Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

21

Petak, 20. Juni 2003

Pozdrav

Da onjegin vrijedja TURKE i naziva ih barbarima i tiranima a ja da sutim e bogomi to ne moze.

Pa gopodine onjegine kao sto si gore naveo da ja sad ne bih citirao i oduzimao vam prostor i vreme da su TURCI zlikovci.

Znam da nije u vezi teme jer sse govori o njegosu ali su i TURCI usko povezabni za ovu temu pa bih da ti ja iznesem jedan sitan racun kako bih ti pokusao otvoriti oci i predstaviti istinu o "OSMANLIJAMA" kako je njihovo pravo ime.

Vreme vladavine OSMANLIJA po nekim istorijskim podacima govori se da je trajalo oko nekih 600 godina na prostorima balkana.

U periodu vladavine OSMANLIJA BROJ STANOVNIKA U SRBIJI I CRNOJ GORI UKUPNO NIJE PRElAZIO 5 MILIONA.

Da su OSMANLIJE bili toliki zlikovci kao sto ti navede pa da su svaki dan za tih 600 godina vladavine ubijali po 50-tak srba kolko bi vas do danas ostalo
ili da li bi ta vladavina uopste i prestala.

Moje neko logicno misljenje je da bi se o srbima danas govorilo samo o nekom narodu koji je nekad davno postojao.

Ili ti pak da su OSMANLIJE kao sto neki stalno pominju i govore i navode delo na drini chuprija, nasadjivali srbe na kolac kolko bi danas srba zivelo.

Mislim da vas ne bi bilo ni jednog o vama bi se govorilo kao o "BENI ISRAIL NARODU".

Medjutim da su OSMANLIJE bili toliki zlikovci kao sto kazete pa da su vam silovali tolike devojke kao sto se navodi. Mislim da bi vas sada bilo vise nego li ti KINEZA.

Osvrnite se oko sebe i pogledajte Dorchol znate li sta znaci?

Kalemegdan znateli sta znaci?

Rijeci kao sto su kashika, jastuk i tako dalje da ne navodim i ne duzim a ima ih mnogo.

Po meni OSMANLIJE SU OVDE OSTAVILI SAMO KULTURU I RAZVOJ.

Mislim da nije fer govoriti o nekome ako ga dobro ne poznajes ne pozbajes mu istoriju ne poznajes mu logiku zivota ako mu ne poznajes narav i namere.

Govorite o Janjicarima a uopste ne znate ko su i sta su oni.

Pravo njihovo ime je Jenicheri. Kao sto se u srpskoj istoriji navodi Danak u Krvi i da se na silu deca odvode sa svojih ognjista nije istina.
U doba vladavine osmanlija svako ko je hteo da svoje dijete visoko obrazuje i da mu dodje na neki od visokih polozaja davao je svoju musku decu i ta su se deca obrazovala u CARIGRADU gde su dobijali ovrazovanje iz prirodnih i vojnih nauka i kasnije su prema svojim sklonostima bili upucivani na svoja radna mesta. Neko je od njih postao slavni vojskovodja neko je postao poznati umetnik ili poznati naucnik u za to doba.

Kao primer mogu vam navesti slucaj MEHMED PASHE SOKOLOVICHA. Koji je dosao do polozaja sultana imperije a to znaci da je bio on sam vladar i da je cijela imperija bila potcinjena njemu.

Znaci da OSMANLIJE nisu bili toliki zlikovci kao sto se navodi. Da su za sobom ostavili kulturu i jedan materijalni i naucni razvitak u narodu.

A sto se tice toga da lovcen nikad nije bio osvojen od strane OSMALIJA je isto sama potvrdna cinjeica da nisu bili nasilnici mada da su hteli mogli su ga osvojiti jer u tom dobu su bili i vojno i tehnicki najmocnija sila svijeta.

Nadam se da ce te na OSMANLIJE poceti gledati iz drugog ugla i da ce vas ovaj moj post navesti na istrazivanje prave istorijwe.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Jesenjin

Početnik

(10)

Postovi: 32

Datum registracije: 19.06.2003

Lokacija: Ras

 • Poruku poslati

22

Petak, 20. Juni 2003

Jusko, sve si to lepo reko. Samo sto je obrnuto.

Sve ono sto bi ti mogao reci mozes procitati u Gorskom vijencu.
Najbolje je da odes na www.njegos.org

pozdrav

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

23

Subota, 21. Juni 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Svaka imalo intelektualna osoba zna shta znachi zlochin i shta znachi tiranin i shta znachi nepravda. Takodje zna kako izgleda narod koji je ugnjeten i kako se brani i chemu pribjegava pri tome. Dakle definicija koju Njegos navodi o tiranima i o ugnjetenima je sasvim tachna, tako to zaista jeste. Ali u ovim djelima Njegoshevima je pitanje ISTINITOSTI svega toga. Da li su Turci bili zlochinci i tirani? Da li su janichari ono shto on misli i pishe da su? Da li je bilo nabijanja na kolac? Kako se je to Osmanlijasko carstvo proshirilo? Kako su se poslije toliko godina odrzali srbi i crnogorci na ovim prostorima i sve njihove crkve i bogomolje i kultura, itd? Koje su to teritorije izvorno srpske i crnogorske? Kada su srbi i crnogorci doshli na te prostore? Da li znaju srbi i crnogorci za Bogumile? Da li znaju za Ilire? Da li znaju za to da se je narod Isaa a.s. (Isusa) podijelio u 72 grupe i da je od tih grupa jedna samo ispravna a druge iskrivljene? I da li znaju da je ta jedna grupa ispravna ispravno vjerovala vjeru Isaovu a.s. (Isusovu)? Znaju li srbi i crnogorci da je u Knjizi Isaovoj a.s. (Isusovoj) pomenut Muhammed a.s. kao Posljenji Boziji Poslanik a.s.? Znaju li da je ta skupina vjerovala u dolazak Posljednjeg Poslanika a.s. i da su svi iz te grupe prihvatili Muhammeda a.s. za Poslanika? Znaju li da se i prije Turaka stalno vrshio napad na tu skupinu? I da su stalno se borili Katolici i Pravoslavci ko che ih pokoriti? Znaju li oni da su to preci Boshnjachki? Da li je Historija onakva kakvom je mi znamo? Shta je i ko je bio prije Isaa a.s. (Isusa)? Dakle, to su mnoga pitanja koja se postavljaju. I onako kako ja poznajem Historiju Boshnjaka i uopshteno svijeta od njegovog nastanka Njegosh govori neke izmishljene stvari, odnosno pravi pravu jednu idilu od borbe, obrche vrijednosti i predstavlja stvari naopakim. Tako neshto sam vidio i u filmu Vuka Drashkovicha "Noz", gdje on predstavlja srpsku porodicu kao jednu gospodsku vjernichku porodicu i jednu boshnjachku (tursku) porodicu kao divljachku i zlikovachku. Dakle, obrnut prikaz onoga shto svi jasno prezivljavamo i shto smo prezivjeli i uzivo vidjeli. Dakle hoche nas direktno u ochi gledati i lagati, to je gnusno. Ima li ikakve shanse govoriti o Istini i traziti je sa onim koji te gleda direktno u ochi i laze??? Ja mislim da to nije moguche.

Znaju li Srbi i Crnogorci da je 20 Boshnjaka (Bogumila) kada su chuli da se je pojavio Muhammed a.s. u Mekki (Posljednji Boziji Poslanik o kojem je prichao Isa a.s. (Isus)), krenuli put Mekke da uzivo ga upoznaju i daju mu zakletvu (prisegu) na vjernost? I kada su tamo stigli, poshto su tadashnji putevi trajali dugo, nisu zatekli Poslanika a.s. na zemlji (preselio je na drugi svijet), vech ih je dochekala Hazreti Fatima r.a. (Kcherka Muhammedova a.s.) i kada ih je vidjela onako bosonoge skinula je sa sebe jedan komad odjeche i dala im da ogrnu noge, odatle i naziv Boshnjak ako se ko pita. Dakle, Boshnjak naziv smo dobili od Hazreti Fatime r.a. kcherke Muhammedove a.s. U povratku vechina od tih 20 Boshnjaka je preselilo, samo je jedan uspio da dodje do danashnje teritorije Sarajeva i tu je donio narodu ono za shto je otisho (Vjeru) tu je i preselio. Tom Boshnjaku nezna se gdje je mezar (grob), ali postoje i predaje kada che se pojaviti odnosno otkriti njegov mezar gdje je. Da li je neki od Srba ili Crnogoraca chuo za ovako neshto u Historiji ovih prostora? Zashto se nigdje ne pominje to da se je Beograd 500 godina zvao Darul dzihad (Grad Borbe)??? Ko su Sloveni, ko su Iliri, ko su Turci, itd??? Ko su pravi sljedbenici Isaa a.s. (Isusa)???

Dakle, ovakve teme pokrechu sve komplet teme koje se mogu pokrenuti, i o historiji, i o vjeri, i o nacijama, itd. A ko hoche da trazi Istinu on treba prije svega da je ISKREN i oslobodjen hirova svojih lichnih i predrasuda svih. Eto tako. Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

24

Ponedjeljak, 23. Juni 2003

Citirano

kada ih je vidjela onako bosonoge skinula je sa sebe jedan komad odjeche i dala im da ogrnu noge, odatle i naziv Boshnjak ako se ko pita. Dakle, Boshnjak naziv smo dobili od Hazreti Fatime r.a. kcherke Muhammedove a.s.


Ovo bi moglo da prođe kao lepa priča za dečicu, ali čini mi se da nema veze sa stvarnošću i istorijskim činjenicama. Bosonog, bos - Bošnjak... sve je to lepo, ali nešto ne verujem da se u arapskom jeziku koristi isti termin za čoveka koji na nogama nema obuće, a takođe ne verujem da je Hazreti Fatima r.a. znala i koristila Bosanski jezik, ili neki jezik koji ima istu lingvističku osnovu kao i Bosanski...
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

DjordjeRd

Profesionalac

(10)

 • »DjordjeRd« je muško

Postovi: 854

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, 43.1370N, 20.5120E

 • Poruku poslati

25

Ponedjeljak, 23. Juni 2003

Izvanjezička zabluda (fallaciae extra dictionem), anticipacija principa (petitio principii)...
Ovaj član foruma želi da se, ovim putem, javno odrekne prava i obaveza čitanja i komentarisanja tema u forumima 'Politika' i 'Religija', i možete smatrati da nije kompetentan za takvu vrstu sadržaja u javnom mediju kakav je Internet. Svaka aluzija ili komentar na gornje rečenice će biti ignorisana od strane autora. Hvala na razumevanju.

P.S. 37!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

26

Srijeda, 25. Juni 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Ko hoche da vjeruje neka vjeruje a ko neche da vjeruje neka nevjeruje. Samo treba detektovati problem. Problem je u tome shto muslimani odbijaju od sebe autoritete, dakle autoritete ne priznaju nikakve, odnosno netraze autoritete. I ako ih traze onda moraju biti onakvi kakvim ih oni zamishljaju da su to se u sushtini svodi na to da sebe uzimaju za autoritet (u ovo spada i svo ono znanje koje misle da znaju). A pravi autoriteti su pravi autoriteti, prije svega Poslanici a.s. a onda nasljednici Poslanika a.s. Pitanje je koji je zadatak tih autoriteta? Naravno to znamo iz Kur'ana, a to je da JASNO OBZNANE. A da li che ko vjerovati ili ne, to Njih ne interesuje. Znamo takodjer kako su Hadisi prenosheni, preko ljudi (autoriteta) pouzdanih. A to se je povjerenje kod muslimana izgubilo a kamoli autoritativnost. Na sceni je jak egoizam (uzimanje sebe za autoriteta). A i za vrijeme Svih Poslanika a.s. oni koji nisu nikako htjeli da ih uzmu za autoritete odnosno da ih priznaju su govorili prichaju izmishljotine i priche naroda drevnih, priche za djecu.

Allah dz.s. kaze u Kur'nu svojem Poslanku Muhammedu a.s. (glavnom Autoritetu): "Zar chesh ti svisnuti od tuge shto oni neche da vjeruju? Tvoje je da obznanish."

U shvatanju i prihvatanja Poslanika Muhammeda a.s. (Istinskog Autoriteta) je cijeli problem muslimana. Eto tako. Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

27

Srijeda, 25. Juni 2003

"Istraga poturica" kako ce je nazvati Njegos u "Gorskom vijencu" a sto u slobodnijem prijevodu znaci etnicko ciscenje odnosno genocid bio je i ostao kontinuiran proces sve vrijeme naseg suziovota s’ tzv. susjedima.
Gorski vijenac / Istraga poturica odnose se na 1711. godinu uoci Badnje veceri, kada je izvrsena takozvana "israga poturica", tj. kada je priblizno 1000 Bosnjaka, koliko ih je, prema mjerodavnim dokazima, tada zivjelo na podrucju "Stare Crne Gore" koja se sastojala od svega cetri nahije sa sjedistem u Cetinju, bilo pobijeno ili izbjeglo u Niksic i selo Tudemile kod Bara. Strateg, idejni promotor i izvrsitelj drugog genocida nad Bosnjacima, sada na tlu Crne Gore, bila je pravoslavna Crkva – citaj, vladika Danilo/vladika Njegos.

Za ovu tvrdnju postoje dva nepobitna svedocanstva: prvo, "istraga poturica", ustvari genocid nad muslimanima se dogada uoci Badnje veceri, dakle najveceg i najsvetijeg hriscanskog praznika, i drugo, taj dogadaj, "istraga poturica" je opjevao vladika - najveci crkveni dostojanstvenik i pjesnik Petar II Petrovic Njegos u Gorskom Vijencu. On je time pruzio ideologiziranu epsku podlogu i paradigmu za sve kasnije genocide nad muslimanima Srbije, Sandzaka, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tako je Njegos kao najveci srpsko-crnogorski pjesnik i kao vladika, odnosno nosilac najvise vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvjetio i u najuzvisenije djelo pretvorio genocid ili medunarodni zlocin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimicno unistavanje nacionalnih, etnickih, rasnih ili religijskih grupa. Motiv za izvrsenje genocida su zelje za pljackom i porobljavanjem, rasna, nacionalna i vjerska mrznja i predrasude. Svi ti motivi su opjevani u Gorskom vijencu, a vjersku mrznju prema Bosnjacima Njegos izrice rijecima "’odza rice na Cetinju" i tvdnjom o iskljucivosti izmedju lune i krsta.
U danasnjem kontekstu, gdje je najveci broj krupnih srpskih ratnih zlocinaca crnogorskog porijekla, tj. krakterizovan tradicionalnom crnogorskom violentnosti, opjevanoj u Njegosevom Gorskom Vijencu, u kojem je on (svecenik/vladika) vrlo precizno odredio koordinate etnickoga ciscenja koje je Radovan Karadzic poslije provodio. Bilo je to teorijsko utemeljenje genocida nad muslimanskim, odnosno bosnjackim narodom. U Gorskom vijencu sve pise i samo se cekalo da se pojavi neko ko ce biti toliko lud da to provede u djelo. A Gorski vijenac je sveta knjiga crnogorskog naroda. Vecini drugih evropskih naroda svijeta knjiga je Biblija, dok Crnogorci s Biblijom vec dugo nista nemaju jer je na njezino mjesto postavljen Gorski vijenac, iz kojega se izvlace svi zivotni razlozi i rezoni, koji je u stanju protumaciti i svaki polupismeni seljak i koji je proizveo i takvu i toliku brojnost crnogorskih zlocinaca. Oni su procitali ili im je procitano ono sto je Njegos napisao, ali u Gorskom vijencu nigdje nije pisalo da bi zlocini mogli biti i kaznjeni. Uporedite samo Karadzicevu s Njegosevom retorikom i sve bi vam trebalo biti jasno. Nema tu bitnih razlika i pogrijesno je tvrditi kako Njegosevo sveto djelo nema veze s proteklim ratom.
Ovaj posljednji ali 100% ne I zadnji rat, po svojim idejnim korijenima, je bio rat cijem izbijanju je u dobroj mjeri doprinijela iskrivljena istorijska svijest sva tri naroda, formirana u znatnoj mjeri nepoznavanjem, precutkivanjem i falsifikovanjem istorijskih cinjenica, rat ciji su svi idejni praocevi odavno vec mrtvi: i Njegos, i Garasanin, i Moljevic i Mihajlovic, rat pripreman decenijama u skolskim klupama, jer su obavezno stivo bili, a za Srbe i Crnogorce i ostali: 'Gorski vijenac' kojim se podstice holokaust nad Bosnjacima (koje Njegos naziva 'poturicama'), 'Pocetak bune protiv dahija' kojim se podstice agresija protiv Bosne i 'Na Drini cuprija' kijom se podstice mrznja prema Bosnjacima (njih Andric, koji je, prema vlastitom priznanju pisao 'pokvarene knjige', naziva 'Turcima poturcenjacima'). Rat za koji su veliki krivci mnogi pisci skolskih udzbenika i mnogi nastavnici srpske i crnogorske nacionalne knjizevnosti i istorije, rat koji su osmislili neki poznati pisci, visoki svecenici i istoricari, na koji su huskali neki politicari, popovi i novinari, cije otpocinjanje su naredili politicari koji su vodili srpske i crnogorske vojske i paravojske, policije i parapolicije i u kojem su oni svi zajedno pocinili jedan Veliki Zlocin. Rat koji je izraz i poraz srpske i crnogorske nacionalne kulture tj. onih otrovnih njihovih segmenata, genocidna agresija 'zemalja ljubavi' (u kojima su mnogi vaspitavani da vole da mrze) protiv 'zemlje mrznje' (jer su Bosnjaci mrzeli da mrze), rat bosanskih Srba iz straha od demokratije, rat cijoj surovosti i trajnosti su doprinijeli i neznanje, nadmenost, nastojanja na reislamizaciji Bosnjaka, od strane jednog vaznog dijela vodjstva Stranke demokratske akcije.
A vi ucesnici i musafiri na ovom forumu, tzv. “pesnici” Onjegin, Jasenjin itd bi htjeli da mi I dalje ucimo recepte za istragu-enticko ciscenje-genocid I da se slazemo s vam u vezi njegove “lepote”, “svetskog kvaliteta” itd. Mi nebi da kuhamo ta jela I predjela a vi samo pokazujete svoju pravu cud I ofirate katre koje potuljno cuvate u rukavima, maskirane zeljom sa suzivotom I tako tim nekim djecjim trikovima koji su mogli raditi za vrijeme komunizma, bratstva I jedinstva. Ja vidim I citam medj’ redovima sve vase postove I dosta mi je svega toga.
Ovo sto neki clanovi moga bratstva bi da i dalje (poslije svega ucinjenog nad nasim narodom) “lepo besede” s’ vama, da budu “vise tolerantni prema nasim gostima Srbima, samo to sto dolaze ovde” je meni veoma slicno Palestini, gdje su Palestinci pustili Jevreje da budu musafiri pa vidi sta im sada rade.
Nemogu I necu da trpim provokacije. Ako nista drugo progovoricu protiv toga i necu vas lagati da je to nama OK, u cilju “Anti Fasisticke/Nacionalisticke itd. Koalicije Sandzaka”. To je samo san zabludjenog naroda i moze samo onda biti kad vi budete spremni pogledati se u ogledalo i izviniti se Bosnjacima na sve zlocine, kad budete platili odstetu pred medjunarodnim sudom i budete nas prihvatili ne kao “poturice” vec “Bosnjake” onakve kakvi smo. Mi znamo ko i sta ste vi i na koje se niske grane morete spustiti kad zatreba. Uradite ono sto us Njemci ucinili poslije II svjetskog rata i radite da nekako zamehlemite te rane prije neg’ cu ja biti spreman na suzivot i toleranciju.
Selam od Gyerzelez-a
PS
Molim vas nemojte vise provocirat’. Ako ste stvarno za suzivot. Citajte “Gorski Vijenac” za sebe a nama dozvolite da mi sami izaberemo sta bi citali bez vasih preporuka i nametanja tog genocidnog, Njegosevog “Mein Kampf-a”.

28

Srijeda, 25. Juni 2003

nego more

Ovo bi sans mogao da zna kako se strucno zove, al definitvno u sebi neku kaakteristiku logickih zabluda. Gerilaca kaze nesto sto je po meni (i cini mi se ne samo po meni) smesno, i kako to rece Sans prihvatljivo samo od dece mozda kao fina pricica, a onda oni koji u to ne veruju ispadnu na kraju i nevernici i buntovnici i ljudi koji ne prihvataju autoritete i sta ne po tumacenju Gerilca.

Bosi pa Boshnjaci meni to smesno, pa jos od Hazreti Fatime da datira nije mi jasno da je Gerilac to mislio bas ozbiljno. Mozda se on to malo salio (a mi posto se poziva na autoritete svi ne smemo to da primetimo ;)

Sto se tice teme o Gorskom Vijencu i motivu istrage poturica ne bih nista da dodajem osim da skrenem svima paznju ponovo na Juskos-ov post (koji govori o vladavini Turaka na tom delu Balkana (samo nekih petstotinjak god)) a sa kojim se ja u potpunosti slazem (cak mi se cini da sam ja o tome istom mozda na malo drugaciji nacin negde vec i pisao).

mogu ja da se potpisem i bolje...

 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

29

Petak, 31. Oktobar 2003

*********** ne mogu da psujem al kako me nervira i pomen njegovog imena , hocu da poludim . Pa ja kad sam samo procito kako on pise da zemlja 'SMRDI" na Muhammeda , ja sam ga zamrzeo , pa nek je i sekspir mrzim ga , ******
Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

30

Ponedjeljak, 03. Novembar 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci.

Ma shta ti je Chechenac nije to nishta, pogledaj ove nashe. Nije meni za Njegosha, od njega ochekujem i znam shta hoche, ali pazo ti ove nashe.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

31

Utorak, 04. Novembar 2003

a znatel od cega je umro ?
od SIFILISA !!! BLUDNIK PROKLETI
Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

32

Petak, 07. Novembar 2003

Esselamu alejkum!

"Istraga poturica" i dan danas traje. Pogledajte dogadjanja sa Bosnjacima u Bosni 1992-95., pa dogadjanja u Sandzaku u tom periodu, pa misteriozna ubistva, nestanci ljudi, zastrasivanja......
Njegos je najmracnija figura u povijesti za muslimane i glavni negativac.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

33

Petak, 07. Novembar 2003

Citirano

Orginalno od onajKojiTrazi
Esselamu alejkum!

"Istraga poturica" i dan danas traje. Pogledajte dogadjanja sa Bosnjacima u Bosni 1992-95., pa dogadjanja u Sandzaku u tom periodu, pa misteriozna ubistva, nestanci ljudi, zastrasivanja.......


Danas je 2003. (skoro će i 2004.) god. - a ovo što ti navodiš - to ko da je bilo juče.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

34

Petak, 07. Novembar 2003

Ja ne znam sto sutite, Matija Beckovic u svojim "pjesmama" poziva na krvoprolice, osvetu, pjesme su mu pune fasizma, rasizma, bas kao i u Njegosa. ;(

grof

Početnik

(10)

 • »grof« je zabranjen

Postovi: 44

Datum registracije: 02.12.2002

 • Poruku poslati

35

Petak, 21. Novembar 2003

Pozdrav

Vec duzi niz godina se bavim citanjem i proucavanjem knjizevnosti i drugim disciplinama vezanim za nju. Satram vaznim da u vezi Njegosa i njegovih dela te istorijskog procesa zvanog "Istraga poturica" napisem sledece:

1. Njegoseva dela predstavljaju presedan u svetskoj istoriji knjizevnosti u smislu vredjanja jedne religije (Islama), njene Svete Knjige, Poslanika (a.s.) i Boga Uzvisenog kojeg veruju muslimani.

2. Sa stanovista Hriscanstava se moze reci da je Njegos jereticka licnost, da je pisao i zagovarao ideje i radnje koje se kose sa teoloskim izvorima Pravoslavlja. Nisam jos naisao na stav Srpske pravoslavne crkve ili nekog teologa iz Srbije ili Crne Gore po ovom pitanju, a mislim da su duzni da se izjasne o ovom fenomenu.

3. Njegos je kao pravoslavni svestenik povredio princip nemesanja u svetovno koji Biblija nalaze vernicima.

Svi oni u SCG koji su precenili Njegosa (u njih ubrajam i Prof. Kilibardu, pro-cetnicki orijentisanog politicara do sredine 90-tih a nakog toga umerenog i prefinjenog zagovoraca pomirenja i suzivota) treba da znaju da dok god smatraju Njegosa za polusveca Bosnjaci-muslimani ce, ili bi bar trebali, uciti svoju decu da imaju na umu da neke nase komsije smatraju ispravnim i pozeljnim vredjanje Allaha (dz.s.), Qur'ana i Bozijeg Poslanika...

Brzi

Učenik

(10)

 • »Brzi« je muško

Postovi: 119

Datum registracije: 30.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

36

Petak, 21. Novembar 2003

Vidim da ovde vecina negira zlocine koje je nad Srbima pocinila Otomanska imperija za 350-450 godina okupacije srpske zemlje.

Kazu juskos i drugari da su Osmanlije bile osvedocene demokrate i da su hteli da ubijaju Srbe Srba danas navodno ne bi ni bilo?

Turski zlocini:

1 Harac - porez u iznosu od 40-80% letine koju su pravoslavni seljaci placali Spahijama. Turskim spahijama su pripadala sela. Spahije su u sela slale subase da bi im ubirale spahijske dazbine (med, meso, grozde i ostalo voce, zito i desetak od ostalih poljoprivrednih proizvoda).

2 . Danak u krvi - otimanje pravoslavne dece od 4 do 6 godina od njihovih roditelja i njihovo poturcavanje i pravljenje od pravoslavne dece elitne Turske vojske - Janicara

3. Nabijanje na kolac onih koji nisu mogli da plate harac tako da umiru lagano u mukama . Odsecanje glava i nabijanje istih na kolac.

4. Pravo prve bracne noci koje je turski okupator pokusao da sprovodi u pojedinim delovima srpske Bosne Crne Gore i Srbije.

5. Rusenje svih pravoslavnih crkava i manastira. Tako je prema zapisima Evlije Celebije, turskog istoricara, recimo u Novom Pazaru Antun Alem Dzamija napravljena od Manastira Presvete Bogorodice ciji su svi monasi pre toga likvidirani. Havale Ahmed-beg je podigao Lejlek dzamiju na mestu porusene crkve. Taskupri dzamija je takodje podignuta na temeljima porusene crkve Svetog Simeona. Okupator je veoma praktikovao da dzamije dize na mestima porusenih pravoslavnih svetinja.

Svi vi koji ste iz Novog Pazara znate da su od manastira Djurdjevi Stupovi ostali samo ostaci. Kamen kojim je sagradjen ovaj manastir turci su razvaljivali i njime sagradili Novopazarsku tvrdjavu.


6 . Bogumili su bili cisti Srbi jeretici. Njih je progonila vlast u Bugarskoj, Vizantiji i Srbiji i oni su bezali iz ovih krajeva i utociste nasli u dolini reke Bosne sto znaci da nisu originalno iz Bosne. U hijerarhiji bogumilske crkve na vrhu je bio djed. Ti djedovi su izmedju ostalih nosili imena Ratko, Radovan, Radoslav, Tomislav. Da su danasnji Bosnjaci originalno od bogumila verujem da bi ocuvali svoja imena a ne bi uzimali arapska.

O identitetu Srba bogumila mozete procitati knjigu engleskog istoricara L.P Brocketta izdatu 1879 godine. Celu knjigu mozete u elektronskog izdanju naci na
http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istor…t-bogomils.html

7. Odvodjenje Srba u robove. Samo pri prvom osvajanju Srbije nakon pada Smedereva 1453. godine Turci su odveli preko 150.000 Srba kao robove u Anadoliju.

8. Seca knezova pocetkom 19tog veka u Srbiji predstavlja likvidaciju. Zasto Turci nisu sproveli totalni genocid i istrebljenje Srba? Pa zato sto je u najvecem interesu Turaka bilo da Srba ima sto vise - zbog eksploatacije koju su nad Srbima sprovodili. Muslimanski seljaci nisu mogli biti eksploatisana raja sto su bili Srbi. Zato turski plemici i funkcioneri maltene nisu nista ni radili jer su u okviru feudalnog sistema imali svoje robove raju koja je za njih radila.

9. Nakon bitke na Cegru od strane srpske vojske i turske Kurshid Pasa je dao nalog da se od glava srpskih boraca poginulih u boju napravi Kula - Cele Kula


Nakon svih ovih pobrojanih zlocina mislim da je suvisno pitati zbog cega je srpski narod mrzeo sve sto je tursko . 500 godina turskog terora i zuluma ostavilo je strasne posledice .

Uporno isticete posledicu bez zelje da pomenete uzrok. Uzrok je 500 godina turskog terora nad Srbima. U drugom svetskom ratu Bosnjaci su takodje ucestvovali kao pripadnici ustaskih formacija u genocidu nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj gde je pobijeno preko milion Srba. Niko to da pomene. Bosnjaci su imali i SS Handzar Diviziju koja se u sklopu nacistickih snaga borila na ruskom frontu.

I dok god vi negirate sve ove zlocine i 500 godina terora a trazite izvinjenje zbog nekog "genocida nad Bosnjacima od 1991 do 1995" istinskog pomirenja i poverenja nece biti.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

37

Petak, 21. Novembar 2003

Buduci da nisam istoricar, prokomtarisat cu samo neke nelogicnosti koje su iznesene u prilogu od Brzog.
Ostali detalji navedeni ovde poticu iz srpskih udzbenika istorije tako da prikazuju samo srpsko vidjenje istorije ovih prostora i nista vise.

Citirano

Orginalno od Brzi

5. Rusenje svih pravoslavnih crkava i manastira. Tako je prema zapisima Evlije Celebije, turskog istoricara, recimo u Novom Pazaru Antun Alem Dzamija napravljena od Manastira Presvete Bogorodice ciji su svi monasi pre toga likvidirani. Havale Ahmed-beg je podigao Lejlek dzamiju na mestu porusene crkve. Taskupri dzamija je takodje podignuta na temeljima porusene crkve Svetog Simeona. Okupator je veoma praktikovao da dzamije dize na mestima porusenih pravoslavnih svetinja.


Vrlo bi me zanimalo da nam das neki dokaz o zapisima Evlije Celebije koji potvrdjuje ovo o cemu govoris ovde, jer ovu tvrdnju zaista cujem po prvi put.

Citirano

Orginalno od Brzi

Svi vi koji ste iz Novog Pazara znate da su od manastira Djurdjevi Stupovi ostali samo ostaci. Kamen kojim je sagradjen ovaj manastir turci su razvaljivali i njime sagradili Novopazarsku tvrdjavu.


U prvom citatu kazes da su unistene sve crkve i manastiri a sad pominjes manastir Djurdjevi Stupovi koji jos postoji, protivurecis samom sebi. Ne znam da li si ti ikad bio u Pazaru jer izgleda da nisi cuo za Petrovu crkvu i manastir Sopocani.

Citirano

Orginalno od Brzi

6 . Bogumili su bili cisti Srbi jeretici. Njih je progonila vlast u Bugarskoj, Vizantiji i Srbiji i oni su bezali iz ovih krajeva i utociste nasli u dolini reke Bosne sto znaci da nisu originalno iz Bosne.


Ako uspes da dokazes da su Bogumili bili Srbi mozda dobijes i neku nagradu za doprinos istoriji. Onda mozes po istoj koincidenciji nastaviti da dokazujes kako su i Madjari, Bugari, Kinezi i drugi narodi zapravo Srbi.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

38

Subota, 22. Novembar 2003

Pokušaću na osnovu mog skromnog poznavanja istorije i iz drugih izvora odgovorim na neke navode.

Citirano

Orginalno od Brzi
1 Harac - porez u iznosu od 40-80% letine koju su pravoslavni seljaci placali Spahijama. Turskim spahijama su pripadala sela. Spahije su u sela slale subase da bi im ubirale spahijske dazbine (med, meso, grozde i ostalo voce, zito i desetak od ostalih poljoprivrednih proizvoda).


Da li znaš kakva su prava imali kmetovi pre dolaska Turaka na Balkan?
Devedesetih godina XX veka se u Srbiji često isticalo da su nameti-porezi i doprinosi veći nego davanja za vreme Turaka.
Harač je bio određen tako da ga je realno bilo moguće davati. U periodima suša ili nekih nepogoda država je oslobađala podanike ove obaveze.

Citirano

Orginalno od Brzi
2 . Danak u krvi - otimanje pravoslavne dece od 4 do 6 godina od njihovih roditelja i njihovo poturcavanje i pravljenje od pravoslavne dece elitne Turske vojske - Janicara


Ovo su slike prenečene iz Andrićevih dela.Treba svatiti da književna dela nisu istorijski udžbenici.
Po turskim izvorima odlazak u Janičare nije bio nasilan. Porodice su same davale svoju decu praktično na školovanje jer su tako dobijali mogućnost da napreduju pa čak da stignu i do vezirskog položaja.

Citirano

Orginalno od Brzi
3. Nabijanje na kolac onih koji nisu mogli da plate harac tako da umiru lagano u mukama . Odsecanje glava i nabijanje istih na kolac.

Nabijanje na kolac je bila u Otomanskom zakonodavstvu kazna za veleizdaju, što isključuje mogućnost da se sprovodi prema onima koji nisu mogli da plate harač. Veleizdaju su mogli da počine samo oni iz redova vlasti a to nije mogla da bude raja pa čak teško i da bude neko ko nije islamske veroispovesti.
Ostavljam mogućnost da je u vreme slabljenja imperije u trenucima bezvlašća dolazilo do takvih slučajeva ali nikako nisu bili legalni.

Citirano

Orginalno od Brzi
5. Rusenje svih pravoslavnih crkava i manastira. Tako je prema zapisima Evlije Celebije, turskog istoricara, recimo u Novom Pazaru Antun Alem Dzamija napravljena od Manastira Presvete Bogorodice ciji su svi monasi pre toga likvidirani. Havale Ahmed-beg je podigao Lejlek dzamiju na mestu porusene crkve. Taskupri dzamija je takodje podignuta na temeljima porusene crkve Svetog Simeona. Okupator je veoma praktikovao da dzamije dize na mestima porusenih pravoslavnih svetinja.

Svi vi koji ste iz Novog Pazara znate da su od manastira Djurdjevi Stupovi ostali samo ostaci. Kamen kojim je sagradjen ovaj manastir turci su razvaljivali i njime sagradili Novopazarsku tvrdjavu.


Ovo je bilo strogo zabranjeno po islamu kojeg su se strogo pridržavali otomanski vladari.

Đurdjevi stubovi su porušeni kada su pogođeni od strane srpske vojske topovima a u delu manastira se nalazilo tursko skladište municije. Eksplozija je tada oštetila glavne delove manastira. Ovo isključuje mogućnost da je od tog kamena napravljena Tvrđava jer je ona napravljena mnogo pre tog događaja.

To da je na mestu Lejlek džamije bila crkva se dugo smatralo na osnovu predanja. Detaljnim sondiranjem u vreme restauracije džamije koje je izvodio kraljevački zavod za zaštitu spomenika nisu nađeni nikakvi tragovi neke starije bogomolje.

Crkva navrh čaršije je koliko znam podignuta u vreme turske vladavine kako je to moguće ako su Turci rušili sve crkve.Nema logike ;)

Citirano

Orginalno od Brzi
6 . Bogumili su bili cisti Srbi jeretici. Njih je progonila vlast u Bugarskoj, Vizantiji i Srbiji i oni su bezali iz ovih krajeva i utociste nasli u dolini reke Bosne sto znaci da nisu originalno iz Bosne.


Ne vidim zašto ovo nabrajaš kao turski zločin.sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

39

Subota, 22. Novembar 2003

Citirano

Orginalno od Brzi
Vidim da ovde vecina negira zlocine koje je nad Srbima pocinila Otomanska imperija za 350-450 godina okupacije srpske zemlje.
...
I dok god vi negirate sve ove zlocine i 500 godina terora ...


Prvo raščisti sam sa sobom... koliko je godina bilo...350? 450? 500?

Citirano

Orginalno od Brzi
Turski zlocini:

1. Harač...
2. Danak u krvi ...
3. Nabijanje na kolac ...
4. Pravo prve bracne noci koje je turski okupator pokusao da sprovodi u pojedinim delovima srpske Bosne Crne Gore i Srbije.
5. Rusenje svih pravoslavnih crkava i manastira.
6 . ...Na većinu ovih stavki si već dobio odgovor, ostaje mi da prokomentarišem tu tačku 4.
Slušaš li ti sebe??
Sve je "kao" uspeo turski imperator ono što si naveo... i da nabija na kolac, i da odvodi decu i da ruši i da prži... al kad dođe do devojki.. e tu je pokušao da sprovodi :)) :)) :)) Nisu mu se dale... opasne neke


Citirano

Orginalno od Brzi
7. Odvodjenje Srba u robove. Samo pri prvom osvajanju Srbije nakon pada Smedereva 1453. godine Turci su odveli preko 150.000 Srba kao robove u Anadoliju.


smanji Brzi smanji... ;)


Citirano

Orginalno od Brzi
U drugom svetskom ratu Bosnjaci su takodje ucestvovali kao pripadnici ustaskih formacija u genocidu nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj gde je pobijeno preko milion Srba. Niko to da pomene. Bosnjaci su imali i SS Handzar Diviziju koja se u sklopu nacistickih snaga borila na ruskom frontu.


Kako te nije sramota da pominješ II svetski rat?? Foča, Goražde, Fojnica, Priboj...Pročitaj knjigu Vladimira Dedijera Genocid nad Muslimanima možda ti se malo otvore oči, ili pročiste uši... mada ne verujem da si ni slep ni gluv... izgleda da si samo malo(više) zaslepljen i zagluvljen.

i na kraju:

Citirano

Orginalno od Brzi
a trazite izvinjenje zbog nekog "genocida nad Bosnjacima od 1991 do 1995" istinskog pomirenja i poverenja nece biti.


Nije to bio "neki" genocid već stvarni genocid i to 10-ti po redu nad Bošnjacima tokom istorije!

Brzi, ti očigledno nisi iz Pazara, a ako jesi ikad bio u Pazaru, bio si da bi mutio našu vodu koju mi pijemo. Što se mene tiče... nosi se (lepo) odakle si došao!
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Brzi

Učenik

(10)

 • »Brzi« je muško

Postovi: 119

Datum registracije: 30.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

40

Subota, 22. Novembar 2003

Mnogi su napali istorijske cinjenice koje sam naveo. Pokusacu da vam skeniram sliku Manastira Sopocani iz 1928. godine da vidite kakva je to ruina bila. Manastiri Djurdjevi Stupovi i Sopocani su unisteni u 17tom veku nakon Austrougarsko-Turskih ratova. Nakon tog perioda manastirsku crkvu manastira Sopocani Turci su koristili prvo kao stalu za goveda, i takodje su cuvali u njoj psenicu. Jedno vreme sluzila je i kao ostava za municiju. Nakon toga je bez krova ostavljena zubu vremena da propada sve dok srpska vojska nije oslobodila ove krajeve od turskog okupatora 1912. godine.

Prilikom oslobadjanja Novog Pazara od turskog okupatora porodice tada, Srba islamske veroispovesti su krenule da beze ka Mitrovici i dalje ka Turskoj. Srpska vojska ih je stigla i sve vratila kucama. U svakoj ulici je bila straza srpske vojske koja se brinula da ne dodje do pljacke i unistenja muslimanske imovine. Nakon oslobodjenja Novog Pazara, za gradonacelnika je postavljen musliman - Salih Beg Rasovac a podpredsednik opstine je bio trgovac Petar Mirkovic. To govori o vitestvu srpske vojske i o tome da smo i nakon 500 godina terora, progona, i zuluma, mi Srbi vas muslimane smatrali svojom bracom islamske veroispovesti.

Manastir Sopocani je obnovljen 1928. godine i u njemu se nalazi prema svetskom misljenju najlepsa umetnost svetske civilizacije 13tog veka, konkretno freska Uspenje Bogorodice. Mozda je bilo i lepsih fresaka ali one na zalost nisu mogle da prezive destrukciju i zulum Osmanlijskih okupatora.

Inace ja jesam iz Novog Pazara mislim da se, posto raspolazem sa ovoliko cinjenica taj zakljucak sam od sebe namece. Takodje probacu da nadjem deo iz Putopisa turskog istoricara Evlije Celebije kroz nase krajeve i postavim to kao dokaz da su Lejlek, Taskupri i Antun-alem dzamija sagradjene od prethodno unistenih crkava i manastira, mada mislim da se to moze videti i golim okom ako se pogleda kupolast izgled ovih dzamija koji se inace ne moze videti na drugim dzamijama u nasem kraju.

Slicno se desavalo i u drugim krajevima nase zemlje. Tako je recimo prilikom obnavljanja u ratu porusene dzamije u Bijeljini, u Republici Srpskoj, ispod temelja iste nadjeni ostaci crkve iz 13tog veka kao i razliciti natpisi cirilicnim slovima. Obnova dzamije je privremeno stopirana dok se pomenuti nalazi ne obrade, pomere sa tog mesta i konzerviraju.

Da su Turci listom pretvarali crkve i manastire u dzamije zna svaki laik i mislim da je to smesno negirati. Dovoljno ce biti recimo da navedem da su prilikom osvajanja Konstantinopolja, do tada najvecu pravoslavnu crkvu na svetu Crkvu Svete Sofije i pretvorili je u dzamiju - Aja Sofiju. Kasnije je u 20-tom veku dzamija pretvorena u muzej.

Sto se tice Sansovih argumenata probacu u svom dobro poznatom srpskom, pravoslavnom, kulturnom i svetosavskom maniru odgovorim:

Sans: Prvo raščisti sam sa sobom... koliko je godina bilo...350? 450? 500?

Pad Smedereva sa kojim je prestala da postoji srpska drzava desio se 1459 godine. Nova srpska drzava je obnovljena Prvim Srpskim Ustankom 1804 godine. Tako mozemo da zakljucimo ako ova pomenuta dva broja oduzmemo da je Turska okupacija u najvecem delu Srbije trajala 345 godina. Neki drugi delovi Srbije su(kao i nas kraj) bili pod duzom okupacijom i oslobodjeni su 1912. godine i u tom slucaju okupacija je trajala 453 godine.

Sans: Na većinu ovih stavki si već dobio odgovor, ostaje mi da prokomentarišem tu tačku 4.
Slušaš li ti sebe??
Sve je "kao" uspeo turski imperator ono što si naveo... i da nabija na kolac, i da odvodi decu i da ruši i da prži... al kad dođe do devojki.. e tu je pokušao da sprovodi Nisu mu se dale... opasne neke

Namerno sam rekao pokusavao zato sto su se pomenuti pokusaju obicno zavrsavali ustancima, ubistvima i odmetanjima. Recimo u mojoj porodicnoj istoriji postoji slucaj pokusaja Turskog Bega da ostvari pravo prve bracne noci. Nakon tog pokusaja bez glave su ostali Turski Beg i 10 njegovih momaka. Moj predak je bio prinudjen da pobegne iz kraja u kome je do tada ziveo, iseli se u drugi kraj i promeni ime i prezime.

Sans: Kako te nije sramota da pominješ II svetski rat?? Foča, Goražde, Fojnica, Priboj...Pročitaj knjigu Vladimira Dedijera Genocid nad Muslimanima možda ti se malo otvore oči, ili pročiste uši... mada ne verujem da si ni slep ni gluv... izgleda da si samo malo(više) zaslepljen i zagluvljen.

Ja Sans ne negiram zlocine pocinjene nad muslimanima ali ti kao sto vidim uporno umanjujes i negiras zlocine pocinjene nad Srbima

Sto se tice situacije u Novom Pazaru za vreme drugog svetskog rata vlast su cinili pronacisticki Balisti policija sastavljena od Siptara i Muslimana. U gradu i okolnim selima napravljeno je etnicko ciscenje srpskog stanovnistva i ono da bi sacuvalo glave na ramenima, bilo prinudjeno da izbegne. Neke muslimanske porodice su tom prilikom sklanjale Srbe pred balistickim zlocincima i omogucavale im da izbegnu i spase glavu. Hvala im na tome nikada im to necemo zaboraviti. Na zalost neki Srbi nisu bili te srece i uhvaceni su od Balista i ubijeni.

Sloboda je dosla oslobadjanjem Novom Pazara od okupatora i kvislinga od strane Ibarskog partizanskog odreda, kao i 8. i 12. srpske brigade.


Social bookmarks