Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko
 • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 05. Januar 2004

Petina nacije jedva preživljava

Ispod donje granice siromaštva (sa manje od 2,4 dolara dnevno po osobi) trenutno u Srbiji živi 10,6 odsto celokupne populacije, ocena je istraživača UN izneta u nedavno objavljenoj studiji o situaciji u SCG.

Uz deo populacije koji zarađuje jedva nešto iznad propisane granice siromaštva (do tri dolara dnevno), procenat onih koji u našoj zemlji žive u izrazitom siromaštvu iznosi čak 20 odsto! Drugim rečima, petina nacije je na ivici egzistencije i jedva preživljava. Kada se uračunaju i ugrožene grupe (interno raseljena lica, izbeglice i Romi), procene stručnjaka UN kažu da je gotovo izvesno da u Srbiji 25-30 odsto populacije živi u siromaštvu ili je opasno ugroženo . ;(

Među zaposlenima industrijski radnici su kategorija najsiromašnijih, sa 45,5 odsto onih koji žive ispod donje granice siromaštva (tri dolara na dan), a odmah za njima je poljoprivredno stanovništvo, ali i zaposleni u državnim institucijama i trgovci, ukazuju istraživači UN.

Rat i nesigurnost, beda i siromaštvo bili su proteklih godina razlozi ubrzanih seoba u gradove, što je potom dovelo do toga da je sve više gradskih porodica koje su izrazito siromašne.

Kako se dalje navodi, regionalne razlike su velike, o čemu govori i podatak da južna Srbija ima dvostruko veću stopu siromaštva od zemlje u celini. Takođe, u relativno nezavidnom položaju su i delovi zapadne i jugoistočne Srbije gde, uz sve nevolje, živi i veoma visok procenat starog stanovništva, stoji u studiji UN.

Jedna petina populacije u Srbiji starija je od 65 godina, a među njima je 14,8 odsto izrazito siromašno, pri čemu je dubina njihovog siromaštva veća od proseka. Osim toga, četvrtina ukupnog broja siromašnih, posebno u urbanim sredinama, ima više od 65 godina.

Gledajući regionalno, osobe starije od 65 godina imaju u Srbiji najniži standard. Sudeći po jednoj izreci koja kaže da „sredina u kojoj potomci ne brinu o precima nema budućnost“, sumorni rezultati ovog istraživanja ne mogu nas ostaviti ravnodušnim.


[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko
 • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 07. Januar 2004

Promet veći od sedam hiljada milijardi

Tačno je godinu dana od kako platni promet u Srbiji, umesto Zavoda za obračun i plaćanja, obavljaju komercijalne banke. Za to vreme, u tačno 302 radna dana, kroz više od 103 miliona naloga realizovan je ukupan promet veći od 7.114 milijardi dinara.

- To znači da je mesečno prosečno realizovano blizu 600 milijardi dinara prometa - ističe Branislav Tončić, generalni direktor Direkcije za platni sistem Narodne banke Srbije. - Decembar je, prema očekivanjima, bio najjači mesec sa više od 10 miliona naloga i gotovo 800 miliona dinara prometa. Gledano dnevno, prosečno se realizovalo 23,5 miliona dinara, kroz više od 300.000 naloga...

Narodna banka Srbije je, 8. februara prošle godine, preuzela i kliring čekova građana, pošto je bilo malih problema među bankama u njihovoj naplati. Tako je, do kraja prošle godine realizovano više od 31 milion čekova u vrednosti većoj od 53,5 milijarde dinara. U proseku se dnevno, putem čekova, ralizuje 195,5 miona dinara.

Sistem međubankarskog platnog prometa pri NBS obavlja i saldiranje po platnim karticama: Viza, Juba i Dina kard. Međutim, kako kaže Tončić, iznosi nisu ni blizu prometa koji se ostvari sa čekovima.
Članice ovog sistema su 47 banaka, Ministarstvo finansija i Centralni registar hartija od vrednosti koji od Nove godine posluje kao samostalna institucija.

SMANJENJE TARIFA
Od Nove godine uvedena je nova, niža tarifa za komercijalne banke prilikom međubankarskog obračuna. Sem smanjenja tarife za podizanje gotovine, smanjuju se tarife i za obavljanje platnog prometa. Tako je, prema rečima viceguvernera Vesne Arsić, provizija na nalog smanjena od 17 do 25 odsto, pa će se u RTGS sistemu, umesto 30 plaćati 25 dinara, a u kliring sistemu tarife su snižene sa četiri na tri dinara, sa pet na 3,5 i sa šest na 4,5 dinara.
[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

3

Petak, 09. Januar 2004

Dinna_ ......

Znash... ko i svuda "nisu krivi gradjani"... :) ada kako nisu kako nisu ?!? Krivi svi, ali posredno :) zaista...

86-90 se zivelo dobro i ko i svi brdjani narodi s ovih prostora su se jako brzo navikli na luksuz i na imati preko noci, preko dana, imati uvek...

90te do 2000te su se naucile sve moguce verzije izbegavanja placanja poreza, svih mogucih placanja i dalje se vozilo ka i u luksuzu a resto svijeta je Bogami stedelo...

Posle "velikih promena" sve je palo u vodu... hteli smo u Evropu misleci da smo i duhom i znanjem spremni za to... u Evropi se krvavo radi, nema nishta dzabe i nema lezanja a da "kapa"... i nema od pijaca do pijaca...

Tako je 15% radno sposobnog sveta u YU trosilo do 50% vishe od zaradjenog tako da danas imamo preko 70% firmi koje rade od sata do sata....
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko
 • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

4

Utorak, 13. Januar 2004

Citirano

Orginalno od Babbha
90te do 2000te su se naucile sve moguce verzije izbegavanja placanja poreza, svih mogucih placanja i dalje se vozilo ka i u luksuzu a resto svijeta je Bogami stedelo...


Upravo zbog tih izbegavanje placanje poreza i zbog tog "naviknutog" luxuza su plate minimalne, onda tim je i smanjeno penzisko, onda potpora za nezaposljene. Dakle, bolje je malo smanjiti luxus i pokusati da se dovedu ovi izostanci u redu.

[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


no-name

Početnik

(10)

 • »no-name« je muško

Postovi: 21

Datum registracije: 12.01.2004

Lokacija: world

 • Poruku poslati

5

Utorak, 13. Januar 2004

petina nacije?

ja mislim da je i vise nego petina.slazem se sa Babbah
kad kaze da smo ranije na visoko ziveli ali nije bas narod nego drzava, politicari,direktori,sluzbenici drzave su krali gde su stigli. na ovaj nacin politike nikad nemozemo uci u Evropu jer nismo navikli taj tempo zivota kao u zapadu.
dali za posao, za stednju ili za penzije sto su kod nas kao u asiji(i to u siromasnim delovima).
zato je pitanje zivota dole za svakoga tesko zato sto je drzava naucila posle 80e godine da krade gde i sta stigne i to je kao u krvi i neverujem da ce tu velike promene do neke radikalne reforme biti.
ima ono: ko radi ne plasi se gladi= bogami to kod nas dole tacno nije, svugde na svetu samo kod nas na Balkanu ne. o|

ale

Učenik

(10)

 • »ale« je muško

Postovi: 159

Datum registracije: 11.01.2004

Lokacija: swiss

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 14. Januar 2004

petina je dobro...

da svako neradi jos po nesto usput bila bi i trecina.
ova je tema nista drugo nego zalosna i nadam se na bolje jer ovako vise nece moci.
nedaj Boze postacemo ko kinesi da pravimo NIKE-Patike sto kostaju 200eura a zaradjivace ljudi po 150.-

jedini spas je smanjiti taj ponos i prihvatiti deo (ako ne bas sve) odluka od Evropske Zajednice da bi postali clan; ali djaba biti clan EZ kad onda zbog Slabosti Ekonomije svako bezi u inostranstvo(mislim da ni to nije resenje).
nesto mi ovde fali: to je da puno Forumasa stavljaju citate, stampu,itd a ja bi vise voleo da svako kaze iskreno iz duse(pa i ako nije sve tacno) sta misli o ovim temama.
da su Novine ikad nesto pametno pisale,pogotovo nase, nebi stigli do ovde nego bi i izbori drugce izasli(medije su jedan jaki Faktor za Glasove Gradjana nema veze u kojoj Zemlji ili Kontinentu).
necu nikoga da napadam ali imali bi lepse diskusije kad bi svako svoje rekli.
molim Boga za cjeli narod dole (nema veze za veru i poreklo) da bude bolje i da se na sledecim Izborima drugce odluci.
a bogami ni ovi nasi dole sto se tice Ekonomije nemaju nekakav pametan Program kako bi to resili.
LIFE IS TOO SHORT, ENJOY ;)

Social bookmarks