Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 08. April 2007

Manipulacija i emocionalna ucjena

Culi ste za to? Ako i niste culi, dozvijeli jeste sigurno. :O
Zanima me kako reagujete na to, kako se i da li se branite....Vasa iskustva.

Prepoznajte:

Emocionalna ucjena postoji kada osoba koja vam je bliska na prefinjen i suptilan način prijeti da će vas kazniti ili nagovještava da ćete patiti ako ne ispunite njene zahtjeve i želje.

Na primjer:“ Razumijem da je taj mladić prekrasan i da se lijepo osjećaš u njegovom društvu, ali mi smo toliko žrtvovali i odricali se da ti završiši fakultet. Očekivali smo da ćeš se udati za mladića koji je obrazovan kao i ti.“
Očito je da vaši roditelji smatraju da taj mladić nije dostojan vas, a uz to vas još ucjenjuju i prebacuju vam sva svoja odricanja u životu da bi vas iškolovali.

Npr.ljutito prebacujete svojoj majci što vam se miješa u život i umjesto razgovora dije odrasle osobe vi dobijate čin iz melodrame:“Ja ionako više neću dugo, uradi kako si naumila, najbolje je da ja odem u starački dom, uvijek vam svima smeta čim ja progovorim!“ (drži se za prsa u predjelu srca, gubi dah i snažno uzdiše dok razgovara sa vama). Naizgled bezazlene, ali u biti ubitačne fraze za žrtvu ucjenjivanja, ubrzo pronalaze svoj cilj - bude osjećaj krivice kod žrtve. Manipulacija osjećajem krivice naročito kada su u pitanju vama bliske osobe jedan je od najgorih načina manipulacije drugim ljudima.

Bice jos primjera...

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 11. April 2007

- Diktator

Cilj je zloupotr(ije)biti tuđi strah pomoću otvorenog pritiska i diktatorskog ponašanja. Npr. kada muž kaže ženi: “Samo probaj da me napustiš!Niakda više nećeš vidjeti djecu!“

-Izigravanje zrtve

Kod ove strategije osnovni cilj je isticanje sopstvene nemoći i zavisnosti koja budi osjećaj krivnje kod druge osobe. Npr.“Otkako sam sama ostala sa djecom, nemam nikoga da se brine o nama!“ U ovom primjeru predstavljena je sestra koja se plačnim glasom obraća svom bratu.

-Prikrivene naredbe

Npr.“Mislila sam da odemo kod tetke na ručak. Naravno da možeš da izađeš sa djevojkom, ali i sam znaš koliko te tetka voli i povrijedilo bi je da ne dođeš...“
Znači da dobijate „blagoslov“ da izađete sa vama dragom osobom, ali i suptilnu poruku da ako ne posjetite bliskog člana obitelji on će biti razočaran. Strategije emocionalnog ucjenjivanja i poruka koju dobijamo od manipulatora je uvijek ista: žrtva će snositi posljedice ako ne bude onako kako manipulator zahtijeva. U konkretnom slučaju, posljedica je da će se tetka razočarati što joj niste došli.


Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 27. Maj 2007

Da nastavim dalje, a vi bujrum komentarisite:

-skrivena taktika
Prikrivene su u obliku nezavršenog pitanja ili rečenica koje su nedovršene ali sadrže poentu ucjenjivanja. Npr.“Nadao sam se da ćete ostati raditi prekovremeno...“
Bez obzira što u ovom slučaju vaš šef dobro zna da vi vozite dugo do radnog mjesta, da vas kući možda čeka još brdo obaveza, učenje, ili možda suprug i djeca, kućne obaveze i sl.on na ovaj način direktno igra na vaš osjećaj odgovornosti i ovakvom prikrivenom kritikom koja se može naslutiti između redova prefidno vam daje do znanja da ga interesira samo posao koji se mora završiti.
Od emocionalne žrtve u ovakvim slučajevima često se probudi strah od otkaza jer će njihov šef primiti osobu koja ima manje obaveza od vas (osobu koja nije ubraku ili nema djecu ili nekakvih drugih obaveza), što automatski znači da će moći ostajati prekovremeno na poslu.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

nevidljivi

Zlatna sredina

(10)

 • »nevidljivi« je muško

Postovi: 492

Datum registracije: 10.01.2006

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 27. Maj 2007

ja licno mislim da je ovakav nacin shvatanja stvari pogresan i nije produktivan ni za kompaniju niti valja za zdravlje svih sto je opet lose i za kompaniju i za sve ostalo.kad osoba razmislja ko ovo sto si ti objasnila onda se ta osoba postavlja prema kompaniji za koju radi kao neprijatelj il tako nesto negativno sto ne more bit dobro,a i shef bi trebo bit obazriv i imat na umu vaznost posla koji treba da se zavrsi i vaznost privatnog zivota radnika i nac tu neku ravnotezu jer posto zato sto je tako najbolje za svija

admir pecanin - novi pazar sai baba
shirdi sai baba - sathya sai baba - novi pazar sai baba


Social bookmarks