Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »Lovac_na_ucjene« je muško
 • »Lovac_na_ucjene« je zabranjen
 • »Lovac_na_ucjene« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 24.04.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 24. April 2004

Pravda i pravosudje

SLM

Postovani prijatelji,

Kada je sultan Mehmed Fatih dosao u ove krajeve njeogovi saradnici ga upitase kakva ce ovo zemlja bit i sta ovaj narod ocekuje. On im odogovori da je usnio san u kojem je video Hz. Ebu Bekra, Hz. Osmana i Hz. Aliju ali u snu nije video Hz. Omera. Mehmedhan im rece da ce kod Bosnjaka biti, casti, postenja i hrabrosti ali im takodje rece da kod njih nece biti pravde jer u snu nije cideo Hz. Omera koji je bio simbolika prvicnosti.

Sada mozda i nije vazno ko je ovo zapiso i prenio. Svoj "mudrovanje" na ovom forumu zapocinjem temom o kojoj se malo govori, a u sustini ona je kljucna stvar. Za ljude postoje bozji i oni zakoni koje je pisao covjek te se po njima dijeli pravda. Da li se kod nas pravda dijeli ili otima?
Na osnovu jedne latinske poslcovice svako ima pravo da se koristi svojim pravom dok sa tim nekom drugom ne ugrozi pravo. Koliko smo pravedni kao pojedinci, kao zajednica, grad, narod, drzava?
Gdje je tu mjerilo osnovnih ljudskih vrijednosti, kako se dolazi do njih, a prije svega do pravde?
Razloga da postavim ovakva pitanja ima puno? Predlazem da u ovoj temi govorimo o pravdi kod nas? Pravosudnom sistemu? Ovdje su isto toliko vazna i misljenja onih koji nisi pravni strucnjaci i onih koji nikad nisu usli u zgradu pravosudja.
Ova tema je ovdje nasla mjesto zbog same situacije u kojem se nalazi pravda kod nas. Za to navodim primjer da je u ovoj zemlji pravosudje vezano direktno za politiku. najbolji pkazatelj toga je ponovo izmjenjeni Zakona o sudijama, javnim tuzilastvima i zakona o visokom savjetu pravosudja.
Recite kako se dolazi do pravde, sta je pravda, kakva je kod nas, od cega zavisi, kako i kada se pravda uzima u svoje ruke?

Hvala!

Svako dobro.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Petak, 03. Februar 2006

OSUDJEN MITHAT BIŠEVAC

NOVI PAZAR - Veće Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavala Zejnepa Kavrajić, osudilo je danas Mithata Biševca na kaznu zatvora od tri godine i dva meseca zbog pokušaja ubistva. Okružni sud je saopštio da je Biševac 27. februara prošle godine pucao u Sulejmana Durevića i naneo mu teške telesne povrede.


Izvor: radio 100+

Ovih dana je Predsjednik Okruznog suda u Novom Pazaru Zejnepa Kavrajic pravo vrijedna. Najprije je osudila bivse inspektore novopazarskog SUP-a (Karla i Rosica) na po tri godine zatvora a poslije toga citamo i dalje o njenim presudama. Ovo gore je posljednja u nizu. Izgleda da je ova zena rijesila da skine prasinu sa mnogih predmeta koji cekaju vec dugo vremena na procesuiranje.

Da joj Bog pomogne. Cisto sumnjam da su lokalni politicari i drzavni organi spremni da joj daju podrsku.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

smeker

Profesionalac

(10)

 • »smeker« je muško

Postovi: 596

Datum registracije: 13.09.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 04. Februar 2006

I vreme je bilo ...

Za pet dana pet optuzbi ... Dosta krivicnih prijava za pokusaj ubistva su rasvetljena i krivci otisli na zasluzeni odmor :) Jedan od presuda je realizovan juce :

DUPLJAK OPTUŽEN NA TRI GODINE

NOVI PAZAR – Veće Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavala sudija Zejnepa Kavrajić, osudilo je danas Šabana Dupljaka, zbog pokušaja ubistva, na tri godine i dva meseca zatvora. Iz suda je saopšteno da je Dupljak 7. oktobra 2004. godine pokušao da ubije Biševac Mithata ispalivši jedan hitac, koji je pogodio Irmu Aljušević (18), nanevši joj tešku telesnu povredu opasnu po život.

Samo neka radi svako svoj posao i nas grad ce da cveta!!!

Nadam se da ce se polako realizovati i optuzbe i krivicne prijave protiv mnogih politicara i time se pokazati prava slika politike u nasem gradu .,..

 • »Lovac_na_ucjene« je muško
 • »Lovac_na_ucjene« je zabranjen
 • »Lovac_na_ucjene« je autor ove teme

Postovi: 4

Datum registracije: 24.04.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Subota, 04. Februar 2006

Citirano

Ovih dana je Predsjednik Okruznog suda u Novom Pazaru Zejnepa Kavrajic


Citirano

Za pet dana pet optuzbi ... Dosta krivicnih prijava za pokusaj ubistva su rasvetljena i krivci otisli na zasluzeni odmor Jedan od presuda je realizovan juce


Citirano

Ili se zena trudi zato sto treba uskoro da bude smijenjena. Da nije mozda to razlog. A ede? Ne znam imal interesa muftija u tome. Ima izgleda... cim ti komentarises o tome.


Citirano

Za pet dana pet optuzbi ... Dosta krivicnih prijava za pokusaj ubistva su rasvetljena i krivci otisli na zasluzeni odmor Jedan od presuda je realizovan juce :

DUPLJAK OPTUŽEN NA TRI GODINE


Forumasi

S obzirom da ste ovdje upotreblajavali i upotrebili mnogo pravnih termina, a i iznosenjem gore navedenog pokazali koliko (ne)poznajete pravo i pravdu kod nas zelim skrenuti paznju na neke stvari, pogotovo urednistvu foruma:

Predsjedavajuci sudskog vijeca nije predsjednik suda (u nekom situacijama moze biti predsjednik suda ako on vodi postupak). Sudsko vijece je organ suda sacinjen od sudija i sudija porotnika. Zejnepa Kavrajic nije predsjednik Okr. suda u Novom Pazaru. Ona je prije nekoliko mjeseci postala sudija Okruznog suda.

Morate razlikovati sta je okrivljeni i optuzeni. Sta je optuzba, sta krivicna prijava, a sta presuda. To su razlicite stvari i vrlo skakljive.

Vidimo da i neki novinari ne poznaju pravne termine pa cak i u naslovu vijesti navode da je neko "optuzen na tri godine", a u stavri radi se o presudi.

O svim nedoumicama u vezi zakona i pravnih termina mozete naci u Zakonu o krivicnom postupku.
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/zakoni.asp

Sto se samih presuda tice sudije g-djice Zejnepa Kavrajic moj komentar njenih pet presuda u roku od dvije nedjelje je "dosta je bilo vise" je da zaista dosta je bilo".
Od svih sudija u Novom Pazaru neko je morao da ispadne musko. U ovom slucaju to je zena.
Cestitam joj na hrabrosti, istini i pravdi.

smeker

Profesionalac

(10)

 • »smeker« je muško

Postovi: 596

Datum registracije: 13.09.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Srijeda, 22. Februar 2006

POTVRDJENA PRESUDA - Veće Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavao Adil Bibić, osudilo je Zama Emrovića na godinu i četiri meseca zatvora i Mirzu Kamešničanina na godinu i dva meseca zatvora. Sud je 28.maja 2004.godine obojicu oglasio krivim zbog medjusobnog pokušaja ubistva. Iz suda je saopšteno da su Emrović i Kamešničanin su jedan drugog pokušali da liše života 13.aprila 2004.godine. Branioci optuženih su se žalili Vrhovnom sudu Srbije, ali su njihove žalbe odbijene kao neosnovane, te je potvrdjena presuda Okružnog suda u Novom Pazaru.

Radio 100+

Sud nastavlja sa aktivnostima...


Social bookmarks