Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

1

Srijeda, 13. August 2003

Web novine i zanimljivosti

Popularni pretraživač Google odnedavno je ponudio novu uslugu Google News Alerts koja omogućuje obaveštavanje korisnika o objavljivanju vesti sa temom koja ih zanima. Korisnik treba da odabere temu i biće obavešten elektronskom poštom kada nova vest u okviru te teme bude objavljena. Korisnici mogu postavljati i specifične zahteve za pretraživanje, izdvajajući vesti, na primer, po zemlji objavljivanja. Googleov najveći konkurent, lokacija Yahoo, takođe je unapredila način pretraživanja, a svoj bilten sa najnovijim vestima šalje korisnicima elektronskom poštom ili putem službe za slanje poruka. Nova Googleova usluga je još uvek u fazi beta testiranja
mogu ja da se potpisem i bolje...

2

Nedjelja, 17. August 2003

Novine..

Movie Writer dc3000 je jedan od 158 uredjaja koje je kompanija HP predstavila ove nedjelje. Mada dc3000 nije jedini proizvod na trzištu koji olakšava pretvaranje zapisa iz analognog u digitalni oblik, on je prvi koji kombinuje analogni video ulaz i DVD+R/RW snimac u jedan uredjaj.

Nakon povezivanja na prikljucak USB 2.0 i instaliranja softvera koji se isporucuje uz njega, dc3000 je spreman da radi.

Lijepa srebrnasta jedinica smještena je u postolje na kojem se nalaze kompozitni i SVHS video ulazi. Hardverski MPEG-2 koder je smješten unutar jedinice i on konvertuje analogni signal u digitalni u realnom vremenu.

Cijena ovog uredjaja je 400 dolara.
mogu ja da se potpisem i bolje...

3

Srijeda, 20. August 2003

microsoft

Sve dobro i lose o ovom gigantu moze se sad pisati ovde. Moze i o prozivodima koji imaju znak microsofta.
Skoro svakog dana izadje po neki clanak u kojem glavnu ulogu, vrlo cesto ulogu 'zlikovca', ima upravo microsoft. I sam sam ih hteo postovati, ali bi mi za svaku vest trebala nova tema, a to mi se bas i ne svidja. Posebno je interesantno polje koje diskutuje monopol koji microsoft ima diljem svijeta. A i nasi forumasi neretko uhvate u usta, iz raznoraznih razloga, microsoft. Pa evo.. da se raspali..
mogu ja da se potpisem i bolje...

4

Srijeda, 20. August 2003

Kina za pocetak...

Nova politike kineske vlade, kojom se želi razbiti dominacija Microsoftovog softvera, uklonit će u roku od nekoliko godina Windows OS i MS Office iz stotina tisuća kompjutera u vlasništvu kineske vlade. Prema novoj odredbi sva ministarstva će kupovati samo domaći softver, WPS Office 2003, prilikom sljedeće obnove kompjuterske opreme. Microsoft se, naravno, bori rukama i nogama da zadrži tako veliko i unosno tržište, pa je čak ponudio i pravo kineskim inspektorima da zavire u famozni "source" kod Windowsa. Kina službeno podržava i Red Flag Linux OS, jer njegov otvoreni kod omogućava inspektorima da provjeravaju postoji li u njemu kakav skriveni špijunski softver zapadnih sila.
mogu ja da se potpisem i bolje...

5

Četvrtak, 21. August 2003

Novi Windows ce biti drugaciji

Microsoftov celnik i glavni softverski arhitekta Bil Gejts je na redovnom Microsoftovom godišnjem sastanku sa finansijskim analiticarima komentarisao najnoviju verziju Windowsa koja nosi radno ime Longhorn. Prema njegovim rijecima, postoji bojazan da se novi Windows u pocetku nece dopasti korisnicima.

Novi operativni sistem koji ce naslijediti Windows XP, donosi veliki broj inovacija, ali ce korisnici morati da se na njih postepeno navikavaju. U Microsoftu predvidjaju da ce Longhorn biti potpuno prihvacen tek nekoliko godina nakon pojavljivanja, koje je planirano za kraj 2004. ili pocetak 2005. godine.

Microsoft je na konferenciji WinHEC najavio novi Windows za 2005. godinu, ali je Gejts ovog puta izbjegao da potvrdi taj datum. Osim toga, negirao je i spekulacije po kojima ce kompanija odustati od nekih inovacija kako bi se Longhorn ranije pojavio.

Druga radna verzija Longhorna pojavila se na Internetu pocetkom marta. Velika promjena koju on donosi ogleda se u novom sistemu datoteka zasnovanom na tehnologiji SQL Server. Korisnicima ce biti omogucen direktan put do podataka, što fizicki polozaj datoteke cini nevaznim.

Sistem nosi naziv Windowsov buduci sistem za skladištenje datoteka (Windows Future Storage File System, WinFS) i treba da zamjeni sisteme datoteka NTFS i FAT32 koji se koriste u sadašnjim verzijama Windowsa. Izmjene se ocekuju i u korisnickom interfejsu koji ce biti trodimenzionalan i zasnovan na videu.

Microsoft ce više detalja o novom operativnom sistemu objaviti na manifestaciji Professional Developers Conference koja se u oktobru odrzava u Los Andjelesu.
mogu ja da se potpisem i bolje...

6

Četvrtak, 21. August 2003

Bežični USB

Američki proizvođač računalnih komponenti Cypress predstavio je novu tehnologiju nazvanu WirelessUSB, koja omogućuje bežično povezivanje USB uređaja sa osobnim računalom. Sve što je potrebno za takvo povezivanje je WirelessUSB LS čip, koji se priključuje na USB utor na računalu, te služi kao komunikacijski most sa bilo kojom bežičnom USB napravom. Uređaj komunicira na frekvenciji od 2.4-GHz te omogućuje relativno spori protok podataka od 62.5 kbps na najvećoj udaljenosti od 9 metara, što je dovoljno za primjenu u tipkovnicama i miševima (sa također ugrađenim WirelessUSB LS čipom), dok za spajanje zahtjevnijih uređaja treba pričekati drugu generaciju WirelessUSB čipova, koji su najavljeni za 2005. godinu i kojih će bežično moći prenositi i do 20 megabita podataka u sekundi. Kompanija pregovara sa proizvođačima matičnih ploča da se na njih ugrađuje njezin čip.
mogu ja da se potpisem i bolje...

7

Četvrtak, 21. August 2003

Kodakov digitalac sa 10X zumom

Najnovija perjanica iz Kodakove EasyShare serije, model DX6490 prvi je primjerak digitalnog aparata sa ugrađenim novim Kodak Color Science čipom za obradu fotografija, kojem je osnovna prednost u odnosu na standardne proesore mogućnost realnijeg procesiranja boja. Iz Kodaka tvrde, da su pri izradi čipa koristili sva svoja saznanja o bojama prikupljana tijekom čak 75 godišnjeg istraživanja! Od ostalih karakteristika kamere izdvajamo 10X optički zum te 30X digitalni zum, 2.2 inčni LCD ekran, 16MB interne memorije te utore za dodatne memorijske kartice. Ovaj 4 megapixelni model stoji 499 dolara.
mogu ja da se potpisem i bolje...

8

Četvrtak, 21. August 2003

Sonyjeva džepna digitalna kamera

Nakon uređaja profesionalne namijene, najavljenih prije nekoliko dana, Sony je predstavio novi model digitalnog fotoaparata namijenjenom širokom krugu korisnika za svakodnevnu upotrebu. Cyber shot DSC-U50 odlikuje se tzv. džepnim dimenzijama, objektiv se može okretati za 180 stupnjeva, a fotografije će biti pohranjene u 2 megapikselnoj rezoluciji na Memory Stick karticu kapaciteta od 256 do 512Mb. Cijena osnovnog modela iznositi će 125 dolara.
mogu ja da se potpisem i bolje...

9

Četvrtak, 21. August 2003

Sonyeva 8 megapixelna kamera

Najnoviji Sonyev uradak iz Cyber Shot F serije koji je upravo predstavljen tržištu, ne ostavlja više niti jedan razlog korisnicima klasične fotografije za ostanak na staroj tehnologiji. Iznimne karakteristike ovog modela osiguravaju fotografije visoke kvalitete za što su zaslužne nove tehnologije implementirane u kameru kao npr. četverobojna filter CCD tehnologija i Real Imaging Processor, te Carl Zeissov optički sustav. Podržana rezolucija o 8 megapixela, peterostruki autofokus sustav, mogućnost noćnog snimanja bez ugrađane bljeskalice, uz mnoštvo opcija i parametara koji se mogu ručno podešavati, ovaj aparat izdiže daleko iznad konkurencije i čini ga pravim izborom za svakog profesionalnog fotografa. Cijena aparata iznosi 1.200 dolara.
mogu ja da se potpisem i bolje...

10

Četvrtak, 21. August 2003

Mobitel i kamera na ručnom satu

Kineski državni elektronički div CEC predstavio je mobilni telefon u obliku ručnog sata. Sat minijaturnih dimenzija od 38.3x76.7x17mm i mase od 100 grama sadrži sve funkcije kao i standardni mobilni uređaji, kao npr. glasovno biranje, polifone melodije, WAP, snimanje glasa, ekran u boji, ugrađenu kamera, itd... Uređaj pogoni litij-ionska baterija kapaciteta 600 mAh koja omogućuje do 2 sata razgovora. Uređaj će za sada biti dostupan samo u Kini po cijeni od 1,158.
mogu ja da se potpisem i bolje...

11

Četvrtak, 21. August 2003

Odgođen izlazak SP2 za Windowse XP

Microsoft je objavio da je izdavanje drugog velikog paketa zakrpi za Windowse XP pod nazivom "Service Pack 2" odgođeno za najmanje godinu dana, što znači da će izaći u zadnjem kvartalu slijedeće godine. Ovo veliko kašnjenje opravdava se činjenicom da SP2 neće sadržavati samo softverske zakrpe postojećih propusta, već će operativnom sustavu dodati neke potpuno nove funkcije, kao što su nadograđeni vatrozid te antivirusni program koji kompanija ubrzano razvija.
mogu ja da se potpisem i bolje...

12

Četvrtak, 21. August 2003

opet google

Najpoznatija Internet tražilica Google ovih dana je ponudila korisnicima potpuno novu uslugu koja omogućuje izračunavanje matematičkih problema. Kao i kod uobičajenog pretraživanja, u polje za unos upisuje se matematički izraz napisan brojkama ili kombinirano sa slovima i riječima, nakon čega Google ispisuje rješenje. Moguće je postavljati jednostavne upite poput konverzija između određenih veličina ili valuta te složene zadatke iz domene fizike i matematike.
mogu ja da se potpisem i bolje...

hobbes

Profesionalac

(10)

  • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

  • Poruku poslati

13

Četvrtak, 21. August 2003

Microsoft preuređuje Messenger

Korisnici softvera nezavisnih proizvođača i starijih verzija MSN Messengera
neće moći da pristupe usluzi trenutnog slanja poruka mreže MSN od petnaestog
oktobra.

Šon Sandvol, predstavnik za štampu kompanije Microsoft, istakao je da
korisnici moraju da preuzmu noviju verziju MSN ili Windows Messengera iz
"bezbednosnih razloga", ali nije naveo konkretne razloge. "Očekujemo da
korisnici neautorizovanog ili nelicenciranog softvera neće moći da se
prijave na mrežu posle 15. oktobra", kaže Sandvol. "Autorima takvih programa
preporučujemo da stupe u kontakt s nama, kako bismo postigli dogovor koji će
i njihovim korisnicima omogućiti rad na mreži."

Sandvol tvrdi da uslugu MSN Messenger koristi preko 100.000.000 korisnika
svakog meseca, a da manje od polovine njih ima starije klijentske programe.
Za pristup mreži posle polovine oktobra biće neophodan MSN Messenger 5.0
(MSN Messenger 3.5 za Mac) ili Windows Messenger 4.7.2000. Više informacija
o nadogradnji MSN Messengera potražite na adresi
http://www.mikro.co.yu/veze/327. (G.A.)

hobbes

Profesionalac

(10)

  • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

  • Poruku poslati

14

Petak, 22. August 2003

Prototipovi procesora Power5

IBM je potvrdio da su napravljeni prvi primerci višenitnog procesora Power5
sa više jezgara i da se ispituju u laboratoriji. Izveštaji kažu da su sa
novim procesorom uspešno pokrenuti operativni sistemi AIX, Linux i OS/400.

Kad iduće godine bude pušten u prodaju, IBM-ov procesor Power5 radiće na
frekvenciji nešto većoj od 2 GHz i imaće nešto više keša nego aktuelni
procesor Power4. Najveći novitet će ipak biti simetrična višenitna
tehnologija koja će omogućiti da se jedan procesor ponaša kao dva, sve dok
to aplikacije umeju da iskoriste. Tehnologija bi trebalo da ubrza
izvršavanje takvih aplikacija za 40%.

IBM-ova simetrična višenitna tehnologija je slična Intelovoj hipernitnoj
tehnologiji koja je primenjena na novijim procesorima Pentium 4. IBM je još
ranije ugradio više jezgara na jedan čip; sledeći logičan korak je više
jezgara sa višenitnom tehnologijom, a to je upravo ono što je ugrađeno na
Power5.

Simetrična višenitna tehnologija između ostalog, omogućava procesoru da ne
gubi vreme dok keš čeka na podatke, što bi već samo po sebi trebalo da
poboljša performanse u proseku za oko 20%. U početku će se procesor Power5
izrađivati u 130-nanometarskoj tehnologiji, a IBM planira da 2005. godine
pređe na 90-nanometarsku tehnologiju.

Nova verzija operativnog sistema AIX omogućavaće uključivanje i
isključivanje simetričnog višenitnog rada - u nekim aplikacijama takav rad
je nepotreban, na primer kada se podaci ne uzimaju iz memorije. U IBM-u se
takođe razvijaju nove metode dinamičkog upravljanja potrošnjom struje, koje
će smanjiti grejanje procesora.

IBM očekuje da će se sledeći procesor, Power6, pojaviti 2006. godine.

hobbes

Profesionalac

(10)

  • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

  • Poruku poslati

15

Petak, 22. August 2003

Čvrsti diskovi od 2 cm

U borbi sa fleš memorijom, proizvođači čvrstih diskova sve više smanjuju
dimenzije svojih proizvoda. Najnoviji rekord postavila je kompanija Fuji
Electric: ploča za disk prečnika 2 cm (najmanja koja je do sada postojala
ima prečnik od 2,5 cm).

Fuji je već počeo da razvija čvrsti disk koji će koristiti takve ploče, ali
u kompaniji ističu da će kupci ipak morati malo sačekaju. Disk je namenjen
mobilnim uređajima, pre svega telefonima i LDP uređajima, koji po pravilu ne
koriste diskove.

Ploče su debljine 0,4 mm i omogućavaju gustinu zapisa od 80 GB po kvadratnom
inču - to znači da jedna ovakva ploča ima neformatirani kapacitet od 6 GB,
što je više nego što nude današnje memorijske kartice sa fleš memorijom.

Predstavnici kompanije Fuji kažu da su ipak svesni da će se uskoro pojaviti
i memorijske kartice većeg kapaciteta, možda čak u isto vreme kada njihov
novi disk bude komercijalno raspoloživ. Zbog toga užurbano rade na povećanju
gustine zapisa. Trenutno se podaci na magnetnu površinu upisuju uzdužnom
metodom, koja teorijski ograničava gustinu zapisa na 200 GB po kvadratnom
inču. Kada se omogući poprečno upisivanje, gustina će moći da bude 400 GB po
kvadratnom inču, što bi ovim pločama dalo kapacitet od 30 GB - to je već
znatno više od kapaciteta memorijskih kartica.

16

Petak, 22. August 2003

Microsoft upozorava na novi propust u Internet Exploreru i Windowsu

Nakon što je najezda virusa na Internetu ušla u drugu nedelju trajanja, Microsoft je izdao saopštenje kojim je korisnike računara upozorio na kritične propuste u Internet Exploreru i Windowsu. Kompanija je objavila kumulativnu softversku zakrpu koja ispravlja više propusta u Internet Exploreru. Istovremeno, administratori SQL Servera ponovo su upozoreni na raniji propust u tom programu. Microsoft je propust u Internet Exploreru označio kao "kritičan", dok je propust u Windowsu 2003. označen kao "umeren". Oznaka "kritično" je najviša oznaka na skali kojom kompanija označava bezbednosne propuste u programima.
mogu ja da se potpisem i bolje...

17

Nedjelja, 24. August 2003

iJopet google

Rat pretraživača se zahuktava, a analitičari s pažnjom prate šta se na ovoj sve zanimljivijoj sceni događa, očekujući da će pomenuto tržište zadesiti niz promena. Još uvek nije jasno ko će u ovoj priči izaći kao pobednik. Tržištem trenutno dominiraju Google, Yahoo i Microsoft, a kako je rečeno na nedavno održanoj konferenciji Search Engine Strategies 2003 Conference & Expo, "sledeća godina će biti puna mogućnosti". Po poslednjim brojkama, Google zauzima 32 odsto tržišta, a Yahoo 25 odsto. Do 2004. godine, tvrde u SearchEngine Watch-u, Google bi mogao imati udeo i od 51 odsto. Da li će trenutno najpopularniji pretraživač Yahoo izgubiti tržišnu bitku, neizvesno je. Sudeći po broju poseta, Google će morati da se oznoji jer je Yahoo i dalje najposećeniji sajt na internetu, dok je Google tek na trećem mestu, odmah iza sajta msn.com, ili bar tako tvrde na sajtu www.alexa.com.
mogu ja da se potpisem i bolje...

18

Nedjelja, 24. August 2003

Najmanji PC na svetu koji može da stane u kutiju šibica

Kompanija "Irvine Sensors" predstavila je najmanju PC konfiguraciju ikada konstruisanu. Radi se o pravom PC-ju koji je toliko mali da može komotno da se smesti u kutiju šibica ili u kućište ručnog sata. Ovaj sistem je širok jedan inč, a visina mu je oko pola inča. Na tom mikronskom prostoru smešteni su interfejsi za miša i tastaturu, podrška za LCD ekran, kao i USB 1.1 priključak. Kada je u funkciji, ovaj s pravom nazvani prvi pravi mikroračunar koristi snagu od dva vata. Računar može da koristi sve standardne operativne sisteme za prenosive uređaje i da pokreće skoro sav komercijalni softver.
mogu ja da se potpisem i bolje...

19

Četvrtak, 28. August 2003

Nokije za siromašne

Nokia je na promocijama u Moskvi i New Delhiju predstavila dva jeftina mobitela koja nemaju suvremenih funkcija, čak niti GPRS ili ekran u boji.

Slijedeći primjer Siemensa, koji je prošlog mjeseca u Moskvi predstavio tri mobilna telefona načinjena isključivo za tržište istočne Europe, najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona, finska Nokia, predstavila je javnosti dva bazična mobilna telefona namijenjena nerazvijenim GSM tržištima istočne Europe i Azije.

Nokia 2300 je prema europskim (pa i našim) standardima tipičan početni mobilni telefon s monokromatskim ekranom i FM radiom. Podržava razmjenu SMS poruka, te ima bazične funkcije kao što su alarm i kalkulator.

Nokia 1100 još je siromašnija funkcijama i namijenjena je pravim početnicima koji ne žele ili ne mogu izdvojiti mnogo novca za svoj prvi mobilni telefon. I ovaj uređaj ima monokromatski ekran te najosnovnije mobitelske funkcije.

Dvije nove Nokije namijenjene su prije svega ruskom, indijskom i kineskom tržištu. Nokia 2300 bit će dostupna u Europi početkom 2004., a Nokia 1100 krajem ove godine.

mogu ja da se potpisem i bolje...

20

Petak, 29. August 2003

Novi Samsungov 'high-end' mobitel

Korejski Samsung već je započeo s predstavljanjem novih modela za jesensku sezonu. Njihov novi high-end, E700, ima sve moguće funkcije, izuzev Bluetootha.

Samsung SGH-E700 je multimedijalni mobitel visoke klase. Ima ugrađenu digitalnu kameru koja može fotografirati u VGA rezoluciji, odnosno u 640 sa 480 točaka.

Ovaj model podržava GPRS, Java i MMS te EMS tehnologije, a njegov TFT ekran može prikazati 65 tisuća boja u rezoluciji od 128 sa 160 točaka.

Nažalost, ovaj Samsung ne podržava Bluetooth standard što je danas već vrlo neobično za telefone visoke klase.

Zanimljivo je da Samsung najavljuje čitav niz novih mobilnih telefona iz svojih proizvodnih pogona. U sljedećih godinu dana ta bi kompanija trebala predstaviti čak stotinu novih mobilnih telefona na svjetskim tržištima.

Osim nove sedamstotice, Samsung je danas predstavio i jeftinije modele, SGH-X600 i SGH-X600 koje ćemo na ovim stranicama predstaviti narednih dana.

Samsung SGH-E700 pojavit će se na tržištu polovinom rujna i stajat će oko 549 eura.

Dimenzije: 90 x 45 x 23 mm
Težina: 86 g
Memorija: 9 MB

mogu ja da se potpisem i bolje...

Social bookmarks