Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 19. Februar 2007

Mevlana Dželaludin Rumi

Ovo ime i njegovo kapitalno djelo Mesnevija su se protinjali kroz više tema na ovom forumu. Iako Mevlana po mnogo čemu zaslužuje da se o njemu mahsus priča, neka direktan povod bude to što je UNESCOva ličnost za ovu godinu upravo on:Unescova ličnost godine za 2007.

MEVLANA DŽELALUDDIN RUMI (1207-2007)


Rodio se 30. septembara 1207. u Balkhu (Avganistan) a preselio na bolji svijet 17. decembara 1273. u Konji (Turska).


Ljubav je onaj aspekt dalekovide vizije univerzuma i mjesta ljudskoga roda u njemu, koju je Rumi tako snažno ispoljio da sa svojom poezijom i danas, gotovo bezalternativno, svijetu nudi perspektive gledanja u najdublje dimenzije realnosti.

Istraživati Rumijevu viziju, misao i duh i kazati kako je o njima sve rečeno zvuči neozbiljno u najmanju ruku; neistraživati ih nikako i ne pokušati barem donekle prodrijeti u duboke tajne njegova duhovnoga života još je neozbiljnije. (1)

Rođen je u Balhu 1207. gradu koji se danas nalazi u Afganistanu. Još u ranoj svojoj mladosti, porodica mu se smješta u Tursku. Otac mu je bio prvi učitelj - u to vrijeme autoritet u islamskoj teologiji. Rumi je vrlo rano shvatio da su teologija i klasične metode učenja krcate formalizmima. Ubrzo sreće osobu koja će mu iz temelja promijeniti život – Šemsija Tibrizija, svog novog duhovnog mentora. Rumiju je Šems bio “svjetlo očiju, jasnost promišljanja, čistoća duše i prosvjetljenje srca.” Družeći se sa Šemsijem otkriva ljubav kao dinamičnu snagu kosmosa. Za njega je, mogli bismo kazati, princip kreativne ljubavi bio polazište u formiranju antropokosmičkoga pogleda u svijet. U tom leži Rumijeva jedinstvenost i neuporedivost sa drugim gnosticima. Kada je 17. decembra, 1273. preselio na Bolji svijet, i jevreji i kršćani i muslimani bili su mu na ispraćaju.


Bog - cilj traganja

Ništa ne može uzbuditi ljudsko biće kao osjećaj doticanja punine Božanske sveprisutnosti. U svakoj su religijskoj tradiciji bili ljudi i žene zagledani u realnost samo naizgled skrivenu velom tajni od očiju čistih srca.

Historija islama je zabilježila one koji su utirali put najvišim duhovnim spoznajama. Njihov broj u islamu je veći nego u bilo kojoj drugoj religiji.

Nastavak


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

2

Petak, 08. Juni 2007[SIZE=4]Dr. Džemaludin Latić

RUMIJEVA NURANI ZEMLJA BOSNA
[/SIZE]


Ovu godinu UNESCO je proglasio "Godinom Mevlane" u povodu 800. godišnjice njegova rođenja (1207.-1273.). U turskim kao i u najvećim metropolama Svijeta: Vašingtonu D.C., Njujorku, Čikagu, Kairu, Teheranu, Londonu, Parizu, Briselu, Džakarti, Meksiko Sitiju, Tokiju, Damasku, Melburnu, Dušanbeu i našem Sarajevu, tokom ove godine održat će se naučni skupovi i svečanosti duhovne gozbe posvećeni "najfascinantnijem cvijetu na drvetu sufizma", Dželaluddinu Rumiju. Šta ovaj pisac znači nama u Bosni, odnnosno zašto njegova znamenita Mesnevija ima sudbinsku važnost za nas, bosanske i balkanske muslimane?

alBazari je dodao ovaj fajl:
 • Opsirnije.doc (51,71 kB - 935 puta prikazano - zadnji put: Danas, 10:50)


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

3

Petak, 08. Juni 2007

Procitala sam prva dva dijela njegove "Mesnevije" i mislim da je to djelo koje da bi se bolje shvatilo treba da se procita bar nekoliko puta. Jako je inspirativno, podstice na razmisljanje...i na pisanje.

Mislim da bi je svako bar jednom trebao procitati.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

4

Petak, 08. Juni 2007

U nas i u svijetu poznat kao Hazreti Mevlana, Dželaluddin Rumi rodio se u Belhu 1207. godine po Isau a.s. Zajedno sa svojim ocem, Behauddinom Veledom, poznatim kao Sultan evlija, napustio je Belh neposredno pred najezdu Mongola. Proputovali su cijeli Istok, od Bagdada, preko Mekke i Medine, Jerusalema, pa sve do Larendea i Konje, gdje je Behauddin Veled preselio na Drugi svijet, a Mevlana boravio do kraja svog života. Mevlana je studirao kod mnogih učitelja i dosegao savršenstvo u vanjskim granama islama. Bio je veoma voljen i poštovan u Konji. Prekretnica njegovog života povezuje se sa dolaskom Šemsuddina Šemsa Tabrizija, koji je uveliko doprinio da se Mevlana od učenjaka preobrazi u velikog sufiju, opijenog Božanskom Ljubavlju.

Mesnevija je najvažniji izvor Islama poslije Kur"ana i Hadisa. To je ujedno i najčitanije djelo islama na Zapadu, čiji je duhovni horizont presudno utjecao pri preobraćenju mnogih Zapadnjaka na Islam. Razumljiva i prihvatljiva kako maloj djeci, koja neke njene dijelove mogu čitati kao bajke, tako i odraslima koji, zavisno od stepena imana, uzimaju iz njenih priča pouke i upute koje se kreću od osnova islama pa do najviših vrhova, odnosno najvećih dubina. Povrh svega, Mesnevija je jedinstveno duhovno vrelo, knjiga bez primjera u povijesti ljudskog traganja za Istinom, na kojem se žedni spoznaja utažuju stoljećima nakon njenog nastanka. Istodobno, i književno remek-djelo i svevremena zbirka vječnih istina koje je Rumi uputio svim ljudima, bez obzira na to u što vjeruju.

Preuzeto sa KNJIGA.BA
zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

5

Subota, 09. Juni 2007

Mesnevija mi je promenila pogled na ljubav!
Jako inpirativno delo...doduše i ja sam čitala samo prva dva dela ali Rumi me je oduševio (o)

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

nevidljivi

Zlatna sredina

(10)

 • »nevidljivi« je muško

Postovi: 492

Datum registracije: 10.01.2006

 • Poruku poslati

6

Subota, 09. Juni 2007

citao sam nekoliko knjiga sa njegovom poezijom.da budem iskren,ja tu poeziju mnogo ni ne citam,jer je cesto pisana radi poezije sto mi izgleda dosta depresivno i nemam zivaca za to(jednostavno me hvata panika).
kad citam njegova dela onda poeziju shvatam kao nacin izjasnjavanja a ne neku bolesnu zelju za nazivom -"pisac"

admir pecanin - novi pazar sai baba
shirdi sai baba - sathya sai baba - novi pazar sai baba


alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 27. Juni 2007

Kada je Mesnevija u pitanju i njena refleksija u bošnjačkom biću, ne bi smjelo a da se ne spomenu bošnjački mesnevihani (tumači i komentatori Mesnevije sa dozvolom svog učitelja). Od njih je svakako najpoznatiji h. Fejzulah-ef. Hadžibajrić koji je i njen prvi prevodilac u Bošnjaka.

Za života je uspio da prevede dva prva toma Mesnevije.

Na bosanskom se jeziku pojavio prijevod i posljednjeg toma Mesnevije, međutim, prednost Fejzi-babinog prijevoda je, pored toga što je rađen direktno sa perzijskog, u tome što on sadrži i detaljne komentare, a što umnogome olakšava čitanje ovog Rumijevog djela.
Fejzulah-ef. HadžibajrićU atačmentu ovog priloga možete naći detaljnu biografiju ovog našeg velikog Alima.


alBazari je dodao ovaj fajl:
 • biograf.zip (40,11 kB - 846 puta prikazano - zadnji put: Danas, 09:59)


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 28. Juni 2007

Citirano

Orginalno od zucky_85
Jako inspirativno delo...

To kaze i jedan moj prijatelj.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 12. Juli 2007

[SIZE=4]Šta su drugi rekli o Mevlani [/SIZE]


"Mevlanina djela su iznad svih ideologija i jezika. Teško je naći pjesnika koji na njegov način s lahkoćom opisuje mrava i sunce, cvijet i okean, ljudsku zjenicu oka i mjesec na nebu..." (Alija Izetbegović )

"Šejh Rumi je, sa svojim svijetlim srcem, vodič karavana zanosa i ljubavi. Njegov domet je veći od mjeseca i sunca. On Mliječni put koristi kao vezu svog šatora." (Muhammed Ikbal)

"Rumi je prije sedam stotina godina spasio svijet od velike anarhije. Danas Evropu mogu spasiti njegova djela." (Prof. dr. A.J. Alberrz, engleski filolog )

"Dok zapadno, materijalno mišljenje život posmatra od rođenja do smrti, veliki islamski evlija hz. Mevlana Dželaluddin Rumi svojim duševnim vidom pređe granice pameti i opisa nam iskonski rastanak i beskranji sastanak." (Prof. dr. Aytin Songar)

"Mevlana je živio s uvjerenjem da bi vatrom jednog bića istopio sve one i sve ono što razdvaja ljude, okupira njihove duše, robi njihova srca. On se i sam istopi u toj vatri ili u dušama onih koji dolaze poslije njega." (Prof. dr. Irene Melikoff )

"Mevlana Dželaluddin je jedna od ličnosti koje zauzimaju prvo mjesto u svijetu i islamskom tesavvufu. Širina njegovoga horizonta, veličina njegovoga mišljenja, jednostavnost u govoru i sve ljudske osobine sabrane u njemu učinili su da uđe među najveće genije svijeta." (Prof. dr. Said Nefisi, iranski historičar književnosti)

"Hz. Mevlani na ovom svijetu nema primjera. On je turski genije koji osvaja bez prolivanja krvi i bez ratovanja." (Dr. Dželaleddin B. Čelebi)

"Mevlana je umro par godina poslije rođenja Dantea. Međutim, kršćanski pjesnik je ostao na znatno nižoj stepenici ljubavi i tolerancije nego što je to muslimanski intelektualac." (R. A. Nicholson)

"Mesnevija" je postala jedna vrsta džepne knjige pripadnicima mutesavvufa od rijeke Gang do Bosfora." (Von Hammer Purgstall, australski historičar književnosti)

Mevlana je islamskom svijetu donio svijetli period. On je ljepotu tražio samo na pozitivnom putu. Bio je protiv ropstva i preporučio je da se zarađuje poštenjem. Po njemu je čovjek slobodan i veličanstven. Sema je simbol izražavanjanje gove filozofije. On je u semi rekao; «Kad se vratiš, vidjet ćeš Allaha. Najsretniji dan je dan kad budeš vidio Njega, a to je dan kad budeš umro." (Lois Doncet, francuski pisac)

"Mi smo došli do kraja svog života, a još smo na početku Mevlaninih osobina. On je sultan duhovnog svijeta, a «Mesnevija» je dokaz njegove ličnosti." (Molla Džami)

"Prema Mevlaninom učenju, sema je putovanje prema većem znanju, prema većoj slobodi i ljubavi. Semazeni, odjeveni u bijelo, obavljajući semu, kao da nam s ljubavlju objašnjavaju činjenje dove svemira." (A. Scrima)

"Mesnevija nije ispisana jezikom filozofije, već umjetnošću obraćanja srcu." (Prof. dr. Rezynold A. Nicholson)

"Nijedan mistik na Zapadu nije popularan kao Mevlana. U historiji književnosti nijedan sufijski pjesnik nije toliko voljen. Njegove riječi su našle odjek kod hiljada sufija; poezija mu je prevedena na razne jezike i utješila bezbroj ljudi." (Prof. dr. Annemarie Schimmel, njemački filolog)

"Hz. Mevlana je jedan od najvećih sufija čije obraćanje je primjenjivo u svim vremenima." (Roger Garaudy, francuski publicista)

"Okret semazena podsjeća na okretanje planeta u svemiru." (Marcel Schneider, francuski novinar)(Bošnjačka riječ, br. 6)
"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Petak, 13. Juli 2007

U nas i u svijetu poznat kao Hazreti Mevlana, Dželaluddin Rumi rodio se u Belhu 1207. godine po Isau a.s. Zajedno sa svojim ocem, Behauddinom Veledom, poznatim kao Sultan evlija, napustio je Belh neposredno pred najezdu Mongola. Proputovali su cijeli Istok, od Bagdada, preko Mekke i Medine, Jerusalema, pa sve do Larendea i Konje, gdje je Behauddin Veled preselio na Drugi svijet, a Mevlana boravio do kraja svog života. Mevlana je studirao kod mnogih učitelja i dosegao savršenstvo u vanjskim granama islama. Bio je veoma voljen i poštovan u Konji. Prekretnica njegovog života povezuje se sa dolaskom Šemsuddina Šemsa Tabrizija, koji je uveliko doprinio da se Mevlana od učenjaka preobrazi u velikog sufiju, opijenog Božanskom Ljubavlju.

Mesnevija je najvažniji izvor Islama poslije Kur"ana i Hadisa. To je ujedno i najčitanije djelo islama na Zapadu, čiji je duhovni horizont presudno utjecao pri preobraćenju mnogih Zapadnjaka na Islam. Razumljiva i prihvatljiva kako maloj djeci, koja neke njene dijelove mogu čitati kao bajke, tako i odraslima koji, zavisno od stepena imana, uzimaju iz njenih priča pouke i upute koje se kreću od osnova islama pa do najviših vrhova, odnosno najvećih dubina. Povrh svega, Mesnevija je jedinstveno duhovno vrelo, knjiga bez primjera u povijesti ljudskog traganja za Istinom, na kojem se žedni spoznaja utažuju stoljećima nakon njenog nastanka. Istodobno, i književno remek-djelo i svevremena zbirka vječnih istina koje je Rumi uputio svim ljudima, bez obzira na to u što vjeruju.
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 14. Juli 2007

Rumi svoju spoznaju, koja je istodobno spoznaja božanske Zbilje, predivno opisuje: "Ja postojah i onda kad ne bijaše ni imena, ni predmeta s imenima; imena i imenovani predmeti nestadoše u odnosu na nas, u doba kada ego nije bio još individualiziran i kada ne bijaše još nikakva pitanja o "Ja" i o "Vi". Potražih Boga u hrišćana i na Križu, ali Ga ondje ne nađoh. Pođoh u stare hramove idolatrije: bez uspjeha. Uniđoh u pećine Hire (gdje se Džibril bijaše pojavio Poslaniku) i krenuh dalje sve do Kandara, ali ni tamo Boga ne nađoh, niti na nižima, niti na višim mjestima. Uputih se na vrh Kavkaza i nađoh samo boravište "anqa". Potom se uputih ka Ka'bi, kojoj se obraća i staro i mlado; čak ni tu ne bi Boga. Obratih se filozofiji, potražih ga u Ibn Sine, ali ga ne nađoh. Potom pođoh do mjesta Poslanikova iskustva velikog Božanskog pojavljivanja, ali Boga ne bijaše ni na tom uzvišenom dvoru. Najposlije, zavirih u srce i ondje Ga ugledah, ne bi Ga drugdje".
Najvažnija poruka koju Rumi kroz cijelu Mesneviju prezentira svojim čitaocima jeste ta da svijet treba posmatrati na pozitivan način. Ponekad čovjek toliko bude zanesen i zatečen tragičnim dimenzijama jednog događaja da zaboravi i zanemari njegove druge dimenzije. Rumi je bio ašik i zaljubljenik u svijet i ne samo da je poznavao ljubav, nego ju je i iskusio tako da je sav njegov misaoni sklop utemeljen na tom principu. On je naučio kako treba živjeti sa ljubavlju, kako s ljubavlju treba posmatrati svijet, kako s ljubavlju treba analizirati događaje i kako ljubav može pomoći razumu.

Upravo zbog toga, kada govori o Kerbeli taj događaj posmatra kao jedan prelijepi događaj ljubavi i požrtvovanosti. On je svjestan da ova grozota proizilazi od strane dobro poznatih zlikovaca i to prezire, no prije svega on gleda i cijeni požrtvovanost i ljubav hazreti Husejna i s krajnjom odanošću i ljubavlju iskazuje pažnju ka ovom velikanu islama.

Prema Rumiju ovakav tragičan i strašan događaj ima i drugo lice a to je požrtvovanost, zaljubljenost i potpuna predanost u cilju žrtvovanja cijelog imanja i bivstvovanja u ime Boga. Mevlana smatra da požrtvovanost predstavlja najljepše prizore na ovom svijetu i sve što je požrtvovanost veća, dublja i šira njena ljepota je dublja i šira.
Rumi Kerbelu, Ašuru i šehadet hazreti Husejna posmatra kao najljepšu manifestaciju apsolutne ljepote. Mevlana sam sebi postavlja pitanje šta je to moglo podstaći ovog velikana islama da žrtvuje sav svoj imeta i ono najdraže a to je život ? Po njemu to nije nimalo lahak posao. Za to je potrebno biti veličanstven kao nebo, posjedovati srce poput univerzuma i grudi poput izvorišta čitavog svijeta. Na kojoj deredži ljubavi čovjek treba da bude da bi žrtvovao sve što ima ?

...Oni ljudi od vas,
koji ljubav milu ne ćute
nek’ spavati nastave,
slobodno, neka ušute.
Kod kojih osjećaj ljubavne tuge
svoje krake nije stig’o da svije
nek’spavati nastave
kad’ im u srcima ljubav ta ne vrije.

Onaj ko ne čezne silno,
“susretu” koji nimalo nije sklon,
nek’ spavati nastavi,
kad’ već ne pita stalno: “A gdje li je On?”


http://dervisi.org/modules.php?name=Foru…viewtopic&t=105


Ah..

;)

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 05. Septembar 2007

Veče Mevlane i u Novom Pazaru


Povodom 800 godina od rođenja Dželaluddina Rumija Mevlane i odluke UNESCO-a da 2007. godinu proglasi za godinu Mevlane u svijetu, Gradska biblioteka iz Novog Pazara 10. septembra sa početkom u 19:30 h organizuje "Veče Mevlane". U izjavi za Sandzaknews, uspješni direktor ove ustanove gospodin Fuad Baćićanin je istakao da će gosti ove večeri biti prof. dr. Rade Božović, profesor beogradskog univerziteta, prof. dr. Džemaludin Latić, profesor na sarajevskom Fakultetu za islamske nauke i glumica iz Novog Pazara, ujedno direktorica ovdašnjeg Regionalnog pozorišta Aida Kožar. Specijalni gosti večeri biće orkestar i semazeni iz Istanbula grupa koja gaji mevlevijski ples, muziku i kulturu. Kapije narodne biblioteke biće otvorene za sve zainteresovane građane Novog Pazara i okolnih gradova.

izvor: sandzaknews
"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 05. Septembar 2007

Vjerujem da će ovo biti lijepo veče. Mislim da je Novi Pazar dovoljno velik grad da ima jedan dan u godini, odnosno veče, u kojem će se prisjećati Hazreti Mevlane i njegovog djela. Iako Hazreti Mevlana slovi za turskog velikana on je velikan i nas Bošnjaka, odnosno velikan cijelog islamskog svijeta. Nadam se da je ovo početak jedne tradicije u Novom Pazaru koja će se održavati svake godine. U Sarajevu je Hazreti Mevlana već odavno prisutan kako u kulturnim tako i u obrazovnim isntitucijama i dešavanjima. Ono u čemu je Sarajevo ispred Novog Pazar je što Sarajevo ima onih koji tumače "Mesneviju", najpoznatije djelo Hazreti Mevlane r.a. Nadam se da će se i među Bošnjacima nekada pojaviti neko ko će biti kompetentan za tumačenje "Mesnevije", inšallah.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 05. Septembar 2007

Ima takvih samo nisu u pazaru.

Pored mesnevije preporucio bih vam divan i kebir...

Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

15

Petak, 14. Decembar 2007

[SIZE=2]" Bilen alemlere rahmettir " [/SIZE]
annonimus je dodao/la ovu sliku:
 • MevlanaLogo.jpg
" Bilen alemlere rahmettir "

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 19. Decembar 2007

...
annonimus je dodao/la ovu sliku:
 • Mevlana.jpg
" Bilen alemlere rahmettir "

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 19. Decembar 2007

U ponedeljak 17 decembra je odrzana poslednja svadbenska noc "ŞEBI-ARUS".

Hz Mevlana je tako nazvao svoj prelazak na ahiret.


Sa ovom zavrsnom ceremonijom koja se odigrala u kulturnom centru Mevlana u Konyi uz prisustvo hiljada ljudi iz Turske i, Cijeloga svijeta je i okoncana ovogodisnja Uneskova kampanja o miroljubivosti i toleranciji.


Bilo je prelijepo.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Social bookmarks