Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Petak, 10. Decembar 2004

Perceptivne varke

Novi avatar PINKA me je ponukao da pokrenem ovu temu.

PERCEPTIVNE VARKE

Perceptive varke odličan su primjer činjenice da su naši (perceptivni) doživljaji posljedica aktivnih perceptivnih procesa, a ne pasivnog "preslikavanja" okoline. Perceptivne varke treba razlikovati od optičkih varki (premada se ponekad može u literaturi naći na pogrešno poistovjećivanje ovih potpuno različitih fenomena, odnosno na pogrešno nazivanje perceptivnih varki optičkim). Optičke varke su realne utoliko što ih se može fotografirati. Štap koso uronjen u vodu izgledat će nam slomljen (na dijelu prelaska iz zraka u vodu) premda to nije istina. No istinita je činjenica loma zraka svjetlosti na granici vode i zraka. I ta se optička varka jednako kao u prirodi vidi i na fotografiji.

Perceptivna varka je u nama, u našem načinu doživljavanja okoline. Jedna od posebno zanimljivih perceptivnih varki koja uključuje dva osjetna sustava je ona koju nazivamo varkom veličine-težine. Ta varka se javlja u slučaju kada (uz vidnu kontrolu) podižemo dvije kutije jednakog izgleda i jednake težine, ali različite veličine. Tada izrazito doživljavamo manju kutiju težom.
alBazari je dodao/la ovu sliku:
  • WaterfallLg11.jpg


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks