Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Muamer

Početnik

(10)

 • »Muamer« je muško
 • »Muamer« je autor ove teme

Postovi: 3

Datum registracije: 10.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 13. Januar 2003

Kur`an ispred nauke

Ugledni egipatski ucenjak dr Zaglul El-Nadzdzar, geolog, direktor Markfild instituta u V.Britaniji objasnjava kako Kur`an prednjaci ispred nauke. On pocinje od poglavlja El-Wakia i recenice "I kunem se polozajima zvijezda "(to je pravo znacenje na arapskom). Namece se pitanje zbog cega se Uzviseni Gospodar kune polozajima zvijezda a ne zvijezdama. Odgovor je do kog su ucenjaci dosli prije nekoliko godina jeste da covjek nikada ne moze vidjeti zvijezdu. To je nemoguce!!! Pa Sunce, koje je najbliza zvijezda nama na udaljenosti od 150 miliona kilometara, kada uputi svjetlost prema nama, ona do nas na Zemlji stize od priblizno 8 min. Sunce se, za to vrijeme, krecuci se po svojoj orbiti, pomjeri sa svog polozaja odakle je poslalo svoje zrake, nama vidljive, te mi ne vidimo Sunce, vec polozaj, odnosno mjesto kroz koje je ono vec proslo.
Ucenjaci kazu da svjetlost nama najblize zvijezde izvan Suncevog sistema putuje do nas u vremenskom periodu od preko 50 mjeseci! Za to vrijeme se zvijezda mnogo udalji od svog mjesta. I ne samo to, vec postoje zvijezde cija se svjetlost u tamnim nocima vidi na nebesima, a nauka je utvrdila da su one eksplodirale i potpuno nestale jos prije hiljade godina, tako da sada uopste i ne postoje. A to je jedna od milosti Uzvisenog Gospodara prema nama, jer covjek kada bi direktno pogledao u zvijezdu, izgubio bi vid!
Sljedeca tema takodje ce biti jedno od predavanja ovog uglednog svjetskog predavaca. Do tada, dragi moji prijatelji, razmislite o tome da nam je istina tu pred ocima ali se mi ne trudimo previse da dodjemo do nje. Da nam Bog podari korisno znanje! Amin
"Predanost"

grof

Početnik

(10)

 • »grof« je zabranjen

Postovi: 44

Datum registracije: 02.12.2002

 • Poruku poslati

2

Subota, 18. Januar 2003

kolumbo je, kazu, otkrio ameriku a ti si, muamer efendija, sa ovim postom otkrio united states. svakom zrelom coveku koji dublje proucava veru i filozofiju nauke, je jasno da su principi vere daleko ispred postulata savremene nauke, nauka se menja prilagodjavajuci se raznim paradigmama kako to rece thomas kuhn. nazalost, u pazaru je u modi, ima skoro 10 godina, da se prave kojekakva poredjenja izmedju islama i savremene nauke. potreba za to je izrasla iz cinjenice da velik broj tzv. uleme iz pazara nije u stanju da razjasni vernicima principe islama a jos manje da povede ozbiljniju raspravu o filozofiji nauke. secam se kad su pre 6-7 god. organizovana predavanja u altun-alem dzamiji koja su drzali kojekakvi doktori medicine koji bi, lose imitirajuci maurice bucaillea, zbrda-zdola pravili poredjenja izmedju kur'anskih ajeta i tzv. naucnih cinjenica. ti su doktori bili neizmerno ponosni sto su im razni sluzbenici islamske zajednice i pojedine dzematlije laskali. malo sam skrenuo s teme ali to je iz zelje da se malo podgrije atmosfera i da se zainteresuje veci broj ucesnika, hvala.

Muamer

Početnik

(10)

 • »Muamer« je muško
 • »Muamer« je autor ove teme

Postovi: 3

Datum registracije: 10.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 18. Januar 2003

Dragi moj grofe, nisam efendija, vec se trudim da budem jedan od onih kojima se Bog obraca sa recima “O vi razumom obdareni”. Ipak mi laskas. Nisam se ja trudio da ponovo otkrijem Ameriku ili kako ti rece USA, vec da podsjetim na neke cinjenice i stvari koje se nalaze u Kur`nu a koje su predmet “otkrica” savremene nauke. A sve to zbog pojedinaca koji tvrde da je Kur`an djelo covjeka a ne Boga. Navodis rijeci Thomasa Kuhna, “ nauka se uvijek prilagodjavala raznim paradigmama”, da je tako uvijek bilo, ti bi danas hodao po zemlji koja je ravna kao ploca i koju nose veliki slonovi ili kitovi i ko zna sta vec. Da je tako nikada Galileo, Djordano Bruno i ostali koji su se usprotivili ucenju crkve, ne bi dosli do onoga do cega su dosli. Grofe, to nije slucaj sa Kur`anom.
Ti si toliko otisao daleko od teme, da jedno vrijeme, citajuci tvoj prilog, zaboravih sta je bila tema. Da li to bese: pazarska ulema i njeni problemi ili problem “kojekakvih” doktora.
Daj nesto svjezije, nesto cime ces me oduseviti, nesto sto moze biti korisno.
Toliko, ali ne zbog atmosfere.
"Predanost"

grof

Početnik

(10)

 • »grof« je zabranjen

Postovi: 44

Datum registracije: 02.12.2002

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 19. Januar 2003

monsieur muamer,
nikako mi nije bila zelja da ti nesto personalno prebacim, efendijom te oslovljavam, jer kazu da efendija ili efendi u siroj bosnjackoj kulturi znaci nesto kao gospodin. ali necemo o tome, jah, thomas kuhn i paradigme. paradigme gospodine, ne moraju biti samo religijske i to sto vi kazete da nije bilo ovoga ili onoga ja bih danas hodao zemljom koja je ravna, malo mi mirise na to da vi niste nacisto sta znaci rec paradigma, ali, moja namera u gore navedenom postu je da ukazem na preterano ustaljenu naviku kod nas da se uzviseni qur'an poredi sa naukom, cemu tolika zelja za racionalizacijom dini-islama, znam da ima onih tipova koji su opcinjeni naukom, istrazivanjima, eksperimentima i sl. nauka danas, gospon muamer, iskljucuje mogucnost postojanja duse i duha, zanemaruje uticaj emocija koje su takodje spiritualnog karaktera, samim tim fokusira se na samo jedan aspekt egzistencije dok islam proporcionalno pristupa egzistenciji stvari. nauka nije samo ono sto pise u sarenim udzbenicima gospodine, vec ima i svoj teoretski deo kao i primenu. ako kriticki pristupimo filozofiji nauke, teorijskim postalutima na kojima je bazirana savremena nauka da se uociti da je savremena nauka vise dogmatska od sve jedne religije i islama koji znaci vise nego sto rec religija moze da konotira, sta li bi rekao za ovo onaj nas kolega sa ovog foruma- sirano, koji tvrdi da religija sputava nauku. svestan sam da ovo cudno zvuci prosecnom pazarcu, coveku koji se zadovoljava interpretacijom islama od strane pazarskih hodza i nadri-muslimana koji koji vole da tumace islam i daju dersove drugima. helem, gospodine muamere, mislim da nema potrebe da se islam racionalizuje, lako cemo mi sa siranom i njemu slicnima koji misli da poznaju nauku i islam u prste. pozdrav

Tulumba4All

Profesionalac

(10)

 • »Tulumba4All« je muško

Postovi: 700

Datum registracije: 04.09.2002

Lokacija: UK

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 20. Januar 2003

Dragi moj Muamere,

Moram da se slozim sa grofom. Mislim da ovakvi postovi mogu samo da stete muslimanskom svetu. Zasto? Zato sto se zna kakav je odnos Kur'ana i nauke. Iz tvog posta se zakljucuje da je svako bavljenje naukom izlisno jer je sve vec napisano u Kur'anu.
Po meni takav odnos prema nauci je suprotan Kur'anu.

I jos nesto ...
Kazes da je dr Zaghloul El-Naggar ugledni egipatski ucenjak i geolog. Kad se ovako nesto napise, ocekuje se da se navede spisak njegovih radova, knjiga i sl. s obzirom da malo ljudi zna za gospodina Zaghloul El-Naggar. Takodje ne vidim koliko jedan geolog moze da bude kompetentan za astronomiju, ma kako bio ucen u njegovoj struci. Na web stranici Markfild instituta gospodin Zaghloul El-Naggar je imenovan kao profesor a ne kao doktor.

O tome da:

Citirano

I ne samo to, vec postoje zvijezde cija se svjetlost u tamnim nocima vidi na nebesima, a nauka je utvrdila da su one eksplodirale i potpuno nestale jos prije hiljade godina, tako da sada uopste i ne postoje. A to je jedna od milosti Uzvisenog Gospodara prema nama, jer covjek kada bi direktno pogledao u zvijezdu, izgubio bi vid!


Ovo je apsolutna zamena teza. Iz ovog tvrdjenja proizilazi da covek ne moze DIREKTNO da gleda nista jer je proslo neko vreme izmedju emitovanja svetlosnog signala i detektovanja istog signala, pa ako ne moze da DIREKTNO gleda nista, onda je zastocen od bilo kakvog gledanja (ukljucujuci i Sunce). Po tebi, DIREKTNO predstavlja trenutno, a trenutno se ne moze detektovati bez neke greske. Sto se tice gledanja u zvezdu covek moze da gleda u zvezdu, ali samo sa dovoljno velike udaljenosti. To nije odlika vremena koje je proslo vec udaljenosti, zato sto intenzitet zracenja opada eksponencijalno sa udaljenoscu. Ono sto mi vidimo na nebu je jako mali deo svetlosne energije koju je zvezda poslala. Ta energija se nije promenila vremenom koje je proteklo od nje do nas, vec udaljenoscu. To sto se u kosmosu ne moze odvojiti vreme od prostora je drugo pitanje, i lako je dokazati da u ovom slucaju vreme nema uticaj.

Za sve ostale malo vise informacija: Markfild institut se nalazi u gradicu Markfield kod Loughborough, UK. Osnovan je 1973 od strane Islamske zajednice tog gradica. Na institutu se mogu proucavati razne teme, kao na primer Islam, Islamska Ekonomija, Islam u Evropi i Savremeni Muslimanski Svet. Vise o ovom institutu mozete naci ovde .
... And Tulumba for all
[SIZE=1]If you can't convince them, confuse them.

A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject

[/SIZE]

Muamer

Početnik

(10)

 • »Muamer« je muško
 • »Muamer« je autor ove teme

Postovi: 3

Datum registracije: 10.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 25. Januar 2003

Izvinite sto, zbog porodicnih i poslovnih obaveza, nisam bio u prilici da se ukljucim u raspravu.

Dragi Tulumba4All,
nisam ni slutio da ces, mene i moj tekst, tako shvatiti, moram reci tako pogresno. Razlog moj javljanja i uopste ukljucivanja u rad foruma jeste podsticanje mladih da se bave sto vise naukom. Moj diplomski rad sam zakljucio sa recenicom iz Kur`ana: “Uci, u ime Gospodara tvoga…”. Svi moji kontakti i razgovori idu u tom smjeru da podstaknem pojedince da im ne budu uzor krojaci, obucari, pa cak i dileri droge, vec naucnici i pametni ljudi. ( Da se ne uvrede posteni krojaci i obucari, svaka cast pojedincima, ali smo svjedoci koliko je poremecena ravnoteza izmedju znanja i neznanja.)

Cilj mojeg teksta “Kur`an ispred nauke”, jeste da podstakne na razmisljanje i ucenje, a kao osnova i kao putokaz, u tom svom proucavanju, treba da im posluze recenice koje je Uzviseni Gospodar rekao u svojoj knjizi. Znaci, sa mojim tekstom, ne negiram nauku, naprotiv, zelim da je podstaknem i misljenje sam da to ne steti islamskom svijetu.

Sto se mog odgovora tice, na tvoju tvrdnju da mozemo gledati zvijezde sa pristojne udaljenosti, ne slazem se s tobom. Rekao sam da, ponavljam jos jednom, zbog udaljenosti zvijezde i kretanja koje se desava u medjuvremenu, dok njena svjetlost stigne do nas mi nikada nismo u prilici da vidimo zvijezdu vec samo njen polozaj odnosno deo njene svjetlosti. To je nas nedostatak i nasa slabost. Rekao sam da sunceva svjetlost do nas stize za 8 min, pa kako mozes da gledas u nesto sto se vec pomerilo. Pokusaj ljeti da pogledas u Sunce, kada je u zenitu. Molim te, reci ces mi koliko si izdrzao, gledajuci u suncev polozaj (ne u Sunce, jer se ono pomerilo). Da, ja kada kazem direktno, mislim na trenutno a to je nemoguce, jer bi ti, ipak, ostao bez vida.
Na nedostatku naseg oka, bazirana je filmska umjetnost, jer ti nikada neces uociti prelaza iz jednog kadra u drugi.
Neke stvari ne mozemo da shvatimo. Ali, to je istina. To je samo odraz ljudske nesavrsenosti.

"Predanost"

Tulumba4All

Profesionalac

(10)

 • »Tulumba4All« je muško

Postovi: 700

Datum registracije: 04.09.2002

Lokacija: UK

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 27. Januar 2003

Dragi moj Muamere,

Kao prvo da se slozimo oko jedne stvari:
Bavljenje naukom nikako ne moze da steti muslimanskom svetu.

Ono sto je meni zasmetalo je tvoje navodjenje gospodina Zaghloul El-Naggar, geologa. Ako mi treba misljenje o astronomiji nikako necu pitati geologa, vec astro-fizicara. Takodje postoji jako puno ovakvih clanaka (koji su uglavnom vezani za astronomiju) koji prave paralelu izmedju astronomskih otkrica (nauke) i religije (ne samo Islama). Tako se moglo cuti da navodi iz Biblije predstavljaju reference na Big Bang (veliki prasak) npr: "... Neka bude svetlost, i bi svetlost ...". Takvi navodi su povrsni jer ne predstavljaju pravo znanje, odnosno predstavljaju kvazi znanje astronomije. Uglavnom se pisac takvih clanaka uhvati jedne "cinjenice" za koju misli da predstavlja sustinu naucne teorije koja se trudi da objasni neku oblast (astronomija). Lako je naci nelogicnosti u njihovim clancima, dovoljno je da samo malo poznajes doticnu oblast nauke. Npr, svetlost nije nastala u trenutku velikog praska vec mnogo kasnije.

Na pitanje zasto je astronomija popularna kod ovakvih clanaka, nemam odgovor. Verovatno je najlaksa za pravljenje analogija, jer se astronomija udaljenih tela i galaksija uglavnom bavi teorijama koje mogu, ali i ne moraju da budu tacne. Jos niko nije postavio paralelu izmedju matematickih dostignuca 20. veka sa religijskim knjigama (sem nekih pokusaja da jevrejska Tora poveze sa verovatnocom).

A sto se tice samog njegovog clanka:
Ako pogledas arapske knjige iz tog vremena videces da je recenica " ... kunem se polozajima zvijezda" prilicno cesta. Koristila se da se naglasi nepromenljivost trenutka kletve. Arapi su imali najnaprednije znanje iz astronomije u to vreme. Oni su smatrali da su sva nebeska tela (izuzev Sunca i Meseca) zvezde. Takodje su imali precizne zapise o pojavljivanju kometa (zvezda za njih). Pratili su i pomeranje Marsa, Jupitera, Venere, Saturna po nebeskom svodu (takodje zvezda za njih). Iz ovoga su mogli zakljuciti da zvezde nisu promeljive, da se krecu, pojavljaju i nestaju, i da je jedina odrednica TRENUTAK, a ne sama zvezda kao takva.

Ti takodje kazes:

Citirano

A to je jedna od milosti Uzvisenog Gospodara prema nama, jer covjek kada bi direktno pogledao u zvijezdu, izgubio bi vid!

S obzirom da je Sunce zvezda, i s obzirom da "direktno" (makar sa zakasnjenjem od 8 minuta) gledanje u Sunce prouzrokuje slepilo ova misao pada u vodu. Ovo nema veze sa nedostacima naseg oka, vec sa kolicinom energije koja ulazi u nase oko !!! Svi uredjaji koji posmatraju Sunce se ne izlažu direktno suncevoj energiji, vec se koriste odsjaji i refleksije koje znatno umanjuju primljenu energiju.

Citirano

zbog udaljenosti zvijezde i kretanja koje se desava u medjuvremenu, dok njena svjetlost stigne do nas mi nikada nismo u prilici da vidimo zvijezdu vec samo njen polozaj odnosno deo njene svjetlosti


Ne zaboravi da se i mi krecemo u istom vremenu. Odnosno ako uzmes kao centar referentnog sistema Sunce, videces da se polozaj najblize zvezde nije promenio za zadnjih 1000 000 godina, a s obzirom da je najbliza zvezda (Alfa Kentauri) udaljena 4.6 svetlosne godine, moze se tvrditi da je polozaj iste u odnosu na Sunce konstantan. Jos jednom: kretanje zvezde ne utice na energiju koja se emituje/prima, samo udaljenost ima uticaja na energiju koja se prima !!!
... And Tulumba for all
[SIZE=1]If you can't convince them, confuse them.

A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject

[/SIZE]

 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 02. Novembar 2003

En-Nedzari (en-naggar) je covjek koji ima bezbroj doktorata iz raznih nauka i bavi se naucnim tumacenjem Kur'ana i nedavno je u Glasu islama izlazio feljton o njemu.pa ako neko moze neka nabavi prethodne brojeve.

arapi su poceli da dostizu velika naucna dostignuca tek posle objave islama i zbog islam su i bili ispred ostalih civilizacija , dok je u evropi vladao mracni srednji vijek.
Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 02. Novembar 2003

(21:30) NASTANAK UNIVERZUMA-VELIKA EKSPLOZIJA
Univerzum je došao u postojanje milijardama godina ranije u strahovitoj eksploziji nazvanoj “Big Bang.” U Kur’anu je to izraženo ovako:

“Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?”
(Kur’an, 21:30)
Otkriće velike eksplozije i porijekla života u vodi načinili su nemuslimani (“oni koji ne vjeruju”). U početku je sva materija i prostor (nebesa) bila jedna cjelina (jedan komad). Zatim je sve to rastavljeno pomoću onoga što fizičari opisuju kao “Veliki prasak.” Dokazi o velikom prasku su toliki, da se on više ne smatra teorijom, nego činjenicom.
Kur’an daje tačan vizuelni opis teorije “Big bang” o stvaranju kosmosa. To je tačno onako, kako “nevjernički” naučnici zamišljaju stvaranje univerzuma iz jednog komada, koji je potom pomoću “Big banga” pretvoren u mnoštvo segmenata. Kako možemo objasniti ovu informaciju u Kur’anu, ukoliko on ne bi bio to što tvrdi da jeste, riječ Sveznajućega Tvorca?
Velika eksplozija je rezultirala iz ekstremno gustog singulariteta. U stvaranju univerzuma blisko su vezani materija, prostor i vrijeme. Materija i prostor bili su spojeni kao jedno, a rastavljeni su eksplozijom.


Svi podaci, danas dostupni, ukazuju na eksplozivno porijeklo univerzuma, koje je u postojanje dovelo i prostor i vrijeme. Ovo se upravo odnosi na “Big bang”. Teorija “Big bang” koja je uspješno preuzela mjesto teorije o stacionarnom stanju, razvijena je od strane dvojice naučnika neovisno jednog od drugog 1920. godine (ruski meteorolog Aleksandar Fridman i belgijski matematičar Georges Lemaitre).Zašto većina naučnika prihvata teoriju “Velikoga praska”? Prihvatanje ove teorije od strane naučne zajednice utemeljeno je na brojnim opservacijama. Te opservacije potvrđuju specifična predviđanja ove teorije. Znamo da naučnici testiraju svoje teorije putem dedukcije i falsifikacije.
Predviđanja vezana za “Big-bang” teoriju i testovi vezani za ovo jesu:
1. Ako se dogodila velika eksplozija, svi objekti u univerzumu bi trebalo da se udaljavaju jedni od drugih. 1929. godine Edvin Habl je dokazao da se galaksije u univerzumu doista udaljavaju jedna od druge.
2. Velika eksplozija bi trebala iza sebe ostaviti “odsjaj.” 1960. godine naučnici su otkrili postojanje pozadinskog kosmičkog zračenja, tzv. “odsjaj” nakon Velike eksplozije. Naša najtačnija mjerenja ove kosmičke radijacije dobili smo u novembru 1989. od satelita COBE (istraživač kosmičkog pozadinskog zračenja). Mjerenja sa ovoga satelita testirala su važna predviđanja “Big-bang” teorije. Ovo predviđanje sugestira da je inicijalna eksplozija, koja je dala rođenje univerzum, trebala stvoriti radijaciju sa spektrom koji slijedi krivulju crnog tijela. Mjerenja satelita COBE pokazuju da spektar kosmičke radijacije varira u odnosu na krivu crnog tijela samo 1%. Ovaj nivo greške smatra se beznačajnim.
3. Ako je univerzum počeo Velikom eksplzijom, ekstremne temperature trebale su uzrokovati da 25% mase univerzuma postane helijum. To je upravo ono, što je posmatranjem ustanovljeno.
4. Materija u univerzumu bi trebala biti homogeno distribuirana. Astronomska posmatranja sa Hablovog teleskopa pokazuju da je materija u univerzumu općenito homogeno raspoređena.
5. Kako će univerzum završiti? Kosmolozi predviđaju dva moguća kraja univerzuma. Ukoliko je univerzum beskonačan, ili mu nema kraja, trebao bi se vječno širiti. Univerzum, koji je konačan ili zatvoren, trebao bi kolapsirati, kada širenje prestane zbog gravitacije. Kolaps univerzuma završava se kada se sva materija i energija komprimira u visoko energetsko, super gusto stanje, iz kojeg je počeo. Ovaj scenario se naziva “Veliki grč.” Neki teoretičari špekulišu da bi veliki grč mogao proizvesti novu veliku eksploziju, čime bi počeo novi proces širenja univerzuma. Ovakva predviđanja imaju naziv “Teorija oscilirajućeg univerzuma.”(21:32) ATMOSFERSKA ZAŠTITA ZEMLJE
Zemljina atmosfera, tako važna za život na našoj planeti, proteže se 1000 km u prostor. Nabrojat ćemo samo neke od njenih brojnih funkcija:
1. Atmosfera sadrži gasove potrebne za održavanje života biljaka i životinja, tj. kisik i ugljendioksid.
2. Atmosfera djeluje kao štit koji apsorbuje i vrši disperziju kontinualnog pljuska meteora, koji ulijeću u gravitaciono polje Zemlje.
Da je atmosferski sloj tanji nego što zaista jeste, ti meteori bi lahko našli put do Zemljine površine, a pri svojim udarima prouzrokovali bi požare i ogromnu štetu. Kur’an govori o ovoj funkciji atmosfere:
“I učinili smo nebo svodom zaštićenim; a oni su od znakova njegovih odvraćeni.”
(Kur’an, 21:32)


Riječi “semaa” i “semawaat” u Kur’anu se koriste sa različitim značenjima. Riječ “semawaat” (nebesa), koja je množina od “semaa” (nebo) uvijek se koristi da označi nebesa, ili univerzum u cjelini. Riječ “semaa” obično označava neposredno nebo, ili Zemljinu atmosferu.
Kao primjer ova dva načina upotrebe u Kur’anu čitamo:

“Stvorio je Allah nebesa i Zemlju s Istinom. Uistinu, u tome je znak za vjernike.”
(Kur’an, 29:44)
Ovdje riječ “semawaat” znači nebesa, ili univerzumi.

“On je Taj koji spušta s neba vodu - imate vi od nje piće, i od nje drvlje u kojem napasate.”
(Kur’an, 16:10)

Ovdje riječ “semaa” označava nama najbliže nebo.
2. Atmosfera sadrži gasove potrebne za održavanje života biljaka i životinja, tj. kisik i ugljendioksid.(21:33) ORBITALNO KRETANJE NEBESKIH TIJELA
Kada čovjek pogleda u beskrajne zamršene orbite i u matematičku preciznost univerzuma, može samo sa divljenjem uzdahnuti. Sve planete kruže oko zvijezda, a one se okreću oko centara gravitacije u njihovim sopstvenim galaksijama.
Ovaj precizan balans spomenut je u slijedećim ajetima:
“Sunce i Mjesec su po proračunu.”
(Kur’an, 55:5)
“I nebo! Uzdigao ga je, i postavio mjerilo.”
(Kur’an, 55:7)
Orbite nebeskih tijela spomenute su u ajetu:
“I On je Taj koji je stvorio noć i dan i Sunce i Mjesec: Sve u orbiti plovi.”
(Kur’an, 21:33, 36:40)
Primijetite da zadnji ajet kaže: “sve”, a ne “oboje”, što pokazuje da je osvrt na Sunce i Mjesec samo simboličan i da sva druga nebeska tijela slijede ista pravila. Sunce, Mjesec i njihove orbite.
Danas znamo da Mjesec obiđe oko Zemlje za prosječno 29,5 dana. Sunce se takođe obrće u vlastitoj orbiti. Naša galaksija, Mliječni put, ima 100 milijardi zvijezda, postavljenih u takvoj formaciji, da galaksija ima oblik diska. Taj disk se okreće oko svoga centra kao gramofonska ploča.
Jasno je da kako se gramofonska ploča okreće, okretat će se i svaka tačka na disku i ponovo doći u početni položaj. Slično tome svaka zvijezda u galaksiji se kreće, kako galaksija rotira oko svoje ose. Jedna od tih zvijezda je i Sunce.


Detalji Sunčeve orbite su slijedeći:
Za jedan obrt oko svoje ose galaksiji i Suncu je potrebno 250 miliona godina. Pri tome Sunce putuje brzinom približno 150 milja u sekundi. Spomenuto predstavlja orbitalno kretanje Sunca, na koje se osvrće Kur’an prije 14 vijekova. A eto, to je novo otkriće. Znanje o Sunčevoj orbiti je dostignuće savremene astronomije.
Kako je autor Kur’ana ovo znao? Čak i nakon objave Kur’ana rani komentatori nisu mogli pojmiti orbitiranje Sunca i Mjeseca. Komentator Kur’ana iz 10-og stoljeća Taberi ovo nije mogao objasniti tako da on kaže: “Dužnost nam je da šutimo, kada nešto ne znamo.” Ovo pokazuje koliko su ljudi bili nemoćni da shvate koncept orbitiranja Sunca i Mjeseca. Iz ovoga je jasno da je Kur’an iznosio jednu ideju već poznatu ljudima, komentatori bi je lahko razumjeli. Ovo potvrđuje ono što je Bog rekao svome poslaniku:
“To su neke vijesti nevidljivog koje ti objavljujemo. Nisi ih znao ti niti narod tvoj prije ovoga. Zato se strpi. Uistinu, ishod je za bogobojazne.”
(Kur’an, 11:49)(21:33) SUNCE - PLOVIDBA I ROTACIJA
Kur’an, takođe, govori o Suncu i o njegovom načinu putovanja kroz prostor. Ponovo čovjek može nagađati o prostoru.
Kada se Sunce kreće kroz prostor, postoje dvije opcije: može putovati kao kamen, koji se baci, ili može putovati na poseban način. Kur’an navodi ovo drugo - da se ono kreće kao rezultat vlastitog pomjeranja. Kur’an koristi riječ “sabeha” da bi opisao Sunčevo kretanje kroz prostor.
Da bi se čitalac ispravno obavijestio o značenju ove riječi, navest ćemo slijedeći primjer: ako je čovjek u vodi i ako se riječ “sabeha” primijeni na njegovo kretanje, može se razumjeti da on pliva, krećući se sam, a ne kao rezultat direktne sile primijenjene na njega.
“I On je Taj koji je stvorio noć i dan i Sunce i Mjesec: Sve u orbiti plovi.” (Kur’an, 21:33)
Tako, kada se ovaj glagol primijeni na Sunčevu putanju kroz prostor, to nikako ne znači da Sunce nekontrolirano leti kao rezultat toga što je bilo bačeno ili slično. To jednostavno znači da se Sunce okreće i rotira dok putuje.To je ono što Kur’an tvrdi, ali da li je to bilo lahko otkriti?
Može li vam ijedan čovjek otkriti da se Sunce okreće? Tek u modernim vremenima načinjena je oprema pomoću koje se može gledati u Sunce bez opasnosti da se oslijepi. Upravo kroz ovakav proces otkriveno je, ne samo da postoje pjege na Suncu, nego i da se te pjege okrenu jednom u 25 dana.


(13:41) SPLJOŠTENOST ZEMLJE
“Zar ne vide da Mi dolazimo Zemlji, umanjujući je s krajeva njenih? A Allah presuđuje - nema tog ko će suzbiti presudu Njegovu; a On je brz obračunom.” (Kur’an 13:41)
U toku nekoliko stotina godina postala je opće prihvaćena činjenica da je svijet okrugao. Većina ljudi misli da je to sfera, nešto nalik čvrstoj lopti. U stvarnosti Zemlja je skoro, ali ne u potpunosti, sferična. Ona ima lagahno ispupčenje na ekvatoru. Mjereno na nivou mora prečnik Zemlje na ekvatoru iznosi 12.756,3 km.


Udaljenost od sjevernog do južnog pola, takođe mjerena na morskom nivou, iznosi 12.713,6 km. Kad se uporede ova dva prečnika, razlika izgleda mala - samo 42,7 km. Ali, upoređeno sa visinama na Zemljinoj površini, to je veliko. Npr. najviša planina, Mount Everest manja je od 9 km iznad površine mora.
Oblik Zemlje originalno je izračunat mjerenjima kilometar po kilometar po kontinentima. Danas vještački sateliti imaju mnogo tačnije i kompletnije mjerne alate. Matematičari pažljivo mjere orbite vještačkih satelita, a zatim izračunavaju gravitacionu silu, kojom Zemlja djeluje na satelit. Iz ovih kalkulacija oni dobijaju oblik Zemlje.Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

10

Petak, 07. Novembar 2003

Kur'an o oblacimaNaucnici su studirali tipove oblaka i dosli do zakljucka da se oblaci formiraju i oblikuju po preciznim sistemima iodredjene faze u formiranju oblaka su povezane sa odredjenim tipovima vjetra i oblaka. Jedna vrsta kisnog oblaka je kumulonimbus koji je povezan sa olujama ( slika 1.0 ).

Meteroolozi su studirali kako kumulonimbusi se formiraju kako proizvode kisu, grad i munje.

Pronasli su da kumunolonimbus oblak prolazi kroz sljedece faze u proizvodnji kise.

1.) Oblaci su tjerani od strane vjetra. Kumunolonimbus oblak pocinje da se formira kada vjetar tjera male komadice oblaka ( kumuluse ) u podrucje gdje se ovi oblaci spajaju.

2.) Spajanje. Mali oblaci se spajaju i formiraju jedan veci oblak.

3.) Gomilanje. Kada se mali oblaci spoje vazdusne struje unutar veceg oblaka se pojacavaju. Te struje blizu centra oblaka su jace od onih blize ivicama oblaka. Ovi struje izazivaju da tijelo oblaka raste vertikalno . Ovaj vertikalni rast izaziva da tijelo oblaka se rasteze u hladnija podrucja atmosfere gdje se formiraju kapljice kise i grada.koje postaju sve vece i vece. Kada ove vodene kapi i grad postanu previse teske strujama da ih podrzavaju, one pocinju padati iz oblaka kao kisa i grad itd..

Allah je rekao u Kur'anu

" Zar niste vidjeli kako Allah tjera oblake da se krecu lagano, onda ih spaja, onda ih gomila, i onda vidite da kisa izlazi iz njih "( Kur'an 24:23 )

. Meteorolozi su tek nedavno otkrili ove detalje formiranja oblaka strukturu, i funkcije koristeci naprednu opremu kao avione, satelite, kompjutere, balone itd.


Sljedeci ajet nakon spominjanja oblaka i kise govori o munji i grmljavini.

I on posla grad sa planina ( oblaka ) na nebu, i sa njim On pogadja koga hoce i postedi onoga koga hoce.

Jasan bljesak njegove( odnosi se na grad ) munje skoro zasljepljuje.( Kur'an 24:23 )

Meteorolozi su pronasli da ovi kumulonimbusi koji proizvode kisu, dostizu visine ( od 4,7 do 5,7 milja ) kao planine, kao sto Kur'an kaze

" i on posla grad sa planina ( oblaka ) na nebu ...( Kur'an 24:23 )"

Ovaj ajet moze biti upitan?

Zasto ajet kaze njegovo svjetlo u odnosu na grad.

Da li ovo znaci da je grad glavni faktor u proizvodnji munje ?

Pogledajmo sta knjiga pod naslovom Meteorologija Danas ( Meteorology Today ), kaze o ovoj temi. Kaze da oblaci postaju naelektrisani kada grad pada kroz podrucja duboko zamrznutih kapljica i ledenih kristala. Kako se vodene kapi sudaraju sa gradom, one se zamrznu prilikom kontakta i oslobode malu kolicinu toplote. Ovo odrzava povrsinu grada toplijom od ledenih kristala koji ga okruzuju. Kada grad dodje u kontakt sa ledenim kristalima, vazan fenomen se desava. Elektroni prelaze sa hladnijeg objekta na topliji. Tako grad postaje negativno naelektrisan. Isti efekat se desava kada duboko zamrznute kapljice dodju u kontakt sa komadom grada .Sitni komadici pozitivno naelektrisanog leda se raspadnu. Ovi laksi pozitivno naelektrisani komadici su odneseni prema visim djelovima oblaka vazdusnim strujama. Grad, ostavljen sa negativnim nabojem, pada prema dnu oblaka, tako da donji dio oblaka postaje negativno naelektrisan. Ova negativna naelektrisanja se onda prazne u zemlju u vidu munje. Iz ovoga zakljucujemo da je grad glavni faktor u proizvodnji munje.Ove informacije su otkrivene nedavno. Do 1600 god. nove ere Aristotelova ideja o metetorologiji je bila dominantna. Na primjer, on je rekao da se atmosfera sastoji od dvije vrste zraka suhog i vlaznog. On je takodje rekao da je grom zvuk sudara izmedju suhog zraka sa susjednim oblacima, a munja je zapaljenje i gorjenje suhog zraka tankom vatrom. Ovo su neke od ideja o o meteorologiji koje su vladale u vrijeme Kuranske objave prije 14 stoljeca.
Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 03. Mart 2004

embrionski razvoj covjeka-alek

" O ljudi! ako ste u sumnji o podizanju mrtvih, pa uistinu, Mi smo vas stvorili od prasine, zatim od kaplje sjemena, zatim od zakvacka, zatim od grude mesa oblikovane i neoblikovane, da bismo vam objasnili. a dajemo da u matericama ostane sta hocemo, do roka odredjenog. zatim vas izvodimo kao dojence, potom da dostignete svoju punu snagu. .." (Kur'an,23:12-14)

"stvara vas u utrobama majki vasih, stvaranjem iza stvaranja, u tri tmine. To je Allah, Gospodar vas! Njegova je vlast. Nema boga osim Njega, pa kako se odvracate?" (Kur'an, 39:6)

prva faza koja pocinje nakon oplodjenja karakterizirana je strukturom nalik na pihavicu (alek), koji pokazuje kako se jajasce usadi u uterus. drugo znacenje rijeci alek jeste zakvacak (ono sto se pripije i visi). stvarna velicina embriona u ovoj fazi kada je embrion star svega oko 15 dana, je oko 0,6 mm. kada se embrion u ovoj fazi pogleda, ima oblik sazvakane gume.
druga faza razvoja je "mudga". embrion u ovoj fazi ima izgleda sazvakane materije jer na sebi ima linije, koji nalikuje na otiske zuba pri zvakanju. nakon sto se oplodjeno jajasce ugnijezdi u matericu, ono pocinje da prima hranljive tvari i energiju od svoje majke. u skladu sa tim brzo pocinje da raste, nakon sedmice ili dvije dobija oblik naboranog komada mesa. ovaj efekat dobija se zbog razvoja malih pupoljaka ili izbocina koje ce kasnije izrasti u kompletne organe i udove...

(opsirnije mozete naci u sljedecim izuzetno lijepim knjigama: "stvaranje i razvoj covjeka u svjetlu medicine i kur'ana", "kur'anski izazov znanosti" i "kur'an ispred nauke i civilizacije")

razmislimo ....

"tesko tebi! tesko tebi! i jos jednom:tesko tebi! tesko tebi! zar covjek misli da ce sam sebi prepusten biti, da nece odgovarati?? zar nije bio kap sjemena koje se ubaci, zatim ugrusak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik ucini, i od njega onda dvije vrste muskarca i zenu stvori, i zar Taj nije kadar da mrtve ozivi?!" (Al-Qijama, 34-40)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 03. Mart 2004

[SIZE=4]Ada sucuuuur za ovu moju pametnu seku Altunu[/SIZE]
Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

13

Utorak, 04. Januar 2005

Hej, ja nisam vidjela ovu temu..........


Evo još jedan dokaz da je islam ide ispred nauke:
Allah dž.š. kaže: “Majke neka doje svoju djecu pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpono bude.”(Al-Baqara, 233)
Danski naučnici iz Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu tvrde da produženo dojenje povećava inteligenciju djeteta. Ipak, ne mogu da objasne rezultate svojih ispitivanja i otkriju uzrok ovakvog dejstva dojenja - moguće je da postoje hranljivi sastojci u mleku koji utiču na koeficijent inteligencije, ali je moguće da pozitivno dejstvo ima i sam fizički kontakt deteta sa majkom. U istraživanju koje su sproveli danski naučnici, korišćeni su podaci o 9.125 beba rođenih u Danskoj između 1959. i 1961. godine, kao i podaci o njihovoj inteligenciji u odrasloj dobi. Deca koja su bila dojena duže od dva meseca natprosečno su inteligentna (koeficijent 101,7), a najveći koeficijent uočen je kod dece koja su bila dojena najmanje sedam meseci (106).

HVALA ALLAHU DŽ. Š. ŠTO NAM JE DAO KUR'AN.....
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

14

Četvrtak, 24. Mart 2005

Bravo sestro! :) Dokazano je i to da u majčinom mlijeku postoji sastojak koji pospješuje pamćenje i memoriju, da ga ne moze niko vjestački nadomjestiti niti ubaciti. I podaci koje sestra gore navede su naučno dokazani i samim time dokaz Mu'džize Kur'ana, a i Sunneta-hadisa. Jer kaže Resulullah, sallallahu alejhi we sellem: ''Dat mi je Kur'an i nešto kao on /hadis/.''

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 09. Juni 2005

“I objavio je Gospodar tvoj pčeli: “Pravi u brdima kuće i u drveću i u onom šta usprave,
Zatim jedi od svih plodova, i slijedi puteve Gospodara svog ponizno. Iz trbuha njihovih izlazi napitak različitih boja njegovih, u njemu je lijek za ljude. Uistinu, u tome je znak za ljude koji razmišljaju.”
(Kur’an, 16:68,69)
Allah dž.š. nam kaže da pčela proizvodi različite vrste hrane! Ovo je istina,s obzirom da pčela ima jedinstven stomak, koji proizvodi hranu (med), koji je različitih boja i ukusa.

Med je sastavljen od šećera kao što su: glukoza, fruktoza i minerala kao što su magnezijum, kalij, kalcij, soda, hlor, sumpor, gvožđe i fosfat. Tu su B1, B2, C, B6, B5 i B3 vitamini, koji se mijenjaju s kvalitetom nektara i polena. Pored toga u njemu se mogu naći bakar, jod i u manjim količinama cink. Takođe je u njemu prisutno nekoliko vrsta hormona.
Kao što je navedeno u Kur’anu, med ima osobinu da “liječi ljude.”
Danas su apikultura i pčelinji proizvodi postali novom granom za istraživanje u zemljama gdje je nauka uznapredovala. Koristi od meda su slijedeće:
med je niskokaloričan.
Kad se uporedi sa istom količinom šećera, on daje 40% manje kalorija nego šećer. Mada tijelu daje veliku energiju, on mu ne povećava težinu.
Lahka probavljivost.
Zbog toga što se molekule šećera u medu lahko pretvaraju u druge vrste šećera (fruktoza i glukoza) med se lahko probavlja kod većine ljudi uprkos tome što ima veliku koncentraciju kiseline.
Takođe pomaže bubrezima i crijevima da bolje funkcionišu.
Brzo ulazi u krv.
Kada se rastvori u blagoj vodi, med ulazi u krvotok u roku od sedam minuta. Slobodne molekule šećera u njemu čine da mozak funkcioniše lakše.
Pomaže nastanak krvi.
Med daje značajan dio energije koji je tijelu potreban za proizvodnju krvi. Sem toga on pomaže čišćenju krvi. Ima pozitivne efekte u regulisanju i olakšavanju cirkulacije krvi. Takođe on djeluje kao značajna zaštita od kapilarnih problema i arterioskleroze.
Suzbija bakterije.
Osobina ubijanja bakterija naziva se “inhibicijski efekat.” Eksperimenti provedeni na medu pokazuju da se njegova osobina ubijanja bakterija dva puta povećava kada se med razblaži vodom. Vrlo interesantno je primijetiti da se mlade pčele hrane medom razblaženim od strane pčela koje su odgovorne za njihov nadzor - kao da one znaju za ovu osobinu meda.
Žele rojal je supstanca koju proizvode pčele radilice unutar košnice. Unutar ove hranljive supstance nalazi se šećer, proteini, masnoće i mnogi vitamini.
Jasno je da je med, koji se proizvodi u daleko većim količinama nego što je to potrebno pčelama, stvoren da koristi ljudima. Takođe je jasno da pčele takav nevjerovatan posao ne bi mogle raditi same od sebe.
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 07. Septembar 2005

Citirano

Orginalno od iMan-a
“I objavio je Gospodar tvoj pčeli: “Pravi u brdima kuće i u drveću i u onom šta usprave,
Zatim jedi od svih plodova, i slijedi puteve Gospodara svog ponizno. Iz trbuha njihovih izlazi napitak različitih boja njegovih, u njemu je lijek za ljude. Uistinu, u tome je znak za ljude koji razmišljaju.”
(Kur’an, 16:68,69)
Allah dž.š. nam kaže da pčela proizvodi različite vrste hrane! Ovo je istina,s obzirom da pčela ima jedinstven stomak, koji proizvodi hranu (med), koji je različitih boja i ukusa.

Med je sastavljen od šećera kao što su: glukoza, fruktoza i minerala kao što su magnezijum, kalij, kalcij, soda, hlor, sumpor, gvožđe i fosfat. Tu su B1, B2, C, B6, B5 i B3 vitamini, koji se mijenjaju s kvalitetom nektara i polena. Pored toga u njemu se mogu naći bakar, jod i u manjim količinama cink. Takođe je u njemu prisutno nekoliko vrsta hormona.
Kao što je navedeno u Kur’anu, med ima osobinu da “liječi ljude.”
Danas su apikultura i pčelinji proizvodi postali novom granom za istraživanje u zemljama gdje je nauka uznapredovala. Koristi od meda su slijedeće:
med je niskokaloričan.
Kad se uporedi sa istom količinom šećera, on daje 40% manje kalorija nego šećer. Mada tijelu daje veliku energiju, on mu ne povećava težinu.
Lahka probavljivost.
Zbog toga što se molekule šećera u medu lahko pretvaraju u druge vrste šećera (fruktoza i glukoza) med se lahko probavlja kod većine ljudi uprkos tome što ima veliku koncentraciju kiseline.
Takođe pomaže bubrezima i crijevima da bolje funkcionišu.
Brzo ulazi u krv.
Kada se rastvori u blagoj vodi, med ulazi u krvotok u roku od sedam minuta. Slobodne molekule šećera u njemu čine da mozak funkcioniše lakše.
Pomaže nastanak krvi.
Med daje značajan dio energije koji je tijelu potreban za proizvodnju krvi. Sem toga on pomaže čišćenju krvi. Ima pozitivne efekte u regulisanju i olakšavanju cirkulacije krvi. Takođe on djeluje kao značajna zaštita od kapilarnih problema i arterioskleroze.
Suzbija bakterije.
Osobina ubijanja bakterija naziva se “inhibicijski efekat.” Eksperimenti provedeni na medu pokazuju da se njegova osobina ubijanja bakterija dva puta povećava kada se med razblaži vodom. Vrlo interesantno je primijetiti da se mlade pčele hrane medom razblaženim od strane pčela koje su odgovorne za njihov nadzor - kao da one znaju za ovu osobinu meda.
Žele rojal je supstanca koju proizvode pčele radilice unutar košnice. Unutar ove hranljive supstance nalazi se šećer, proteini, masnoće i mnogi vitamini.
Jasno je da je med, koji se proizvodi u daleko većim količinama nego što je to potrebno pčelama, stvoren da koristi ljudima. Takođe je jasno da pčele takav nevjerovatan posao ne bi mogle raditi same od sebe.


MashaAllah, ovako nesto vrijedi objaviti cesto.
Ovakve stvari su korisne, da Allah, Uzviseni, nagradi svakog onoga ko je bio uzrok da vidimo i procitamo ovaj text. Amiin. :klanja:

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 07. Septembar 2005

Amin! :)
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 08. Septembar 2005

Prikazali na satelitskom snimku jasno da su otkrili planetu koja kruzi oko dva sunca, te svaki dan ima dva izlaska i dva zalaska, te da je jedno sunce nesto vece od naseg, a drugo nesto manje. Mi im na to kazemo: Masha´Allah, to je senzacionalno otkrice. Ali isto kazemo i : >>Dobro jutro Columbo<<, jer u Kur´anu stoji: >>Rabbul-meshrikajni we Rabbul-magribejn<<= >>Gospodar dva istoka i dva zapada<</Er-Rahman, 17/ A na drugom mjestu kaze se u Kur´anu: >>Gospodar Istóká i zápádá<<. Dakle vise.
Zatim, teorija Big-Banga, od Einsteina, da je sve bilo u jednoj cjelini, pa je doslo do velikog praska=explozije:
``Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati?
/El-Enbija´,30/

Ljudi pokusavaju da ispituju i putuju po nebu i svemiru/bar jednom dijelu, parcetu/, te salju i satelite i ljude:
>>O druzine dzinnova i ljudi, ako mozete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc.<< /Er-Rahman, 33/ LAA HAWLE WE LAA KUWWETE ILLAA BILLAAH.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 08. Septembar 2005

Citirano

Orginalno od Ibn_Izzet
Prikazali na satelitskom snimku jasno da su otkrili planetu koja kruzi oko dva sunca, te svaki dan ima dva izlaska i dva zalaska, te da je jedno sunce nesto vece od naseg, a drugo nesto manje.

Gdje je prikazano? Moze li se negdje procitati o tome?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

20

Četvrtak, 08. Septembar 2005

Na video-kaseti: Jednoca Stvoritelja, II dio, koji govori o svemiru. Esselamu alejkum.

Social bookmarks