Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

reja

Učenik

(10)

 • »reja« je muško
 • »reja« je zabranjen

Postovi: 150

Datum registracije: 28.02.2009

 • Poruku poslati

21

Srijeda, 03. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020

Sto se tice braka u sekularnim drzavama, tu se ulema razilazi. Oni koji to dozvoljavaju, a vecina ih je takvih, kazu da se sva prava druge, trece ili cetvrte zene mogu ostvariti medjusobnim ugovorom koji ce se uredno ovjeriti kod sudskih organa u mjestu u kojem zive.
Mislim da ovo nije pravno moguce, jer nemoguce je bilo kakvim ugovorima garantovati ona prava koja su protivzakonita, a po zakonu u sekularnim drzavama poligamija nije dozvoljena. To bi ti na neki nacin bilo isto kao da ugovorom kod advokata dva partnera u kradji potpisu da ce ravnomjerno dijeliti plijen posle svake kradje. Mislis li da je takav ugovor valjan pred zakonom? Naravno da ne izjednacavam kradju i visezenstvo, al se nadam da razumijes analogiju u ugovornom postupku koju pravim. Eventualno bi bilo moguce ukoliko zakonik ne bi tretirao poligamiju kao zabranjenu, a to u vecini sekularnih zemlja nije slucaj.

Za sve drugo je ed vec pruzio odgovor, i u vecini toga se slazem tako da nema potrebe nista da dodajem. A vec sam nekom napisao da je problem nevjerstva i bluda jedna sasvim druga tema koja ima vrlo malo dodirnih tacaka sa poligamijom, iako se potencira na tome konstantno. Moje je misljenje da je mudrost iza dozvole za visenzstvom mnogo humanija i veca od utoljenja necijih bludnih prohteva. Cak sam siguran da se blud i pozuda time ni ne rjesavaju.

Sto se tice predbracnih ugovora i visezenstva, to svakako ima smisla ali narocito u zemljama gdje je visezenstvo dozvoljeno. Nema smisla takvim ugovorom to ni dozvoljavati ni osporavati u zemlji gdje je to zakonski i pravno nedozvoljeno. Tako da na osnovu toga mozemo reci da i zene koje znaju za mogucnost visezenstva ne moraju visezenstva da se pribojavaju ako su udate u zemlji koja visezenstvo ne dozvoljava. A one koje su tamo gdje je visezenstvo dozvoljeno, onda imaju pravo predbracnim ugovorom da se zastite. Samim tim muz koji bi prihvatio taj ugovor ne bi mogao da ozeni drugu mimo njihove volje. Mada ja licno smatram da mimo njihove volje ne bi trebao da zeni drugu bez obzira na postojanje ili ne postojanje ugovora, pa makar to bilo formalno i dozvoljeno. Covjek moze bit formalno nevin za ucinjeno zlodjelo, kao recimo gazenje pjesaka koji prelazi na crveno, ali ga to zacijelo ne cini nevinim u sustini.. jer to vec zavisi od onoga sto samo on zna (kao recimo da li je stvarno htio da zgazi pjesaka), a to je ono sto se ponajvise pika.

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

22

Srijeda, 03. Juni 2009

ZA ed-a i za reju


Previse uporedjujes visezenstvo sa nekim drugim "zlocinima" :D . Visezenstvo nije nikakav zlocin, pa makar ga drzava zabranjivala. To je prije svega, a pored toga i sto covjek time sputava i svoje strasti, human cin. U Sandzaku je odnos zena i muskaraca 7:1 sa tendencijom uvecanja te razlike. Mogu da se slozim sa nekim primedbana da visezenstvo nije jedino resenje za sputavanje bluda, ali je najefikasnije i u vrhu ljestvice od svih nacina rjesavanja ovog problema. (ma na kraju krajeva i jedini nacin :D )

Sto se tice ugovora, itekako bi bio valjan. Naravno nigdje u ugovoru nebi stajalo "...Ja, taj i taj, ostavljam mojoj drugoj zeni...", vec bi se to formulisalo na adekvatan nacin. Ovdje je bitno da se druga supruga prvenstveno zastiti u pogedu nasljedstva, sva druga prava, koliko mi se cini nisu toliko sporna. Djeca naravno mogu, bez problema da nose ocevo prezime, i neznam sta tu moze jos da se doda.

Nase sestre i u neislamskim zemljama mogu da se zastite predbracnim ugovorom. Prilkom serijatskog sklapanja braka mogu da zahtjevaju da budu jedine supruge. Naravno, u sekularnoj drzavi ako supruznik prekrsi ovaj ugovor ne postoji sila koja ce to sprijeciti, ali je prekrsen serijatski propis i supruga ima pravo na razvod uz nadoknadu mehra, koji opet suprug moze svojom voljom da da ili neda. Dakle, ako suprug nije, najblaze receno bogobojazan, sve pada u vodu, ali ga zato ceka Sudnji Dan. Dunjalucki gledano, komplikovano ali ne i neostvarivo :D .

Sto se tice volje prve supruge, ne vidim kojoj je to zena na ovom dunajaluku sve jedno ako joj se covjek ozeni. Cak su i zene Bozijeg Poslanika s.a.w.s. bile ljubomorne jedna na drugu, pa ih je Allah dz.s. ajetom opominjao.

Sve je na Ulemi! Vrlo se malo zna o ovome i vrlo se malo prica o ovome i vrlo se malo pise ovome, a blud cveta li cveta i to pred nasim ocima, samo da nije nase, a ko zna...

Zenidba Muftije, halali ed, ali nije njegova licna stvar, kao i njegov cijeli zivot i njegovo ponasanje. On je nas Muftija, nas vodja, nase ogledalo i nas uzor. Neka skine ahmediju i ja licno necu ga vise nikad pomenuti nigdje, ni na ovom forumu ni bilo gdje. Sve dok mu je ahmedija na glavi hocu da se ponosim svojim vodjom!!!
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

23

Srijeda, 03. Juni 2009

Citirano

Cak su i zene Bozijeg Poslanika s.a.w.s. bile ljubomorne jedna na drugu, pa ih je Allah dz.s. ajetom opominjao.


opomenute nisu sto su jedna na drugu ljubomorne. ne govori olako o tim stvarima. Allah je ljubomoran, i muskarci i zene imaju pravo na ljubomoru. Aisha r.a. je Hafsi r.a. rekla da je vec na ovome svetu sigurno da ce njihovi ocevi u dzennet. A Poslanik a.s. je to Aishi rekao i naglasio da ne treba nikom govoriti, medjutim Aisha r.a. i Hafsa r.a su bile dobre drugarice, pa Aisha r.a. nije mogla da izdrzi a da ne aze Hafsi r.a. Drugi slucaj kada je opomena u pitanju nije samo ljubomora, vec delo koje je ucinjeno. Kako je Poslanik a.s. svakog dana obisao barem na kratko sve zene, prvo je cesto dolazio kod zejnepe r.a zato sto je imala med koji je bio jako ukusan. Aisha r.a. i Hafsa r.a. su se dogovorile da ce ga obe, pojedinacno pitati da li je jeo neku biljku koja inace zadise. Na taj nacin su htele da postignu da Poslanik a.s. pomisli da zbog meda ima neprijatan miris(sto nije tacno), pa se je zakleo da nece taj med vise nikad jesti. Zbog toga su bile opomenute. Sve su zene Poslanika a.s. bile ljubomorne, ali zbog same ljubomore ih Allah nije opominjao!

Citirano

U Sandzaku je odnos zena i muskaraca 7:1 sa tendencijom uvecanja te razlike


izvor? dokaz neki??

Citirano

Dakle, ako suprug nije, najblaze receno bogobojazan, sve pada u vodu


to jeste centralni problem. prolistaj malo fetwe i pitanja zena koje zive na zapadu i dileme oko njihovih muzeva. Vecinom je problem sto ti muzevi kada se ozene drugom ili skroz zapostave prvu, ili se nakon kratkog vremena
rastave od druge. Jedna pita sta ce, muz se vencao sa njom, a njegovoj familiji ni prvoj zeni nije rekao.. nakon njenih molbi da on treba javiti svojoj prvoj zeni o njihovom braku, kako bi mogla da ga vidja redovno kao i prva zena.. on njoj "dozvoli"! da sebi nadje drugoga.. jer nije to kako je on zamisljao, pa nek ona sebi nadje drugog, a do tad ce on dolaziti da je posecuje
:rolleyes:
zato ta ista ulema savetuje zenama da ne budu druge zene, jer su mnoge zene bile iskoristavane.
sad te druge zene trebaju iz jednog braka da idu u drugi, nadajuci se da nakon nekoliko meseci neizvesnosti da ce njihovi muzevi odluciti da ipak to jeste ono sto su zamisljali?? to resenje koje spominjes je dakle samo teorija..a praksa, kako i sami ucenjaci naglasavaju je skroz drugacija. Hoces li i problem droge resiti visezenstvom?? i kradje i td?? ne, problem bluda, kriminala i sl. je nedostatak morala.. a moral se ne postize ako siris atmosferu kao da je najveci problem citavog islamskog ummeta taj da treba muske strasti zadovoljiti. Na taj nacin samo dajes pravo onima koji ni ne pokusavaju da se kontrolisu.
Za vreme Poslanika a.s. udavate zene nikakve probleme nisu imale ponovo da se udaju. sta vise poznati su slucajevi da tek sto umre zeni covek, neko vec ima zelju da je zaprosi..ili zena vec razmislja o sledecem braku. Ili da trudnoj zeni preseli covek, a ona se vec sredjuje za sledeceg. Kada je neko pitao poslanika .a.s da li je to njoj dozvoljeno, odgovorio je potvrdno. A svi znamo sta bi 'nasi' za takvu rekli.
Kod nas je to drugacije, i mozes ti sad pricati koliko hoces da to muskarcima ne bi trebala da je prepreka, ali jeste... tako da se vec udavatim zenama cesto u braku prebacuje sto su udavate(kao da su nevinost na ulici izgubile), i vlada misljenje da ona treba biti zahvalna sto je uopste neko uzenio pa i treba sve trpeti. A kako je odgovoran nas narod, vec je unapred programirano da ce vise od 80% tih novih brakova puci..pa ce te devojke koje su trebale biti "zasticene" bluda zavrsiti tako sto ce ili ici od muza do muza kao druga zena, naravno morace da budu zahvalne sto im neko tako velikodusno prelazi preko toga jer je vec udavata. uzimati jedno od islama, a drugo ne je jako opasno.

dok se zakonom ne regulise visezenstvo, dok i zene svoja prava ne dobiju, kako prve, tako i druge..visezenstvo je samo mac sa dvije ostrice. Sa jedne strane je opasan za prvu, sa druge za drugu zenu.. i ispastace samo zene i deca. Jer nisu dovoljno zasticeni.
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

reja

Učenik

(10)

 • »reja« je muško
 • »reja« je zabranjen

Postovi: 150

Datum registracije: 28.02.2009

 • Poruku poslati

24

Srijeda, 03. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020

U Sandzaku je odnos zena i muskaraca 7:1 sa tendencijom uvecanja te razlike.


Oprosti ali posle ove izjave ne mogu da citam tvoj tekst dalje niti da te uzimam za ozbiljnog sagovornika. Ne zato sto iznosis stvari bez potvrde vec zato sto pokazujes da ne umijes kriticki da razmisljas. To je takva jedna 'buha' koju je neko neskolovan nedje provalio, i mogu da razumijem samo ljude koji nemaju zavrsenu ni osnovnu skolu da mogu u takvo sto da vjeruju. Samo malo proste matematike je dovoljno pa da se takvo sto demantuje. Zar stvarno mislis da u Pazaru zivi 105.000 zena i svega 15.000 muskaraca? Imas li ti pojma na sta bi to licilo?

Cisto za tvoju informaciju, pretpostavljam da je to nekom na um palo kad je vidio svjetsku statistiku da na 100 muskaraca zivi 107 zena (star podatak), te je to protumacio kao odnos 7:1. Iako je i to smijesno, to bar na neki nacin objasnjava porijeklo te besmislice, no ne opravdava ljude sa imalo skole da tu besmislicu dalje sire. A cuo sam to od stvarno dosta ljudi do sad, no vecinom su to bili ljudi bez skole.

Isto toliko ti je ozbiljna i ona prica o ugovoru, kao i o resavanju pozude i bluda, tj duhovnih problema u covjeka. Kamo srece da se te stvari mogu rijesiti na taj nacin, no vjeruj mi da su to dublji problemi i njima se mora malo temeljitije pristupiti.

A sto se tice poligamije, jos jednom ti kazem da se ona tretira na neki nacin kao zlocin jer je, podvlacim, zabranjena u sekularnim zemljama, te samim tim ne mozes ugovorom nikakvim zastit drugoj zeni ona prava koja ima prvovencana supruga. Ne radi se tu samo o ostavljanju imovine. No kad vidim opet onu statisticku omasku od 7:1 shvatam na koji nacin ti to moguce posmatras. Nema potrebe o ovome vise ni da se govori. Vec je rekao svako ono sto misli, a svaka dalja diskusija ce izgledati kao nametanje svojih stavova, a to je u 7:1 slucajeva najmanje sto zelim da cinim.

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

25

Srijeda, 03. Juni 2009

reja, hvala na pojasanjenju. Ne zivim u Sandzaku, pa nisam smela d tvrdim da nije tako..iako je prosto nemoguce. jedan od razloga je sto se i vise muskaraca na svetu radja.Odnos (viska) muskaraca : zena se mijenja zavisno od starosti. Ima dosta vise zena, ali u 50tim godinama..prosecno posle 55 se menja, pa umesto blagog viska muskaraca, ono bude malo vise zena. S obzirom da starijih zena ima vise, ono treba neko njih opskribiti. A posto se ovde o poligamiji govorilo kao o resenju tih problema viska zena, verovatno autor te izjave stoji iza toga da te zene kojih ima vise trebaju uzivati u bracnoj zajednici. I njih treba sacuvati naravno, pa tako da predlazem da se vratimo izvoru islama.. da se mehr placa unapred. I u samom Kuranu pise da se zeni ne oduzima mehr, sto znaci da vec u pocetku braka treba biti isplacen. Mogu se naci fetwe da zena nema nikakve obaveze prema muzu dok joj ne isplati mehr, jedino ako u ugovoru se ne dogovore (kao sto je kod nas slucaj) da se tek dobije u slucaju razvoda braka. Ali ako cemo zaista po Kuranu i sunnetu, onda ne samo delomicno. I posto neki smatraju da ne treba ni zakon drzave u kojoj se nalazimo gledati i mimo njega serijat sprovoditi, predlazem jednu vrlooo vrlo efikasnu metodu kako spreciti blud. Kamenovanje 8) Covek koji pocini blud nek bude kamenovan, to mozemo iza zastora ciniti, kao sto bi nekako i to za poligamiju "spakovali". Tu neku neudatu (jer ima visak njih) koja pocini to nedelo izbicevati.. i nakon maksimalno 10 kazni sigurna sam da ce se problem resiti. Uz to jos udavanje onih zena kojih ima vise.. tj. onih iznad 55.. onda smo svi zadovoljni, ne? Ko je ZA? :P ;)

ah da, i posto cemo skroz po Kuranu, devojke ne smiju da se udaju za muskarce koji su imali vanbracne intimne odnose(a ni obrnuto..samo ako smo iskreni, znamo koji spol se zabrane intimnog odnosa prije braka vise pridrzava). jer..


"Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene."
(Al-Nur: 26)

"Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima."(Al-Nur:3)

jer necemo biti kao jevreji, samo jedan deo da uzmemo, a drugi da odbacimo..

znamo da u slucaju kupoprodaje kupac mora platiti robu, i ima obavezu da je uzme.. a prodavac da mu preda vlastinstvo. Zamislimo da teramo samo kupca da plati robu..tacno je da on po zakonu to mora, ali je apsurdno zahtevati od njega to da cini, a istovremeno ne zahtevati od prodavaca da ispuni njegovu duznost.
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

reja

Učenik

(10)

 • »reja« je muško
 • »reja« je zabranjen

Postovi: 150

Datum registracije: 28.02.2009

 • Poruku poslati

26

Srijeda, 03. Juni 2009

E sto se tice bluda u pravu si thats me, i nek si to rekla. Serijat to resava kamenovanjem i propisanom kaznom a ne brakom. Necemo valjda reci covjeku da zeni svaku koju na tren pozeli? Na sta to lici? A to ne resava njegove bludne i pozudne ideje. Sasvim sigurno da ce resenje bit prije u kamenovanju nego u braku.

I lijepo si rekla o delimicnom prihvatanju serijata. Hoce da se preuzme po licnom nahodjenju samo ono sto odgovara, a cak ne spada ni u odredbe i propise vec samo dozvole, a opravavaju nepostovanje onih stvari koje spadaju cak i u moranje.

I poslednje, ponovicu ono sto sam vec rekao, poligamija je dozvoljena (pod odredjenim uslovima) iz mnogo vecih i dubljih razloga od resavanja necijih bludnickih pozuda. Jedan od tih razloga si i ti u postu navela. To je posebno bilo znacajno u vremenu u kojem je bilo dosta ratova, te je ostajalo i puno udovica. No, ovi sto pricaju ovdje o poligamiji govore iskljucivo o zadovoljenju niskih strasti, a to cak nema veze ni kad se govori o prvom braku, a kamoli o drugom, eventualno trecem. U brak se ne ulazi zbog zadovoljenja sexualnih pobuda, to je vrlo smijesna i niska percepcija i poimanje braka.

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

27

Četvrtak, 04. Juni 2009

SAMO ZA REJA

Da ista znas, znao bi da broj 7 u Islamu simbolicno predstavlja mnostvo, nesto sto je neka stvar u odnosu na drugu veca. Zar mislis da samo ti znas matematiku i da niko drugi ne moze na brzaka skontat da je odnos 7:1 bilo cega onoliko koliko si iznio o| ! Za sve ostalo i za sve ostale evo dokaza:http://webrzs.stat.gov.rs/axd/dokumenti/razno/MuZe08s.pdf
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

28

Četvrtak, 04. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020
Da ista znas, znao bi da broj 7 u Islamu simbolicno predstavlja mnostvo, nesto sto je neka stvar u odnosu na drugu veca. Zar mislis da samo ti znas matematiku i da niko drugi ne moze na brzaka skontat da je odnos 7:1 bilo cega onoliko koliko si iznio o| ! Za sve ostalo i za sve ostale evo dokaza:http://webrzs.stat.gov.rs/axd/dokumenti/razno/MuZe08s.pdf


reja, sram te bilo, kakav si ti musliman kad ne razmisljas u simbolici. Sanjine, u arapskom postoji jednina, dvojina i mnozina.. u najgorem slucaju na svakog muskarca dodje 1,7 zena.. zasto nisi koristio dvojinu? voli li Allah one koji preteruju :) ? ti si rekao na jednog muskarca dodje -eto, ako nisi mislio 7.. ipak "mnostvo" zena, a opet nije tacno. Jer na jednog ne dodju ni dvije zene. Bez ili sa simbolikom, tvoja izjava je netacna.

Hvala ti na linku, samo si potvrdio ono sto ti je vec receno. Pogledaj 11 stranicu i videces koliko ima zena i muskaraca u odnosu na godine. Tako ces primetiti da 2002 ( a i ranije) je vise mladih muskaraca! nego zena. Odnos se menja kod starije(iznad 55-60) populacije. 2017 se prognosticira da ce biti slicno. Samo tad ce te jos vise imati zena iznad 75 koje ce te, merhametli kao sto ste, uzimati verovatno kao druge zene?? jer kao razlog potrebe poligamije i jesi naveo visak zena. ;)

ps. ako malo dalje listas, videces da 2002 je bilo vise mladih neozenjenih muskaraca nego zena(opet se odnos menja iznad 60god). Ako mislis da je resenje da oni ozenjeni jos to malo mladih neudatih zena sto ima uzimaju kao druge zene.. i tako onim mladim neozenjenim ostaju samo udovice.. onda nek ti bude...
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

29

Četvrtak, 04. Juni 2009

Velicina je u tome da covjek prizna gresku!

Na brzaka sam napisao onaj odnos 7:1 misleci pri tom da na 100 muskaraca dodje 107 zena. A onda sam htio nevjesto da se izvucem. ZADOVOLJNI???

Ipak je resenje navedenih problema u poligamiji.
Znam licno, a znamo svi mi dobar broj djevojaka od 25-30 i preko 30 godina, casne, postene iz casnih porodica, a neudate.

Skoro mi je jedna od njih rekla da bi rado bila i treca, a jedan prijatelj mi je rekao da ima dvije cerke na udaju, niko ih ne trazi niti su ikad imale momke, a poznajem djevojke, ko lutkice lijepe, a cedne i postene. I kaze, taj moj prijatelj, radije bih da budu i cetvrte samo da ne ostanu neudate ili nedaj Boze odu u nemoral.
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

30

Četvrtak, 04. Juni 2009

a koliko znas u toj starosti/mladosti neozenjenih muskaraca? ili na njih mozda ne obracas toliku paznju ? :D ;)

greska je u tome da neko bludnika zeli nagraditi brakom za koji nema zakona koji ce ga naterati da bude pravedan. Covek koji je u stanju da prekrsi Allahov zakon za koji zna da bi ga po njemu cekala smrtna kazna, a u takvog coveka trebamo imati poverenja da ce zeni isplatiti mehr?? da ce prema zenama biti pravedan. come on.

selam
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

Islamm!

Učenik

(10)

 • »Islamm!« je žensko

Postovi: 56

Datum registracije: 23.05.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

31

Četvrtak, 04. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020
Zenidba Muftije, halali ed, ali nije njegova licna stvar, kao i njegov cijeli zivot i njegovo ponasanje. On je nas Muftija, nas vodja, nase ogledalo i nas uzor. Neka skine ahmediju i ja licno necu ga vise nikad pomenuti nigdje, ni na ovom forumu ni bilo gdje. Sve dok mu je ahmedija na glavi hocu da se ponosim svojim vodjom!!!


Svako ko išta vidi može se slobodno ponositi svojim vođom, mislim da je dovoljno uradio za svoj narod da bi se njime mogli ponositi, ukazati mu poštovanje i uputiti dovu Allahu, s.w.t., da ga nagradi i učvrsti. Žalosno je to, što neki ljudi koji nisu bili u stanju uraditi ništa korisno za svoj narod, i koji su se godinama hranili vakuvskim hljebom, danas se hoće predstaviti našim vođama, a nisu u stanju ni sebe i svoje porodice predvoditi, kamoli druge, da nas Allah, dž.š., sačuva takvih.


I još nešto, ne mora da znači da će se čovjek odlučiti na višeženstvo samo radi suzbijanja bluda, jer to se može sprečiti i na drugi način, Allah, dž.š., onima koji nemaju mogućnost da stupe u brak preporučuje da poste, kako bi sustegli svoje strasti. Neki ljudi pristaju na poligamiju zato što žele da imaju veliko potomstvo, a to sve ne može jedna žena izroditi, Poslanik, s.a.w.s., kaže: " Razmnožavajte se, jer ću se ja na Sudnjem danu ponositi vašim brojem (potomstvom)."
"Moj Allahu, Gospodaru, u Tebi je radost svaka, neka rijeke din Islama teku širom mog Sandžaka!"

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

32

Četvrtak, 04. Juni 2009

jedna zena moze bez problema roditi 5-6-7 dece. I ranije su to zene mogle kada nisu imale pola uslova kao ove danas, pa mogu i ove danasnje. ako nekome 7 dece nije dovoljno..i ako ima dovoljno para pored njih sto ce izdrzavati i skolovati, jos jednu zenu i decu sa njom da izdrzava.. onda treba o tome razmisliti. Nisam ni znala da su u Sandzaku toliko pozeljna deca. :)

a poligamiju kao takvu niko nije kritikovao. Muskarac i da zeli jos jednu zenu zbog njene lepote, to je uredu. Problem je u zakonu. Allah nam je poklonio serijat da bi se osigurala pravda. Nekom dozvoliti da se zeni bez obzira na sve, je kao da nekom das pistolj u ruke. On moze to koristiti u dobre svrhe i vrlo odgvorno. Ali moze i ranjavati sve oko sebe. Onaj koji je pre toga nozem ranjavao druge osobe, vrlo verovatno ce biti "odgovoran" kada mu se poda pistolj;). Allahova je odluka i mudrost da njegovi zakoni stite svakoga, i da ako ima potrebe, ti zakoni se sprovode i silom. A neki danas misle da nema potrebe za tim zakonom(ipak ja mislim da Allah bolje zna, nego sto neki od nas mogu da procene), vec treba to prepustiti samovolji muskaraca, koji ocigledno nisu u stanju da kontrolisu svoje strasti[SIZE=1]( a kako sam shvatila pokretaca teme, to ozenjeni masovno praktikuju..pa im iz tog razloga i treba legalizovat )[/SIZE] kada je u pitanju tako velik greh? Na ovom svetu se za isti kaznjava ozenjeni/udata, znamo, kamenovanjem..ko na ovom svetu ne bude kaznjen, na drugom je kazna da bludnik/bludnica pije gnoj koji potice iz polnih organa drugih bludnika. Izvinjavam se na opisu, znam da je gadno..ali trebamo se podsetiti o kkvom velikom grehu je rec. A mi sada treba da nagradjujemo te koji ga cine, i reklamiramo "resenje" za njih?? pa zbilja i jeste resenje.. isto kao sto bi ljubavnici slao poklone etc i bezao od prve zene kad mu ona smeta, tako moze i kod druge bezat.. a kada mu ona dosadi, moze se nje resiti isto kao i ljubavnice. Samo sto u novom resenju ima jednu prednost, ne mora kriti od svoje zene.. sigurno sam da je ovo jedno vrlo pozitivno resenje za te masovne bludnike.

Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. (An-nisa:34)

to sto muz ima prednost, uslovljeno je time da on nju izdrzava. On dobija pravo, zato sto nesto radi. Allah u ovome ajetu navodi prvo zenino pravo, duznost muskarca..a onda nastavak "a cestite zene". I to objasnjava "zbog toga" su cestite zene poslusne. Zato ucenjaci smatraju da zena nema obaveze prema muzu, iako su u braku dok joj on ne isplati mehr. Jedino ako se toga prava ona odrekne i slozi sa time da mehr bude isplacen u slucaju razvoda braka.
Vecina muslimana ne ispunjava obaveze prema prvoj zeni, a hoce i drugu..a od prve bi ocekivali da se sa tim slozi. Nisu ni nase zene 100% kakve bi trebale biti, da se razumemo.. ali se ovde radi o tako ogromnoj odgovornosti. ovde su porodice u pitanju, zene i deca.. kakve su to traume za decu..i prve i druge zene, ako mangupu padne napamet da nije to sto je on zamisljao.

Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

33

Petak, 05. Juni 2009

Citirano

Orginalno od °thats_me°
Zato ucenjaci smatraju da zena nema obaveze prema muzu, iako su u braku dok joj on ne isplati mehr. Jedino ako se toga prava ona odrekne i slozi sa time da mehr bude isplacen u slucaju razvoda braka.


Ovo prvi put cujem. U serijatskom braku, prilikom serijatskog vjencavanja utvrdjuju se dva mehra, mehri muedzel i mehri mu'adzel. Jedan se isplacuje odmah prije vjencanja i obicno je u obliku nekog nakita, a drugi se isplacuje u slucaju razvoda samo ukoliko je muz krivac za taj razvod.

Zena u Islamu ima veca prava nego u bilo kom drugom obicajnom, obligacionom ili vjerskom pravu, ali kada je muz u pitanju u hadisu kudsiji se kaze, da je Allah dz.s. htio da se sedzda cini nekom drugom osim Njemu, naredio bi da zena cini sedzdu svom muzu.

I kad smo vec kod razvoda jos jedan detalj u vezi visezenstva. U hadisu se kaze, ukoliko se muz ozeni drugom zenom, a prva ga supruga ostavi zbog toga, nece osjetiti miris dzenetski i ako se on prostire tako dalek i tako daleko. (hadis je, naravno preprican, provjeren i vjerodostojan)
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

34

Petak, 05. Juni 2009

Citirano

Ovo prvi put cujem. U serijatskom braku, prilikom serijatskog vjencavanja utvrdjuju se dva mehra, mehri muedzel i mehri mu'adzel. Jedan se isplacuje odmah prije vjencanja i obicno je u obliku nekog nakita, a drugi se isplacuje u slucaju razvoda samo ukoliko je muz krivac za taj razvod.


ovo je postao obicaj. Po pravilu se citav mehr isplacuje, kao sto je i Poslanik a.s. i ashabi r.a. sto su radili. Problem u arapskim zemljama jeste da muskarci ne mogu da se ozene kad zele upravo taj, sto zene traze visok mehr da se isplati. To sto se podijelilo na dva mehra je samo olaksanje za muskarca, da ne mora sve odjednom platiti.

I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte.(AN-nisa:4)

jeli sa prijatnoscu da uzivate u nakitu :) ?


O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, [u]s namjerom da nešto od onoga što ste im darovali prisvojite[/u], osim ako budu očito zgriješile. S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.

Ako hoćete da jednu ženu pustite, a drugom se oženite, i jednoj od njih ste [u]dali[/u] mnogo blaga, ne oduzimajte ništa od toga. Zar da joj to nasilno oduzmete, čineći očigledan grijeh?
Kako biste mogli i oduzeti to kada ste jedno s drugim živjeli i kada su one od vas čvrstu obavezu uzele.
(An-nisa:19-21)

zar bi muskarci poteskocu pricinjavali zenama sa kojima su u brak, samo da bi njihov nakit preuzeli ? nisam znala da je nakit tako drag muskarcima :D

u zadnjem ajetu pise ako zele muskarci drugom da se ozene, a jednu da puste..znaci jos se nisu od nje razveli...ali o blagu koji je zenama darovan se prica u proslosti. To je vec dato. Fetwu cu ti kada budem imala vremena naci da zena nema obavezu prema muzu. Naravno to za nase zene ne vazi, jer prilikom sklapanja braka one su na to pristale da im se glavni mehr isplati u slucaju razvoda. Ali se i u ajetu vidi da obaveza zene prema muzu rezultira iz toga da prvo muz njena prava ispostuje ;)

Citirano


Zena u Islamu ima veca prava nego u bilo kom drugom obicajnom, obligacionom ili vjerskom pravu, ali kada je muz u pitanju u hadisu kudsiji se kaze, da je Allah dz.s. htio da se sedzda cini nekom drugom osim Njemu, naredio bi da zena cini sedzdu svom muzu.
postoji jos jedan fin hadis kojeg prenosi Aisha r.a. Zena da zna koliko prava nad njom ima njen muz, ona bi svojim licem prasinu sa njegovih cipela brisala. Pa?? ima isto i hadis da je ashab r.a. rekao nesto kao "eh kad bi zene samo znale njiihova prava kod nas, mi ni sad ne ne mozemo sa njima da izadjemo na kraj, a kako bi tek kad bi one znale". Poslanik a.s. je bio mudar, naravno kao niko.. zenama je naglasavao prava muskaraca, a muskarcima prava zena.
Muskarac je jedan stepen ispred zene, zato sto ispunjava njeno pravo. U kuranu takodje stoji da zena ima prava koliko i duznosti. Kako je Allah samo pravedan. Muz ima vise obaveza, pa naravno i vise prava. Hvala dragom Allahu na tome.
Ali iako zena ima manje prava (kada je kolicina u pitanju), to nikako ne znaci da su njena prava manje vredna ili da nije opasno kada se ne ispostuju! naprotiv,
Kuran sam naglasava da muz dobija svoje pravo kada ispuni svoju obavezu. Prvo je navedena njegova obaveza, a njeno pravo..pa posle njena obaveza, a njegovo pravo. Poznat je slucaj da je neki covek obecao zeni neku kucu kada se vencaju. On joj je kupio drugu, iste ili slicne vrednosti..ali je ona htela tu. Otisla je kod 3 halife Omera r.a. i pitali su ga o slucaju. Halifa je naredio coveku da kupi zeni kucu koju joj je obecao jer je to njeno pravo! U nasim krajevima nit su zene uvekkakve bi trebale biti, niti muskarci..ali naglasavam, iako muskarci imaju u mnostvu vise prava, ali ta njihova prava nisu vaznija..i za njih se ne odgovara manje. Pa budimo islamsku svest ako hocemo da resimo problem nemorala, ili ako nam je bitno da ignoreisemo zakon drzave u kojoj zivimo, pa mozemo mi bicovanjem i kamenovanjem doci puno efikasnije do morala
:) predpostavljam da oni koji su zagovarali i zagovaraju poligamiju, oni zahtevaju i ocekuju da se prve zene sa tim pomire..i ne zale se zakonu zbog toga, jer treba im islam biti vazniji. Tako verovatno, ti ljudi za koje mislite da su iako bludnice zasluzili Allahovo pravo poligamiju..verovatno ce oni ispostovati kazne i nece prijavljivati policiji?? :]

Citirano

I kad smo vec kod razvoda jos jedan detalj u vezi visezenstva. U hadisu se kaze, ukoliko se muz ozeni drugom zenom, a prva ga supruga ostavi zbog toga, nece osjetiti miris dzenetski i ako se on prostire tako dalek i tako daleko. (hadis je, naravno preprican, provjeren i vjerodostojan)


zena nece osetiti miris ako bez razloga trazi razvod braka. Ne pise nigde uvezi poligamije. Proveri ako mi ne verujes ;) tcno je da neki ucenjaci smatraju da poligamija nije validan razlog, jer je to pravo muskarca. Ali isto tako neki ucenjaci, znam za hanefijske, za druge nisam sigurna, kazu da zeni nije grijeh ako oseca gadost od muza jer spava sa drugom zenom, i da je taj razlog sasvim validan.
Eh sad, pitanje je sta je to razvod bez razloga?? znamo za slucaj kada je zena od Sabita ibn Kajsa r.a. trazila razvod.

Also, a woman came to the Prophet Muhammad seeking the dissolution of her marriage, she told the Prophet that she did not have any complaints against her husband's character or manners. Her only problem was that she honestly did not like him to the extent of not being able to live with him any longer. The Prophet asked her: "Would you give him his garden (the marriage gift he had given her) back?" she said: "Yes". The Prophet then instructed the man to take back his garden and accept the dissolution of the marriage (Bukhari).

:)

a veorvatno znas za jos jedan slucaj kada se zena od coveka razvela jer ga nije volela. Covek je placuci za njom isao da mu se ona vrati. kada je Poslanik a.s.s to video, otisao je kod nje i pitao je da li ce mu se vratiti. Ona je rekla da hoce ako je to naredjenje od Poslanika a.s. ali da nece ako je njen izbor. Poslanik a.s. joj je rekao da joj nije naredjenje. nije ni jednoj od ovih zena prijetio da nece osecati miris dzeneta. :)
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

35

Petak, 05. Juni 2009

Thats_me , sadam pogledao tvoj profil i vidio sam u tvom hobiju "svasta po nesto, a najvise Islam". Mogu samo da ti kazem, neka ti Allah dz.s. podari sto vise znanja i ljubavi prema Islamu!

Ja sam ti nekako uvijek u skripcu sa vremenom, zato su mi i postovi uvijek kratki, ali osjecam jaku potrebu da po nesto napisem ovdje i ovaj forum i ove diskusije na njemu izgledaju mi zdravo, ali da znas da kada je rijec o Islamu ne iznosim nista napamet. Ja nisam islamolog, ali se druzim sa ulemom, ali bas sa ulemom, od Pazara, preko Sarajeva, pa sve do Istabnbula. Nagovarao sam neke od tih mojih autoriteta da se ukljuce u ovim diskusijama, na ovom forumu, jer o Islamu govorit bez dokaza i ono rekla-kazala, ili cuo/la sam, je vrlo opasno. Ti si, koliko vidim puna znanja. Samo naprijed, ali vodi racuna koju literaturu citas i ko ti je vjerski auutoritet.
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

36

Petak, 05. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020
Thats_me , sadam pogledao tvoj profil i vidio sam u tvom hobiju "svasta po nesto, a najvise Islam". Mogu samo da ti kazem, neka ti Allah dz.s. podari sto vise znanja i ljubavi prema Islamu!
amin, i tebe. Hvala ti mnogo na lijepim zeljama.
Nema potrebe iko da dolazi, jer svi mi ovde gubimo samo vreme. Malo i svesno provociram kada je kamenovanje u pitanju :D ali zaista ne mislim zlonamerno, vec samo zelim da ukazem na moguci dupli standard kad su Allahovi zakoni u pitanju, i da se trebamo toga klonuti. Da stvarno ima potrebe za poligamijom u Sandzaku, onda bi stvar izgledala drugacije. Ali kako vidimo po statistikama, ima vise neozenjenih nego udatih mladih, onda ocigledno nije problem u tome. Problem je sto su i jedni i drugi verovatno previse probirljivi. Ali taj problem se nece resiti poligamijom. Ako se desi da neko uzme i drugu, i trecu zenu u Pazaru..necu nista reci protiv toga a i ne mogu, vec cu se samo nadati da ce svi odgovorno postupati. Verovatno ima i hajra u tome, ali je smatram opasno da reklamiramo, jer nema potrebe i pravi problem kojeg imamo gubimo iz vida.. umesto da se trudimo da vratimo narod u islam, da one koji bludnice odvratimo od toga..mi trebamo im dati opravdanje za to?? i nagraditi ih??
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

37

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020


Ovo prvi put cujem. U serijatskom braku, prilikom serijatskog vjencavanja utvrdjuju se dva mehra, mehri muedzel i mehri mu'adzel. Jedan se isplacuje odmah prije vjencanja i obicno je u obliku nekog nakita, a drugi se isplacuje u slucaju razvoda samo ukoliko je muz krivac za taj razvod.
rekla sam da cu inshAllah naci barem jednu fetwu o mehru, i evo da ispunim rijec.“Mahr is a wife's right, which becomes binding upon the husband once the marriage is contracted. It is fully payable after the consummation of marriage but if divorce occurs before the consummation of marriage then half of the Mahr is required to be paid unless the wife or her guardians waive it. Allah says: “And give unto the women, (whom ye marry) free gift of their marriage portions…” (An-Nisa’: 4)

...

People often make part of mahr advanced (mu`ajjal) and part of it deferred (mu'akkhar or mu'ajjal). The advanced mahr should be paid at the time of Nikah while the postponed should be paid later. The wife has a right to demand it from her husband; it’s her right. A wife should also not feel threatened that her husband may leave her if he pays her all her mahr. All these notions belong to various cultures but they have nothing to do with the Shari`ah

...

It is haram to enjoy relations with a wife and then deny her the mahr [u]when she demands[/u].

za vise informacija klikni ovde

fetwu da zena nema obaveze prema muzu dok joj ne isplati mehr nisam vise nasla, a iskreno nisam puno ni trazila jer nemam vremena. ali kada naidjem, inshAllah necu zaboravit temu.selam
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

 • »sanjin-020« je autor ove teme

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

38

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

Citirano

Orginalno od °thats_me°

“Mahr is a wife's right, which becomes binding upon the husband once the marriage is contracted. It is fully payable after the consummation of marriage but if divorce occurs before the consummation of marriage then half of the Mahr is required to be paid unless the wife or her guardians waive it. Allah says: “And give unto the women, (whom ye marry) free gift of their marriage portions…” (An-Nisa’: 4)

...

People often make part of mahr advanced (mu`ajjal) and part of it deferred (mu'akkhar or mu'ajjal). The advanced mahr should be paid at the time of Nikah while the postponed should be paid later. The wife has a right to demand it from her husband; it’s her right. A wife should also not feel threatened that her husband may leave her if he pays her all her mahr. All these notions belong to various cultures but they have nothing to do with the Shari`ah

...

It is haram to enjoy relations with a wife and then deny her the mahr [u]when she demands[/u].

fetwu da zena nema obaveze prema muzu dok joj ne isplati mehr nisam vise nasla, a iskreno nisam puno ni trazila jer nemam vremena. ali kada naidjem, inshAllah necu zaboravit temu.Volio bih da mi prevedes ovo, a posebno ajet nakoji se pozivas, jer u bosanskom prevodu u Suri En-Nisa 4.ajet Allah dz.s. kaze sldece:

"I draga srca zenama vjencane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga nesto poklone, to s prijatnoscu i ugodnoscu uzivajte."

Neznam sta ovdje nije jasno i sta odudara od onoga sto sam ja vec napisao u predjasnim postovima, kada je mehr u pitanju.

Sto se tice fetve da zena nema obaveza prema muzu dok joj ne isplati mehr, nemoj se truditi, neces je naci :D .
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

39

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

Meni je , mogu vam reći , srce puno ponosa na vas , kada vidim kako diskutujete sa znanjem o svojoj vjeri .Nastavite tako i budite blagi jedni prema drugima jer Allahu je najmiliji onaj ko ima lijep Ahlak .

°thats_me°

Zlatna sredina

(10)

 • »°thats_me°« je žensko

Postovi: 247

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: germany

 • Poruku poslati

40

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

Citirano

Volio bih da mi prevedes ovo, a posebno ajet nakoji se pozivas, jer u bosanskom prevodu u Suri En-Nisa 4.ajet Allah dz.s. kaze sldece:
"I draga srca zenama vjencane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga nesto poklone, to s prijatnoscu i ugodnoscu uzivajte."


pa ja nista drugo nisam tvrdila, u svom postu 04.06.2009 u 16.51h sam takodjer identican prevod spomenula, pa ne razumem bas u cemu je problem??

a evo da prevedem pa vidi da li odudara.

Mehr je zenino pravo koje postaje obavezujuce za muza kada se sklapanje braka ugovori. Citav mehr se isplacuje ako se konzumira brak, ali ako dodje do razvoda prije konzumiranja braka, onda samo pola ukoliko se supruga ili njen wally tj. otac/brat(koji za nju sklapa ugovor) ne odreknu.

o tome mozes naci vise u ajetu (2:237). to ne pise u ovoj fetwi, ali evo za one koje zanima..

A ako ih pustite prije nego što ste u odnos sa njima stupili, a već ste im vjenčani dar odredili, one će zadržati polovinu od onoga što ste odredili, osim ako se ne odreknu ili ako se ne odrekne onaj koji odlučuje o sklapanju braka; a ako se odreknete, to je bliže čestitosti. I ne zaboravite da jedni prema drugima velikodušni budete, ta Allah zaista vidi šta radite.onda pise kako mnogi ljudi djele mehr na dva, da ne objasnjavam..onako kako si i ti rekao, ali naglasava da je mehr zenino pravo ("doslovno kaze "zena ima pravo da ga(misleci na mehr) trazi od muza; to je njeno pravo"[i]) i kaze kako zena ne bi trebala da oseca "pretnju" i strah da bi je muz ostavio ako bi joj celi mehr isplatio. Sve to (ukljucujuci znaci i podela mehra) je deo raznih kulutura i nema nikakve veze sa serijatom.

na kraju pise da je haram muskarcu uzivati odnose sa zenom ako odbija da plati mehr kada ona zeli.


ovim slovima pisano spada u direktan (slobodan) prevod a ovo ostalo (ukljucujuci zagradu) je moj komentar.

a pazi kada kazes da necu fetwu naci. da ne postoji ne bih sigurno ni spominjala. Jer ne zaboravi, nisam ja ta koja je rekla da zena nece osetiti miris ako se razvede od muza zbog poligamije, a sam si verovatno umedju vremenu video da si pogresio. nije to mala greska. fetwa postoji, a kako vidis iz ove, da je coveku haram konzumiranje braka ako (svesno) odbija zeni otplatiti kada ona zeli. To je njeno pravo, i znas li sta znaci imati pravo na nesto? ta zenina prava nisu "mustehab" pa da je lijepo ih uvazavati. "pravo" znaci imati na nesto pravo i imati mogucnost zakonom to pravo da dobijes. da vlada serijat, zena bi mogla za sva svoja prava pred sud, pa bi muskarci morali da se pokore Allahovim zakonima. Jer zenino pravo je Allahov zakon, ako mislis da tu nema dileme ako se njeno pravo ugnjetava, onda zaista ne znam. Ne znam kako ti definises pravo. Ali ako Bog da nacicu prije ili kasnije fetwe koje objasnjavaju da zene nemaju cak ni obavezi imati intimni odnos dok im se ne isplati mehr, a znas da je to od "svetih prava" muza. da ne idemo dalje. Ali ako ti nije dovoljno sto u ajetu pise da muskarci imaju svoja prava "zato sto" izvrsacaju duznosti, i da zbog toga sto to cine, zene su duzne izvrsavati svoje.. onda ne znam sta ti moze biti dovoljno. ali nakon fetwi, se nadam da ces ubudce paziti sta ces tvrditi. Ako nabrojimo prava i obaveze roditelja prema deci, i dece prema roditeljima..videcemo da je mnogo bitno kako je roditeljima. Deca ni "uh" ne bi smela da im kazu. Ali zato sto oni imaju vise prava, to ne znaci da sad mogu zapsotaviti decija prava. Da li roditelji mogu tek tako odluciti decu da ne izdrzavaju, ne hrane?? to je njihovo pravo!

i ne kazem da zena treba da prestane sa njenim obavezama ako to ucini covek. ne ona treba da se strpi, da se moli Allahu da im olaksa, i ako razgovori sa muzem ne pomazu, trebaju oboje traziti savet od nekog treceg. Ali da zena treba da se pomiri sa tim, ili da je njeno pravo kao pravo manje vredno je apsurdno.

selam ti

Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne mozes probiti ni brda u visinu dostici, sve je to ruzno, Gospodaru tvome mrsko. (Al-Isra)

Social bookmarks