Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

  • »SaNdZak« je muško
  • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 03. Septembar 2003

Koridor 5c/Autoput kroz BiH

Sellam i pozdrav

Ovih dana se vode zucne rasprave u susjednoj nam Bosni i Hercegovini u vezi izgradnje autoputa kroz ovu drzavu. Naime Bosnjci i Srbi su se slozili sa ponudom BOSMALA (Bosansko-Malezijske kompanije) koja je ponudila B-H vijecu ministara projekat da izgradi autoput kroz Bosnu i Hercegovinu. S druge strane Hrvatski faktor se suprostavlja da ovaj projekat gradi tkz. islamski novac i zahtjeva da Hrvatska gradi ovaj autoput.

Znam da je ovaj projekat od velike vaznosti za Bosnu i Hercegovinu i Bosnjacki narod ali smatram da cemo i mi, Bosnjaci iz Sandzaka kao i drugi imati koristi.

Prije nego iznesem svoje misljenje o koristima koje cemo direktno imati zelio bih da cujem vasa misljenja.

Evo opsirnije informacije, u vezi ovog projekta...

Projekat izgradnje autoputa na Koridoru 5c je od prioritetne i vitalne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu. Bosmal je iskazao samoinicijativu ponudu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za izgradnju tog autoputa u čitavoj dužini i u punom profilu, prema međunarodnim standardima. Vijeće ministara BiH je dalo rok Bosmalu da prikupi sredstva za realizaciju prve faze projekta i dokaže mogućnost finansiranja cjelokupnog projekta. Prva faza između ostalog uključuje izradu feasibility studije, projektne dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih pitanja. Ako Bosmal izvrši te obaveze pristupilo bi se pregovorima o koncesionom ugovoru sa nadležnim državnim tijelima Bosne i Hercegovine.

Ovaj će autoput biti od iznimne važnosti za razvoj i povezivanje između zemalja regije i istočne Evrope sa lukama Jadranskog i Baltičkog mora, kao i za povezivanje na mrežu postojećih evropskih autoputeva.

Dužina označene sekcije Koridora 5c kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi 330 kilometara. Prolazi kroz centralni dio zemlje i predvideno je da ide od mjesta Svilaj na obali Save do granice sa Republikom Hrvatskom sjeverno od Ploča. Ta trasa je u Helsinkiju definisana kao bosanskohercegovački dio pan-evropskog Koridora 5c (Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odlučilo da će se period koncesije odrediti u toku pregovaranja i da se bazira na osnovu proračuna o ostvarljivosti izgradnje, ukljucujući troškove eksploatacije i održavanja, visine putarine i obima očekivanog prometa. Isto tako je prihvaceno da izgradnja autoputa bude po sistemu DBFOT (dizajniraj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi). To znači da je vlasnik zemljišta i i autoputa cijelo vrijeme država Bosna i Hercegovina a koncesionar samo njime upravlja po uslovima koji se određuju ugovorom o koncesiji.

Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

2

Srijeda, 03. Septembar 2003

evo

Bosansko-malezijska firma "Bosmal" obezbedila je bankovnu garanciju malezijske Islamske banke u iznosu od 300 miliona evra inicijalnih sredstava za finansiranje troškova izrade studije opravdanosti, projektne dokumentacije i isplate naknade vlasnicima zemljišta na trasi budućeg autoputa koji bi presecao Bosnu i Hercegovinu - od Save do mora. Predstavnici Islamske banke iz Malezije narednih dana će stići u Sarajevo, gde će i lično potvrditi spremnost za finansiranje projekta koji bi eventualno radio "Bosmal".

Samo da napomenem da je Bosmal zapocet kao projekat izgradnje najvecih zgrada na balkanu koje ce se nalaziti u Bosni. Zgrade se rade pomalo na uzoru na one najvece na svetu koje se inace nalaze u Maleziji, zemlji investitoru projkta za put (koji je islamic bank izgleda i dobila sa 300 miliona eura), te ce postojati dvije (zgrade) jedna do druge i shoping moll koji ih spaja.

Valja napomenuti da slucaj investicija Malezije koje dostizu u Bosnu nije pojedinacni, vec se radi o jednom od mnogih jer Malezija je najveci donator u Bosni sve od kraja rata, i najvecu pomoc u rehabilitaciji Bosna je upravo dobila od Malezije, koja pokusava i da prosiri to na krupne projekte...
mogu ja da se potpisem i bolje...

Social bookmarks