Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Beranac

Početnik

(10)

 • »Beranac« je muško
 • »Beranac« je autor ove teme

Postovi: 6

Datum registracije: 17.01.2004

Lokacija: CH

 • Poruku poslati

1

Subota, 17. Januar 2004

Nužna je reforma u radu Odbora Islamske Zajednice Berane

Bismilla
Es selamu alejkum vr. vb.
Vjerovatno je mnogima poznato iz priči ili su pak mnogi imali prilike da i sami vide prelijepi objekat Islamske Zajednice Bošnjaka u Beranskom Sandžaku. Objekat osim Džamijskoj, namazskog dijela sa dva sprata sadrži i sve prateće potrebe gradskog načina zadovoljenja vjerskih potreba. Ima lijepu kafiteriju, koja se koristi kao haterhama, ima lijepo i savremeno opremljenu gasalhanu, prostorija za opremanje mejta, ima na spratu drugog dijela objekta lijepe dvije učionice, biro kao i soba za kompjuter-internet klub, za omladinu. Međutim sve je to osim gasalhane i kafiterije za te prilike to praktički van fukcije i upotrebe zbog pasivnog odnosa uprave i samog Imama toga Džemata. Stoga bi dobro bilo razmijeniti mišljenja, ne snamjerom da se neko okrivljuje i šakinira već da se proba pomoći tom Džematu da pokrene zamrle aktivnosti i omladina Bošnjačka u Beranama se počne okupljati i družiti učeći o svojoj Uzvišenoj vjeri Islamu. Za sve to je potrbna šira i svrsishodnija pomoć i podrška materijalno i duhovno bogatijih institucija i pojedinaca. Možda u nekom od nas leži neki dobročinitelj poput onog neznanog dobročinitelja koji svojim sredstvima podiže prelijepu 33 metarsku Minaru na ovoj Džamiji.
Pa dajte ideje šta bi trebalo raditi i kako sve to stanje popraviti na dobrobit pripadnika Islama u Beranama.
We selam
Beranac

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Nedjelja, 18. Januar 2004

Alejkumu selam Beranac,

Znamo da je situacija u crnogorskom dijelu Sandzaka slozena kada je u pitanju Islamska zajednica jer jedan dio je uz Rijaset IZ-e Crne Gore a drugi uz Mesihat IZ-e Sandzaka. I Rijaset i Mesihat polazu pravo na taj dio Sandzaka a nestabilna politicka situacija komplikuje stvar jos vise. Kakav odnos ima beranska IZ-a prema Rijasetu i Mesihatu?

We selam
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Beranac

Početnik

(10)

 • »Beranac« je muško
 • »Beranac« je autor ove teme

Postovi: 6

Datum registracije: 17.01.2004

Lokacija: CH

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 18. Januar 2004

Oni su prakticki ,sluzbeno za Rejsa

Bismilla
Es selamu alejkum
Što se tiče stava Beranskog odbora, Imam Rahim ef. Muratović je bio ogorjeli neprijatelj rejsovog drugog protukandidata za izbor Rejsa Mg. Alja ef. Cikotića, nadaleko čuvenog i jednog od jačih alima u Bosnjaka uopšte a uz Sandžačkog Muftiju vjerovatno i najupečatljiviji naš Sandžaški Alim. Naime u početku izborne kampanje dotični Imam Rahim ef. Muratović je bio za podršku bar tako je izjavljivao Mg. Alja ef. Cikotića sve dotle dok iznoseći svoj program i vizije sprovođenja reformi unitar crnogorskog Muftijstva jedne prilike uvaženi Aljo ef. Cikotić nije rekao i jednu po njemu i po njegovim istomišljenicima krupnu rečenicu,".. između ostalog i,"imami u crnoj gori će morati da klanjaju svih pet vakata namaza"" završen citat.
Dok je većinski odbor bio i dalje ostao za iskrene i istinske reforme i za podršku Alja ef. Cikotića za izbor Rejsa.
Iz ovih mojih riječi možda i dođete do konačnog ili pak približno tačnog suda.
We selam
Beranac

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 21. Januar 2004

Brate, mozes li nam dati jos malo vise informacija o vasim problemima. Da li ste pokusali razgovarati sa imamom, sa njegovim pretpostavljenima. Kakav je njegov stav po pitanju vasih primjedbi.

Usput, mozes li nam malo vise reci o ef. Cikoticu. Gdje je zavrsio skolu? Sta je radio prije i sta radi sada? O novom reisu takodje. O samom izboru, da li je bilo nepravilnosti. Kako je izbor novog reisa prihvatio ef. Demirovic (bivsi reis) i sta on sada radi? Odgovorima na ova pitanja bi slika problema kojeg nam iznosis mozda bila jasnija.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Beranac

Početnik

(10)

 • »Beranac« je muško
 • »Beranac« je autor ove teme

Postovi: 6

Datum registracije: 17.01.2004

Lokacija: CH

 • Poruku poslati

5

Petak, 23. Januar 2004

Es selamu alejkum

Sve informacije i sve tražene podatke brate možete naći na internet stranici našeg brata Had$i Izeta Osmanovića iz Švicarske www.islam-sandzak.com , kao i na stranici www.bihor-petnica.com isto od brata Hadži Izeta i to na Linkovima "Bihorski Alimi" u poglavlju Bihor.
Srdačan selam
Beranac

Postovi: 136

Datum registracije: 08.09.2007

 • Poruku poslati

6

Petak, 14. Septembar 2007Moje je misljenje da ako se ne radi po islamskim propisima, da se izvrsi reizbor imama sa drugih terena . Da dodu oni koji to smiju i hoce pokrenuti. Vjera se ne odrzava na ustrp drugome ali bogami ni za hatar nekog i nekih netreba zaboraviti pravila islama. Jedino iskreno vjerovanje u ALAHA i njegovu moc mogu se pokrenuti stvari ka pozitivnom.
U nadi da ce se konacno i beranskim muslimanima ispuniti zelja i da svako od njih moze se moliti Bogu bez straha i predrasuda i naravno us moralnu podrsku brace iz okolnji sela it, Bihora insala uspjece.
Selam svim muslimanima iz Berana i da im se sve zelje ispune u ovom mjesecu ramazana.
za istinu

Social bookmarks