Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

  • »zuti cvijet« je žensko
  • »zuti cvijet« je autor ove teme

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 05. Decembar 2007

Maltretiranje na internetu

Da li vam se ikada desilo da vas neko maltretira preko interneta? Da vas laže, lažno se predstavlja i da to utiče na vaš život?


Maltretiranje putem Interneta

Zlobne SMS poruke, prijeteći e-mailovi i tračanje na Internetu svima onima koji to čine daje novu moć nad njihovim žrtvama pa čak iako se one nalaze na sigurnom - u svojim domovima. Naime, američka studija pokazuje da su dvije trećine školaraca u SAD bile žrtva savremenog maltretiranja ili ogovaranja.

Dvije trećine ispitanih školaraca potvrdilo je da su već, u više navrata maltretirani putem Interneta, odnosno da su putem e-maila i SMS-a primali prijeteće poruke te da su bili predmet cyber-ogovaranja.

Istraživači sa Univerziteta Riverside saglasni su u tome da roditelji i nastavnici moraju udružiti svoje snage kako bi zaustavili ovakvo ponašanje bez da svojoj djeci uskrate potrebni pristup Internetu.

"Zlostavljanje putem Interneta preraslo je u novu formu društvene okrutnosti među školarcima, ali i odraslima“, objasnili su za Reuters autori studije, Kirk Williams i Nancy Guerra.

Istraživanja su pokazala da je broj maltretirane djece porastao za čak 50% u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

"Maltretiranje i zadirkivanje putem Interneta raste u tolikoj mjeri jer ne može biti kontrolisano. Nastavnici i roditelji često ne znaju šta njihova djeca rade za računarom tako da i ne mogu sankcionisati loše ponašanje. Stoga je potrebno da se roditelji, pa i prosvjetni radnici uključe u aktivnosti djece“, dodao je Williams.

Žrtve maltretiranja putem Interneta trpe psihičko zlostavljanje koje može imati teške posljedice s obzirom na problematične godine žrtava.

(Sarajevo-x.com)

Samoubistvo nakon poruka na MySpaceu

Tužilaštvo u St. Louisu saopćilo je u ponedjeljak da protiv osoba koje su slale okrutne poruke putem Interneta 13-godišnjoj djevojčici koja je potom izvršila samoubistvo, neće biti podignute optužbe što znači da niko neće odgovarati za smrt maloljetne djevojčice.

Glavni tužitelj Jack Banas kazao je da iako shvata bijes javnosti i porodice trinaestogodišnje Megan Meier, on nema dovoljno osnova kako bi podigao optužnicu protiv bilo koga i kako bi neko odgovarao za smrt djevojčice, izvijestio je AP.

"Nadali smo se da će se provesti neka istraga i da će se neko optužiti, ali moram priznati da me ne iznenađuje ovakav ishod cijele priče“, kazala je Tina Meier, majka djevojčice koja je izvršila samoubistvo.

Djevojčica se objesila 16. oktobra 2006. godine, nekoliko minuta pošto je putem stranice za društveno uvezivanje MySpace primila prijeteće poruke. Umrla je narednog dana od posljedica vješanja. Roditelji su kasnije spoznali da dječak s kojim je njihova Megan komunicirala putem MySpacea zapravo uopće ne postoji.

Policijski izvještaji su pokazali da je žena iz susjedstva zajedno sa svojom 18-godišnjim uposlenicom iz zabave fabricirala account i pozvala Megan na razgovor pretvarajući se da je dečko po imenu Josh koji je zainteresovan za Megan. No nakon nekog vremena komuniciranja, "Josh“ je počeo zlostavljati i psihički maltretirati Megan.

Posljednja poruka koju je Megan primila od Josha i poslije koje je izvršila samoubistvo glasila je: "Svijet bi bio mnogo bolji da tebe nema“.

(Sarajevo-x.com)

‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

  • »SeljakIzCarsije« je muško

Postovi: 89

Datum registracije: 17.04.2007

Lokacija: Okolo

  • Poruku poslati

2

Četvrtak, 06. Decembar 2007

ko bi sad sve pročitao, duga ti postavka, haj da ne skrećem s teme pa da bude poslije nepotrebnih komentara, da ti kažem ovo... na MSN postoji ona opcija 'ignore', za telefon, promjena kartice 200din ako ste u S ili 15km u BIH, itd. znači za sve ima lijeka i načina... da neće neko da mi dosađuje...
nepotreban komentar je uvijek neophodan!

mrky

Početnik

(10)

Postovi: 7

Datum registracije: 31.10.2007

  • Poruku poslati

3

Četvrtak, 06. Decembar 2007

ma nek ljudi maltretiraju sta ima veze...svi smo mi maltretirani an neki nacin preko neta !!!

Social bookmarks