Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »vrijedna_pcelic« je žensko
 • »vrijedna_pcelic« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 03.05.2006

Lokacija: Beograd

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 03. Maj 2006

Kako zarastaju posjekotine

Postovani, nadam se da nisam promasila diskusiju.

Naime, da li neko od vas zna da mi objasni kako nas organizam zalijeci posjekotinu na prstu? To je domaći zadatak koji treba da uradi djak u 4. razredu i posto želim da joj pomognem treba i meni razjasnjenja obzirom da smo se obe izgubile među svim terminima pocev od leukocita, granulocita, neutrofila... pa do krvnih plocica.
Naime, bijela krvna zrnca pomazu pri odbrani organizma od infekcija, a da li su one krastice kojima se zaustavlja krv na prstu pri povredi zapravo rezultat krvnih plocica. I sami mozete zakljuciti koliko mi je znanje, zato vam se NAJISKRENIJE zahvaljujem!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 03. Maj 2006

Sticajem zivotnih okolnosti covjek svasta nesto u zivotu nauci. Tako sam i ja zahvaljujuci jednom slucaju iz neposredne mi blizine naucio ponesto o ovome sto pitas tako da cu ti, dok ne pristignu nasi doktori, pruziti informacije koje ja posjedujem.

Krv ima tu karakteristiku da se u kontaktu sa stranim tijelom iz tecnog pretvara u cvrsto stanje. Dakle, onog trenutka kada krv izadje iz krvnog suda, bez obzira da li se radi o unutrasnjem ili otvorenom krvarenju ona je u kontaktu sa stranim tijelom i proces zgrusavanja pocinje. Faktor koji je najzasluzniji za ovaj proces je vitamin K. Vece kolicine vitamina K u organizmu daju krvi vecu sposobnost zgrusavanja i obrnuto.

Inace, da nije ove sposobnosti krvi covjek bi iskrvario i usljed nedostatka krvi umro. E sad, ne pitaj me o karakteristikama kraste jer o tome nemam pojma.

Eto za pocetak, nadam se da ce ovih par informacija biti od koristi. Doduse, mogao bih jos pricati o nacinima kontrole sposobnosti krvi da se zgrusava ali vjerujem da to nije predmet zadatka. Ako pak jeste slobodno reci, i o tome cu reci sta znam.

Nadam se da ce nasi doktori sa foruma moj odgovor ocijeniti pozitivnom ocjenom :)
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 03. Maj 2006

Trombociti, krvne pločice su malena, bezbojna tjelešca bez jezgra. U litru krvi ih ima od 150 – 400 milijardi. Nastaju u koštanoj srži. Vrlo brzo se raspadaju, te im život traje srazmjerno kratko: 3 – 5 dana. Imaju veoma važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi jer je održavanje krvi u tekućem stanju unutar krvotoka i zaustavljanje krvarenja pri oštećenju krvnih sudova važan je mehanizam za očuvanje stalnih uslova u kojima funkcioniše organizam. Ako se krvni sud ozlijedi, treba zaustaviti krvarenje, a zaustavljanje se postiže pomoću nekoliko mehanizama:

1) Spazam (stezanje ili kontrakcija) krvnog suda – zid krvnog suda se skupi, stegne odmah nakon ozlijede te se time trenutno smanji otjecanje krvi kroz ozljedu. Može trajati 20 minuta do pola sata dok se za to vrijeme odigrava proces začepljenja krvnog suda trombocitima i proces zgrušavanja krvi.
2) Stvaranje trombocitnog čepa – to je pokušaj da se trombocitima začepi ozljeda na krvnom sudu. Naime, trombociti bitno promijene svoja svojstva kada dođu u dodir s površinom koja se može ovlažiti, kao što su kolagene niti u zidu krvnog suda. Počinju bubriti, poprime nepravilne oblike s brojnim izdancima koji strče s njihovih površina, postaju ljepljivi pa prianjaju na kolagene niti te luče velike količine ADP-a. ADP djeluje na okolne trombocite te ih aktivira te ti novi trombociti zbog ljepljivosti adheriraju(prianjaju) na one trombocite koji su prvi bili aktivirani. Tako se na mjestu svake pukotine ogoljeli kolagen izaziva zatvoreni krug aktiviranja sve većeg i većeg broja trombocita te se oni nagomilavaju i stvaraju trombocitni čep.
3) Stvaranje krvnog ugruška – počinje za 15 do 20 sekundi ako je oštećenje opsežno, a za jednu do dvije minute ako je oštećenje maleno. Taj proces stvaranja krvnog ugruška započinju aktivacijske supstance iz oštećenog zida krvnog suda i iz trombocita, te proteini iz krvi koji adheriraju na kolagen oštećenog krvnog suda. Za 3 do 6 minuta nakon ozljede, ugrušak ispuni cijelu posekotinu. Nakon 20 minuta do jednog sata ugrušak se retrahira(potisne natrag) te se krvni sud još više zatvori.
4) Koagulacija,zgrušavanje krvi se dešava u tri stadijuma
– prvo, nakon oštećenja stvara se tzv. aktivator protrombina.
-drugo, aktivator protrombina katalizira (ubrzava) pretvaranje protrombina u trombin.
-treće, trombin djeluje kao enzim pri pretvaranju fibrinogena u fibrinske niti koje upliću u svoju mrežu eritrocite i plazmu te se tako stvara krvni ugrušak.

P.S. Ovo je komotno moglo i u: Sastavimo sastav za domaći zadatak :D

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 03. Maj 2006

Ili malo opsirnije

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

5

Srijeda, 03. Maj 2006

Citirano

Orginalno od ed

Ili malo opsirnije

http://hr.wikipedia.org/wiki/Krv
Citirano

Orginalno od vrijedna_pcelic


To je domaći zadatak koji treba da uradi djak u 4. razredu i posto želim da joj pomognem...Mislim da bi bilo previše opširno, imajući u vidu gore citirano
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

 • »vrijedna_pcelic« je žensko
 • »vrijedna_pcelic« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 03.05.2006

Lokacija: Beograd

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 03. Maj 2006

VELIKO HVALA JER STE NAM ZBILJA MNOGO POMOGLI!
Mada, imam jos samo ovo pitanje ... kakva je uloga bijelih krvnih zrnca u cijeloj ovoj prici? Oni sprecavaju infekcije, je li tako? Na koji nacin to cine? Komplikovana sam, znam :O

OVO CE DA BUDE ODLICAN RAD ZAHVALJUJUCI VASOJ NESEBICNOJ POMOCI!

HVALA JOS JEDNOM!

SVAKO DOBRO :D

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

7

Nedjelja, 06. August 2006

Pozdarav.
Interesantna tema, a jos interesantnije da se od jednog djaka- cetvrtaka trazi ovakav zadatak. :D

Kao sto vidite nije ga bas lako resiti i razjasniti.
Ovo sto ste do sada naveli se uglavnom odnosi na hemostazu, tj. proces zaustavljanaj krvarenja, koji je samo jedan deo zarastanja posekotine i u okviru njega se stvara ona krastica (krusta) o kojoj ste pricali.

Proces zarastanja rana je stvaranje OZILJKA u kome ucestvuje ceo organizam. U tom procesu ucestvuju sve okolne strukture tkiva sa fizioloskim i biohemijskim agensima.

Proces zarastanja je u usnovi isti kod svih rana, ali ipak postoje razlike u zavisnosti od obima destrukcije tkiva i od stepena prisutne infekcije.

Zarastanje moze biti primarno i sekundarno. Primarno je kada se ivice rane spoje savovima, a produzeno zarastanje otvorene rane obavlja se preko procesa kontrakcije rane i naziva se zarastanje "per secundam intentionem".

Ako rana zahvata samo povrsni sloj koze, doci ce do potpune regeneracije epitela, jer ove celije poseduju sposobnost za reprodukciju. Kod dubljih rana, cije su ivice priblizene spontano ili operativno, dolazi do regeneracije i reakcije vezivnog tkiva i krvnih sudova. U pocetku dolazi do monocitne infiltracije (tj. Prozimanja rane monocitima) sa zadatkom da se uklone ostaci izumrlih celija i izasli sastojci krvi i limfe. Zatim se stvara granulaciono tkivo, koje je sastavljeno od fibroblasta i makrofaga, praceno pupljenjem kapilara. Granulaciono tkivo popunjava defekt posle jednog do pet dana. Posle 3 dana od povrede stvaraju se prva vezivno-tkivna vlakna, nakon toga nastaje stadijum oziljavanja, koji se zavrsava posle priblizno 14-21 dana. Mlado oziljno tkivo je u pocetku crveno , kasnije postaje manje vaskularno i oziljak se pretvara u tanku, belicastu crtu.

Kod obimnijih defekata, bez mogucnosti priblizavanja ivica rane, nastaje kontrakcija rane, koja znatno smanjuje njenu velicinu, sto vodi njenom brzem zarastanju.Celije sa ivica rane se ubrzano dele i migriraju preko povrsine rane, sve dok se ne sastanu u njenom sredistu. U medjuvremenu, granulaciono tkivo proliferise sa dna i strana rane i umnozava se sve dotle dok se rana ne popuni. Tako se formira oziljak prekriven epidermom.

P.S. Nadam se da nisam delovala zbunjujuce i da sam bila od koristi.

Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 30. August 2006

" Nadam se da ce nasi doktori sa foruma moj odgovor ocijeniti pozitivnom ocjenom " - originalno od Sans-a

Sa malim zakasnjenjem Sanse, ali sigurno prolazna ocena... :D

Veliki pozdrav za tebe

P.S.

Uostalom, ti si uvijek bio konstruktivan kada su ove strucne diskusije u pitanju... ;)

Social bookmarks