Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Petak, 27. August 2004

O plemenitosti i plemstvu

»O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!«

»O vjernici, neka od vas u tri slučaja zatraže dopuštenje da vam uđu oni koji su u posjedu vašem i koji još nisu polno zreli: prije jutarnje molitve i kad u podne odložite odjeću svoju, i poslije obavaljanja noćne molitve. To su tri doba kada niste obučeni, a u drugo doba nije ni vama ni njima grijeh, ta vi jedni drugima morate ulaziti. tako vam Allah objašnjava propise! A Allah sve zna i mudar je.«Dok čitam gornje ajete iz sure Nur, ne mogu a da ne pomislim, vjerovatno iz nekih predrasuda koje sam dobio pod uticajem zapadnog sistema vrijednosti, na žalost,da su domovi Božijeg Poslanika i njegovih ashaba bili nalik bogatim kućama plemića i aristokratije u današnjoj Velikoj Britaniji.

Da li su, u stvari, potrebne takve kuće, sav taj glamur i, dosta često, ohola krutost koja ide uz sve to, da bi se sačuvali plemenitost, čast i ugled porodice?

Odgovor na ovo pitanje daju mi mnogobrojni hadisi u kojima se kaže da se u kući našeg Sejida Muhammeda, Božijeg Poslanika, vrlo rijetko palila vatra radi spremanja hrane, da se u njoj glad tolila vodom i hurmama, i da su Božiji Poslanik i njegovi ashabi usljed velikog fizičkog napora bili često toliko gladni da su vezivali kamenje na svoje stomake.

I ko su, zapravo, plemići?

Ajeti koji slijede kažu da su plemstvo oni koje sam Uzvišeni Bog, uzdigne iznad ostalih ljudi:

“On čini da jedni druge na Zemlji smjenjujete i On vas po položaju jedne iznad drugih uzdiže da bi vas iskušao u onome što vam daje, Gospodar tvoj, zaista, brzo kažnjava, ali On, doista, prašta i samilostan je.”

“Zar oni da raspolažu milošću Gospodara tvoga? Mi im dajemo sve što im je potrebno za život na ovom svijetu i Mi jedne nad drugima uzdižemo po nekoliko stepeni da bi jedni druge služili. – A milost Gospodara tvoga bolja je od onoga što oni gomilaju.”

“O vjernici, kad vam se kaže: “Načinite mjesta drugima tamo gdje se sjedi” – vi načinite, pa i vama će Allah mjesto načiniti; a kad vam se rekne: “Dignite se” – vi se dignite, i Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. – A Allah dobro zna ono što radite.”

“Zar grudi tvoje nismo prostranim učinili, i breme tvoje s tebe skinuli, koje je pleća tvoja tištilo, i spomen na tebe visoko uzdigli!”


"... i zaista je Allah mudar i sve zna."


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks