Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

  • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

  • Poruku poslati

1

Subota, 24. Novembar 2007

Ne mogu vjerovati!

Politika: Opština nezakonito ruši u Novom Pazaru


Četvrtak, 22. Novembar 2007.

Uprkos odobrenoj gradnji od nadležnog ministarstva, opštinska vlast porušila objekat Raifa Bejtulahovića.
Novi Pazar – Izvršitelji opštinske uprave juče pre podne nasilno su izbacili iz objekta u izgradnji Raifa Bejtulahovića, njegove rođake i prijatelje. Prekinuta je gradnja, Raifu nisu pomogla ni opiranja ni upozorenja da će se živ spaliti...
– Nekoliko snažnih momaka nas je izvuklo sa sprata, istina, nisu nas tukli, a mene su takoreći odneli preko ulice. Tamo su me preuzeli policajci koji su me zatim priveli u policijsku upravu – objašnjava nam, ne skrivajući suze, Raif Bejtulahović.

U međuvremenu, buldožerista, maskiran „fantomkom“, pokrenuo je mašinu i polusagrađeni objekat od oko 120 kvadrata sravnio sa zemljom. Sve je urađeno po naredbi novopazarske opštinske uprave, po svemu sudeći nezakonito. Raif je još početkom maja dobio odobrenje za rekonstrukciju i dogradnju poslovnog objekta u naselju „Stara čaršija“. Dozvolu za gradnju dobio je svojevremeno od Ministarstva za kapitalne investicije, jer se objekat nalazi u delu starog grada, koji je kao „ambijentalna celina“ pod zaštitom države, i u urbanističkom pogledu nije u nadležnosti opštinskih organa.

Tek što je počeo da gradi, uz svu legalnu dokumentaciju, neočekivano mu je 24. septembra stiglo rešenje opštinske građevinske inspekcije da „objekat u roku od jednog sata poruši“. Odmah je na to rešenje uputio žalbu odeljenju Ministarstva za infrastrukturu u Raškom okrugu, koje, desetak dana kasnije, žalbu prihvata – i donosi rešenje o ukidanju opštinske odluke o rušenju.
Opštinski inspektori, inače, nisu nadležni da obavljaju nadzor na građevinama i gradilištima u nadležnosti viših državnih organa. No, to „revnosnu“ opštinsku inspekciju ne sprečava da istovetno rešenje o hitnom rušenju, i to opet u roku od jednog sata (!), donese ponovo, 11. oktobra.

Koji dan kasnije, u postupak se upliće i lokalna skupština, o tome na predlog opštinskog vrha raspravljaju odbornici i, uprkos nenadležnosti, „presuđuju“ – objekat porušiti.
Na isti način kao i prethodno, reaguje Bejtulahović – opet upućuje žalbu odeljenju Ministarstva za infrastrukturu, koje, pre tri dana, ponovo ukida opštinsko rešenje o rušenju, ali mu to nije od pomoći – opštinska uprava naređuje i objekat biva porušen.

Tako je, očigledno, opštinska vlast preuzela ingerencije Ministarstva, odnosno opštinska uprava, kako bi se pravnim jezikom reklo, vrši nadzor nad Ministarstvom, preuzima ulogu države u državi.

– Ne, ovde se radi o pravnom pitanju – kaže za „Politiku“ Sajda Mehmedović, načelnik opštinskog odeljenja za urbanizam kome pripada i građevinska inspekcija. – Mi smo tražili obnovu postupka, uz nove dokaze za izdavanje odobrenja za gradnju, ali se Ministarstvo o tim našim zahtevima nije oglasilo.
Uprkos činjenici da je upravo po naredbi organa kojim rukovodi ovaj po svemu sudeći nezakoniti postupak sproveden, načelnik Milijan Belić kratko nam je kazao da „o tome ne mogu dati nikakvu informaciju“. Ipak, ovaj nesvakidašnji slučaj za „Politiku“ je prokomentarisala Aleksandra Damjanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu.

– Tu nema nejasnoća, nema spornih pravnih pitanja. Reč je o nezakonitom preuzimanju nadležnosti i na taj način urušavanju države – kategorična je Aleksandra Damjanović.
Postavlja se sada i pitanje odštete Bejtulahoviću. Da li će biti nadoknađena, da li će neko za nezakonitost i samovolju snositi odgovornost, ili će i država, iako joj je „ugled urušen“, posle svega ućutati?

Miroljub Dugalić

Link naslova

--------------------------------

Ne mogu vjerovati, da na ovaj nacin se moze sprovoditi samovolja necija! Nevjerovatno! Srusiti objekt za 1h i to jos odluka nenadleznih organa,pa to je ludost!


Zna li neko nesto o ovome?

Bosnjanka

@ef

Majstor

(22)

  • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Subota, 24. Novembar 2007

Na temi 'Vesti iz kraja' smo kometarisali ovaj dogadjaj. Evo dosadasnjih komentara:

Citirano

Orginalno od @ef
Svuda u svetu se ruse objekti koji su podignuti nelegalno, dok kod nas takvi nicu kao pecurke posle kise, a straduju oni koji za koje postoji odobrenje od najvisih istanci u drzavi. Tako da ukoliko zelite nesto da sagradite, gledajte da to bude sto nelegalnije, jer ce u suprotnom fantom na buldozeru ucineti da zazalite sto ste postovali zakon. Sramota!


Citirano

Orginalno od Tashke
Povodom poslednje vesti koju je @ef postavio,vlasnik pomenutog srusenog objekta je danas na B92 u vestima pokazao svu urednu dokumentaciju koju je imao za radove na objektu.Takodje je rekao da su ga celnici opstine zvali i trazili da se uclani u SDA i da donira stranku na sta on(ocigledno)nije pristao i odmah su mu srusili objekat.

Inace,dozvolu je imao od nadleznog ministarstva koje je ukinulo odluku opstinske uprave ali su se ljudi u opstini toliko osilili da misle da mogu da rade sta hoce.

Naravno,ceo slucaj ce zavrsit na sudu gde ce vlasnik ovog objekta da dobije k'o od sale pa ce olaksat opstinsku kasu za pozamasnu sumu novca sto ce njih vise zabolet nego da ste im jedan deo tela otkinuli.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

  • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

  • Poruku poslati

3

Subota, 24. Novembar 2007

Predosjecala :D sam da je negdje objavljena ova tema ,ejs ?(

Nego ja kontala vijest iz NP,pa bi kao trebala biti na ovom podforumu i ja pregledala samo ovaj podforum.. Nejse.. Idem sada tamo da to pogledam..

I hvala na ovoj sugestiji.. ;)
---------------------------------

(Dopuna nakon trazenja podforuma!! 'Vesti iz kraja')

Aaaa joj pa to je tema,a ne podforum.. Ccc,pa ja sam tu temu lafo pogledala :rolleyes: Svasta,trebaju mi cvike..

Hvala jos jednom @ef
Bosnjanka

Social bookmarks