Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 06. Oktobar 2003

Moderno drustvo

KONFLIKT POJEDINCA SA MODERNIM DRUSTVOM

Koristim ovu priliku da uz vas u tancine rasclanimo sve elemente modernog drustvenog poretka koje se izdvaja od drugih po 1) svojim principima, 2) odnosu prema pojedincu, 3) i sistemu vrednosti koje ga karakterise.

Moderno drustvo je nastalo na skretnici koju je inicirala filozofija Frensisa Bekona. Od tog trenutka filozofija posmatra nauku sa prilicno pragmaticnog aspekta, tacnije vidi je kao sredstvo ovladavanja prirodom, a ne kao orudje istine. Jer sama vrednost nekog suda, pocinje se ogledati kroz njegovu korisnost u prakticnom zivotu.

Iz takvoe ideje izrajnja maksima danasnje ekonomije: Sa sto manje rada, ostvariti sto vecu korist. U ekonomiji ovo je vise poznato kao optimalizacija. Medjutim samo drustvo koje pociva na ideju apsolutnog ovladavanja prirodom (sto je apstrakcija sama po sebi) uvrstilo je pored nauke i samog pojedinca u sredstvo za ovladavanje prirodom.

Ako rasclanimo ukupni drustveni sistem videcemo da mu je osnov svojina, i da iz nje proizilazi svi ostali sistemi: politicki, kulturni, sistem informisanja, pravni, i dr. Tako da svojina (privreda, drzavni budzet) cini stub svih ostalih sistema, koji su mu kao takvi "podredjeni".

Obrazac proizvodnje izgleda ovako: INPUT -> PRODUCT -> OUTPUT, mislim da je svima manje vise poznat. Input predstavlja sirovine, koje unosimo u proizvodni proces da bismo na kraju dobili zeljeni predmet. Medjutim, ako se malo bolje sagleda INPUT uvidecemo da i mi, ljudi, osnovne karike drustva ucestvujemo u proizvodnom procesu, ali ne kao proizvodjaci, vec kao ROBA. O cemu svedoci masovna pojava strucnih fakulteta pocetkom XIX veka. A razlog tome je sto: materijalisticko drustvo koje zivimo pojedincima priznaje samo merljiv, rezultat, a s obzirom da pociva na proizvodnji ono osudjuje dokolici, slobodno vreme i sve sto pojedinca moze odvlaciti od rada. Ono je kako kaze Eric Vajl: "Moredno drustvo je protiv politike, religije, knjige, prijatelja...."

Sto se sistema vrednosti na osnovu cinjenica, reko bih da moderno drustvo ne mari za sistem vrednosti svetske zajednice, jer mi bivamo bombardovani reklamama, POP kulturom koja je namenjena samo radi sticanja profita, i medija koji nam mazu perspektivu na svet oko nas. Mediji imaju taj NEUROTICKO DISFUNKCIONALNI EFEKAT na pojedincam kao i efekat IZGRADNJE STAVOVA, pomocu kojih mehanicki formiraju nas sistem vrednosti i uokviruju nasu perspektivu na politicku situaciju kako u svetu tako i u regionu.

Da se vratim odnosu prema radu modernog drustva: Covek je u kapitalizmu prepusten samom sebi. Dakle ne postoji drzava koja ce nastojati da obezbedi pojedincu uslove za zivot. Socijalisticko drustvo je imalo malo drugaciju perspektivu na svojinu naravno bolju za pojedinca, ali je isto kao i kapitalizam materijalisticki poredak koji ogranicava duh pojedinca i u prvi plan izbacuje rad. Kapitalizam namece pojedincu afirmativan stav prema radu, kazujuci mu : koliko radis, toliko dobijes. Medjutim pojedinac opet nemoze da uziva plodove svog rada, zato sto se iz proizvodnja sve vise i vise povecava, jer okolnosti traze jos. Osnov za odrzanje jedne drzave jeste sto veca proizvodnja i akomulacija materijalnih bogatstava. U protivnom bi se narusila unutrasnja struktura medju podsistemima i otvorila bi se mogucnost podvrgavanja drzave jacim od sebe. Tako se nastavlja trka za novcem, moci, bogatstvom a zanemaruje se zivot pojedinca, problem smisla zivota i svi drustveni cinioci koji individui pruzaju da razvija sebe kao duhovnu licnost. Moderno drustvo nam servira rad, ali pojedinac ne nalazi sebe u poslu, vec biva primoran da srecu trazi na drugim mestima. On je nezadovoljan drustvom u kojem zivi jer u njemu ne nalazi SRECU.

Sve kulture i tradicije koje su covecanstvo odrzavale vekovima, koje su donekle uredile medjuljudske odnose bivaju predstavljane kao davno prevazidjene doktrine koje su plod kojekakvih nebuloza. Dakle moderno drustvo se i njih plasi, upravo zbog budzeta i moci koja ce da kalira ukoliko takve doktrine dopru do srca ljudi. Koliko zanemaruju zdravlje svojih gradjana govori Naom Chomsky u knjizi: What uncle Sam really wants? gde pokrece problem narkomanije optuzujuci na istom mestu USA da je u budzet SAD-a za 1990-u, od prodaje narkotika uslo cak oko 150 miliona dolara.( nisam siguran za tacnu cifru ali je rec o ogromnim sumama). Sada izlaze na videlo razlozi za rat u Iraku. Ispostavilo se da nuklearnog oruzija nije ni bilo, proces osposobljivanja iracke vlade jos nije ni otpoceo, a americke firme ucestvuju u obnovi Iraka. Interesantno da su akcionari "te" gradjevinske kompanije zapravo clanovi senata...

Da se vratimo filozofiji. U modernom drustvu, pojedinac je posmatran kao rob. Da li takvo drustvo ima perspektivu? Da li je moc toliko jako sredstvo da se pregaze ljudski zivoti i slome nase duhovne kicme ?
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 06. Oktobar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci. Na ovu temu bih imao pisat danima, ali potrudit ću se da što kraći budem a da uspijem nekako da dočaram svoje vidjenje i shvaćanje.

Stvarni svijet, društvo, poredak, zakoni, itd. je jedan, a nebrojeno ima laznih svjetova, društava, poredaka, zakona, itd. A sve kreće od poćetka samog, tj. od momenta kako ko definiše centralnu ćeliju društva, svijeta, poretka, zakona, itd., ČOVJEKA.
Iz ovoga izvlačimo zaključak da samo je jedna prava definicija ČOVJEKA, a ima nebrojeno mnogo lažnih definicija.

Formular po kojem se odvija svaki od ovih svjetova je isti, a to je da se prvo definiše, kako će se definisati čovjek, pa onda definiše se koja mu je funkcija i koji su mu ciljevi, pa onda na osnovu toga dobijamo definiciju, dobra i zla, šta je za njega i njegov cilj dobro a šta loše, i onda se jednostavno dobro naredi a loše zabrani i tako dobijemo zakone.

Dakle, koje god društvo, poredak, sistem, zakone, svijet da pominjemo ovaj obrazac je prisutan. Dakle, u suštini je centar problema definicija čovjeka i njegovih ciljeva.

Dakle, reci mi kako definišeš čovjeka i reči ču ti kakav ti je sistem. Pod čovjekom se naravno podrazumijeva, Muško šta je i Žensko šta je i koje su im funkcije i pozicije na ovome svijetu i koji su im ciljevi. Ako, se ovo preskače i ne krene se temeljno onda se nikakva promjena ne dješava suštinski, vech samo formalno.

Moderno društvo, ili ti "civilizacija" ne želi da se bavi pitanjem definicije čovjeka, odnosno prepušta to samim ljudima da definišu svako za sebe kako mu odgovara. Do toga se je došlo jer se nije brinulo o društvu i nije bio glavni cilj kako da bude što bolje društvo i poredak, već kako samo kako da se razvije ekonomija i država, medjutim pitanje se postavlja za koga je taj sistem i ta država i ta ekonomija postavljena. I tako u svakom pogledu gube čovjeka iz vida. Da barem ćele da razgovaraju i razmišljaju o tome šta je to ustvari čovjek nekako bi se i došlo do zaključka, ali ne. Jednostavno su zaboli teoriju Evolucije i to je to.

Mi kao Bošnjaci, možemo, a izgleda i moramo da se ukljušimo u famoznu evorpu, zbog situacije koja se ima. Ali, nebismo smjeli vjerovati u taj sistem kao pravi sistem i utopiti se u njega. Već ga "otrpjeti" jer trenutno je namjetnut. I pokušati naravno kroz djelovanje izmijeniti ljudima svijest, odnosno probuditi im svijest da razmišljaju o sebi, ko su?, šta su? i kuda idu?

Demokratija je sistem u kojem nema zakonski odredjene definicije, šta je čovjek i zato su ljudi tamo totalno izgubljeni, a to se naziva vrhuncem demokratije, to je za mene vrhunac zablude. Dok u drušvima, recimo Islamskim, tačno se zna šta je čovjek, koje mu je mjesto u društvu, odgovornosti, dobro i loše šta je, itd. Za one koju su svoje oči i shvatanje navikli na demokratiju vide Islamsko društvo kao neku vrstu robije i torture, jer se nema sloboda da se sam definišeš šta si i ko si i da sam sebi u društvu mjesto nadješ, sam sebi odgovornosti odrediš i sam sebi zakone odrediš. Dok u očima muslimana, demokratski sistem je totalni promašaj i zabluda jer se tu Čovjek, odnosno definicija šta je to čovjek gubi. Naravno reklame i propaganda zapadnog svijeta je veoma jaka i precizna i profesionalna tako da sva ta idila koju su napravili i izmislili izgleda veoma privlačno i iz tih razloga se dješava da muslimani se pošnu povodit za tim, tj. svidi im se to. Zamisli možeš da radiš šta hoćeš. Zvuči lijepo, ali smrtonosno. Odnosno sam sebi odredjuješ odgovornosti, zakone, itd. Zvuči lijepo. Osjećaš se ko bog, mada to nisi.

Dakle, kaži mi tvoju definiciju čovjeka reći ću ti koji ti sistem odgovara i koji sistem podržavaš.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 06. Oktobar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci. Na ovu temu bih imao pisat danima, ali potrudit ću se da što kraći budem a da uspijem nekako da dočaram svoje vidjenje i shvaćanje.

Stvarni svijet, društvo, poredak, zakoni, itd. je jedan, a nebrojeno ima laznih svjetova, društava, poredaka, zakona, itd. A sve kreće od poćetka samog, tj. od momenta kako ko definiše centralnu ćeliju društva, svijeta, poretka, zakona, itd., ČOVJEKA.
Iz ovoga izvlačimo zaključak da samo je jedna prava definicija ČOVJEKA, a ima nebrojeno mnogo lažnih definicija.

Formular po kojem se odvija svaki od ovih svjetova je isti, a to je da se prvo definiše, kako će se definisati čovjek, pa onda definiše se koja mu je funkcija i koji su mu ciljevi, pa onda na osnovu toga dobijamo definiciju, dobra i zla, šta je za njega i njegov cilj dobro a šta loše, i onda se jednostavno dobro naredi a loše zabrani i tako dobijemo zakone.

Dakle, koje god društvo, poredak, sistem, zakone, svijet da pominjemo ovaj obrazac je prisutan. Dakle, u suštini je centar problema definicija čovjeka i njegovih ciljeva.

Dakle, reci mi kako definišeš čovjeka i reči ču ti kakav ti je sistem. Pod čovjekom se naravno podrazumijeva, Muško šta je i Žensko šta je i koje su im funkcije i pozicije na ovome svijetu i koji su im ciljevi. Ako, se ovo preskače i ne krene se temeljno onda se nikakva promjena ne dješava suštinski, vech samo formalno.

Moderno društvo, ili ti "civilizacija" ne želi da se bavi pitanjem definicije čovjeka, odnosno prepušta to samim ljudima da definišu svako za sebe kako mu odgovara. Do toga se je došlo jer se nije brinulo o društvu i nije bio glavni cilj kako da bude što bolje društvo i poredak, već kako samo kako da se razvije ekonomija i država, medjutim pitanje se postavlja za koga je taj sistem i ta država i ta ekonomija postavljena. I tako u svakom pogledu gube čovjeka iz vida. Da barem ćele da razgovaraju i razmišljaju o tome šta je to ustvari čovjek nekako bi se i došlo do zaključka, ali ne. Jednostavno su zaboli teoriju Evolucije i to je to.

Mi kao Bošnjaci, možemo, a izgleda i moramo da se ukljušimo u famoznu evorpu, zbog situacije koja se ima. Ali, nebismo smjeli vjerovati u taj sistem kao pravi sistem i utopiti se u njega. Već ga "otrpjeti" jer trenutno je namjetnut. I pokušati naravno kroz djelovanje izmijeniti ljudima svijest, odnosno probuditi im svijest da razmišljaju o sebi, ko su?, šta su? i kuda idu?

Demokratija je sistem u kojem nema zakonski odredjene definicije, šta je čovjek i zato su ljudi tamo totalno izgubljeni, a to se naziva vrhuncem demokratije, to je za mene vrhunac zablude. Dok u drušvima, recimo Islamskim, tačno se zna šta je čovjek, koje mu je mjesto u društvu, odgovornosti, dobro i loše šta je, itd. Za one koju su svoje oči i shvatanje navikli na demokratiju vide Islamsko društvo kao neku vrstu robije i torture, jer se nema sloboda da se sam definišeš šta si i ko si i da sam sebi u društvu mjesto nadješ, sam sebi odgovornosti odrediš i sam sebi zakone odrediš. Dok u očima muslimana, demokratski sistem je totalni promašaj i zabluda jer se tu Čovjek, odnosno definicija šta je to čovjek gubi. Naravno reklame i propaganda zapadnog svijeta je veoma jaka i precizna i profesionalna tako da sva ta idila koju su napravili i izmislili izgleda veoma privlačno i iz tih razloga se dješava da muslimani se pošnu povodit za tim, tj. svidi im se to. Zamisli možeš da radiš šta hoćeš. Zvuči lijepo, ali smrtonosno. Odnosno sam sebi odredjuješ odgovornosti, zakone, itd. Zvuči lijepo. Osjećaš se ko bog, mada to nisi.

Dakle, kaži mi tvoju definiciju čovjeka reći ću ti koji ti sistem odgovara i koji sistem podržavaš.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 09. Oktobar 2003

Slazemo se po ovom pitanju. Mislim da si istako samu srz modernog drustva, mada mi tvoja terminologija malo para oci. Da bi se sto bolje shvatila ova problematika neophodno je dati obrazlozenje, navesti uzroke, i citav tok formiranja drustva kao takvog, a ne samo konstatovati da je lazno i da je stvarno.

Danasnje moderno drustvo je nastalo nakon mnogobrojnih revolucija i raznoranih ucenja: od renesanse do egzistencijalizma. Preko ovih dotrina stvarane su osnove materijalistickog drzavnog poretka. Bio je to period kada vlastodrsci (burzoazija) preuzimaju kontrolu i koristi okolnosti da po prvi put formiraju sopstvenu misao i iz nje stvore sistem kontrole. Nakon pada Crkve doslo je do posvetovljavanja politike tako sto je narodu umesto Boga, nudjeno utociste u drzavi (vladarima) iz cega je nastao nacionalizam. Taj period je pojedinac dozivljavao kao opstu traumu jer su njegova verovanja, koja su kao takva cinila njegov sistem vrednosti. Poznavajuci novonastale prilike u drustvu neki vladari su zadrzali dobar odnos prema svestenstvu, i tako su smanjivali unutar personalni sukob pojedinca sa novim idejama, medjutim u krajevima gde je ova veza presecena odjednom izazvan je bunt kod pojedinaca i to je izazvalo mnoge sukobe koji su doprineli ocuvanju vere na tim prostorima.

Usled rata izmedju dobra i zla, koji se vodio za vreme mandata crkve, burzoaziji se smanjivao prostor za biznis i samu vlast. Tako koriste bunt protiv crkve i preuzimaju vlast u svoje ruke. Naravno forsiranjem demokratije je autokratija izbacena sa politicke scene i tako su se uzdigli od plemstva. (sto dolazi kasnije). U cilju postizanja "drustvenog mira' medju mnogobrojnm politickim i idejnim grupacijama (uglavnom idealistickih i materijalistickih) koje su predstavljale svoju viziju coveka tj. njegov polozaj u drustvu formiran politicki pluralizam pomocu (koji je i ranije postojao) - sistem koji ce prigusiti sve sukobe i uokviriti ih na pravno promenljivim normama. Takav sistem medjutim ne resava sukobe, on ih samo potiskuje, i u prvi plan istice borbu za prezivljavanje cime se samo udaljavamo od coveka.

Moc, novac i ugled postaju osnov drustvenog sistema vrednosti, i tako povecava zelju pojedinca za radom i nadmetanjem u materijalnim dobrima. A sve to samo u cilju povecanja stope rada i masovnog iskoriscavanja ljudske populacije.
Svi smo skupa ubaceni u masinu proizvodnje a pitanje: Ko smo? Sta nas cini ljudima? je zanemareno, i u danasnjem svetu se vidi kao obicna eskivaza od rada jer se tice duhovne a ne materijalne problematike i kao takvo steti modernom drustvu pri ostvarenju - materijalnih dobara i ovladavanja prirodom.

Najgore je sto covek zaboravlja na coveka? Divi se predmetima a ono sto je najvrednije cak ni ne vidi...
Knjiga, prijateljstvo i dr. drustveni cinioci koji su ujedno i preduslovi pronalazenja odgovora na fundamentalna pitanja, predstavljaju pretnju drustvu u kom zivimo - Burzoazijskom drustvu.


Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

5

Subota, 11. Oktobar 2003

Dobru definiciju modernog coveka dao je Nice:

"Modernista je covek koji ne zna odakle dolazi i ne zna kuda ide."

Na zalost vrlo je tesko pronaci cilj u zivotu i racionalnog, realisticnog i materijalistickog drustva u kome zivimo. Kao jedini cilj namece se trka za novcem i nista vise. Problem je sto mnogi koji ih imaju ne nalaze srecu i smisao ni u njima. Gde je sreca? Sta je covek? Sta je smisao naseg postojanja? Toliko pitanja a toliko malo odgovora. A mi ne prestajomo da trcimo u borbi za novcem, moci, ugledom.....
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

6

Petak, 07. Novembar 2003

Postoje muslimani koji, bolujuci svoj nepromisljeni modernizam, smatraju da su u islamu samo ako priznaju Boga, ako Mu se mole kad i kako oni zele, a uopce se ne pridrzavaju Poslanikovih sunneta. Oni su zagovornici islama bez kodifikacije, bez sistema njegovih propisa. Oni ne iskazuju postovanje i ljubav prema Muhammedu, alejhi-s-selam, niti se trude da upoznaju njegov zivot i njegove hadise. Zadovoljavaju se samo Kur'anom, kao dostatnim izvorom za njihovu vjeru, iako ni u njega nisu upuceni. To je, naravno, glupost proistekla iz ljudske umisljenosti!
Slijedjenje Muhammeda, a.s., mir i blagoslov s njim, na nacin kako smo to ukratko objasnili nije ponistavanje ljudske slobode i inicijative, cega se plase modernisti, a vjera koja ne bi bila kodificirana, koja ne bi imala jasno naznacene obaveze i propise, umrla bi za koju deceniju. Kada bismo poslusali njihove savjete, islam bi se sveo na Rusovu "prirodnu vjeru" i besplodnu meditaciju i ne bi imao utjecaja na zivote ljudi. Na koncu, to ne bi bio islam.
Nakon prethodnih objasnjenja, smatram da se ispravno mogu citati sljedeci ajeti i hadisi:


O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku, i ne batalite svoja djela (Muhammed, 33.)Kad se vjernici Allahu i Poslaniku njegovu pozovu, da im On presudi, samo reknu: "Slusamo i pokoravamo se!" - Oni ce uspjeti (Nur, 51.)


I tamo mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjeti i dok se sasvim ne pokore."(En-Nisa', 65

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

7

Utorak, 11. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Dragi brate onajKojiTraži u potpunosti se slažem sa tobom, tako je.

Jer Šehadet je La ilahe ilallah Muhammedur resulullah.
Dakle, nemože pola hoću pola neću.

Ovaj Šehadet sam po sebi kaže da se nemože shvatiti La ilahe ilallah bez ovog Muhammedur resulullah.

Ali ljudi bi ipak da na bilo koji način nekako objasne ovo La ilahe ilallah bez ovo Muhammedur resulullah i zato se i dješava podjela medju muslimanima i razdor.

Postoje tri putovanja kroz nauku, Put ka Kur¨anu, Put kroz Kur¨an i put sa Kur¨anom.
To muslimani nikako da prihvate i da shvate.

Puteva ka Kur¨anu ima raznih, preko filozofije, preko nekog dogadjaja, reko nekog čuda, preko nekog učenjaka, preko nekog gesta, itd. dakle neki sebeb uvijek postoji, a na kraju krajeva Allah dž.š. je Onaj koji Uputu daje.

Kada se dodje do Kur¨ana tad pristaješ biti musliman izgovorom Šehadeta i prihvatanjem svega onoga što sa tim Šehadetom dolazi. Prije svega Šehadetom priznajemo da nema drugog Boga (Božanstva) osim Allaha, a onda priznajemo da je Muhammed a.s. Allahov rob i Poslanik i samim tim ga uzimamo i prihvatamo za svojeg Autoriteta koji će nas ubuduće kroz život i nauku voditi.
Tada započinje naš put kroz Kur¨an kojim nas vodi Poslanik a.s. i Kojem nas On podučava. Nemogu nas tome učiti niti kakvi filozofi, niti ovi niti oni, već oni koji su taj put prošli sa Poslanikom a.s.

Kada se prodje taj put kroz Kur¨an sa Poslanikom a.s. onda se dobija dozvola od Poslanika a.s. (Izun) da možeš govoriti i objašnjavati Kur¨an i vjeru i da možeš ljude tome pozivati.

Naši muslimani se ili zadržavaju na prvoj etapi, pa se stalno prepucavaju sa filozofima imal Boga ili ne. I stalno brane Islam od napada onih koji ga napadaju, a sami su stali u putu i ne mrdaju dalje nikud. Umjesto da traže nekog nasljednika Poslanikovog a.s. koji ima Izun (dozvolu) za podučavanje vjeri pa da nastave dalje svoj put. Ne oni i dalje pokušavaju samostalno da putuju kroz Kur¨an i da svojim snagama (logikom, razmišljanjem, ovim ili onim) ukapiraju stvari. Na taj način još više unose smutnju medju muslimane, jer takav pristup vjeri je naravno subjektivan i neminovno vodi ka haosu i neredu, nevodi sigurno ka jedinstvu.

Pravi Tevhid su spoznali samo oni koji su za vodiča uzeli Poslanika a.s. odnosno nekog od Njegovih nasljednika (Ulema) koji su po Izunu (dozvoli) Poslanikovom a.s. Ulema, ne po nekoj školi ili diplomi ili ovosvjetskom mjerilu, i bili im pokorni.

Svaki razdor i smutnja medju muslimanima dolazi od neshvatanja i nerazumijevanja Poslanstva.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

8

Utorak, 11. Novembar 2003

Upravo tako, brate!

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 12. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Fala brate. Eh da me vidi moja mila majka. :):):)

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

10

Nedjelja, 17. Oktobar 2004

"Moderni kapitalizam kao vid postojanja
je pocetkom pedesetih i sezdesetih goidna 20. veka
prevazisao proizvodnju nuznih i luksuznih artikala.
Posto je zadovoljio potrebe tela,
sistem se kao spektakl okrenuo zeljama duse.

On se usresredio na individualne msukarce i zene,
zgrabio njihove subjektivne emocije
i dozivljaje, promenio nekad prolazne,
nestvarne fenomene u objektivnu robu
koja se mogla reprodukovati, plasirao je na
trziste, odredio joj cene o onda
je pordavao onima koji su nekada, izvlacili emocije i
dozivljaje iz sebe samih - ljudima koji
su kao zarobljenici spektakla, sada glavne
stvari mogle pronaci samo na trzistu."


iz "Tajna istorija kulture 20. veka" - Grejl Markes
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Social bookmarks