Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.701

Utorak, 22. Novembar 2011

Beograd blokira sporazum o objedinjavanju IZ u Srbiji: Inicijativa Turske pred krahom?
Srbijanski režim za muftiju Zukorlića traži sudbinu Husein-kapetana Gradaščevića

Iako ga je Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH prošlog vikenda jednoglasno prihvatio, sporazum o vraćanju duhovnog i institucionalnog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koji je inicirala Republika Turska, praktično je pred krahom, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz više izvora.

Beogradski ćorsokak

Tako, mada su to najavili pojedini turski mediji, reisu-l-ulema IZBiH dr. Mustafa ef. Cerić i predsjednik Dijaneta i turski reis šejh Mehmed Gormez u petak, 25. novembra, zasigurno neće potpisati sporazum. Cijeli proces u ćorsokak su doveli posljednji stavovi zvaničnog Beograda saopćeni ministru vanjskih poslova Turske Ahmetu Davutoluu (Davutoglu). On se, podsjetimo, 13. novembra susreo s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i svojim kolegom Vukom Jeremićem, koji će na uzvratni susret u Tursku tek krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg.

Kako je naš list nagovijestio, turska inicijativa zapela je na tri tačke.

Dva sporna pitanja su sjedište IZ u Srbiji i veza Zajednice sa Sarajevom. Ti problemi riješeni su tako što je Beograd prihvatio da centar objedinjene IZ bude u Novom Pazaru. Također, veza sa Sarajevom kao duhovnim centrom bila bi realizirana tako što bi reisu-l-ulema u Sarajevu izdavao muraselu (tur. - dekret; pismeno ovlaštenje) predsjedniku najvišeg tijela, Mešihata IZ u Srbiji, a nju bi potom potvrđivala Ankara.

No, Beograd i Ankara nikako ne uspijevaju riješiti "problem" muftije Muamera Zukorlića. Jer, njegov odlazak i iz Islamske zajednice i s javne scene uopće, vrh Srbije sada krajnje otvoreno traži. Želja da muftija Zukorlić bude uklonjen, naime, izražena je do te mjere da je Beograd u jednom trenutku kod Turaka insistirao da se on čak iseli iz Sandžaka i da život nastavi u Istanbulu! Muftiji Zukorliću praktično je bila namijenjena sudbina Husein-kapetana Gradaščevića, koji je "trajno ugošćen u Turskoj".

Pokazalo se, naime, da zvanični Beograd muftiju Zukorlića smatra "nacionalnim problemom". A problem je, navodno, njegova harizma i činjenica da je, navodno, predaleko otišla muftijina retorika u regrutiranju Bošnjaka Sandžaka protiv srbijanskog režima. Pogotovo jer Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koja je pod utjecajem Zukorlića, već otvara i svoja predstavništva u Crnjoj Gori, na Kosovu, u Makedoniji... Predstavništvo Sandžaka nedavno je otvoreno i u Švedskoj.

Tešku poziciju diplomatske inicijative Turske donekle je nakon posljednje posjete Beogradu nagovijestio i sam Davutolu, koji vodi cijelu operaciju. On je, moglo se primijetiti, davao suzdržane izjave, naglašavajući da je riječ o kompliciranim pregovorima.

- Razlike su duboke, ali radimo da budu prevaziđene - izjavio je Davutolu prošle sedmice.

Istovremeno, Ankara je donekle ublažila medijsku prezentaciju diplomatskih aktivnost, ali su pojačani kontakti s Beogradom, što sugerira činjenicu da sve ne ide tako glatko. Davutolu je to i priznao, kazavši da se "ne može očekivati rješenje preko noći".

Želja i odlučnost

Naši izvori tvrde da Turska i dalje "uporno želi privesti kraju objedinjavanje IZ", ali da joj to, jednostavno, ne polazi za rukom, jer želi da bude i vuk sit, a i ovce na broju, što u balkanskoj krčmi teško ide. Nakon što je, naime, prihvatio da se ubuduće ne kandidira za predsjednika Mešihata IZ i da ostane samo muftija sandžački, Zukorlić, očekivano, ne želi dati nove ustupke Beogradu. Pogotovo jer se iskristalizirao stav da vrhu Srbije više nije problem njegova pozicija, već on kao ličnost. Njegov stav dijeli i reis Cerić, a time, praktično, i Turska. U takvoj zakovanoj situaciji realizacija sporazuma nije moguća.

Analitičari procjenjuju da će se uspješnost realizacije sporazuma o objedinjavanju IZ u Srbiji lomiti na želji i odlučnosti Turske. To je i svojevrstan test širenja turskog utjecaja na Balkanu. Ako inicijativa prođe u Beogradu, vanjska politika Turske to može smatrati pobjedom. U suprotnom, to bi mogao biti ozbiljan poraz koji će dugoročno škoditi njenim interesima na ovim prostorima.

Turska BiH šalje poljupce, a Srbiji novce

Zbog odnosa prema Beogradu, među Bošnjacima se širi bojazan da Turska Bošnjake želi "za braću, a Srbiju za partnera". To donekle korespondira i s najnovijom analizom britanskog "The Economista" o širenju utjecaja Turske na Balkanu, prema kojoj "Turska BiH šalje poljupce, a Srbiji novce".

Beograd provodi ideje SANU-a

Nameće se stav da Beograd svojim posljednjim potezima u vezi sa sporazumom o IZ zapravo samo provodi politiku Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) i "oca nacije" Dobrice Ćosića. Novootkriveni Memorandum SANU-a 2, naime, upravo insistira na slabljenju utjecaja muftije Zukorlića u Sandžaku i predviđa niz mjera za to.


http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/66…red-krahom.html
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.702

Četvrtak, 24. Novembar 2011

„Kada je sadašnji Ustav IZ u BiH donet 1996. godine, država je bila tek izašla iz rata i nisu mogle da se predvide sve situacije koje valja normativno da se urede. Za razliku od svih prethodnika, reis-ul-ulema dr Mustafa Cerić je prvi reis kome ističe mandat, a još ne ispunjava uslove za penziju. Zato će komisija, verujem, predložiti da reis-ul-ulema može da se bira još jedan ili više mandata”, kazao je Dudić.

Izvor

Ovdje citamo argumentaciju "covjek jos ne ispunjava uslove za penziju i treba mu obezbjediti polozaj reisa do penzije"! Dakle, efendija Dudic nam objasnjava kako je promjena Ustava u interesu Mustafe ef. Cerica. Moze li efendija Dudic da nam objasni kakav je interes muslimana u tome da se Ustav mijenja i da se jednom covjeku dozivotno zacementira funkcija?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.703

Četvrtak, 24. Novembar 2011

Mozda je efendija Dudic trebao da ti objasni da je IZ napadnuta od strane velikosrbskih interesa koji su krseci sopstvene zakone i Ustav osnovali paralelnu IZ.Mozda efendija Dudic ovakvim izjavama hoce da iskida sve one koji se ubise od brige da li ce Ceric naci nacina da se opet kandiduje.
Ima jos cijela godina do novog izbora Reisa.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.704

Utorak, 03. Januar 2012

Zilkić: Zukorlić i ja treba da se povučemo

Reis ul ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije sa sedištem u Beogradu Adem Zilkić ocenio je da bi on i glavni muftija IZ Muamer Zukorlić trebalo da se povuku kako bi se otvorila vrata pomirenju.

"Smatramo da sedište IZ treba da bude u Beogradu, kao što je slučaj sa IZ Crne Gore, Turske i Makedonije - da je sedište njihovih zajednica u prestonici", kazao je Zilkić u intervjuu za beogradski "Blic".
Zilkić je ocenio da bi do ujedinjenja IZ trebalo da dođe po principu "preklapanja češlja u česalj", jer bi na taj način sve institucije bile inkorporirane jedna u drugu a da se pri tome ne ukida bilo koja.


"Krovna institucija bi bio Rijaset. Ovo je model prihvatljiv za Albance, Rome, Aškalije, Gorance, Turke i druge, kao i za Bošnjake koji podržavaju IZ Srbije", kazao je reis ul ulema.Muamer Zukorlić

Zilkić je rekao da nije uključen u proces pomirenja islamskih zajednica u kojem učestvuju osim beogradskih i turske vlasti i IZ BiH.
"IZ Srbije, a ni ja lično, nije uključena u proces pomirenja, tako da ne znam dokle se stiglo. Ono što želim da istaknem je da mi želimo i trebamo pomirenje, baš kao što od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator", kazao je Ziklić.


Prema njegovim rečima, predstavnici IZ uz pomoć Beograda i Ankare treba da odrede organizacioni okvir koji je mera njihovih potreba, jer, kako je ocenio, oni to najbolje osećaju i znaju.

"IZ Srbije je kroz istoriju uvek bila autonomna, prema tome Mustafa Cerić je poglavar IZ BiH a ne IZ Srbije. Ukoliko se inicjativom za pomirenje želi IZ Bošnjaka sasvim je u redu da Cerić postavlja muftije i verifikuje mandate. No kako je IZ Srbije nadnacionalna takva mogućnost se isključuje", kazao je Zilkić.

Zilkić je naveo da zbog podela ne može biti zadovoljan pozicijom IZ u Srbiji, ali da je Zejednica otvaranjem Fakulteta islamskih nauka u Beogardu sa Konsultativnim centrom u Novom Pazaru zaokružila institucionalnu postavku na obrazovnom polju, što, kako je dodao svakako čini zadovoljstvo vernicima kao i činjenica da uspešno rade medrese i obdaništa.

On je ocenio da je IZ vid saradnje sa državom podigla na visok nivo, dodavši da Zajednica nije zadovoljna pritanjem vraćanja vakufske imovnie.

Zilkić je kao veliki problem muslimana u Srbiji pored ekonomske krize i činjenice da oni žive u najnerazvijenijim delovima zemlje, naveo nedostatak verske infrastrukture, kao i kvalifikovanih kadrova. Prema njegovim rečima, za muslimane iz Sandžaka najveći problem su podele u svim segmentima života.http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija…-da-se-povucemo

Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

rootXTX

Učenik

(10)

 • »rootXTX« je muško

Postovi: 162

Datum registracije: 24.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.705

Srijeda, 04. Januar 2012

Cus lazhova, ovog Zilkicha, aii on ne prestaje s' svojim glupostima.
Da se povuku obojica i ako si ti nebitan hapo hapavi, pa da tvoja kompanija nastavi da unishti i ono malo shto je ostalo? :)

Barem je smijeshan, ako nishta drugo.
Zilkichu i pticama na grani je jasno da ti je velika zhelja da se iscupas kandzi prokletih, ali ti se ne da, evo da ti dam prijedlog:
- Pokaj se javno, jer se smatrash "javna lichnost"
- Trazhi halala koje si slago i ako che ako Bog da, ubrzo da skontaju ko si i shta si
- ... i povuci s' mjesta na kojem si i razgulji da te narod vishe ne gleda.

Blizu je pobjeda, istina sve vishe izlazi na vidjelo, a to se od muslimana trazhi, a rezultati su u Rukama Gospodara svih Svjetova!

P.S. Futo futni, u shta se uvali...


Esselamu Alejkum, bracho u Sandzaku, na Balkanu i shiroj Dijaspori, zhivi mi bili! :)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.706

Srijeda, 04. Januar 2012

Na zalost, sitacija se sve vise komplikuje umjesto da se rjesava. Fakat smo zasluzili sve ovo sto nam se desava. Ja sam sve sigurniji da dobar dio razloga za ovo treba traziti u cinjenici da su intelektualci zakazali.

Citam prije neki dan dr. Muhica koji kaze:
"Razmišljao sam se, pitao i zaključio. Da nije bilo Bošnjaka obućara, mi bi hodali bosi. Da nije bilo Bošnjaka graditelja, spavali bi pod šatorima. Da nije bilo vjeroučitelja, ne bi ni bilo Bošnjaka."

Tuzno je kada ovako govori jedna umna glava kao sto je dr.Muhic. Niti bi Bosnjaci hodali bosi da nije bilo nasih obucara, niti bi spavali u satorima da nije bilo Bosnjaka graditelja. A pogotovu ne bi nestalo Bosnjaka da nije bilo vjeroucitelja. Ja sam na primjer imao nekoliko vjeroucitelja. Najznacajniji medju njima je moj otac. Mada nema teoretsko znanje poput nekih drugih, njegova iskustva i pocetni koraci su mi najvise znacili. Sigurno je i sa vecinom vas kojima vjera nesto znaci slicno. I sada, pokusavam tu cinjenicu da dovedem u vezu sa ovim o cemu govori dr.Muhic. Kakve veze ima taj vjerski odgojni i obrazovni proces sa mojim bosnjastvom? Ono sto sam naucio od Safeta Bandzovica, od Mustafe imamovica, od rahmetli Alije Isakovica i drugih bosnjackih intelektualaca koji nisu bili vjeroucitelji je bilo neuporedivo znacajnije u formiranju tog bosnjackog identiteta od svega onoga sto sam cuo od vjeroucitelja. Pa zasto onda jedan intelektualac govori protiv intelektualaca? To je jos gore od sutnje. Tuzno. Jasno je da smo bili zrtve raznih dzelata, da smo stradali, da nas je sibalo i sa lijeva i sa desna. Pa ipak, za buducnost bilo kojeg naroda, pa i bosnjackog, viktimoloski diskurs, samozaljubljenost, a pogotovu falsifikovanje proslosti nije najsretnija osnova u kreiranju sopstvene kulture i identiteta. Najbolji los primjer i dokaz za to imamo u komsijama Srbima. Nedavno sam imao prilike na jednom dvodnevnom seminaru druziti se sa nekim univerzitetskim profesorima iz Sarajeva. Upitao sam ih, zasto intelektualci ne govore? Kaze mi jedan od njih: "Boje se!" Nevjerovatno! Nije intelktualac da bi ga zvali intelektualcem. Nije ulema da bi ih zvali ulemom. Zasto ne daju zekat na znanje. Koga ili cega se boje. Kako rece Mesa Selimovic, boj se ovna, boj se govna, kad cu zivjet. Meni je jasno da im je tesko. Pricao nam je jedan bosanskohercegovacki pisac kako su ga u Sarajevu maltene cafirom proglasili. Zasto? Covjek se ne ustrucava reci da Islamska zajednica nije nasa najznacajnija institucija. I odmah je stigmatiziran. Da dodam, nekoliko puta sam u zivotu sreo tog covjeka, prvi puta je to bilo na hadzu.

No, jedna lasta ne cini proljece. A ni dvije-tri.


ed je dodao/la ovu sliku:
 • bosnjak-intelektualac.jpg
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.707

Srijeda, 04. Januar 2012

Mislim da problem Bosnjaka ne mora da bude i problem Muslimana i u nekim slucajevima ne treba mijesat to dvoje.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.708

Četvrtak, 05. Januar 2012

Citirano

Orginalno od ed
Kakve veze ima taj vjerski odgojni i obrazovni proces sa mojim bosnjastvom?


Trebao si cuti Ivana Ivanovica prije par dana kako objasnjava sta znaci bosnjak bez islama i morala. Bas je poucan ders dao i bas prilici nasim bosnjacima na celu sa Ljajicem sa sprata i raznim Mujezinovicima i sl. iz pozadine koji su ga doveli.
Jesi ti prolupo Allah dz.s. ti se smilovao.

rootXTX

Učenik

(10)

 • »rootXTX« je muško

Postovi: 162

Datum registracije: 24.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.709

Četvrtak, 05. Januar 2012

@ed, ostav' ste ti dr. Muhicha, nisi ti dovoljno kompetentan da zborish o njegovim greshkama, ako je pogrijeshio to ne mora da znachi, da sve shto je uradio je propast i da se baci u vodu, kako ti na kraju posta reche: "jedna lasta ne chini proleche, a ni dve-tri...".

Vazda vi tako mudrujete, pa znate "trebalo bi se pomirit", "ne ide vishe ovako", "znate kako, krivi su drugi a i mi smo", sve u uvijenoj formi, i uvijek na kraju vasheg govora stoji, naravno otvorena kritika, koja vasha prsa to ne mogu da sakriju i udarate boksovima, naravno to nikog ni ne dotiche, al' se ipak trudite.

Tu nema shta da se filozofira, imamo Islamsku Zajednicu, imamo Muftiju (da ga Allah, dz.sh., sachuva, da ga pomogne u hajru sprechi u sherru), imamo efendije, imamo intelektualce, politichare, profesore, doktore, magistre, omladinu, masu ljudi, studente kako god... neki su dobri, naki su manje dobri u bukvalu sve che to bit' dobro InshAllah, Allah, dz.sh., nas je d'o razlichite pa samim tim i na razne nachine gledamo neke stvari, niko ne gleda isto, dzaba takvi smo mi insani.

E, hte ovo da kazhem, filozofiranja nema, imamo dvije Islamske Zajednice, jedna ispravna i ona druga vjeshtacka, koja je bazirana na batilju i na injatu, a sve shto je na batilju i na injatu, neminovna je propast, a to garantuje, Uzvisheni Gospodar!

Jedan primjet da navedem,
Kazhe, Uzvisheni Gospodar u Kur'anu:

„Ti u njoj nemoj nikada molitvu/namaz obaviti!“
u ovom ajetu je dokaz tome da je zabranjeno i haram klanjati u mesdžidu/džamiji koja je napravljena radi nanošenja shtete i izazivanja nereda medju vjernicima, ili dzamiji koja je napravljena na injatu.

Cijela, vjeshtachka tvorevina je bazirana na injatu, uz pomoch kaljavih neprijatelja muslimana, i sve shto rade, rade protiv, da bi na kraju, Zilkich rek'o:
,,Vrijeme je da se obojica povuchemo" (hejj toliko zla je nanio i ima smelosti da mirno kazhe da se obojica povuku).

Samo nek' mi neko kazhe, na ovom svijetu, postoji li igdje dvije Islamske zajednice? I to zajednice razdaljine u 100m?
Znachi, da nacrtam kome nije jasno, Islamska zajednica, pa 100m idesh pjeshke ili kolima, kako god, pa imash vjeshtacku tvorevinu "Rijaset", ili kako je neko zove Islamska Zajednica Srbije.
E draga moja bracho, to nema nidje, nema ni u Kini, ni Indoneziji, niti bilo gdje na ovom svijetu, al' nashle se nashe boshnje da budu fini, dobri i da se sprijetelju s' onima, koji ih sigurno bez i malo sumnje mrze ili zhele ono najgore.

Da, otvorili su (tvorevina "Rijaset") fakultet za Islamske studije, ali ovog puta napisashe u Beogradu, pa mi bi i merak da priznam, ene, ne napisashe Fakultet za Islamske studije u Beogradu, i ako to postoji i to legalni, FIS u centru grada.

Shta hochu da kazhem, a imam pravo da kazhem, d'o mi je tu slobodu, Allah, dz.sh., da, nema napretka injatdzijama, nema napretka mrziteljima, nema napretka IZDAJNICIMA, nema napretka onih koji se udruzhe s' krmcima protiv sopstvenog naroda, i tome slichno.

Draga moja bracho, jesam mnogo napis'o, mozhda i izgrijeshio, jesam vas umorio, onaj ko je chito chito, ko nije bolje za njega, zhelja mi je da nam bude dobro u Sandzaku, i na svim mjestima gdje se nalaze muslimani, ali sahi draga moja bracho, nema prijateljovanja s' onim koji ne zhele dobro muslimanima, ma ko to bio.

Ako sam pogrijeshio od mene je, ako sam pogodio to mi je od Milosti Allaha, dz.sh., Allah, Vam d'o svako dobro.

Jedan stih od pjesnika, el-Mu'arra el-Kanu':
„O vi što napraviste mesdžidud-dirar
Cicijaštvo njegovo je zaslužno ukora.
Da ste vi ti koji pozivate starome islamu
Bili bi ste od onih koji su u džamijama starim!“

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.710

Četvrtak, 05. Januar 2012

Citirano

Orginalno od rootXTX
Allah, dz.sh., nas je d'o razlichite pa samim tim i na razne nachine gledamo neke stvari, niko ne gleda isto, dzaba takvi smo mi insani.

Pravo u centar. Ja to pokusavam cijelo vrijeme da kazem. Neko te naziva izdajnikom, neko murtedom, neko kaze da si prolupo, neko kaze da mrzis ... a zapravo, covjek jednostavno pokusava da (p)ostane normalan.

Sto se tice mojih kompetencija da kritikujem dr.Muhica, naravno da sam kompetentan. Svako ko ima oci i zna tablicu sabiranja i mnozenja je kompetentan. Allah nam je dao to pravo i nikakva fetva nam to pravo ne moze oduzeti. Ono sto je zalosno u svemu ovome nije sto ti ljudi grijese. Svako grijesi. Zalosno je, zbog cega grijese. Profesor Muhic nije naivan, on odlicno zna sta je rekao i zbog cega je rekao. I bas je to ono sto mene cini tuznim. Narocito nakon citanja njegovog izvanrednog teksta Pcele i muhe.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.711

Petak, 06. Januar 2012

A, ko je po tebi Bosnjak kojega bi trebalo slijedit.Kritikujes Cerica,Zukorlica,Muhica nesto ne primjetih da u negativnom kontekstu pominjes Tihica,Ugljanina,Zilkica pa rekoh da te ne svrstavam u njihovo jato prije nego da te pitam.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.712

Petak, 06. Januar 2012

Ed je plaho zbudnjen. Bogami jeste.
我还记得

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.713

Petak, 06. Januar 2012

Citirano

Orginalno od golubardzija
A, ko je po tebi Bosnjak kojega bi trebalo slijedit.Kritikujes Cerica,Zukorlica,Muhica nesto ne primjetih da u negativnom kontekstu pominjes Tihica,Ugljanina,Zilkica pa rekoh da te ne svrstavam u njihovo jato prije nego da te pitam.

Boga ti, da te pitam, a sto bi ti mene svrstavao bilo gdje? Sto to meni nikako ne padne na pamet da tebe ili bilo koga ovdje na forumu svrstam negdje? Sta je koga briga je li ed prolupao ili je zbunjen. Koga od vas ja to ovdje pominjem. Ko je to od vas ovdje na ovom forumu predmet mojih komentara pa da da sebi za pravo da komentarise moju licnost? Sve sto sam rekao imate pravo kritikovati. Ali baviti se pitanjem jesam li ja zalutao, priolupao ili sam zbunjen, pa to je drskost. Dosta vise sa tim! Ja kazem da je muftija iznevjerio princip islamske zajednice da se ne mijesa u politiku i to dokazem, odgovaraju mi sa: ed je takav i takav. Ja kazem da je tuzno sto se akademik Muhic sluzi demagogijom i sto falsifikuje stvarnost, odgovaraju mi sa: ed je takav i takav. Pronadjite mi jedan jedini moj komentar u kojem sam se osvrnuo na bilo ciju licnost ovdje na forumu. Ako ste vi mirni od mog jezika i mojih ruku kojima pisem ovo, zasto vi meni uskracujete to pravo.Zasto me uznemiravate ovim ruznim kvalifikacijama. Ko vam je dao to pravo?

Ko je Bosnjak kojeg bi trebalo slijediti? Potpuno je nebitno koga ja i da li nekoga od pomenutih smatram slijedjenja vrijednim. Svako sebi sam treba da da odgovor na ovo pitanje. No, prije nego se pozabavite ovim pitanjem, najprije rascistite sa tim sta hocete u zivotu i sta za vas ima posebnu vrijednost u zivotu. Koju vrijednost u vasem zivotu imaju red,rad, disciplina, urednost, principi, zakoni, postenje, iskrenost, otvorenost, moral... Koliku vrijednost ima vjera, nacija, kultura, privreda... Posmatrajte sve na javnoj sceni. Analizirajte njihov rad. Ako smatrate korisnim ono sto rade, nagradite ih povjerenjem. Ako smatrate da ga ne zasluzuju, kaznite ih uskracivanjem istog. Zasto komplikujemo stvari kada ih je Allah dz.s dao jednostavnim. A ova primjedba da kritikujem ove iz Islamske zajednice, pa to je ocigledno. Ja zaista kritikujem ono sto rade i ne ustrucavam se da to javno kazem. Nedopustivo je da se reis i muftija bave politikom na ovaj nacin. To je poremecaj, to je krsenje principa i imace jako lose posljedice po cijelu zajednicu. Obicna je besmislica govoriti kako politicari ne rade svoj posao kako treba pa moraju oni da ga odradjuju. Misija vjerskih poglavara nije politicka djelatnost vec je odgoj i usmjeravanje vjernika u skladu sa vjerom. Misija Islamske zajednice je da odgaja ljude i sprema ih da preuzmu emanete. Sprema ih da se bave svim djelatnostima pa i politikom. Ali ne mogu se i oni sami baviti politikom. Zato sto politika podrazumijeva pluralizam a ni reis ni muftija niti bilo koji imam ne smiju sebi da dozvole da ulaze u politicku pluralisticku trku jer na taj nacin gube legitimite i srozavaju ugled pozicije koju zauzimaju. Direktna posljedica ovoga je podjela dzemata na njihove politicke pristalice i one koji to nisu. Ovo ima za posljedicu podjelu medju vjernicima koji vjeruju u istoga Boga. Onda vjernici jedni druge napadaju, vrijedjaju, omalozavaju, ugrozavaju ... i imaju tu nesrecu da sada vise ne postoji autoritet koji ce ih opomenuti, koji im nece dozvoliti da jedni na druge udare. Taj autoritet vise ne postoji jer je i sam postao dio jedne partije i nije vise iznad svih njih. Kako sada, kada vjerski autoritet ima svoju politicku partiju, njegove fetve prihvatiti kao jedno politicki neutralno rjesenje koje bazira na serijatskim izvorima a ne prihvatiti kao potporu svojim politickim ciljevima. Jeste li culi za sukob interesa?! Istina, nekada je nuzno da se vjerski autoritet pozabavi nekim politickim pitanjem, ali to je opravdano samo ako se postuju ovi principi.

Naravno, svaki gradjanin ima pravo da se bavi politikom. I hodze su gradjani. No, postujuci ove gore pomenute principe, svako onaj kojem je politika milija od mihraba treba fino da ostavi ahmediju pa u politicki boj. Ali posteno. Bez imuniteta kojeg mu daje odjeca. U tom slucaju, ne iskljucujem mogucnost da dobije i moj glas.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.714

Petak, 06. Januar 2012

Pa moras se nedje svrstat ili ti jos nedostaju Tito,Naser i Nehru al' kako ti rece kad nema kise dobar je i grad.
Od cijelog clanka dr.Muhica ti se ufatio za dva reda u kojima je Ferid metaforicki objasnio da su nasi Bosnjacki obucari, graditelji i vjeroucitelji ma kakvi da su nasi su.Mozda ima boljih obucara i neimara ali nisu nasi.I sta ako si dokazao da se Muftija bavi politikom.Topla voda.Vidis li sta se radi na lokalnom ekonomskom planu po Bosni i Sandzaku?Prodadose lopovi sve sto se moglo prodat.I kad nestade fabrika i lokala i njiva pocese da trguju nacionalnim interesima.I samo IZ dize glas protiv izdaje znas zasto samo IZ?Zato sto njoj mentori mladica i karadzica ne mogu da poture saopstenje i kazu ovo ces da procitas.Ubijedjen sam da je jos samo IZ kod Bosnjaka ostala neokrnjena od spoljasnih uticaja bilo srpskih ili hrvatskih.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.715

Subota, 07. Januar 2012

Citirano

Orginalno od golubardzija
Pa moras se nedje svrstat ...

Ne moram ja nigdje da se svrstam ali je ocigledno da moras ti negdje da me svrstas? Mnogo je lakse zalijepiti mi etiketu, proglasiti me zbunjenim, prolupalim, suljovcem, zilkicevcem, pripadnikom beogradskog bloka i slicne podlosti ... to ti je mnogo lakse nego da sebe zbunjujes cinjenicama.

Citirano

I samo IZ dize glas protiv izdaje

U Bosnjaka ima dovoljno politickih partija i politicara. I u BiH i u Sandzaku. Ako postoji izdaja ima ko ce da podigne glas protiv. Neka objasni u cemu je izdaja. Bosnjaci nisu glupi, ukapirace da je izdaja. IZ neka se vrati svojoj izvornoj misiji i neka politiku prepusti politicarima.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.716

Subota, 07. Januar 2012

Ti se slomi da mi pojasnis da Tadic nije izjavio da Srbija nece pristati da sjediste IZ bude u Novom Pazaru i da Srbija nece pristati da duhovni centar bude u Sarajevu.Nisi mi bio jasan.Tvrdis da ne pripadas nikome a branis Tadica a, napadas Cerica i Muhica i nisam te nidje svrstao nego sam pitao koga simpatises.
Nadji mi jedan moj post u kojem sam te nazvao kako ti rece "zbunjenim, prolupalim, suljovcem, zilkicevcem, pripadnikom beogradskog bloka i slicne podlosti".


http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44645
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1.717

Subota, 07. Januar 2012

Citirano

Orginalno od golubardzija
Ti se slomi da mi pojasnis da Tadic nije izjavio da Srbija nece pristati da sjediste IZ bude u Novom Pazaru i da Srbija nece pristati da duhovni centar bude u Sarajevu.Nisi mi bio jasan.

Ja se slomih da ti pojasnim kako zakon i principi vaze i za hodze i da oni nisu iznad zakona i principa. A o sjedistu IZ nece odlucivati Tadic vec ce odlucivati muslimani. Ali za takvu odluku kao i za sve druge bitne odluke treba obezbijediti normalne uslove. A normalno ce biti kada IZ bude imala ekvidistancu prema politickim partijama i kada se ne bude mijesala u posao politicara. Kada su bili na ovom kursu imali su moju podrsku i osudjivao sam svako mijesanje politacara u rad IZ-a. Sada kada je situacija obrnuta ne zelim da sutim.

Citirano

Orginalno od golubardzija
i nisam te nidje svrstao nego sam pitao koga simpatises.

Nisi me svrstao ali si se spremao da me svrstas:

Citirano

... nesto ne primjetih da u negativnom kontekstu pominjes Tihica,Ugljanina,Zilkica pa rekoh da te ne svrstavam u njihovo jato prije nego da te pitam.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.718

Subota, 07. Januar 2012

Citirano

Orginalno od ed
Ja se slomih da ti pojasnim kako zakon i principi vaze i za hodze i da oni nisu iznad zakona i principa. A o sjedistu IZ nece odlucivati Tadic vec ce odlucivati muslimani. Ali za takvu odluku kao i za sve druge bitne odluke treba obezbijediti normalne uslove. A normalno ce biti kada IZ bude imala ekvidistancu prema politickim partijama i kada se ne bude mijesala u posao politicara. Kada su bili na ovom kursu imali su moju podrsku i osudjivao sam svako mijesanje politacara u rad IZ-a. Sada kada je situacija obrnuta ne zelim da sutim.


Sta ti mislis ko si ti? Da nisi mozda novi halifa ili mehdi kojeg cekamo? Da nisi serijatski pravnik? Previse sebi dajes za pravo. Ti nisi nas imam, nisi nas ucitelj, nisi nas vodja. Tvoja prica je presipanje iz supljeg u prazno.
Mi imamo nase vodje i imame koje slusamo i koji rade za interese muslimana bosnjaka. Da imaju oni gresaka ali je zasad od njih mnogo veci hair nego ser. Tako gledamo jer sudimo o ljudima po principu napravednijeg Suda! Saberi plus i minus pa na kraj sta ostane. Ti bate samo vidis minuse ignorises pluseve.
Nemoj sutet al nemoj se butit ako drugi ne sute.

Sonar033

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 07.01.2012

 • Poruku poslati

1.719

Subota, 07. Januar 2012

Citirano

Orginalno od wow
Tako gledamo jer sudimo o ljudima po principu napravednijeg Suda!Jerhamukellah dragi brate mnogo volish da bogujesh.


rootXTX

Učenik

(10)

 • »rootXTX« je muško

Postovi: 162

Datum registracije: 24.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1.720

Nedjelja, 08. Januar 2012

I ja bi' se slozhio, da je @ed, prolupo'.
Ali on nije tema, vec je tema o miskinima, izdajnicima i muslimanima koji uporno pokushavaju da opstanu, uprskos finih (poput "@ed-a"), i onih javnih (poput, "SULJA I ZILJKICA"), ne znam ko su od ove kategorije shtetniji po svoj narod, ali, molim Allaha, dz.sh., da ustrajemo da ne dozvolimo da nam drugi kroje kapu, i da nam vlasnici Rasimovog i Suljovog mozga, kroje neshto shto je shtetno po nas.

Naravno, nechemo dozvoliti, dosta je bilo 20 god., njihovog negativnog djelovanja na ovim prostorima, pa da dozvolimo isto, nema vishe toga, umrlo je, sve to njihovo je tiho sumljivog karaktera, i sve je nekako nisko, a VELIKO jasno shta su uradili, shta rade i shta (nedo Allah) che uraditi.

Ja sam duzhan da pomognem, Islasmku Zajednicu (ne onu, vjestacku crnu zajednicu, koji je kreator onaj, koji itekako mrzi muslimane), u svakom polju:
- Znanjem (kol'ko tol'ko, uhar je, a najvishe je uhar kada je protiv izdajnika :) )
- Imetkom (uhar, kol'ko god da je u pitanju, sam nek' nam se Muftija vozi u dobra auta, nek pocrkaju dushmani)
- Svojim zhivotom (ovo shvatite kako god hocete, DA, svojim zhivotom, jedino shto nam je preostalo vrijedno na ovim prostorima je, IZuS i institucije vezane za nju, i svaki musliman je duzhan da je brani, onoliko koliko je u moguchnosti, pa makar to bila i pogibija na Allahovom putu! Mozhda che ovo nekima zvuchati chudno, ludo, nenormalno, ali chudni su putevi vjernika... "Neznalicama, licimjeraima, kjafirima, je nejasno")
- Cyber borbom (na svakom forumu, web portalu...)
- ... i svim sredstvima, koja moze spustiti na dno i ako je pri dnu, vjeshtacku tvorevinu, kreiranu od strane chetnika, |Rijaset"!

Eto, @ed, nemo' se shta naljutit, ti si se slozhio s' mnom, da nas je Allah, dz.sh., stvorio razlichito, i da istu stvar mozhemo gledati na razlichite nachine.
@ed, znash, mnogo je bitnije, vrijednije, ljepshe, da chovjek govori samo istinu, i da javno i tajno govori o stvarima koje su mu u prsima, a nikako na dvolichan nachin i u izuvijenoj formi, sve shto je u izuvijenoj formi, opasnije je od iskrenosti (ma kakva ta iskrenost bila, pogreshna ili istinita)...

p.S. (.)

Esselamu Alejkum, draga moja bracho! :)

2 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

2 Gostiju

Social bookmarks