Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

  • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 21. August 2008

MOZAK MUŠKARCA I ŽENE JE RAZLIČIT

8.08.2008

MOZAK MUŠKARCA I ŽENE JE RAZLIČIT

Delovi mozga žena i muškaraca potpuno su različiti i zbog toga imaju drugačije delovanje i procesuiranje informacija i nadražaja.

Muškarci i žene pokazuju razlike u ponašanju zbog toga što su njihovi mozgovi fizički potpuno različiti, pokazalo je novo istraživanje. Izgleda da je mozak žena i muškaraca sačinjen od različitih genetskih otisaka. Mreža koja služi za prenos informacija u mozgu, kao i hemikalije koje prenose te informacije toliko su različiti u ženskom i muškom mozgu da se bez ustezanja može tvrditi kako postoje dve vrste ljudskog mozga, piše Independent.

Da mozak žena i muškarca različito reaguje na emocionalne nadražaje, naučnici već dugo znaju. Međutim, sve donedavno smatrali su kako su te razlike rezultat delovanja odraslih hormona ili uticaja društvenih normi. Ipak, poslednja neurološka istraživanja ozbiljno su dovela u pitanje ove pretpostavke jer je sve jasnije kako mozak muškaraca i žena ima velike anatomske razlike. Neke od tih razlika, smatraju naučnici, mogle bi biti uzrok tome što su žene sklonije drugim mentalnim bolestima od muškaraca ili zašto su pojedini lekovi pokazali da deluju na jedan pol ali ne i na drugi.

Poslednje neurološko istraživanje jasno je pokazalo kako je velik broj određenih struktura mozga drugačije veličine kod žena nego kod muškaraca. Na primer, delovi mozga koji su odgovorni za rešavanje problema i emocije mnogo su veći kod žena, kao i područje zaduženo za kratkoročno pamćenje. Kod muškaraca je veći deo mozga zadužen za obradu informacija prikupljenih iz senzorskih organa, kao i onaj zadužen za kontrolu emocija i društveno kao i seksualno ponašanje. Što su moždane strukture različitije u veličini, to je drugačije njihovo funkcionisanje. Naučnici su otkrili i razlike u veličini onog dela mozga koji kontroliše otpor na bol. Tako je konačno rešena misterija zbog čega su žene *** na dugoročnu, a muškarci na kratkoročnu bol. Čini se kako će ovo otkriće dovesti i do nove generacije lekova protiv bolova.

Muškarci i žene razlikuju se i po sklonostima ka određenim mentalnim bolestima. Žene imaju dvostruko veći broj dijagnostikovanih depresija od muškaraca.

Najveći razlog zbog koje ove razlike do sada nisu primećene je taj što su sva dosadašnja neurološka istraživanja ljudskog mozga mahom vršena na muškarcima.

www.bebadolazi.net/news.php?nid=158

Sting Lady

Profesionalac

(10)

  • »Sting Lady« je žensko

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

  • Poruku poslati

2

Četvrtak, 21. August 2008

Shta mislite, zashto zene cheshce i lakshe od mushkaraca pamte sve te bitne datume (rodjendane, godishnjice, itd.)? :) Ima li to veze sa mozdanim funkcijama ili mozda razmazenoshcu, nezainteresovanoshcu, ili jednostavno drugachijim rangiranjem prioriteta?

Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

  • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

  • Poruku poslati

3

Četvrtak, 21. August 2008

Ma to je zato što žene uglavnom sjede pred TV-om zureći u španjolske sapunice u kojima su izražene tako te godišnjice rođendani i šta ti ja znam pa ih to asocira i na njihove datume :D -
Na vatru odgovori vatrom !

Phikret

Profesionalac

(10)

  • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

  • Poruku poslati

4

Subota, 23. August 2008

Ne nego zato što se muški i ženski mozak veoma razlikuju anatomski, što je nedavno neurološko istraživanje potvrdilo ;).


srbija042

Početnik

(10)

Postovi: 11

Datum registracije: 09.09.2008

  • Poruku poslati

5

Srijeda, 10. Septembar 2008

Zdravorazumski: s obzirom da se telo muškarce razlikuje od tela žene, logično je i da se njihovi mozgovi razlikuju.
Ali ko zna, moguće je da ja nemam zdrav razum, pa onda ovo i nije zdravorazumski.

Social bookmarks