Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

1

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Muftija sandzacki

Napomena: Nije forum religija!!! Obavezno procitati prije odgovaranja

Uzimajuci u obzir gore napomenuto zapocinjem temu koja je, vjerujem, ionako svakodnevna tema po Pazaru a i sire (Sandzaku a i svakom mjestu gdje Sandzaklija ima), a tema ove teme je Muftija sandzacki.

Opet: Imajuci u obzir gore napomenuto, sada napominjem da je tema ove teme Muftija sandzacki o kojem necemo govoriti sa vjerske strane, tj o kojem necemo govoriti izolovano sa recimo SAMO fikhske perspektive (koju mnogi mnogi mnogi pod njegovim okriljem vjesto zloupotrebljavaju da pi pravdali sebe i sve sto oni rade) vec cemo popricati o tome onako sa jedne sire perspektive (a koju religija podrazumijeva ali to mnogi mnogi mnogi dok pravdaju sebe izbegavaju da spomenu) a koje smo svjesni sa neke strane po malo svako na svoj nacin.

Naime, Muftija kao funkcioner svaki svoj potez koji povuce morao bi da odmeri u tom nekom sirem kontextu. Pogotovu ukoliko ima ambicije kakve nas muftija ima pa se pored uredjivanja vjerske zajednice i korigiranja stanja naroda po pitanju vjere, on uplice (vise nego u bilo sta drugo) u sve zive sfere dunjaluckih zanimanja pa samim tim razlicitim ocima postaje na svojstven nacin trn.

Uzimajuci u obzir ovo receno, sto cinjenica jeste, vrlo je jasno da svaki muftijin potez ima nekakve posljedice i po sve nas (istini za volju nisu ti potezi uzrok vec nesto drugo ali mozemo mi to i tako zarad ove teme da posmatramo). Kao sto svako od nas to diskutuje negde i sa nekim hajde da diskutujemo o tome i ovde.

Sta mislite o njegovom delovanju i kako recimo to sve na nas, i posmatranje drzave na to (samim tim i na nas), utice. Ukljucite i medjunarodnu zajednicu ako hocete, i odnose sa susjedima. Jer u okruzenju u kakvom sandzak jeste, uvjek se nesto kuha. Ko to nezna uvjek bude obrok.

mogu ja da se potpisem i bolje...

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 01. Septembar 2005

U drugoj temi saznah da se muftija ozenio po drugi put, neka je hajirli. Samo, uzimajuci u obzir vaznost njegove funkcije kao i uslove u kojima obitujemo mogu sa sigurnoscu reci da je oslabio svoju poziciju. Sa jedne strane iznenadjenje i zbunjenost medju svojim dzematom, ogovaranje i poruga medju dusmanima i nepovjerenje medju zapadnjacima koji prate zbivanja u Sandzaku.
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

moivre

Učenik

(10)

 • »moivre« je muško

Postovi: 153

Datum registracije: 10.07.2005

Lokacija: Bunarevi

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Pozicije...

Citirano

Orginalno od muhadzer
Samo, uzimajuci u obzir vaznost njegove funkcije kao i uslove u kojima obitujemo mogu sa sigurnoscu reci da je oslabio svoju poziciju.Ne moze se reci da je postupio neispravno jer je obavio sve po protokolu. Problem je sto taj protokol jos nije kod nas primenjivan i prihvacen u narodu, posebno kad zenskog dela populacije (nebitno da li je to muslimanska populacija ili ne). Voleo bih da cujem komentare zenskih pripadnika foruma posto vidim da je dosta forumasica verski obrazovano i islamu prilicno naklonjeno. Da li je i kod njih oslabio poziciju? Naime, po gradu sam cuo nekoliko komentara pokrivenih (citaj iskrenih muslimanki)(bilo udatih ili neudatih) zena koje to ne podrzavaju nikako. U knjigama pise da je to ispravno ako se prva zena slaze i ako je u materijalnoj mogucnosti da ih izdrzava. Dakle, zene izvolite... ;)
Mens sana in corpore sano!

4

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Kao pokretac teme: vec sam rekao OVDJE da je jasno da je taj cin zenidbe fikhski, sam po sebi, izolovan iz bilo cega drugog, ispravan. Mnoge stvari se ako posmatrane kako se na danasnji nacin fikhski tumaci (olahko, i sturo, kako se u islamskoj proslosti nije radilo) mogu protumaciti ispravnim. Ali, nejse, necemo u tom pravcu. Fikhski nek prosudjuju fakihi (a on je jedan te ga tu nemojmo dirat) vec mi sa stanovista onih opstih okolnosti koje mozemo sami da uocimo i o kojim, sasvim normalno, imamo svoj sud. Jel vam se svidja sam taj cin, i neki drugi njegovi, ili ne. Onako, jel primereno okruzenju i stanj naroda, koji se nalazi u jednoj drzavi kakva jeste u kojoj se sve uvjek na neki nacin mjeri i odmjerava i nesto na osnovu toga priprema.

Moj licni stav je da je muftija vrlo smeo potez povukao. Ili je hrabar pa radi i ne zanima ga sta drugi misle, ili je 'hrabar' i bas ga briga sta drugi misle i sta ce da bude.. bitno da je njemu po cejfu. Jel promisljeno il nije? Po fikhu ispravno, kazemo opet, ali, sa druge strane, sam ovaj cin se protivi jednom opstem stanovistu nase neke balkanske uleme (i intelektualaca). Sam reis je rekao da takva neka stvar nije primerena nasim okolnostima. A i nemamo nikakve indicije o upucenosti na to, a eto muftija je na svoju ruku sve sandzaklije, svojim primjerom, uputio na isti cin koji ce se vjerujem sad, ukoliko bude (zenskih) interesanata u vecoj mjeri poceti praktikovati. Svima nam je poznat fikhski stav, malo ljudi razumije unutarnje uvjete tog cina, a mene samo zanima percepcija clanova sa neke vanjske, opste perspektive. Fikhski dakle ne. Moivre je fino pitanje postavio eto: sta misle zene; a ja ponavljam: sta mislite svi?
mogu ja da se potpisem i bolje...

5

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Postovani moivre ne mogu bas reci da sam visoko verski obrazovana, (jesam prilicno naucila i procitala o svojoj veri , no nisam npr. isla u medresu) ali sam zensko.

Moram priznati da me je vest o drugoj zenidbi sandzackog muftije zaprepastila. Jeste, uzasnula sam se kad sam to cula. Pomislih da se to neko sali sa mnom. No vidim, istina je.
Nikako ne podrzavam to sto je ucinio. Inace ga smatram izuzetno pametnom i sposobnom osobom. Medjutim, ovakav jedan potez sa njegove strane tesko mogu da shvatim.

Prvo se namece pitanje zasto je to uradio? Je li bio na muci? Imao je potrebu za tim? Jel' njegova prva zena nije vise bila sposobna da se brine o njemu, deci, kuci i pokucanstvu? Je li njegova sada druga zena bila u nekoj neprilici? Jel bila sirota? Je li u pozamaklim godinama , pa se nije mogla drugacije udat? Da joj nije pretila propast? Da nije bila na losem putu? Sta o svemu tome misle njegova prva zena i njegova deca? I jos hiljade pitanja se namecu...

Sigurna sam da je time imao neki cilj u vidu i sigurna sam da je dobro promislio o tome sto ce uciniti, ali sam isto tako sigurna da ja to nikad ne mogu smatrati ispravnim, a verujem da je vecina zena mog misljenja.
Jeste, dozvoljeno je svakom muslimanu koji je finansijski i fizicki i psihicki sposoban da brine o vise zena i da pri tome bude 100% ravnopravan prema njima, da ozenih do cetiri zene. Ali to nije moranje i nije nikakva obaveza! Osim toga kako moze jedan covek biti toliko siguran da ce u svakom pogledu biti ravnopravan prema tim zenama? Na koji nacin moze uopste meriti svoju ravnopravnost?

Cuh komentare tipa : Neka je to ucinio, on je barem javno i "zakonski" ( za ovo bas i nisam sigurna da je u SCG zakonom dozvoljeno visezenstvo?) a sve one druge koji u Novom Pazaru tajno imaju vise ljubavnica pored svoje zene niko ne pominje.
Naravno da ni takve ne opravdavam, osude i za njih! Ne znam koje od ta dva zla je gore? Mozda se smatra da ce npr. muftijina 2-ga zena biti zbrinuta a da ostale tajne ljubavnice nemaju nikakve garancije od njihovih ljubavnika i da im je buducnost neizvesna?
Pa neka nemaju i ne treba da ih imaju jer su sve to bacile cim su pristale na takvu neku vezu!!! Cuj bit zajedno sa ozenjenim covekom i nadat se necemu?!
A i ti ljudi, su mi potpuno nejasni. Zasto to rade? Iz fizickih nagona? To je jedini razlog? Pa to je tako nisko...


Eto, mog misljenja vise sa zenskog a manje sa verskog stanovista. Mozda sam ja priglupa pa ne mogu da shvatim zasto su jednom coveku potrebne vise zena...

Dve zene, tri zene ... a kakvih li je zivaca? Treba trpet toliko zena :)

"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

6

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Pink, hvala na primjeru razmisljanja. Ne zato sto si zaprepascena, podrzavas il ne podrzavas, vec zbog okvira kojih si se svojim postom drzala. Tu neku licnu perspektivu dakle trazim, i percepciju cisto vezanu za sve faktore koji se ticu nas i one koji su deo ljudskog rasudjivanja. Vjere se nemojmo direktno dodiritvati (sa fikhskog aspekta) ali znajte(mo) da sve sto pricamo (svi ti faktori) imaju veze sa vjerom (a neki to zaboravljaju). Moja neka opaska je upravo skladna sa jednom tvojom: vecinu stvari ne cini ispravnom i neispravnom priroda stvari samih po sebi, vec nacin i okolnosti, i nagoni, iz kojih su te stvari(stvar) ucinjene. Dakle mi, onakvi kakvi jesmo, definisemo stvari koje radimo. Mogu istu stvar uciniti dve razlicite osobe, ali ovisno o njihovom stanju jednoj moze bit dobra a drugoj losa. Isto tako ovisno i o okolnostima. Ustvari: okolnosti su jedan od faktora stanja. Pink, lijepa razmisljanja. Neovisno kakva, lijepo je cuti i druga. Jednostavno me zanima kako raja razmislja. Dosta je bilo taboo tema, i nametnutih (komponovanih) nacina razmisljanja. Nama treba sirnia, a Bogami i dubina. Treba vidjeti stvari u njihovoj zbilji, onakve kakve stvarno jesu.

P.S. Posto sam temu pokrenuo, da ne bi krenula u pogresnom smeru, nastavicu koliko mogu da je ovako indirektno 'moderiram'. I otvoricu i neke druge, ukoliko ova ne pokaze da ne treba, u kojim cemo o svemu da razgovaramo. Mislim da treba.. mislim da mozemo... i mislim da je vrijeme.
mogu ja da se potpisem i bolje...

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

7

Četvrtak, 01. Septembar 2005

MuftijA PRIVEO još jednu...

Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu e moj brale...

a ja sam u grupi ovih koji kažu "e moj brale..." jeste to dozvojeno i opravdano fikhskim propisima, al u današnjim uslovima a pogotovu u uslovima u kojim mi živimo praktično je neizvodljivo (ili tačnije izvodljivo je uz verovatnoću koja je jednaka nuli) da do tog fikhski opravdanog i dozvoljenog cilja stigneš bez upotrebe fikhski neopravdanih i nedozvoljenih sredstava. A pošto svi znamo da CILJ NE OPRAVDAVA SREDSTVA, i više nego logičan zaključak je da mi ovo što je uradio Muftija Sandžački ne miriše i da mi [SIZE=4]bode oči[/SIZE] ;)

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

8

Četvrtak, 01. Septembar 2005

@ Fingersbroken: Hvala. I samu me vrlo zanimaju misljenja ostalih o ovom pitanju.

@ Sans : Dobrodosao! :) Tvoje odsustvo mi je [SIZE=3]bolo oči [/SIZE] .
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Shunjalice

Početnik

(10)

 • »Shunjalice« je žensko

Postovi: 3

Datum registracije: 30.08.2005

Lokacija: Novi Pazar - Bec

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Bravo za pink (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o)
[SIZE=2]
Zapamti, vrijeme nikoga ne ceka...
[/SIZE]

Fadilj

Početnik

(10)

Postovi: 44

Datum registracije: 18.09.2004

Lokacija: Centar Sandzaka

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 01. Septembar 2005

A jel se zna ko je i odakle je navedena srecnica? ?(

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

11

Četvrtak, 01. Septembar 2005

selam alejkum

sto se tice mene.. ja sam se sve nadala da je to samo prica a ne istina... al ;(

tacno je da mu je dozvoljeno.. i mozda njegova prva supruga nema nikakav problem sa tim (inshAllah je tako).. al je u mojim ocima neodgovorno postupio..

naime znamo za slucaj gde je Muhamed a.s. ozenio neku njegovu rodjaku r.a. koja je bila udata za njegovog posinka... to mu je naredba od Allaha dz.s. da ukine predislamski obicaj.. i posto je Muhamed a.s. uzor drugima.. onda se tako ne bi drugi ustrucavali to da cine sta je on uradio..

mozda je i to bio cilj muftije, ALII postavlja se pitanje sta je posledica ovoga ?? sigurna sam da ce mnogi muskarci opravdavati i njihovo svalerisanje, govoreci pa i muftija ima vise zena.. drugi pak koji su malo upuceniji u islam i znaju da je to dozvoljeno samo u okviru braka, ozenice se opravdavajuci se sa tim da je i muftija isto ucinio.. ali mozda(najverovatnije) taj covek nije u stanju biti 100% pravedan...

neko vrijeme verovatno malo vise posveti paznju novoj zeni .. dok je samo prva tuzna.. onda nakon nekog vremena i ova druga postaje nezadovljna jer i ona ipak pozeli da ima njegovu svu paznju.. nesretne zene/majke=nesretna deca..

ne kazem ja mora biti tako da zene pate.. alii mislim ipak da nas narod jos za takvo nesto nije spreman..


a sto se tice toga kako sad ja gledam na muftiju... promenila se slika o njemu.. smatrala sam da je izuzetno pametan covek koji zna da proceni stanje i koji je shvatao prioritete... sad ga naravno i dalje postujem.. al opet nije to to...(mozda ja gresim.. al to j emoje misljenje)


selam alejkum

ps. halali te na gramatickim greskama

Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Hajte bujrum ljudi pa dje ste dosad .

Fingerse brate nek je i tebi hajirli povratak na forum i da vas priupitam a sta vam scede da idete odavde kad nam je lijepo ovde.

Sto se tice muftije ne znam u koju bih ja grupu mogao se svrstati ali je moje misljnje ovako.

Kolko znam dosta je mlad covek i posao koji obavlja mu po normalnim uslovima ne bi donosio neku extra veliku zaradu kojom bi mogao da finansijski izdrzava dvije porodice odjednom.
S druge strane namece mi se misljenje da li je on preterano bogat od oca i da li mu je od oca ostalo bogatsvo kojem bi mogao da izdrzava dvije poroddice. Pa mi ni ovo misljenje nije bas nesto jako ali je ipak mogucnost koja nije neizvodljiva.

S trece strane mi pada na pamet onda otkuda mu toliko finansija za to i onda a insallah da nisam u pravu nikako to ne bih hteo. Znaci koristi funkciju i dobra koja nisu njegova babovina vec opste dobro i opsta dobra koristit u te svrhe svi znamo da nije pohvaljeno.

Kad malo bolje razmislim sandzak nije mesto koje je mnogo jako vezano za islam i slucajevi duplog zenjenja nisu bas mnogo cesti.

Ali se javlja tu jedna prepreka. Dvije zene koje su u istom vremenskom periodu verski vencane za jednog coveka ne mogu i zakonski to biti jer se to u zakonu vodi pod bigamijom.
Sto znaci da jedna od supruga mora biti nevencana.
A ovde u turskoj znam da za to postoji izricita fetva da supruga koja nije zakonski vencana se ne prihvata ni verski jer je razlog tome da nije zena u tom slucaju dovoljno zasticena.
Sto znaci da sutra kada muz preseli imat ce se problema oko podele imovine deca koja se rodu u braku koji je verski priznat a ne zakonski se smatraju kao vanbracna deca i njima ne pripada nista i opet se ima problema jer deca ne mogu imati socijalno osiguranje ako im majka nije zaposlena.


Vel hasil ovaj moj muhabet znaci da se dolazi na onu nasu staru poslovicu.

"RADI ONO STO TI HODZA PRICA A NE RADI ONO STO HODZA RADI"
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

13

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Es selamu alejkum,

Muftija se ozenio po drugi put, neka mu je hairli i sa srecom. Molim dragog Allaha da mu podari svako dobro u braku, hairli evlad i da ga pomogne, dokle god cini dobro za svoj narod i svoju domovinu, a slozicete se samnom da je nas Muftija ucinio mnogo za ovih 12 godina na budjenju i preporodu muslimana te obnove institucije Islamske zajednice Sandzaka i naravno otvaranje Internacionlanog univerziteta u Novom Pazaru, sto prije njega nije moglo ni u snovima da se sanja.


Poznajuci Muftiju, smatram da je on dobro izvagao situaciju u kojoj se nalazi i da je uzeo u obzir sve prilike koje ste naveli ili koje jos nisu navedjenje.

Sa vjerskog aspekta, kao sto ste vec naveli, nema nikakve zapreke, da covjek koji ima uslove i moze da bude pravedan u obhodjenju prema porodici, moze istovremeno da ima 2-3 ili 4 zene.

P.S. Povodom Muftijine zenidbe, na forum su se vratili i stari clanovi, kojima zelim dobrodoslicu. Kod jednog je primjetno da mu je forum jako nedostajao i da ce jako brzo sa svojim pisanjem nadoknaditi propusteno.

Selam
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

14

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Nek mu je hairli,vazno je da je halal a to sto nekima upada u oci to je vec nesto njihovo sto dolazi od njih samih.Ako Allah dz.s kaze da je to halal a samim tim nije gresno niti pogresno sto bi neko sad ovde nalazio razloge kako je to lose ili ne adekvatno za nase podneblje.Bozja rijec ide ispred ljudske bilo da se radi o visoko obrazovanim muskarcima ili ljubomornim zenama a i svima drugima.
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

ZrnO

Početnik

(10)

 • »ZrnO« je žensko

Postovi: 23

Datum registracije: 18.08.2005

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 01. Septembar 2005

selam...björn...slazem se i ja ...nego nevidim razloga cemu da se otvara ovakva tema zenidba muftije izgleda da ste previse dokoni...

covek se ozenijo i neka mu ja hairli
Nemoj imati prijatelja,koji nisu dobri barem kao ti!

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Prije svega neka mu bude sa hairom, jer sam ubedjen da je sigurno dobro porazmislio sta ce se suskati u njegovoj okolini ... Elma ex Elfic mi je bila skolska tako da i nju prilicno dobro posnajem ( mislim) ... No, nesumnjajuci u jacinu i snagu coveka o kome je rec, ubedjen sam da ce i oni koji misle prilicno suprotno od njega , imati nacina da zakljuce "ispravnost" njegovog postupka ...

Znaci , neka je sa hairom :) 8)
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

17

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Eh da, ja pokrenuh temu a ne dadoh svoj odgovor. Nudih pravac u kojem se tema treba odvijati ali ne dadoh svoje misljenje, pa evo..

Najprije nek mu je hairli. Kad mislim nek mu je hairli mislim sljedece i na sljedeci nacin: hairli njemu <= => hairli svima <==> hairli danas <==> hairli sutra <==> hairli do kraja zivota <==>hairli na dunjaluku<==> hairli na ahiretu (gdje <==> stoji za 'ekvivalentno'). Moje je vidjenje, i razumijevanje da je stvar hairli samo kad podrazumijeva ovu celokupnu ekvivalentnost (minimum, a mozda sam neke druge iz celokupnog sistema vrednovanja izostavio). Ja mu to zaista zelim, jer stvari ne mogu (uzimajuci u obzir ovu relaciju) posmatrati tako sebicno pa da svoj hair (eventualni) gradim tako sto ce meni (i samo meni) biti od interesa, ne uzimajuci druge u obzir, ili pak da tudj hair posmatram kao nesto sto vazi samo za njega i ne utice nikako na sve nas druge. Kad je nesto hairli ono podrazumijeva sve ove navedene stavke (i eventualno druge kojih se ne sjetih) i kao takvo ne moze ni na koji nacin da utice na bilo sta stetno. I zelim da mu kao takvo (sve) hairli bude.

To su moje iskrene zelje, a sta je moje misljenje?

Pa ono sto ne znam jeste koliko je to sahi (ali sahi) opravdano. Izolovan cin posmatran kroz jednu stavku fikha izgleda legalan. Ali u kojim uslovima i na kojim prostorima? Na zalost bjorne stvari se ne posmatraju nikada izolovano od situacije, uslova, i okolnosti (a posebno ne stanja ukljucenih partija), nikada!!! Ne ukoliko im se sustinska valjanost vaga, a tu valjanost niko od nas obicnih smrtnika ne moze da vaga (i nije nam ostavljeno kao zanimanje). Sto se tice kadije, kadiju ta stanja ne zanimaju, ali sto se tice ultimativne valjanosti o tim stanjima bi trebao svaki od nas da razmislja. Jer to je ono sto nas ceka da se sa tim suocimo. Kadija tamo ne moze da nam da opravdanja. Tu presudjuje samo Bozja.

Sto se tice bigamije (sekularisticki termin), uzmite samo primjer Turske i razmislite o tome. Sama cinjenica da jedna zena mora biti zakonski vanbracna je vec stavlja u podredjeni polozaj, a cinjenica da je jedna zena u podredjenom polozaju vec negira ispravnost (onu spoljnu fikhsku) tog jednog cina. Zato vidite u turskoj takav jedan cin ni kadija (mislim fakih) nece da opravda. Sa pravom rekao bih. Zato vidite ni bosanska ulema takav jedan cin ne podrzava. Sa pravom rekao bih. A da li muftija sandzacki ikoga od njih pita? Ili smatra da nema potrebe jer je on najpametnij (isti primjer imamo i sa univerzitetom). Jel to sa pravom? To je diskutabilno..

Sama stvar koju je on provagao i ocjenio da moze sa njom da se nosi ne staje na samo njemu.. mozda on i moze (svaka njemu cast) ali kakvog to uticaja ima na stanje drugih muslimana??? Da je on jedan od clanova foruma, ili gradjana sandzaka, naravno ne bismo to komentarisali, vec bi se tim (eventualno) nadlezni bavili, nama to ne bi bilo zanimljivo, niti bi nas se ticalo, ali muftija??? Pa ovo je bilo direktnije nego fetva... a fetva je kao stijela! Negde mora da se zabode... Sad trenutno ona leti..

A ako je muftija toliko siguran u sebe (sto takodje moze da bude diskutabilno, ali eto dajmo mu to za pravo) otkud moze biti siguran u druge oko sebe, i u okolnosti koje ne moze on da kontrolise??? Zar nije jasan primjer koji juskos navede a koji se tice nasljedja i prava u porodici. Ko ima kakva i kolika? Vanbracna mladja ili zakonita starija zena? I kako ce biti prijavljena djeca? Eto to me sad zanima. A oko toga naravno, to i fikh podrazumijeva, ne bi smelo da ima problema (iz ovog razloga je bitno da podneblje na kojem se ovakav jedan cin obavlja bude islamsko jer tamo islamski zakon vlada i ova garantuje ova neophodna prava (kako za ispravnost cina tako za upletene u cin, a sto je jedno sa drugim povezano kao pupcanom vrpcom)).

Da se razumijemo: ne zanima me njegov licni zivot, ali on je muftija i daje primjer drugima. Da je ahiretski covjek (i ispravan) drzao bih ga kao autoriteta, i postovao bespogovorno, ali posto je dunjalucki funkcioner, i ponasa se odvise dunjalucki orijentisano, i nadasve samouvjereno, onda ga mozemo tretirati kao dunjaluckog autoriteta koji se postuje onoliko koliko se ispravno i ponasa. A o toj ispravnosti imamo pravo diskutovati.

I moram na kraju citirati babbhin potpis i reci: (gotovo) nista nije onako kako izgleda!!! Neke naizgled (povrsno posmatrano) pozitivne stvari mogu biti pravo lose (na dugorocnim stazama), a isto tako neke naizlged lose stvari mogu biti vrlo pozitivne (kad se na duze posmatra).

Eto tako. Strijela leti, gdje ce se zabosti vrijeme ce pokazati.

P.S. Ukoliko se neko zeli osvrtati na moje rijeci (sad kad sam misljenje iznio, jer to explicitno nisam cinio) molim da moj post u cijelosti procita (to bi bio minimum koji se moze uciniti da bi postupku bila merilo pravda).
mogu ja da se potpisem i bolje...

moivre

Učenik

(10)

 • »moivre« je muško

Postovi: 153

Datum registracije: 10.07.2005

Lokacija: Bunarevi

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Bravo Pink!

Citirano

Orginalno od pink
Postovani moivre ne mogu bas reci da sam visoko verski obrazovana, (jesam prilicno naucila i procitala o svojoj veri , no nisam npr. isla u medresu) ali sam zensko.To sto nisi isla u medresu ne znaci da nisi verski obrazovana. Znas dobro da je obrazovan onaj koji poseduje znanje a ne diplomu. Svi mi koji smo zavrsili neke skole znamo kakvi su sve "kadrovi" iz skola izasli.

Nejse, vrlo mi je drago da cujem da ima zena sa ovakvim stavom (naravno, tu je i moja supruga) i ovakvim razmisljanjem. Pa ljudi, ovo je 21. vek i ovo je (recimo) Evropa. Na ovim prostorima jednostavno ne sme takve poteze da vuce jedan verski vodja, koji je nekad imao zaista dobrih poteza i, sto neko rece, predstavljao ovaj narod vrlo pozitivno i, moram priznati, mnogo vise uradio za ovaj nas narod nego neki tamo nazovi politicari koji sad prave koaliciju sa nekadasnjim smrtnim neprijateljima.

"Tempora mutantur (nos et mutamur in ilis)" - rece neki mudar covek jednom davno a otprilike znaci: "Vremena se menjaju (a i mi u njima)". Ja sam to shvatio da ne mozemo sad (i ovde) da se ponasamo kao pre hiljadu godina.

Uostalom, cini mi se da je Allah dz.s. stvorio na pocetku jednog muskarca i jednu zenu a ne dve, tri ili vise. ;)
Mens sana in corpore sano!

Giovanni

Profesionalac

(10)

 • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Prvo cu pozdravit' goste u studiju i van studija a i ove na studijima je li 8) . Fino je opet citati komentare "povratnika" bilo da se slazes ili ne slazes s njihovim misljenjima.

Po meni suvereno pravo (necu rec' i duznost) pojednica je da se ponasa kako mu volja odnosno kako mu to nalaze njegov nacin poimanja zbilje odnosno svijeta koji ga okruzuje i da shodno tome zivi. Sad vjerovatno se svako vodi nekom svojom religijom ili "religijom" i tu se nema sta dodati ili oduzeti.

Jos iz dobrih starih vremena romana (da ne budem vulgran - stripova) uvijek mi je neako bilo surovo kad Indijanci zavezu nekog na stub mucenja (iliti srama) pa jos zaplesu s tomahavcima, strijelama u rukama i ostalim cudima; bas mi to neako nije pasovalo te cu stoga ja ovaj problem promatrati iz jednog generalnog aspekta jer doticnog gospodina, koji je trenutno na stubu srama i o kojem se ovdje prica, ne poznajem i unaprijed mu se izvinjavam ako sam konotacijom gospodina uvrijedio njegovu personu (a fakat ne znam je li u redu tako nazivati jednog od vjerskih vodja ali molim da mi se oprosti ako grijesim) i samo cu dati moje neko uopsteno misljenje o ovom problemu visezenstva jer ima tu stvari koje ne kontam pa ako neko nadje za shodno da udostoji starinu Giovanni-ja odgovorom on bi joj/mu bio vrlo zahvalan.

Naime, sto mene zbunjuje kod ovakvih slucajeva je sljedece:

1. Ozenjen si i imas djecu
2. Imas neotudjivo pravo da imas vise zena
3. Zenis se s drugom, trecom iliti n-tom zenom i to je sve u dure.

E sad nastupa enigma u mojoj glavi a glede morala i nastupa nedje izmedju tacaka 2 i 3.

Kontam vremena "prije 200 godina" i scenarije poput ovih:

a) Ljubav na prvi pogled i famozno pitanje "Bi l' posla za me?" i njen potvrdni odgovor
b) Moj stari ponudi cca 200 kamila (ovaca, nojeva, itd.) njenom starom, rukovanje i svrsena stvar
c) Moj politicki komesar kaze "Ti ces je ozenit' po duznosti i bice tvoja druga zena i tacka"
itd, itd, nadam se da kontate sto hocu reci - s neba pa u rebra...

Ali ovi primjeri gore "ne piju vodu" u ovo danasnje vrijeme u najcescem broju slucajeva ili ce bit da ja zivim u raskalasnom amoralnom zapadnom svijetu pa sam zaboravio kako to hoda "u nas".
To logicno dalje povlaci da je taj isti covjek bivsi ozenjen i s djecom morao provoditi vrijeme s tom "drugom" tj buducom zenom (jer bas ne mogu svarit' da se neka osoba, i bez negativne konotacije ovdje, visoko obrazovana licnost moze ozenit' na nevidjeno s nekim - odnosno na nacin opisan pod a, b i c gore) i da je ta "druga" zena u to vrijeme mu mogla bit' samo ljubavnica (ili nije - ne znam?) i onda se namece logicno pitanje "Koliko je taj cin moralan?". A ovo vazi i za religijsku i "religijsku" prizmu (konus, piramidu, valjak).

Znaci da rezimiram, u mom svijetu meni je nelogicno da iz nemoralnog (ljubavnica) udjes u moralno (zena) i da ti se ovo nemoralno obrise ko Pelikan gumicom. Ili makar Kooh-i-Noor ali s njom trebas dobro zama'nut a na kraju opet zamazano.
I bas tako. Sve mi je ovo zamazano.

Opet kazem moja dva centa (ovo bi znacilo moje misljenje da me neko pogresno ne protumaci).

Veselo!
Giovanni

[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

20

Četvrtak, 01. Septembar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken


Pa ono sto ne znam jeste koliko je to sahi (ali sahi) opravdano. Izolovan cin posmatran kroz jednu stavku fikha izgleda legalan. Ali u kojim uslovima i na kojim prostorima? Na zalost bjorne stvari se ne posmatraju nikada izolovano od situacije, uslova, i okolnosti (a posebno ne stanja ukljucenih partija), nikada!!! Ne ukoliko im se sustinska valjanost vaga, a tu valjanost niko od nas obicnih smrtnika ne moze da vaga (i nije nam ostavljeno kao zanimanje). Sto se tice kadije, kadiju ta stanja ne zanimaju, ali sto se tice ultimativne valjanosti o tim stanjima bi trebao svaki od nas da razmislja. Jer to je ono sto nas ceka da se sa tim suocimo. Kadija tamo ne moze da nam da opravdanja. Tu presudjuje samo Bozja.Sama stvar koju je on provagao i ocjenio da moze sa njom da se nosi ne staje na samo njemu.. mozda on i moze (svaka njemu cast) ali kakvog to uticaja ima na stanje drugih muslimana??? Da je on jedan od clanova foruma, ili gradjana sandzaka, naravno ne bismo to komentarisali, vec bi se tim (eventualno) nadlezni bavili, nama to ne bi bilo zanimljivo, niti bi nas se ticalo, ali muftija??? Pa ovo je bilo direktnije nego fetva... a fetva je kao stijela! Negde mora da se zabode... Sad trenutno ona leti..

A ako je muftija toliko siguran u sebe (sto takodje moze da bude diskutabilno, ali eto dajmo mu to za pravo) otkud moze biti siguran u druge oko sebe, i u okolnosti koje ne moze on da kontrolise??? Zar nije jasan primjer koji juskos navede a koji se tice nasljedja i prava u porodici. Ko ima kakva i kolika? Vanbracna mladja ili zakonita starija zena? I kako ce biti prijavljena djeca? Eto to me sad zanima. A oko toga naravno, to i fikh podrazumijeva, ne bi smelo da ima problema (iz ovog razloga je bitno da podneblje na kojem se ovakav jedan cin obavlja bude islamsko jer tamo islamski zakon vlada i ova garantuje ova neophodna prava (kako za ispravnost cina tako za upletene u cin, a sto je jedno sa drugim povezano kao pupcanom vrpcom)).

Da se razumijemo: ne zanima me njegov licni zivot, ali on je muftija i daje primjer drugima. Da je ahiretski covjek (i ispravan) drzao bih ga kao autoriteta, i postovao bespogovorno, ali posto je dunjalucki funkcioner, i ponasa se odvise dunjalucki orijentisano, i nadasve samouvjereno, onda ga mozemo tretirati kao dunjaluckog autoriteta koji se postuje onoliko koliko se ispravno i ponasa. A o toj ispravnosti imamo pravo diskutovati.

I moram na kraju citirati babbhin potpis i reci: (gotovo) nista nije onako kako izgleda!!! Neke naizgled (povrsno posmatrano) pozitivne stvari mogu biti pravo lose (na dugorocnim stazama), a isto tako neke naizlged lose stvari mogu biti vrlo pozitivne (kad se na duze posmatra).

:)

u potpunosti se sa ovim slazem... otprilike ovako nesto sam htela reci, al 'nemadoh rijeci' (tj. naski mi ne ide bas od ruke) :O

jos da dodam da sve to na ovim prostorima (jos) ne ide (barem tako ja mislim) jer se mi zbog vise stvari razlikujemo od nap. arapa kojima je to normalno... jedna od mojih najboljih drugarica je iz tunezije.. i rekla mi je kako nije nista cudno kad tamo zene za mehr traze kucu ili stan i jos zahtevaju da u bracnom ugovoru pise da ce muz barem neko vrijeme ukoliko se razvede od nje njoj i deci financielno pomagati.. znaci barem sa te strane je sigurnija nego nasa zena.. sta se kod nas trazi za mehr nap.??.. ili isto znamo da po islamu zena ima pravo da u bracnom ugovoru stavi kao uslov za brak da se on nece zeniti sa jos jednom dok je u braku sa njom.. da li je to neka kod nas ucinila?? il o tome nije ni razmisljala?.. i sta neki se setio da je to bas dobra ideja imati jos jednu zenu.. i insistira na tome (medjuostalom se pravdá raji, koja mu preporucuje da se predomisli, pa to je i cijenjeni muftija uradio) da ozeni jos jednu.. sta moze ova prva?? moze da pristane na to.. ili to da odbije.. al gde ce ona(veci dio zena, pogotovu malo starijih ne rade.. vec su ovisne od muza) nasa zena cesto 'nema kud' sto bi kod nas rekli... znaci ipak nema ona neki izbor..

no ne razumite me pogresno..njemu ja zelim sve najbolje i dalje mislim da je izuzetno pametan covek, ali takodjer mislim da ovo nije bilo potrebno..jer je i Kur'an bio objavljivan (huh kakva rijec.. mada verovatno sam je izmislila :(.. al znate sta zelim reci) dugo vremena... jer treba postepeno da se narod navikava.. al hajd..samo je Allah dz.s. savrsen...


selam alejkum
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

Social bookmarks