Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

šejla

Učenik

(10)

  • »šejla« je žensko
  • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

  • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 29. Juni 2009

POGLED SA ZAPADNOG BALKONA


Autor texta ne poznat

Kupio sam kozjeg sira, nek se zna da nije bio skup, al' ni jeftin. Zasjeo na Balkon. Capcarap! Narezao ga na četvrtaste komade. Kocka, kocka, kockica. Uvijek je neko radio a neko uživao. Samo treba znati kako. I protiv koga. Ovaj tupi nož za mazanje je moje tajno oružje. Balkonsko transracionalno srebrno koplje u borbi protiv korisne kapitalističke marljivosti. I svakodnevne jutarnje gladi. Kriza je al' se ima. Nema šta. Situacija na klimavom stolu na rasklapanje je uprkos kolapsu globalne privrede više nego stabilna. Komad kruha, pa maslac. Šaka šećera, četiri goleme crvene jagode i jedna velika čaša vode iz pipe. To je to. Ne treba nam ništa više. Na ovom svijetu ima onaj ko misli da ima. Merak u malom. Ćeif je kad znaš šta je ćeif.

Blijedo junsko lice sam zaštitio faktorom 30. Bijelom kremom označio vrh nosa. Smiješno izgledam, ali nisam lud da mi surla izgori, pa da se guli. Moje noge su bose. Moje tijelo opušteno. Mozak na paši. Čučim na balkonskom divanu ko paša na zlatnom šiljtetu. Danas mi ništa ne smeta. Ni u snu ne namjeram ubiti veliku muhu koja mi se zadnjih pola sata vrzma po ekranu. Nisam Barack Obama koji na youtube-snimku prilikom intervjua za CNBC golim rukama, sa osmijehom na licu, eliminiše nevine insekte. Ne živim u Bijeloj kući. Ne, ja nisam Bog muha. Ja samo sjedim i gledim sa Zapadnog Balkona. Dok gore, iznad prugaste tende, mirnim modrim morem plovi i gori sultan zvani Sunce. Neka sija Zvizdan. Dok sija. To veliko plavo nebo beskrajna je čarobna livada obojena lavandom. Po njoj trčkaraju usamljeni oblaci kao bijele ovce bez pastira. Ooooo ovce, gdje vam je Bog? O oblaci, izgledate tako izgubljeno i lijepo. Poput zgužvanih, bačenih listova papira. Praznih i istrgnutih iz nenapisanog romana o ljubavi.

U balkonskim saksijama klijaju kontrarevulucionarne klice sreće. Paradajz, začini, šareno cvijeće. Zalio sam ih da ne budu žedni. Ko zna kad će kiša. Dva dana suše su nekad dovoljna za destrukciju duše. Ispod Zapadnog Balkona, ulicom bezbrižno šetaju nepoznati ljudi u majicama kratkih rukava. Prespavalice, nezaposleni i besposleni kojima se nikuda ne žuri. Kolona šetača putuje u pravcu obližnjeg kelnskog parka pod čudesnim imenom «Hirošima i Nagasaki». Raja će u parku sjećanja zasjesti u ljetnu baštu pokraj jezera, vazda piti kafu, ilegalno hraniti patke i labudove. Mimo njih će vozila i tramvaji sporo, sporo voziti. Nekuda. Svijetu danas nije hiće. Ko žuri, brzo umire. Danas nas nije briga nizašta. Danas samo uživamo.

Dobrodošli u dvorac dokolice, prijatelji. Primamo turiste i izbjeglice. Budite bez brige. Ne treba vam viza. U Balkonskom carstvu caruje drugarstvo. Naše kuće su od čokolade, prozori od marmelade. Sami ćemo sebi kafu peći. Cijeli dan ništa pametno nećemo uraditi, niti reći. Neka drugi love lavove. Mi nismo robovi dnevno-aktualnog smisla. Mi smo slobodni, nostalgični zmajevi digitalnog doba. U našem svijetu informacija ne postoje loše vijesti. Žao mi je, danas ne emitujemo novosti iz ustaničkog Irana, krvavog Afganistana i globalnog Alarmistana. Danas nam je svima nedjelja, iako kalendar kaže da nije. Danas ne dozvoljavamo da nas teroriše ekonomija korisnog. Ništa nije tako važno. Ništa ne moramo obaviti baš danas. Balkonci svih zemalja, opustite se! Ko zna šta nas čeka sutra? Nećemo čitav život provesti na Balkonu. Sasvim sigurno. Da. Kada bude došao taj čas, bićemo s vama ili bez vas. Dole na ulici. Napolju. Realno. U stvarnome svijetu. Tamo gdje svaka sekunda jeste kapija za spas.Social bookmarks