Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Erbakan

Učenik

(0)

  • »Erbakan« je autor ove teme

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

  • Poruku poslati

1

Subota, 17. Februar 2007

Kuduz - Junuz Keco

Sjecetel se filma Kuduz i Junuza Kece. Prije neku noc sam opet gledao film ( kojeg preporucujem) te rekoh da se podsjetimo ovog interesantnog i hrabrog covjeka.

Junuz Keco, prema cijoj sudbini su Abdulah Sidran i Ademir Kenovic napravili maestralni film "Kuduz", poginuo je 19.08.1993. Poginuo je nadomak svoje porusene kuce u Gornjem Zezelevu u Lepenici, zajedno sa svojom pastorkom Sanelom. Snajperista HVO-a bio je neumoljiv: pucao je prvo u Sanelu, a kada joj je Keco pritrcao u pomoc i uhvatio za ruku da je izvuce, ubio je i njega. Nekoliko sati kasnije mjestani su ih izvukli i jedva rastavili njihove ruke.

Junuz Keco je pobjegao iz zatvora u Foci, zajedno sa petoricom zatvorenika. Bilo je to prvog dana napada cetnika na Focu, gdje je Keco izdrzavao kaznu. U Lepenici je odmah formirao diverzantsko-izvidjacku grupu kojom je komandovao i koju je vodio u mnoge akcije.

-Imao je fantastican osjecaj za opreznost, - kaze njegov rodjak Hasan Keco. - Nikad nista u ratu nije prepustao slucaju. Ono iskustvo koje je stekao skrivajuci se od vlasti, poslije ubistva svoje zene Raseme i ranjavanja njenog ljubavnika, Keco je na najbolji nacin primijenio u ratu.

- Bio sam u svim akcijama sa Kecom- kaze Ifet Huseinovic, clan njegove izvidjacko-diverzantske grupe. - Posebno su mi u sjecanju ostale tri posljednje bitke za Ostrik, Volujak i Koscan. Keco je bio dva puta ranjen, posljednji put bas nedavno. Odvezli smo ga u bolnicu i ljekari su mu odredili strogo mirovanje i lijecenje u bolnici. Ali, tek sto smo se vratili na front, pojavi se i Keco. Pobjegao je iz bolnice i pjesice dosao na polozaj. Samo je rekao: " Ne volim miris lijekova! "

- Bio je veoma hrabar- kaze Mehmed Fiso. - Sjecam se jedne bitke na Koscanu. Tamo su se neki nasi povukli, a moja jedinica je upucena kao ispomoc. Kad smo gore stigli, na ratistu je ostao samo Keco. Rasirio ruke i puca istovremeno iz dva automata. Pomislio sam da je poludio.

- Kud god bi Keco sa svojom jedinicom prolazio, iskupljala se masa svijeta da ga vidi i pozdravi. Zauvijek se njega i njegovu Sanelu Fazlinovic ispratili 20.08.1993 na groblje Lokvine. On je imao 50, a ona 14 godina.

Njihova Rasema vec odavno lezi na groblju u Bioci, gdje se i dogodila tragedija. Svi vjeruju da je Keco tajno odlazio na njezin mezar.

Iz knjige "Bosanski Ratnici" autora Sefke Hodzica.
Erbakan je dodao/la ovu sliku:
  • Kuduz.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

aka EmirAljovic

Zlatna sredina

(10)

  • »aka EmirAljovic« je muško

Postovi: 327

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Nedjelja, 18. Februar 2007

Secam se:)
Izuzetan film, gled'o sam ga davnooo.
Nisam znao da je prica istinita, moracu da ga odgledam opet, da se podsetim.
Boze, daj mi strpljenja, ali brzo. :D

Social bookmarks