Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sara

Početnik

(10)

  • »sara« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 11.02.2006

  • Poruku poslati

1

Subota, 11. Februar 2006

Muhammed s.a.v.s. kao suprugMuhammed s.a.v.s. kao suprugOvom prilikom želimo da predstavimo Allahovog poslanika, uzornog supruga, od koga nije nikad niko otišao nezadovoljan pa ni njegove žene. Neposredno po završetku perioda zakopavanja žive ženske novorodencadi kao i zlostavljanja žene na najbrutalnije nacine, Muhammed, a.s, dolazi da poruci ljudskom rodu: 'Dopadaju mi se na ovom svijetu tri stvari: žene, mirisi a moje oko blista dok sam u namazu.' (Prenose Nesaija i Ahmed).
Odnos Allahovog Poslanika prema njegovim ženama bio je pun ljepote i humanosti. Kada bi htio krenuti na put, okupio bi žene i bacio bi kveku, na koju bi pala kveka, ona bi sa njim putovala. Jednom prilikom je sa Aišom, r.a, izišao u društvo ashaba. Rekao im je: 'Idite naprijed', a kad bi oni odmakli, onda bi se obratio Aiši, r.a, i kazao: 'Preteci me!' Aiša, r.a, kaže: 'Ja sam ga tada pretekla jer sam bila vitka i mršava'. Medutim, Muhammed, a.s, je drugom prilikom isto postupio sa ashabima i Aišom, r.a, ali tada je on bio brži jer se ona bila odebljala. Tada je u šali kazao: 'Ovo je za onaj prvi.' Ovaj postupak je doista vrijedan pažnje da se dogodio i prje pedeset godina a ne prije 14 stoljeca.

Kada bi Aiša, r.a, nešto zatražila, Poslanik bi joj dao. Neki ashabi kažu: 'Da nije bilo kod Allahovog poslanika 'Ne' u tešehhudu, ne bi ga imao u životu, kada se nešto od njega zatraži'.. Kada bi ona pila iz neke posude, onda bi on uzimao tu posudu i stavljao usta na mjesto gdje su bila njena usta pa bi i on pio. Isto tako, kada bi jela meso sa kosti, uzeo bi tu kost, stavio svoja usta na mjesto gdje su bila njena usta, te bi jeo. Zapitajmo se sami gdje nalazimo takvu pažnju prema ženama? Sigurno nigdje osim u slucaju Allahovog Poslanika. Kada bi malo prilegao, naslonio bi glavu na njeno krilo.
Takode je ucio i Kur'an dok bi mu glava bila u njenom krilu, a ljubio bi je dok je bio postac. Za vrijeme blagdana omogucavao bi joj da gleda igru Abesinaca u mesdžidu, dok je bila naslonjena na njegova ramena.

Allahov Resul je strogo vodio racuna o pravima svojih žena. Kada bi klanjao ikindiju išao bi od jedne do druge i proucavao njihovo stanje i potrebe. Nije trebalo da prode osam dana da se Poslanik, s.a.v.s, ponovo nade sa istom ženom, nego se to dešavalo svaki dan. Potom bi se zaputio prema kuci one cija je bila reda. Isto tako Aiša, r.a, kaže da Resulullah nije nikada davao prednost jednoj ženi nad drugom po pitanju boravka kod njh. Kada bi ih posjecivao u toku dana, ne bi imao sa njima tjelesnog kontakta, osim ako bi bio njihov red.
Jednog dana je došlo do nesporazuma oko reda Aiše, r.a, i Sevde, r.a. Povod tome bila je intervencija Safije, r.a, kod Aiše, r.a. Ona je rekla Aiši, r.a: 'Hoceš li pokušati da udobrovoljiš Allahovog Poslanika u pogledu mene, te da ti dam svoj dan.' Aiša, r.a, je na to pristala, te sjela uz skut Allahovog poslanika na njen dan. Ovdje treba naglasiti da je Safija, r.a, tada bila starica a Aiša, r.a, veoma mlada. Zapitajmo se ko bi od nas ostao ravnodušan na ovako veliki izazov? Sigurno niko! Medutim, Muhammed, a.s, žestoko je reagovao govoreci: 'Odstupi od mene o Aiša, nije ovo tvoj dan.' Tada mu Aiša, r.a, rece: 'To je Allahova blagodat koju Allah daje kome hoce', zatim ga je izvijestila o Safijinoj molbi, te se on složio.'

Allahov Poslanik bio je najuposleniji covjek koji se ikada pojavio na ovoj našoj planeti. Nije ni cudo, jer je poslan svim svjetovima, ljudima i džinima, pecat je svim poslanicima. Otkako mu je sišla sura 'Muddessir' i ajet: 'Ustaj i opominji', on do kraja života nije cestitio sjeo da odmori niti je za to dobio dozvolu. No, je li to bio razlog da on kaže svojim ženama: 'Ja sam prezaposlen, za mojim vratom je cijeli ummet, snalazite se u svojim poslovima kako znate!' Ne! Nikako, nego je porucio svim generacijama do Sudnjeg dana da u kuci ne postoje samo ženski nego i zajednicki poslovi. On je osobno zato nalazio vremena. Prenosi se od Esreda da je rekao: 'Pitao sam Aišu, r.a: 'Šta je Poslanik, s.a.v.s, radio u porodici?' Odgovorila je: 'Bio je u službi svojoj porodici, a kada bi nastupilo vrijeme namaza, klanjao bi'.
Mnogi muslimani žive u ubjedenju da njima porodica treba da služi i tako se postavljaju u životu. Po islamskom ucenju, domacin porodice nije njen dirigent, nego njen sluga i usmjerivac. Ta je uloga casna jer ju je imao Allahov Poslanik, s.a.v.s, u svojoj porodici. Prenosi se od Urve da je rekao: 'Pitao sam Aišu, r.a.: 'Šta je Allahov Poslanik radio u svojoj kuci?' Odgovorila je: 'Krpio svoju obucu i radio ono što covjek radi u svojoj kuci.' U drugoj predaji se kaže da je krpio i šio svoju odjecu.

Prenosi se od Amre da je rekla: 'Upitana je Aiša, r.a.: 'Šta je radio Allahov Poslanik kada bi bio u svojoj kuci?' Odgovorila je: 'Bio je covjek kao i ostali ljudi, cistio bi svoju odjecu, muzao svoju ovcu i sam sebe posluživao.' U drugoj predaji kaže se da je sjekao meso svojim ukucanima, meo kucu i pomagao svome sluzi u poslovima.' Pozivam sve sestre muslimanke da obrate pažnju na velicinu islamskih principa u porodicnom životu. Muhammed, a.s, kao naš jedini uzor u životu, u svojoj porodici imao je uloge: krojaca, obucara, cistaca, mesara, pastira i sluge svog sluge. Sve to Resulullah je radio sa ocitim zadovoljstvom. U kom sistemu danas supruga ima takvo mjesto i tretman kod svoga muža? Sigurno, ni u jednom!
Allahov Poslanik pokatkad se susretao sa uobicajenim bracnim problemima kao što se i mi susrecemo, samo što je njima prilazio veoma mudro i razumno. Prenosi se od Omera, r.a, da je rekao: 'Jednog dana sam se naljutio na svoju ženu, pa me je ona zaustavila (prekinula) a ja sam je osudio što me zaustavila.' Ona je tada kazala: 'Zašto osuduješ to što te ispravljam, tako mi Allaha, doista su žene Allahova Poslanika, s.a.v.s, prekidale tako da ga je jedna od njih bila ostavila od jutra do mraka.' Omer, r.a, je rekao: 'Zaputio sam se od svoje kuce te ušao u Hafsin stan i upitao je: 'Da li vi ispravljate Allahovog Poslanika?' Odgovorila je: 'Da.' On je upitao: 'I napusti ga jedna od vas od jutra do mraka?' Odgovorila je: 'Da.' Rakao sam tada: 'Propala je od vas i stradala ona koja je to ucinila.'

nastavlja se:


sara

Početnik

(10)

  • »sara« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 11.02.2006

  • Poruku poslati

2

Nedjelja, 12. Februar 2006

Muhammed, a.s, pokatkad je kroz šalu sprovodio pravdu medu ženama i to je mogao samo on. Prenosi se od Aiše, r.a, da je rekla: 'Došla sam Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, sa kašom koju sam skuhala pa sam rekla Sevdi, r.a, a Allahov Poslanik izmedu mene i nje: 'Jedi!' Ona je odbila pa sam ja rekla: 'Ili ceš jesti ili cu ti umazati lice!' Ponovo je odbila pa sam stavila ruku u kašu i namazala njeno lice. Allahov poslanik se nasmijao, pokazao joj rukom i rekao: 'Namaži i ti njeno lice'. (U drugoj predaji: Izišao joj je u susret da mi se osveti, te je uzela nešto iz zdjele, potrala mi po licu a Allahov Resul, s.a.v.s, se nasmijao.)
Žene Allahovog Poslanika bile su najcednije žene svih vremena jer o tome govori Kur'an. Medutim, povremeno bi ih spopadalo ono što spopada druge žene mu'minke a to se naravno odražavalo i na Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Prenosi se od Nu'mana ibni Bešira, r.a, da je rekao: 'Došao je Ebu Bekr Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Zamolio je da ude te je cuo kako Aiša, r.a, podiže glas na Resulullaha. Allahov Poslanik dao mu je dozvolu i on je ušao. Ebu Bekr je rekao: 'O kcerko Ummu Rumana, zar podižeš glas na Allahovog Poslanika, s.a.v.s.?' Ebu Bekr htio je da je ošamari: 'Zar da dižeš glas na Allahovog Poslanika?', rekao je. Allahov Poslanik se umiješao izmedu njega i nje. Kada je Ebu Bekr, r.a, izašao, Allahov Poslanik, s.a.v.s, joj je poceo govoriti da bi je udobrovoljio: 'Nisi vidjela da sam se umiješao izmedu Ebu Bekra, r.a, i tebe.' Rekao je: 'Potom je došao Ebu Bekr, r.a, zatražio dozvolu da ude pa je našao Allahovog Poslanika kako je nasmijava. (Aišu, r.a.)' Allahov Poslanik mu je dozvolio te je ušao i rekao: 'Allahov Poslanice, ukljucite me u vaše pomirenje kao što ste me ukljucili u vaš sukob.'

Živimo u vremenu opceg fesada i fitne. Napadnute su sve islamske vrijednosti pa i brak. Prirodno je da se vjernik raduje proljecu jer ono predstavlja novo radjanje. Medutim, kada se sjeti prizora sa naših ulica i sokaka iz predhodne godine, onda tuga prevlada radost. Vjernici imaju za to lijek dat od Allaha, dž.š. Radi se o obaranju pogleda. No, pokatkad covjeku padne prvi pogled na lijepu ženu, te šejtan pocne njenu siluetu vrtiti ispred njegovih ociju. To uzburka strasti u covjeku, jer šejtan kola po ljudskom tijelu kao i krv. Šta uraditi u takvoj situaciji? Potražicemo savjet od Resulullaha, uzora svih muževa do Sudnjeg dana? Prenosi se od Džabira ibni Abdullaha da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, vidio neku lijepu ženu pa je ušao Zejnebi, obavio odnos s njom izašao i rekao: 'Doista, kada se žena pojavi, pojavi se u liku šejtana, pa kada neko od vas vidi ženu koja mu se dopadne, neka sa svojom ženom obavi bracnu obavezu jer kod nje ima ono što ima i kod druge.'
Prema tome za muttekiju nema bezizlazne situacije a Allahov resul bio je i ostao vrhunac takvaluka. Allah, dž.š, kaže: 'A onome koji se Allaha boji, On ce mu izlaz naci.' (Et-Talak, 2)
Muhammed s.a.v.s. kao suprug


Ovom prilikom želimo da predstavimo Allahovog poslanika, uzornog supruga, od koga nije nikad niko otišao nezadovoljan pa ni njegove žene. Neposredno po završetku perioda zakopavanja žive ženske novorodencadi kao i zlostavljanja žene na najbrutalnije nacine, Muhammed, a.s, dolazi da poruci ljudskom rodu: 'Dopadaju mi se na ovom svijetu tri stvari: žene, mirisi a moje oko blista dok sam u namazu.' (Prenose Nesaija i Ahmed).
Odnos Allahovog Poslanika prema njegovim ženama bio je pun ljepote i humanosti. Kada bi htio krenuti na put, okupio bi žene i bacio bi kveku, na koju bi pala kveka, ona bi sa njim putovala. Jednom prilikom je sa Aišom, r.a, izišao u društvo ashaba. Rekao im je: 'Idite naprijed', a kad bi oni odmakli, onda bi se obratio Aiši, r.a, i kazao: 'Preteci me!' Aiša, r.a, kaže: 'Ja sam ga tada pretekla jer sam bila vitka i mršava'. Medutim, Muhammed, a.s, je drugom prilikom isto postupio sa ashabima i Aišom, r.a, ali tada je on bio brži jer se ona bila odebljala. Tada je u šali kazao: 'Ovo je za onaj prvi.' Ovaj postupak je doista vrijedan pažnje da se dogodio i prje pedeset godina a ne prije 14 stoljeca.

Kada bi Aiša, r.a, nešto zatražila, Poslanik bi joj dao. Neki ashabi kažu: 'Da nije bilo kod Allahovog poslanika 'Ne' u tešehhudu, ne bi ga imao u životu, kada se nešto od njega zatraži'.. Kada bi ona pila iz neke posude, onda bi on uzimao tu posudu i stavljao usta na mjesto gdje su bila njena usta pa bi i on pio. Isto tako, kada bi jela meso sa kosti, uzeo bi tu kost, stavio svoja usta na mjesto gdje su bila njena usta, te bi jeo. Zapitajmo se sami gdje nalazimo takvu pažnju prema ženama? Sigurno nigdje osim u slucaju Allahovog Poslanika. Kada bi malo prilegao, naslonio bi glavu na njeno krilo.
Takode je ucio i Kur'an dok bi mu glava bila u njenom krilu, a ljubio bi je dok je bio postac. Za vrijeme blagdana omogucavao bi joj da gleda igru Abesinaca u mesdžidu, dok je bila naslonjena na njegova ramena.

Allahov Resul je strogo vodio racuna o pravima svojih žena. Kada bi klanjao ikindiju išao bi od jedne do druge i proucavao njihovo stanje i potrebe. Nije trebalo da prode osam dana da se Poslanik, s.a.v.s, ponovo nade sa istom ženom, nego se to dešavalo svaki dan. Potom bi se zaputio prema kuci one cija je bila reda. Isto tako Aiša, r.a, kaže da Resulullah nije nikada davao prednost jednoj ženi nad drugom po pitanju boravka kod njh. Kada bi ih posjecivao u toku dana, ne bi imao sa njima tjelesnog kontakta, osim ako bi bio njihov red.
Jednog dana je došlo do nesporazuma oko reda Aiše, r.a, i Sevde, r.a. Povod tome bila je intervencija Safije, r.a, kod Aiše, r.a. Ona je rekla Aiši, r.a: 'Hoceš li pokušati da udobrovoljiš Allahovog Poslanika u pogledu mene, te da ti dam svoj dan.' Aiša, r.a, je na to pristala, te sjela uz skut Allahovog poslanika na njen dan. Ovdje treba naglasiti da je Safija, r.a, tada bila starica a Aiša, r.a, veoma mlada. Zapitajmo se ko bi od nas ostao ravnodušan na ovako veliki izazov? Sigurno niko! Medutim, Muhammed, a.s, žestoko je reagovao govoreci: 'Odstupi od mene o Aiša, nije ovo tvoj dan.' Tada mu Aiša, r.a, rece: 'To je Allahova blagodat koju Allah daje kome hoce', zatim ga je izvijestila o Safijinoj molbi, te se on složio.'

nastavlja se:

sara

Početnik

(10)

  • »sara« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 11.02.2006

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 15. Februar 2006

Allahov Poslanik bio je najuposleniji covjek koji se ikada pojavio na ovoj našoj planeti. Nije ni cudo, jer je poslan svim svjetovima, ljudima i džinima, pecat je svim poslanicima. Otkako mu je sišla sura 'Muddessir' i ajet: 'Ustaj i opominji', on do kraja života nije cestitio sjeo da odmori niti je za to dobio dozvolu. No, je li to bio razlog da on kaže svojim ženama: 'Ja sam prezaposlen, za mojim vratom je cijeli ummet, snalazite se u svojim poslovima kako znate!' Ne! Nikako, nego je porucio svim generacijama do Sudnjeg dana da u kuci ne postoje samo ženski nego i zajednicki poslovi. On je osobno zato nalazio vremena. Prenosi se od Esreda da je rekao: 'Pitao sam Aišu, r.a: 'Šta je Poslanik, s.a.v.s, radio u porodici?' Odgovorila je: 'Bio je u službi svojoj porodici, a kada bi nastupilo vrijeme namaza, klanjao bi'.
Mnogi muslimani žive u ubjedenju da njima porodica treba da služi i tako se postavljaju u životu. Po islamskom ucenju, domacin porodice nije njen dirigent, nego njen sluga i usmjerivac. Ta je uloga casna jer ju je imao Allahov Poslanik, s.a.v.s, u svojoj porodici. Prenosi se od Urve da je rekao: 'Pitao sam Aišu, r.a.: 'Šta je Allahov Poslanik radio u svojoj kuci?' Odgovorila je: 'Krpio svoju obucu i radio ono što covjek radi u svojoj kuci.' U drugoj predaji se kaže da je krpio i šio svoju odjecu.

Prenosi se od Amre da je rekla: 'Upitana je Aiša, r.a.: 'Šta je radio Allahov Poslanik kada bi bio u svojoj kuci?' Odgovorila je: 'Bio je covjek kao i ostali ljudi, cistio bi svoju odjecu, muzao svoju ovcu i sam sebe posluživao.' U drugoj predaji kaže se da je sjekao meso svojim ukucanima, meo kucu i pomagao svome sluzi u poslovima.' Pozivam sve sestre muslimanke da obrate pažnju na velicinu islamskih principa u porodicnom životu. Muhammed, a.s, kao naš jedini uzor u životu, u svojoj porodici imao je uloge: krojaca, obucara, cistaca, mesara, pastira i sluge svog sluge. Sve to Resulullah je radio sa ocitim zadovoljstvom. U kom sistemu danas supruga ima takvo mjesto i tretman kod svoga muža? Sigurno, ni u jednom!
Allahov Poslanik pokatkad se susretao sa uobicajenim bracnim problemima kao što se i mi susrecemo, samo što je njima prilazio veoma mudro i razumno. Prenosi se od Omera, r.a, da je rekao: 'Jednog dana sam se naljutio na svoju ženu, pa me je ona zaustavila (prekinula) a ja sam je osudio što me zaustavila.' Ona je tada kazala: 'Zašto osuduješ to što te ispravljam, tako mi Allaha, doista su žene Allahova Poslanika, s.a.v.s, prekidale tako da ga je jedna od njih bila ostavila od jutra do mraka.' Omer, r.a, je rekao: 'Zaputio sam se od svoje kuce te ušao u Hafsin stan i upitao je: 'Da li vi ispravljate Allahovog Poslanika?' Odgovorila je: 'Da.' On je upitao: 'I napusti ga jedna od vas od jutra do mraka?' Odgovorila je: 'Da.' Rakao sam tada: 'Propala je od vas i stradala ona koja je to ucinila.'

Muhammed, a.s, pokatkad je kroz šalu sprovodio pravdu medu ženama i to je mogao samo on. Prenosi se od Aiše, r.a, da je rekla: 'Došla sam Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, sa kašom koju sam skuhala pa sam rekla Sevdi, r.a, a Allahov Poslanik izmedu mene i nje: 'Jedi!' Ona je odbila pa sam ja rekla: 'Ili ceš jesti ili cu ti umazati lice!' Ponovo je odbila pa sam stavila ruku u kašu i namazala njeno lice. Allahov poslanik se nasmijao, pokazao joj rukom i rekao: 'Namaži i ti njeno lice'. (U drugoj predaji: Izišao joj je u susret da mi se osveti, te je uzela nešto iz zdjele, potrala mi po licu a Allahov Resul, s.a.v.s, se nasmijao.)
Žene Allahovog Poslanika bile su najcednije žene svih vremena jer o tome govori Kur'an. Medutim, povremeno bi ih spopadalo ono što spopada druge žene mu'minke a to se naravno odražavalo i na Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Prenosi se od Nu'mana ibni Bešira, r.a, da je rekao: 'Došao je Ebu Bekr Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Zamolio je da ude te je cuo kako Aiša, r.a, podiže glas na Resulullaha. Allahov Poslanik dao mu je dozvolu i on je ušao. Ebu Bekr je rekao: 'O kcerko Ummu Rumana, zar podižeš glas na Allahovog Poslanika, s.a.v.s.?' Ebu Bekr htio je da je ošamari: 'Zar da dižeš glas na Allahovog Poslanika?', rekao je. Allahov Poslanik se umiješao izmedu njega i nje. Kada je Ebu Bekr, r.a, izašao, Allahov Poslanik, s.a.v.s, joj je poceo govoriti da bi je udobrovoljio: 'Nisi vidjela da sam se umiješao izmedu Ebu Bekra, r.a, i tebe.' Rekao je: 'Potom je došao Ebu Bekr, r.a, zatražio dozvolu da ude pa je našao Allahovog Poslanika kako je nasmijava. (Aišu, r.a.)' Allahov Poslanik mu je dozvolio te je ušao i rekao: 'Allahov Poslanice, ukljucite me u vaše pomirenje kao što ste me ukljucili u vaš sukob.'

Živimo u vremenu opceg fesada i fitne. Napadnute su sve islamske vrijednosti pa i brak. Prirodno je da se vjernik raduje proljecu jer ono predstavlja novo radjanje. Medutim, kada se sjeti prizora sa naših ulica i sokaka iz predhodne godine, onda tuga prevlada radost. Vjernici imaju za to lijek dat od Allaha, dž.š. Radi se o obaranju pogleda. No, pokatkad covjeku padne prvi pogled na lijepu ženu, te šejtan pocne njenu siluetu vrtiti ispred njegovih ociju. To uzburka strasti u covjeku, jer šejtan kola po ljudskom tijelu kao i krv. Šta uraditi u takvoj situaciji? Potražicemo savjet od Resulullaha, uzora svih muževa do Sudnjeg dana? Prenosi se od Džabira ibni Abdullaha da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, vidio neku lijepu ženu pa je ušao Zejnebi, obavio odnos s njom izašao i rekao: 'Doista, kada se žena pojavi, pojavi se u liku šejtana, pa kada neko od vas vidi ženu koja mu se dopadne, neka sa svojom ženom obavi bracnu obavezu jer kod nje ima ono što ima i kod druge.'
Prema tome za muttekiju nema bezizlazne situacije a Allahov resul bio je i ostao vrhunac takvaluka. Allah, dž.š, kaže: 'A onome koji se Allaha boji, On ce mu izlaz naci.' (Et-Talak, 2)

Ako dode u tešku situaciju zbog zadatog udarca od strane šejtana, vjernik to stoicki podnese, vraca se stvarnosti i prozire njegovu spletku. Svevišnji kaže: 'Oni koji se Allaha boje, cim ih sablazan šejtanska dodirne, sjete se i odjednom dodu sebi.' (El-Earaf, 201) Slabe vjernike, munafike i kafire šejtan toliko ošamuti da kada im se pojavi u liku lijepe žene, izgube se pa ne znaju otici svojoj kuci, nego odu kuci neke bludnice. Allahov Poslanik takode je vodio racuna o pravu žene dok je sa mužem u postelji. On nije dozvolio da muškarac ustane iz postelje dok ne zadovolji svoju ženu. Resulullah, s.a.v.s, kaže: 'Kada neko od vas ima spolni odnos sa svojom suprugom, neka se ne udaljuju od nje sve dok i ona ne zadovolji svoje potrebe.' Na koncu Allahov resul je rekao: 'Najpotpunijeg imana su vjernici koji su najljepšeg ahlaka, a najbolji medu vama su oni koji su najbolji svojim ženama.' Drugom prilikom rekao je Muhammed, a.s: 'Najbolji medu vama je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam najbolji prema svojoj porodici.'

hfz.Mustafa Efendic


Social bookmarks