Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

21

Ponedjeljak, 10. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Baš fino, eto sad imamo i Ruknove i Šarte, moze li nam sada neko naći negdje na netu lijep jedan tekst o Muhammedovom a.s. Miradžu jer je to usko vezano za namaz? Baš bi bilo lijepo.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

22

Ponedjeljak, 10. Novembar 2003

Mi'radz

El - ISRA / NOCNO PUTOVANJE Pripremio Nedzad ef.Becic 08.12.2002
"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!"
"Uzvisen neka je Onaj Koji je u jednom casu noci preveo Svoga roba iz Mesdzid-Harama u Mesdzid-Aksa, ciju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Nasa pokazali. - On, uistinu, sve cuje i sve vidi."/1/

Allah Uzviseni uzdize Sebe i velica Svoj polozaj Svojom moci koju niko drugi, osim Njega, ne posjeduje. Nema boga niti gospodara osim Njega:
"Koji je u jednom casu preveo Svoga roba", tj. Muhammeda, s.a.v.s. : "nocu", tj. u toku noci: "iz Mesdzid-Harama ", a to je mesdzid u Meki, "u Mesdzid-Aksa ", a to je Kudusi-serif koji se nalazi u Jerusalemu, izvoru vjerovjesnika od Ibrahima, a.s., pa su se, zbog toga, tu sakupili, pa im je on imamio u njihovom mjestu i njihovim kucama, sto upucuje na to da je on najveci imam i glavni procelnik - neka je Allahov salavat i selam na njega i sve ostale poslanike.
"…Ciju smo okolicu blagoslovili", tj. usjevima i plodovima: ""neka Nasa znamenja", tj. velika znamenja, kao sto kaze Allah Uzviseni: "vidio je najvelicanstvenija znamenja svoga Gospodara." (53:18) Spomenut cemo od toga - ono sto nam je Allah omogucio - ono sto Allahov Poslanik, s.a.v.s., prenosi o tome.
"On, uistinu, sve cuje i sve vidi" (1), tj. cuje govor Svojih robova, onih koji Ga vjeruju i onih koji Ga nijecu, onih koji su iskreni i koji lazu; vidi ih, pa daje svakom od njih ono sto zasluzuju na ovom i na onom svijetu.


NAVODjENJE HADISA,
KOJI SU NA RASPOLAGANJU
O NOCNOM PUTOVANJU

Imam Muslim biljezi u svom "Sahihu" od Enesa ibn Malika, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: (1) "Dat mi je Burak. To je bijela duga zivotinja. Veca je od magarca a manja od mazge. Koraca brzinom pogleda. Jahao sam ga dok nisam stigao do Bejtul-makdisa. Privezao sam ga za halku za koju su privezivali Allahovi poslanici, zatim sam usao u Mesdzid i klanjao u njemu dva rekata a onda izisao.
Nakon toga mi je dosao Dzibril i ponudio mi posudu sa vinom i posudu sa mlijekom. Odabrao sam mlijeko, pa mi je Dzibril rekao: "Odabrao si islam!"
Zatim smo uzdignuti na nebo. Dzibril je trazio da se otvori, pa je upitan: "Ko si ti?" "Ja sam Dzibril", odgovorio je. "Ko je s tobom?" - upitan je. "Muhammed" - odgovorio je. "Je li mu dato poslanstvo?" - ponovo je upitan. "Da" - odgovorio je. Tada nam je otvoreno. Tu je bio Adem, a.s., koji mi je izrazio dobrodoslicu i pozelio mi dobro.
Zatim smo uzdignuti na drugo nebo /nebesko prostranstvo. Dzibril je trazio da se otvori, pa je upitan: "Ko si ti?" "Ja sam Dzibril!" - odgovorio je. Upitan je: "Ko je s tobom?" Odgovorio je: "Muhammed!" "Je li mu dato poslanstvo?" - ponovo je upitan. "Da"- odgovorio je.
Tada nam je otvoreno. Tamo su bili dva tecica: Isa, sin Merjemin, i Jahja, sin Zekerijjaa - neka je Allahov mir na njih dvojicu - koji su mi izrazili dobrodoslicu i pozeljeli mi dobro.
Zatim sam uzdignut na trece nebesko prostranstvo. Dzibril je trazio da se otvori, pa je upitan: "Ko si ti?" Odgovorio je: "Dzibril!" Upitan je: "Ko je s tobom?" Odgovorio je: "Muhammed!" "Je li mu dato poslanstvo?" - ponovo je upitan. "Da" - odgovorio je Dzibril.
Otvoreno nam je. Ugledali smo Jusufa, a.s., kome je dato pola ukupne ljepote, koji mi je izrazio dobrodoslicu i pozelio svako dobro.
Onda smo uzdignuti na cetvrto nebesko prostranstvo. Dzibril je trazio da se otvori, pa je upitan: "Ko je ovo?" Odgovorio je: "Dzibril!" Upitan je: "A ko je s tobom?" Odgovorio je: "Muhammed!" "Je li mu dato poslanstvo?" - ponovo je upitan. "Da" - odgovorio je.
Otvoreno nam je. Tamo je bio Idris, a.s. Izrazio mi je dobrodoslicu i pozelio svako dobro. Allah Uzviseni ka`e: "i Mi smo ga na visoko mjesto digli." (19:57)
Nakon toga smo dignuti na peto nebesko prostranstvo. Dzibril je zatrazio da se otvori, pa je upitan: "Ko je to?" Odgovorio je: "Dzibril!" Upitan je: "Ko je s tobom?" Odgovorio je: "Muhammed!" "Je li mu dato poslanstvo?" - ponovo je upitan. Odgovorio je: "Da."
Otvoreno nam je. Ugledali smo Haruna, a.s., koji mi je izrazio dobrodoslicu i pozelio svako dobro.
Zatim smo uzdignuti na sesto nebesko prostranstvo. Dzibril je zatrazio da se otvori, pa je upitan: "Ko je to?" Odgovorio je: "Dzibril!" "A ko je s tobom?" - upitan je. Odgovorio je: "Muhammed!" "Je li mu doslo poslanstvo?" - ponovo je upitan. "Da" - odgovorio je.
Otvoreno nam je. Tamo je bio Musa, a.s. koji mi je izrazio dobrodoslicu i pozelio mi svako dobro.
Onda smo uzdignuti na sedmo nebesko prostranstvo. Dzibril je trazio da se otvori pa je upitan: "Ko je to?" Odgovorio je: "Dzibril." "A ko je s tobom?", upitan je. Odgovorio je: "Muhammed." Upitan je: "Je li mu dato poslanstvo?" Odgovorio je: "Da."
Otvoreno nam je. Tamo je bio Ibrahim, a.s., naslonjen ledjima na Bejtul-Ma’-mur/ Nebesku Kabu u koju svakodnevno ulazi 70 hiljada meleka koji se vise ne vracaju. Zatim sam odveden do Sidretul-
Muntehaa, cije je lisce bilo poput slonovih usiju a plodovi poput velikog zemljanog vrca. Kada ju je prekrilo ono sto je Allah htio da je prekrije ona se promijenila tako da niko od Allahovih stvorenja ne bi bio u stanju da opise njenu ljepotu. Allah mi je objavio nesto od Objave i propisao mi u toku svakog dana i noci pedeset namaza, pa sam sisao do Musa, a.s., koji me je upitao: "Sta je tvoj Gospodar stavio u duznost tvojim sljedbenicima?" Odgovorio sam: "Pedeset namaza." Rekao mi je: "Vrati se svome Gospodaru i trazi olaksicu jer tvoj ummet to nece izdrzati s obzirom da sam ja to isprobao na Izraelicanima." Vratio sam se svome Gospodaru i zamolio Ga: "Gospodaru moj, olaksaj mojim sljedbenicima", pa mi je smanjio za pet namaza. Vratio sam se Musau, a.s., i rekao mu: "Umanjio mi je za pet namaza." Rekao mi je: "Tvoji sljedbenici to ne mogu podnijeti i zato se vrati svome Gospodaru i trazi olaksanje."
Neprestano sam se vracao izmedju svoga Gospodara i Musa, a.s., sve dok mi Allah ne rece: "Muhammede, njih je pet u toku dana i noci a svaki namaz pise se deset sto cini pedeset namaza. Ko odluci uraditi kakvo dobro djelo, a ne uradi ga - upisat ce mu se jedna nagrada, a ako ga uradi - upisat ce mu se deset. Ako, pak, neko odluci uraditi neko negativno djelo, pa to ne ucini - ne pise mu se u grijeh a ako ga ucini - upise mu se samo jedan grijeh."
Spustio sam se do Musa, a.s., i rekao mu: "Vracao sam se svome Gospodaru sve dok se nisam postidio."
U predanju imama Ahmeda od Katade koji prenosi od Enesa ibn Malika da je Malik ibn Sa’sa prisao mu... spomenuo je hadis sve do rijeci Muhammeda, a.s.:
(2) "...Zatim sam dignut do Sidretul-Muntehaa i ugledao njene plodove u obliku zemljanih vrceva iz sela Hadzer, dok su joj listovi bili kao usi od slona, pa je rekao: "Ovo je Sidretul-Munteha." Rekao je: "Ukazale su se cetiri rijeke: dvije skrivene a dvije vidljive. Upitao sam: "Sta je ovo, Dzibrile?" Odgovorio je: "Sto se tice skrivenih, to su dvije rijeke u Dzennetu, a sto se tice vidljivih, to su Nil i Eufrat." Rekao je: "A zatim je dignut do Bejtul-Ma’mura."
U predanju Katade od Ebu- Hurejrea, r.a., stoji:
/3/ Rekao je: "Rekao sam: Molio sam svoga Gospodara sve dok se nisam zastidio (da Mu se ponovo vratim), ali sam bio zadovoljan,predan, pa sam izvrsio naredbu, a zatim je glasnik povikao: ' Ja sam zakljucio Moju naredbu (fard) i olaksao sam Mojim robovima.'"
U predanju koju biljezi Buharija u poglavlju o namazu, stoji:
/4/ "...zatim me odveo do Sidretul-Muntehaa kojeg su prekrile boje a da i sam nisam znao koje, da bi zatim bio uveden u Dzennet, u kome su bile ogrlice i djerdani od bisera a zemlja od miska."
Muslim biljezi u svome "Sahihu" od Ebu-Zerra, r.a., koji kaze:
/5/ "Pitao sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: "Jesi li vidio svoga Gospodara?" Odgovorio je: "Svjetlost/ Nur gdje god sam pogledao - pa kako da Ga vidim?!"
Od Muhammeda ibn Besara sa lancem prenosilaca prenosi se do Abdullaha ibn Sekika, koji ka`e: "Rekao sam Ebu-Zerru, r.a.:
/6/ 'Da sam vidio Allahovog Poslanika, s.a.v.s., upitao bih ga. Upitao me je: 'A o cemu bi ga upitao?' Rekao je: 'Upitao bih ga: 'Jesi li vidio svoga Gospodara?' Ebu-Zerr je rekao: 'Vec sam ga pitao pa je odgovorio: 'Vidio sam svjetlost /Nur/.'"
Stav Aise, Ibn-Mes’uda i Ebu-Hurejrea, r.a., u shvatanju ajeta: "Zatim se nadnio, pa priblizio", da se odnosi na vidjenje Dzibrila, ispravnije je. To je ono sto zastupa El-Bejheki - Allah mu se smilovao - kao ispravno po ovom pitanju rijeci Uzvisenoga:
"Zatim se priblizio pa nadnio," (53:8) odnosi se na Dzibrila, a.s., kao sto se potvrdjuje u "Sahihu" Buharije i Muslima od Aise, majke pravovjernih, od Ibn-Mes’uda, a takodjer od Ebu-Hurejrea u Muslimovom "Sahihu". Nije poznato razilazenje ashaba u tumacenju ovog ajeta.
U Muslimovom "Sahihu" stoji: "Ibn-Sihab je rekao: "Obavijestio me je Ibn-Hazm da su Ibn-Abbas i Ebu- Habbe el-Ensari govorili da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
/7/ "Zatim sam uzdignut do nivoa kada sam mogao cuti skripanje pera."
Imam Ahmed prenosi od Dzabira ibn Abdullaha, r.a., da je cuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da kaze:
/8/ "Posto sam u laz ugonjen od strane Kurejsija kada sam bio uzdignut u noci Israa do Bejtul-
-Makdisa, stao sam u hidzru (polukrug) kod Kabe, pa mi je Allah pokazao Bejtul-Makdis, te sam ih poceo obavjestavati o njegovim znamenjima, a gledao sam u njega." Biljeze Buhari i Muslim u svojim sahihima.
Ibn-Sihab kaze da je Ebu-Seleme ibn Abdurrahman rekao:

Imam Ahmed prenosi od Ibn-Abbasa, r.a., da je rekao: "Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,:
/10/'U noci u kojoj se dogodio Isra osvanuo sam u Meki. Uplasio sam se znajuci da cu zbog toga biti u laz ugonjen.' Ostao je izolovan, tuzan. Pored njega je prosao Allahov neprijatelj Ebu-Dzehl, sjeo pored njega i ismijavajucim tonom, zapitao ga: "Je li se to sto dogodilo?" Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Da." On je zapitao: "A sta to?" Odgovorio je: "Sinoc sam bio uzdignut." Upitao je: "Gdje?" Odgovorio je: "U Bejtul-Makdis." Ebu-Dzehl rece: "Zatim si osvanuo medju nama?!" Odgovorio je: "Da." Ebu- Dzehl nije ga pokusavao demantovati plaseci se da Allahov Poslanik, s.a.v.s., ne zanijece svoj govor kada mu pozove narod, pa ga je upitao: "Sta mislis da pozoves svoj narod da li bi im ispricao ovo sto si meni ispricao?" Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Da." Ebu- Dzehel je pozvao: "O potomci Ka’ba ibn Lua’ja!" Dosli su mu u skupinama i sjedali pored njih dvojice. Ebu-Dzehl rece: "Ispricaj svome narodu ono sto si meni ispricao." Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Doista sam sinoc bio uzdignut." Upitali su: "Gdje?" Odgovorio je: "Do Bejtul-Makdisa." Primijetili su: "Zatim si osvanuo medju nama?!" Odgovorio je: "Da." Tada neki zapljeskase rukama a neki stavise ruku na glavu izrazavajuci na taj nacin cudjenje. "Mozes li nam opisati Mesdzid?" - upitase. Medju njima je bilo onih koji su putovali u to mjesto i vidjeli taj Mesdzid. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Opisivao sam ga dok mi neki detalj nije postao nejasan, pa mi je donesen Mesdzid blizu i stavljen ispred kuce 'Akila u koji sam gledao i tako ga opisivao." Narod je uzviknuo: "Sto se tice opisa, tako nam Allaha, pogodio je!"
Ovaj hadis biljezi i En-Nesai od Avfa ibn Ebi-Dzemile, a on je bio jedan od najpouzdanijih imama, dok El-Bejheki biljezi u hadisu od En-Nadra ibn Sumejla ibn Avfa.
U Muslimovom "Sahihu" od Ebu-Hurejrea, r.a., stoji: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je:
/11/ "Kada sam bio u hidzru pored Kabe, sjecam se da su me Kurejsije ispitivale o mom nocnom putovanju. Pitali su me o detaljima Bejtul-Makdisa u koje nisam bio siguran, pa sam se izuzetno zabrinuo, tako da se toliko nisam nikada ranije zabrinuo, pa mi ga je Allah predstavio tako da sam gledao u njega. Nista me nisu zapitali a da ih o tome nisam obavijestio i nasao sam se u drustvu Allahovih vjerovjesnika. Musa, a.s., klanjao je a bio je snazan i cvrst kao da je od ljudi iz plemena Senue. Isa, a.s., klanjao je dok mu je najslicniji od ljudi bio Urve ibn Mes’ud es-Sekafi. Ibrahim, a.s., klanjao je a najslicniji od ljudi je vas drug - tj. Alejhisselam licno - pa se priblizilo vrijeme namaza te sam ih ja predvodio u namazu. Kada sam zavrsio receno mi je: 'Muhammede, ovo je Malik, cuvar Dzehennema.' Okrenuo sam se njemu, a on mi je selam nazvao."


 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

23

Utorak, 11. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Moje veliko poštovanje dragi brate za ovaj text. Da te Allah dž.š. nagradi za trud.

E ovo je stvar oko koje treba da se takmiče takmaci i da mudruju mudraci i da izučavaju naučnici prije svih izučenih nauka. Jer Miradž Pejgamberov a.s. je vrhunac spoznaje i nikad niko toliko nije došao i uzdignut bio kao što je on.

U ovom gore tekstu nije naveden onaj dio gdje Muhammed a.s. prelazi Sidretul-Munteha i da je to granica do koje i sam Džibril a.s. dolazi i ako bi i korak jedan pružio dalje bi izgorio, pa bi lijepo bilo ako bi neko našao taj dio koji govori o tome i o velikom meleku Refrefu, i dokle je on došao, i odakle je Muhammed a.s. onda sam išao.

Dodat ću jednu stvar a to je da kada se je Poslanik a.s. vratio sa Miradža jedan od Ashaba ga je upitao Božiji Poslaniče hoćemo li i mi doživjeri Miradž? A On s.a.v.s. je rekao: VAŠ MIRADŽ JE U NAMAZU.
Ovo je jedna veeelika tema i stvar koju treba izučavat i u ovome se kriju veličanstvene stvari. Znamo da je Namaz stub vjere i da su u namazu sadržani svi vidovi ibadeta i robovanja Allahu dž.š., u namazu je i Zekat i Post i Hadždž i Šehadet i Džihad. Namaz je najveći zikir Allaha dž.š.

Lijepo bi bilo i ako bi neko našao na netu onaj dio o Ebu Bekiru r.a. kada je dobio naziv Es-siddik. I tako.

Dakle namaz nije radi namaza samo, dakle obaviti formu, kao neki vid gimnastike i gotovo. Namaz u sebi krije tajne i tajne, koje su nevjerovatne i veličanstvene jer je to vjernikov Miradž.
Izučavajući Poslanikov a.s. Miradž izučavamo i Namaz. Gdje nam je u namazu naš Burak, gdje nam je u namazu naš Džibril, gdje nam je u namazu naš Sidretul-Munteha, gdje nam je u namazu Džehennem i Džennet, gdje nam je Gospodar u namazu, zašto učimo Subhaneke na početku namaza i ne više na drugim rekjatima, zašto dvije sedždžde kada je Allah dž.š. jedan, zašto desni pa lijevi selam na kraju namaza, zašto se poslije toga potiremo rukama, šta znači Ruku, šta se uči na sjedenju i šta to znači, odakle to da se baš to uči,zašto vežemo ruke na stajanju onako kako vežemo i šta to znači i mnoga druga pitanja trebaju da se jave kod onog vjernika koji obavlja namaz i da to istražuje, čita i pita, jer u namazu je SVE sadržano.

Normalna stvar da bismo mogli uopšte pristupiti namazu (Miradžu) prije toga moraju biti ispunjeni Šarti da bismo to shvatili i doživjeli. Formom su gore pobrojani, i navedeni, ali šta oni u suštini znače. Prilikom uzimanja abdesta, zašto se peru ruke i šta to znači, zašno nos i usta, zašto lice i šta to znači, zašto mesh po glavi, noge, itd. Sve to nosi u sebi veeelike veeeelike tajne za kojima treba žudjeti, jer one sve govore o Gospodaru Svemoćnom. Vrhunac svega ovoga je na sjedenju u namazu u učenju Tehijjeta (Ettehijjat).

Gdje su kod tebe Adem a.s., Musa a.s., Isa a.s., Nuh, a.s. itd. ima masa i masa pitanja koja su sakrivena u namazu (vjernikovom Miradžu).

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

24

Utorak, 11. Novembar 2003

Nikad niko nije stigao, niti ce ikad stici, do mjesta Mi'radza, gdje je on bio.
Vidio je velika znamenja svoga Rabba (Stvoritelja, Uzdrzavatelja i Ravnatelja svih svjetova). Mi'radz je odavanje Allahove pocasti ne samo poslaniku Muhammedu nego i ljudskome rodu. Sada cu vam navesti jedan duzi hadis iz koga se to bolje razabire.
"Poslanik (Allah ga obasuo Svojim blagoslovom i miloscu) je, prema predaji Ebu Hurejra, rekao:
- Kad sam stupio u 'Ars, htio sam izuti svoju obucu. Tada sam cuo glas od Allaha: 'Ne skidaj obucu! Ars i Kursijj su pocasceni pod tvojom obucom'.
Rekoh: Moj Rabbe (Stvoritelju i Uzdrzavatelju), mom bratu Musau Si rekao: 'Skini obucu svoju, ti si u svetoj dolini Tuva!' Uzviseni odgovori: 'Priblizi mi se, Ebu-l-Kasime! U Mene - Musa nije kao ti. Da, Musa je razgovarao sa Mnom, ali ti si Moj miljenik. Musa je trazio da Me vidi. Rekao Sam mu: Neces Me vidjeti prije nego Moj miljenik.' Zatim cuh glas iznad sebe: 'Ja dizem hidzab (zastor) koji je izmedju Mene i tebe!' Kad Allah podize hidzab, rekoh u zanosu: Moj Odgajatelju: Et-tehijatu lillahi ve-s-salavatu ve-t-tajjibatu! - Najljepsi selami Allahu i postovanje i sva dobra djela!
Es-selamu alejke, ejjuhe-n-nebijju, ve rahmetullahi ve berekatuhu! - I tebi selam, vjerovjesnice, i Allahova milost i blagoslovi, rece Uzviseni Allah. Ja dodadoh: Es-selamu alejna ve ala ibadillahi-s-salihin! -Selam svima nama i svim dobrim robovima Allahovim. A Dzibril, alejhi-s-selam, uzdahnu: Eshedu en la ilahe illelah, ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu! - Svjedocim da je samo Allah - Bog, i da je Muhammed Njegov rob i Poslanik. Uzviseni rece: "Priblizi Mi se, Ebu-l-Kasime!" i ja se priblizih do najblizeg odstojanja. Upita me: "Cime ces me pocastiti, Moj miljenice?" Mojim robovanjem Tebi, odgovorio sam. Uzviseni tada objavi: Subhanellezi esra bi 'abdihi lejlen. - Uzvisen je Onaj koji Svog roba prenese jedne noci....
Onda me upita: "Sta isces od Mene?" Odgovorih. Ummet! "Pogledaj" rece On, Uzviseni, "ispred sebe". Pogledao sam i vidio veliko, beskrajno more, a u njemu jedno drvo, na tom drvetu ptica i u njezinu kljunu malo zemlje, koliko jedno zrno. Velicanstveni i Mocni rece: "More - to je Moja milost, ono drvo - to je Dunjaluk, ptica je tvoj Ummet, a ona mrva zemlje u njezinu kljunu - to su grijesi tvoga Ummeta. Da ona ptica ispusti onu mrvu zemlje - da li bi se to primijetilo na morskoj povrsini? Nemoj brinuti za grijehe tvoga Ummeta, Ja sam najmilostiviji. Kad oni ne bi grijesili, stvorio bih ljude koji grijese i oprastao im."Jos dodade: "Tvom Ummetu je jedna trecina grijeha oprostena tvojim nocasnjim dolaskom, druga trecina ce im biti oprostena tvojim sefa'atom (zauzimanje) na Sudnjem danu a trecina ce im biti oprostena Mojom miloscu i oprostom". Tefdziru-tefsnim fi kalbin selim
Jeste li culi? Kad je Allah, dz. s., na Mi'radzu ponudio poslaniku Muhammedu, a. s., da zatrazi sta god zeli, on, u tom velicanstvenom casu, nije zatrazio nista za sebe ni za svoju porodicu, vec samo za svoj Ummet, za nas! Eto, vidjeli ste velicinu naseg poslanika! Zatim ste vidjeli kako je Bog u koga vjerujemo milostiv, kako je uzvisen od svakog svojstva koje bi Mu ma ko drugi osim On Samom Sebi pripisao. On je Bog koji je Sebi propisao milosti, kako znate, to Njegovo svojstvo je jedno od najcesce spominjanih u Kur'anu.
Treca velika poruka Mi'radza je da budemo svjesni dara koji smo dobili upravo kad je Poslanik bio na Mi'radzu. To je namaz, (ar. es-salah), sto znaci duhovna veza sa Bogom. Vi znate da je na Mi'radzu Muhammedovom Ummetu propisano da klanja pet dnevnih namaza. U odgoju covjeka, u njegovu duhovnom i fizickom usavrsavanju u njegovom priblizavanju Bogu - tekarruben ilallahi te'ala" namaz je nezamjenjiv. samo namaz odgaja kur'ansku licnost. Kako? Tako sto covjek pet puta dnevno sebe podsjeca na svoga Rabba, Stvoritelja, Uzdrzavatelja i Odgajatelja, sto izostrava svoj osjecaj odgovornosti pred Njim, nevidljivim, Vladarom Sudnjega dana, ne samo za svoja djela vec i za svoje motive, misli i osjecanja. O tome Allah kaze:

Doista, namaz sprijecava da se cine ruzna, nevaljala i bestidna djela (El-'Ankebut, 45.)

A poslanik:
"Namaz je temelj vjere"
"Namaz je kljuc svakog dobra".
"U namazu - moje oci sijaju od radosti"

A za danas ce biti najbolje da zapamtimo ova hadis:
"Namaz je Mi'radz vjernika"
Ovaj poslednji hadis hoce istaci da se vjernik u namazu priblizava najvisoj duhovnoj stepenici jer se priblizava Bogu, izvoru i utoku dobra i milost, kao sto Mu se Poslanik priblizio na Mi'radzu. Jos vas podsjecam da su nasi tjelesni stavovi u namazu (kijam, ruku', dvije sedzde i sjedenje) kao i rijeci Et-tehijjatu..., koje smo citirali ranije, takodjer s Mi'radza. U polozajima kijama, ruku'a i sedzde bili su meleki koji su tako iskazivali svoje postovanje Muhammedu, a. s.
Cetvrta popruka Mi'radza je u tome sto je ovaj dogadjaj razdvojio iskrene i cvrste vjernike od kolebljivaca. Kad se Poslanik vratio s Mi'radza i to obznanio, zluradi musrici i munafici su poceli da se izruguju, a povrsni vjernici su se pokolebali u svome vjerovanju.
Jedna grupa je prisla Ebu Bekru i rekla mu da se prica po Mekki da je Muhammed bio sinoc uznesen na nebo. "Da li je to Muhammed rekao? upita Ebu Bekr, 'Da', odgovorise. 'Onda je to istina', rece Ebu Bekr prozvan 'Es-Siddikom" (Iskrenim).

Karakteristika "sitnih dusa", onih koji u svojoj slabosti, ne mogu ili nece da spoznaju sustine, u tome je sto pitaju samo za formalnui stranu stvari.
Kad god govori o nekom dogadjaju, Kur'an uci svoje stovatelje da uzimaju pouku iz njih, a ne da bez svrhe raspredaju o formalnostima. Mi'radz je velicanstven dogadjaj i mi smo ovdje iznijeli njegove poruke. Kako se on zbio - to je gajb, tajna, ali mi u nju vjerujemo jer nas Kur'an i poslanik Muhammed nikad i ni u cemu nisu iznevjerili. A ono sto je tajna ne mora biti neistina. Znaci li to da su muslimani dogmatici u svom vjerovanju? Ne jer islam odbija dogmatsko vjerovanje. Svaki njegov propis ima svoju svrhu, svoj hukm, smisao, i Poslanik voli one koji razumiju te hukmove i po njima se ravnaju. To ne znaci da je o ovome zivotu moguce da covjek sebi sve razjasni svojim razumom. Na sta bi ovaj zivot licio kad bi u njemu bilo sve razjasnjeno, kad ne bi imao svojih tajni? Na jednu duhovnu, dosadnu pustinju!. Mi'radz je, ponovimo, jedna nedokuciva tajna u koju mi vjerujemo i prema kojoj se odnosimo kao i Ebu Bekr es-Siddik.
Jos samo jedna napomena:
Trideset godina ovog stoljeca Islamska zajednica obznanila je jednu divnu zamisao: da se Lejlei-Mi'radz odredi za Dan vakifa. Vjernici daruju svoja dunjalucka dobra za trajna ahiretska dobra. Predivna ideja i predivna djela!Doista, Mi'radz je snazno istakao ideju da se sve ovosvjetsko stavi u sluzbu vjecnog, ahiretskog, u sluzbu Dobra.
Braco i sestre, ne preporucujemo bespotrebne, skupe i nesvrhovite nadgrobne spomenike nasim kostima, koje ce ionako struhnuti, vec uvakufimo svoju imovinu za dobro islama i muslimana. Vi znate da vakuf traje sve do Kijametskog dana i da niko i nista ne moze izbrisati dobra koja on donosi.
Boze nas, ucini nas dostojnim postovaocima velicanstvenog Mi'radza Tvoga poslanika Muhammeda, alejh-s-selam. Uvedi nas u Dzennet cije si ljepote pokazao Svome miljeniku, Amin--------------------------------------------------------------------------------

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

25

Srijeda, 12. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Dragi brate ovaj text je izvanredan, zamolit ću te da mi kažeš gdje si ga našao, da vidim šta sve tu ima, ako može?

Evo ovdje je u ovom postu gore mnogo toga rečeno o Namazu i o Miradžu. Ima još mnogo toga da se kaže i da se sazna jer Namaz je neiscrpna tema kao i svaki Šart Islamski i Imanski. Svaki dio namaza ima svoje mjesto i nešto govori, sada to jelde, treba svaki musliman za sebe da se trudi da sazna i naravna stvar praktično spozna. Kada to sve praktično spozna i vine se put duhovnih deredža tek tada će početi gledati očima Furkanskim, tek tada će početi osjećati slast Imana i tek tada će mu se pravo pravcato znanje početi otkrivati. I bit će mu jasna Realnost, dok sve drugo je Fatamorgana.
Trudite se draga braćo i poštovane sestre, jer ovo su najveličanstvenije stvari koje su čovjeku date od Gospodara svih svjetova.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

26

Petak, 14. Novembar 2003

Ve alejkumsselam!
Evo brate linka, kojeg trazis.
http://www.rijaset.net/rijaset/alimi/spahic/miradz.htm

Prolazzznica

Zlatna sredina

(10)

 • »Prolazzznica« je žensko

Postovi: 273

Datum registracije: 16.10.2003

 • Poruku poslati

27

Ponedjeljak, 24. Novembar 2003

Evo dobila sam knjigu "Klanjam Namaz"
Sada cu da ucim klanjati.
TAko mi Allaha nisam se od davno ovako osjecala, nemogu opisati ovaj osjecaj, al je predivan; ja sam srecna...
Sada mogu ici i u djamiju, nestideci se sto neznam klanjati a nosim muslimansko ime, vec s osmehom u dusi i na licu, ponosna i zahvalna Allahu dz.s. sto sam Muslimanka.
:klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja: :klanja:

meSSko

Zlatna sredina

(10)

 • »meSSko« je muško

Postovi: 345

Datum registracije: 26.06.2003

Lokacija: D - Münster

 • Poruku poslati

28

Ponedjeljak, 24. Novembar 2003

selam iz dna srca


Citirano

originalno od prolazzznica:

TAko mi Allaha nisam se od davno ovako osjecala, nemogu opisati ovaj osjecaj, al je predivan; ja sam srecna...
Drago mi je za taj tvoj osjecaj,....
ali ti mogu reci da je toliko jak,kod tebe,..da ga i mi svi ostali osjetimo -citajuci tvoje rijeci.
Ustraj do kraja uspjeha,jer je Allah sa ustrajnima !!!


Neka ti je Allah na pomoci !!!


.......AMIIN.......

______________________________

M.S. ....meSSko.... selam svima
[SIZE=1]Šta god ko čini,..ono sve sebi !!! ;) [/SIZE]

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

29

Četvrtak, 27. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Poštovana sestro Prolaznice, veoma mi je drago što vidim ovaj post gore koji si ti napisala, nemožeš shvatiti kako mi je srce od sreće zaigralo. Da te Allah dž.š. pomogne i podari ti sabur i podari ti znanja i spoznaje. Baš mi je drago što se tako osjećaš. Volio bih kada bi svi pročitali ovaj tvoj post, jer moguće je da bi to nadahnuće koje je tebe nadahnulo da nadahne i druge pa da krenu ka namazu ako već nisu. Elhamdulillahi rabbil alemin.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Sarah

Učenik

(10)

 • »Sarah« je žensko
 • »Sarah« je autor ove teme

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

30

Petak, 28. Novembar 2003

Citirano

TAko mi Allaha nisam se od davno ovako osjecala, nemogu opisati ovaj osjecaj, al je predivan; ja sam srecna...

Elhamdulillah, presrecna sam zbog ovih tvojih ispisanih rijeci. Molim dragog Allaha dz.s. da nastavis da klanjas i da ucvrsti tvoje korake na Pravome Putu.
Selam
Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

Prolazzznica

Zlatna sredina

(10)

 • »Prolazzznica« je žensko

Postovi: 273

Datum registracije: 16.10.2003

 • Poruku poslati

31

Petak, 28. Novembar 2003

Hvala vama, Zdravo bili, Neka je Mir nat vama i Allahovim dobrim Robovima.
Amin Jarabbi

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

32

Ponedjeljak, 01. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Volio bih kada bih vidio da se na ovu temu uključi i moj veliki brat Fingersbroken, a i moj ljuti neprijatelj Sans. Jer se baš radi o praktičnom dijelu Islama. Interesantno je da ih nema ovdje.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

33

Ponedjeljak, 01. Decembar 2003

Ja bih stvarno volio da vidim da imas makar malo dostojanstva pa da makar ovakve teme ne kvaris ironicnim i cinicnim komentarima. Oholo se ponasas previse..
mogu ja da se potpisem i bolje...

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

34

Ponedjeljak, 01. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Ja sam samo fino pozvao da se priključite. Pa bih te zamolio da budeš malo konstruktivan na ovu temu. Ova tema je prava. Volio bih da čujem kakvih sve razmišljanja imaš u vezi namaza i kakvi su ti sve doživljaji i spoznaje iz namaza. Da razmijenimo malo praktičnog znanja, da ne filozofiramo jedan drugom više. Bujrum. A za ovu moju oholost ja ću biti pitan, ako na Sudnjem danu bude predpčena kao oholost.
Dakle, tema je Namaz. Bujrum.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

35

Utorak, 25. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Sarah
Namaz ima šest dijelova (ruknova) i to;
1. IFTITAHI TEKBIR - početni tekbir (ALLAHU EKBER)
2. KIJAM - stajanje
3. KIRA'ET - učenje Kur'ana
4. RUKU' - pregibanje
5. SEDZDE - spuštanje lica, dlanova i koljena na tlo
6. KADE-i-EHIRE - posljednje sjedenje u namazu

Evo kako to izgleda:

<table border=0 cellspacing=0 cellpadding=0 width=400> <tr><td width=200 colspan=2 valign=top></td><td width=200 colspan=2 valign=top></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Početni tekbir: muški dižu ruke do spram ušiju, žene u visini prsa uz izgovaranje: Allahu ekber!</font></p><br></td></tr><tr><td width=200 colspan=3 valign=top></td><td width=200 valign=top></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Stajanje (kijam), muški vežu ruke u visini pupka a žene na prsa.Uči se Subhaneke, Fatiha i kraca sura ili ajet.</font></p><br></td></tr><tr> <td width=200 colspan=3 valign=top></td><td width=200 valign=bottom></td></tr><tr><td width=200 colspan=3 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Na ruku se ide uz Allahu ekber i uči se:Subhane rabijel azim.</font></p><br></td><td width=200 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Ispravlja se sa rukua uz: Semiallahu limen hamideh – Rabbena lekel hamd</font></p><br></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Na sedždu se ide uz tekbir: Allahu ekber. muški odvajaju laktove od poda a žene ne. Uči se tri puta: Subhane rabijel e'ala.</font></p><br></td></tr><tr><td width=200 valign=top></td><td width=200 colspan=3 valign=top></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Na sjedenju se uči:ettehijatu, salavate i rabbena atina.</font></p><br></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top></td></tr><tr><td width=400 colspan=4 valign=top><p><font size="2" face="Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular">Zatim se predaje selam, najprije na desnu a zatim na lijevu stranu: Esselamu alejkum we rahmetullah.</font></p></td></tr></table>
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

jenix

Početnik

(10)

Postovi: 42

Datum registracije: 17.09.2002

 • Poruku poslati

36

Utorak, 25. Januar 2005

:)

selam!

selam!

mala ispravka...
kod ovih slicica se vidi da djevojcica spusta podlaktice na pod..i u vecini ilmihala..

kazu da to nije ispravno jer hadis..kaze..da se ne treba oponasati pas prilikom polozaja sedzde..parafraziram..

dakle podlaktice kod zene prilikom sedzde su blago podignute..

ja samo kazem da odmah na pocetku treba ispraviti nesto sto se pogresno prakticira..a opet Allah zna najbolje..

i dijela se cijene prema namjeri..

svako dobro

ma'selama
What doesn't kill you, it makes you stronger!!!
;)

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

37

Utorak, 25. Januar 2005

samo da dodam da se selam predaje prvo na desnu pa na lijevu stranu
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

38

Utorak, 25. Januar 2005

Po hanfijskom meshebu zene na sedzdi spustaju laktove na zemlju. To je koliko je meni poznato. :)

Sto se tice namaza zelim reci da je onaj namaz koji se inace u dzamiji ili kuci praktikuje 5 puta dnevno se drugacije naziva i "Fakultativni namaz" ili "Fakultativna sedzda". Sta to znaci? Kada kazem Fakultativna mislim da je to drugacije receno skolska sedzda, tj. sedzda iz koje se uci. To je kao da 5 puta dnevno se ide na neku lekciju tj. cas na kojem se nesto uci. A namaz nas uci upravo kako treba da zivimo, jer je u namazu sve sadrzano. Dakle, citav put, Siratul mustekim, je namazom pokazan. U jednom Hadisu Poslanik a.s. kaze da namaz odvraca od losih djela. Dakle, namaz je obavezna petodnevna lekcija koja se uci za zivot. Onaj ko nauci tu lekciju njemu ce namaz biti primljen na Sudnjem danu. Ko ne nauci lekciju namaza namaz mu nece biti primljen na Sudnjem danu osim ako mu se Allah dz.s. ne smiluje.

Velicanstvenost namaza je upravo u tome sto je to ibadet koji nam je Poslanik a.s. donio sa Mi'radza.

Svaki Rukn i Sart koji je vezan za namaz (cistoca tijela, cistoca mjesta gdje se namaz obavlja, abdest, itd.) govori o nekom zivotnom aspektu i isareti nam na nesto u zivotu, odnosno isareti nam na Put zivotni kojim ako budemo isli bit cemo od onih spasenih ili od onih sretnih.

Za sada cu rec jednu stvar, a to je da svi ruknovi namaski kada se ispravno obave ispisuju harfovima Ahmed. Dakle, kada pogledate oblik namaskih ruknova (Stajanje, Rukju, Sedzda, itd.) moze se vidjeti da se tim polozajima grade harfovi kojim se ispisuje Ahmed, a Ahmed je jedno od imena Poslanika a.s. Dakle, namaz nam upravo govori o Putu Ahmedovom a.s.
"Tamo gdje dusa stigne, razum ne moze doprijeti. Ono sto srce ljubi, jezik ne moze izreci." - Asik Junus Emre

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

39

Srijeda, 26. Januar 2005

Razumijevanje namaza, na primjer, je spoznati njegovu tajnu i proniknuti u njegovu suštinu i duh, a znanje o namazu je gola spoznaja uslova namaza (šarta, ruknova, vadžiba i mustehaba).

Upitan je Hatim El-Esamm o tome kako on obavlja namaz, pa je odgovorio: "Prvo uzmem abdest, zatim na mjesto namaza dođem smireno i dostojanstveno, donesem tekbir i učim po tertilu, potom skrušeno učinim ruku i ponizno učinim sedždu, zamišljam džennet s moje desne strane, a vatru sa lijeve, sirat ćupriju pod mojim nogama, Ka'bu među mojim obrvama, meleka smrti na mojoj glavi, moje grijehe kako me okružuju sa svih strana, Božiji pogled usmjeren prema meni i zamiđljam da mi je to posljednji namaz, sve to popratim sa iskrenošću koliko mogu, zatim predam selam i ne znam da li će biti primljen od mene ili će mi ga Allah odbiti?!"


(Ibadet u islamu - J.Kardavi, str. 279)

Ja uporedih moj namaz sa ovim gore ... ?(
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

40

Srijeda, 26. Januar 2005

I ja uporedih svoj namaz sa ovim sto si ti iznio Ed-e i takodjer kazem ?( . Ima da se radi i radi. Da Allah dz.s. pomogne.
"Tamo gdje dusa stigne, razum ne moze doprijeti. Ono sto srce ljubi, jezik ne moze izreci." - Asik Junus Emre

Social bookmarks