Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

61

Nedjelja, 10. Juni 2012

Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

62

Nedjelja, 10. Juni 2012

Interes svih Bošnjaka je očuvanje i izradnja Bosne i Hercegovine’
10. Jun, 2012

BiH – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, najmlađi je muftija u Evropi, a možda i u svijetu, čovjek kojeg jedni doživljavaju kao borca za prava Bošnjaka, a drugi ga osporavaju i optužuju za rušenje državnih institucija Republike Srbije, čovjek koji je uzburkao Srbiju svojim političkim angažmanom, u intervjuu za Fenu kaže da je zadatak Bošnjaka uspostava i jačanje bošnjačkih nacionalnih institucija, te da je interes svih Bošnjaka svijeta očuvanje i izgradnja države Bosne i Hercegovine kao matice.

Zukorlić naglašava da se kapacitet i kvalitet jednog naroda mjeri njegovom snagom da bude organiziran, odnosno civiliziranost jednog naroda procjenjuje se njegovom sposobnošću da bude organiziran, a „mi imamo raskorak između onoga što je dubinska, bošnjačka i islamska kultura u pogledu onoga što predstavljamo kao nacionalni korpus koji je lišen institucionalnog života skoro 100 godina. Dvadeseti vijek je obilježila bošnjačka nacionalna obezglavljenost koja je dovela do toga da imamo krizu u institucionalnom smislu, u individualnom hvala Bogu ne“.

- Zato je naš nacionalni zadatak uspostava i jačanje bošnjačkih nacionalnih institucija koje će objediniti Bošnjake BiH, Sandžaka, Kosova, Makedonije, dijaspore. Bošnjački nacionalni interes “broj jedan” za sve Bošnjake svijeta je očuvanje i izgradnja države BiH kao matice.
Odnos Sarajlija i Sandžaklija

Na pitanje o “animozitetu Sarajlija prema Sandžaklijama“, Zukorlić kaže da je to antibošnjački projekt koji ima korijene u Beogradu i čiji su protagonisti, nažalost, probeogradski i antimuslimanski igrači ovdje u Sarajevu, koji ovdje igraju na razjedinjavanju i atomizaciji „jer će prvo dijeliti ljude na Bosance i Sandžaklije, a potom na Sarajlije i nesarajlije, vratničane i bistričane, znači, atomizacija kojoj nema kraja i koja ima za cilj potpunu denacionalizaciju Bošnjaka, obezglavljivanje Bošnjaka i okretanje jednih protiv drugih.

- To Bošnjaci moraju smatrati kao maligni karcinom i tome se moraju suprotstaviti – kaže Zukorlić.

Smatra pogrešnim tezu da se treba odreći nacionalnog, zbog multietničke strukture BiH jer „onda na jednoj strani imamo dekadencu ili potpuno zaostajanje nacionalnog, a na drugoj strani imamo one koji misle da po svaku cijenu treba afirmirati nacionalno a zapostaviti državno, a to su dvije trake puta koje treba da se dopunjuju“.
Institucionalizaciji bošnjačkog nacionalnog identiteta

- Moj akcent je na institucionalizaciji bošnjačkog nacionalnog identiteta, interesa i djelovanja. U tom pogledu mislim da je osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) jedan od najvažnijih iskoraka. Sada je neophodna afirmacija i aktiviranje tog projekta – kaže Zukorlić.

Pojašnjavajući funkciju i cilj BANU-a, sandžački muftija kaže da je to društvo mislećih ljudi koji se bave naučnim istraživanjima i obrazovanjem, te da je ta institucija nastala kao nacionalna potreba svih Bošnjaka svijeta i „da je sreće da je još mnogo ranije formirana, ali eto onog trenutka kada je stanje sazrjelo a to je godinu dana od osnivanja“.

Bošnjačka nacionalna fondacija također je strateški projekt „iz razloga što imamo situaciju da je nedovršena država BiH dovela do toga da institucije s tradicijom poput pozorišta, muzeja, prosto nemaju svoj budžet, nemaju onoga ko će o njima voditi brigu da bi preživjele.

- Činjenica je da nedostaje sloboda u pojedinim institucijama države BiH koje bi trebale da budu u službi građana. Pa imamo paradoks da institucije koje su finansirane od građana sav svoj kapacitet koriste da razaraju vjersko i nacionalno tkivo, odnosno identitet tih građana – smatra Zukorlić.
Svjetski bošnjački kongres

Kao primjer navodi da su Jevreji imali Svjetski jevrejski kongres dok nisu imali državu, te su iz tog kongresa servisirani svi nacionalni interesi Jevreja svijeta, „a mi, muslimani, valja nam učiti i uzeti mudrost gdje god je nađemo“.

- I nama je sada potreban svjetski bošnjački kongres, zato što imamo nedovršenu državu BiH, koja ne može servisirati ni interese samih građana BiH, a kamoli mene kao Bošnjaka izvan BiH. Prema tome, ja sam zakinut i imam pravo na dodatne mehanizme i neću se pomiriti dok se ti mehanizmi ne naprave. Zadatak broj jedan je institucionalizacija bošnjačkog nacionalnog tijela – naglašava Zukorlić.

Kaže da je BANU svojevrsni nacionalni mozak bošnjačkog naroda i jedina je institucija toga tipa, jer prosto ne postoji misleće tijelo koje se bavi naučnim istraživanjima, promišljanjem, temama od izuzetnog značaja za bošnjački nacionalni opstanak. To je nešto što imaju svi narodi i sve nacije svijeta. S obzirom na nedovršene nacionalne procese u pogledu državotvornosti i u pogledu kulturologije i ostalih segmenata identiteta, evo mi to činimo. Očekujem da će BANU vršiti svoju ulogu u skladu s izazovima i potrebama – kaže Zukorlić.

U nastavku razgovora navodi da Bošnjaci nacionalni identitet crpe iz svog etničkog porijekla i etničke bošnjačke predislamske i predslavenske tradicije „ali isto tako najznačajniji aspekt našeg identiteta je naša islamska tradicija, i mi smo najpozvaniji da sopstveni identitet afirmiramo kroz znanje, obrazovanje i nauku, što jeste jedan od osnovnih principa naše islamske tradicije, jer je prva kur’anska poruka ‘uči u ime tvoga Gospodara koji stvara’“.

Djelovanje udruženja Bošnjaka u Evropi i svijetu mnogi nazivaju pan-bošnjačko buđenje, iako je to kolokvijalni izraz, muftija je rekao kako je to za njega prihvatljiv izraz, jer je to definitivno novi talas bošnjačkoga buđenja.
Politički pokret pod imenom SDA je doživio neuspjeh

- Nažalost, talas koji se desio devedestih godina 20. vijeka kroz politički pokret SDA, koja je pokušala objediniti sve Bošnjake Balkana i dijaspore, doživio je svojevrsni neuspjeh, a sada je na nama da ne dozvolimo da zbog neuspjeha jednog političkog projekta mi odustanemo od elementarnih nacionalnih interesa, a jedan od ključnih interesa jeste uvezivanje Bošnjaka ma gdje oni živjeli – pojašnjava Zukorlić.

S obzirom na činjenicu da BiH kao matična država svih Bošnjaka nije tako ustavno ustrojena, da bi bila nacionalna država koja se brine o Bošnjacima izvan BiH, Zukorlić je naglasio da to predstavlja obavezu više da imamo alternativne oblike organizovanja, a jedna od tih organizacija je Bošnjačka kulturna zajednica, „koja je već prerasla u kulturno-nacionalni projekt i pokret koji je krenuo iz Sandžaka prema svijetu, s ambicijom kulturne organizacije koja će biti bliska i neće se baviti elitističkom kulturom i umjetnošću, već svim segmentima oživljavanja i baštinjenja bošnjačke kulture, zapravo predstavljat će faktor povezivanja svih Bošnjaka na Balkanu i u svijetu općenito“.
Beograd ne želi slobodnu Islamsku zajednicu

O aktuelnoj situaciji unutar Islamske zajednice Srbije i Sandžaka muftija Zukorlić kaže kako se beogradski režim ne miri s činjenicom da u BiH i Sandžaku postoji slobodna Islamska zajednica, jer je cijeli 20. vijek bio obilježen time da je Islamska zajednica bila kontrolirana od režima u Beogradu i da je korištena da legalizira antimuslimanske i antibošnjačke projekte.

- Bošnjaci se izbacuju iz Ustava dok tamo neka ‘ahmedija’ sjedi u parlamentu i legalizira taj antimuslimanski i antibošnjački čin; kada se ukidaju neka prava, kada se vrši diskriminacija, uvijek je postojala ta ‘dežurna ahmedija’ koja je simbolički to legalizirala. Reformom u Islamskoj zajednici 1993.godine to smo zaustavili i izborili se za autonomnost Islamske zajednice, koja je garantirana Ustavom te države – kaže Zukorlić.

Međutim, dodao je, kada nisu mogli zaustaviti projekte da se i mi pretvorimo u poltrone prema državnom režimu u Beogradu i da služimo njihovim, a ne našim islamskim i bošnjačkim interesima, oni su pokušali oteti Islamsku zajednicu. Kada u tome nisu uspjeli onda su je pokušali pocijepati, i uspjeli su nažalost da 20-tak i više imama izdvoje i navodno formiraju paralelnu Islamsku zajednicu.

Naglasio je kako je to antiustavni, anticivilizacijski, antizakonski, antihumani čin, “to je direktna agresija Beograda na Islamsku zajednicu, te prema tome, tu je Zilkić potpuno nebitan faktor, jer da nije Zilkić, onda bi bio neko drugi. To je projekt beogradskog režima kojim treba da se otupi oštrica ovog slobodarskog pokreta koji je nastao u Islamskoj zajednica Sandžak“.

Zukorlić je ponovio da je to atak na slobodu, i vjersku i nacionalnu, i pokušaj da se Bošnjaci kroz Islamsku zajednicu ponovno poltroniziraju, a „mi ne prihvatamo poltronski odnos prema državi, mi želimo partnerski odnos što jeste predviđeno Ustavom države, ali i što jeste naše duhovno i civilizacijsko pravo“.

- Znači to nije problem unutar muslimana Sandžaka, jer vi znate da smo mi Sandžaklije najsložniji narod na svijetu, prema tome, to je bio i ostao projekt Beograda, kojim je trebalo oslabiti i naš vjerski i nacionalni razvoj i ugroziti slobodarski pokret Bošnjaka koji je krenuo iz Sandžaka jer je Islamska zajednica bila gnijezdo iz koje je nikao Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, iz kojeg je organizirana vjerska nauka, oživljena vakufska imovina, oslobođeno Bošnjačko nacionalno vijeće, to su bili veliki nacionalni projekti koje je Beograd opstruirao- precizira sandžački muftija.
Izborom Nikolića srpska politika prema Bošnjacima jasnija

Na pitanje hoće li se politička situacija u Srbiji promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsjednika, Zukorlić je bez okolišanja napravio distinkciju između doskorašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i novoizabranog Tomislava Nikolića rekavši “da će se situacija promijeniti tako da ćemo imati potpuno demaskiranu i jasnu srpsku politiku prema Bošnjacima“.

- Ako biram između ‘licemjernog demokrate’ i ‘iskrenog četnika’, više volim imati ovog drugog za kojeg znam šta mi misli, a to sam rekao i u Beogradu, a evo ponavljam i vama u Sarajevu -kazao je Zukorlić.

Pojašnjava da je do sada na sceni bila maskirana antibošnjačka politika simbolizirana u Borisu Tadiću koji je bio „evropski ljubimac i koji je protiv Bošnjaka i iz BiH i Sandžaka mogao raditi što hoće“.

Kaže da je Tadić jedno pričao u Beogradu, drugo u Banjoj Luci, treće u Bruxellesu, četvrto u Ankari, a sada ćemo imati jasnu politiku, a onda ćemo se morati prema toj politici odrediti, jer će Nikolić „voditi politiku koja će biti jasna i transparentna“.

- Ja sam se borio za obaranje Borisa Tadića, nisam se borio za dovođenje Tomislava Nikolića, to je ogromna razlika, ali smatram da je ovo bolje rješenje i za Sandžak i za BiH jer ćete imati potpuno jasnu situaciju i znat ćete šta vam predsjednik Srbije misli.

U intervju za Fenu sandžački muftija nije želio komentirati aktuelnu političku situaciju u BiH nakon koalicionih prekomponiranja rekavši kako se ne bavi dnevno-političkim pitanjima u BiH.

- Ja promatram tu scenu u mjeri u kojoj ona ima nacionalne implikacije i u mjeri u kojoj ima sandžačke implikacije, jer je moj problem što sam ja principijelno za promjene, ja kažem ‘i kad nemate kreča krečite sobu tako što ćete pomjeriti ormare i počistiti prašinu’- kazao je na kraju razgovora sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, koji je u petak boraveći u Srebrenici najavio da će se registrirati u toj općini kako bi na predstojećim lokalnim izborima mogao glasati za izbor načelnika Općine Srebrenica.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/83224…je-kriv-Beograd
http://www.vijesti.ba/intervjui/91039-Po…ski-igraci.html
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/327666…njacima-jasnija
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija…je-kriv-Beograd
http://www.banjalukain.com/front/podjelu…limanski-igraci
Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

63

Srijeda, 13. Juni 2012

Iz teksta profesora Karčića izdvajam ono sto se direktno tiče predsjedničke kandidature i inače bavljenja politikom muftije Zukorlića.

Kako se reguliše pitanje učešća vjerskih vođa u javnoj vlasti? Može se uočiti da se u većini evropskih zemalja ovo pitanje zakonski ne reguliše nego se ostavlja samoregulaciji crkava, odnosno vjerskih zajednica. Samoregulacija znači da crkve i vjerske zajednice autonomno, u svjetlu svoga religijskog učenja i uvažavanja okolnosti društva u kome djeluju odlučuju o tome da li da dozvole nosiocima vjerskog autoriteta učešće u političkom procesu, natjecanje za i vršenje javnih funkcija.

Kao primjer samoregulacije uzimamo slučaj SAD-a i Katoličke crkve. U SAD-u nema zabrane da lica s vjerskim autoritetom učestvuju u organima javne vlasti. U tom smislu velečasni Robert F. Drinan bio je prvi rimokatolički svećenik koji je bio izabran 1970. u Kongres SAD-a. Bio je poznati zastupnik ljudskih prava i socijalne pravde, te prvi član Kongresa koji je tražio smjenu predsjednika Richarda M. Nixona. On je napustio Kongres kada mu je to papa naredio jer je u međuvremenu Zakonikom kanonskog prava iz 1983. zabranjeno klericima "da se prihvaćaju javnih službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti" (čl. 258, t.3). Katolička crkva je, naime, odlučila da na jedan načelan način riješi pitanje učešća svećenika u javnoj vlasti u to u duhu priznanja činjenice odvajanja vjerskog i političkog autoriteta.

Kada je riječ o metodu samoregulacije može se reći da ovaj metod može biti djelotvoran u situacijama kada se radi o religijskim organizacijama sa čvrstom unutrašnjom disciplinom i jakom normativnom kulturom. U drugim, gdje je moguće dogovarati se da li da se vlastite norme poštuju ili ne i kada da se pravi izuzetak od norme, to očigledno nije slučaj. U tim prilikama, jedino preostaje da se putem incidenata i reakcija na njih izgradi jedna nova politička kultura koja će odražavati zajedničke vrijednosti pluralnih društava.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

64

Srijeda, 13. Juni 2012

Kada je riječ o metodu samoregulacije može se reći da ovaj metod može biti djelotvoran u situacijama kada se radi o religijskim organizacijama sa čvrstom unutrašnjom disciplinom i jakom normativnom kulturom. U drugim, gdje je moguće dogovarati se da li da se vlastite norme poštuju ili ne i kada da se pravi izuzetak od norme, to očigledno nije slučaj. U tim prilikama, jedino preostaje da se putem incidenata i reakcija na njih izgradi jedna nova politička kultura koja će odražavati zajedničke vrijednosti pluralnih društava.

Veoma interesantna analiza od strane profesora Karčića. Ono što se može zaključiti iz pasusa koji je boldiran, jeste da će nedostatak unutrašnje normativne discipline izazvati reakcije i incidente unutar institucije u kojoj se to dešava, u ovom slučaju Islamske zajednice. To je ono što oni koji takvo ponašanje podržavaju ili prešućuju ne priznaju. A onda kada se te reakcije, odnosno incidenti dese ide se u smjeru gušenja tih reakcija, odnosno incidenata na način koji je u tom trenutku dostupan. Ako nije moguće (u slučaju posjedovanja države, policije, vojske, itd.) fizički takve reakcije ugušiti, onda se pribjegava propagandi i zapaljivoj retorici. Mada je kod nas bilo i slučajeva fizičkog nasilja i nasrtanja na neistomišljenike, tj. na one koji reaguju na neprikladno i nenormativno ponašanje vjerskih autoriteta. Oni koji na takvo ponašanje vjerskih autoriteta reaguju bivaju proglašeni otpadnicima od vjere i neprijateljima institucije, u ovom slučaju Islamske zajednice, i na taj način se pokušavaju anatemisati i u društvu prikazati kao rušitelji institucije.
U slučaju kandidature Muamera Zukorlića za predsjednika Srbije nije se čak ni dogovor desio, već potpuna samovolja u odnosu na Rijaset BiH i Reisa Cerića. Njegova kandidatura je jednoglasno podržana u Mešihatu IZ-e u Srbiji i to je, po mišljenju Muamera Zukorlića, bilo dovoljno da se kandiduje. Nije našao za shodno da se dogovara ili konsultuje sa Sarajevom, prije nego će se kandidovati. On je to čak i otvoreno izjavljivao u predizbornoj kampanji. Podrška za njegovu kandidaturu od strane Rijaseta BiH (ako se je to zaista i desilo, jer nismo vidjeli nikakav zvaničan izvještaj od strane Rijaseta o toj odluci) dolazi tek nakon što su prošli izbori, a na zahtjev Sabora Islamske zajednice u BiH. Da to Sabor nije tražio, to pitanje Rijaset vrlo vjerovatno ne bi ni razmatrao (ako je uopšte razmatrao).
To me navodi na zaključak da su u Rijasetu BiH itekako svjesni kršenja normativnih akata Islamske zajednice od strane Muamera Zukorlića, pa su to htjeli prešutjeti i pustiti da to samo od sebe prođe, no ipak se je neko sjetio da to pitanje treba razmatrati. Smatram da to pitanje još uvijek nije razmatrano kako treba, na jedan jasan, nedvosmislen i transparentan način.

Ono što bih volio čuti od profesora Karčića jeste njegova analiza, odnosno mišljenje o tome da li je moguće da se u Bošnjaka pojavi ta neka nova politička kultura koja će odražavati zajedničke vrijednosti pluralnih društava ili su kod nas stvari daleko nepredvidljivije i može li se desiti da ipak, kroz te incidente, a zbog nedovoljno razvijene institucionalne svijesti, Bošnjaci ipak odu u nekom malo negativnijem smjeru od onog kojeg on u svojoj analizi predviđa. Naravno, drago bi mi bilo kada bi Bošnjaci otišli u tom smjeru na kojeg profesor Karčić ukazuje, a kao posljedicu nedostatka unutarnje normativne discipline. I dobro bi bilo, ako bi to za posljedicu imalo upravo popravljanje tog nedostatka unutarnje normativne disicpline.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

65

Subota, 16. Juni 2012

Moze li neko da mi kaze sta je Fikret Karcic beogradski djak uradio za Bosnjake?Ne zanima me njegova strucnost u smislu koji stepen skole ima i posecenost simpozijuma i raznorazne titule u njegovoj biografiji, zanima me sta je uradio da bi poboljsao stanje Bosnjaka.Obnovio rad Medresa, otvorio Mektebe,Fakultete Univerzitete, Vakufske kuhinje, borio se za povracaj Vakufske imovine itd.Znaci interesuje me sta ima od djela u njegovoj biografiji a ne od rijeci.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

66

Subota, 16. Juni 2012

Ime i prezime: Fikret Karcic
Godine 1978 upisao je postdiplomski studij na Pravnom fakuletu u Beogradu, odsjek Pravne istorije.
Mentor pri izradi rada bio je prof. dr Mirko Mirković, a članovi Komisije za odbranu, pored mentora, prof. dr Ljubica Kandić i doc. Dr Dragoš Jevtić.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Fikret Karčić je registrovao doktorsku disertaciju pod naslovom Pokret za reformu šerijatskog prava i njegov odjek u Jugoslaviji u prvoj polovini 20. vijeka koju je odbranio 30. juna 1989 i time stekao titulu doktora pravnih nauka. Mentori pri izradi disertacije su bili prof. dr. Ljubica Kandić i prof. Mirko Mirković, s obzirom da se teme ticala i opšte i nacionalne historije države i prava. Pored dva mentora, član komisije za odbranu bio je doc. dr. Dragoljub Popović.
http://www.bosanskialim.com/rubrike/biog…cic_Fikret.html
Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

67

Nedjelja, 17. Juni 2012

Naravno, sada ide klasika. Napad na ličnost profesora Karčića, kopanje po njegovom životu sa ciljem njegove diskreditacije, a što će kasnije poslužiti za odbijanje bilo kakve njegove izjave ili mišljenja. Umjesto da se o njegovim riječima razmisli, pa da se onda kaže, nije to tačno što je izjavio, ili jeste tačno je, ili to je djelimično tačno, itd. To je još jedna klasična demagoška metoda koja se zove "satanizacija neistomišljenika".

Ono što se u tom slučaju može uraditi jeste da se budući citati navode bez navođenja čiji je citat. Samo staviti N osoba je kazala to i to, šta vi o tome mislite. Tako će se onima koji se u svom životu koriste metodom satanizacije neistomišljenika taj argument izbiti iz ruku.

Možda je profesor Karčić nekom prilikom spasio nekog mrava iz neke nevolje, a da to niko nije vidio i da mu za to dobro djelo zna samo Allah Uzvišeni. Možda je nekom prilikom spasio mačku iz bunara. Možda je negdje nekad pomogao nekom nevoljniku kad mu je bilo najpotrebnije. Bog zna, možda ima masu dobrih djela koja će mu Allah Uzvišeni ukabuliti, a da mi za to ne znamo. A sa druge strane ima učenih koji će zaglaviti u Džehennem, ima i onih koji su poginuli u Džihadu, a otići će u Džehennem, ima i onih koji će znati cijeli Kur'an napamet, a biće bačeni u Džehennem.
Vi mislite da je nešto malo, a ono veliko, i vi mislit da je nešto veliko, a ono malo.

Ovaj post je već 1 puta uređen, zadnji put od »Salahoodin« (17. Juni 2012, 00:16)


golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

68

Nedjelja, 17. Juni 2012

A, sto ti malo ne razmislis o onome sto prica Muamer Zukorlic?Sta fali idejama za koje se on zalaze?Procitaj statut sda pa ces da nadjes da sve one ideje za koje se Muftija zalaze pisu na pocetku statuta sda.Ali, tebe je vaznije je vaznije "ko je nesto rekao" nego "sta je neko rekao".U nekom prijasnjem postu si napisao "Eto ti, ko bi reko. Ovako zbori i opet Muamer Zukorlić ne može i dan danas da ga pobjedi iako priča perfektno, ne možeš jednu jedinu riječ pogrešnu da mu nađeš. Naopaka li svijeta, majko mila, ha?"
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

69

Nedjelja, 17. Juni 2012

Ovaj tvoj tekst je još jedan od dokaza koliko se je skrenulo sa kursa i koliko se osnovne stvari ne stavljaju na svoje mjesto. Hej, upoređuješ SDA, političku partiju, i Muamera Zukorlića koji bi trebao da bude vjerski autoritet. Ti samo što ne reče, šta fali Muamerovoj politici. Upravo u tome i jeste glavni njegov problem, politika. Baviti se politikom i u te svrhe zloupotrebljavati Islamsku zajednicu jeste upravo glavni problem Muamera Zukorlića. Ne smije se jedna institucija kroz koju bi se trebala širiti duhovnost koristiti za samopromociju, dnevnopolitičke intrige, zgrtanje bogatstva, raskošan život, bahato ponašanje, itd. Od Islamske zajednice je napravljen unosan biznis i platforma za političko djelovanje. Ako to nije urušavanje Islamske zajednice, onda ne znam šta je.

A kada sam spominjao ovo zborenje mislio sam na retoriku. Muhammed, alejhisselam, u jednom hadisu kaže: "Bojim se za svoj Ummet od dobrih govornika (oratora)." To su oni koji znaju da pričaju ono što narod voli čuti, znaju da podilaze raji, da ih naježe, da ih ushite, itd. No, problem je što tom retoričaru poznajem ponašanje, jer živim u Novom Pazaru i to gledam skoro svakodnevno. Vjerski autoritet se ne ponaša tako. Ko poznaje vjeru zna da tako ne treba da se ponaša neko ko bi trebao biti uzor u duhovnosti. Ponaša se kao da je Islamska zajednica njegovo privatno vlasništvo.

Biti političar i biti vjerski autoritet su dva sasvim različita pojma. To je očigledno ono što se ne shvata.

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

70

Nedjelja, 17. Juni 2012

Upravo u tome i jeste glavni njegov problem, politika. Baviti se politikom i u te svrhe zloupotrebljavati Islamsku zajednicu jeste upravo glavni problem Muamera Zukorlića. Ne smije se jedna institucija kroz koju bi se trebala širiti duhovnost koristiti za ....


A kao srpska Islamska zajednica se nebavi politikom? Bavi kad to Beograd naredi.
Ovo ti dokaz da se Islamska zajednica Srbije bavi politikom, i to politikom koja ide nama na štetu. Pokušaj zavađivanja Bošnjaka i Albanaca sa Kosova,
koji su u 2 svjetskom ratu pomogli spašavanju Bošnjaka Sandžaka od uništenja.Jusufspahić se usprotivio priznavanju nezavisnosti Kosova

Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić usprotivio se priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, na 20. konferenciji Vrhovne skupštine islamskih poslova u Kairu, što je izazvalo revolt predstavnika islamskih zajednica iz balkanskih država, posebno predsednika islamske zajednice u Makedonji Sulejmana Redžepa.

Vrhovna skupština islamskih poslova u Kairu, održana u organizaciji Egipatskog ministarstva vakufa, odustala je od priznavanja nezavisnosti Kosova nakon što je Jusufspahić upozorio da bi to moglo dovesti u opasnost oko 800.000 muslimana koji žive u Srbiji, objavljeno je na sajtu "Islamonlajna".
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/36255/…visnosti-Kosova


Jusufspahić sprečio priznavanje nezavisnosti Kosova

Na konferenciji Vrhovne skupštine islamskih poslova u Kairu, posle izlaganja srbijanskog muftije, odložena rasprava o tome
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/J…-Kosova.lt.html


Ustav Islamske zajednice Srbije:
Član88.
Sve odluke se donose u ime Islamske zajednice a mogu imati politićku ili jedno nacionalnu konotaciju postižu se koncenszusom i zakodavnih organa Islamske zajednice Srbije odnosno Rijaseta i Vrhovnog Sabora.


Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

Ovaj post je već 2 puta uređen, zadnji put od »sloboda« (17. Juni 2012, 12:33)


 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

71

Nedjelja, 17. Juni 2012

I to je također problematična izjava, jer i to je miješanje u politiku i pokušaj Jusufspahića, kroz tu izjavu, dokazivanja nekakvog patriotizma, a to opet ne bi trebao biti domen nekoga ko za sebe tvrdi da je vjerski autoritet.
To su sve dokazi da se je kod muslimana žestoko i u duhovni život umiješala politika i prijeti da zamijeni duhovnost. Da nam politika, neuzubillah, postane vjera. To je ono što ne bismo trebali sebi dozvoliti.

nikon

Početnik

(-20)

Postovi: 2

Datum registracije: 16.06.2012

 • Poruku poslati

72

Nedjelja, 17. Juni 2012

Moze li neko da mi kaze sta je Fikret Karcic beogradski djak uradio za Bosnjake?Ne zanima me njegova strucnost u smislu koji stepen skole ima i posecenost simpozijuma i raznorazne titule u njegovoj biografiji, zanima me sta je uradio da bi poboljsao stanje Bosnjaka.Obnovio rad Medresa, otvorio Mektebe,Fakultete Univerzitete, Vakufske kuhinje, borio se za povracaj Vakufske imovine itd.Znaci interesuje me sta ima od djela u njegovoj biografiji a ne od rijeci.
Zanimljivo. Mogli bi da pitamo i koliko je koseva postigao Fikret Karcic za KK Sarajevo, ili pak koliko je hljebova zamijesio. Mozemo pitat i koliko je neki vratar golova postigao. Time pokazujemo da bismo sve zeljeli na isti nivo da svedemo, pa cak i one najucenije medju nama. Koliko li je kuca sazidao? A to sto je alim, i to vrhunski, to nas ne zanima, jer mi to ionako ne razumijemo. Ne shvacamo ni Kur'an casni u Kojem se alimi iznad ostaljih ljudi postavljaju, ali mi bismo da ih izjednacimo sa kojekakvim dunjaluckim manipulatorima. A koliko je knjiga, ucenih radova o stanju naroda Zukorlic Muamer napisao? Valjda bi i njemu to trebala bit misija? A o znacaju rada Fikreta Karcica ne vrijedi govorit poluobrazovanim ljudima. Neke jednostavno mimoilazi koliki je znacaj broj alima za jedan narod, i koliko je bitan njihov rad. Upravo za stanje tog naroda, rad medresa, mekteba, fakulteta, i svega ostalog cemu je izucavanje i ucenje u biti pokretacka energija. Nece vama valjati niko cije se misli ne poklapaju sa islamski polupismenim a vrhunskim manipulatorima koje vi po svaku cijenu branite.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

73

Nedjelja, 17. Juni 2012

Veće Rabite traži od Srbije da prestane s izolacijom Bošnjaka u Sandžaku

Brate mozes ti pustit bradu do kolena pa opet mi ostali Muslimani nemamo fajde od toga.Mozes imat ispred svojega prezimena sve one dr. mr. pr. ali ako tvoj narod nema hajira od toga ne moras pustanjem jezika da kritikujes one koji podizu ono sto ti nisi kadar.Nikad vise Islamskih knjiga napisanih od strane Bosnjaka a mi nikad razjedinjeniji.Mozemo kukat da smo gladni ali ako ne nadjemo hrane krepasmo gladni.Iskreno sam sit vise od velikih rijeci a, djela nikakvih.Svim vrhunskim alimima bih savjetovao vise rada a manje price, pogotovo bi ovo trebalo da vazi za nekadasnje komunisticke djake.(Ovo vazi i za onog tvojeg uvazenog, cijenjenog postovanog sa sve francuskom kapom i taze obrijanog profesora kojeg zacudo nisi sad citirao.)
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

74

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

Hair. Znamo li uopšte šta ta riječ znači i šta je zapravo hair? U životu sam čuo korišćenje te riječi na razne načine i stavljanje iste u razne kontekste. Baš večeras pričam jednom ahbabu kako sam nešto uradio, napravio. A on me pita, imaš li ti kakvog haira za to što radiš? Rekoh, nadam se da imam, ako Bog da, namjerno se praveći da ne kontam da me on ustvari pita jesam li ja zaradio para od toga što sam uradio. Rekoh, pomogao sam ljudima i nadam se da će mi to Allah ukabuliti. On onda kaže, ne pitam te to, nego jesi zaradio šta para od toga što si radio. :) Rekoh, aha, pa što ne kažeš da pod hairom misliš na pare. Upitah ga, pa zar ne misliš da je hair pomoći nekom, bez da mu se to naplati?
Nije to prvi put da čujem da ljudi koriste riječ hair u smislu materijalne koristi, dobiti.
Dakle, pitanje je, šta je to zapravo hair?

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

75

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

Eto kad cemo o hairu, je li ovo sto rade nasi Reis-ul-Ulema i Muftija za hair ili posto ti se oni ne svidjaju je apriori nesto lose?

IZuS: Rabita zabrinuta za Sandžak

Beta | 17. 06. 2012. - 19:41h | Foto: Reuters

Vrhovno veće Rabite (Muslimanske svetske lige) danas je na zasedanju u Meki, kojem su prisustvovali Mustafa Cerić i Muamer Zukorlić, usvojilo deklaraciju u kojoj se, pored ostalog, izražava zabrinutost za stanje ljudskih prava u Sandžaku, a Organizacija za islamsku saradnju poziva da obrati pažnju na taj deo Srbije.U deklaraciji o stanju u Palestini, Siriji, Libanu... od Vlade Srbije je zatraženo da prestane sa "izolacijom muslimana Bošnjaka u Sandžaku", objavljeno je na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Vrhovno veće Rabite, kako je navedeno, poziva Organizaciju za islamsku saradnju da obrati pažnju na situaciju u Sandžaku s obzirom na činjenicu da su "srpske vlasti odgovorne za genocid nad muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini krajem dvadesetog stoleća", što su, kako se tvrdi, potvrdili relevantni međunarodni sudovi pravde.

Od vlasti u Srbiji je zatraženo i da "zaustave permanentnu opstrukciju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, ugrožavanje vakufske imovine", kao i da omoguće nesmetan rad odgojno-obrazovnih ustanova islamske zajednice.

Kako je danas objavljeno na internet sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, reisu-l-ulema Mustafa Cerić i glavni muftija u Srbiji Muamer Zukorlić su novi članovi Veća, najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tela svetske muslimanske organizacije.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

76

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

Ne znam odakle ti to da mi se oni sviđaju ili ne sviđaju, ali na pitanje ćeš dobiti odgovor kada budeš odgovorio na pitanje šta je to hair. Dakle, pronađi odgovor na pitanje šta je to hair i to će ti biti odgovor na pitanje da li je hair ovo što rade preko Rabite. Kao kad bi me pitao koliko je dugačko nešto, a ja ti kažem uzmi metar i izmjeri i eto ti odgovora.
A ova priča je klasična priča. Nije nešto novo. To slušamo ovdje u Sandžaku svakodnevno. Samo ne znam za koga su zabrinuti, za Sandžak ili za Muamera Zukorlića. Rabita možda jeste zabrinuta za Sandžak, ali je njihov problem što u vezi Sandžaka pitaju Cerića i Zukorlića, a ovi onda krvavo zakukali. Pomagajte braćo!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

77

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

Hajir-Arapska rijec koja na Bosnjackom znaci dobro.Nema hajira u tome znaci nema dobra u tome.

Sto se tice tvoje konstatacije ili pitanja za koga je Rabbita zabrinuta, mozda su culi da su Esadu Dzudzevicu izbusili gume u Beogradu pa se braca zabrinula.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

78

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

ali na pitanje ćeš dobiti odgovor kada budeš odgovorio na pitanje šta je to hair

Svojim pisanjem i nastupanjem nameces utisak da ti imas ekskluzivnu licencu na tumacenje rijeci "hair". Vidis rijec "hair" je deo mog maternjeg bosanskog jezika i tu rijec koristim od kad sam nauciuo da govorim. Dakle tvoje testove poznavanja bosanskog jezika sprovodi na nekom drugom forumu a ne na ovom gde vecina govori bosanskim jezikom, nemas potrebe za tim.


A ova priča je klasična priča. Nije nešto novo. To slušamo ovdje u Sandžaku svakodnevno. Samo ne znam za koga su zabrinuti, za Sandžak ili za Muamera Zukorlića. Rabita možda jeste zabrinuta za Sandžak, ali je njihov problem što u vezi Sandžaka pitaju Cerića i Zukorlića, a ovi onda krvavo zakukali. Pomagajte braćo!

Koliko se sjecam, prije nekih 3 sedmice se taj takozvani srpski rijaset na sva usta hvalio kako ih je obisla delegacija Rabbite. Dakle Rabbita je imala prilike da se upozna sa tom tvorevinom i da donese svoj sud o njoj.

Koliko mi je poznato niko iz tvorevine pod nazivom srpski rijaset nije postao clan Rabbite dok su nasi Reis-ul-ulema i Muftija postali clanovi Vijeca, najviseg zakonodavnog i predstavnickog tijela ove svjetske muslimanske organizacije.

E kad jedna takva svjetska organizacija zatrazi od drzave Srbije da prestane sa izolacijom muslimana Bosnjaka u Sandzaku, to moze biti samo od haira.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

79

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

@golubardžija, Bošnjački jezik ne postoji. Postoji bosanski.

@Nihade, to je tvoj utisak i nadam se da nećeš svoj utisak nametnuti kao nešto što je apriori tako. Dakle, ne namećem ja ništa, a nadam se da ni ti nećeš nametati meni nešto. Imam osjećaj kao da mi prijetiš.
Ja sam samo postavio pitanje šta znači hair, jer je @golubardžija tu riječ koristio u svojem pisanju, pa smatram da to treba definisati kako bismo znali šta to znači. A to kažem jer ne smatram da Muamer Zukorlić čini hair za Bošnjake Sandžaka. Iz toga proizilazi da imamo različito shvatanje haira. Čak šta više, golubardžija kaže ovo:

Citirano

Brate mozes ti pustit bradu do kolena pa opet mi ostali Muslimani nemamo fajde od toga.Mozes imat ispred svojega prezimena sve one dr. mr. pr. ali ako tvoj narod nema hajira od toga ne moras pustanjem jezika da kritikujes one koji podizu ono sto ti nisi kadar.

U ovom citatu meni liči kao da golubardžija ima ekskluzivnu licencu da ocjenjuje da li je nečije djelovanje i rad hair, a čije ne. Koliko sam shvatio on želi reći, to što ti neki profesori (koji recimo kritikuju Muamera Zukorlića) rade i pišu ne donosi nikakvog haira Bošnjacima, a ono što radi Muamera Zukorlić je čisti hair.
Zbog toga sam ja to pitanje i postavio.

Činiti hair je velika deredža i time se ne može tako olahko baratati. Zato sam i naveo primjer u kojem, recimo jedan moj prijatelj, hairom smatra pare, zaradu. To je po meni pogrešna upotreba tog izraza, jer pare ne moraju značiti i hair, jer mogu donijeti i šerr.

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

80

Ponedjeljak, 18. Juni 2012

Ja sam samo postavio pitanje šta znači hair, jer je @golubardžija tu riječ koristio u svojem pisanju, pa smatram da to treba definisati kako bismo znali šta to znači.

Ovo sto ti pricas je demagogija. Kad nemas cinjenica i dokaza da opovrgnes necije stavove, onda se latis demagogije gde pokusavas da prepravis znacenje pojmova, kako bi na primer dobrocinitelja napravio zlociniteljem i obrnuto. To mozda moze da prodje kod osoba sa ne izgradjenom svijescu i ispod-prosjecnog intelekta. Takvim osobama mozes demagogijom dokazati da dobro nije dobro vec zlo, da hair nije hair vec zijan, itd. itd.

Demagogijom se takodje namjerno skrece paznja sa prave teme o kojoj se diskutije a sama diskusija se banalizuje, gde se umesto o temi pocinje diskutovati o znacenju pojmova. To je ono sto ja necu dozvoliti na OFNP-u.

P.S.: Koriscenjem pretrage na OFNP-u po pojmu demagogija, nailazi se na priloge od clanova Junus i Spain koji su pokusavali koristiti demagogiju u svom pisanju koje neodoljivo podsjeca na pisanje clana Salahoodin :)
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Korišteni tagovi

Muamer Zukorlic, Muftija

Social bookmarks