Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

 • »Gyerzelez« je autor ove teme

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 06. Januar 2005

"Muslimanski Srbi"

Sellam/merhaba/vozdra

Trazim komentare na ovo (preneseno s' http://www.hdmagazine.com/Fond/glas01.htm):

Pismo sandzackog Bosnjaka

Hvata me sjeta i tuga kada ovako, s vama, promisljam neka zbivanja koja su nam se dogadjala, ali ne mogu, a da vam se ne javim. Prosto, zelim da iz sebe istjeram sav taj jad kojim su nas punili sve ove godine.
Vjerujte da sam odavno poceo da se divim Palestincima i Jevrejima. Nekako, kud god da podju, ma gdje da se nadju, a oni jednako, pa jednako Palestinac i Jevrej. Vidio sam u Turskoj jednog Palestinca, covjek ljekar, vidio sam drugog u Njemackoj - Gra|evinski inzenjer. Putovao sam kroz Madjarsku, Slovacku i Cesku sa jednim Palestincem. Vec na prvo pitanje "Ko si?" on meni lijepo "Ja sam Palestinac". Ja mu kazem "Blago tebi!", a on misli da ga zezam, a ja ga uopste ne zezam nego mu se divim. Nakon toga pita on mene "A ko si ti", a ja mu odgovaram "E, prijatelju, duga je to prica".
Onda mu zaredam kako u nas svi imaju i nacionalno i vjersko ime, samo mi nemamo nijedno. Ako kazem da sam Musliman, onda mi uciteljica kaze da se zajednicke imenice pisu malim slovom. Ako ipak ustvrdim da sam musliman, onda mi kazu da sam islamski fundamentalista. Tada, siromah, moram priznavati svoju bruku da nedovoljno poznajem Islam i da nisam "dobar" vjernik.
...
Ispricah mu sve o nama i od prije Turaka i za vrijeme Turaka. Ispricah mu kako nikada nismo htjeli nikuda sa svojih ognjista. I kako smo u vrijeme Austro-Turskih ratova ostali na svojeme i kao smo i protiv Porte znali glas podici za rad pravde i boriti se i zivote davati, pomenuh mu Huseina-kapetana Gradascevica i cinjenicu da mi se citav Sandjak pridruzio, pomenuh mu Berlinski kongres i to kako su nas tada uvazili i priznali nam vjekovno ime Bosnjasko i spojili nas sa majkom Bosnom. Pricah mu o Balkanskim ratovima i cinjenicama da nismo pohrlili za Turcima, jer smo Bosnjaci i zelimo da ostanemo na svojeme. ... Ispricah mu sva poslijeratna natezanja i sa "Nacionalno ne opredjeljen" i "Srbin muslimanske vjere" i konacno Musliman sa velikim "M", za razliku od musliman sa malim "m"! Ispricah mu kako smo dozivjeli egzodus iseljavanja u Tursku bas u vrijeme kada su neki nasi kadrovi zadovoljno vrtjeli palce na funkcijama u Sarajevu i Beogradu. ....
* * *
Sve bi ovo bilo smijesno da nije zalosno.
U Sandzaku ne jenjava pritisak, skriveni ili javni, da Bosnjaci konacno prihvate ime "Srbi muslimanske vjere". Drugi se, pak upiru da dokazu kako u Crnoj Gori inace nema Bosnjaka, nego su to Crnogorci. Ima onih koji se jednostavno boje za vjeru, te zele da ostanu muslimani, a sto se tice slova, "Pa, slovo ko slovo, moze malo, a moze veliko. Ako je na pocetku recenice, onda je veliko!" Ima i onih kojima jos puca srce za Jugoslavijom, te kazu "najbolje nama da budemo Jugosloveni".
Dokle smo to dogurali?
Milosevicev vakat nam je dibidus zaprzio corbu. U Sandzaku Slobo nije imao usamljene oponente. Otpor protiv njega je bio opstenarodni pokret (, a samo pojedinci su bili uz rezim. Do duse, na celo naroda se i ovdje, kao i u Bosni, postavio neuk, tvrdoglav i racundzija. Kada je narodu najvise trebalo, nas Suljo zbrisao u Tursku. Sklonio sebe i one najblize oko sebe, a narod neka gine. Kada se vratio, a narod ko narod, opet trci kao lud. ...
Vi mi tumacite kako nema sanse vise Sandzak da se pripoji Bosni!!! Mi taj san vise i ne sanjamo! Nama sada puca srce sto vise nema ni Sandzaka i sto ga prepolovise uz nas blagoslov.
Medjutim, sta sa imenom? Nama sada, kao i uvijek, odgovara da imamo nase nacionalno ime: BOSNJAK. Naravno, kao sav svijet mi hocemo da nam ime ima samo jednu rijec, pa necemo ni "Bosnjak muslimanske vjere" , jer ni drugima ne namecemo da budu "Srbi pravoslavne vjere". Ali kako? U Crnoj Gori ce se na popisu podijeliti na: Crnogorce, muslimane, Bosnjake i Jugoslovene, a u Srbiji na muslimane, Bosnjake, neopredijeljene i Jugoslovene.
Pored svih ostalih muka mi Bosnjaci cemo voditi tesku bitku za svoje nacionalno pitanje:
-Najprije, nama predstoji borba da u Sarajevu, pred Bosanskom akademijom nauka dokazemo da smo Bosnjaci. To nece biti lahko!
-Ceka nas da u Crnoj Gori pred dvije akademije nauka, pred Crnogorskom i Dukljanskom, dokazemo da smo Bosnjaci!
-Moramo pred dvije Albanske akademije (jednom u Pristini i drugom u Tirani) dokazivati da smo Bosnjaci!
-Moramo konacno, ili prvo, pred Srpskom akademijom nauka dokazati da smo Bosnjaci.
Moje tumacenje zelim da se shvati kao apel da se svi jedinstveno pisemo i da svi nosimo jedno i samo jedno nacionalno ime: BOSNJAK. Ako to ne uradimo nas za pedeset godina nema. Ako se sami izdijelimo i oslabimo izborno tijelo, trajno cemo se unistiti i zadovoljiti one koji su cijelu dramu i izrezirali.
* * *
Pa kakve veze onda imaju Palestinci i Jevreji sa pocetka moje price? Pa tako, lijepo, sto mene u Bosni zovu Srbin, u Srbiji Turcin, u Turskoj Gjaur, u Albaniji Bosnjak, a u Sandzaku me tiho pitaju "Izvini, jes li i ti Bosnjak?" - Sto me je majka naucila da govorim bosnjacki, a uciteljica mi zbog toga dala jedinicu i "naterala" me da govorim srpski; sto me je hodza isterao iz meitefa sto nijesam dobar musliman, a sekretar iz partije zato sto sam musliman; sto mislim da mi je Bosna matica, a maticu strah da joj ne dodjem u posjetu; sto pisem za bosanske casopise, a oni me upucuju na srpske; sto pisem za srpske, a oni se pitaju "Sta li ce ovaj Turcin?
Blago vama Palestinci!
Selam alejkum!
A. K.
____________________________________________________________________
3. Sve je u nasim rukama
Komentar. Postovani gosp. A.K. jednom je Newt Gingwich, bivsi lider u Americkom Senatu rekao: "Svaki narod se cijelu svoju istoriju bori za svoj opstanak." Druga cinjenica koja presudno utice na nasu situaciju je Titova izjava, koju sam ja tek u ratu u Bosni potpuno shvatio, a to je: "Niko ne moze pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu."
Iz vasega pisma proizilazi ljutnja na sve one koji su pokusavali da uniste bosnjacki narod kroz istoriju. Medjutim, to je ono sto je i za ocekivati. Svaki narod je okruzen neprijateljima. Ako je narod slab, to je provocirajuci faktor za njegoveve komsije, koji pokusavaju iskoristiti tu slabost. Naravno da je vasoj uciteljici srpkinji stalo da budete "muslimanski Srbin". Nije problem u njoj. I moja uciteljica je to zelila, a ni ja ni vi nismo na to pristali. Problem je u onim nasim izdajnicima koji su na to pristali i koji ni danas ne znaju sta su. Mi znamo da su Srbi i Crnogorci neprijatelji. Problem je sto ima veoma mnogo onih medju nama kojima nije stalo do domovine i naroda, nego imaju jedino licni sebicni iteres, i nema svetinje koju nece prodati, vi ih zovete racundzije. Ipak, najveci problem su oni koji su se asimilirali u Srbe, stekli srpski (Jugoslovenski) patroptizam. Oni su se svugdje infiltrirali u vlast da predstavljaju Bosnjake, (kako vi primjecujete cak i u Bosansku akademiju), i koji po svakom pitanju zauzimaju stav suprotan nasem interesu. Oni nas unistavaju.
U skladu sa Titovom izjavom, da niko ne moze poraziti narod koji se bori za svoju slobodu, a koja je bezbroj puta potvrdjena i u Vijetnamu, i u Afganistanu, i u Libanu, i u Cecniji, i u Sloveniji, pa i u Bosni, svi nasi neprijatelji bi bili nemocni da nas pokore da nije nasih izdajnika. Vasa ljutnja je jedino opravdana, kada su u pitanju nasi izdajnici koji kao bajagi ne znaju sta su.
Svaki narod odlucuje o svojoj sudbini. Sve zavisi samo od toga da li ce patrioti medju vama pobijediti izdajnike. Ako pobjede patrioti kojima je stalo da opstane bosnjacki narod Sandzaka, vi cete i opstati. Tada nece postojeti sila na svijetu koja ce to moci suzbiti, bas kao sto ne postoji sila koja moze Jevreje, Palestince, Sjeverne Irce, Libanske Siite, ili Cecence pokoriti. Ako pobijede izdajnici, tj. Jugosloveni, muslimanski Srbi, muslimanski Crnogorci i ostali koji kao bajagi ne znaju sta su, onda za nekoliko generacija nece biti ni Bosnjaka Sandjaka. U Kur'anu pise: "Pomozi sebi pa ce ti i Allah pomoci." Dakle, sve je u nasim rukama.
Dr. Muhamed Borogovac.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

2

Petak, 07. Januar 2005

Sto je reko jedan moj dobar ahbab: Najgore u celoj ovoj prici je sto narod nije svestan zasta se borio 1990 godina kada je cijeli drzavni aparat bio okrenut prema Sandzaku.

I dalje veruju da su dobijali cutek zbog lidera, a ne uvidjaju da je svrha te borbe bila za nase ime i prezime, za pravo da zivimo ko ravnopravan narod, za pravo na fizicki i duhovni opstanak a ne za tretman fizickog progona i duhovne tolerancije tj. tretman vjerske skupina drugog reda.

To je bila borba pre svega za opstanak jednog naroda i nebili se stvorio pravni okvir za buduce generacije zarad normalnog zivota i ocuvanja dostojanstva i tradicije Bosnjaka na ovim prostorima.

Allahimanet.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

3

Petak, 07. Januar 2005

Ja mislim da postoje muslimanski Srbi. Oni su najiskopleksiraniji dio srpskog naroda. Pravoslavna braca su ih ubijedila da su oni izdali svoju pradjedovsku vjeru i oni zaista vjeruju u to. Medju njima skoro nema iskrenog muslimana ali zbog teskog kompleksa koji nose zbog ''poturcavanja'' njihovih predaka niko se javno od njih osim par showmena ne odrice islamske vjere jer bi u tom slucaju vazila teza pravoslavne im brace o njihovoj spremnosti da prodaju vjeru za veceru. Inace njihov srpski identitet se ocituje u dusmanluku i alergiji koju osjecaju prema terminima kao Bosnjak, bosanski jezik itd a cesto vole da kritikuju i Islam. Kamuflirani svojim muslimanskim imenom imaju vecu sansu od ostalih Srba da diskutuju sa Bosnjacima, i vole da usmjeravaju diskusiju; kako smo mi(Bosnjaci) i Srbi jedno te isto i pocne redjat poznate srpske teze..bla bla pa ako dobije nesto zesci odgovor vjesto se povuce. Inace su vjestiji su od pravoslavnih Srba u strategiji borbe protiv bosnjastva te su utoliko i vrijedniji paznje. Kad su sa pravoslavnim Srbima ko mali su mis. Jadni su oni
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Subota, 08. Januar 2005

Esselamu alejkum

Samo bih da skrenem pažnju onima koji ne znaju ko je ovaj Dr. koji odgovara na ovo fantastično pitanje.

Dakle Dr. Muhamed Borogovac je lažljivac i smutljivac. Predstavlja se kao neki patriota, a svoj patriotizam dokazuje tako što optužuje rahmetli Aliju Izetbegovića da je bio - ni manje ni više nego ČETNIK.

Uostalom uvjerite se i sami ukoliko imate strpljenja da cio tekst iščitate do kraja, mada za tim nema potrebe jer se već u prvim redovima može vidjeti o čemu govorim.

www.geocities.com/famous_bosniaks/izetbegovic-borogovac.html
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

5

Subota, 08. Januar 2005

Znam da je Sulejman Spaho, Srbin, muslimanske vere, cetnik i poslanik SRS
u Skupstini Srbije. Zivi cikica u Loznici, zena mu srpkinja, ima dijete,
sta da se radi. Njegov izbor. (Ironija je, sto je ovaj nesretnik brtanac Mehmeda Spahe)

Ali ovaj srbosulejman je mala maca, s obzirom na ono sto su svinje iz
“Bosanskog Kongresa” uradile i rade bosnjacima, Bosni i svemu sto je
bosnjacko. A ti nam ovdje dajes njihov link i citiras Borogovca. Hej Gyerzeleze !
Obavijesti se malo sta ta “gospoda”, i o kome bulazni vec godinama.Umjesto selama, pjesma. Moze?


Dzerzelezu Ale

Osedlaj najbrzega ata,
najostriju sablju opasi,
s majkom halali se brzo
i kreni, Dzerzelezu Ale!
Prasinu otresi sa ruha
i cupavu podigni kosu
s ociju umrlih davno,
pa hitro izjasi iz groba
u borbu za opstanak Bosne!
U Dzennetu ne miruj vise,
ako si mu'min i junak,
majcine ne gledaj suze,
ako si ponosni Bosnjak.
S nebeskih kad modrih visina
snesu te meleki amo
do tvoga zapustenoga groba,
nek at te vec osedlan ceka.
Potegni buzdovan i sablju,
pa jurni kroz prasnjavu Bosnu
i gledaj, i bori se, Ale!
Nek te ne zacude gladni,
ponizeni, jadni i bosi
Bosnjaci u izlizan jaram
zapregnuti, kada ih spazis.
Nek te ne zacudi, Ale,
sto neces carsije naci,
ni kule begovske, hane,
ni tople hamame, ni zene
u zaru, il feredzi crnoj.
Nek te ne zacudi, kada
u dzamiji mjesto dzemata
pronades konje i ovce:
to narodu oteti mal je
kog sejtanu daju u danak.
Ti samo razmahuj sabljom
i jasi kroz prasnjavu Bosnu,
neka te ocaj bar vidi
i u tebe nasluti spas.
Kad dusmanin zaisce sablju
buzdovan i s prsa ti toke
i zlatni sahat i saruk
pa cak i kosu sa glave,
nedaj mu, nedaj mu, Ale,
vec nastavi kruziti Bosnom.
Kad kao sugavi prosjak
u Dzennet se materi vratis,
reci joj: Ne strahuj majko
za svoga sina junaka,
veci su veci i jaci Dzerzelezi
danas Bosnjaci i hrabrije
danas se bore
jer zive i prkose vragu
dok smrt mu opaku slute.


(16.Oktobar 1950) Enver Colakovic
Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

6

Subota, 08. Januar 2005

Pitam se da li je ovdje moguce izneti suprotno misljenje, a da covjek ne bude ispljuvan od strane nekoliko likova ?

U pravilima foruma je zabranjeno vredjanje javnih licnosti, a ovde se iznose toliko gadosti protiv dr.Borogovca da zeludac nemoze da svari.

Ako je uredjivacka politika za slobodnu javnu diskusiju na demokratskim principima, onda bi trebalo ove psovace sprecit u izlivima njihovog primitivnog poriva.

"Muslimanski srbi" - nista nepoznato. Neka se razvije diskusija, a ne pljuvanje kao sto to rade ova dvojica u postu iznad mene. ?(


Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

7

Subota, 08. Januar 2005

“Slobodni umjetnice”, smanji dozivljaj…
Nemoj da mi glumatas ovdje potparola svinje Borogovca.
Za ovaj put toliko.

(Izvinjavam se svim clanovima foruma, sto nijesam nasao prikladniji izraz, koji opisuje
spomenutog “kongresmena”)

p.s. obicno reagujem samo na postove clanova cije angazovanje na ovom forumu postujem.
Ali dusebriznike “Bosanskog kongresa”necu preskociti nikad i nigdje.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

8

Subota, 08. Januar 2005


Kako nije trebalo mnogo vremena, a da se dezurni pljuvaci jave. Molio bih administraciju da obrati paznju na ovog provokatora ... ne bih zelio da se spustam na njegov nivo i odgovaram primitivnostima, jer on inace drugi recnik ne poznaje.

Ja nisam clan Nacionalnog kongresa Republike BiH, a da jesam bilo bi mi cast. Doktora Borogovca licno cijenim, zapravo cijenim njegove stavove o Republici BiH kao jedinstvenoj drzavi, i ne vidim sta je tu lose ?

Mislim da nikom nije na stetu da se argumentovano raskrinkaju tvorci podele R. BiH i dusmani Bosnjaka, pa taman se prerstavljali kao najveci "Bosnjaci". Naravno argumentovano i sa dokazima.

P.S.

Jos jednom molim Administratora da obrati paznju na ovog pljuvaca u dalj, kako ne bi lossa rijec izazvala jos lossiju.

Selam!

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 09. Januar 2005

Evo sta ovaj gad Borogovac pise:

Citirano


Mozaik je sklopljen, patrijarh Mustafa Ceric i njegov mentor Alija Izetbegovic igraju za isti tim, veliku Srbiju, i pritome im je najjace oruzje, manipuliranje sa narodom koji im toliko vjeruje.


Komplet tekst: http://www.walter.ba/arhiva/b78/otvorenopismo.html

Nemojte ljudi poganit ovaj forum sa ovakvim gadom. A i ovaj A.K. sto kuka na sve zivo mi je nesto poznat. Znam jednoga naseg knjizevnika koji se tako potpisivo. Naime koristio je inicijale muslimanskog imena svoje kcerke prije nego je promijenjeno u srpsko (bio ozenjen srpkinjom, pa se razveo a ona mu odvela djecu i pokrstila ih).

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

10

Nedjelja, 09. Januar 2005

Vazija, imas gore-desno opciju PRIJAVI.
A onda se za svaki slucaj javni na pm Administratoru i moderatorima,
pa da zavrsimo i taj posao.
Ovaj tvoj vaz o meni preskocicu, uz opasku da te ne bih pljunuo ni kad bi se sreli,
znas nije pazarski, ali cutek bi neko dobio sigurno. Ti ili ja?
Ostaj mi zdravo u neznanju.
I de, javni mi se privatno... da ne gnjavimo ljude.

Posto vjerujem da ima dosta forumasa kojima nije poznato djelovanje ovog
“fantomskog kongresa” upucujem ih na link bosnjaci.net. Procitajte, pa procijenite.
A ja cu se potruditi da uskoro na forumu ukratko predstavim spominjanu bratiju. • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

11

Nedjelja, 09. Januar 2005

Kako je krenulo trebacu da izvadim onaj pancir sto mi je u podrumu,pa da ga metnem na sebe.Jer mi je postalo nesigurno dolazit na forumu bez zastite! 8) da mi ne pljune neko u oci.
" Bilen alemlere rahmettir "

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

12

Nedjelja, 09. Januar 2005

Mehdi,
sve sto imam da kazem ja to uradim javno, kao ovaj put. Korektno je da se vidi, a ne kao ti ogovaras coveka koji nije tu niti moze da se brani.

Nasao si link na koji ces uputit nase zemljake, evo i ja ih upucujem na sledece:

http://www.republikabih.net/

http://www.orbus.de.ms/

gdje se zaista moze procitati sijaset kvalitetnih tekstova od uglednih autora.

A ti Mehdi, ako imas sta, osim pljuvanja, izvoli da vidim sta to konkretno zameras N.K. Republike BiH.

Da razmjenimo misljenja i stavove, ne kazem da sam ja u pravu. Mozda cujem nesto novo od tebe sto ce uticati na promjenu mojega gledista na sve to.

P.S.

I okani se tih djilkoskih fazona, "ako se sretnemo" ... neozbiljno je to. ;)

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

13

Nedjelja, 09. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Vazija: "Jos jednom molim Administratora da obrati paznju na ovog pljuvaca u dalj, kako ne bi lossa rijec izazvala jos losiju".


Pa čekajte malo, vazija... vi ste taj koji naziva ljude pljuvačima! Ali, pobogu, ko je sada tu pljuvač, ako Borogovac kaže za uvaženog ef. Cerića PATRIJARH CERIĆ?! ?( Za vašu informaciju, g. Cerić je prvi čovjek islamske zajednice BiH (dakle legitimni predstavnik više od miliona Bošnjaka) a nije nikakav pop i patrijarh . I ukoliko neko ima smjelosti njega nazvati patrijarhom, onda zar nije zasljužio reakciju koju je dao Mehdi?! Pa zar vi ne vidite da je ili lud ili zlonamjeran... u oba slučaja veoma opasan čovjek?!

Takodjer, ukoliko Borogovac (i branša smutljivaca oko njega) govore za rahmetli Aliju Izetbegovića, da su bili srpske sluge, izdajnici Bošnjaka... da su svjesno išli ka podjeli BiH u tajnom dogovoru sa Miloševićem i Tudmanom... i slične gluposti... Onda ko je tu pljuvač, dajte mi recite to...I na kraju, pošto rekoste da cijenite Borogovca, dajte mi, molim vas, recite gdje je on bio 92.95 godine?! Koliko znam, svoje je luđačke pamflete počeo posati tek oko dvije godine nakon dejtona. A gdje je bio ranije? I da li je svjestan da pljuvanjem na r. Izetgovića on pljuje na stotine hiljada Bošnjaka, koji su ga dostojanstveno ispratili na dženazi?!

DAKLE, SLIJEDI JASNO PITANJE ZA VAS DA KONAČNO UVIDIMO KO JE OVDJE ZA ISTINSKU TOLERANCIJU, A KO NE: ŠTA VI IMATE REĆI O BOROGOVČEVIM ATACIMA NA M. CERIĆA, KOGA ON NAZIVA "PATRIJARHOM CERIĆEM", TE O NAPADIMA NA r. ALIJU IZETBEGOVIĆA, KOJEGA NAZIVA IZDAJNIKOM, NAJVEĆIM KRVOLOKOM BOŠNJAKA, SRPSKIM POLTRONOM...?

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 09. Januar 2005

Shady, odmah na pocetku bi te zamolio, a to je da smanjis dozivljaj, priberes se i iskljucis komunisticke manire iz diskusije, gde nastojis da samo ti budes u pravu. Ja ne sumnmjam u tvoje „advokatske sposobnosti“, ali Mehdi je reccit i sposoban da sam da odgovor na ono sto sam mu uputio. I na kraju, molim te iskljuci persiranje, barem kad’ sam ja u pitanju. Nisam naviko’, ali nije ni uobicajno, persiranje na forumskim diskusijama. Svoju uctivost mozes pokazati i na drugi nacin ako budes zeleo.

Da te podsetim, ovde nije tema ef. Ceric, ovde je tema “Muslimanski Srbi”, a rec je o Nacionalnom kongresu Republike Bosne i Hercegovine. Zapravo o idejama koje ti ljudi, okupljeni oko te nevladine organizacije, zagovaraju.

Uvjek je bilo da se musliman klanja samo jednom Bogu, a tako ce ostati do sudnjega dana, barem sto se muslimana tice. Bogove koje Vi stvarate, nisu nista drugo no ljudi od krvi i mesa – gresnici, o kojima se moze i kriticki razgovarati i povesti razgovor. To je moje misljenje sa pozicija jednog liberalnog demokrate kojemu je sloboda na prvo mejesto.

Sato se tice samog gospodina dr. Borogovca, gde je bio ’92 - ’95 godine, ta ja nisam njegov biograf, za te odgovore morat cete se licno njemu obratiti. Koliko je meni poznato, on je sada Univerzitetski profesor u USA, ugledan gradjanin najvise sile svijeta i bosanski patriota koji se bori za vracanje ilegalno oduzetog Ustav Republike BiH i restauraciju iste, te vracanje u legalno stanje. Uporedite vasu ( vas sto ga pljujete ) poziciju sa njim i , ako imate ilijek obraza, videcete "ko je kuda", a mozda je i ovo primitivno pljuvanje po njemu rezultat kompleksa nize vrijednosti … rekao sam mozda.


Citirano

DAKLE, SLIJEDI JASNO PITANJE ZA VAS DA KONACNO UVIDIMO KO JE OVDJE ZA ISTINSKU TOLERANCIJU, A KO NE: ŠTA VI IMATE RECI O BOROGOVCEVIM ATACIMA NA M. CERICA, KOGA ON NAZIVA "PATRIJARHOM CERICEM", TE O NAPADIMA NA r. ALIJU IZETBEGOVICA, KOJEGA NAZIVA IZDAJNIKOM, NAJVECIM KRVOLOKOM BOŠNJAKA, SRPSKIM POLTRONOM...?Jasno pitanje zahtjeva jasan odgovor. Sto se tice ef. Cerica apsolutno se slazem sa gospodinom Borogovcem, s tim sto je naziv koji je upotrebio preblag. Efendija Ceric ne prestavlja Bosnjake (kao sto si ti naveo), nije izabrana licnost od naroda. On prestavlja IVZ BiH, muslimansku institucuju, dakle muslimanske vjernike iz BiH koji su okupljeni oko te zajednice. Nemojte da mu dajes znacaj koji nema. Ukoliko zelis dalje i podkrepnije obrazlozenje ovog stava, veoma cu ga rado postirat.

Alija Izetbegovic – rahmetli, je u svakom slucaju historijska licnost, o kome ce vrijeme, kao najbolji sudija, dati svoj sud. U jednom teskom vremenu je bio na celu bosnjackog narodnog korpusa. Njegov ucinak najbolje pokazuje stanje toga naroda ( Bosnjaka ) i drzave (BiH) na cijem je celu bio. Sad, da li su njegovi potezi bili iz neznanja ili su to potezi jednog izdajnika, to ne mogu sa sigurnoscu da kazem. Zna se samo da su bili i jesu protivni bosnjackim interesima.

Selam!

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

15

Nedjelja, 09. Januar 2005


Vazija, (o)
sunce tebi, sunce meni... Sretno. ;)

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

16

Nedjelja, 09. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Mehdi

Vazija, (o)
sunce tebi, sunce meni... Sretno. ;)


Hvala Care, i tebi sve najljepse. :D

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

17

Ponedjeljak, 10. Januar 2005

Vazija totalno si me razocaroo. Necu vise pisat. 8)
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

18

Ponedjeljak, 10. Januar 2005

Citirano

Orginalno od PAUK_
Vazija totalno si me razocaroo. Necu vise pisat. 8)Zao mi je sto si se razocarao, ali ja tako imam misljenje. Ja ih tako vidim, narocito Cerica. :)

Zalosno je to sto su uradili od nase Bosne i Hercegovine. X(

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 10. Januar 2005

[ALIGN=sredina]09. Jan. 2005.
Akademija povodom 468. godisnjice Gazi Husrev-begove medrese[/ALIGN]

[SIZE=4]POZIV NA BOSNJACKU KULTURNU REVOLUCIJU[/SIZE]

Pjesnik Dzemaludin Latic u subotu je, na svecanosti povodom 468. godisnjice Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, pozvao svoje sunarodnjake na bosnjacku kulturnu revoluciju. Latic je, zajedno sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cericem, ovogodisnji dobitnik uglednog i tradicionalnog priznanja, kojeg najstarija vaspitno-obrazovna ustanova u BiH dodjeljuje svojim bivsim ucenicima, a sada uglednim licnostima. Direktor Medrese Zijad ef. Ljevakovic govorio je o izuzetnim zaslugama “gazinovaca”, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica i pjesnika Dzemaludina Latica, a potom im je priznanja urucio predsjednik Upravnog odbora Medrese naibu reis Ismet ef. Sahic. Zahvaljujuci se na priznanju, Latic je procitao dugu, zanimljivu besjedu. Govoreci o znacaju Medrese, Latic je kazao kako se “bez intelektualnog truda njezinih ucenika nasa kultura i civilizacija ne bi mogle zamisliti”. “ Ali, braco i sestre”, dodao je on, “nasa islamska civilizacija je na citavom Balkanu... unistavana preko stotinu i trideset godina. To je islamska i to je osmanska kultura i civilizacija koja se iznova radja u svom sjaju i zamahu, poput sunca u oblacnom danu, na evropskom kontinentu. I tu mi, ucenici Medrese moramo odigrati svoju plemenitu ulogu, ulogu “nasljednika Allahovih vjerovjesnika” i Gazi Husrev-bega. Ja to godinama nazivam trecom bosnjackom renesansom, a u posljednje vrijeme bosnjackom kulturnom revolucijom”. Sekularisti i nacionalisti “Nazalost”, kazao je dalje Latic, “literatura koju su ispisivali brojni bosnjacki pisci - sljedbenici sekularne utopije kao i najpoznatiji jugoslavenski pisci - sljedbenici vulgarnog nacionalizma napravila je nesagledivu pustos u nasem pamcenju. U toj literaturi hodze i hadzije se predstavljaju karikaturalno, Osmansko carstvo kao tiranija, a Bosna kao tamni vilajet u kojoj islam - da citiram osnovnu ideju vodeceg jugoslovenskog pisca XX stoljeca - “zaustavio duhovni i kulturni razvoj”. I to je trajalo sve dok Mehmed Selimovic nije napisao svoga “Dervisa” - sa vedrim i dostojanstvenim likom Ahmeda Nurudina, “svjetla vjere”. Latic je jos kazao kako kako s “ilahije i kaside pokazale put kako se moze revitalizirati i nase naslijedje u arhitekturi, slikarstvu, muzici, u svim granama umjetnosti i nauke”. Podsjecajuci na Garodijeve rijeci da je evropski kontinent “zahvaljujuci vatri slobodnog misljenja”, najbolji prostor za islam, Latic je rekao da bi u narednim godinama u Evropsku uniju mogle biti uclanjeni Bosna i Hercegovina, citav balkanski region i Turska, te da bi “u tom slucaju svaki treci stanovnik te zajednice bio musliman”. Sarajevski Oksford “Tesko je govoriti poslije pjesnika islama i Bosne”, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceric. Nije komentarisao ono sto je govorio Latic, ali je usput spomenuo “male narode i velike ideje”, ali ta mu je misao ostala nedorecena. Reisu-l-ulema dr. Ceric je takodje govorio o novom univerzitetu u Sarajevu i to Gazi Husrev-begovom univerzitetu, koji u svom nazivu ne bi imao atribut “islamski”, jer ga “nema ni Medresa”. “Gazi Husrev-begov univerzitet u Sarajevu treba da bude poput Harvarda, Oksforda, Kembridza”, objasnio je on. U bogatom kulturno-zabavnom programu ucenici i ucenice Medrese pokazale dio onog sta znaju i za sta su nadareni. “Mozda ce neko od vas biti buduci reis”, rekao je reisu-l-ulema. Svecanost je tacno u jedan popodne prekinuta, jer je stradalima od smrtonosnog vala “cunami” odata pocast sutnjom od tri minuta i proucena Fatiha. (Oslobodjenje S. HODZIC)


....Potegni buzdovan i sablju,
pa jurni kroz prasnjavu Bosnu
i gledaj, i bori se, Ale!
Nek te ne zacude gladni,
ponizeni, jadni i bosi
Bosnjaci u izlizan jaram
zapregnuti, kada ih spazis.
Nek te ne zacudi, Ale,
sto neces carsije naci,
ni kule begovske, hane,
ni tople hamame, ni zene
u zaru, il feredzi crnoj...

Lijepi stihovi Mehdi. (o)
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

 • »Gyerzelez« je autor ove teme

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

20

Ponedjeljak, 10. Januar 2005

Sellam svima

Opet neki propustise temu - "Muslimanski 'Srbi". Pravo da vam kazem boli me cose ko je i sta je gosp. Borogavac i oni 'oko njega'. Stvar je u tome da u vecini slucajeva govori onako kao jeste (bar po meni). A to sto 'pljuje' po Ef. Cericu i ostalima i ni zato me nije briga jer su oni, bez obzira na pozicije, ipak samo ljudi.

Vratimo se temi diskusije pa da vas upitam sta vam to najvise smeta od njihove stavke o Muslimanskim Srbima, o stanju Bosnjaka, BiH, Sandzaka i svemu sto se veze za ove pojmove? Molim vas nemojte "te ovo kazu za Aliju (alahrahmetelje), te za Ef. Cerica" etc. to je samo tracanje.

Evo i vama jedna lijepa od alahrahmetelje Envera Colakovica:

Išo tako njakav mudrac šejih
kroz Bosna-vilajet prije trista ljeta
Duga mu brada sijeda ko ovca
Lice mu nurli, ma eto: ko mjesec
jal' kao sunce s pramaljetja rana
i došao tako taj evlija do nas
u onu tekiju đe je danas kino -
i sjeo na minder
Tespih mu drhti međ prstima kao
ćabenske hurme
i pita šejih u tekiji starce
kakav je zeman i kakvi su ljudi?
Oni mu vele: "Svašta pred kijamet!
Udario sultan na vilajet namet
Ljetine slabe i prazni dućani
gore je nego što je bilo lani
A ljudi, dedo, ljudi ko insani
mrven su, eto, kao bajlisani
Ne ide njišta kako bi mi htjeli
na fukaru su nas i na raju sveli."
"Koljete l' kurbane, dijelite l' zećat?
Klanjate l' za Boga još po koji rećat?
Jeste li zahvalni Allahu i na zlu
ko što bi na dobru zahvalni mu bili?"
"Jok! Toliko srce nije u insana!"
Odmahnu tespihom tad ljutito šejih:
"Valja na zlu biti veseo i sretan
kao i na dobru jer: sve je od Boga!"
"I namet i glad?
I džabni naš rad?
I kad nas belaj bije?
Jok! Od Boga to nije!"
"Meazallah, ljudi! Vi ste brez pameti!" -
odgovori mudrac.
"More doći zeman da brat brata bije
da dijete mater ne poljubi svoju
da mati dijete sa svog praga goni
da dojde dušmanin da vas pali, kolje
i ondar, i ondar još je uvijek bolje
već kada je insan brez pravog sabura
jer mu je svijet tješnji od kabura..."
"Reci ti nama, mudri učenjače,
zašto je slabo? Zašto nije bolje?"
"Eh, da sam mrven ljuće, braćo, volje
kazao bih vam: bi'će još i gore!
Doklen se ljudi Bogu ne pokore
nejma rahatluka, hej!"
"A kad smo pokorni?"
"Ondar je dobro i kad kuća gori!"
"Ako tako mudro mudrac nama zbori
zašto ondar Allah stvorio je nama
i pamet i oči i uši i srce
pa znamo šta nas mori
kada nam kuća gori."
Ustao šejih i krenuo iz Bosne
"Taj narod ne zna nikom robovati
ni Bogu!
Šta mu ondar reći do: Aferim! Mogu
i otići nekud đe su ljudi ovce
a nisu vuci ni arslani ljuti
ni tvrde glave i još tvrđeg dlana..."

(15. III 1968.)

Gyerzelez

Social bookmarks