Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »And_U_Price« je muško
 • »And_U_Price« je autor ove teme

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 31. Mart 2004

Poststreptokokne sekvele!

Inspiraciju za ovu temu nadjoh u jednom postu od kiki (u temi Medicina u Novom Pazaru) i mislim da je zanimljivo i korisno reci nesto o tome.

Elem, poststreptokokne sekvele su bolesti koje nastaju kao posledica nelecene streptokone infekcije. Najveca opasnost u svemu ovome, jeste u tome sto se infekcija streptokokama, koja se ispoljava najcesce kao streptokokna angina ili streptokokni tonzilo-faringitis (upala zdrela i krajnika), u nasim kulturnim obrascima shvata olako i ne pridaje joj se toliki znacaj. Kao posledica toga dolazi do pojave mnogo tezih oboljenja (reumatska groznica, poststreptokokni glomerulonefritis...) koja se mogu spreciti jednostavnom primenom antibiotske terapije. Lek izbora za streptokokne infekcije je Penicilin (u slucaju alergije zamena je Tetraciklin ili neki drugi antibiotici sirokog spektra) a ono sto je najvaznije u celoj prici jeste da antibiotsku terapiju (u lecenju angine ili tonzilofaringitisa) treba sprovesti do kraja i u punoj dozi, bez obzira sto simptomi mogu nestati nakon par dana.

Moja prvenstvena zelja jeste da se ukaze na ozbiljnost na prvi pogled bezazlene "upale grla" (koja to u sustini i jeste ako se adekvatno leci) i sprece nezeljeni efekti u smislu pojave reumatske groznice. Ukoliko jedan covek na svetu se bude okoristio ovom temom ja cu biti zadovoljan, te molim sve koji ovo procitaju to ozbiljno i shvate.

Ovo sve pricam zbog toga sto jedna moja veoma bliska osoba ima problema sa srcem (mitralna stenoza) a sve kao posledica reumatske groznice.

P.S. Ovde sam dao samo osnovne naznake ne ulazeci u detalje ovih bolesti kao ni u konkretne protokole lecenja, te to prpustam starijim kolegama i koleginicama, a od ostalih priloga zavisice i pravac razvoja ove teme.

Pozdrav
Sit Hungry Doesn't Believe

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 31. Mart 2004

AND_U_PRICE, mislim da ima nekoliko razloga pojave komplikacija infekcije Beta-hemolitičkim streptokokom iz grupe A, o kojem ti govoriš...

Mislim da se najćešće greške koje mogu dovesti do pojave komaplikacija, kako na srcu, zglobovima tako i na bubrezima i drugim organima su pod broj jedan nesavesna i ne racionalna upotreba antibiotika, koja se može zameriti kako lekarima, tako i roditeljima, onda neadekvatno sprovođenje lečenja ( kako ti reče, nedovoljno lečena gnojna angina ), treće je tretiranje antibioticima gnojne angine bez predhodne dijagnostike uzročnika ( retko koji lekar prvo uzme bris grla, pa sačeka rezultat, pa tek onda da antibiotik-jer nije svaka gnojna angina streptokokna ), na ovaj poslednji faktor utiču i roditelji svojom nestrpljivošću da se što pre dete oporavi, pa na taj način vrše pritisak na lekare koji veoma lako prepisuju antibiotike, te na kraju je veoma važna neadekvatna sprovedena zaštita nakon lečenja gnojne angine ( one popularne mesečne inekcije )...

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 31. Mart 2004

E sad sam poludela, toliko sam toga ispisala na ovu temu i to iz iskustva sa jednim pacijentom, ali izbrisa mi se sve. X(
Sta da se radi, bas mi je zao, tako sam lepo sve bila napisala i to sve iz glave onako da svi mogu razumeti al` eto, ne dade mi se. Sutra idem kuci, pa cu probati opet za desetak dana. ;(

Pozdrav.
Pazi koju igru igras.

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 12. Juli 2004

AKUTNI POSTSTREPTOKOKNI GLOMERULONEFRITIS

Akutni poststreptokokni glomerulonefritis (APSGN) je imunoloski uslovljeno zapaljenje bubrega koje se javlja posle infekcije gornjih respiratornih puteva ili koze nefritogenim tipovima beta-hemolitickih streptokoka grupe A.

Bolest nastaje posle infekcije zdrela ili tonzila, redje srednjeg uva, sinusa, koze ili kao komplikacija sarlaha.

Klinicka slika:

APSGN se najcesce javlja u skolske dece i mladjih osoba, ali moze da se javi u svakom uzrastu. Cesce oboljevaju muskarci od zena.
Karakteristicno je da izmedju streptokokne infekcije i pojave prvih simptoma bolesti postji latentni period od jedne do tri nedelje.

Bolest obicno pocinje naglom pojavom otoka kapaka (periorbitalni edemi), tupim bolovima u slabinskim predelima i poremecajem opsteg stanja. Istovremeno se javlja i hematurija (krv u mokraci) i bolesnici primete tamnu boju mokrace koju porede sa bojom piva, kafe i koka-kole. Zatim se javlja oligurija, generalizovani edemi i hiperetenzija. Edemi u APSGN, tzv. nefriticki edemi, javlju se i pored normalne proteinemije (za razliku od nefrotskih edema), a nastaju, pre svega, kao posledica retencije soli i vode.

Hipertenzija je u bolesnika sa APSGN obicno blaga ili umerana, ali moze biti i veoma teska, komplikovana hipertenzivnom encefalopatijom. Ova je komlikacija nesto cesca u dece, a ispoljava se glavoboljom, povracanjem, zbunjenoscu, somnolencijom, zatim pojavom generalizovanih konvulzija I gubitkom svesti. Osim toga, hipertenzija i cirkulatorna kongestija mogu uzrokovati srcanu insuficijenciju i edem pluca.

Pored tipicne klinicke slike, APSGN moze se ispoljiti samo asimptomatskom proteinurijom i hematurijom.

Laboratorijski nalazi:

Mokraca je tamnomrka i zamucena, a u sedimentu se nalaze eritrociti, eritrocitni i drugi cilindri, leukociti i tubulske celije. Uvek postoji proteinurija (proteini u mokraci), obicno manja od 2g/24h. Jacina glomerluske filtracije je smanjena. Izlucivanje natrijuma mokracom je smanjeno.

U brisu guse ili koze ne nalaze se uvek beta-hemoliticki streptokoki zbog vec zapocete terapije antibioticima. Zato se najcesce odredjuje titar antistreptolizina-O (ASTO). U bolesnika sa prethodnim koznim infekcijama ASTO titar moze biti negativan.
Sedimentacija eritrocita je srednje ubrzana, a blaga anemija posledica je hemodilucije. Ukupni serumski proteini su snizeni.

Prognoza:
U velikom procentu se izleci (kod dece u 85%, kod odraslih 70-80%), bubrezna funkcija se oporavi za nekoliko nedelja (do 6. mseci). Preostali se zavrsavaju kao hronicni GN ili umiru od komplikacija (hipertenzivna encefalopatija, srcana insuficijencija).

Lecenje:

Bolesnicima sa APSGN treba savetovati mirovanje dok postoje klinicki znaci bolesti. Hospitalizacija se predlaze u slucajevima sa oligurijom i anurijom, smanjenom jacinom glomerulske filtracije…

Sprovodi se antibiotska terapija, cak i kad su bakterioloski nalazi negativni. Lek izbora je penicillin, a ako postoji alergija na penicillin, primenjuje se eritromicin. Terapiju treba provoditi10-15 dana. Duza profilaksa antibioticima se ne predlaze.
Ostala terapija je simptomatska. Kada postoji retencija soli i vode, edemi, ogranicava se unos soli na 1-2g/dan. Po potrebi se daju i diuretici.
Hipertenzija se leci antihipertenzivima, a ako se razvije srcana insuficijencija daju se preparati digitalisa. Hipoproteinska dijeta se preporucuje bolsenicima sa oligurijom i azotemijom.

;)
Pazi koju igru igras.

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

5

Utorak, 19. Oktobar 2004

REUMATSKA GROZNICA

Reumatska groznica nastaje obicno 7-28 dana nakon infekcije beta-hemolitickim streptokokom, koja se moze manifestovati kao tonzilitis, otitis ili nazofaringitis. Smatra se da je ova bolest uzrokovana autoimunom reakcijom, nastalom zbog velike slicnosti streptokoknih i miokardnih antigena. Zbog ove slicnosti, dolazi do unakrsne reakcije izmedju antitela primarno stvorenih da neutralisu streptokoke i miocita, sto dovodi do ostecenja srca.

Klinicka slika
1. Streptokokna infekcija gornjih disajnih puteva prethodi daljoj manifestaciji bolesti 10-21 dan, izuzetno do 35 dana.

2. Povisena telesna temperatura, visoka sedimentacija i anemija.

3. Poliartritis- bol, crvenilo, otok, toplina zgloba, ostecena funkcija zgloba.

Zahvaceni su veliki zglobovi kao sto su kolena, laktovi,skocni zglobovisake, a redje palcevi i drugi. Oboljenje zglobova ima setajuci (migratorni) karakter, tj. prelazi sa zgloba na zglob, ali ne prouzrokuje trajna ostecenja. Promene na zglobu traju dva- tri dana.
Ova zglobna faza reumatske groznice traje dve do cetiri nedelje.

4. Kod RG karditis se ne javlja uvek kada postoje pojave na zglobovima. Mogu se javiti: endokarditis, miokarditis, perikarditis, pankarditis.

Glavni kriterijumi za dijagnozu reumatskog karditisa su:
- organski sum koji ranije nije postojao
- prosirenje srca
- zastojna srcana insuficijencija
- perikardno trenje ili znaci perikardnog izliva.

Kod RG najcesce se javljaju sledeci sumovi: sistolni sumovi na frhu srca, srednji dijastolni sum na vrhu srca, aortni dijastolni sum.

Kardiomegalija (uvecanje srca) je znak reumatskog miokarditisa. Zahvata pretezno levu pretkomoru i komoru.

Vansrcane pojave kod reumatske groznice:
Potkozni cvorici koji se pojave u toku RG znak su zahvatanja potkoznog vezivnog tkiva i imaju 0.5-2 mm u promeru.

Sydenhamova horeja se karakterise nevoljnim, brzim pokretima, misicnom slaboscu i emotivnom labilnoscu,a znak je ostecenja nervnog sistema u toku akutne reumatske groznice.

Laboratorijski nalazi dokazuju postojecu ili proslu streptokoknu infekviju, kao i trajanje zapaljenskog procesa.
1. Bris grla za dokaz streptokokne inf. nije uvek pozitivan, ali moze da bude i lazno pozitivni.

2. Specificna antitela kojima se4 dokazuje antistreptolizin O (ASTO) i anti-DNA-aza B. ASTO se najcesce primenjuje u praksi i pozitivan je tokom druge i trece nedelje od reumatske manifestacije, odnosno4-5 ili vise nedelja od infekcije grla.

3. Ostali nalazi.
Vrsi se niz analiza: leukociti, sedimentacija eritrocita, CRP,mukoproteini...
EKG promene.

Lecenje:
Preporucljivo je potpuno mirovanje dok se ne povuku svi znaci bolesti. Salicilati su dobri za snizavanje temperature i smanjenje otoka i bolova u zglobovima. U tezim slucajevima primenjuju se kortikosteroidi. Penicilin se daje rai eradikacije streptokokne infekcije. U cilju prevencije pomovljenih napada RG, deci se daje 1,2 miliona jedinica penicilina G.
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Četvrtak, 21. Oktobar 2004

Poststreptokokne sekvele prestavljaju komplikacije infekcije Beta-hemolitičkim streptokokom grupe A, koja ima afinitet prema nekim drugim organima, kako je već ranije rečeno...
Prestavlja bolest zemalja sa niskim životnim standardom, tako da se prema nekim najnoviji saznanjima procenat javljanja ovih sekvela toliko smanjio da se smatra da je na primer u Sjedinjenim Američkim državama Reumatska groznica gotovo iskorenjena ( 1 oboleli na 100000 stanovnika ), a u zemljama Evrope ( mislim i na SCG ) je taj procenat toliko mali da je zanemarljiv, pa su tako i pojedine valvularne mane kao posledica poststreptokoknog endokardita izgubile na svom značaju jer se veoma retko javljaju...
Da li če i ova bolest postati deo istorije videćemo...

Pozdrav

 • »And_U_Price« je muško
 • »And_U_Price« je autor ove teme

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Četvrtak, 21. Oktobar 2004

Dakle, kao sto hadzied rece reumatska groznica danas jeste retka bolest. Medjutim, valja znati da se njene komplikacije mogu javiti i dosta kasnije. Konkretno, ostecenje srcanih valvula (najcesce mitralne) nastaje u petoj deceniji zivota, negde oko 45. ili 46. godine te u tom smislu na ove bolesti jos uvek treba misliti, jer su to pacijenti koji su reumatsku groznicu preboleli prije recimo tri decenije.

To sto je reumatska groznica danas retka ako se ne varam treba da zahvalimo antibioticima. Kad sam vec tu izneo bih jedan interesantan podatak na koji sam naisao spremajuci ispit. Naime, kaze se da bi izlecenje svih tumora koji postoje dodalo svakom stanovniku Zemlje po 2 godine zivota, a da je uvodjenje antibiotika vec dodalo DESET godina svakom stanovniku!!!
Sit Hungry Doesn't Believe

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 21. Oktobar 2004

Apsolutno se slazem sa vama, posebno sa ovim sto rece And_U_Price, jer su posledice reumatske groznice jos uvek tu, ona je glavni uzrocnik ostecenja srcanih valavula koja su i dalje prisutna.

Ali, zapoceli ste temu i ne bi bilo lepo ostaviti je nedovrsenu, ja mislim da smo je sad uokvirili. ;)
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 21. Oktobar 2004


Kada se tiče srčanih mana, ima tu i po neki virus, nisu samo streptokoke... ;)

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 21. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od hadzied

Kada se tiče srčanih mana, ima tu i po neki virus, nisu samo streptokoke... ;)

Pozdrav


Tema je Poststreptokokne sekvele a ne uticaj virusa na srcane valvule. :D
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Petak, 22. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od kiki

Citirano

Orginalno od hadzied

Kada se tiče srčanih mana, ima tu i po neki virus, nisu samo streptokoke... ;)

Pozdrav


Tema je Poststreptokokne sekvele a ne uticaj virusa na srcane valvule. :D
Poststreptokokne sekvele u stvari znace posledice streptokokne infekcije, a medju njima spadaju i valvularne mane doduse sekundarnog porekla ( znaci nastale kao posledice akutne ili hronicne upale streptokokom )...
U sekundarno nastale valvilarne mane spadaju i mane koje su posledica sekvela virusnih upala, tako da sam ja Kiki samo konstatovao da mogu biti i virusnog porekla, neznam sta ti nije jasno u tome ???

P.S.
Dakle tema je poststreptokokne sekvele, valvularne mane sekundarnog porekla spadaju tu, a bogami i onda kada su uzrocnici virusi, jel, jer govorimo o valvilarnim manama , bez obzira ne skodi da se zna...

Elem, ko zna zna... ;) ;) ;)

sneza

Početnik

(10)

 • »sneza« je žensko

Postovi: 1

Datum registracije: 05.04.2007

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 05. April 2007

;( [SIZE=2]jel zna neko da mi kaze da li je i koliko opasna gnojna anginaada li mora da se miruje ili moze da se luta :)[/SIZE]

Social bookmarks