Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

101

Utorak, 11. Septembar 2007

Cuo sam za Latica da ono sto mili mnogo bolje kaze na papiru nego ovako usmeno.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Sting Lady

Profesionalac

(10)

 • »Sting Lady« je žensko
 • »Sting Lady« je autor ove teme

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

 • Poruku poslati

102

Utorak, 11. Septembar 2007

Impresivno, impresivno!!! (o)


Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

103

Srijeda, 12. Septembar 2007


edit:

Ja ne bih imao nikakvu kritiku da izreknem organizatorima iz gradske biblioteke.

Čak štaviše, brzopleto sam u svom prethodnom prilogu propustio da im čestitam na osmišljavanju književne večeri i njenoj realizaciji. Zaista se vidjelo da je uloženo i da se ulaže dosta truda."Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

104

Srijeda, 12. Septembar 2007

Veoma zanimljiv hepening ... bravo ljudima iz organizacije, bravo gostima i domacima , i postovanje svima onima koji su odvojili vreme za biti tamo ...
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

105

Četvrtak, 13. Septembar 2007

Prije svega, veoma mi je drago da je jedno ovakvo veče održano kod nas, čime je pokazano da i Novi Pazar, a time i Sandžak, znaju šta je duhovnost i šta je suptilno. Imao sam sreće da prisustvujem toj večeri i mogu reći da mi se je veče svidjelo. Turci su bili izvanredni, k'o Turci. Aida Kožar iz Regionalnog pozorišta je također zablistala i na jedan zaista profesionalan način odglumila dio u kojem govori o našem stanju Hazreti Mevlaninim riječima. Jedina, da tako kažem, slabija tačka večeri su bila ova dva filozofa, Rade Božović i Džemaludin Latić, ovaj drugi je i pjesnik. Gospodina Latića ne gotivim i od ranije, jer glumi sufiju, a sufija nije. Čak je na ovoj večeri imao nekakvih grandioznih izjava, ne samo vezano za politiku i političare, već i vezano za vjeru. Najviše me je iznenadila njegova izjava da mu je učitelj Junus Emre. Baš bih ga volio pitati kako to? Složio bih se sa kritikom da je u program trebalo uključiti i nekoga iz Novog Pazara. Mislim da Novi Pazar ima dosta ljudi koji se razumiju u ove teme, samo treba malo više međusobnog povjerenja i saradnje.

Očigledno je da su se organizatori ove večeri pravo potrudili i zbog toga imaju moje čestitke.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

106

Četvrtak, 22. Novembar 2007

Počinju II. Sandžački književni susreti

U sklopu obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće po drugi put organizuje Sandžačke književne susrete.

II. Sandžački književni susreti su međunarodnog karaktera i počinju sutra, u petak 23. novembra, u 17h u prostorijama BNV promocijom knjige “Noćno putovanje poslanika Muhammeda”, koju je sa latinskog jezika preveo Sinan Gudžević.

Nakon toga za 19h predviđeno je svečano otvaranje susreta i književno veče na Univerzitetu u Novom Pazaru. Susrete će zvanično otvoriti pomoćnik ministra za kulturu i medije, gospodin Dragan Janjić.

II. Sandžački književni susreti će se nastaviti i u subotu 24. novembra, kada će se između ostalog i dodijeliti književna nagrada Bošnjačkog nacionalnog vijeća - “Pero Ćamila Sijarića”, čiji je ovogodišnji laureat Zuvdija Hodžić.

Zatvaranje drugih međunarodnih Sandžačkih književnih susreta predviđeno je istog dana za 19h nakon održane književne večeri u Gradskoj biblioteci “Dositej Obradović”.

Sandžačke književne susrete organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće pod pokroviteljstvom opštine Novi Pazar, a uz podršku Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Na II. SAKS-u učešće će uzeti tridesetak književnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Luksemburga, Švedske i Njemačke.


Izvor: www.bnv.org.yu

Dakle, prvi događaj je sutra u 17, promocija knjige Noćno putovanje Poslanika Muhammeda. Radi se o knjizi koja je utjecala na Dantea da napiše Božanstvenu komediju. O knjizi će govoriti dr Jasmina Ahmetagić i Nadija Rebronja.

‚‚Arapski original povijesti o noćnom putovanju najvećega muslimanskog vjerovjesnika i poslanika na onaj svijet danas se smatra izgubljenim. Raširenost i poznatost te pripovijesti bila je u Srednjem vijeku takva i tolika da je smatrana za fundamentalni tekst islamske duhovnosti, a u velikom dijelu Evrope stoljećima je zabunom smatrana i samim Kur'anom. U dramatičnoj povijesti ove knjige presudna je godina 1264. u kojoj španjolski kralj Alfonso X. zapovijeda svojim pisarima-prevoditeljima da je s arapskoga prevedu na kastiljanski, francuski i latinski. Zahvaljujući takvoj odluci kraljevoj ova se dragocjena knjiga sačuvala. U romanistici i komparatistici dvadesetoga stoljeća "Noćno putovanje Poslanika Muhammeda" etabliralo se kao nezaobilazan izvor u govoru o Danteovim modelima za "Božansku komediju", kršćansku poemu par excellence. U Francuskoj i Italiji ponovno otkrivanje i prevođenje ove pripovijesti bili su, devedesetih godina XX. stoljeća, prvorazredan kulturni događaj.

Naše izdanje je treći evropski prijevod s latinskoga ove važne i u nas do sada posve nepoznatog djela arapske duhovnosti, čiji je latinski naslov "Liber Scale Machometi". U njemu će svoje uživanje naći i „običan“ čitalac i zahtjevniji istraživač i znanstvenik. Latinski tekst, otisnut na lijevim stranicama izdanja, koji prati prijevod na desnim, te opsežna bibliografija, bilješke i pogovor čine nas jako zadovoljnim što vam možemo preporučiti ovu jedinstveno lijepu knjigu.''

www.vbz.hr
zuti cvijet je dodao/la ovu sliku:
 • Nocno putovanje Poslanika Muhammeda-110.jpg
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

107

Četvrtak, 22. Novembar 2007

Nocno putovanje poslanika Muhameda, vec tri meseca imam kod kuce.


Ono sto je vazno reci je da je sa latinskog preveo Sinan Guzdevic, garantujem jedan od najvecih intelektualaca koje je Sandzak ikada imao. Zivi u Zagrebu. I spoljni midzo mi je :O . Stvarno mi je milo da se pohvalim ovakvim covekom.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Pravnica

Zlatna sredina

(10)

 • »Pravnica« je žensko
 • »Pravnica« je zabranjen

Postovi: 178

Datum registracije: 17.03.2005

 • Poruku poslati

108

Četvrtak, 22. Novembar 2007

Hajde recite gde moze da se nabavi knjiga. Moze li negde da se poruci? Kako ?

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

109

Petak, 23. Novembar 2007

Citirano

Orginalno od Pravnica
Hajde recite gde moze da se nabavi knjiga. Moze li negde da se poruci? Kako ?To ne moze svako da dobije :O :O .

Vidis ja sam dobio to prije 2-3 meseca a tek sad je promocija.
Knjiga je dosta cudna, kao Poslanik prica iz prvog lica. I svako poglavlje pocinje, Ja MUHAMED, zato knjigu uzimam sa rezervom, jer je i arapski orginal izgubljen. Cak su se javile u prevodu na latinski(sa arapskog naravno) neke greske koje je prevodilac objasnio i ispravio, al ipak zanimljiva knjiga i jedinstvena ovakve vrste.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

110

Subota, 24. Novembar 2007

Gledam jedinstvo kako izvestava o promociji knjige. I pita novinara Sinana " Vi ste poznati kao pisac , a ne kao i prevodilac, kad ste poceli da prevodite". :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))

On je gleda ne moze da veruje. 90 posto njegovog rada ustvari jesu prevodi sa latinskog, starogrckog, nemackog, portugalskog........... Informizanost nasih medija i njihova strucnost 0.000000000.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

mortisha

Početnik

(10)

 • »mortisha« je žensko

Postovi: 1

Datum registracije: 05.05.2007

 • Poruku poslati

111

Srijeda, 26. Decembar 2007

Otvaranje studentske galerije na Internacionalnom univerzitetu

Dana 27. 12. 2007. godine (cetvrtak), sa pocetkom u 20h, u studentskom bifeu Internacionalnog univerziteta, bice upriliceno otvaranje studentske galerije izložbom slika studenata trece godine sa fakulteta primenjenih umetnosti. Izložba je inspirisana temom Pejzaž u mom srcu. Svi ljubitelji umetnosti su dobrodosli!

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

112

Četvrtak, 27. Decembar 2007

Bas fino.

Potrudicu se da budem tamo veceras ako me ko od gostiju ne sprijeci.

Skoro je imala izlozbu jedna asistentica, ne znam kako se zvase a preziva se Gorcevic. Kazu da su joj slike bile fenomenalne. Nisam bila. Bas mi je zao.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

113

Četvrtak, 10. Januar 2008

Večaras, u 19h, u Domu kulture, u Novom Pazaru Rijaset IZ-e Srbije i Mešihat IZ-e Sandžaka organizuju koncert ilahija povodom nove 1429. hidžretske godine.

Bujrum.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

114

Četvrtak, 10. Januar 2008

Fala, stvarno bi dosli, al cemo bit u Tutin :)) :))
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

 • »muhasibi« je muško

Postovi: 175

Datum registracije: 20.09.2007

 • Poruku poslati

115

Četvrtak, 10. Januar 2008

A jel to oraganizuje mesihat na celu sa Muamerom Zukorlicem,mislim na koncert ilahija?
"Jucer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

116

Četvrtak, 10. Januar 2008

e, moj ahbabu, pa zar mislis da bi junus zvao na nesto sto organizuje muftija zukorlic?
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

 • »muhasibi« je muško

Postovi: 175

Datum registracije: 20.09.2007

 • Poruku poslati

117

Četvrtak, 10. Januar 2008

Pa otkud znam,pomislih da nije doslo do kakvog pomirenja i usagalasavanja bar oko tog koncerta...

Mislio sam da ima samo novi rijaset,nisam znao da su i mesihat osnovali ?(
"Jucer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

118

Petak, 11. Januar 2008

Podsjecam...

Sutra u 19h na Bezistanu promocija knjiga:

Odgovori na zablude o islamu, Dr.Zakir Naik

Preporod dusa, Sanin Musa.


Gosti promocije:

Sead Islamovic, recenzent
Sanin Musa, autor
Senad Redžepovic, prevodilac

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

119

Četvrtak, 17. Januar 2008

U petak, 18.1.2008. na Internacionalnom univerzitetu bit ce organizovano knjizevno vece.

Cini mi se da je u 19 sati...Obrnite Univerzitet za detaljnije informacije. Od mene dosta. :]
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

120

Četvrtak, 24. Januar 2008

Udruženje žena Merjem i El-Kelimeh organizuju serijal tribina


„MUSLIMANKA I PORODICA“Prva tribina pod spomenutim naslovom bit će organizovana u nedjelju, 27.01.2008.godine u Velikoj sali Mešihata IZ-e u Srbiji sa početkom od 19 časova.

Svaka tribina bit će propraćena promocijom nekih El-Kelimehovih izdanja.

Ovoga puta promovisat će se sljedeća djela:

1. Odgovori na zablude o islamu, dr.Zakir Naik
2. Muslimanka i porodica, dr.Sulejman Topoljak
3. U Tvoje ime živimo, Amr Halid
4. Spoznaj sebe i kosmos – spoznat ćeš Stvoritelja, Amr Halid.

Gosti koji će govoriti na tribini su:

1. Zumreta Aljković, potpredsjednica Merjema
2. Elma Ujkanović, vjeroučiteljica
3. Sadeta Alibašić, muallima
4. Hanka Hamzagić, pedagog i književnik.

U programu će nastupiti i hor ženske medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara.Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Social bookmarks