Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen
 • »Vazija« je autor ove teme

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 29. Decembar 2004

Politicka slika Srbije danas ?!

INTERVJU DANA <------ klikni

VLADIMIR BEBA POPOVIC:

" ... Kada za ministra policije imate dokazanog lopova, za ministra pravde Brozovog sudiju poznatog po spaljivanju knjiga, na mestu direktora nacionalne televizije neskolovanog, znojavog siledziju iz Podujeva, onda Vam je jasno da se u zemlji sa takvom Vladom normalni ljudi ne osecaju dobro. Gotovo svaki potez dosadasnje vlasti samo je potvrda onoga sto smo nekada govorili: Koštunica je nesposoban, jalov, zao politicar, a njegova stranka mracna, fasisticka i destruktivna. Srbi ce se brzo uveriti da je Koštunica, (mada mu Nebojša Covic opasno konkurise) najpokvareniji politicar u poslednjih dvesta godina srpske istorije, koji to, zahvaljujuci grimasama i masci koju ima umesto lica, pokusava da prikrije ... "

harry

Učenik

(10)

Postovi: 80

Datum registracije: 11.01.2005

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 09. Februar 2005

[SIZE=1]("DANAS")

Zlo pod drugim imenom
Pise: Mirko Tepavac

Da li je onaj saljivi aforizam - Jeste da je "danas gore nego sto je bilo juce, ali je ipak mnogo bolje nego sto ce biti sutra" - mozda tacan opis naseg trenutnog stanja. Sta je danas dominantno stanje kolektivnog duha u Srbiji? Ma koliko dug bio spisak, prvo mesto, bez prave konkurencije, rezervisano je za udruzene sile nacionalizma, sovinizma i ksenofobije, etnicku, versku i rasnu iskljucivost.

Najnetrpeljiviji medju njima svaku kritiku osudjuju kao mundijalizam i pridruzivanje srpskim neprijateljima, a oni malo umereniji kazu: Dosta te povike na nacionalizam... to je bila samo prolazna pojava koja se zavrsila sa Milosevicem... nacionalizma ima svugde... prirodno je da svako najvise voli svoj narod... Cesto se zatim dodaje: Francuzi su najveci nacionalisti, pa im niko ne osporava da su Evropejci i demokrate.

Da se sporazumemo i oko terminologije: ono sto se ovde naziva nacionalizmom (za razliku od francuskog znacenja te reci) najcesce je ogoljeni sovinizam (ovog puta bas u francuskom smislu reci) - nerazumna omraza prema drugima, drugacijima. Pojava, toliko, nazalost, ukorenjena i rasprostranjena, da postaje druga priroda, drustvena psihoza, hipnoza krvi i tla, nacionalno bice, mentalitet!

Sovinisti ne vole svoje pravo ime pa se zato rado sakrivaju iza maske neznijeg, romanticnijeg, rodoljubivijeg epiteta nacionalista (pijeteta kako to vise voli ministar Jocic). Ali, zlo nije manje ako se nazove nekim drugim imenom. Kao sto nekadasnjem socijalizmu jednopartijskog monopola nije pomoglo sto je voleo da sebe nazove samoupravnim, narodnim, demokratskim, tako ni sovinizmu ne pomaze sto se skriva iza patriotski bezazlenijeg kvalifikativa - nacionalizam, koji izjednacuje sa patriotizmom.

Nas nacionalizam je, medjutim, mnogo dublja i opasnija pojava nego obicna nacionalna netrpeljivost i netolerancija. Kad se prostodusno kaze dobar je covek, kao da nije Madjar (Hrvat, Musliman, Albanac...) ili kao vojvodjanski seret - ne dirajte ih, i medj njima ima ljudi!, to je samo saljiva ilustracija dubljih predrasuda, kojima se ovih godina, nimalo saljivo, bezobzirno koriste vlastoljubivi demagozi.

Uobicajen je, naizgled nenameran, ali nepogresiv manir gotovo svih nasih novina i televizija: kada izvestavaju o zlocinima protiv Srba gledamo grobove, zbegove, spaljene kuce i bogomolje, a kada pominju naseratne zlocince, slikaju dicne vojskovodje na borbenim polozajima, impozantne smotre Legijinih junaka, zabrinuta lica Ratka Mladica i njegovih generala nad geografskim kartama ili trenutke zasluzenog predaha uz sahovsku partiju sa Karadzicem... Kad prozor sa tetoviranim Drazom ili njegovom slikom na Jelacicevom trgu slucajno uporedite sa nekim mogucim suprotnim poksajem Zagrepcana u Beogradu, oni ce vam odmah netrpeljivo uzvratiti: To nije isto!... Ako se nekad i nije smelo reci slavim i idem u crkvu, danas nije manje zazorno javno reci: Ne slavim, nisam vernik.

Nacionalisti namecu svoja merila antifasizma i patriotizma. Milan Nedic, predsednik vlade okupirane Srbije (vec takva titula sve kaze!, spasavao je srpski narod i zbog toga je morao da saradjuje sa okupatorom. Tito je, medjutim, bio obican agent Kominterne, mada je predvodio veliku partizansku vojsku, u kojoj je bas najvise bilo Srba, i koja je sprecavala bratoubilacko sukobljavanje gde god se nalazila, boreci se protiv okupatora i kvislinga. Nedavno izjednacavanje jugoslovenskih partizana i srpskih cetnika nije inspirisano istorijskom istinom i pomirenjem, nego osvetom nacionalizma nad kosmopolitizmom. Mi vise nemamo cak ni pravo ime za bliskost medju narodima, jer su pojmovi internacionalizam i kosmopolitizam odbaceni, a bratstvo i jedinstvo ozloglaseno kao komunisticka izmisljotina, iako je to samo prevedeni slogan Francuske revolucije.

Crkva nikad nije ustala protiv militantnog nacional-sovinizma, koji je ovih godina razarao tela i duse Srba i nesrba. Ona mu se pridruzivala, ponekad mu i stajala na celu, izjednacavajuci srpstvo sa pravoslavljem. Nije palila svece za nevine zrtve u Srebrenici, Sarajevu, Ovcari... ali jeste za Nedica, pa cak i za srpskog hitlerovca Ljotica... Nije se ni na koji nacin oglasila ni povodom cunamija, katastrofe koja je unesrecila milione, dok smo ovde slavili rodjenje covekoljubivog Hrista i srpsku Novu godinu. Patrijarh je nebrojeno puta ponovio: Budimo ljudi, nikad neljudi...ali pravi prevod te, inace plemenite poruke, uvek je zvucao samo kao Budimo Srbi!...

Specijalno nacionalno vaspitanje

Nacionalizam je odavno izasao iz okvira privatnog sentimenta i prerastao u politicki blok, postkomunisticki Narodni front, uporiste antievropskih patrijarhalaca, i njima bliskih pripadnika nekih pravih ili kvazidemokratskih stranaka. Odavno to vise nije samo pojedinacno raspolozenje konzervativnog gradjanina, nego politicki poredak, koordinirana organizacija koja objedinjava veliki deo ustanova i drzavnih organa, uticajnih imucnih pojedinaca, ukorenjena u vojsci i policiji, naslonjena na Crkvu i memorandumsko krilo SANU, novobogatase, ratne profitere i mafijaski kriminal. Takva atmosfera izbacila je na povrsinu citav jedan drustveni sloj parapatriota i nasilnika, koji su se domogli imanja i pozicija koje nikad ne bi stekli vrlinama.

Na odnosu prema sudjenjima za ratne zlocine u Hagu, i sudjenjima za politicki kriminal u zemlji, najvidljivije se manifestuje njihova snaga i uticaj. Ne znamo ko povezuje sve te konce, vidimo samo da su jaci od drzave kad god bi ona htela nesto sto oni nece. Kostunica, i kada to ne zeli, objektivno, sluzi kao izvrsni organ tog fronta, a predsednik Tadic, suprotno velikim ocekivanjima, vise voli da precuti ono cemu ne zeli ili ne sme da se suprotstavi. Time se valjda i objasnjava sto su Slobodan Milosevic i Vojislav Seselj, nakon kratkog oktobarskog prekida, ponovo aktivne i uticajne figure u politickom zivotu Srbije, zajedno sa brojnim nelustriranim doglavnicima njihove ratno-zlocinacke aparature. Propali realsocijalizam nasao je svog naslednika u danasnjem realnacionalizmu, koji nastoji da komunisticku drzavu zameni srpsko-pravoslavnom, da bi kao takva nastavila ka ciljevima koje Milosevic nije dostigao. Zahvaljujuci tome, on i iz Haga uspeva da nastavlja svoju ulogu hrabrog branitelja Srbije i zrtve antisrpske zavere (Tacit: Nikad gori vladar nije imao bolje podanike) i rehabilituje propali nacionalni program koji kao da su pisali srpski neprijatelji. Taj zid se ne moze preskociti, on se mora srusiti i ne rusi se sam od sebe. Na vagi bez tegova cak i sitnice imaju tezinu, a kolektivna zaludjenost je uvek opasnija od pojedinacnih zabluda.

Nas nacionalizam, koji je iznikao iz zaostalosti, siromastva i poraza, danas najvise doprinosi povecavanju zala koja su ga izazvala. Komunizam, uz svu svoju strogost (ili bas zbog nje) nije uspeo da ga iskoreni, jer je i sam bio svojevrsna populisticka pojava. Iskustvo proteklog veka pokazuje da lazni socijalizam zavrsava kao autoritarni apsolutizam, a nacionalni ekstremizam kao nacizam. Prvo nam se vec dogodilo, valjda nece i ovo drugo. Vrata su mu se vec otvorila kad su, na razmedji izmedju nacionalizma i demokratije, do tada solidarni saveznici u borbi za demokratiju postali ogorceni protivnici u borbi za vlast. Ta prolazna pojava sada je nase stanje! Ko hoce da gleda sada vidi da nacionalizam nije faktor reforme nego restauracije.

Od Evrope nas danas ne udaljuje samo materijalna zaostalost nego, jos vise, takvo specijalno nacionalno vaspitanje. Nacionalizam nije odnos prema naciji nego odnos prema svetu i vremenu, a celnici takve drzave manje brinu za svoj narod nego za svoju vlast nad njim. Sa ovakvim stepenom nacionalisticke homogenizacije nema resenja ni za Kosovo, ni za zajednistvo sa Crnom Gorom, nema reformi, nema priblizavanja Evropskoj uniji ni demokratske gradjanske drzave, nema bliske saradnje sa susedima, nema nezavisnog sudstva, kontrolisane vojske i policije, a pogotovu nema raskida sa ratnim zlocinom i otvorene saradnje sa Haskim tribunalom. (Ministar Jocic obecava da ce Vlada god sada mnogo otvorenije i iskrenije saradjivati sa Tribunalom i tako nehotice tacno ocenjuje dosadasnju.) Doci ce, neizbezno, samo do povecanja izolacije i zaostajanja, uz gusle, na zadimljenim ognjistima. Zaista nam treba studija o izvodljivosti - ali izvodljivosti ovakve smusene drzavne politike.

To je nova-stara raskrsnica, sa koje smo vec toliko puta poslednjih godina posli pogresnim putem. Kostunica ne mora da se boji ucene SPS-a, ona mu je dobro posluzila kao argument za sopstveni otpor Tribunalu. Ako mu opstanak na vlasti zbog njih bude doveden u pitanje, ostaje mu otvorena koalicija sa radikalima, posle cega ce lako imati i SPS. Samo ce tada radikali vladati uz pomoc DS, a ne obratno.

Srecom, sudbina naroda i gradjana Srbije ne zavisi samo od njihove drzave, jer je danas svaki pripadnik nacije istovremeno i gradjanin Evrope. Univerzalna Povelja ljudskih prava pouzdanije stiti gradjane nego njihove vlade, ako su one u neskladu sa njom. Tolerancija svake vrste morala bi da bude stvar politickog uverenja. Zar smemo da ne znamo kuda ce Srbiju odvesti nacional-sovinizam ako ne izgubi javnu i drzavnu podrsku. Uostalom, ni vecina dosadasnjih promena u tranziciji ne bi se dogodila da Srbiju nije na to nateralo svetsko i evropsko okruzenje.

Evropa je umorna od ovakve Srbije!

Pritisak koji ovih dana belezi svoj vrhunac ne nateruje Srbiju na bilo sta sto ne bi bilo u njenom stvarnom interesu. I nije goli stap, ako zaista vec nije sargarepa.[/SIZE]

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 09. Februar 2005

Citirano

Nas nacionalizam je, medjutim, mnogo dublja i opasnija pojava nego obicna nacionalna netrpeljivost i netolerancija. Kad se prostodusno kaze dobar je covek, kao da nije Madjar (Hrvat, [SIZE=3]Musliman[/SIZE] , Albanac...) ili kao vojvodjanski seret - ne dirajte ih, i medj njima ima ljudi!, to je samo saljiva ilustracija dubljih predrasuda, kojima se ovih godina, nimalo saljivo, bezobzirno koriste vlastoljubivi demagozi.


hajde lafcino prelomi se, reci Bosnjak da te ne mijesam sa ostalima
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen
 • »Vazija« je autor ove teme

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 24. April 2005

Srbija u tragovima

Piše: Petar Luković

Jednog junskog prepodneva 1977. godine – pamtim s razlogom – prvu jutarnju kavu, espreso s hladnim mlekom, pio sam u bašti kafane «Šumatovac», zurio u plavo, suncem okupano nebo i sebe uhvatio kako donosim odluku da tog popodneva odem u London. Sex Pistols objavili su singl God Save The Queen, The Stranglers su se upravo hvalili debi albumom, The Clash su tih dana imali koncert... sasvim dovoljno razloga da bez frke organizujem weekend na Ostrvu; u Ljubljanskoj banci uzeo sam traveller's čekove i nešto funti; u prvoj ekspozituri JAT-a kupio avionsku kartu; poneo crveni pasoš u kojem nije bilo viza – iste nam, da podsetim mlađe stanovništvo današnje Srbije, nikad nisu ni trebale, većina vlasnika SFRJ-putovnice nije ni znala čemu služe vize... javio roditeljima da idem u Englesku i jedino što su me pitali – sećam se – jeste kad se vraćam.

Iz memorije sećanja (kako bi to, je li, nadahnuto rekla Svetlana Ceca Ražnatović) ovu sam epizodu izvukao kao jedini mogući odgovor na današnje naučno-fantastično pitanje kakvu Srbiju zamišljam, ako uopšte nešto zamišljam; biti slobodan da, kad ti padne na pamet, odeš u London ili Pariz ili Amesterdam, da od svoje plate sebi to možeš da priuštiš, da se ne jebavaš stojeći 96 sati u redovima ispred svake ambasade čijim ćeš činovnicima strpljivo morati da objašnjavaš razloge zbog čega baš hoćeš u London, da dokažeš da po Trafalgar skveru nećeš likvidirati Bošnjake kao što su to činili srpski nacionalni heroji tipa Mladića ili Karadžića ili pukovnika Beare, da obećaš da ćeš se pristojno ponašati jer ti Engleska nije Republika Srpska ili Kosovo i da se na Ostrvu hladnjačama prevozi sladoled a ne leševi.

Ali, kako je ovo The Serbia u kojoj ratne zločince celivaju premijer & patrijarh, kako je ovo zemlja u kojoj su ministri Velimir Ilić & Dragan Jočić – koji bi po najblažim plemenskim kriterijumima Nove Gvineje bili odavno hospitalizovani ili pojedeni, kako je ovo zemlja u kojoj iznova slušamo potresni argument da Haški Tribunal, recimo, nije formiran po samoupravnim propisima Pravnog fakulteta u Beogradu, kako je ovo zemlja u kojoj po fakultetima Crkva organizuje tribine o «vaskoliko odvratnoj Evropi», kako je ovo zemlja u kojoj radikali sa zarđalim kašikama imaju najveći broj glasača... koji *urac imam da zamišljam kad mi je sve izmišljeno!

Između pomenute Srbije i, recimo, mene – kao u nekim brakovima gde se partneri ne podnose, ali žive u istom stanu – problem je nastao onog časa kad se SFRJ-Srbija koju pamtim iz vizure onog junskog dana u «Šumatovcu», odjednom zaljubila u Miloševićevo duhovno spolovilo, počela da povraća i smrdi, preko noći zaboravila na svaku od božjih zapovesti i započela rat, rušeći, paleći i ubijajući sve oko sebe, oblikujući svest na principima rakije i noža, tobož u odbrani nekih nacionalnih interesa koji su se, videli smo, efikasno a posebice masovno branili u Srebrenici, Karadžićevim konc-logorima, do temelja oslobođenom Vukovaru ili trogodišnjim granatiranjem Sarajeva.
Kad ovih dana, nakon svega, desetak godina posle ex-yu-ratova, čujem podatak da se jedva pedesetak odsto ispitanika «kao kroz maglu» seća da se «nešto dešavalo» oko Sarajeva (eufemizam za bombardovanje) i da je sve manje onih koji pamte nekakve ratne zločine – a da ne govorim da ogroman broj onih koji nešto pamti istovremeno ne veruje da su se zločini stvarno desili... onda je razmišljanje o normalnoj Srbiji jednako kvadraturi kruga, na ivici teoretske šanse da vas usred mog rodnog Kraljeva udari meteorit optočen dijamantima!

Spoznaja da se srpsko društvo – kao u crtanom filmu – ubrzano vraća unazad i da smo 2005. bliži onom Miloševićevom duhovnom spolovilu nego što smo bili pre desetak godina, dokazuje se na najstrašniji način svaki dan; suđenje ubicama Zorana Đinđića odavno se pretvorilo u suđenje samom Đinđiću i njegovim saradnicima; medijski linč Čedomira Jovanovića – nezapamćen u istoriji pisane reči, bilo gde i bilo kad – ilustruje današnju Srbiju na njen najprimitivniji način, očigledno omiljen među nepisimenim stanovništvom koje sricanje slova smatra vrhunskom intelektualnom veštinom. Uostalom, kad pažljivije pogledate čitaoce tih «Kurira», «Nacionala», «Tabloida» ili ostalih toaletoida, lako ćete ustanoviti genetski kod niskog čela, smanjene uračunljivosti, micanje usana i podvlačenja prstom tokom Operacije «čitanja», visokog obrazovanja koje počinje i završava dubokom sumnjom u navodnu činjenicu da je Zemlja okrugla... U istoj toj glavi sve su vrste strahova pomešanih s mržnjom: strah od pokojnog Pape, od katolika, Islama, budizma, strah od crnaca (koje je lako prebiti u mraku kad su nevidljivo crni), strah od Evrope, strah od tržišne privrede u kojoj, zamislite, mora da se radi... novokomponovana mržnja prema Bošnjacima i istorijski utemeljena spram Hrvata koji su svi, je li, ustaše; mržnja prema onima koji znaju strane jezike i slušaju Alkaline Trio a ne, npr, DJ Krmka; mržnja pojedinačno i kolektivno, ksenofobija, nacionalna paranoja koja nas uverava da smo najpametniji, najveći, najmudriji i da nas je priroda, pravoslavni prijatelj, podarila najvećim penisima na Planeti!

Ako se već usudim da nešto zamislim – jeste da više ne budem okružen bradatim sveštenicima s krstovima od tri metra u rukama, u svakoj od mogućih situacija, od otvaranja bolnice preko diplomatskih prijema do obeležavanja četničkih slava; da više ne čitam o popovima koji u pauzi dijaloga sa Srpskim Bogom guze maloletne dečake, jer pravoslavni ponos negde moraju da gurnu!

Usudim se da zamislim zemlju u kojoj se danas pomahnitali ljudi neće baviti politikom 24 časa; usudim se da pomislim da London još uvek postoji i da ovih dana ima isto tako sjajnih ploča kao 1977; usudim se da pomislim da na kioscima više nema tabloida i da je novinarstvo, jebi ga, neka pristojna profesija; usudim se da zamislim televizijske emisije u kojima se neće pojavljivati mentalno obolelili likovi iz Miloševićeve ere; usudim se da pomislim da baš sve nije izgubljeno – ali me pojava Velimira Ilića vraća u realnost, reči Vojislava Koštunice me potpuno bude, lik Dragana Jočića me konačno trezni.

To, da se ne zajebavamo, jeste Srbija! Pa sad zamišljajmo koliko hoćemo!

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 25. April 2005

Esselamu alejkum

Čovjek bi pomislio, čitajući ovo, da je slika Srbije (u kojoj i mi živimo) prilično sumorna. I bio bi u pravu, ali ne potpuno. Slika je mnogo gora nego što i možemo da zamislimo.

Mentalitet... Reče Luković da 50% Građana srbije ne zna da je Sarajevo bilo bombardovano. Pa zar cijelih 50%? Valjda vlada Koštunice nije odradila dobar posao u otkrivanju istine – eto, to se može zaključiti kada se taj podatak čuje. Ali ako znamo da je prije nekih pet godina taj broj bio 30% šta onda zaključiti. Pa šta bi sa cijelih 20% građana koji zaboraviše ono što su znali.
Zaista je velik Veliki Serbski Vrač...
A Srebrenica je druga priča. O njoj se priča, Bošnjaci je žale, oplakuju mrtve... Ne može se izbjeći. E tu stupa na scenu Fakultet Političkih Nauka u Beogradu. Tribina – Oslobođenje Srebrenice ima jedan cilj. Koji je cilj samo ime govori. Ali ne može se jednim potezom historija obrisati. To dobro zna historičar Koštunica. A kud se u narodu kaže „Klin se klinom izbija“ onda daj da historijom historiju prekrojimo, pa se sada naveliko priča o Jasenovcu, te o stradanjima Srba, na stotine hiljada. Da me neko pogrješno ne razumije, ne opravdavam ja taj zločin, ali koristiti ga kao opravdanje tipa „oni su nama pa mi njima“ je idiotski. A koliko je idiota u nas veliko je pitanje. Ali takav idiotizam nije došao samo od Koštunice i Radikala. Došao je i od Tadića, koji bi trebao predvoditi nekakvu opoziciju. Čovjek ladno izjavi da će se izvinut Bošnjacima, ali i „da se oni nama izvinu“. A što da se izvinu... e to njega pitajte, valjda zbog trogodišnjeg bombardovanja i opsade Beograda, zbog masovnog ubistva srba u Kraljevu ili šta već, razlog će se neki naći...
Eto, velika je i Prva Dama Serbska...
I sitno djeluju svi oni generali i generalčići koji dobrovoljno idu u Hag da brane svoju, tobože, nevinost. A ne bi je ni branili da nisu patriote koji sebe, eto, žrtvuju za nekakvu pomoć, studiju, otpis duga ili šta već. A od čega se brane to malo ko zna, to nije ni bitno. Bitno je da Koštunica jednim potezom dvije muhe bije. S jedne strane sebe svijetu pokušava da prikaže kao proevropskog, a sa druge strane svijest Srba gura u najmračnije dubine. I kakvu šansu imaju sada ti „jadni“ generali. Ili će otići u Hag, biti zapamćeni kao heroji i branioci srpstva (crveni tepih, pričest, ljubakanje, grljenje, pare, nova škoda i sve što ide već u tom kompletu) ili će to odbiti i biti proglašeni bolesnima (ne mentalno već fizički) te šetani od jedne bolnice do druge, operisavani, vakcinisani ili šta već... sve u svemu krevet na VMA im ne gine, pa makar pucali od zdravlja. E sad, svako ima nekakvu svoju granicu, pa ne može se vječno u Bolnicu ležat – dosadno je to, a i bolno. Evo vam ovog Lazarevića. Prvo su mu dali da pije neke tablete, pa jedno vrijeme se malko tako bješe liječio. Ali dođe Koštunica te mu reče da pijenje tableta više ne „pije vodu“ kod Karle, te, veli, mora nekakve injekcije da prima. I to bi dokle bi, nakon toga mu reče – moramo te malo sjeckat, da ti odstranimo nešto što ti i onako ne treba. Trpeo je taj mučenik operacije i operacije sve dok mu srce ne operisaše te on vide da je vrag odnio šalu, da je sljedeći korak operacija na mozgu minimum i shvati čovjek da su mu u Hagu veće šanse da pretekne. Pa prije će ga Hag naći nevinim (ko djevicu) nego li će mu Beogradski doktori reći da je zdrav.
A i Pavković se bolno razbolio. I on beše bolestan dok nije maglu uhvatio, pa ga sad policija traži... primijetili ste, vjerovatno, da policija ide i pita sve od reda – jeste li vidjeli teškog srčanog bolesnika kako u pidžami trči ovuda. Pa i Pavković vide da ni njemu operacija na srcu ne gine, te i on brže bolje pristade da ode u Hag.
A narod ko narod, znaju oni da su to heroji, samo treba da im herojluk proradi.
No sve je ovo tragikomedija, a tragično je to što u Srbiji drugog glasa nema. Nema ga jer se ne čuje, jer je patriotizam „Serbskog stradalstva“ uzeo maha i više niko ne smije da mu se protivi, što bi rekao naš narod - mutna ga pojede. Istina, pokušavali su da nekakvim akcijama tipa kapiraj-kopiraj i sličnim nešto urade, ali nemaju kondicije, nemaju volje nemaju motiva. Pa ne mogu oni iskopirat diskova koliko Radikali mogu tužbi protiv njih podnijet. A pošto svaku i dobiju onda se lako zaključi da nemaju ni para. Eto, tako nam je kako nam je...
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 04. Juni 2005

...Vrhunhac državničke bede ipak je bilo jučerašnje obraćanje naciji predsednika Borisa Tadića. Promuklim glasom, sa velikim dramskim pauzama, tronutog lica, govorio nam je o trafikama, samouslugama i neodređenim drugim narodima, kojima je spreman da se izvini u Srebrenici.

Jednu rečenicu suvislu nije rekao o zločinu, a da nastavak nije bio: ali... Ako 11. jula stvarno bude išao u Srebrenicu, neka ga neko pre toga dobro izbrifuje - da ne počne tamo da se izvinjava Jermenima ili Kurdima. Više ne važi nagradno pitanje koje sam postavila pre nekoliko meseci: ko je u stvari Boris Tadić. On je sin akademika Ljube Tadića koga je po glavi mazio čika Dobrica kada je dolazio u posetu svom prijatelju Ljubi...


Komentar Svetlane Lukić deo je emisije Peščanik, koja se na Radiju B92 emituje petkom od 9.30 i subotom u 16 časova.

B92 - Moj ugao


Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 06. Juni 2005

Vučić: Plan za ukidanje RS
Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić izjavio je da je „cilj medijske hajke koja se vodi protiv srpskog naroda i države hapšenje Ratka Mladića i formalno ukidanje Republike Srpske“.
„Suština plana je nestanak i Kosova i Republike Srpske“, rekao je Vučić i dodao da bi, prema planu, u roku od tri meseca bila ukinuta Republika Srpska, kada je u planu početak razgovora za davanje nezavisnosti Kosovu.
Vučić je osudio zločin nad muslimanima u Srebrenici i ocenio da bi oni koji su činili „te strašne zločine i hladnokrvno ubijali“ trebalo da budu osuđeni najstrožom kaznom zatvora. On je rekao da Srbi kao narod nisu krivi za pojedinačne zločine koje su neki ljudi činili i najavio da će uskoro obelodaniti podatke o zločinima nad Srbima u bivšoj Jugoslaviji. On je rekao da pripadnici jedinice „Škorpioni“ nisu iz Srbije i da nisu imali nikakve veze sa bilo kojom službom u Srbiji, kao i da će biti još šokantnih snimaka koji pokazuju zločine pripadnika drugih naroda.
Eto ko su najpopularniji politicari u Srbiji,cccccc o| o| o| o| o| o|
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

8

Petak, 24. Juni 2005

Opet za sve krive NVO

Predstavnici DSS, SRS i SPS u Skupštini Srbiji optužili su nevladine organizacije da stoje iza "antisrpske kampanje"
Umesto da se bave pravosudnim zakonima, poslanici Skupštine Srbije veći deo svog radnog vremena danas su posvetili optužbama direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić na račun zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Zanimljivo je, medjutim, da su u toj raspravi u vrlo sličnom tonu učestvovali svi poslanici, uključujući i one iz vladaju će koalicije.

Raspravu na već pomenutu temu, optužbe Nataše Kandić, otvorio je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. On je za skupštinskom govornicom, između ostalog, rekao da je Kandićeva tvrdila da se o odgovornosti Tomislava Nikolića pričalo u skupštinskom kuloarima: “To znači u WC-u se našli Žarko Korać i Nataša Mićić ili ne znam ko, pa nešto pričali”, kaže Vučić, na šta predsednik parlamenta Marković odgovara da su toaleti odvojeni – na muški i ženski, i da poređenja nisu na mestu.
Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić kazao je da likovi, poput Nataše Kandić, ne treba da služe kao razlog da za govornicu izlaze uvaženi predstavnici građana. o| o|
Predsednik Marković nešto kasnije je tvrdio da se početak zasedanja nije pretvorio u raspravu o Nataši Kandić: "Ako sam dobro čuo, prva četiri govornika je govorilo o različitom stvaranju atmosfere dodatne podele građana što je jako opasno, jer upravo to što čitav niz godišnjica užasnih zločina je pred nama".

Poslanik DSS-a Dragoljub Kojčić, koji je predložio osnivanje Komisije za isptivanje istine o Srebrenici, potrebu za takvom komisijom objašnjava postojanjem velike političke tenzije: "Moja ideja je da se formira jedan odbor za istinu o Srebrenici u onom delu koji se tiče insinuacija o navodnoj umešanosti. Ovaj parlament bi trebalo i moglo bi da pruži adekvatan odgovor i da se zaustavi to, nažalost, histerično ponašanje nekih nevladinih organizacija".

Pokretač rasprave u skupštini Aleksandar Vučić nije promenio svoje stavove ni nešto kasnije: "Ta vrsta banditizma i bezobrazluka u koji ćete nevine ljude da optužujete za najteže moguće stvari, moraće da se prekine u Srbiji i ti će ljudi morati da odgovaraju. To prosto mora da se izdrži. Kad imate takve ljude, takve patološke lažove, onda šta da radite".

Šef poslaničke grupe demokrata Dušan Petrović je tvrdio da nije postignut potpun konsenzus u Skupštini u raspravi o Nataši Kandić: "Očigledno je da se Srbija nalazi na jednoj velikoj vododelnici. Svi oni koji se bave politikom u Srbiji, a mislim i građani Srbije, ovih dana određujući se prema ratnim zločinima, u stvari pokazuju svoj odnos prema vrednostima".

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 26. Juni 2005

Intervju: Vuk Drašković
Nezavisnost Kosmeta dovela bi do nezavisnosti RS

- Kosovska nezavisnost značila bi i automatsku nezavisnost Republike Srpske po istim principima. U kontaktima sa svetskim liderima insistiram na principu istih standarda i stalno ističem da bi rešenje kosovskog problema u okviru Srbije stabilizovalo i BiH. Sve što dobiju Albanci na Kosovu, neka dobiju i Srbi u RS - kaže u razgovoru za „Blic“ šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

- Naša dogovorena državna strategija za Kosovo glasi više od autonomije, manje od nezavisnosti. Takva formula odnosi se i postojeći status južnog Tirola ali i nepostojeći status bivše Republike Srpske Krajine koji je bio predviđen planom Z4. Po tom planu RSK dobija svoj parlament, vladu, predsednika, policiju, monetu, neke međunarodne veze, pravo da delegaciju pošalje u hrvatski sabor a predstavnike u Vladu Hrvatske. Istovremeno, hrvatska manjina u RSK imala bi pravo na maksimalnu zaštitu u vidu pozitivne diskriminacije. Državna granica Hrvatske ne bi bila menjana tako da RSK, iako država u državi, ne bi bila nezavisna, već bi bila u sastavu hrvatske države. Ono što je bilo ponuđeno Srbima kao većini, sada treba ponuditi Albancima kao većini na Kosovu. A zagarantovana prava hrvatskoj manjini sada bi bila zagarantovana prava za srpsku manjinu na Kosovu. Teritorijalna celovitost predviđena za Hrvatsku sada bi se odnosila na teritorijalnu celovitost Srbije. Ni koncept južnog Tirola ne razlikuje se mnogo od ovog plana.

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 27. Juni 2005

Sumnjam da Draskovic moze govoriti u ime drzave pa i ako je njen ministar spoljnih poslova, ali mu vjerujem dvije stvari: da Srbija ne zeli Kosovo sa tri miliona Albanaca u Srbiji i da Srbija zeli R.Srpsku nezavisnu.

Ono sto srpska elita zeli, bilo bi makar pola Kosova ali bez Albanaca, molicu lijepo, uzgred ako bi moglo i ono albanskog stanovnistva dole sa juga Srbije da se preseli u taj albanski dio Kosova bio bi pun pogodak. Medjutim i sami znaju da za tako nesto nema ni jedan promil razumjevanja u svijetu, zaista Kosovo izgleda beznadezno. A sve to ne zbog toga sto su Albanci zeljeli odcepljenje, nezavisnost i sl., Srbi nisu zeljeli toliko Albanaca u svojoj zemlji, to je jedini razlog kosovskog konflikta. Sad neka kazu Albanci; mi necemo nezavisnost, hocemo totalno prisjedinjenje sa Srbijom, ovi u Bg bi poceli da kukaju.
E kad je vec tako sad koriste Kosovo za podmirivanje racuna po Bosni pa i Hrvatskoj. Ovaj Draskovic je predmet sprdanja u svojoj vladi i drzavi, on zapravo govori ono sto je i milosevic svojevremeno govorio i citava ta njihova galama o srpskim zemljama. Ako vec to traze tamo onda molicu lijepo sve sto dobiju za RSK da se da Sandzaku, Vojvodini, Albancima u Srbiji, ,... ali sumnjam da je to ono sto oni zele. ..Ma i ja sam previse ozbiljno uzeo ovog Draskovica i tu "dogovorenu" strategiju njegove drzave.
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

11

Petak, 08. Juli 2005

Kandić: Političari važniji od žrtava

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je u intervjuu FoNetu da saopštenje Vlade Srbije o osudi svih zločina, posebno onih u Srebrenici i Bratuncu, govori da se ništa nije promenilo i da ni Vlada ni Skupština nisu sposobne da se izjasne o događajima iz 1995.godine.
Uoči odlaska na komemoraciju u Srebrenici 11. jula, Kandić je predvidela da će na tom skupu biti važniji političari nego žrtve i izrazila žaljenje što iza predsednika Srbije Borisa Tadića, koji će tamo otići da se pokloni žrvtama, ne stoje ni Skupština, ni Vlada . Koliko je Tadićev odlazak u Srebrenicu dobro ocenjen u Evropi i svetu, toliko to nije slučaj i Srbiji, u čemu, smatra Kandić, posebnu ulogu imaju mediji. "Najglasniji su ovde mediji koji i dalje podržavaju Miloševićev režim, koji podržavaju ekstremistički ton političkih elita u Srbiji, a koji je gori nego na početku devedesetih", smatra Kandić.

Takav je odnos medija i kad se progovori o žrtvama, dodala je ona, potencirajući da u Srbiji, čim se pomene Srebrenica, mora da se doda i spisak sa 3.400 Srba stradalih u Srebrenici, ali bez ikakvih objašnjenja gde su i kako stradali. "Ko progovori o zločinima prema drugima odmah je plaćenik i izdajnik koga treba zgaziti, ubiti, a reakcije na zločin uglavnom su negativne, zato što ton u javnosti daju oni koji su i te kako odgovorni što su se zločini dogodili", ocenila je Kandić.
Za sebe lično ona ne misli da je posebno hrabra jer otvoreno i javno govori o zločinima koji su počinjeni, kako kaže, u naše ime i u nacionalnom interesu.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

12

Petak, 08. Juli 2005

Naravno sad je svima jasno da ideja o velikoj srbiji je propala i to 100 %.

Mislim da vise ni srbima nije do velike srbije mislim da ih je strah da ne ostanu na sumadiju i beogradski pasaluk. Jer kako je krenulo crna gora ode kosovo je vec rasprodato samo se ceka povoljan trenutak da se to javnosti na najblazi moguci nacin saopsti kako ne bi doslo do nelagodovanja u beogradu i sumadiji.

Vojvodinu i da srbi hoce ne smeju da je diraju zbog madjarske jer se ne smeju sa njome kaciti to im je jasno ko beli dan.

Jedino im je ostalo da ugnjetavaju ovu saku hala bosnjaka u sandzaku i to im sad trenutno nije primarni problem jer kad gori na vise frontova ne interesuju ih goloruki narod.

Sto se tice trenutne svesti srpske politike ona je na nivou 200 000 hiljada milja ispod mora.

Pre neku noc sam gledao preko satelitske jednu politicku emisiju. Jedan od vodja neke od srpskih radikalnih stranaka zustro odbija da se ide u srebrenicu da drzava ne usvoji rezoluciju o genocidu u srebrenici i bratuncu. Sta moze da se ocekuje od takvog coveka kome je lahko da predje preko 8 000 hiljada leseva i ka ni da ga komarac nije pecio.

Mislim da dok jedna cijela nova generacija mladih politicara u srbiji ne iznikne sa zdravim razumom i zdravom svijescu koja nije inficirana nacionalnim mikroorganizmima necemo moci imati ni sigurnost u drzavi niti stabilnost koja je svima nama jako potrebna.

Za ovo je potrebno jos najmanje 20 godina a mozda i vise. Dok ne pomru otrovani mozgovi srbija ce nanositi stetu prvo svojem stanovnistvu pa sa njima zajedno i celoj okolici.

Steta sta se uradi od onakve drzave.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

13

Subota, 09. Juli 2005

Istina SRS

Srpska radikalna stranka danas će prikazati svoju istinu o ratu u bivšoj Jugoslaviji - film o stradanju Srba, čiju su montažu snimaka radili članovi te stranke. Film se prikazuje u Centru "Sava", [SIZE=3]a skupu prisustvuje i patrijarh SPC Pavle. [/SIZE] X( X( X(
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 10. Juli 2005

Juskos

I ja kao i ti.Gledao sam pre neko vece dali je bila ZAMKA ili KLOPKA tako nesto.

Bili neki gosti profe,doktori,generali i celo vreme zele da dokazu kako je nad srbima izvrsen genocid a ne nad Boshnjacima.

A sto je najtragicnije svi ti gosti brane Mladica,Karadzica i Milosevica kako ti oni nisu imali pojma da se u Srebrenici vrsi genocid,te da su za taj zlocin doznali posle njegovog zavrsetka.Boze dragi plitkih li umova a uz to i bolesnih na samu pomisao o velikoj srbiji.Ocigledno je da je od Intelektualca pa do onog zaguljenog seljaka sve ceta do cete!" Bilen alemlere rahmettir "

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

15

Ponedjeljak, 15. August 2005

Nenad Čanak za „Blic“
Srbija će zaratiti s Crnom Gorom

Vojislav Koštunica i Amfilohije Radović uz pomoć vojske pripremaju rat Srbije s Crnom Gorom, izjavio je u razgovoru za „Blic“ lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da spreči taj građanski rat koji očekuje nakon referenduma u Crnoj Gori.

- Crnoj Gori se priprema bosanski scenario. Kada prođe i uspe referendum o nezavisnosti, u šta ne sumnjam, na severu Crne Gore formiraće se nekakve SAO kao u Bosni. Već vidim novi Dejton o Crnoj Gori. Jedina razlika jeste to što bi mirovni sporazum umesto Miloševića potpisao Koštunica.
Odakle vam ta saznanja?

- To što sada radi Amfilohije Radović u Crnoj Gori je priprema za građanski rat. Ko je video sliku kako vojni helikopter nosi crkvu na Rumiju njemu je sasvim jasno da je sledeća slika [SIZE=2]Amfilohije na tenku koji gazi svakoga. [/SIZE] To ne radi ni sam, ni neorganizovano, već ima podršku Koštunice i vojske.
Ceo intervju Nenada Canka u Blic-u...
www.blic.co.yu
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

16

Ponedjeljak, 15. August 2005

Mene jedino plasi stvar da crna gora na prve linije ne posalje albance i muslimane a srbija ce ionako iskoristiti priliku da malo potrijebi i po sandzaku to sto joj dodje do ruke.

Mada u sadasnjoj situaciji sandzaku ne odgovara da se crna gora otcijepi od srbije jer bi se i broj glasova smanjio i politicki i brojno bi bili oslabljeni.

A kao takvi ranjeni bi bili lak plen za srbe.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

17

Ponedjeljak, 15. August 2005

Gledajuci "Veliku Sliku"

Nemoze a da puno stvari ne ubada u ochi...

Ni Vi ni Ja neznamo shta je ko od Velikih zamislio jer ni oni ceto neznaju jer je njima njihovu zamisao nalozio neko josh vechi :D

Shta ce biti s kuchom? :D

Srbiji nikada u istoriji nije vishe odgovaralo da Sandzak pude kakotako odvojen region. Tako bi opet kakotako imali i nekakvu kontrolu nad Crnom Gorom... Crnoj Gori ni jedna verzija sem nezavisnosti ne odgovara :D Opet, verovatno ljudi imaju obecanja, razna ko i ljudi u Srbiji ako se ostave Kosova, npr...

Nije ovo Vuruna ovo je najsavremeniji krematorijum! :D

;)
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

Goran

Početnik

(10)

 • »Goran« je muško

Postovi: 9

Datum registracije: 10.07.2005

Lokacija: SCG

 • Poruku poslati

18

Utorak, 16. August 2005

Citirano

Orginalno od juskos

A kao takvi ranjeni bi bili lak plen za srbe.


Ti stvarno zelis rat o| o| o| o| A samo mislis na plen, druze zubare o|
Posle poznatih zubara Sulja i Fevzije i ti si krenuo nekim putem bez povratka, gorim od kanjona Morace o| o| o|
o| o|


Hatab

Početnik

(10)

 • »Hatab« je muško

Postovi: 56

Datum registracije: 04.08.2005

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Utorak, 16. August 2005

Citirano

Ti stvarno zelis rat o| o| o| o| A samo mislis na plen, druze zubare o|
Posle poznatih zubara Sulja i Fevzije i ti si krenuo nekim putem bez povratka, gorim od kanjona Morace o| o| o|
o| o|
Nesto mi poznat ovaj govor a da nije mozda i radovan karadzic govorio o auto stradama smrti i vodjenju jednog naroda u nestanak.Ja bih samo odgovorio kao sto je odgovorio Rahmetli Alija Muslimanski narod nece nestati to ja porucujem gospodi(karadzicu)cetnicima
Pitate da li se bojim smrti. Ne, jer svako od nas će jedng dana umrijeti, svi mi čekamo svoj posljednji dan u životu. Ništa se neće promjeniti, svejedno umrli od granate ispaljene iz 'Apača' ili od raka. Ja sam najbolji Apač."

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

20

Utorak, 16. August 2005

OOOOOOO

Shtovanje gos'n gorane otkud tebe ovde ja te ocekivah na drugim stranama ne bi te nesto tamo ostao si mi duzan mnogo odgovora.

Ja jesam zubar i svidja mi se to zanimanje vidim da imate neku averziju prema zubarima.
Da te nije mozda strah od zubara ne brini ja ne vadim zube bez anestezije.

Momcino sta da ti recem. Zao mi je sto srbija ima politicare kojima je lahko prozrijeti namere pa se i ta saka hala sandzaklija sama nekako pokusava zastiti od najezde vasih koljaca.

De ti meni pokazi da si pametan da si radan da mozes da izgradis svoju drzavu na jedan demokratski nacin. Da zivis u njoj da joj placas porez da si tolko sirokogrud da mozes da pruzis toj maloj ugnjetenoj manjini neka ljudska prava za neki minimalni pristojni zivot.

Kad me budes u to ubedio da mozes to da uradis onda cu sa tobom razgovarati a dotle te ne vidim ni kolko muhu.

Gos'n goranko

Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Social bookmarks