Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 17. Oktobar 2004

Medjuljudski odnosi i bolje razumevanje

Komunikacija


Svaki odnos izmedju dvije osobe je komunikacija. Mi ne mozemo da ne komuniciramo. Cak i kada nista ne cinimo mi saljemo neku poruku. Komunikacija moze biti vrebalna i nonverbalna. Pod verbalnom komunikacijom se podrazumijeva govorna pisana ili usmena komunikacija, a nonverbalna je svaka druga komunikacija koja nije verbalna. Najcesci oblik nonverbalne komunikacije je govor tijelom. Tu spadaju glas, mimika, polozaj, stav itd.


Akceptiranje, empatija i kongruencija


Da bi komunikacija izmedju dvije ili vise osoba bila moguca potrebna su tri uslova: akceptiranje, empatija i kongruencija, pri cemu se pod akceptiranjem podrazumijeva percepcija i prihvatanje poruke, empatija je sposobnost da se dozivi i razumije druga osoba i kongruencija je sposobnost da poruka bude u skladu sa njenim znacenjem. Tako na primjer gluha osoba nije sposobna prihvatiti govornu poruku pa je time odsustvom prvog preduslova nemoguca verbalna komunikacije. Ako jednom africkom djetetu govorimo o snijegu, ono tu poruku nece moci razumjeti jer nikad nije dozvijelo snijeg i samim tim je nemoguca daljnja komunikacija nedostatkom empatije. Primjera za empatiju mozemo pronaci u svakoj zivotnoj situaciji. Postoje takodje takozvane inkongruentne poruke, obicno jedna verbalna i istovremeno sasvim suprotna nonverbalna poruka. Na primjer -> MRZIM TE <- je inkongruentna poruka jer se neko ko zaista mrzi ne smjeska.


Razmjena informacija - Feedback


Svakome ko se bavi informatikom je poznat pojam feedbacka. To se moze prevesti kao povratna informacija ili povratna sprega bez koje de facto i nije moguca razmjena poruka bilo kakve vrste. Feedback je poruka kao odgovor na primljenu poruku pri cemu se zatvara krug informacija. Feedback moze biti izmedju dvije osobe ili izmedju osobe i neke grupe kao i izmedju dvije grupe. Da bi feedback bio moguc potreban je povod. U medjuljudkim odnosima povod za feedbek je neka smetnja. To moze biti bilo koje stanje nezadovoljstva: bijes, razocaranje ili bilo koje osjecanje koje je izazvala neka druga osoba ili je nastala nedostatkom komunikacije. Feedback je poruka i da bi bila precizno prihvacena ne moze biti forumilrana u obliku pitanja. Tako na primjer ako se osjecamo povrijedjenim zbog toga sto mislimo da nas neka osoba ignorise, samo pitanje upuceno toj osobi zasto nas ignorise nije jasna poruka. U tom slucaju feedback bi bila otprilike ovakav izjava:" Emire, imam osjecaj da me u posljedne vrijeme ignorises i to me veoma opterecuje." (kraj). Na taj nacin je Emir (npr) jasno mogao razumjeti poruku. Psiholozi predlazu da se u konfliktnim situacijama izbjegavaju pitanja koliko je god moguce. U nasem primeru Pulsar bi takodje mogao dati ispravan feedback time sto bi objasnio razloga svoga ponasanja a ne uzvratio pitanjem "zasto mislis da te izbjegavam".


Cetiri uha i nesporazumi


U psiholoskoj literaturi je veoma zastupljen takozvani model cetiri uha kojim se zeli prikazuati kako na komunikaciju izmedju ljudi uticu subjektivni faktori. Mada sama porkua uglavnom ima cinjenicno znacenje, "pada kisa", ona moze izazvati kod razlicitih osoba sasvim razlicite reakcije. Subjekivnost razumijevanju poruka otezavajuci faktor u medjuljudskim odnosima. Tako na primjer ako muz zeni kaze da pada kisa ona to moze razumjeti na cetiri nacina: Prvo kao cinjenicu da pada kisa, drugo kao apel da mora pozuriti da unese suhu odjecu, trece kao samopotvrdjivanje "znam ja da pada nisam slijepa" i cetvrto kao odnos sa sugovornikom "uvijek mi prigovaras da radim pogresno."


Zakljucak - malo matematike


Imajuci u vidu gore aplikativno iznesene cinjenice, da se zakljuciti da ispravno razumijevanje poruke nije nesto sto se podrazumijeva samo po sebi nego zahtijeva provjeru. Zamislimo da smo poslali samo jednu poruku. Vjerovatnoca da ce je razumjeti jedan sagovornik je jedna cetvrtina posto postoje cetiri mogucnosti njenog razumijevanja. Situacija se komplikuje ako zelimo da nasu poruku razumije grupa slusalaca. U tom slucaju se vjerovatnoca da ce nas svi istovremeno razumjeti smanjena onoliko puta koliki je broj clanova grupe pomnozen sa cetiri. Tako na primjer ako zelimo da nasu poruku razumiju tri osobe onda je vjerovatnoca za to 1/12 . E sad zamislimo da nismo dobili povratnu ninformaciju ni od jednog clana te grupe a da smo poslali jos jednu poruku. U tom slucaju se vjerovatnoca da ce nasa poruka biti shvacena smanjuje za duplo na 1/24. Ako posaljemo tri poruke bez povratne informacije, tada ce vjerovatnoca pasti na 1/36 ...

Ovim pojednostavljenim primjerom se moze vidjeti koliko je za medjuljudkske odnose presudno vazna spremnost da se razgovara, jer bez povratne informacije svaka daljnja odluka je zasnovana na velikom riziku od nesporazuma i konflikta.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 18. Oktobar 2004

Disputacija (džedel)


Tvrdoglava privrzenost sopstvenom misljenju ili poziciji u udjelu jedne ili obje od dvije partije neslozne jedna s drugom, pokusaj da se odbrani ova pozicija, da prevlada nad drugima, da se prihvati ili zauzme protiv njih - sve su ovo elementi u raspravi ili dijalektika (dzedel). Dzedel znaci voditi diskusiju u svadljivom tonu kako bi se postigla premoc. Pojam dzedel je koristen u smislu pletenja uzeta. On izrazava pojam zategnutosti i ukrstavanja ruku vjezbanog od strane diskutanta dok svaki nastoji da prisili drugoga da prihvati njego vomisljenje ili videnje.
Kao disciplina, disputacija ('ilmul-dzedel) bazirana je na promicanju dokaza da se pokaze koje je pravno rjesenje ispravnije. Neki ucenjaci je takoder gledaju kao disciplinu koja omogucava osobi da zadrzi bilo koju poziciju ma kako pogresna bila, ili da uistinu unisti bilo koju poziciju ma kako ispravna bila. Ova zadnja definicija znaci, da disputacija nije nauka bazirana na bilo kojem specificnom dokazu, nego radije vjestina ili talenat koji omogucava osobi da trijumfira nad protivnikom, bez posjedovanja ikakvog dokaza iz Kur'ana, Sunneta ili nekog drugog Izvora.

Razdor (šikak)


Ponekad diskusija moze postati ostra i neprijatna s jedinom brigom diskutanta da bude bolji od svog protivnika. Ne postoji zelja za nalazenjem istine ili da se razbistri sta je tacno. Ovo odstranjuje bilo koji oblik medusobnog shvacanja ili slaganja. Pojam razdor (šikak) moze biti primijenjen u ovakvoj situaciji. Rijec "šikak" u arapskom jeziku znaci sjeci komad zemlje u razlicite dijelove, i sugerira da ni jedan dio zemlje nije dovoljno sirok da se prilagodi obojici diskutanata u isto vrijeme. Ostre razlike iz kojih neslaganje i razdor slijede, smjestaju jednu grupu u diskusiji u "procjep" ili "raskid" kao sto je bio cest slucaj, odvojenu od one druge.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

I ovdje cu se na ovoj temi potruditi da ukazem na krsenje prava clanova Foruma i na pristrasno (do bola) moderiranje moderator sa nickom Ed. On covjek podrzava proVehabijsku Ulemu i iz tog svojeg ubjedjenja zavodi jednoumlje i sve ono sto ukazuje na iskrivljenost njegovog vjerovanja brise bez ikakvog razoga. Veliku je nepravdu ucinio zatvarajuci temu koju je pokrenuo E-B i cak mu je i opomenu dao. Njegov istomisljenik Time_Out je u toj temi svojim postovima bez ikakvih granica vrijedjao druge pravce i clanove Foruma licno i nije dobio nikakvu opomenu, a pokretac teme je dobio opomenu zato sto se ne slaze sa tom Vehabijskom Ulemom. Ija se ne slazem sa Vehabijskom Ulemom i mislim da totalno pogresno tumace vjeru i unose veliku smutnju u Ummet Muhammedov a.s., a ako neko zeli drugacije dokazati neka to dokaze u dijalogu a ne zloupotrebom svoje funkcije na Forumu i cinjenjem nasilja i nepravde.

Jos jednom cu odavde pozvati sve one koji Moderiraju ovaj forum da sagledaju situaciju i da daju ocjenu o Ed-ovom postupku.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Utorak, 26. Juni 2007

Prenosenje informacija


Sokratov primjer trostrukog kriterija


U staroj Grčkoj Sokrat je bio poznat kao veliki mislilac i osoba koja cijeni znanje. Jednog mu je dana prišao poznanik i rekao:

- Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?

- Stani malo, odgovori Sokrat. Prije no što mi išta kažeš, želim napraviti mali test. Zove se 'Test trostrukog kriterija'.

- Trostrukog kriterija?

- Upravo tako, nastavi Sokrat: prije nego što počneš pričati o mom prijatelju, mogao bi na trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterije.
Prvi kriterij je Istina . Jesi li potpuno siguran da je to što mi želiš reći istina?

-Ne, odgovori poznanik, zapravo sam to tek čuo i...

- Dobro, veli Sokrat: znači, nisi potpuno siguran je li to istina ili nije. Da vidimo sada i drugi kriterij, kriterij dobra. Je li to što želiš reći o mom prijatelju nešto dobro?

- Ne, naprotiv...

- Dakle, nastavi Sokrat: želiš mi reći nešto loše o njemu, a nisi siguran je li to tačno. Još uvijek možeš proći na testu, jer je ostao još jedan kriterij, kriterij koristi. Hoće li to što mi želiš reći o mom prijatelju biti meni korisno?

- Ne, ne baš.

- Pa, opet će Sokrat: Ako to što mi želiš reći možda nije istina, za njega nije dobro, a za mene nije korisno, zašto bi mi to uopće rekao?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

5

Utorak, 26. Juni 2007

Emocionalna inteligencijaJedna slika govori vise od 1000 rijeci :D
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 27. Juni 2007

Ova je tema ustvari usko vezana za Emocionalnu Inteligenciju, tako da mislim da bi bilo korisno da prenesem ovaj text ovdje.[SIZE=3]Emocionalna inteligencija [/SIZE]

Istraživanja su pokazala da sam koeficijent inteligencije (IQ) nije garancija za uspjeh u životu. Danas su vam, da bi bio osiguran razvoj «potpune osobe» potrebni visoki IQ i visoki emocionalni koeficijent (EQ). Ovo dvoje su u neposrednoj vezi – i ne radi se o scenariju «jedno ili drugo» nego prije «i jedno i drugo». Korist od uporednog razvoja vaše emocionalne inteligencije dok razvijate i vašu kognitivnu inteligenciju podrazumijeva uspješan poslovni život, porast mentalnog i fizičkog zdravlja, te postizanje većeg kvaliteta u odnosima sa drugima.
Psiholozi su otkrili i grupisali inteligenciju u tri glavne grupe:

• apstraktna inteligencija (sposobnost razumijevanja i upravljanja korištenjem verbalnih i matematičkih simbola)
• konkretna inteligencija (sposobnost razumijevanja i upravljanja objektima)
• socijalna inteligencija (sposobnost razumijevanja ljudi i povezivanja s njima) - Ruisel, I., Social Intelligence: Conception and Methodological Problems, 34(4-5), 281-296.

Emocionalna inteligencija (EI) ima korijene u konceptu «socijalne inteligencije», koju je prvi put identifikovao E.L. Torndike, 1920. godine. Utjecaj ovog koncepta na širu kulturu i akademsku zajednicu je od tada bio brz i širok.

Kao što svi već znamo emocije su osnovni dio onoga što jesmo i igraju važnu ulogu u našim odnosima sa ostalima. One se ne mogu zaobići. Samo, većina nas je tradicionalno nastrojena da «emocije ostavi kod kuće» u uvjerenju da trebamo, da bi bili efektivniji, sve naše planove i odluke bazirati samo na «hladnoj» i logičnoj inteligenciji. (Emotional Intelligence Workbook, CRM Learning, Carlsbad, 2001.

Zapravo, takav stav garantuje da će potisnute emocije buknuti, uzrokovati porast sukoba i negativno djelovati na raspoloženje pojedinca. Ali šta ako svoje saznanje o emocijama nastavimo širiti zajedno, kao jednu «drugu vrstu inteligencije», van razuma i logike? Inteligenciju koja bi – ako joj ispravno pristupimo – mogla postati ništa manje od kamena temeljca ka većoj saradnji, davajući nam mogućnost većeg utjecaja na ostale i motivirajući nas da budemo produktivniji i efektivniji.
Moglo bi se reći da je najveće rastojanje, rastojanje između uma (IQ) i srca (EQ). Ako radimo na razumijevanju ovoga i usmjeravamo EI, umanjit ćemo to rastojanje i raditi sa nevjerovatnim kapacitetom i efektivnošću. Pogledajmo nekoliko važnih pitanja i tema u vezi emocionalne inteligencije.Šta je EI?

Kada su Salovey i Mayer 1930. definisali pojam «emocionalne inteligencije» (Salovey, P., & Mayer, J. Emotional Intelligence, Imagination, Cognition, and Personality, 1990.) bili su svjesni prethodnih istraživanja ne-kognitivnog aspekta inteligencije. Emocionalnu inteligenciju su definisali kao «oblik socijalne inteligencije koji uključuje sposobnost spoznavanja svojih i tuđih emocija, razlikovanja istih i korištenja datih informacija pri razmišljanju i djelovanju ». (Salovey, P., & Mayer, J., The Intelligence of Emotional Intelligence, 1993, 17, 433-442.)

Esther Orioli i Robert Cooper su izjavili sljedeće u pokušaju da objasne EI: «EI je mnogo više od «lijepog» ponašanja prema drugima. To je sposobnost da osjetimo, razumijemo i uspješno primijenimo moć i mogućnost emocija kao izvora energije, informacija, kereativnosti, povjerenja i bliskosti».

Druga mogućnost definisanja EI je sposobnost da osjetimo i koristimo emocije za uspješnije «samoupravljanje» i djelovanje na pozitivne ishode u našim međuodnosima.Zašto nam je potrebna EI?

Prvobitne emocionalne reakcije naše EI su ključ ka boljem zdravlju, većem doživljaju sreće i bliskosti, postizanju jačeg vođstva, jasnije vizije, većeg uspjeha, viših ciljeva, širenja naše snage, unapređenju naše samosvijesti, učenja, veće jasnoće, osiguravanju zdravijih odnosa i istančane percepcije i na kraju, postizanju većeg zadovoljstva. Ovi emocionalni refleksi, rijetko svjesni, ali snažni, motivišu naše odluke. Ukratko, EI trebamo da bismo ostvarili snagu naših emocija.Koje su sposobnosti EI?

U Golemanovom (Goleman, D., Emotional Intelligence, Bantam Books, New York, 1995)
modelu EI potoji pet ključnih koraka (sposobnosti): samosvjesnost, samokontrola, samomotivacija, empatija i uspješni međuodnosi; svaka podrazumijeva skup različitih sposobnosti. Nije neophodno da sve sposobnosti budu uspješne, ali dvije ključne sposobnosti (emocionalna samosvjesnost i precizna samoprocjena) su neophodne. Ovo su dvije osnovne sposobnosti na kojima počivaju sve ostale.Samosvjesnost

Kamen temeljac ili osnova EI je samosvjesnost. Ona pokreće ostale sposobnosti EI. Samosvjesnost mora biti na prvo mjestu, jer ako ne poznajemo sebe i ako ne znamo šta osjećamo kako ćemo uopće znati koje su potrebe drugih ili razumjeti druge i shvatiti ono što osjećaju?

Što više znamo o sebi, to ćemo biti u mogućnosti da bolje konrolišemo i biramo način na koji ćemo se ponašati u datoj situaciji. Kod samosvjesnosti se radi o saznanju o tome gdje smo trenutno i gdje želimo da budemo, tako da smo voljni da se promijenimo da bismo tu stigli. Bez samosvjesnosti, naše emocije nas mogu zaslijepiti i okrenuti nas da radimo ono što ne bismo željeli ili da postanemo ljudi koji ne bismo željeli biti.
Da bismo postali samosvjesniji trebamo pratiti sljedeće korake:

• Naučiti razliku između misli i osjećanja. Ako želimo da sebe upoznamo veoma je važno da znamo razliku između: «Ja mislim» i «Ja osjećam».
• Tokom dana upitajte sebe kako se osjećate i pri tome budite iskreni prema sebi. Ako vam srce lupa, crveni ste u licu i nedostaje vam zraka – to je obično znak za nešto. Upitajte se: «Koje osjećanje se krije iza toga?». Imenujte to osjećanje – strah, anksioznost, ljubav, strepnja.
• Budite otvoreni prema tuđim savjetima. Prijatelji i saradnici često nam mogu pomoći da shvatimo vlastito ponašanje.Samokontrola

Dok kao korak prema samosvjesnosti slušamo naša osjećanja i učimo od njih, samokontrola je kontrola i upravljanje tim osjećanjima tako da od njih bude više dobra nego štete. Samokontrola stvara racionalnu stranu i vrijeme da umirimo osjećanja kad je to potrebno. Također nam pomaže da djelujemo s namjerom, a ne impulsivno. Ako djelujemo s namjerom prije ćemo misliti ono što kažemo. Druga strana kovanice bi bila reagovati bez razmišljanja i poslije žaliti zbog toga.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kod samoregulacije:

• Kontrolišite ono što sebi govorite. Budite svjesni toga (kada se sebi obraćate u mislima).
• Preuzmite odgovornost za vaše emocionalne reakcije u životu. Kada osjećate da ste uračunljivi, priznajete vlastitu moć.
• Predvidite «emocionalne» prekidače i pripremite se da upravljate reakcijom na njih.
• Svaku iritirajuću situaciju preoblikujte u «vježbu rješavanja problema». Kada se suočavate sa situacijom koja izaziva nepoželjnu emocionalnu reakciju smanjite vašu ljutnju tako što ćete se fokusirati na ponašanje. To preoblikujte tako da ponašanje bude problem, a ne ta osoba.
• Koristite humor!
• Nikada ne potcjenjujte moć dubokog udisanja. Povećanje dotoka zraka ka mozgu smanjuje napetost, razlučuje misli, te relaksirajuće djeluje na psihu i tijelo. Takođe vam pruža trenutak da saberete misli i da mislite prije nego što nešto kažete ili djelujete.
• Izdvojite sebe iz situacije i idite dalje. Postoji velika korist od samo-distanciranja od neke neugodne situacije i preusmjeravanja vaše energije u neku novu aktivnost. Ovo će vam pomoći da povratite perspektivu, povećate koncentraciju i reorganizujete se.Samomotivacija

Samomotivacija je usmjeravanje snage naših emocija ka cilju koji će nas motivisati i inspirisati. To je i zamišljanje kako ostvarujemo neki cilj i poduzimanje svih potrebnih koraka da bismo došli do njega.

Nekoliko načina kako ćete popraviti vašu motivaciju:
• Budite svjesni načina na koji sebi objašnjavate vaše propuste u životu... ostanite realni. Shvatite da možete kontrolisati i birati šta ćete da mislite i osjećate. Povećajte vašu upornost tako što ćete uvijek biti svjesni cilja u životu.
• Da biste dobili dodatnu energiju, povežite vaše ciljeve sa vašim vrlinama. Uvijek imajte cilj u vidu i budite uporni tako da biste mogli uživati u zadovoljstvu uspješnog privođenja kraju što god ste započeli.
• Težite ka tome da postignete «leteće» stanje dok radite na projektima.
• Zamišljajte!
• Konstantno učite! Potraga za znanjem će izgraditi vaša područja snage. Bit ćete vrijedniji i svestraniji.Nastavice se...
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

7

Četvrtak, 28. Juni 2007

Nastavak...Empatija

Kada smo postali iskreniji i kada naše emocije imaju namjeru, došlo je vrijeme da se okrenemo ka vani. EI je okretanje ka našim osjećanjma kao i okretanje ka osjećanjima onih oko nas. Što znači - pravilno odgovoriti na tuđa osjećanja, pažljivo i samilosno.
Empatija znači biti u mogućnosti da sagledamo problem iz perspektive druge osobe. Dobro je biti svjestan osjećanja drugih ljudi, sve dok znamo da su to njihova osjećanja, a ne naša. Empatija počinje sa slušanjem. Što znači, uspostavljanje odnosa sa ljudima. Individue koje imaju manjak empatije su više fokusirane na vlastite potrebe i obraćaju malo ili nimalo pažnje na tuđe. Empatija je ljepilo koje će povezati neku grupu da uspješno sarađuje. Neke od tehnika za unapređenje empatije su:

• Pazite na neverbalne pokazatelje isto kao i na verbalne. Istraživanja pokazuju da riječi iznose samo oko 7% komunikacije. Ton i brzina govora sadrže 38% poruke, dok 55% ostaje neizgovoreno i otkriva se kroz govor tijela, kao što su stav, kontakt očima, izrazi lica i sl.
• Dijelite vaša osjećanja s drugima i budite iskreni. Dobra komunikacija vodi ka povjerenju.
• Vaše izgovorene i neizgovorene poruke trebaju biti istovjetne. Mislite ono što govorite da biste održali ono što činite. Ovo pokazuje da ste iskreni ili autentični, što gradi povjerenje.
• Kad god je moguće idite nježnijim putem. Postoji mnogo načina da se iznese mišljenje ili kritika. Možete biti iskreni i kritikovati, ali ipak na lijep način, što također povećava povjerenje. Konstruktivna kritika povećava sposobnost.
• Pokušajte da sagledate situaciju iz perspektive druge osobe. Empatija je da zamislite kako bi bilo da ste u tuđoj koži. Mi trebamo vjerovati da svako čini ono što najbolje može imajući u vidu ono što trenutno ima na raspolaganju.Uspješni međuodnosi

Savladavanje sposobnosti samosvjesnosti, samokontrole, samomotivacije i empatije vodi nas ka vještini održavanja uspješnih međuodnosa. Ovu sposobnost čini uspješna interakcija sa ljudima i biti u mogućnosti da se nosimo i da upravljamo emocijama drugih. Sa visokim socijalnim vještinama vođe su bolji komunikatori i bolji kolaboratori.Neke tehnike EI pomoću kojih ćete imati bolje odnose na poslu:

• Podijelite vašu strast i vaš entuzijazam prema vašem poslu i viziji vaše organizacije – to je zarazno! Imajte viziju u vidu tako što ćete prenijeti vaš polet prema nekom projektu ili cilju.
• Stvorite inspirativnu radnu atmosferu. Ako pokažete iskrenost, povjerenje ako cijenite vaš tim stvarate savršeno okruženje za njih u kojem mogu dati maksimum.
• Uključite se u kreativni «brainstorming» ( kada prisutni ljudi uključeni u projekat, iznose sve ideje koje im padaju na pamet bez obzira na to bile one ostvarive ili ne. Sve se uzima u obzir.) To ne samo da je dobro za iznalaženje potpuno novih ideja, nego i sam proces povećava prijateljstvo i povjerenje među članovima tima. Ovo može olakšati put ka budućoj saradnji zbog kreativne veze koja je ostvarena.
• Budite spremni da upravljate i pomognete drugima, ali isto tako da drugi pomognu i upravljaju vama. Ovo je jedna od najvažnijih sposobnosti na radnom mjestu. Tako što dijelite i prenosite vaše znanje i sposobnosti sa ostalim članovima tima, vi hranite sljedeću generaciju. A tako što ćete dozvoliti nekome da vas uči, pokazujete da uzimate u obzir i tuđe ideje i da «ne znate sve».

Kao zaključak: Jednostavno rečeno, sposobnosti EI; one okrenute ka nama i one međuljudske, su od enormnog značaja za naš život i predstavljaju nešto drugačiju inteligenciju. One su alati koje naš mozak koristi da bi se samodefinisali, da bismo oblikovali značenje glavnih pojmova kao što su ljubav, uspjeh i sreća. Dokazano je da je EI važnija od IQ-a (tehničke sposobnosti) pri određivanju uspjeha u životu. Za razliku od IQ-a, koji je nepromjenljiv, EQ se može neprestano razvijati i omogućiti ljudima da poboljšaju svijest o sebi i drugima, da stvore saradnju i harmoniju. U praksi, također omogućava ljudima da postanu svjesni svojih mogućnost, svojih izvora snage i kreativnosti i da svjesno odaberu najefektivnijiu rekaciju na datu situaciju, a ne da samo reaguju impulsivno.

Autor: Dr. Steve Sablack

Prijevod: Amra Čović
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 12. Juli 2007

Posto je ova tema u okviru Emocionane Inteligencije, odnosno direktno je vezana za nju, evo jedan zanimljiv text vezan za EQ:

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 12. Juli 2007

[SIZE=4]Politikolog Alija uspešan pomiritelj [/SIZE]


ROŽAJE- Alija Matović (69), politikolog po struci a sada penzioner, svoje fakultetsko znanje nikada nije koristio da bi nekome "solio pamet" ili nametao neku "političku opciju", ali mu je ono bilo od pomoći da tokom četiri decenije miri zavađene pojedince ili njihove porodice. Pomiriteljski posao Alija je do 1990-ih godina obavljao kao član nekog od mirovnih veća koja su postojala u okviru tadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda Crne Gore. A posla je, kaže, bilo.

"Na severu Crne Gore, a naročito u bihorskom kraju, od vajkada je bilo nesloge među ljudima - od međa na imanjima, nesuglasica i prevara u brakovima do telesnih povreda u tučama, saobraćaja, ubistava... Mnogi od tih slučajeva rešavani su u institucijama pravosuđa, ali sudske presude često, bez posredovanja mirovnih veća, nisu mogle da zadovolje obe strane. "Zbog toga sam", priča Alija, "pre nekoliko godina osnovao nevladinu organizaciju 'Društvo prijatelja i poštovalaca Rožaja', a u okviru nje i Mirovno veće". Zavisno od težine slučaja, Veće čini 12 uglednih i uticajnih ljudi, a za slučajve u kojima je "pala glava" u Veću su 24 člana koji uporno razgovaraju sa obe strane ukazujući im da potomcima treba ostaviti praštanje, a ne mržnju.

"Naši mirovnjaci, poznati pod imenom muslihuni, donose odluke uz pristanak obe strane, i njih overavaju 'dorzoni', koji su garanti da će odluke biti izvršene", kaže Alija. Mirovna veća pri donošenju odluka primenjuju praksu iz savremenog krivičnog, porodičnog i imovinskog zakonodavstva, koriste pravila običajnog prava iz Zakona Leke Dukađinija, ali i šerijatskog prava. Događa se i da u nekim teškim slucajevima mirovnjaci lako postignu mir a u drugim, navodno lakšim, do njega teško dođu. "Ipak, u većini slučajeva uspevamo da uspostavimo trajno pomirenje, nakon kojega se obično okupi veći broj ljudi i to proslavi", kaže Alija.

Dešava se da se prilikom mirenja ugovori isplata izvesne sume novca koju krivac isplaćuje oštećenoj strani, ali ona ponekad ne služi kao nadoknada za naneseni bol, već se koristi u humanitarne svrhe. Prema Alijinim rečima, mirovna veća u kojima je on učestvovao donela su oko 300 odluka, većinu uspešnih. "Nema ugodnijeg osećaja od onog kada ja i moji saradnici uspemo da iz nečije duše isteramo osvetoljubivost", ističe Alija Matović i dodaje da će mirovnjačke misije obavljati dok bude mogao da hoda.

(Radio 100+)


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 12. Juli 2007

Evo jos nekoliko savjeta na ovu temu od najboljeg savjetodavca:

Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s.: "Nemojte jedan drugome zavidjeti, nemojte jedan drugoga (u trgovini) varati, nemojte jedan drugoga mrziti, nemojte, naljutivši se, jedan drugome leđa okretati, i kada neko od vas sklopi ugovor o kupoprodaji, nemojte se nadmetati s njime i uplitati mu se (nemojte se jedan drugome u kupoprodaji nadmetati).

Budite, o Allahovi robovi, (prava) braća. Musliman je muslimanu brat; neće mu nepravdu nanositi; neće ga napustiti (ostaviti na cjedilu) i neće ga poniziti. Bogobojaznost (pobožnost, taqvaluk) je ovdje" -rekao je Poslanik s.a.v.s. i pokazao na svoja prsa (tri puta).
"Dosta bi jednom čovjeku bilo zla kada bi (samo) ponizio svoga brata muslimana. Muslimanu su strogo zabranjeni: krv (život), imetak, čast drugog muslimana." (Biljezi Muslim)

„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Petak, 13. Juli 2007

"Medjuljudski odnosi"

Medjuljudski odnosi su najvaznija lekcija za ljudska bica. Ako shvatamo sta je zivot, onda sve razumemo kao ucenje. Sve vreme, Zemlja pokusava da nas nauci samo to da postoji razlika izmedju funkcionisanja iz ega (t.j. osecanja da smo odvojeni) i osecaja jedinstva. Medjuljudski odnosi su poslednja lekcija kojom moramo da ovladamo pre diplomiranja.

Kako se Era Riba priblizava kraju, primecujemo da su medjudski odnosi ekstremno vazni. Pogledajte samo koliko je knjiga napisano na tu temu u poslednje vreme. To je zbog toga sto moramo da, pre nego sto nastupi Era Vodolije, prestanemo da nase medjudske odnose cinimo teskim i bolnim. Komunikacija i priznavanje jednakosti polova su pocetne lekcije u Eri Vodolije. Ako zelimo da budemo tu kada pocne veliki sou, univerzum mora da se uveri da smo svi ta pitanja resili. Sta treba da uradimo da ga ubedimo da smo uspeli u tome?

U kosmickom smislu jedini odnos koji postoji je "sve je jedinstveno". Ucenje kako da se oslobodimo verovanja u odvojenost manifestuje se u obliku razlicitih lekcija. Botanicar moze godinama da proucava biljne celije i da na kraju zakljuci ne samo da su one zive, vec da jesu zivot. Tako dotice transformisano stanje kosmicke svesnosti. Neki astronom moze celog zivota da proucava fizicki univerzum dok ne dodje do neoborivog zakljucka: svi delovi univerzuma su uredjeni, medjusobno povezani, zivi, i svi su napravljeni od iste materije. Ta materija je inteligentna. To je Bog. Astronauti gledaju iz svemira na Majku Zemlju i ne vide je kao posebne drzave, sa granicama i vladama, vec kao Geu, zivo bice, neraskidivo povezano sa srcima i sa dusama. Cime god da se neko bavi, njegova najvaznija lekcija je to da je jedno sa svetom i univerzumom.

Svi odnosi su podjednako bozanstveni i puni izazova. Oni nude odgovore za sve sto treba da znamo, pod uslovom da smo spremni da prihvatimo ono cemu treba da nas nauce. Odgovor na svako pitanje koje imamo lezi u tome da shvatimo da smo jedno sa svim sto postoji. Odnosi, zbog toga, postaju najveci ucitelji jedinstva na planeti. I, kako kaze "Kurs", kada se kanalisemo sa ucenjem, "svaki odnos postaje lekcija iz ljubavi".

Postizanje jedinstva u njegovom najistinitijem smislu je van onoga sto mozemo da postignemo na fizickom planu. Ono sto je nas, kao istrazivace, privuklo ovoj dimenziji je pre svega njena ocigledna posebnost, razlicitost od ostatka realnosti. Razumevanje jedinstva jedino mozemo u potpunosti da dostignemo kada diplomiramo i predjemo u sledeci skolski sistem. Retko evoluiramo do tacke kada mozemo da kazemo: "Svi ljudi na Zemlji su ja", ali mozemo da shvatimo intelektualni koncept da je jedinstvo moguce i da pocnemo da osecamo da je to istina.

Takodje, budjenje je veoma lican proces. Svako sledi svoje sopstveno blazenstvo koje vodi ka ponovnom sjedinjenju sa Bogom. Nema nikoga ko bi mogao da ode na krst sa Isusom, jer je to bio njegov licni nacin da postigne jedinstvo sa Bogom, u ime citavog covecanstva. I to je ponovo paradoks jer kada nastavljamo da sami za sebe radimo svoj unutrasnji posao, postajemo jedno sa svima na planeti. Oseticemo jaku vezu sa svima kakvu nismo ranije osecali.Ovo je osmo poglavlje knjige "Nema vremena za karmu", izlazak iz kruga patnje i borbe.
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

12

Petak, 13. Juli 2007

Citirano

Ta materija je inteligentna. To je Bog.


Sta je ovaj panteizam ovdje? Ovo je cisto nevjerstvo. Ostavte se ovakvih stvari, jer ove stvari su tolko mutne, da im ni potok posle kise nije ravan. Cus Bog materija. Ovome sto je napiso ovu knjigu bih skinuo glavu bez ikakvog dvoumljenja. Pa neka prica o medjuljudskim odnosima kolko hoce. Dobri medjuljudski odnosi su radi Stvoritelja, a ne radi samih odnosa, tj. blagostanja na ovom svijetu. Ko god to bude radio radi necega mimo NJEGA, nista od toga nece ni imat na ahiretu osim ono za sta je radio, dunjalucku korist, koju opet mozda i nemadne.

Bitno je da muslimani koji su ovdje vecina, treba da znaju da nije cilj dobar medjuljudski odnos, vec je cilj Allahovo zadovoljstvo nama, Njegova ljubav prema nama, a uspostavljanje dobrih medjuljudskih odnosa jeste jedno od sredstava ka tome, i veoma koristan odgoj za nase duse. On je Savrseni Voljeni, i ako Ga iskreno volimo, svakako nam je najveca nagrada da ta ljubav bude uzvracena. A nece biti uzvracena ako pocinimo nevjerstvo poceci vjerovati u gluposti koje pisu tamo neki likovi. Ma koliko filovani bili. ON je onakvim kako je Sebe opisao u Kur'anu i u rijecima Njegovog Poslanika s.a.w.s., i niko nema pravo da Ga opisuje na osnovu nekakvih svojih astroloshkih fantazija. A musliman mora po Kur'anu i sunnetu u Njega vjerovati, kao sto mora i svaku poru zivota prema tome urediti, cak i odlazak u wc. A Allah nam je dao mogucnost da i onaj posao kojeg covjek radi da prehrani porodicu - pretvori u ibadet, u bogosluzenje. Jednostavno, da to covjek radi u ime Allaha Uzvisenog i iz zahvalnosti prema NJemu sto je podario tu porodicu i mogucnost da se zaradi halal imetak, koji ce se potrositi u hairli svrhe.

I na sve treba da gleda kroz prizmu islama. Tako je Allah naredio. A ON najbolje zna. cush, nekakva inteligentna materija Bog. xx(


Dalje,sto je vezano za ovu temu, od najboljeg savjetodavca, jeste:

"Želiš li da ti srce omekša (bude blago) i da ostvariš svoje potrebe? Budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani ga onim čime se ti hraniš, srce će ti postati blago i ostvarit ćeš svoje potrebe." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, hasen)

---
"Želi ljudima ono što želiš samome sebi." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, sahih)
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Social bookmarks