Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »Holcicka82« je žensko
 • »Holcicka82« je autor ove teme

Postovi: 91

Datum registracije: 05.09.2002

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

1

Utorak, 17. Septembar 2002

Pojam " Dzihad" sta je to u stvari???

Zanimalo bi me,sta dzihad u stvari znaci??? Znam da je to u prevodu "sveti rat" protiv nevjernika...
Ali postoji jos neki siri pojam, a koji???
"Sve sto se pamti zaoboravi se, a sve sto se napise, ostaje da se pmati"

jenix

Početnik

(10)

Postovi: 42

Datum registracije: 17.09.2002

 • Poruku poslati

2

Utorak, 17. Septembar 2002

dzihad-borba i zalaganje na Allahovom putu

esselamu alejkum!!!

Dzihad - borba i zalaganje na Allahovom putu


Neke od muslimanskih skola ubrajaju u djelovanja i "napore na Bozijem putu" - Dzihad. Interpretacija pojma "Dzihad" nije jednostrana. Dzihad znaci, individualni napor da sa jedne strane, zivi kao "dobar musliman", a sa druge strane spremnost za "odbrambeni borbu", tj. spremnost sa oruzjem u ruci braniti islam ili islamsku drzavu ukoliko bude napadnuta i ugrozena njena sigurnost i sigurnost njenih gradjana. Ucesce nije individualna, vec kolektivna duznost. Dzihad ne moze pojedinac, grupa, organizacija - objaviti. Dzihad moze da objavi drzava. Za vrijeme trajanja dzihada ne smiju se ubijati zene i djeca i civili. Ne smije se napasti islamska drzava. Ne smije se pomagati drzavi koja je u sukobu sa islamskom drzavom. Dzihad znaci i borba protiv "samog sebe", protiv svih losih uticaja koje mogu covjeka "skrenuti" sa pravog puta.


What doesn't kill you, it makes you stronger!!!
;)

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

3

Utorak, 17. Septembar 2002

Citirano

"I kad bi ti pruzio svoju ruku prema meni da me ubijes,

ja ne bih pruzio svoju prema tebi da te ubijem,

jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova."

Kur'an V, 28

"I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpocinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu", Kur'an, sura II "Krava", ajet 190 (prevod Besima Korkuta).
Smatra se da se iz ovog sto devedesetog ajeta druge sure iznjedrio "sveti rat", "borba na Alahovom putu", "rat za vjeru", dzihad.
Prevod 190. ajeta druge sure ("El-Bekare") Dzemaluddina Causevica i hafiza Muhammeda Pandze (Zagreb 1969):
"Borite se na Bozijem putu protiv onih koji se bore protiv vas! Ne prelazite granice! Zaista Allah ne voli one koji prekoracuju granice (onoga sto je dozvoljeno)".
Medjutim, tumacenja i biljeske koje je pripremio Dzemaluddin Causevic vrlo su dramaticni, zanimljivi i informativni.
"Ovo je prvi ajet koji dopusta ratovanje. Sest ajeta se bavi ovim pitanjem i zavrsavaju se 195. ajetom. Ovim ajetom se naredjuje muslimanima da stupe u borbu s onima, koji ih napadnu. Iz ovoga jasno razabiremo da rata moze biti samo u slucaju odbrane i da je propisan bio zato sto su muke i patnje muslimana postale nepodnosljive", zapisao je Causevic.
U ratu se nije smjelo prekoraciti granice onog sto je dopusteno. "Borba koja sadrzi ove uvjete naziva se 'borba na Bozijem putu'", naveo je Causevic. U cijelom Kur'anu nema nijednog ajeta koji bi dopustio rat u cilju sirenja vjere. Ono sto se govori da Kur'an dopusta ratovanje radi sirenja vjere proizvoljna su pricanja neprijatelja islama. Iz ovoga je posve jasno da je islam neprijatelj ratovanja, a dopusta ga samo u krajnjoj nuzdi, kada muslimanima prijeti zivotna opasnost...
Dzihad je i dobar odnos oca prema porodici i zeni. Dzihad je i valjana supruga muzu i djeci.
Dzihad je i borba perom i umom protiv zla. Dzihad je i protiviti se i zlotvoru nepravedne vlasti i okrutnih vlastodrzaca. Dzihad je i otpor zlu u samom sebi!...
Dzihad je i u razmjeni dobara i novca biti castan i ispravan.
Dzihad je i ucenost i savladavanje znanja i osvajanje naucnosti i umnosti.
Dzihad nije samo ogoljeli poziv na sveti rat, vec je dobrodusnost i dobronamjernost kako u intimnosti i privatnosti braka i porodice tako i u spoljnoj politici i odbrani domovine.
Moze li i smije li, ima li pravo i duznost svaki uskogrudnik i zastranjivac, da pozove u sveti rat?! I baci narode i vjernike u krvoprolice i smrt, glad i zedj, bijedu i nevolje?!...
Islam je zaostao u nauci, tehnici, unapredjenju i osnazivanju (zajednice)! Prema podacima kojima raspolaze autor ovih redova poslije Prvog svjetskog rata sve islamske zemlje bile su, bas zbog toga, kolonizirane i zavojevane.
Nastalo je neopisivo naprezanje i neizrecivo izmozdavanje da se islamske zemlje oslobode osvajaca i da se osnaze, uzdignu i povrate sebi.
Islam je preveo klasicne autore starog vijeka i predao ih zapadnoj hemisferi; pospjesio humanizam i renesansu. I omogucio otkrice Amerike i stvaranje industrijske civilizacije. Potom urbanizma i posturbanizma i postindustrijske revolucije!...
Islamske zemlje zahtijevaju obratan proces. Zahtijevaju oslobadjanje od neokolonijalizma i slobodu za sebe i vjeru islam, za svoje drustvene procese i unapredjenja, napore i namjere.
U tom smislu dzihad je borba protiv nazadovanja i zaostajanja islamskih drzava i zemalja.
Mozda bi grubo mogli da istaknemo da je dzihad boljitak i, eto, progres u savremenom svijetu.
Na zapadnohemisferskoj strani planete - na naprednoj i zakonski sredjenoj, ustavno propisanoj i oblikovanoj, industrijski i proizvodno, trzisno i novcano krajnje uznapredovaloj - ko je procitao i prostudirao Kur'an, hadis i sunet (posebno medju filmskim radnicima)!? Ko medju njima zapravo zna: sta je islam i dzihad!?
Zapadnohemisferski i istocnohemisferski, judejskohriscanski i islamskoarapski svijet su, nazalost, protivstavljeni!...
I ublazimo Izrailj ("Bog vojuje") i dzihad ili "intifadu" ("sveti rat", "bitka za vjeru"), sklonimo zlonamjernike i zloslutnike, zlotvore i mrzisvijete, i posvetimo se dobrosusjedstvu i saradnji, drugarstvu i prijateljstvu, ako je ikako moguce!?...
Tu smo. Jedni prema drugima. Jedni pored drugih. Ali, nazalost, i jedni protiv drugih.


P.S. ovo je deo teksta koji je napisao Galib Omerbasic za Republiku -glasilo građanskog samooslobađanja protiv stihije straha, mržnje i nasilja a članke iy ovog glasila možete naći
ovde
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Birdum-Bardum

Zlatna sredina

(10)

 • »Birdum-Bardum« je muško
 • »Birdum-Bardum« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 18. Septembar 2002

Selam alejkum Boshnjaci. Ovaj prvi dio texta Sans-a je odlichan po meni. Ali ovaj chlanak kojeg je napisao Galib se vidi da je neiskusan u tome i da je ishitren i neoprezan. Prije svega nije Islam zaostao u nauci, tehnici, itd. vech muslimani.

A shto se tiche Dzihada ja bih to definisao kao borba protiv shejtana prokletog. Pa napadao on u vidu nekih nevjernika sa oruzjem, u vidu lijepe djevojke, u vidu novca, u vidu neke ideologije, u vidu nekog svojeg shvatanja i tumachenja vjere, itd. Dakle chovjek shto se rodi on je u Dzihadu i u njemu je do kraja zivota osim ako nedaj Boze ostane bez imana. Chovjek bez imana je u Islamu mrtav chovjek, zato on i nema dzihada. Zato se kod muslimana ne kaze kada neko preseli da je umro nego da je preselio. Jer on seli u neko drugo stanje ili oblik zivota. Imanski je i dalje ziv. A u Islamu se kaze za nekog da je umro kada ostane, da Allah sachuva, bez imana. Dakle Dzihad sluzi tome da bi se jedan musliman odrzao u zivotu, tj. da ochuva svoj iman. Eto toliko. Allahimanet.

Berani

Početnik

(10)

Postovi: 7

Datum registracije: 10.09.2002

 • Poruku poslati

5

Petak, 20. Septembar 2002

Dzihad

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Svjedocim da nema drugog Boga mimo Allaha i svjedocim da je Muhamed s.a.v.s njegov najodabraniji rob i poslanik koji je ikada krocio ovim dunjaluko.

Neka je salavat i selam na poslednjeg Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s na njegovu porodicu njegove ashabe(drugove) i na sve one koji su ga slijedili slijede i koji ce ga slijediti do sudnjega dana.

Dragi moj brate ti trazis da saznas sta je to uopste Dzihad Dzihad je Allah s.w.a. naredio vjernicima u svojoj poslednjoj knjizi Kur`an i kerimu da se bore na njegovom putu sa svojim imetcima i sa svoji zivotima znaci Allah nam naredju je da se borimo svojim imetcima i svojim zivotima na njegovom putu istine, kada se kaze borba imetcima znaci da svoj novac ulazes kao prvo za borbu sa oruzjem ako je potrbno ako nije onda da svoj novac ulazes za poducavanje o Islamu i td.
a kada se kaze borba sa zivotima onda se misli da covjek uzme Pusku i da ide u odbranu Muslimanskih zivota,imetaka,casti i zemlje Kaze Poslanik Muhamed s.a.w.s. Vjernici su kao jedno tijelo kada jedan dio tijela boli onda i drugi djelovi osjecaju bol .tako kada cujemo da je napadnut musliman uAfganistanu ili bilo gdje na drugom mjestu duznost nam je da ga branimo svojim imetcima i svojim dzivotima. Dzhad je znaci obaveza svakog muslimana naredjena od Gospodara svih svjetova kao sto je naredjen Namaz Post Zekjat Hadz Klanje kurbana kao sto vidim jedan brat je napisao da je dzihad isto borba protiv samog sebe jeste ali dzihad protiv samog sebe nikada nece prestati do sudnjega dana tako sufije smatraju da covjek prvo treba da pobijedi samog sebe to jeste da pobijedi svoju dusu pa tek onda da ide u Dzihad sa puskom e to nece moci nikada i onda se oni zatvaraju u Dzamije ili bilo gdje na drugom mjestu i onda se bore protiv sebe i tako po cijeli dan se vrtu i jopet nemogu da pobijede sami sebe dalje kada je rijec o Dzhadu moram kazati da je Dzihad za covjekovu dusu najtezi ibadet. Rekao je Ibn Tejmijje:PRVA OBAVEZA POSLIJE IMANA JE ODBIJANJE AGRESORA KOJI NAPADA VJERU I OVODUNJALUCKE STVARI. Uzviseni Allah kaze:ZAR SMATRATE, DA JE ONAJ KOJI NAPAJA HODOCASNIKE VODOM I KOJI VODI BRIGU O ODRZAVANJU CASNOG HRAMA RAVAN VRIJEDNOSTI ONIH, KOJI U ALLAHA I U ONAJ SVIJET VJERUJU I BORE SE NA ALLAHOVOM PUTU? NISU ONI JEDNAKI KOD ALLAHA . A ALLAH NECE UKAZATI NA PRAVI PUT ONIMA KOJI SAMI SEBI NEPRAVDU CINE (to jeste mnogobosci i grijesnici ) ima toga jos dosta ja sada nemam vremena moram prekinuti pa ako imas kakvo pitanje o ovome postavi pa cu pokusati da ti odgovorim konkretnije .

MOLIM ALLAHA DA VAS NAGRADI I DA NAM SE SMILUJE DA UJEDINI MUSLIMANE I DA HIM UCINI BORBU NA NJEGOVOM PUTU LAKOM KAO STO JE BILA LAKA ASHABIMA r.a.

Birdum-Bardum

Zlatna sredina

(10)

 • »Birdum-Bardum« je muško
 • »Birdum-Bardum« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

6

Petak, 20. Septembar 2002

Selam alejkum Boshnjaci. Brate dragi Berani ja bih te bratski zamolio da dobro prochitash textove koje drugi pishu pa tek onda dash odgovor ili ti svoje mishljene o tome. Dakle, zamolio bih te da vodish dijalog a ne da drzish dersove. I pazi se, bratski ti kazem, od mishljenja da si 100% u pravu. A shto se tiche toga shto si naveo u vezi sufijskog shvatanja dzihada, mogu rechi da si ti to pogreshno shvatio. Po sufijskom stavu Dzihad je od kad se rodi chovjek pa do smrti, a kad kazem Dzihad mislim na sve, i ustajanje na sabah, i post, i zekat, i hadzdz, i Dzihad (ovaj s pushkom), dakle i kad si u Dzihadu (malom) ti se ujedno borish i sa samim sobom (Veliki Dzihad). Dakle veliki Dzihad je non-stop, a mali Dzihad je po potrebi. Dakle Mumin je uvijek napadnut od strane shejtana prokletog u raznim vidovima, u vidu ljenosti, u vidu oholosti, u vidu novca, u vidu zena, itd. pa chak u vidu tenkova, pushaka, raketa, preko nevjernika. A protiv napada shejtanskih nam je obaveza se boriti. Nesmijemo se njemu prepustiti. To je Islamski, odnosno Sufijski stav.

A shto se tiche Dzihada u Afganistanu koji si pomenuo, ja chu samo rechi, da mi imamo Dzihad ovdje u pazaru protiv otkrivenih zena, kafana, droge. Pa onda imamo Dzihad u Priboju, pa onda imamo Dzihad u Novoj Varoshi, pa onda Dzihad u Beranama, Pljevljima, Prijepolju, itd. E sad zamisli mi svi odemo u Afganistan i ostavimo dzihad koji je tu pored nas da bismo otishli u drugi. Zato ja kazem ide se redom, ako mi imamo dzihad ovdje, ja nemogu tu napushtat a ich na drugo mjesto. Mada ja mislim da taj dzihad u afganistanu ili checheniji ili kashmiru, itd. mnogima koristi za izgovor i za prikazivanje sebe kao mudzahidima i borcima, samo da se nebi borili u kraju kojem su, jer su u tom kraju razvili biznis, pa ako bi dzihad vodili tu onda bi im bilo loshe za biznis, pa onda daj da govorimo za tamo daleke krajeve. Redom se ide, od kuche pa komshije, pa svojeg grada, i tako dalje, pa ako stignesh do Afganistana svaka ti chast. Eto toliko. Nemoj molim te samo neshto pogreshno shvatit. Allahimanet

Berani

Početnik

(10)

Postovi: 7

Datum registracije: 10.09.2002

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 23. Septembar 2002

Birdum-Bardum

U ime Allaha Milostivog Samilosnog !

Dragi moj brate Birdum-Bardum ja za sebe nisam rekao da sam 100% u pravu to je tvoje misljenje a sto se tice toga dzihada kojeg ti vodis u N.Pazaru ja to nebih svrstao u dzihad zbog toga sto kao prvo nemas nikakvu vlast nad tim golim Zenama kafanama i nad drogom da bi mogao da se boris protiv toga i ja bih to po mom misljenju nazvao opominjanje ljudi da se kane grijesenja i da cine dobra dijela ja se nazalost sada ne nalazim u Sandzaku i nebavim se nikakvim bisnisima kako ti to kazes a sto se tice Dzihada u drzavama koje si ti nabrojao tamo ljudi gube svoje zivote svoju djecu svoju cast i svoje imetke i ja mislim da je prece da se borimo protiv terorista koji su se okomili na Muslimane nego da se mi u Sandzaku borimo protiv golih zena kafana i protiv droge jer poznajuci stanje nase u Sandzaku mi zato nemamo nikakvih drugih mogucnosti vec da samo ljude pozivamo da se vrate vjeri Islamu i da ne cine grijeh naravno nama nije Fard ajn da idemo da se borimo u Palestini Afganistanu Ceceniji Kasmiru i td. kao sto je arapima fard ajn da idu i da se bore u Palestini protiv zidovskih terorista ZNACI NJIMA JE STROGA DUZNOST DA SE BORU U PALESTINI KAO STO JE BILA NAMA STROGA DUZNOST DA IDEMO U BOSNU I DA SE BORIMO PROTIV CETNICKIH I USTASKIH TERORISTA ALI NAZALOST MI SMO TO PRESPAVALI OSIM MALI BROJ BRACE TOLIKO ZA SADA :

Selam aleikum wr wb.

Birdum-Bardum

Zlatna sredina

(10)

 • »Birdum-Bardum« je muško
 • »Birdum-Bardum« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

8

Ponedjeljak, 23. Septembar 2002

Selam alejkum Boshnjaci. Pa dragi moj brate Berani, ja vidim da se ti oko vjere trudish kolko mozesh, ali ja mislim da ne shvatamo na isti nachin Dzihad. Za mene je Dzihad borba za ochuvanje imana. Dakle odbrana od shejtana prokletog. A u to spada i ovo pozivanje na dobro i odvrachanje od zla do momenta kad te napadnu neprijatelji oruzano. Kad te neprijatelji napadnu oruzano onda pochinje dzihad kakvim ja mislim da ga ti shvatash. A za mene je to mali dzihad. Dakle onaj koji ima pochetak i kraj. Pochetak je pochetak napada, a kraj je kraj napada. A kada se taj zavrshi onda se vrachamo opet ustaljenom Dzihadu koji do kraja zivota. I taj dzihad se zove veliki dzihad ili ti dzihad sa samim sobom. Jer u onoj mjeri kolko si ti dobar vjernik u toje mjeri a i vishe che Allah dz.s. dati da preko tebe dolazi dobro ljudima i uputa, tj. ti chesh biti sebeb da ljudi krenu pravim putem i da se poprave. Eto toliko. Allahimanet

mirza_030

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 19.10.2002

 • Poruku poslati

9

Subota, 19. Oktobar 2002

Dzihad

:] Selam
Na temu (veliki)"Dzihad" mogu da kazhem samo sledece.
"ELHAMDULILAH - pocelo je" :]
A sto se tice gospodina Berani-ja,dodacu samo nece to tako moj ti.
Birdum bardum- Takvi su za Dzihad potrebni.
al ne trebamo se izmedju sebe prepirat vec zajedno i polako.I upamtite ovu rijec i drzite se nje" T A U H I D"!!
E selamu alejkum
mirza_030 je dodao/la ovu sliku:
 • Sandzak3.gif

tauhid

Početnik

(10)

 • »tauhid« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 23.10.2002

Lokacija: Severna Rajna Westfalija

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 23. Oktobar 2002

DZIHAD+TAUHID!!!

Sellam alejkum braco.
Mozhda nije pravo mjesto i prava tema za moju poruku,ali ja se nadam da je od svih drugih najposjecenija tako da ce mnogo vas ovo vidjet i procitat.
Kao i sto sami vidite sve sto se oko nas dogadja je u stvari protiv nas.
A mi se pozivamo na neku toleranciju i bratstvo i jedinstvo.I mi smo ti koji uvek oprastamo i zatvaramo oci.Dushmane volimo, a svoji su losi zato sto su "DOSHLJACI".
Na primer: Jedan je brat prije tri cetiri dana na Forumu napisao da mu smetaju ti doshljaci i ucestali dersovi po okolnim Dzamijama,a sa vlahom jede i spava ! Taj isti ce mu i zhenu i sestru ujahat.
Bolje je tog doshljaka malo integrirat a ne ignorirat.
I slushajte ders bitcete bogatiji.
Ne mrzim nikog i nebih da stvorim mrzhnju, ali to vam je istina draga braco.
Vrijeme je za konacno ujedinjenje...
Ne zaboravite sta su nam radili...
U proteklih 10-godina nas je zaobislo,a dali ce zaobici nasu djecu ! !

Citirano

Bissmilahi Allahu Ekber
Mirza

tauhid

Početnik

(10)

 • »tauhid« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 23.10.2002

Lokacija: Severna Rajna Westfalija

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 23. Oktobar 2002

Na Kosovu...
I to su nam braca i komshije ha ?
tauhid je dodao/la ovu sliku:
 • ybc.jpg

Citirano

Bissmilahi Allahu Ekber
Mirza

tauhid

Početnik

(10)

 • »tauhid« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 23.10.2002

Lokacija: Severna Rajna Westfalija

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 23. Oktobar 2002

[list]
[/list]BOJITE SE OD ALLAHA DRAGA BRACO JER U ISTINU JE ON JEDINI KOJI MOZHE SVE !!!!

"MORE MI JE PRISHLO I PRICHALO MI JE KAKO JE VELIKO I SNAZHNO;KOLIKO ZHIVOTA U NJEMU ZHIVI I KAKO MOZHE GRADOVE I PLANINE DA POTOPI-
iSPRICHAH MU O ALLAHU DRAGOM-ONO SE OSJETILO TAKO MALIM" ! ! !

OTVORITE OCHI.
NEMA BRATA BEZ MUSLIMANA ! ! !

Citirano

Bissmilahi Allahu Ekber
Mirza

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 23. Oktobar 2002

Paznja

Skrecem paznju da poslednjih nekoliko priloga nema nikakve veze za zadatom temom !!!

Nekoliko priloga sa slikama koje su 'bez ukusa' a ne prilice ni temi ni ovom forumu je izbrisano!!!

Svako odstupanje od teme bit ce sankcionisano opomenom.

Citirano

Originalno od mirza_030:
Na temu (veliki)"Dzihad" mogu da kazhem samo sledece.
"ELHAMDULILAH - pocelo je"

Daj objasni molim te sta je "TO" pocelo, da svi znamo o cemu se radi. ?(
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Caligula

Početnik

(10)

Postovi: 26

Datum registracije: 31.10.2002

 • Poruku poslati

14

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

volio bih da primjetim, da rijec "sveti rat" veze nema sa islamom, nego potice iz historije kriscanstva. na primjr kada je krvi put vizantijski car pozvao za sveti krstaski rat protiv perzijanaca, kratko prije pojave islama na svetskoj bini. kasnije je onda bio sveti rat kriscana protiv muslimana u palestini pa onda spanaca u reconquisti protiv maura.
ali moguce je da su muslimani tada culi od njih to pa i oni voleli to da imaju:)
ignorancija nije bash svakad korisna

Birdum-Bardum

Zlatna sredina

(10)

 • »Birdum-Bardum« je muško
 • »Birdum-Bardum« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

Selam alejkum Boshnjaci. Pokushat chu objasnit kako se je to djesilo da ima vishe religija. Postoji samo jedan Bog. Dakle, postoji samo jedna Religija prava. E sada poshto sam ja Musliman onda ja sam stanovishta da je ta jedina prava religija Islam. Dakle Adem a.s., prvi chovjek na zemlji je bio Musliman i donio je pochetke jedne jedine Religije (Islam). Pa su onda njega slijedili. Onda nakon njegovog preseljenja na bolji svijet, ljudi pochinju polako mijenjat Religiju, neke stvari uvode nove neke izbacuju kako je njihovim interesima trebalo. Nakon toga Bog, Jedan Jedini, shalje sljedecheg Poslanika koji potvrdjuje ispravnost Ademovu a.s. i donosi josh malo vishe od jedne jedine Religije, i poziva ove koji su iskrivili Religiju da se vrate vjerovanju Adema a.s. i da slijede njega kao Bozijeg Poslanika koji tvrdi da je Adem a.s. ispravan i donosi josh nastavak Religije. Onda su neki povjerovali u njega a neki nisu htjeli iz oholosti, drzechi se religije one kakvu je sljedechi poslanik zatekao, jer je ono shto je govorio ovaj Poslanik poslije Adema a.s. bilo protiv njihovih interesa. Poslije njegovog preseljenja na bolji svijet opet se isto djeshava, itd. I tako su slati Poslanici stalno koji su potvrdjivali sve one Poslanike prije njega, i donosili josh od Religije, jedne jedine. Neki su ih slijedili neki nisu, i tako su ostajali pri svojoj religiji. Onda dolazi vrijeme kada dolaze Ibrahim a.s. (Abraham), Musa a.s. (Mojsije), Isa a.s. (Isus) i Posljednji Boziji Poslanik Muhammed a.s., Svi oni donose po jednu veliku knjigu, tj. Objavu od Boga Jednog Jedinog (prijethodni Poslanici su donosili Religiju ili usmjeno ili u vidu Suhufa (Zapisa)), i svaki je potvrdio ispravnost svih poslanika prije njega i donio josh dopunu, i napokon na kraju dolazi pechat svih Poslanika Muhammed a.s., sa njime je i zavsheno spushtanje Religije jedne jedine. E sada po nama oni koji su slijedili Musaa a.s. su kasnije iskrivili pravu Religiju i nisu htjeli da prihvate Isaa a.s., tj. da ga priznaju kao Bozijeg Poslanika. I odbili su sve pozive Isaa a.s. da se vrate ispravnoj Religiji Musaa a.s. i da prihvate sada i njega kao Bozijeg Poslanika i tako se vrate pravoj Religiji. Tako su (po Islamu) Jevreji zalutali. Nako preseljenja Isaa a.s. sljedbenici njegovi mijenjaju i ono shto je on donio i tako se djeshava da danas nema originalne Knjige koju je Isa Pejgamber a.s. donio, vech su to osakachene verzije, toga. Danas se u svijetu to naziva Biblija (Stari i Novi zavjet). Medjutim, ima masa verzija raznih Biblije. Kako je ko mijenjao, tako je izlazila nova verzija. Takodje se nemoze nachi original Jevrejske knjige Talmud. Tako su (po Islamu) Krishchani zalutali, odbivshi da prihvate poslednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda a.s. i Kur´an kao Svetu Knjigu i sve ono shto je Kur´an sa sobom donio. Jedina Knjiga koja je ostala u originalu i koja nije izmijenjena ni harf (slovo) jedan, jeste Kur´an. Jer je Kur´anom dolazak Religije Zavrshen. Kaze Allah dz.s. u Kur´anu: "Danas Sam vam vjeru vashu usavrshio i zadovoljan sam da vam vjera bude Islam". Dakle kompletna Religija jedna jedina od Jednog Jedinog Boga je spushtena i usavrshena dolaskom Muhammeda a.s. i dolaskom Kur´ana Chasnog. I to je jedina Sveta Knjiga koja je ostala u originalu i koja che takva ostati do Sudnjeg dana, jer je to Allah dz.s. obechao u samom Kur´anu, tj. Njegovom Uzvishenom govoru.

Dakle, u toku historije, chovjechanstva javljale su se razne dogme, onda razna krivljenja prave religije, iz tih krivljenja su se javile razne shkole i ideje i mishljenja o tome shta je to Istina, shta je to ovaj svijet, chovjek, Bog, itd. dakle javljali su se razni pravci gledanja i mishljenja. U jednom od tih perioda naravno javlja se i filozofija, itd.

Eto osjechao sam potrebu da ovo napishem, jer mozda neko nije znao stav Islamski po pitanju drugih religija i tako to. A i ovaj prijethodni post me je na to pokrenuo.

Dakle, ovo je Islamski stav i gledishte, to mogu sa sigurnoshchu da tvrdim. Ova tema je mnogo duza nego shto sam je ja predstavio ovdje, ali iz raznih razloga sam ja to skratio. :) Eto tako. Allahimanet

Caligula

Početnik

(10)

Postovi: 26

Datum registracije: 31.10.2002

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

sve ti to lijepo napisa, ali nigdje ne nadjo nesto u vezi teme "sveti rat" :D

shala slobodno ti pishi sta hoces, nemora da ima veze sa temom. ako administratoru ne smeta ne smeta ni meni :D
ignorancija nije bash svakad korisna

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

17

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

Pa da, jos kad bi prilog od B-B imao veze sa zadatom temom bilo bi mnogo bolje !!!
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

Pozdrav za sve članove i goste foruma, a posebno za one koji su uzeli učešća u ovoj diskusiji...

  Pratim s interesovanjem razvoj diskusije i ono što napisa Birdum-Bardum u poslednjem postu vidim kao logičan nastavak diskusije, ma koliko se vama činilo , na prvi pogled, da post nema veze sa sa zadatom temom i pređašnjim diskusijama...
  Caligula je postavio tezu da:

Citirano

"sveti rat" veze nema sa islamom, nego potice iz historije kriscanstva. na primjr kada je krvi put vizantijski car pozvao za sveti krstaski rat protiv perzijanaca, kratko prije pojave islama na svetskoj bini. kasnije je onda bio sveti rat kriscana protiv muslimana u palestini pa onda spanaca u reconquisti protiv maura.
ali moguce je da su muslimani tada culi od njih to pa i oni voleli to da imaju


Svoje neslaganje sa ovom tezom, naročito sa onim delom "kratko prije pojave Islama na svetskoj bini" Birdum-Bardum je izneo u svom postu, objašnjavajući da po Islamu, od pojave prvog čoveka i ujedno prvog poslanika Adema a.s. Islam postoji i traje...Zabluda je mnogih, čak i među onim koji sebe nazivaju pripadnicima Islama, da je Islam nastao pojavom Muhhameda a.s. i početkom njegove objave. Dakle, od svog postanka, čovek je upućen na put Islama, i s tog puta često skreće, a džihad nije ništa drugo nego vraćanje čoveka na put. Iako ni jednom nije pomenuo reči "sveti rat" ili "džihad" on je u ovom postu više rekao o njemu nego mnogi njegovi prethodnici...Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Caligula

Početnik

(10)

Postovi: 26

Datum registracije: 31.10.2002

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

dobro sans ja to vishe gledam naucno-historijski a ne vjerski. vjere pricaju svasta, kad bi covjek sve to vjerovao on nikad nebi poceo da se bavi naukom.

naucno-historijski Islam kao religija pocinje pojavom Muhameda.
ignorancija nije bash svakad korisna

Caligula

Početnik

(10)

Postovi: 26

Datum registracije: 31.10.2002

 • Poruku poslati

20

Četvrtak, 31. Oktobar 2002

uhh zamalo skrenuh sa teme :D , a naziv "sveti rat" se naucno-historijski ürvi put pojavljuje u kriscanskoj historiji a ne u islamskoj. ali sta ces kriscani su svakad bili majstori u tome da njihove zlocine ili greshke iz historije pripisuju muslimanima. znaci svaki negativan naziv u vezi religije dolazi iz kriscanske historije a pripisuje se muslimanima.
ignorancija nije bash svakad korisna

Social bookmarks