Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

  • »DOM-ZDRAVLJA« je muško
  • »DOM-ZDRAVLJA« je autor ove teme

Postovi: 62

Datum registracije: 30.11.2004

Lokacija: u ono sokace

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 07. Februar 2008

Kazivanja Alja Beslagica

Optičke varke Nasuljudin-hodže

ČUČAVCI

Kada je Nasrudin – hodža prvi put došao na Kosovo i prošetao po pašnjacima, najprije se sreo sa čobanima što čuvaju ovce. Upitao je jednog čobanina: Šta se ovdje na Kosovu može kupiti, iskoristiti i prodati za iste pare?
Zamislio se čobanin, a onda odgovorio: „Ovdje možeš da kupiš škembe, ono što je unutra da iskoristiš i spoljašnji omot prodaš za iste pare.“
Hodža se naljutio i odmah otišao, gunđajući da ovdje nije mjesto za život...
Tada se nije znalo šta na turskom znači hodža. Svi su mislili da je hodža imam-samo vjerski stručnjak. Sada se zna da u Turskoj hodža znači učitelj, profesor, nastavnik.
U jednoj večernjoj besjedi na televiziji koja je razbila medijski mrak i razvila savremeno izražavanje, koja je uništila jezik mržnje u Sandžaku i uspostavila kulturu govora, naš Nasuljudin-hodža (takođe je došao sa Kosova) otkrio je mnogo značajniju pojavu nego što je to škembe.
On je još prije 15 godina otkrio kako su i zašto čučali Čučavci. To je za njega bilo dobro bešare, ako čučanje asocira na one ljude koje je lako ubjediti da čuče, da ljube ruke i previjaju kičmu u slučaju opasnosti.
Ali, naš Nasuljudin – hodža, kao genije sa Kosova, otkrio je Čučavce, opisao ih je kao intelektualce i ugledne ljude iz ćaršije. Najviše mu se svidjela njihova osobina što znaju da čuče. Čučanje je, dakle, veoma važna životna kategorija.
Gdje su sada Čučavci i šta rade, naš genijalac nije mogao da odgovori ili mu to pitanje voditelj intervjua nije ni postavio?
Možda je i voditelj Čučavac naših dana, ali on onda nije mogao biti taj koga je Nasuljudin otkrio. Bio je mnogo mlad.
Ko su bili dvojica Čučavaca? Da li su još živi, za ovaj podatak bi valjalo raspisati oglas sa nagradom za tačan odgovor. Dovoljno bi bilo saznati ko je treći Čučavac, koji nije trebao da čučne iz dva razloga: Migovi koji su probijali zvučni zid bili su srpski a on je bio Srbin. Taj podatak je, dakle, poznat. Onda do odgovora ostaje samo matematička radnja sa dvije nepoznate.
Ali ovdje nije kraj mucanja i štucanja. Tajna je kako pronaći Nucu iz Kruševa koji je radio negdje u Tataristanu. Pojavila se optička varka kako Nuca iz Kruševa sjedi u nekom društvu koje je bilo meraklijsko, slika kao poručena za dokaze da je opštinska delegacija stvarno bila u Kazan, glavni grad Tataristana...
„Vidjela je“ diplomatska delegacija svoj alibi, onda je Nuca bio gaip. Kada je delegacija stigla do svojeg kabineta na III spratu i razgledala snimke iz Tataristana „pojavio se“ opet Nuca iz Kruševa. Ovoj fatamorgani se suprotstaviše ljudi iz Mura, iz naselja gdje su doseljeni Kruševljani.I ovdje se pojavio Nuca kao sablast.
Nuca je hitno otrčao do Regionalne televizije i čučnuo pred direktor(k)om, povikao je „aman nemojte objaviti moju sliku, jer ja nikada nisam bio u Kazan! Mazala!“
On, nesrećni Nuca je samo malo radio u Tataristanu kao građevinski radnik, nije znao ni kolica da vozi kako treba, a kamoli da bude član diplomatske delegacije.
U toku ovog maštovitog sna Delegacija iz Opštine je mogla stići i do Ulanbatora u Mongoliji i razgovarati sa Džingis-kanom. Moguće je bilo i tamo ugovoriti bratimljenje gradova.
Daj Bože da ovaj san bude pred neko dobro i hair, toliko buncanje i mucanje pred izbore, koji dolaze prije ljeta-Amin!
Najzad smo otkrili da se sva trojica Čučavaca nalaze na III spratu opštine, a to znači da su živi i zdravi...
Tada, kada su se pojavili Čučavci Novi Pazar je bio u trnju i koprivama a sada u cvijeću i blagostanju, nastavio je svoje lijepe snove Nasuljudin hodža.
Mi smo od takvog „šehera“ napravili Veljovgrad koji danas proslavljamo. Amin!


Zapisao: Aljo Bešlagić

Social bookmarks