Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

1

Petak, 01. Novembar 2002

OSNIVA SE ZAJEDNICA SANDZACKE DIJASPOREU nedjelju 18. avgusta 2002. god. Predsjednik Mesihata Islamske zajednice Sandzaka, muftija Muamer ef. Zukorlic, odrzao je sastanak sa predstavnicima sandzackih dzemata u dijaspori koji su u rodnom kraju provodili svoj godisnji odmor.

Imajuci u vidu siroko podrucje na kojem su ovi dzemati razasuti, slabu komunikaciju medju njima, kao i potrebu godisnjeg okupljanja predstavnika pomenutih dzemata, formiran je Inicijativni odbor za osnivanje Zajednice sandzacke dijaspore u kojoj su izabrani predstanici sandzackih dzemata Sjedinjenih Americkih Drzava, Australije i zemalja Zapadne Evrope, gdje su najvise zastupljeni sandzacki dzematlije na privremenom radu.

Na ovom sastanku je izabrano i rukovodstvo Inicijativnog odbora za osnivanje Zajednice sandzacke dijaspore na celu sa predsjednikom Mevlud ef. Dudicem, kojem ce u radu pomagati Enes ef. Zukorlic iz Minehna, Edin Salkovic iz Kelna, Nazim Numanovic iz Frankfurta, Ajet Kacapor iz Beca i Sefadil Licina iz Pariza.

Osnivacka skupstina Zajednice sandzacke dijaspore je planirana da se odrzi krajem ove godine u jednom od njemackih gradova.

Glas Islama
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

ZAMBAK

Učenik

(10)

 • »ZAMBAK« je muško

Postovi: 149

Datum registracije: 24.08.2002

Lokacija: NOVI PAZAR

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 26. Februar 2003

SELAM

SVAKA CAST BRATE
[SIZE=4][SIZE=3]"Interes (ma kakav on bio) je jedini motiv ljudskih postupaka"[/SIZE] [/SIZE]

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 27. Februar 2003

Pozdrav


Bogomi lijepo samo jos da funkcionise bice dobro.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

 • »brat-turcin« je muško

Postovi: 24

Datum registracije: 16.09.2003

Lokacija: turska

 • Poruku poslati

4

Petak, 19. Septembar 2003

...o kako tuznih ljubavi ima...

selam
avka cast,samo napred.to je ono sto cini nsa muslimane jedinstvenim.medjusobna povezanost..

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Subota, 20. Septembar 2003


Pozdrav za sve članove foruma, i sve naše zemljake, odnosno Bošnjake u dijaspori...

I bilo je krajnje vreme da se ovakva inicijativa napravi, mada bi trebalo u nju uključiti i relevantne političke i druge društvene činioce u sandžačkim gradovima i dijaspori, pre svega tu mislim na predsjednika i predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog savjeta, Dr Sulejmana Ugljanina, kao jedinog relevantnog političkog faktora na ovim prostorima...

Pozdrav

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Utorak, 22. Juni 2004

Dana 09.05.2004 je u Frankfurtu na Maini održano prvo godišnje zasijedanje Zajednice sandžačke dijaspore. Ovaj skup je bio veoma značajan obzirom da se radilo o prvom zasijedanju nakon osnivačke skupštine održane aprila mjeseca prošle godine u istom gradu. U prepunoj sali Islamskog centra osim sandžačkih Bošnjaka koji žive i rade u Njemačkoj našle su se i delegacije iz Francuske, Švicarske, Austrije i Luksemburga. Osim njih, skupu je prisustvovao i Mevlud ef. Dudić, koordinator za dijasporu ispred Mešihata IZ-e Sandzaka kao i Mithat ef. Mujović, izaslanik Mešihata IZ-e Sandžaka za vjerska pitanja.

Skup je započeo izvještajem o radu u proteklom periodu kojeg je podnio Adem Balkan, prvoizabrani predsjednik Glavnog odbora. On se u svom govoru osvrnuo na značaj postojanja Zajednice sandžačke dijaspore i uloge koju ona ima u očuvanju identiteta Sandžaklija u dijaspori. Informisao je skup o svojim posjetama institucijama u Sandžaku kao i mnogim džematima u dijaspori. Najavljujuci reorganizaciju Zajednice sandžačke dijaspore hadži Adem Balkan se zahvalio na ukazanoj časti i povjerenju da vodi organizaciju u početnoj fazi njenog osnivanja i djelovanja, izrazio uvjerenje da će ZSD i ubuduće biti uspješna te sve prisutne pozvao na zajedništvo.

Mithat ef. Mujović je govorio o svojim posjetama džematima u Švedskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Švicarskoj i Njemačkoj. I on je prisutnima skrenuo pažnju na značaj jedinstva naglasivši da različito mišljenje nije prepreka jedinstvu. Rad sa djecom i omladinom i okupljanje studenata trebaju biti neke od aktivnosti u daljem radu.

O radu IZ-e Sandžaka skup je informisao Mevlud ef. Dudić, koordinator za dijasporu. Posebno je istakao značaj dječijih vrtića u Sandžaku. Govoreci o organizovanju i djelovanju u dijaspori Mevlud ef. Dudić je pozvao na maksimalnu ozbiljnost i odgovornost u nastupima što je u ovim složenim vremenima od velike važnosti. Istakavši spremnost IZ-e Sandžaka da pomogne našim ljudima u dijaspori on je podsjetio da je jedna od karakteristika sandžačkih Bošnjaka "srednji put" te poručio: "Činite dobro, dobro će vam biti vraćeno!"

U nastavku rada aktivno učešće u diskusijama uzeli su i prisutni delegati. Avdul Rastoder i Hasim Ibarhimović su prenoseći selame od Sandžaklija iz Švicarske istakli potrebu čvršćeg povezivanja naše dijaspore te ukazali na nedostatke u koordinaciji. Kao veliki problem sandžačkih Bošnjaka uopšte oni su istakli nedostatak nacionalnog programa. Ujkan Eminović iz Darmstadta je istakao potrebu većeg angažmana žena u radu i organizovanju sandžačke dijaspore, pozvao na saradnju sa ostalim narodima koji žive sa Bošnjacima u različitim državama te naglasio značaj tolerancije. Nazim Curić koji se nalazi na čelu humanitarne organizacije "Crveno srce" je objavio njeno pristupanje Zajednici sandžačke dijaspore.
Pažnju je privukla i diskusija Ahmeta Goruždića, predsjednika džemata u Mainzu. On je istakao potrebu osnivanja vjerske, političke, kulturne, omladinske i drugih sekcija pri ZSD. Naročito je naglasio potrebu izdavanja časopisa preko kojeg bi se javnost informisala o aktivnostima Zajednice sandžačke dijaspore. Kao bitne korake u daljem radu on je podvukao omasovljenje ZSD, jačanje finansisjkog fonda organizacije, izbor adekvatnih ljudi, izrada godišnjeg plana, vođenje računa o talentima i potencijalima kao i vođenje računa o izrečenoj riječi. Adem ef. Hasanović je prisutne upoznao sa radom džemata u Beču i naglasio potrebu čvrstog jedinstva pod bajrakom islama. Kadrija Mehmedović iz Frankfurta je govorio o radu udruženja "Sandžak" kao i o problemima sa kojima se susreću izbjeglice iz Sandžaka. Takođe je istakao i neke propuste u proteklom radu ZSD poput nedovoljnih kontakata sa već postojećim organizacijama koje okupljaju Bošnjake porijeklom iz Sandžaka. Redzep Muratović je istakao potrebu iznalaženja adekvatnog prostora u kojem bi bilo sjedište organizacije obzirom da prostor koji je trenutno na raspolaganju ne ispunjava u potpunosti sve zahtjeve.

Kraj ovog prvog godišnjeg zasijedanja bio je posvećen organizacionim pitanjima pri čemu je najavljeno formiranje jednog savjetodavnog tijela u okviru ZSD. U samoj strukturi organizacije doslo je do izvjesnih promjena od kojih je najznačajnija ukidanje Upravnog odbora. Povjerenje da u sastavu Glavnog odbora vode organizaciju u narednom periodu dato je sljedećim članovima:

Adem Balkan - član
Ahmet Ahmatovic - član
Dževad Mujović - član
Enes ef. Zukorlić - član
Mersad Ganić - član
Mehmedin Hajrović - blagajnik
Nazim Curić – tehnički menadžer
Midhat Hajrović – generalni sekretar
Kemal ef. Sejdović - potpredsjednik
Ahmet Goruždić - potpredsjednik
Edin Salković - predsjednik

Novoizabrani predsjednik Edin Salković se uz prigodan poklon zahvalio hadži Ademu Balkanu na svemu što je uradio za ZSD u početnoj i vjerovatno najtežoj fazi rada. On je podvukao da je u cilju ostvarenja ciljeva neophodno poznavati sebe a da sandžački Bošnjaci u dijaspori još uvijek ne poznaju potpuno svoj potencijal. Bez susreta i međusobnih razgovora nemoguce je da upoznamo jedne druge a ti kontakti se mogu ostvariti jedino kroz jednu jaku i dobro organizovanu mrežu. Na taj put gledamo sa optimizmom a razlog za taj optimizam zove se Zajednica sandžačke dijaspore. Na kraju je prisutnima poručio: "Ne budimo grana koja je otpala sa svoga stabla jer takva grana neminovno mora uvehnuti".

Riješenost da se ustraje na zacrtanom putu te bratski ambijent bili su karakteristika ovog skupa sto se moglo primjetiti kako u radnom dijelu tako i tokom mnogih neformalnih razgovora vođenim za zajedničkim ručkom.

(Iz zadnjeg broja Glasa islama)
ed je dodao/la ovu sliku:
 • ZSD 09.05.04.jpg
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Utorak, 22. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Ovakva jedna organizacija Bosnjaka u dijaspori je veoma vazna stvar, jer ce se na taj nacin ocuvati sam identitet nasih ljudi u zemljama evrope.

Haj Dudica sto je zatego. :))

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

SAJO SUPERMEN

Zlatna sredina

(5)

 • »SAJO SUPERMEN« je zabranjen

Postovi: 206

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: KRIPTON

 • Poruku poslati

8

Utorak, 22. Juni 2004

lijepo Bogami nadam se da ce biti hajira u ovome...
Oni se više boje vas nego Allaha, zato što su oni ljudi nerazumni.Samo u utvrđenim gradovima ili iza zidina, oni se protiv vas smiju skupno boriti. Oni su junaci u međusobnim borbama.
Ti misliš da su oni složni, međutim srca su njihova razjedinjena, zato što su oni ljudi koji nemaju pameti. (Al-Haš, 13-14)

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Utorak, 22. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

I ja se nadam da ce, insallah, tu bit haira. Ali iz iskustva zivornog gdje god vidim Hodze odmah me neki sakljet fata. Nesto mi se ko skupi u grudima. Ali, vidjet cemo insallah.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

10

Utorak, 22. Juni 2004

Verujem u "Zajednicu sandzacke dijaspore" i nadam se da ce sve svoje zadatke obavljati kako treba.

Poznatih clanova vec ima, pa ce nama ostalima biti lakse da se prikljucimo.

"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Arhitetkinja

Zlatna sredina

(10)

 • »Arhitetkinja« je žensko
 • »Arhitetkinja« je zabranjen

Postovi: 175

Datum registracije: 22.09.2004

Lokacija: Mannheim

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 29. Septembar 2004

Zelim puno uspeha u radu "Zajednici sandzacke dijaspore" cula sam o njoj dok sam bila u Novom Pazaru,neznam dali je tacno da ona ima sediste u Frankfurtu. Prepostavljam da tamo imam puno nasih ljudi koji su clanovi te zajednice,namera mi je da svojim ucescem pomognem njenom postajanju i naravno da se druzzimo

Moze li neko objasniti kako je moguce da se stupi u kontakt gde je tacno njihov biro?

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 29. Septembar 2004

Uskoro ce biti pustena u rad internet prezentacija Zajednice Sandzacke Dijaspore gde ce biti objavljeni podaci koji su ti potrebni.

Obavestenje o pustanju u rad bit ce blagovremeno objavljeno na stranicama ovog portala.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 29. Septembar 2004

I have a Dream :)

Sta bolje se nasem narodu rasprskanom po svetu nije moglo desit'. Ako Bog da inshallah imacemo pravi "SandzakNetwork's". (o)

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 29. Septembar 2004

e fala bogu, ima godina otkat to prave
mora da ce bit nesto besno
malo za promenu

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 19. Januar 2005

Od danas zvanicna web-prezentacija Zajednice sandzacke dijaspore ima novo "odijelo".

www.dijaspora.org

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 19. Januar 2005

Po onome sto procitah tamo i po sadrzaju ja bih rekao da se ova strana bavi samo nasim ljudima u nemackoj.
Tako da bi im bolje pasovao naziv Zajednica sandzaka u nemackoj nego ovaj sadasnji naziv.Meni koji ne zivim u nemackoj potpuno ne interesantno deluje ono sto pisu.Niti jedan clanak o necemu u drugim zemljama.
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 19. Januar 2005

Björn, Zajednica sandzacke dijaspore ima kontakte sa nasim ljudima u zemljama skandinavije ali tamo tek treba da dodje do organizovanog djelovanja i povezivanja sa centralom u Njemackoj. Kada to dozivimo ako Bog da mozes ocekivati i na web-prezentaciji prostor koji adekvatno pokriva taj dio nase dijaspore. Do tada cemo se morati zadovoljavati entuzijastima koji ce slati svoje priloge i izvjestavati iz drugih zemalja u kojima zive nasi ljudi. Zasto ti ne bi bio jedan od njih.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 19. Januar 2005

Aha to je tako znaci.Ja mislio to postoji malo duze zato napisah kritiku.Rado bih postirao nesto iz skandinavije sto da ne,moze im se pisati?
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 19. Januar 2005

Naravno da moze. Postoji kontakt formular preko kojeg se moze stupiti u kontakt i preko kojeg se mogu slati prilozi.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

20

Subota, 22. Januar 2005

Za pocetak stranica izgleda ok i sigurna sam da ce iz dana u dan postajati sve bolja. (o)

P.S. Björn, jedva cekam da citam tvoje priloge tamo.
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Social bookmarks