Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 26. Decembar 2002

Marx i "marxisti" o vjeri

Kada se sa bilo kojim komunistom, bez obzira na njegovo marksističko obrazovanje, govori o vjeri, dobija se uvijek stereotipan odgovor: “Marx je, jednom za sva vremena, riješio problem svojim postulatom – “Vjera je opijum naroda”. Iz tog citata oca naučnog socijalizma zaključuju komunisti, da vjera predstavlja za narod istu opasnost kao i droga. Svojim “mračnjaštvom, ogorčenosti, primitivizmom i zaostalosti“ ona truje narodnu dušu, zasljepljuje čovjeka i vodi njegovoj isključivosti i fanatizmu. U interesu i, naravno, u ime naroda komunisti su pozvani povesti energičnu borbu protiv teške i opasne pošasti. Ateizam je prisilno propisani lijek koji se mora primjeniti na sve i svakoga, bez obzira na to koliko je gorak i bolan za pojedinca. Tek s nestankom vjere može se usrećiti čovjeka i otvoriti mu vrata komunističkog raja na zemlji.

Svi smo mi to već tisuće puta čuli i, budimo iskreni, većina to prihvata kao mišljenje Marxa, kako oni koji se s njim slažu, tako i oni koji ga osuđuju. Malo se je njih upitalo: Je li to Marx napisao, je li to rekao u smislu koji mu “marxisti” pripisuju i, konačno, je li on to u tom smislu mogao reći?

Je li to Marx napisao? Jest!

Je li to Marx rekao u smislu koji mu se pripisuje? Odgovor je isto tako jednostavan kao i na prvo pitanje: Nije! Pogledajmo šta je to Marx zaista napisao:

“Vjerska nevolja je prvo izraz istinske bijede, a istovremeno i protest protiv istinske bijede. Religija je uzdah progonjenog bića, duša u okrutnom svijetu, kao što je duh u bezdušnim prilikama. Ona je opijum naroda.

To, za svakoga ko hoće o znade čitati, znači nešto posve drugo no što nam “marxisti” objašnjavaju.

Religija je, prema Marxu, bijeg pred okrutnom stvarnosti. Ona je jedina moguća utjeha i utok mučenika u društvu bez srca. Usporedba sa opijumom je najočitiji primjer komunističke obmane. U vrijeme kada je Marx to pisao, opijum nije bio droga opasna po čovječanstvo, nego lijek. Da stvar bude još jasnija, Marx je, pateći od hroničnog oboljenja kože s nepodnošljivim svrabom, kao sredstvo za ublažavanje upotrebljavao opijum. Dakle, kao što je opijum bio lijek za njegovo teško fizičko stanje, religija je balzam za društvene patnje naroda.

A sada, treće pitanje: Je li Marx uopće mogao dati religiji i borbi protiv nje smisao koji daju današnji “marxisti”?

Odgovor je ponešto kompliciraniji, ali mislim da je vrijedno osvrnuti se i na taj aspekt komunističkog varanja. Kao što je poznato, pored “Kapitala” najvažnije djelo naučnog socijalizma je “Anti-Duhring”, napisan od Engelsa u saradnji s Marxom.

Duhring, koji zahtjeva zabranu vjere i vjeoispovijesti, odgovara Engelsu: “On je gori od Bismearcka, on direktira još oštrije mjere od majskih zakona ne samo protiv katoličanstva nego protiv vjere uopće; on goni svoje buduće žandare na religiju…!”

Svoj stav objašnjava Engels, u potpunom skladu sa dijalektičkim materijalizmom, ovako: “Religija nije ništa drugo no fantastičan odraz u glavama ljudi, zrcala onih vanjskih snaga koje vladaju njihovim svakodnevnim životom”. Engels zaključuje: U budućem socijalističkom društvu,“kada čovjek neće više samo misliti, nego i upravljati, tek tada će nestati i religiozni reflleks, jer više neće biti ničega (misli muke i patnje) što bi se moglo reflektirati.

Iz toga osnovnog razloga Marx i Engels odbijaju “energično sve prisilne mjere protiv vjere i prebacuju Duhringu da nije u stanju sačekati njenu naravnu smrt.”

Dosljedno osnovi naučnog socijalizma, dijalektičkom materijalizmu egzistencija određuje svijest čovjeka, a ne obratno. Marx nije uopće mogao interpretirati zadnju rečenicu citata o religiji u smislu današnjih “marxsista”. Po naučnom socijalizmu ne može uništenje religije biti uvjet za socijalistički zemaljski raj, nego naprotiv, ostvarenje toga raja uklanja religiju. Ne mora čovjek biti pretjerano zlonamjeran, ako iz činjenica da primjena komunizma jača vjerske osjećaje, zaključi po Marxu i Engelsu, da su prilike u tim zemljama bliže zemaljskom paklu nego raju.

Nakon svega ostaje samo jedan mogući zaključak: komunisti koji opravdavaju progon vjere i vjernika citatom: “Religija je opijum naroda” jesu ili ignoranti ili neznalice, a to vrijedi za ogromnu većinu, ili krajnji intelektualni nepoštenjaci.


Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Postovi: 119

Datum registracije: 26.11.2002

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 26. Decembar 2002

napisao izetbegovic, kopirao sandzak hahahaha

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 26. Decembar 2002

Dragi Taccs prvo ovaj text nije napisao Alija Izetbegovic, stvarno mi je zao sto ti kao jedan inteligentan decko prilazis nekim stvarima sa predrasudama, jel uopste vazno ko je napisao text, vazna je njegova poruka i za one koji ga citaju pouka.

Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Postovi: 119

Datum registracije: 26.11.2002

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 26. Decembar 2002

kad neko pishe sto on nije napisao onda bi trebo da navede izvot. a pravo da ti kazem nisam mogao da zamislim da si ovako dugi text o ovakvoj temi mogao sam da izmislis:)

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 26. Decembar 2002

Zasto nisi moga da zamislis? Ti mene izgleda poznajes pa znades kakve su moje intelektualne mogucnosti.
Za text ako ti se svidja procitaj ako ne zaobidji ga ili ako imas nesto bolje onda nam napisi pa da se i mi okoristimo. De da polemisemo o textu a ne o mojoj licnosti. Ja sam tu najmanje vazan. OK!
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

6

Petak, 27. Decembar 2002

Tema je prebačena u forum FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA jer nekako po sadržini više odgovara ovom forumu.
Ujedno bih zamolio učesnike da usredsrede svoju pažnju na temu.

Što se mene tiče, i sam smatram da su Marksa u dosta stvari veoma loše protumačili "marksisti" koje ja radije zovem lenjinisti, pri čemu ipak ne mislim da je ono "opijum za narod " Marks upotrebio kao "balzam za društvene patnje naroda", već ipak kao izraz svog protivljenja religiji i njenog uticaja na mase. Sad, da li je pri tom Marks bio protivnik crkve kao institucije i jednog od klasnih neprijatelja proleterijata, ili protiv religije uopšte, teško je reći, i o tome se može diskutovati. Sigurno je jedno, da Marks nije pobornik "nereligioznog" čoveka pod svaku cenu, već je imao ideju da će religioznost čoveka imati sve manju i manju potrebu za svojim iskazom do njenog konačnog isčezavanja i to u društvu koje obezbedi adekvatne preduslove za to.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Social bookmarks