Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

oddodood

Početnik

(10)

  • »oddodood« je autor ove teme

Postovi: 14

Datum registracije: 15.03.2009

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 11. Oktobar 2009

"Ko pristaje - ne čini mu se nepravda."

U vezi sa BiH, postoji nešto što mi - iz raznoraznih razloga - tek naziremo, a što je istovremeno i prijatelj i neprijatelj BiH od njenog postanka do danas. Izvorno se crpi iz supozicije BiH, kako regionalne tako i globalne, i to u smislu da je ona središte a ne periferija ljudskih nada i beznađa. To nešto je filogenetski u nama - prijateljima BiH, ispoljeno kao većinsko i 1992. godine, pa čak i globalno prepoznato kao - borba za život u njegovom najprirodnijem obliku: gdje biopsihosocijalna ontogeneza čovjeka i čovječanstva nije neizbježna Prokrustova postelja. To je historijski atipično, međutim danas se globalno ističe kao primaran uvjet života na Zemlji uopće.

Po onoj: "Ko pristaje - ne čini mu se nepravda." - BiH i Bošnjani nikad nisu pristali na Prokrustovu postelju, bez obzira na sve učinjene nepravde. Najnovija, konsenzualna nepravda je uvijena u kojekakva politička: multi! - ispred kojeg se značajna većina bh-građana (računajući i one malodobne za političko izjašnjavanje) povlači u političku herezu, "predosjećajući" da su na sceni izbori oprečni njihovom biću.

U historiji BiH malo je perioda u kojima su joj neprijatelji davali ikakvu šansu. Ali - nadživjela ih je, oponirajući svim njihovim prognozama. Danas, BiH ima globalno najbolju šansu - s obzirom da su za nju čuli i prijatelji. Stoga je i ovolika presija na nju, a primarno na osnovne premise njenog opstanka. Među njima je na prvom mjestu - čovjek, prijatelj sebi i, potom, svima i svemu. Pa čak i nesretnicima koji i ne znaju šta je prijateljstvo i traže spas u jednoumljima i diktaturama.

Na ljudsku nesreću, šapat da BiH „šapatom“ padne sve više je – molitven. Međutim, klerofašističkim nijetima Abrahamov/Avramov/Ibrahimov korjen je nedosežno visok.

Stoga, ukoliko bi bilo ko u BiH stavio konsenzualni palac na papir u kojem je ustanovljena kapitulacija BiH (odnosno - bosnocid!), čovjek ne bi imao izbora, izuzev - borbe za BiH. Bosnocid je uvod u geocid, zato se ni jedan ljudski stvor ne bi trebao čuditi bosanskom otporu. Niti tvrditi da „Bosnom nikad niko nije vladao“, te da mu se to „uvijek samo činilo“.
Od bezumlja bezumnije je samo - jednoumlje.

oddodood

Početnik

(10)

  • »oddodood« je autor ove teme

Postovi: 14

Datum registracije: 15.03.2009

  • Poruku poslati

2

Srijeda, 14. Oktobar 2009

Ljudska bića su dio grupe viših sisara, ili primata, koji su se pojavili prije nekih sedamdeset miliona godina, a «čovjek postoji na Zemlji oko pola miliona godina. Obrada zemlje – ta osnovica stalnih naselja stara je, međutim, samo nekih 12.000 godina, dok civilizacije nisu starije od 6.000 godina. Ako čitavu dosadašnju eru čovjekovog postojanja zamislimo kao jedan jedini dan, onda možemo reći da je obrada zemlje nastala tek u 23 časa i 56 minuta, a civilizacije u 23 časa, 59 minuta i 30 sekundi. Pa ipak, promjene koje su se dogodile u posljednjih 30 sekundi ovog čovjekovog ´dana´ veće su nego sve prethodne (Gidens, E., 1997).

Kako u religiji tako i u nauci prisutna je procjena da je tek oko 5% individua ljudske populacije uistinu sposobno da aktivno, interaktivno i kreativno misli, dok oko 25% njih umišlja da misli a oko 70% ih “mrzi” da misli. Nesporno, ontogenetski napredak ljudske populacije je “posljedica dara” njenog vrlo spesificiranog uzorka.

Neiventivne politike po svaku cijenu nastoje da ne slijediti ljudski progres, pa u ime raznoraznih poslanstava i kolektiviteta nasrću upravo na taj „manjinski“ uzorak, smatrajući ga prijetnjom njihovoj bogodatosti da vladaju „stadom“ i svijetom. Ovo se upravo događa u BiH. Zato nas ubi glad za – neznanjem.

Ako neinventivnost graniči sa fanatizmom, „stado“ se po svaku cijenu nastoji radikalizirati, s krajnjom namjerom da se transformira u čopor koji će braniti pravo na bogodatost vladajuće klike. Komunikacija u čoporu je brza i efikasna. A posebno u ljudskom čoporu, jer on ne boluje ni od kakvih obzira i fokusiran je isključivo na odbranu vlastitog prava tuđu žrtvu – individualnu ili kolektivnu, svejedno.

Po komunističkom sistemu omasovljenja brzog i efikasnog čopora, a u ime borbe protiv komunističkog jednoumlja, u BiH su predvodnici (prdvodništva) tri samo raznodlaka čopora – pod supervizijom OHR-a i SREU - ostvarili slijedeće: (1) razoreno je, opljačkano ili rasprodato sve što se dalo razoriti, opljačkati i rasprodati; (2) ono što je rasprodato i potrošeno je; (3) humanitarna pomoć, donacije i ilegalni fondovi presušili su; (4) sa kreditima, PDV-om i ostalim nametima osiljena su predvodništva tri samo raznodlaka čopora, nerad, neznanje, zločin, kriminal, nepotizam, korupcija, nemoral, kukavičluk, poltronstvo, narcizam, ...

Potom, Milorad Dodik, recesija i MMF su novi impulsi za odbranu bogomdatosti njihovog prava na bosanskohercegovačku žrtvu. Neolitski pritisnuta Butmirom i, poprilično, svjesna da njihovi čopori ne naziru zašto je „uzalud zatvarati tor kad je stado nestalo“, predvodništva neće odustati od prava na konačno rasjecanje bosanskohercegovačkog čvora, pod uvjetom da internacionalni misionari pristanu na premisu da je BiH ameba i da se, ustvari, bosanskohercegovački čvor samo razvezuje. I to bi bila ta postkomunistička nacističkofašistička demokratija.
Od bezumlja bezumnije je samo - jednoumlje.

Social bookmarks