Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Utorak, 18. Januar 2005

Kurban - Mešihat ili Merhamet?

Citirano

U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i njegovim saopštenjem od 7. januara o.g. u vezi akcije kurbana koju nelegalno sprovodi Humanitarno društvo "Merhamet", Mešihat Islamske zajednice Sandžaka u Novom Pazaru izdaje sljedeće

SAOPŠTENJE


Već nekoliko godina unazad Humanitarno društvo "Merhamet", i pored upozorenja od strane Mešihata, nelegalno sprovodi akciju kurbana, vjerski čin koji je u isključivoj nadležnosti Islamske zajednice, a koja jedina ima pravo i obavezu da tumači, organizuje i sprovodi ovaj i druge vjerske obrede.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka već 12 godina organizuje akciju kurbana za potrebe ishrane učenika Medrese "Gazi Isa-beg", kao i velikog broja korisnika zdravstvenih, humanitarnih i socijalnih ustanova, te siromašnih porodica i pojedinaca u Sandžaku i šire. Obzirom da se od uplaćenih kurbana dobija dovoljna količina mesa, Humanitarnom društvu "Merhamet" je od strane Mešihata ponuđena mogućnost da sve godišnje potrebe svoje kuhinje za mesom podmiruje iz zaliha hladnjače Medrese, ali je ova organizacija to odbila, što govori o sumnjivim namjerama i mogućim zloupotrebama kada je ova akcija u pitanju

U tom smislu, Islamska zajednica nema uvida u akciju kurbana Humanitarnog društva "Merhamet" te se nedvosmisleno ograđuje od ovakvih i sličnih akcija, ne garantujući ispravnost izvršenja vjerskih propisa koji se organizuju u režiji humanitarnih, privatnih i drugih organizacija, apelujući na pripadnike islama da zbog svoje neinformisanosti ne dovode u pitanje ispravnost ovog uzvišenog ibadeta.

Mearifska služba Mešihata


[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Utorak, 18. Januar 2005

Daj par pojasnjenja u vezi gore navedenog. Konkretno, da li i GDE pise da Mesihat ima ekskluzivno pravo na organizaciju klanja kurbana i zasto to recimo ne moze da radi i Merhamet? Ako cemo o sumnjama, ima ih svuda. Mesihat se brate mnogo petlja u sve. Iskreno, muftiju zaista cijenim ali to ne znaci da ga uvijek i podrzavam. Ovaj svojevrsni rat traje vec godinama unazad i kranjnje je vrijeme da se situacija rasvetli. Ako je Mesihat nadlezan molim dokaze.
Sit Hungry Doesn't Believe

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

3

Utorak, 18. Januar 2005

Potpuno podržavam Mešihat u vezi sa kurbanima. Nikada mi nije bilo jasno zbog čega klanje kurbana nije zajedno ako obije organizacije pomažu siromašnima i ugroženima. Dopada mi se to što Mešihat daje kurbane za ishranu učenika u medresi jer je njihovo učenje jedan vid Borbe na Allahovom putu. Znam da Mešihat meso od Kurbana daje još i za ishranu bolesnika u bolnici, za starački dom u Tutinu, za bolesne u Novopazarskoj banji... a znam i da je dio od tih kurbana išao i čak do Subotice, kao i u mnoga druga mjesta širom SCG, u cilju da pomognu muslimane. Mislim da IZ zna kome je pomoć potrebna i da je bolje kad to klanje obave stručni ljudi, oni koji su najbolje upoznati s ovim propisom. Jedno mi nije jasno: ako je Mešihat tražio od Merhameta da se ujedine po ovom pitanju, zašto to oni nisu prihvatili, ako i oni imaju cilj pomaganje onih kojima je pomoć potrebna???
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Utorak, 18. Januar 2005

U mesihatovom saopstenju se kaze da je klanje kurbana vjerski cin koji je iskljucivo u nadleznosti Islamske zajednice. Po ovome dakle slijedi da kada neko drugi organizovano prikuplja kurbane on radi slicno onome ko samostalno organizuje klanjanje dzuma-namaza izvan okvira Islamske zajednice. Poenta je dakle u tome da postoje aktivnosti koje su iskljucivo u njihovoj nadleznosti. Za dokaze iz izvora islama bi se moralo pitati direktno muftiju. Znam da je rijaset u Bosni ima isti stav kao i nas mesihat.

A ko zna, da se na dzuma-namazu moze zaraditi koja para mozda bi se nasao neko i to da organizuje.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Utorak, 18. Januar 2005

@ed: Opet mi nije jasno. Primer, ako covek samostalno kolje kurban da li on to radi mimo vjerskih propisa. O klanjanju dzume van dzemata nema govora jer je to nemoguce, ali ovo gore navedeno je moguce koliko ja znam. Dakle, nije manji sevap onome ko to odradi samostalno od onoga ko plati Mesihatu. Da li me razumijes sta hocu da kazem. U tom smislu Merhamet moze samostalno organizovati klanje kurbana, a kome oni dijele meso jna zaista ne znam (niti zelim u to ulaziti). Allah zna kome ce primiti nijet!
Sit Hungry Doesn't Believe

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Utorak, 18. Januar 2005

Aviceno, za detalje ces morati da pitas nadlezne. Ja koliko primjecujem odluka se tice organizovanog klanja kurbana. Slicno kao kada neko iz ko zna kojih razloga ne klanja dzumu ali je zato obavezan kod kuce klanjati farz podne namaza. Ne vidim da je problem da neko sam kod kuce zakolje kurban.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 19. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin

Citirano

U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i njegovim saopštenjem od 7. januara o.g. u vezi akcije kurbana koju nelegalno sprovodi Humanitarno društvo "Merhamet", Mešihat Islamske zajednice Sandžaka u Novom Pazaru izdaje sljedeće

SAOPŠTENJE


Već nekoliko godina unazad Humanitarno društvo "Merhamet", i pored upozorenja od strane Mešihata, nelegalno sprovodi akciju kurbana...itd. itd.

Tragom ove vijesti otišao sam na sajt Rijaseta IZ BiH i potražio saopćenje ovog organa:

Citirano

SAOPCENJE RIJASETA O KURBANIMA MERHAMETA


Sarajevo, 7. januar, (MINA) - Povodom akcije kurbana koju vec nekoliko godina, ali ove godine s posebnim intenzitetom, provodi humanitarna organizacija "Merhamet" u domovini i dijaspori, kao što to cini i do sada nepoznata organizacija "Pomoc" iz Visokog, te još neke druge humanitarne organizacije, Rijasetu Islamske zajednice su se obratili mnogi džematlije s pitanjem da li je to što rade humanitarne organizacije sa odobrenjem Islamske zajednice u BiH ili nije. U vezi s tim Rijaset Islamske zajednice u BiH daje saopcenje u kojem se kaže: -To što rade "Merhamet" u Sarajevu, "Pomoc" u Visokom i neke druge humanitarne organizacije u domovini i dijaspori nije sa odobrenjem Islamske zajednice u BiH. Obred kurbana je prije svega islamska dužnost, a sve što je u Bosni i Hercegovini islamska vjerska dužnost Rijaset IZ-e je jedina institucija koja ima pravo i obavezu da je tumaci, organizira i vodi. "Merhamet" i "Pomoc" su humanitarne organizacije. One nisu ovlaštene da organiziraju i vode akciju klanja kurbana. Prema tome, muslimani u domovini i dijaspori imaju pravo znati da Islamska zajednica u BiH nema uvida u akciju kurbna humanitarnih organizacija i zato se, Rijaset Islamske zajednice, jasno i nedvosmisleno ogra|uje od tih akcija. Rijaset Islamske zajednice u BiH skrece pažnju imamima u domovini i dijaspori da ne sudjeluju u akciji kurbana koja se provodi izvan Islamske zajednice. Rijaset Islamske zajednice ovim saopcenjem želi otklonitu sve nejasnoce oko akcije kurbana i pozvati muslimane da imaju povjerenje u Islamsku zajednicu koja brine o ispravnosti njihovih vjerskih propisa. Molimo Allaha, dž.š., da nam pomogne da živimo u zajedništvu naše vjere onako kao je On, neka je Uzvišen, zadovoljan, kaže se u saopcenju Rijaseta IZ u BiH.(kraj)


Dakle kaže se da se Rijaset IZ jasno i nedvosmisleno ograđuje , pri čemu ne naziva taj čin ni legalnim ni nelegalnim, za razliku od stava našeg Mešihata. U tom smislu, mislim da je pozivanje na ovo saopćenje u saopštenju koje je izdao Mešihat IZ Sandžaka, blago rečeno - posmatranje odraza u krivom ogledalu ( iliti zrcalu).

Ne sviđa mi se ni ovo poređenje obreda klanja kurbana i obavljanja džuma namaza uz pokušaj analogizacije ovo dvoje - a naročito mi se ne sviđa rečenica:

Citirano

A ko zna, da se na dzuma-namazu moze zaraditi koja para mozda bi se nasao neko i to da organizuje.

-jer ipak neosnovano upućuje čitaoca na zaključak da organizovanjem klanja kurbana Merhamet usput i "zarađuje neku paru", za šta pri tom ne nudi nikakvih dokaza, osim činjenice da Merhamet organizaciju istog tog organizovanog klanja kurbana ne prepušta drugoj organizaciji...
Lično mislim da kurban, ko god ima uslova za to- treba klati kući, bez institualizacije ovog čina, već onako kako se to vekovima radilo, bez obzira što je i u tim vekovima postojala i IZ a i Merhamet
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 19. Januar 2005

Citirano

Rijaset Islamske zajednice ovim saopcenjem želi otklonitu sve nejasnoce oko akcije kurbana i pozvati muslimane da imaju povjerenje u Islamsku zajednicu koja brine o ispravnosti njihovih vjerskih propisa.

Rijasetu ocigledno nije poslo za rukom, barem ne kada je Sans u pitanju :D .

Osim sto se ogradio rijaset je jos i rekao za ove druge organizacije da one nisu ovlaštene da organiziraju i vode akciju klanja kurbana a zatim Rijaset Islamske zajednice u BiH skrece pažnju imamima u domovini i dijaspori da ne sudjeluju u akciji kurbana koja se provodi izvan Islamske zajednice. Zar bi sve ovo sto rijaset rece imalo smisla da je akcija koju sprovode pomenute organizacije legalna? Ogledalo (ili ti zrcalo) je potpuno ravno i ne deformise sliku. Bice da je tvoj ugao posmatranja preostar :D .

Povlacenje paralele izmedju dzume i kurbana je na osnovu toga da je i jedno i drugo vjerski cin ili ti ibadet a organizovan ibadet je u nadleznosti nadleznih.

A sto se tice toga da nisam naveo nikakav dokaz da Merhamet zaradjuje na kurbanima osim činjenice da Merhamet organizaciju istog tog organizovanog klanja kurbana ne prepušta drugoj organizaciji, tu si u pravu. Povlacim svoju rijec :) .
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 19. Januar 2005

To što druge organizacije nisu ovlaštene, samim tim što nemaju ovlašćenje ne predstavlja nelegalnost a ni neispravnost. Ni onaj seljak koji dođe da proda svoje stado za kurbane nije ovlašćen, pa ipak prodaje, ni onaj koji dođe i odabere od njega kurban koji će žrtvovati nema nikakvo ovlašćenje, niti mu treba...
S druge strane to što Rijaset IZ poziva muslimane članove da imaju poverenja u Islamsku zajednicu koja brine o ispravnosti njihovih vjerskih propisa, ničim ne ukazuje na to da je sve drugo van toga neispravno. Dakle Rijaset tvrdi da je organizovano klanje u organizaciji IZ ispravno a ne o drugima i o njihovoj ispravnosti. Stav Rijaseta je daleko mudriji i primereniji situaciji, samim tim što ne isključuje druge mogućnosti i ne naziva ih nelegalnim - što ipak priznaćeš predstavlja zalaženje u tuđ nijet.
To što poziva imame da ne sudjeluju u organizaciji klanja kurbana van Islamske Zajednice je interna stvar poslodavca i zaposlenog i ne obavezuje druge.

Džuma i klanje kurbana jesu vjerski činovi, jesu ibadeti ( ibadet= robovanje ) pri čemu je džuma kolektivni ibadet i njegovo organizovanje kao takve, tj. kolektivne spada pod nadležnost IZ, dok je pak klanje kurbana individualni ibadet i ( iz ovog, mog - možda preoštrog- ugla) njegova kolektivizacija može da se dovede u vezu sa IZ taman u tolikoj meri koliko i individualizacija džume namaza.

No ne bih da dalje polemišem o tome, bar ne sad u ovo predpraznično vreme, a svoje stavove o kurbanu i mišljenjima o tome: šta smatramo ispravnim, i na osnovu čega -možemo i po Bajramu.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 19. Januar 2005

Citirano

To što druge organizacije nisu ovlaštene, samim tim što nemaju ovlašćenje ne predstavlja nelegalnost a ni neispravnost.

Mora li merhamet da ima ovlastenje ili ne mora. Ako mora (a ovi tvrde da na osnovu propisa serijata imaju monopol) onda je njihova akcija nelegalna ako to ovlastenje nemaju. Seljaku da bi prodao svoje stado kao i onome ko kupuje ne treba od nikoga ovlastenje te sada mogu ja tebi da prigovorim na neosnovanoj paraleli.

Citirano

S druge strane to što rijaset IZ poziva muslimane članove da imaju poverenja u Islamsku zajednicu koja brine o ispravnosti njihovih vjerskih propisa, ničim ne ukazuje na to da je sve drugo van toga neispravno.

Jest, ali rijaset ne kaze samo da clanovi trebaju imati povjerenja u njih vec i ovo: Obred kurbana je prije svega islamska dužnost, a sve što je u Bosni i Hercegovini islamska vjerska dužnost Rijaset IZ-e je jedina institucija koja ima pravo i obavezu da je tumaci, organizira i vodi.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 19. Januar 2005

Znači li to da kojim slučajem, ukoliko ovo ovako sad prođe, u narednih sto godina ( ili možda već koliko sutra) možemo očekivati neki novi pomak u toj ekskluzivnosti?

Sad se kao jedan od argumenata za prepuštanje organizacije IZ i izbegavanje klanja u sopstvenoj režiji pominje i to da je pitanje koliko ljudi je spremno i sposobno ispravno obaviti ovaj ibadet. Šta da očekujemo sutra? Možda neku novu situaciju, za koju će se opet postaviti pitanje ispravnosti i ponuditi opcija da se sve prepusti "onima koji to znaju" uz materijalno pokriće njihovog osposobljavanja, pri čemu će se organizovanje istog od strane nekog drugog smatrati "nelegalnim" a pravo Islamske Zajednice ekskluzivnim?

Opet kažem, i sada ću ostati dosledan tome i neću dalje polemisati dok ne prođu ovi mubarek dani...

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 19. Januar 2005

Bajram Serif Mubarek Olsun!

:)
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

KAPTAIN

Početnik

(10)

 • »KAPTAIN« je muško

Postovi: 7

Datum registracije: 10.01.2005

Lokacija: novi pazar.SANDZAK

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 19. Januar 2005

SELLAM ALEJKUM..

Da ne bih mnogo razmusljao ko je u pravu a ko nije ja i moja porodica smo odlucili da je najbolje ove godine da zakoljemo kurban kuci..Mada me ne bi zacudilo da neko izjavi i to da klati kurban kuci nije kabul..

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 19. Januar 2005

Mozda nije mjesto al svi pomenuse cumu namaz kao jedan cin koji treba bit organiziran u okvirima IZ. Radim u jednoj firmi i bas nemamo mogucnosti ici u dzamiju i klanjati namaz u organizaciji neke od IZ :O , nas mali dzemat ima svog imama i mujezina i tako obavljamo namaz, dakle u ilegali. U nasoj vjeri sve moze bez IZ da se obavi, no ne treba praviti haos. Licno mislim da nije trebalo izdavati ova saopstenja i u ove mubarek dane uznemiravati vjernike.
Ovom prilikom svim muslimanima na forumu: Kurban Bajram mubarek olsun!
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 19. Januar 2005

eselamu alejkum sto se tice klanja kurbana poprije bih dao u Mesihat ... jer ipak je To INSTITUCIJA koja je nadlezna za vjeru... i vjerska pitanja i obrede..
Dok je Merhamet samo Humanitarna Organizacija ....koja rado prima od svakog donaciju negledajuci dali poneki proizvod sadrzi sastave koji su haram konzumirati... dalje nebih .... da tefsirim..... :D
ima tu alima ko ED ili Sandzacki_Sin... (mala sala halalite)

a iskreno kurban ne dajem ni jednom ni drugom nego Kuci sa Bajram Namaza Sam Prinesem Zrtvu Allahu.dz.s...

Molim Allaha dz s da svima nama ukabuli Klanje Kurbana i da nas zajedno u Dzennet sastavi ....

[SIZE=3]BAJRAM MUBEREK OLSUN [/SIZE]
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 19. Januar 2005

Iz obavjestenja:

Citirano

vjerski cin koji je u iskljucivoj nadležnosti Islamske zajednice


Ovdje se misli na institucionalno (organizovano) klanje kurbana. To nema veze sa pojedinacnim praktikovanjem ovog ibadeta. Ovo vazi za one koji nemaju prostora, vremena, ili pak imaju zelju da daju nekome ko ce to za njega obavit.
Posto je klanje Kurbana vjerski cin normalno je da treba to prepustiti vjerskoj zajednici. Medjutim kao i svaki drugi i ovaj propis svak moze tumaciti na svoj nacin (a samo je jedan nacin ispravan) jer su posljedice neispravnog obavljanja na ovom dunjaluku nevidljive. Zato se ovoliko ljudi i busaju i pustaju svoju pamet da trci ispred Allahovih dz.s. propisa.
Ljudi koji kuci obavljaju ovaj ibadet takodje to rade uz konsultovanje imama, knjiga ili na neki drugi nacin ali opet povezano sa intitucijama IZ-e (bilo ovdje ili na nekom drugom mjestu). Naravno prate serijatske propise tokom klanja i dijeljenja, zar ne?

Ovdje nije problem kome ce ko dati kurban. Najbolje je ako moze da ga svojom rukom zakolje. Problem je sto se mi prema IZ-e postavljamo kao prema nekoj firmi. Pa sta je ta Islamska Zajednica? Jesmol to mi? Ko su ti ljudi? Sta ce nama IZ-e?
Hajde sada u svaku mahalu da napravimo po jednu IZ-e. Sta mislite o tome? Sta mislite da u svaku dzamiju imamo po dva ili tri imama? Ili da svaka kuca ima nekoliko gazdi?
Zasto Sanse svoju pamet i svoja licna tumacenja ne koristis kada se razbolis? Jel se sam lijecis ili odes kod ljekara? I ako odes kod kojeg odes? Kod onoga sto ima diplomu koju mu je izdala neka institucija ili kod nekih nadrilekara koji rade na crno? Sto tada ne uzmes da tumacis medicinu?
U islamu je jasno definisana hijerarhija upravo da nebi doslo do haosa. Moze postojati samo jedan halifa na dunjaluku. Moze postojati samo jedan reis u drzavi. Moze samo jedan muftija u muftijstvu i samo jedan imam u dzematu. Kao i sto moze biti samo jedna glava porodice.

Na kraju ovo obavjestenje shvatite kao skidanje obaveze koju ljudi zaposljeni u IZ imaju prema nama. Oni su rekli kako treba, a mi kako hocemo.

Sto se tice konkretno Merhameta njih pitam sta im je cilj? Ako im je cilj da ishranjuju gladne i siromasne pa zar im nije lakse da samo poruce koliko im treba mesa bez ostale muke?
Sta mislite da muftija otvori zubarsku ordinaciju dali biste otisli kod njega da vam popravi zube? Ja nebih sigurno, isto kao sto nebih dao jednom zubaru svoj kurban. Sta bi tek pricala tada ova nasa carsija kada se ovoliko buni sto Islamska zajednica brine o islamskim propisima!?!

Citirano

muhadzer:
Radim u jednoj firmi i bas nemamo mogucnosti ici u dzamiju i klanjati namaz u organizaciji neke od IZ , nas mali dzemat ima svog imama i mujezina i tako obavljamo namaz, dakle u ilegali.

Brate nemoj tako o dzumi. Ne postoji namaz u ilegali. Postoje jasno definisani propisi kako i ko moze obavljati dzumu namaz jer je to zajednicki ibadet. Posto si rekao neke od IZ pretpostavljam da si u dijaspori a tamo su stvari malo drugacije nego ovdje. Ovako sturo iznosenje informacija o dzumi u "ilegali" izaziva fitnu.

Dok nase hadzije putuju ka muzdelifi molim Allaha dz.s. da im ukabuli dove koje su cinili danas na Arefatu! :klanja:

<b><font face='verdana' size=4 color="#005500">
<center>BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN</center>
</FONT></b>

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško
 • »Sandzacki_sin« je autor ove teme

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 19. Januar 2005

Esselamu alejkum

Dakle, Sanse nisu tvoji pogledi preoštri, ali riječi su toliko bile oštre da sam se prosto začudio tome od tebe, pogotovu znajući da se ti trudiš da ne izvlačiš zaključke do kojih si došao na osnovu nekakvih šturih činjenica.

Dakle:

Citirano

U tom smislu, mislim da je pozivanje na ovo saopćenje u saopštenju koje je izdao Mešihat IZ Sandžaka, blago rečeno - posmatranje odraza u krivom ogledalu ( iliti zrcalu).


Prosto ne smijem ni da pomislim kako bi to nazvao kada ne bi blago govorio, tj. kada bi ga nazvao „pravim imenom“. Laganje? Potvora?

Saopštenje Mešihata jeste u skladu sa saopštenjem Rijaseta. Kao što vidiš Mešihat upućuje isti poziv kao i Rijaset, tj. poziva da se kurbani uplate u Islamsku zajednicu, a što se tiče humanitarnih organizacija jasno i nedvosmisleno se stavlja do znanja da one nemaju veze sa Islamskom zajednicom.

Ali saopštenje Mešihata nije doslovno prenošenje saopštenja Rijaseta. To se jasno vidi i prije nego se stigne do te inkriminisane riječi „legalno“. Rijaset govori o stanju u Bosni i Hercegovini, dok Mešihat govori o stanju u Sandžaku. I ako Rijaset njihove paralelne organizacije koje se bave klanjem kurbana ne nazove nelegalnim to ne znači da su i ove naše lokalne ispravne.

A da li su uplate kurbana Merhametu legalne ili ilegalne tu dileme ne može biti, kada se sagledaju sve činjenice. Dakle, nije nikakva tajna šta Merhamet radi. Kurbane koji se kod njih uplate se koriste za potrebe njihovih kuhinja. I naravno nije nikakva tajna da oni ne utroše sav novac od kurbana na same kurbane, već podmire svoje godišnje potrebe za mesom, a za preostalu sumu kupuju zejtin, šećer, so, brašno…, naravno za potrebe svoje kuhinje. Niko njih ne naziva lopovima i ne optužuje ih da ostvaruju ličnu korist od toga. Eto samo kolko da to jasno kažem!!!

I sad da se vratimo pitanju legalnosti i nelegalnosti. Ne može se koristiti ni jedan zakon po ovom pitanju osim šerijata. A šerijat je jasan da se mora zaklati onoliko kurbana koliko se uplati, i ni jedan dinar ne smije otići na drugu stranu. Koliko glava toliko kurbana.

Samim tim je akcija Merhameta NELEGALNA SA STANOVIŠTA ŠERIJATA jer čak i kada bi samo jednu uplatu kurbana ostavili za druge potrebe onda bi doveli u pitanje ispravnost svih ostalih kurbana i pitanje je da li bi bio ispravan ibadet IKOME ko je kod njih uplatio. Ko je taj ko smije da uplati kurban i rizikuje da li će baš njegov biti propisno zaklan ili će njegova vrijednost otići u druge svrhe, KADA SE ZNA DA JE KURBAN IBADET KOJI ZAHTIJEVA PUŠTANJE KRVI, a šećer ne krvari. Onaj koji svjesno prihvati na sebe taj rizik u stvari i ne rizikuje ništa, neka zna da ibadet nije ispunio. A što se tiče onih koji su u neznanju to uradili za nadati je se da će im Allah oprostiti i prihvatiti njihov ispravan nijet.

Što se tiče Mešihata oni sprovode organizovano klanje kurbana. Danas je vrijeme takvo da dobar dio ljudi nema uslova da nekoliko dana pred Bajram drži i ishranjuje svoj kurban. Ovo im je alternativa, pa ko hoće bujrum a ko neće nije ni dužan. Ali oni koji se odluče da svoje povjerenje poklone Islamskoj zajednici mogu da znaju da će svaki njihov dinar biti utrošen upravo na kurbane, a ni jedan dio tih para ne ide niti na finansiranje same akcije klanja, niti na čišćenje kurbana i odvajanje koža, niti na transport do specijalnih hladnjača u kojima se meso duboko zamrzava i sprema se da pregodini, niti na skladištenje toga mesa u hladnjačama tokom cijele godine… a kamo li na nekakve troškove koji nemaju nikakve veze sa ovim ibadetom.
Jedno zasigurno znam: Mešihat poslije akcije klanja kurbana ima daleko više mesa nego što su potrebe i Medrese i humanitarne organizacije IHO i svih ostalih organizacija koje nisu u vezi sa Mešihatom, ali od njih dobijaju meso.

Druga stvar je da je Islamska zajednica dužna da upozori i upozna muslimane ovih prostora sa činjenicama, jer bi svojom šutnjom opravdali ovakve akcije Merhameta i samim tim ponijeli dio grijeha zbog toga. Lijepo je što Merhamet pomaže sirotinju, ali NE OD KURBANA NA OVAKAV NAČIN.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 20. Januar 2005

Žalosno, oko čega se ljudi svadjaju! :O Klasična bitka za ovozemaljske (prolazne) sitnice... koja je tako nedostojna. Stid me je ovo i čitati! Ovakvo saopćenje Mešihata degradira obe institucije- i Merhamet kao jednu organizaciju humanitarnog karaktera, a zasigurno i njih same!

Ja se slažem sa prethodnicima koji su rekli da je Mešihat ipak institucija koja brine o vjeri (to je rekao bux čini mi se) ali ne smijemo zaboraviti da Kurban ima takodjer karakter humanosti (milosrdja) a Merhamet je, po svom statutu i načinu djelovanja, ipak humanitarno društvo. Zašto se onda svadjaju?!

Prljaju Krbane svojom nedoličnom svadjom oko ovoga svijeta! Eto, sjetih se jednog dogadjaja iz života časnog poslanika, s.a.


Poslanik Muhammed s.a. je jedamput došao kući i upitao je svoju kći Fatimu:
- Je li ostalo šta od onog kurbana od prije neki dan?
- Sve sam razdijelila drugima, a nama je ostala samo jedna plećka.
- Ostalo je sve osim te plećke . reće poslanik.


Kako dubok odgovor... ono što podijelimo drugima, ostaje nama, kao zalog. :)

Prema tome, mislim da Mešihat ne bi trebao postupati poput crkve, pa za sebe prisvajati sve ingerencije vjere, jer njihova uloga na ovoj zemlji bi trebala biti iznad ovakvih saopćenja.

I Mešihat i Merhamet u ovome trebaju saradjivati a ne svadjati se! Jer, "Merhamet" je humanitarno društvo... i njihovi će kurbani stići do gladnih!

Prema tome, neka svaki pojedinac odluči gdje će uplatiti kurban... u Mešihat ili Merhamet, ili uopće neće ni jednima ni drugima već će sam sve obaviti, kako ne bi učestvovao u ovim prljavim radnjama.
X(

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

19

Utorak, 25. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin

Citirano

U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i njegovim saopštenjem od 7. januara o.g. u vezi akcije kurbana ...

....Obzirom da se od uplaćenih kurbana dobija dovoljna količina mesa , Humanitarnom društvu "Merhamet" je od strane Mešihata ponuđena mogućnost da sve godišnje potrebe svoje kuhinje za mesom podmiruje iz zaliha hladnjače Medrese, ali je ova organizacija to odbila, što govori o sumnjivim namjerama i mogućim zloupotrebama kada je ova akcija u pitanju

...ne garantujući ispravnost izvršenja vjerskih propisa koji se organizuju u režiji humanitarnih, privatnih i drugih organizacija , apelujući na pripadnike islama da zbog svoje neinformisanosti ne dovode u pitanje ispravnost ovog uzvišenog ibadeta .

Crvenim slovima su označeni dijelovi zbog kojih sam saopštenje uporedio sa blago rečeno slikom u iskrivljenom ogledalu, želeći, prije svega, da onima koji su ga pisali i koji ga čitaju ukažem na:
- ne baš jasno izraženi sklad između ova dva saopštenja,
-na zalaženje u tuđ nijet bez proispitivanja sopstvenog, i na
- uvođenje (na sporedna vrata) svih drugih načina organizovanja ovog ibadeta van institucije IZ u okvire ovog saopštenja
- dodatno unoseći i sumnju u srca onih koji su se već odlučili i žrtvovali kurban na neki drugi, a ne na ovaj preporučeni ( od strane Mešihata) način.

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin
A da li su uplate kurbana Merhametu legalne ili ilegalne tu dileme ne može biti, kada se sagledaju sve činjenice. Dakle, nije nikakva tajna šta Merhamet radi. Kurbane koji se kod njih uplate se koriste za potrebe njihovih kuhinja. I naravno nije nikakva tajna da oni ne utroše sav novac od kurbana na same kurbane, već podmire svoje godišnje potrebe za mesom, a za preostalu sumu kupuju zejtin, šećer, so, brašno…, naravno za potrebe svoje kuhinje. Niko njih ne naziva lopovima i ne optužuje ih da ostvaruju ličnu korist od toga. Eto samo kolko da to jasno kažem!!!


Hrabro rečeno, pri tom još nazvano činjenicama - bez ijednog jakog argumenta da ove citirane reči to zaista i jesu. Razotkrivena tajna misterija Merhametovog merhameta - i jasno rečeno - ali bez ikakvih dokaza za jasnoću toga što jeste nazvano jasnim.

Dakle, u Merhametu - gde je uplata kurbana bila 100 eura u tih istih 100 eura našlo se mesta i za zejtin, brašno, so, šećer, sirće itd. itd... dok je svih 130 eura uplaćenih u Mešihat otišlo tamo gde treba, a Mešihat je pri tom još i dodao sve uzgredne troškove na svoj teret pa iz akcije izlazi sa materijalnim gubitkom koji nadoknađuje sevapom stečenim zbog toga. Dakle, što više kurbana uplaćenih u Mešihat - to veći materijalni gubitak ove organizacije. Ispade još i da su svi oni koji nisu uplatili svoje kurbane preko Mešihata - pomogli isti, jer da jesu, doneli bi mu dodatne troškove.
Da se razumijemo- ne ulazim u to kako akciju sprovodi Mešihat. Vjerujem i hoću da vjerujem da im je nijet čist i da sve rade po znanju i po savjesti onih koji će, u krajnjoj liniji snositi sve blagodati a i sve posljedice te iste savjesti.
Neka su oni pošteni - i treba da jesu, i jesu inšallah - ali to ne znači da je sve što nije pod njihovom kontrolom nepošteno i nešerijatski. Islam je lahka vjera, bez naročite potrebe za posredovanjem. Islam zahtijeva i podrazumjeva čist nijet iz čistog srca a šehadet, namaz, post, zekjat, kurban , ibadet Allahu dž.š. izviru iz tog i takvog nijeta i srca, bez obzira da li se radi o institualizovanom ili neinstitualizovanom načinu sprovođenja. Osnovni zadatak i osnovna uloga institucija jeste da ovaj i ovakav Islam širi na zemlji a ne da sugeriše drugima da to ne rade van njih.

Citirano

Orginalno od Root-a:
Zasto Sanse svoju pamet i svoja licna tumacenja ne koristis kada se razbolis? Jel se sam lijecis ili odes kod ljekara? I ako odes kod kojeg odes? Kod onoga sto ima diplomu koju mu je izdala neka institucija ili kod nekih nadrilekara koji rade na crno? Sto tada ne uzmes da tumacis medicinu?


Hvala Allahu dž.š. zdravo sam i dobro. Ti kako si mi ?
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

20

Utorak, 25. Januar 2005

Citirano

Orginalno od sans
Da se razumijemo- ne ulazim u to kako akciju sprovodi Mešihat. Vjerujem i hoću da vjerujem da im je nijet čist i da sve rade po znanju i po savjesti onih koji će, u krajnjoj liniji snositi sve blagodati a i sve posljedice te iste savjesti.
Neka su oni pošteni - i treba da jesu, i jesu inšallah - ali to ne znači da je sve što nije pod njihovom kontrolom nepošteno i nešerijatski.

Ovdje nije rijec o svemu vec o islamskoj vjerskoj duznosti. Diskusija je pocela oko legalnosti onoga sto radi merhamet. Jos jednom da citiram rijaset:

Citirano

Obred kurbana je prije svega islamska dužnost, a sve što je u Bosni i Hercegovini islamska vjerska dužnost Rijaset IZ-e je jedina institucija koja ima pravo i obavezu da je [U]tumaci, organizira i vodi[/U] .

Sanse, valja ovo ili ne valja? Je li dovoljno jasno ili nije?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Social bookmarks