došlo iz Zemuna, Pančeva i okolnih sela. Svet se tiskao po ulicama, napunio prozore a peo se i po krovovima. Tada se baš gradila današnja kafana "Srpska kruna" i skele su poslužile svetu te su krčale pod teretom, a na bedemima gradskim ispela se masa bula iz turskih harema da posmatra ovu za njih tužnu svečanost.

Tačno u 10 časova začu se turska vojna muzika iz grada i pojavi se jedan bataljon turske vojske koji se uputi na Kalimegdan i postroji kod tribine, a u isto vreme ču se sa Stambol-kapije i srpska muzika koja je intonirala marš "Drino vodo hladna". Ona je išla pred srpskim bataljonom koji je takođe došao na Kalimegdan i postrojio se kod tribine, prema turskom bataljonu. Oficiri turski, koji nisu bili u stroju, stali su na levo krilo svoga bataljona i srpski, koji nisu bili u stroju na desno, tako da su jedni prema drugima bili.

Osem ovih, još se jedan srpski bataljon postrojio od Kalimegdana ka Stambol-kapiji, održavajući špalir putem kojim će knez proći.

Tačno u 10 i 15 minuta, pojavi se kneževa garda i on lično, praćen predsednikom ministarstva i celom vladom, predsednikom saveta i ostalim velikodostojnicima. U isto vreme, ali tako da je bio već pre kneza na tribini, pojavio se i paša iz grada praćen generalitetom.

Čim je knez stigao i popeo se na tribinu, zauzeše svi svoja mesta. Desno od kneza bio je mitropolit, ministri, predsednik saveta, strani konsuli, savetnici i više činovništvo; levo paša sa generalitetom kao i naš ministar vojni sa kneževim i svojim ađutantima. Oko tribine pritisla je prostor masa građanstva.

Čim je sve bilo u redu, paša izvadi iz svilene kese carski ferman, poljubi ga i nasloni na čelo, pa predade jednom višem činovniku koji ga na glas pročita a zatim u srpskom prevodu pročita to isto Dim. Joksić, knežev sekretar. Odmah po pročitanju fermana, izbačen je sa grada 21 top a muzike zasvirale, najpre turska a zatim srpska, svaka svoj pozdrav. U isto doba na gradu se uznese najpre turski a zatim srpski barjak i njihovo uznošenje pozdravi ponova dvadeset i jedan topovski metak.

Za vreme, dok topovi odaju počast zastavama turskoj i srpskoj, prilazi paša knezu i na malom od crvene svile jastučiću, predaje mu ključeve gradske, koje knez, očevidno potresen, prima i predaje ih ministru vojnom.

Zatim knez slazi na tribine i prolazi kraj turskog bataljona, pozdravlja vojnike, želeći im srećan rastanak i da istraju u vernosti svome caru.
I sad nastaje najsvečaniji trenutak: svečan ulazak u već primljeni grad. Dovode se konji i najpre se knez penje na velikoga jednoga belca, za njim paša, ministar vojni i njihove pratnje.

Svečan ulazak bio je ovim redom: napred na dvadeset metara, jahali su knežev i pašin ađutant; zatim sam knez a odmah za njim paša i ministar vojni i onda štabni oficiri u dva reda. Za štabovima u jednom nizu fijakera konzuli, ministri i savetnici. Sa jedne i druge strane ove procesije idu peške, održavajući špalir, srpski i turski oficiri.

Ušav tako u grad, knez se ustavio pred pašinim konakom, gde je paša odmah sjahao i dočekao kneza. Ušli su svi u konak gde je bilo posluženje a dotle su već stigle i muzike sa Kalimegdana te naizmence svirale.

Po posluženju u pašinom konaku, knez je seo na fijaker i vratio se u dvor pozdravljan usput burnim klicanjem naroda.
Toga dana posle podne, paša je naredio te je turska muzika izašla na Kalimegdan i svirala je da se veseli narod a srpska je muzika svirala u kasarni vojsci. Na Kalimegdanu je bila masa sveta, pa su građani čak, uz svirku turske vojne muzike, poveli i kolo.

Uveče je Beograd bio sav osvetljen kandilima, lučem i buradima od katrana. Pevačka društva: beogradsko, pančevačko i zemunsko, sa sto pedeset buktinja krenuli su u bakljadu i pred dvorom klicali knezu i pevali naizmence.* Iz: Iz poluprošlosti. Crtice, sabrana dela Branislava Nušića, Izdavačko i knjižarsko preduzeće Geca Kon A. D., Beograd 1935, str. 82-85.
Sta je bilo poslije toga mozete procitati u knjizi Ejupa Musovica Muslimani u Srbiji od 1867 - 1912."Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

  • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

  • Poruku poslati

2

Subota, 25. Septembar 2004

AlBazari:

Gdje se moze kupiti navedena knjiga Ejupa Musovica - Muslimani u Srbiji 1867 - 1912?

U slucaju da posjedujes kopiju, ja sam voljan platiti ti sve troskove da mi napravis kopiju i da mi je posaljes postom.

Takodjer, da li slucajno znas gdje se moze kupiti knjiga Ejupa Musovica - Muslimani Crne Gore?

Molim Te javi mi jesi li zainteresovan! U slucaju da si voljan, molim Te posalji mi e-mail na ninompri@hotmail.com

Unaprijed zahvalan,

Bosniaco

Social bookmarks