Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 23. August 2007

Plastika vs. stakloDa li po vama ima smisla pokretanje inicijative kojoj bi za cilj bio zakonska zabrana korišćenja plastične ambalaže u prehrambenoj industriji.

Koristi takvog jednog zakona verovatno bi bilo više, ali meni odmah na pamet padaju tri:

1. zdravlje: imali bismo zdraviju ishranu, jer je poznato da se namirnice ne mogu kvalitetno čuvati u plastici, dok je sa staklom stvar oprobano dobra;

2. ekologija: imali bismo čistiju životnu sredinu (treba li pojašnjenje?);

3. ekonomija: nisam neki ekonomista, ali pretpostavljam da bi ovo znatno doprinijelo razvoju industrije stakla, pa samim tim i otvaranju novih radnih mjesta, a vjerovatno bi se povećao i broj radnih mjesta i u nekim drugim djelatnostima. Cijena proizvoda vjerovatno ne bi bila mnogo veća, ako bi se ponovo uvela kaucija pri kupovini.


Jasno je da ovo iziskuje "žrtvu" i da je puno lakše ponašati se kao dosad (kupi, iskoristi, baci) ali uz popularizaciju drugačijeg načina konzumerstva na nivou države dobili bismo mnogo, mnogo više."Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Junus

Profesionalac

(10)

  • »Junus« je muško
  • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

2

Četvrtak, 23. August 2007

Da plastika nije dobra za korišćenje iz mnogih razloga jasno je odavno i pticama na grani, ali je problem što ljudi ne uzimaju važne parametre u razmatranju tog pitanja, već jednostavno samo gledaju ekonomski dio. I ne samo kada je u pitanju plastika, već skoro sve stvari u životu.

Bitno je da je to isplativo ekonomski i to je dovoljan parametar. Šta koga briga za zdravlje, ekologiju, ovo ili ono. Bitno je da se dobro zaradi.

Dakle, postoje dva načina sagledavanja stvari.

1) šta je dobro ili loše za ekonomiju i

2) šta je dobro ili loše za čovjeka.

Svijet se odavno povodi za ovim prvim sagledavanjem stvari.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Social bookmarks