Sa Ertanom se u potpunosti slazem, a sa Caligulom skoro ni najmanje. Cenim svacije misljenje, ali ne moram da ga delim. Ono sto mislim da je Caligula u pravu jeste samo to da se razum mora koristiti. Ali nije tacno da je tome prepreka religija. Ni najmanje. To sto se "muslimani" po svetu ponasaju tako kako se ponasaju ne znaci da je Islam onakan kakvim ga oni oslikavaju. Imam prilike da se srecem sa muslimanima sa svih strana sveta, i reci cu ti ne svidja mi se ni ono sto srecem. Upoznao sam pravo lice svega onoga o cemu slusamo i gledamo. Sve sto rade ta nasa braca je pricaju, propovedaju, okrivljuju drugoga, i ne rade nista. A uzdaju se u pomoc od Allaha dragog, i mole se za to, a opet ne rade nista. Ne pomazu sebi, a sam Allah kaze da On pomaze samo onima koji pomazu sami sebi. Postoji nesto sto je nama dato uz ovaj zivot: odgovornost, tj amanet da radimo, ucimo, volimo, zivimo i sve to na Bozjem, halal putu. Da bi pobegli od sve odgovornosti, sto je mnogo lakse, "muslimani" zloupotrebljuju Islam pa se i pozivaju na njega kada objasnjavaju da je bogastvo i zelja za imetkom haram, pa zbog toga i ne rade sto bi trebalo radit i tako nekima stvaraju pogresnu sliku. Kur'an je dat da se UCI, i da se njim vodi. Vec iz ove reci UCI, koja se spominje u samom Kur'anu na mnogo mesta, proizilazi da je nuzno koristiti razum i mozak. Oni koji ljudima namecu ideje o kojima im zabranjuju da razmiljaju jesu neki "muslimanski" vladari, koji opet zloupotebljavaju Islam u licne svrhe, i namecu mu losu sliku u ocima neupucenih i lakovernih. I nije mi jasno kako neko moze biti vernik ako verske obaveze izvrsava od straha od ljudskog bica. Valjda to treba ciniti iz ljubavi, postovanja, i straha od Boga a ne od coveka. Ali ti ljudi na taj nacin produzavaju zivotni vek svoje vladavine protiv koje niko ne sme. U suprotnom bi bili zbaceni sa iste, pa bi njima bilo sudjeno za sve ucinjeno. Par dana unazad je osudjen na bicovanje, umalo i na smrtnu kaznu, jedan eminentni muslimanski novinar jer je pozvao na prestanak slepog verovanja i pokoravanja vladarima ovozemaljskim. Da bi se pokorio Stvoritelju, Jednim Vladaru, trebas raditi ono sto je on i rekao, a to nije samo odlazak u dzamiju, i pozivanje na veru. Onaj svet koji spominjes ne zasluzuje se razmisljanjem o njemu i ostavljanjem ovog, vec upravo radom na ovom. Bogatstvo je dato da se crpi, a ti mozes da biras hoces li ga ganjati i pokusati zaraditi halal putem, kako ti vera preprucuje/nalaze, ili ces ga po svaku cenu, pa makar lagao, krao, ubijao, ostvariti jer te u suprotnom "religija sputava". Ono sto ja mislim da muslimani napokon treba da pocnu da rade jeste da se okrenu sami sebi, i da po uzoru na Muhammeda a.s, pocnu da nastave sa napretkom, kako duhovnim, tako i fizickim, u svakoj sferi ovog zivota. Bogatstva ovog sveta su data ljudima da im ucine zivot laksim, lepsim i ugodnijim. Ljudi zapada uce i rade i zato kupe mnoge prednosti koje su date da budu pokupljene. Ali oni to rade na svakakve, i bilo kakve, nacine i zato se desava i sa njima samima ono sto se desava. Muslimani se zale da su pod pritiskom onih koji ih zele unistiti, a brane se daljim unistavanjem sebe. Pa Jevreji su bili pod enormno vecim pritiskom (za one koji znaju) za vreme, i posle, II svetskog rata. Njima je uskraceno bilo svuda u svetu mesto za zivot. Jedino mesto gde im je bio siguran krov nad glavom je bilo u islamskim zemljama, gde su bili cak i na nekim visokim funkcijama, gledano kroz istoriju, tako da kazem da nisi bio u pravu sa onim detaljem o odnosu muslimana prema jevrejima (bavis se radije izvlacenjem detalja iz konteksta). A jevreji su se kao odgovor na sve pritiske (zabranu skolovanja, javno obelezavanje kao nize rase) uzdigli kao fenix i popeli na vrh sveta. Samo 6 miliona jevreja ima u americi koja ima preko 280 miliona stanovnika, a opet oni su najuticajniji tamo, jer je skoro svaki od tih 6 miliona na extra visokoj funkciji. A kako su to postigli? Zaverom? Ne brate, nego radom i ucenjem. Sta je njima cilj, ne znam, ali oni rade vrlo jako i bore se za ono sto hoce. Fakat je da americki univerziteti vode trku za prijemom jevrejskih studenata jer im to podize renome (jer su jevreji ubedljivo najbolji studenti tamo). I taj rad nikom nije zabranjen. Zabranjeno je gubljenje halal ogranicenja i zedj za moci, novcem i imetkom po svaku cenu, a rad, razum, razmisljanje, ucenje koji donose dobro vera ne sputava nego i naredjuje, preporcuje, onima koji shvataju. Kada nasi ne bi upirali i trazili one koji rade za lose, vec poceli raditi duplo jace za dobro, ne bi se nalazili u podredjenoj situaciji u kojoj jesu danas. To je razum koji bi trebali da koriste.
mogu ja da se potpisem i bolje...