Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Berta

Učenik

(10)

  • »Berta« je žensko
  • »Berta« je autor ove teme

Postovi: 59

Datum registracije: 11.01.2003

Lokacija: Modi`in

  • Poruku poslati

1

Petak, 27. Juni 2003

Ko su Bahai i u sta vjeruju

Bahai

Vjera Bahaizam smatra sebe objavom koju je bog uputio citavom covijecanstvu. Razvila se u 19 vijeku od ucenja dva perzijska religiozna vizionara. Prvi je bio Mirza Ali Muhamed (1820-50) koji je dobio ime Bab, sto na perisijskom znaci vrata. Bab drzi da je on posljednji u dugom nizu duhovnih vodja. Privukao je relativno malo sljedbenika, koji su uprkos tome bili dovoljno jaki da organizuju oruzane ustanke protiv vlade. Pogubile su ga persijske vlasti pod optuzbom sukrivice zbog navodnog pokusaja atentata na saha. Drugi mnogo utjecajniji bio je Mirza Husein Ali (1817-1892) Babov sljedbenik, koji je dobio ime Baha Ullah sto na perisjkom znaci “bozija slava”. Godine 1863 proglasio se bozijim prorokom, kojeg je najavio Bab a koji je poslan da iskupi svijet na kraju razdoblja I da tumaci boziju volju za nastupajuce razdoblje. Dakle molim da obratite paznju nije rijec kao sto Sandzak tvrdi o kraju svijeta ili smaku svijeta vec o kraju jednog razdoblja I pocetku novog. Baha Ullah je poslao mnogo takvih objava razlicitim kraljevima I drugim vodjama drzava, I ta djelatnost mu je donijela ceste progone, zatvaranja I protjerivanja. Zivio je u Konstantinopolju, Adrianopolu I u Aku. Njegovi sljedbenici bili su u pocetku malobrojni ali se broj naglo povecavao posebno nakon njegove smrti a danas ih ima vjeruje se oko 20 milijuna u preko 70.000 sredista sirom svijeta.. Najvise ih ima u jugozapadnoj Aziji, ali postoje sredista u I Evropi, Africi, Sjevernoj I Juznoj Americi te u jugoistocnoj Aziji.

Bahai vjeruju da se ljudska istorija odvija po ciklusima. Prvi je poceo prije 6000 godina sa Adamom, prim prorokom a Adamovi su sljedbenici bili Mojsije, Krisna, Budha, Zaratustra, hrist, I Muhamed. Posljednji I najvazniji po njima bio je Baha Ullah a ostali ce tek doci. Dakle Baha Ullah kaze doci ce novi I veci poslje mene. Baha Ullah sebe smatra ispunjenjem obecanja iz svih religija o obnavljanju svijeta ili tzv. mesiji. On kaze da poducava “istinsku religiju” koja ce ispuniti svijet pravdm I spasiti ga iz izgubljenog polozaja I od raspada moralnih vrijednosti u savremenoj zaciji. U ocima svojih sljedbenika on je neka vrsta nebeskog izljecitelja, koji laksava patnju ljudskog roda I ujedinjuje covijecanstvo.. Baha Ullah tvrdi da je on dosao da ukloni greske nesporazume ranijih religija (zar to isto ne govori I islam) I da oblikuje bolju kulturu u istini I pravednosti, te da vodi civijecastvo u jedinstvo I da osnuje “Bozije kraljevstvo” koje cekaju sve religije.

Bahajska vjera ne govri o nikakvom iznenadnom kraju ovog razdovlja ili bozijem posredovanju (nesto kao kraj svijeta) vec umjesto toga prema bahajskom ucenju doci ce do unutarnje promjene u covijeku I drustvu. Kroz to ce svvijet iz rusevina onovo doci do sklada.

Islamski sud je u gradu Babi 10 januara 1925 godine proglasio da se Bahajska vjera otcjepila od islama, a istu deklaraciju izdao je I veliki muftija u Egiptu 11 oktobra 1939 godine.

Svi zapaisi Baha Ulaha se smatraju svetima, ali ih se ne treba pridrzavati doslovno. On je ovlastio svog najstraijeg sina Adb Ul-Baha da bude tumac njegovih zapisa I on sam snosi svaku odgovornost kaoi tumac. Njegov sin je opet na samrti imenovao novog tumaca, bio je to njegov unuk Shoghi Effendi koj je umro 1957 godine. Medjutim njihova se tumacenja ne smatraju svetom knjizevnoscu jer oni tumace “Boziji glas za sadasnje prilike”

Sto se tice samih postavki religije bitno je reci nekoliko riejci o tzv. bozijem planu za svijet koji je obznanjen sljedbenicima bahajske vjere. Medjutim vjeruju Bahajci da njihova etika nije ogranicena samo na njih vec je otvorena svima. Oni se bore za mir u svijetu kao I za rijesavanje svih drustvenih problema I ponistavanje rasne razlike. Ucenje Bahaja se posebno bavi problemima pojedinca unutar drustvene zajednice I tezi saradnji sa naukom. Oni vjeruju da ce jedinstvo da mora doci do objedinavanja svijeta sto se moze provesti u djelo jedino ukoliko bude postojao jedno izvrsno I zakonodavno tijelo, jedan opsti jezik kojeg ce svi govoriti (oni nisu protiv postojanja razlicitih jezika, ali vjeruju da bi svaki covijek morao govoriti jos jedan jezik koji ce biti opsti za cijelo covijecanstvo), da bi u svijetu trebala postojati jedna univerzalna novcana jedinica I jedan sudski I politicki sistem. Bahai vjeruju u ravnopravnost muskarca I znene, s tim sto posebnu vaznost ima zena kao majka I zato vjeruju da bi zene morale biti obrazovane, kako bi se radjao bolji ljudski rod. Bahai vjeruju u neophodnost postojanja stabilnog braka, ali isto tako dozvoljavaju razvod, jer po njima ima brakova koji ne mogu opstati. Bahai od svojih sljedbenika traze da su lojalni zemlji u kojoj zive I da se pokoravaju lokalnom zakonu. Ali kazu Bahaji ukoliko se u toj zemlji vodi rat I ti si mobilizovan trudi se na sve moguce nacine da ostanes u kuhinji, ili u pozadini I izbjegavaj oruzje. Bahaji zabranjuju svaku upotrebu alkohola ili droge. Cak ukoliko ste dodali malo vina u spageti to bahaji ne mogu jesti. Ne postoji zabrana jesti svinjetinu. Djeca bahaja ne postaju bahaji automatski rodjenjem vec se sa 18 godina moraju izjasniti da li zele biti sljedbenici ili ici drugim putem. Ne smije biti pritisak od strane roditelja na djecu (tako da je ona Sandzakova izjava o braku u 11 godini cista laz). Bahaji vjeruju da se covijek mora truditi da zivi u miru sa svojim bliznjim pa vele ukoliko si ljut na nekog nemoj ici na spavanje a da sa tim covijekom ne popricas. Dakle njihova se vjera sastoji iz niza svakodnevnih uutstava koja su visokomoralna I nema veze sa lezbejkama I sirenjem seksualnog nemorala tokom molitve, o cemu govori Sandzak, opet najgnusnija laz

NA TRI OSNOVNA PRINCIPA POCIVA BAHAJSKA VJERA;

1. Jedinstvo boga - JEDAN JE BOG, I nie vazno da li ga zovemo Alah, Jahve, Budha, Krisna, Siva, Isus, mi svi govorimo o jednom jedinstvenom bogu


2. Jedinstvo religije – Postoji samo jedna religija I to je bozija religija, a sve ostalo su vjere, zato Bahaij za sebe kazu da su vjera a ne religija. Nadalje, kazu Bahaji, bog je poslao razlicite proroke u razlicitim periodima koji su prenijeli poruku covijecastvu koja je bila vazeca za taj period. Tako je poslao prvo Adama koji je prenio poruku vazecu za vrijeme od prije 6000 godina , pa Mojsija koji je prenio poruku za vrijeme od prije 3500 godina, pa Isussa za vrijeme od prije 2000 godina, pa Muhameda koji je prenio poruku za vrijeme od prije 1300 godina a evo sad je poslao mene, kaze Baha Ullah da vam prenesem novu poruku na kraju ovog razdoblja


3. Jedinstvo ljudskog roda . jedan je ljudski rod . I nije vazno da li si zensko ili musko, da li si bijele, crne ili zute koze, da li pripadas ovoj ili onoj kulturi mi svi pripadamo jednoj I nedjeljivoj ljudskoj jedinci koja se zove covjecanstvo. Razlicite predrasude, politike, religije, indoktrinacije I praznovjerja, su doprinijelad da se taj jedan I nedjeljiv ljudski rod pocijepa, razjedini oslabi. Ali kaze Baha Ullah, na pocetku novog razdoblja ljuski rod ce biti obnovljen I ujedinjen I daje kodeks ponasanja po kjem treba svaki sljedbenik zivjeti kako bi licnom ulogom unutar drustvene zajednice podstakao proces ponovnog objedinjenja ljudskog roda.


PROGANJANJE SLJEDBENIKA BAHAJSKE VJERE

Od samih pocetaka pripadnici Bahajske vjere su bili podvrgnuti progonima I divljackim napadima kao “otpadnici od islama” a posebno u Iranu. Bahajski sljedbenici su postali predmet sluzbenog pritiska vlade a posljednji sah Muhamed Reza ih je ucinio drugorazrednim gradjanima. Prvi sistematski progon dogodddio se 1921-2 godine kada je njihovo sjediste u Sangsaru osvojeno I unisteno. Vjernici su bili liseni gradjanskih prava, Bahajski sluzbenici u drzavnim sluzbama izgubli su posao I svoje penzije. 1925 godine Sah je izdao zakon kojim je sve brakove bahaja proglasio nevazecim, pa su vec rodjena djeca bila proglasena kopiladima. Vjencani parovi nisu smjeli djeliti niti hotelsku sobu. 1932 godine u teheranu su zavorene sve bahajske skole. 1939 protiv Bahaja se dize siroka novinarska hajka, veliki broj njih koji su bili oficiri su otpusteni iz vojske I prisiljeni vratiti troskove svog skolovanja. Nakon sto je Sah Muhamed Reza dosao na vlast 1941 godine njegova centralna administracija jos je jace udarila po Bahajima. 1951 godine Bahaji su optuzeni od strane rezima za suradnju sa komunistima. Njihovu zgradu u Shirazu osvojila je vojska I unistila. Protest pripadnika Bahaja u drugim zemljama nije pomogao. Diskriminacija te manjine bila je nemilosrdna. 70-tih godina Sahova tajna policija organizovala je sistematski antibahajski pokret. Vjernici su bili liseni svih prava I proglaseni bezvrijednim gradjanima. Njihova ljudska prava se nisu uzimala u obzir.
Homeinijevo preuzimanje vlasti nije donijelo nikakvo olaksanje po Bahaje. Cak je bilo I gore jer ih je mnogo ubijeno. Fada`iyan –I-Islam jedno je od najmocnijih udruzenja u danasnjem Iranu a osnovano je prije 20-tak godina sa ciljem da uznemirava sljedbenike Bahajske vjere. Isto je I sa organizacijom Tablighati-Islam (u prevodu drustvo za sirenje Islama)Novorodjenoj bahajskoj djeci se ne izdaju rodni listovi, jer su njihovi ocevi pripadnici bahajske vjere, a ona nije medju priznatim manjinskim vjerama U Iranu nema licne karte vec je identifikacioni dokument potvrda o rodjenju I jedino uz pomoc ove potvrde osoba moze dokazati svoj identitet, a s obzirom da bahajsko djete ne moze dobiti ovakvu potvdu ono ko biva I ne postoji. (zamisli judizam je priznat u Iranu, ili Hriscanstvo ali Bahaji nisu) vec sam govorila zasto. Judizam I Hriscanstvo koji su nastali prije Islama ne kose se sa osnovnom postavkom da je Muhamed posljednji prorok I da poslje njega nece biti drugih proroka. Baha Ulah je dosao poslje Muhameda I to je problem za islam.

  • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Subota, 01. Novembar 2003

nije dosao nijedan poslanik posle Muhammeda s.a.w.s. vec je taj sam sebe postavio za proroka i uzeo nesto iz islama a drugi dio knjige odbacio. koja je knjiga toga novog "poslanika" i koji su mu dokazi da je njegova vjera od Boga?
Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

  • »onajKojiTrazi« je muško
  • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

  • Poruku poslati

3

Utorak, 11. Novembar 2003

Bahaije, jedna iskonstuisana sekta napravljena da islam unisti iznutra ali ako znamo da joj je sjediste u Haifi-Izrael, onda to sve govori o njoj.

Social bookmarks