Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

  • »bux_ludvig_np« je muško
  • »bux_ludvig_np« je zabranjen
  • »bux_ludvig_np« je autor ove teme

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

  • Poruku poslati

1

Subota, 25. Oktobar 2003

Nemuslimani o Kur'anu

EDMUND BURKE: "Muhammedov zakon koji podjednako važi za sve, od krunisane glave do najprosječnijeg čovjeka je zakon koji je isprepleten i prožet najmudrijim, najučenijim i najprosvjećenijim pravnim načelima, koji su ikada postali u svijetu."
(Edmund Burke, engleski državnik i orator, u djelu "Impeachment of Warren Hastings")

E. DENISON ROSS: "Ne smije se zaboraviti da je jedoća Božija bila centralna doktrina koju je Muhammed propovijedao i da je jednostavnost njegove vjere bila vjerovatno daleko moćniji faktor u širenju islama od mača njegovih vojskovođa."
(E. Denison Ross: "Introduction to the Kor'an" Georgea Sale, London, str. 5-7)

JOHN NAISH: "U svom arapskom originalu Kur'an posjeduje zavodničku ljepotu i čar samo njemu svojstvenu. Date u konciznom i uznositom stilu njegove prodorne rečenice, često u stihovima, imaju izražajnu snagu i eksplozivnu energiju, što je gotovo nemoguće sačuvati i u prevedenoj riječi."
(John Naish: "The Wisdom of the Quran", Oxford 1937, predgovor, str. 8)

EDWARD MONTET: "Svi koji su se upoznali s Kur'anom u njegovu arapskom originalu, saglasni su u isticanju ljepote ove vjerske knjige; veličanstvenost njegove forme tako je uzvišena, da nam nijedan prijevod na evropske jezike ne dozvoljava da o tome sudimo."
(Edward Montet: "Traduction Francaise du Coran", Paris 1929, Uvod, str. 53)

H. A. R. GIBB: "Tako, dakle, ako bi Kur'an bio njegovo (Muhammedovo) djelo, tada bi drugi ljudi mogli da se takmiče s njim. Neka načine samo desetak stihova koji bi bili slični. Ako to ne bi mogli (a očigledno ja da to nisu u stanju), tada treba da Kur'an prihvate kao izvanredno jasno čudo."
(H. A. R. Gibb: "Mohammedanism", London 1953, str 33)

bux_ludvig_np je dodao/la ovu sliku:
  • talibanimala.jpg
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Social bookmarks