Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

1

Subota, 22. Januar 2005

Ko su pripadnici islamske veroispovesti?

Iz godine u godinu je sve primjetnije cestitanje muslimanskih "praznika" "pripadnicima islamske veroispovesti". Takodje se govori o prisutnosti više različitih konfesija i crkava na ovim prostorima, a da se pri tom pod tim podrazumijevaju islam i Islamska zajednica.

Šta je vjeroispovijest ili konfesija možemo pogledati u svakom rječniku engleskog jezika:

Citirano

con•fess [kÁn'fes] v
1. tr priznati; to ~ one's guilt priznati svoju krivicu
2. tr (rel.) ispovediti (ispovjediti); to ~ one's sins ispovediti grehove (grijehove)
3. tr (rel., of a priest) ispovediti; to ~ smb. (to hear smb.'s confession) ispovediti (ispovjediti) nekoga
4. intr priznati


Citirano

con•fes•sion [kÁn'fešÁn] n
1. priznanje; to make a ~ učiniti (dati) priznanje
2. (rel.) ispovest (ispovijest); to hear smb.'s ~ ispovediti (ispovjediti) nekoga


Citirano

con•fes•sion•al [~Ál] n (rel.) ispovedaonica (ispovjedaonica)Da li je potrebno sada posebno objašnjavati da je pogrešno reći PRIPADNIK ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI, a da je jedino ispravno PRIPADNIK ISLAMA, ili još tačnije samo MUSLIMAN.

"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

2

Subota, 22. Januar 2005

Islam je jednima vjera, drugima religija (razlika drasticna).

Bajram nije “praznik” … vec mubarek dan… nema praznine u Islamu.

Sad se “proslavlja” Bajram,
a nekada su muslimani Bozic, nazivali Bozuk, plaseci se da koriste
deminutiv od rijeci Bogorange

Učenik

(10)

 • »orange« je žensko

Postovi: 173

Datum registracije: 19.01.2005

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

3

Subota, 22. Januar 2005

Mislim da je kod nas u Bosni u zadnje vrijeme to "Islamska vjeroispovjest" malcice zamijenjeno onim "Bosnjaci" pa onda vecinom sve cestitke pocinju sa: "Svim Bosnjacima u zemlji i dijaspori zelimo blabla...."

Sto se "proslava Bajrama" tice, muka mi dolazi kad na radiju i TV cujem: Proslava Bajrama u restoranu tom i tom, gostuje taj i taj ...
Ili jos gora varijanta: "...dodjite na bajramski party u diskoteku XY (jedina koju imamo, ne moram je ni imenovati), gostuje Sasa Matic-Seka Aleksic-Ana Nikolic...?( )."
ooo zemljo Indijo.... o| o|

sori na offtopicu Bazari :O
...Najgore je biti stranac u svome plemenu...

jenix

Početnik

(10)

Postovi: 42

Datum registracije: 17.09.2002

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 24. Januar 2005

ma i u indiji se zna neki red..

:D

al'najbolja je reklama: bajramski heineken party...

o|

nisu vise ni bajrami kao sto su nekad bili..

?(

What doesn't kill you, it makes you stronger!!!
;)

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 31. Januar 2005

Citirano

Orginalno od orange

Ili jos gora varijanta: "...dodjite na bajramski party u diskoteku XY (jedina koju imamo, ne moram je ni imenovati), gostuje Sasa Matic-Seka Aleksic-Ana Nikolic...?( )."
Bogami, u nasem Tutinu dosla, niko drugo do, Natasa Bekvalac. Zgodna! Nema sta!Citirano


TURBO I ON-LINE BAJRAMOVANJE


Posljednjih nekoliko godina pojavile su se različite pojave u našem društvu koje zaslužuju kako analizu sociologa tako i ozbiljnu kritiku od strane etičara i uleme. Prihvatanjem tih pojava narod nesvjesno doprinosi destrukciji tradicije i običaja koji već itekako trpe. Forma i folklor iako nekad suštinski nebitni itekako u ovom slučaju imaju bitnu ulogu.

Zabrinjavajuće je stanje duha kod našeg naroda. Zabrinjavajući su trendovi koji se uspješno podvaljuju našem narodu. To se nekako ponajbolje osjeti i primjeti upravo onda kada bi to moralo i trebalo biti najmanje primjetno. Bude to nažalost u danima bajrama. Bajramski dani jesu i trebaju biti dani veselja i dani sreće, ali naravno postoje norme koje su odredile kakvo to veselje treba biti i u kojim granicama može da se ispoljava. Neke od tih normi došle su do nas tekstom Hadisa, odnosno tradicije Poslanika a.s., i druge također tradicije, ali one naše bošnjačke i muslimanske čija geneza je zapravo iz prethodno spomenute, Poslanikove a.s.

Kada se sjetim bajrama iz moga djetinjstva, i pored toga što sam relativno mlad osjetim jaku nostalgiju za tim ne tako dalekim danima. Sve je manje bajramskih adeta i onih lijepih stvari koje su dio bajrama. Mladi više ne ljube starije u ruku radi ićrama, kako je to uvijek bio adet. Sada se bajram čestita «sms» porukom ili se pošalje e-mail. Ne ide se bratu na bajramluk, jer je on u Americi. Amidže već dugo nema jer ga Amor Mašović još nije našao i iskopao. A djeca su posebna priča. Novac koji dobiju za bajramluk - „Fond Bajrambanka“ (ako ga dobiju?) potroše na Play Station ili kartice za GSM telefone, a mi smo u vakat na šekerlame i klikere. Slabo ima onih velikih ručaka od tri i četiri sofre i to bez sibjana.

Djeca manje djele kurbane jer sada to radi i Merhamet. Umjesto Roma koji su tradicionalno hodali od vrata do vrata skupljajući svoju bajramsku nafaku, sada u avlije ulaze i pred vrata dolaze i prose jetimi iz istočne Bosne i hudovice koje traže istinu, za sada nezaboravljene i još poznate kao MAJKE SREBRENICE. Ima i vatrometa, ima i svijetlećih motiva. Ima čestitiki, na televiziji, radiju, novinama, internetu... Ima svega. Šta bi insan rekao na sve to, osim da valjda to tako mora biti. Deterministički, al' šta ćeš? To mora biti tako, ali neke druge stvari ne smiju biti kakve jesu.

Vrijeme je jedno od Allahovih davanja čija vrijednost je kao i kod drugih nama darovanih blagodati relativno slabo ili skoro nikako cijenjeno i shvaćeno kod većine ljudi. Vrijeme je stvar ili bolje pojam kojim se Uzvišeni Allah zaklinje u Kur'anu i time nam skreće pažnju na njegovu vrijednost. Vrijeme je naravno kao i sve ono što je Allah stvorio prolazno i relativno, ali se Allah ipak kune njime kao i mnogim drugim stvarima čiji je tvorac upravo On. O višku vremena kojeg haman „imamo“ svi i o tome gdje se to vrijeme troši može se govoriti do ahiri zemana.

Koliko samo čovjek nađe „rupa“ u svom životu i vremenu koje mu je darovano ili bolje rečeno posuđeno, pa raznim besposlicama to vrijeme potroši. Na nekim mjestima je vrijeme skuplje nego na nekim drugim. Jedno od tih drugih mjesta je i ono gdje živi narod bošnjački. Bosna je domovina Bošnjaka i zemlja viška vremena. Bošnjacima je u njihovom životu malo češče „dosadno“ i tako imaju problem. Ali drugi nam pomognu u tome pa nam onda bude malo manje dosadno. Kladionice i klađenje kao pojava, porok i hobi su posebna priča, o kojoj ćemo neki drugi put. Da postajemo konkurencija Las Vegasu je daleko od realnog, ali da postajemo društvo ovisno između ostalog i o hazarderstvu to je sigurno. Svaka mahala ima po jednu kladionicu.


EUFORIJA

Nekoliko dana prije nastupanja Bajrama naše gradove, a bogami i sela „neko“ oblijepi plakatima na kojima se ljudi masovno pozivaju da dođu na neke bajramske partije gdje će se kako piše noć provesti ludo i nezaboravno, u pjesmi i veselju uz bend...Aha! Da, da, gostujući bend iz susjedne, istočne nam zemlje Srbije. Naša omladina, a i odrasli od momenta prvih habera sa plakata i plakatica, a i sa lokalanih radijskih i tv stanica počinju pripreme za party. U prvoj noći Bajrama (jednog i drugog) naša omladina u velikom broju sa sumrakom polazi u diskoteke i kafane gdje će u znoju pod dozom alkohola, jointa i speeda imati ludu noć. Svoj novac kojeg svakako slabo ima omladina će dati (umjesto recimo Majkama Srebrenice ili u «Fond Bajrambank» za bajramske paketiće jetima Srebrenice) nekoj šumadijskoj rospiji koja je svoju karijeru počela u nekoj kafandžuri pevajući četnicima koji su joj za njene «pesme» davali pokradene bošnjačke pare i zlato. Taj biološki objekat je snimio „album“, a za reklamu se pobrinula naravno niko drugi do srbijanska Pink televizija, inače futuristički model (tako tendencija obećava) mnogih bosanskih k'o fol neovisnih televizija.

Naravno „estradna umetnica“ pjevajući trećerazrednu muziku uspije u svom nastupu podići adrenalin omladini trujući njihovu dušu i poganeći je. Šejtansko zadovoljstvo i zlo primitivizma budu zadovoljeni. Omladina nažalost zatupljena. Drugi dan Bajrama se privikavaju da pričaju ijekavicom. Oni koji za sebe vole reći da su „urbani“ odu na bajrmaski RAVE PARTY. (Urbano, ha?) Oni malo manje urbani popravljaju standard hrvatskoj estradi. Zaključak je da naša estrada biva ugrožena. Rezultat su naravno tih bajramskih partija tuče, saobraćajne nesreće i grijeh.

Priča se da je u jednom gradu lani za Bajram i Djed mraz dolazio. Umjesto crvene kape imao crven fes. (Bio je to ustvari sitni pijačni švercer upaljačima koji je našao dodatnu priliku da malo više zaradi). Ove godine kažu da ga nije bilo jer je ko biva na Komaru lovac ubio jednog njegovog irvasa. Naš narod tako priča i pomalo vjeruje u to. Bajkama, filmovima i latinoameričkim sapunicama narod ubija dosadu. Pretpostavlja se da će sljedeća generacija pored maternjeg, bosanskog jezika pričati i španski.

Pored naših blagdana i Međunarodnih praznika koji se svi odreda obilježavaju i slave još malo (koja godina) pa ćemo početi slaviti i praznike drugih naroda. Organizovaće se prijemi, zabave i partiji povodom Dana nezavisnosti Paragvaja i povodom Dana ustanka Tamilskih tigrova. Narod hoće hljeba i igara... Strpimo se moj narode, uskoro će Sveti Valentin!

"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 10. Oktobar 2005

Ma ko' da je bitno sta je pravilnije reci:Da li MUSLIMAN ili PRIPRADNIK ISLAMSKE VJEROISPOVJESTI....vazno je kako se osjecas i koliko uistinu osjecas svoju vjeru u srcu i koliko je volis i koliko smatras da je tvoja i ti njen.E...to su najvaznije pravilnosti :)
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

7

Utorak, 11. Oktobar 2005

I kod nas u MKD ima tih "BAJRAMSKIH VECERI"........ i na sami pocetak IMAM izuci nekoliko DOVA.A posle toga konobar daj pivo,viski,konjak i red drugih Bajramskih Serbeta :)

Ni Bajrami nisu kao sto su bili ?(
" Bilen alemlere rahmettir "

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

8

Utorak, 11. Oktobar 2005

Citirano

Orginalno od alBazari

Šta je vjeroispovijest ili konfesija možemo pogledati u svakom rječniku engleskog jezika:

Ne znam da li ovo u svakom rječniku engleskog jezika vazi i za Standardni SH-Engleski (i obrnuto), rjecnik kojim se masovno koristila moja generacija ali ako u taj zavirimo onda dobijamo rezultate koji namecu pitanje sa koliko prava se stavlja znak jednakosti izmedju vjeroispovijesti i konfesije.

Da vidimo:

confess - ispovijediti se, priznati krivicu; potvrditi svoje ubjedjenje
confession - priznanje, ispovijest
confessional - ispovijedni

S druge strane, rijec vjeroispovijest u istom rjecniku se na engleski prevodi kao:

vjeroispovijest - religious belief, creed, faith

Osim poredjenja rijeci vjeroispovijest i konfesija namece se pitanje da li znacenje rijeci konfesija potpuno odgovara znacenju rijeci confession, da li im je sadrzaj isti.

Na ovom mjestu treba podsjetiti na jedno pravno pravilo koje postoji u serijatu i koje glasi: "El-'ibretu bil-me'ani la bil-elfazi vel-mebani." - Uzima se u obzir i gleda se na sustinu znacenja, a ne na upotrebljene rijeci i konstrukcije.

Siguran sam da svi mi kada cujemo pripadnik islamske vjeroispovijesti pod time razumijemo da se radi o muslimanu.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Social bookmarks